Геодезичні вишукування — як замовити інженерно-геодезичні вишукування для будівництва: покрокова інструкція для новачків + професійна допомога у проведенні геодезичних вишукувань

Як виглядає зразок технічного звіту по геодезичних вишукувань для будівництва? Що входить до складу інженерно-геодезичних вишукувань? Де замовити вишукування будівельних майданчиків?

Добрий час доби, шановні читачі веб-порталу . Сьогодні ми вивчимо тему геодезичних вишукувань. Дослідженнями в геодезії разом з вами займатися буду я, Віктор Голіков, експерт і автор цієї статті.

Ви помічали, що до початку будь-якого будівництва на ділянці з'являються люди з рейками і оптичними приладами, схожими на підзорну трубу? Щось вимірюють, записують в журнал, відзначають на схемі. Переходять на інші точки і все повторюється.

Хочете дізнатися, на що геодезисти дивляться з допомогою своїх підзорних труб на триногах? Що вимірюють і чому саме з їх появи починається майже будь-який будівельний проект? На ці та інші питання ви отримаєте докладну відповідь в нашій статті.

Просто так ні один інженер не вийде на майданчик для замірів рельєфу. Для роботи потрібні кілька дозвільних документів. Будівля без геодезичних вишукувань побудувати не можна. Як викопати першу лопату землі для закладки фундаменту майбутнього будинку, читаємо далі!

Геодезичні вишукування

Зміст
  1. Що таке геодезичні вишукування і для чого вони проводяться
  2. Які види робіт входять в склад геодезичних вишукувань — 3 основні види робіт
  3. Як провести інженерно-геодезичні вишукування для будівництва   покрокова інструкція
  4. Хто проводить геодезичні вишукування   огляд ТОП-3 геодезичних компаній
  5. Як отримати докладний звіт про інженерно-геодезичних вишукуваннях — 4 корисних ради
  6. Висновок

1. Що таке геодезичні вишукування і для чого вони проводяться

Що змусило людей почати вимірювати землю? Невже тільки естетичне почуття задоволення вибудовування архітектури по лінієчці? Але ж існують і споруди неправильних геометричних форм, які виглядають не менш привабливо. Та й перед їх зведенням ділянки забудови вимірювалися чи не більшу кількість разів.

Все просто. Вимірювання потрібні, оскільки всі будівлі встановлюються на фундамент, який утримує конструкцію на землі. А ось для того, щоб закласти основу і відбуваються геодезичні роботи.

От Джек, який дивиться на дах, яка була зведена на стіни, які були складені на фундамент, який був залитий в ту яму, яку розмітив і викопав геодезист Джек.

Початкові роботи на земельній ділянці проводяться з метою створення плану-схеми будівництва. Виміряти рельєф місцевості, взяти проби ґрунту, прив'язати ділянку до існуючої геодезичної мережі — це пріоритет інженерних вишукувань для будівництва.

Таким чином, реалізуючи комплекс геодезичних робіт, ми отримуємо відомості, згідно з якими зможемо побудувати цікавить нас споруда. А також прогнозувати подальше зміна рельєфу місцевості, рекомендувати глибину фундаменту і матеріали будівництва.

Виділяють кілька етапів геодезичних робіт:

  • підготовка   збір інформації про ділянці і прилеглих територіях;
  • польові роботи — проведення вимірів на ділянці;
  • камеральний етап   обробка даних та формування звіту.

Початкове визначення всіх особливостей ландшафту, взаємний вплив вже існуючих будівель і планованого проекту на земельній ділянці, прив'язка до інженерним спорудам і розмітка карти-схеми території завдання для геодезичної зйомки.

2. Які види робіт входять в склад геодезичних вишукувань — 3 основні види робіт

Практичне застосування геодезії: будівництво, ландшафтний дизайн, проектування населених пунктів, транспортних вузлів і контрольно-виконавчі роботи.

Однак, є ряд найбільш затребуваних робіт для складання ситуаційного плану.

Вид 1. Топографічна зйомка

Цей вид використовується для складання планів і схем місцевості. А також для прив'язки об'єкта до території майбутніх робіт.

Простіше кажучи, топозйомка займається перенесенням місцевості на карту. І вже завдяки цій карті ви отримаєте дозвільні документи на будівництво. І тільки з нею у вас вийде створити сам проект.

Без плану місцевості до архітектора, як до ворожки, йти нема чого!

Крім цього, топографічна зйомка використовується для побудови вертикальних планів будівель, у ландшафтних проектах і створення цифрових моделей територій.

Розрізняють кілька масштабів топографічної зйомки:

  • масштаб 1:2000   служить для планів великих об'єктів, населених пунктів, районів міста;
  • масштаб 1:500   використовується для схем комунікацій та плану забудови;
  • подеревная   ландшафтний дизайн.

Вигляд 2. Фасадна зйомка

Цей вид вимірює будівлі. Вірніше, створює на кресленнях проекцію зовнішньої стіни конструкції. Зйомка фасаду визначає фактичні розміри, виявляє відхилення від інженерних норм і дає уявлення про архітектуру будови.

Зйомка фасаду застосовується у випадках:

  • створення поверхових розрізів будівель;
  • створення тривимірних електронних моделей споруд;
  • реконструкції і перевлаштування будівель;

Для проведення вимірювальних робіт фасадів використовуються високоточні прилади з використанням лазерних тахеометрів, сканерів і теодолітів.

Креслення фасаду і його частин здаються як в електронному (тривимірному вигляді так і в класичному плоскому (паперовому) виконанні.

3 Вид. Зйомка підземних комунікацій

Дослідження підземних інженерних споруд проводять разом з іншими видами геодезичних робіт. Одночасно з підземної зйомкою проводяться і геологічні вишукування.

Завданням ставиться побудова топографічної схеми розташування всіх інженерних споруд з планом висотного визначення. А також досліджуються колодязі і приховані траси, видимі шурфи і камери підземних інженерних мереж.

По закінченні робіт на топографічну схему наносяться всі комунікації, як пов'язані з оточуючими мережами, так і внутрішні мережі.

Цей вид геодезичних робіт прийнято розглядати як різновид виконавчої зйомки.

3. Як провести інженерно-геодезичні вишукування для будівництва   покрокова інструкція

Комплекс робіт по дослідженню місцевості в районі забудови проводять фахівці за допомогою високоточного обладнання. Тут з бухти-барахти будинок побудувати не вийде. Замовляти геодезичні роботи має сенс для ділянки землі, якщо ви плануєте якийсь капітальне будівництво.

Всі результати робіт в подальшому знадобляться вам для ремонту, перепланування, додаткового благоустрою.

Разом з геодезичними роботами часто замовляють і будівельну експертизу будівель і споруд.

Крок 1. Вибираємо геодезичну компанію

При виборі компанії зверніть увагу на комплекс проведених робіт. Є фірми, які самі подають документи на затвердження у відповідні інстанції.

Якщо ви вирішили не просто створити топографічний план, а надалі збираєтеся проводити контрольні заміри відхилень і прив'язку до геодезичної мережі, звертайтесь до компанії з можливістю проведення робіт «від і до».

Як вибрати геодезичну компанію

Крім наданих послуг, вам знадобляться також оцінка нерухомості та кадастрові роботи. Величезним плюсом послужать зв'язку та рекомендації фахівців з обраної вами компанії   вам не доведеться шукати інших фахівців «з нуля».

Крок 2. Збираємо необхідні документи

Простіше простого зібрати три довідки і віднести їх в місцевий архітектурний відділ, через 10 днів відповідно до законодавства вам зобов'язані видати дозвільний документ на будівництво індивідуального житлового будинку.

Отже, ми повинні надати:

  1. Свідоцтво на право володіння земельною ділянкою. Видається ЕГРП Росреестра, для отримання необхідні: паспорт, заява та квитанція про сплату мита.
  2. Містобудівний план земельної ділянки   видається там же, де подаються ці документи на дозвіл будівництва   місцевий архітектурно-градостоительный відділ, готується протягом 10 днів. Список документів чітко не позначено, очевидно, залежить від рівня бюрократії або кількості шоколаду в ящику секретаря.
  3. Схема планувальної організації земельної ділянки   заповнюється самостійно. Вимоги до схеми знаходяться в широкому доступі.

Нічого складного   три черги і один малюнок!

Якщо у вас немає досвіду інженера-кресляра-геодезиста, то план відповідає всім необхідним 16 пунктів стандарту, ви намалюєте нескоро.

Крок 3. Складаємо технічне завдання

Геодезисти перед виїздом на ділянку, повинні чітко знати, які завдання їм слід виконати. Вимірювання для містобудування або топографічний план для забудови? Здається, вимірювання скрізь одні й ті ж, але є безліч нюансів.

Приклад

Якщо вимірювати удава в мартышках, вийде 3, а у папуг він набагато довше!

Ви маєте намір проводити разові роботи або комплекс вишукувань? Запрошені фахівці розіб'ють їх на частини, щоб максимально скоротити і спростити всю метушню на ділянці. Тому не полінуйтеся і заповніть нескладне техзавдання на геодезію.

Так ви відразу позначите фронт робіт. І така конкретика заощадить вам і час, і гроші. Фахівці будуть копати не «звідси і до вечора», а з 9.00 і до виносу меж земельної ділянки в натуру.

Крок 4. Очікуємо проведення геодезичних вишукувань

Ну що ж, тепер час фахівців. В залежності від кількості і складності робіт, що проводяться, а також величини ділянки, польові роботи займають до 3 робочих днів. Додамо стільки ж на обробку даних і виконання креслення, отримаємо приблизно тиждень.

Впевнений, що самостійно непідготовлена людина за тиждень зміг би накреслити план своєї земельної ділянки, при умові, що займався б тільки цим. Ще тиждень поправляв б помилки, на які йому незмінно вкажуть у містобудуванні. А ще через тиждень погодився б почекати 10 днів, тільки б фахівці зробили так, як необхідно для архітектурного бюро.

Проведення геодезичних вишукувань

Додатково, поряд з геодезичними роботами замовляють і проведення екологічних вишукувань. Це вивчення грунту, повітря, водойм, вимірювання радіаційного фону та інші дослідження навколишнього середовища.

Крок 5. Отримуємо технічний звіт інженерно-геодезичних вишукувань

Після закінчення робіт геодезична компанія повинна представити вам звіт про проведені вимірах, що супроводжується пояснювальною запискою.

звіт входить:

  1. Текстова частина. Сюди входить опис місця розташування, характеру місцевості, під'їзних шляхів, комунікацій, трас, розташування навколишніх будинків, а також список проведених досліджень і характеристики природно-техногенних особливостей земельної ділянки.
  2. Графічна частина. Містить карти, плани, графіки, розрізи, профілі, таблиці параметрів і характеристики геологічних шарів.

У пояснювальній записці містяться всі розшифровки, додаткові і допоміжні матеріали, що сприяють створенню плану місцевості.

Крок 6. Оплачуємо послуги

Згідно з договором, виробляємо оплату виконаної роботи. Зверніть увагу, що скоротити ціну можна за рахунок подальшого співробітництва з геодезичної компанією, продовживши договір для виконання контрольних обмірів на всіх етапах будівництва. Непоганим рішенням буде запросити компанію для створення заключного генерального плану до здачі об'єкта в експлуатацію.

Погляньте на таблицю залежності ціни, складності виконуваних робіт і розміру досліджуваної території. Зауважте, не завжди площа ділянки відповідає найбільшій ціні унаслідок того, що великі території не потребують детального вивчення.

Приблизна вартість проведення геодезичних вишукувань:

Розмір Складність Вартість (рублі)
1 до 15 соток Генеральний план 15 000
2 від 15 до 40 соток Топографічна карта 30 000
3 від 40 соток до 1 га Топографічна карта і межовий план договірна
4 від 1 га Прив'язка до геодезичної мережі від 20 000

4. Хто проводить геодезичні вишукування   огляд ТОП-3 геодезичних компаній

Часто самостійно залиті фундаменти дають осадку, тріскаються або деформуються. Це результати необдуманих рішень і спонтанних вчинків. Звертаючись до професійних геодезистам, ви отримуєте гарантії довговічності зведених споруд.

Розглянемо кілька компаній, що пропонують якісні послуги в області геодезії і топографії.

1) МОСИНЖГЕО

МОСИНЖГЕОМолода московська компанія, яка пропонує широкий спектр геодезичних послуг по всій території Російської Федерації. Підприємство обслуговує як приватних клієнтів, так і юридичних осіб.

Інженерні та геодезичні роботи проводяться із застосуванням сучасного обладнання та інструментів з показниками високої точності.

Компанія пропонує:

  • буріння свердловин;
  • топографічну зйомку земельних ділянок;
  • зйомку тепловізором.

Гнучка система знижок дозволить порахувати ціну на проведення робіт безпосередньо на веб-сторінці компанії. Тут же вивчайте результати робіт і рекомендації клієнтів.

2) EcoStandard group

EcoStandard groupГрупа компаній має 20-річний досвід роботи на об'єктах будь-якої складності в різних суб'єктах . «Екостандарт» має офіційні представництва в , Санкт-Петербурзі, Поволжі та Далекому Сході.

Підприємство реалізує комплексні програми послуг на всіх стадіях будівництва. Розробляє власні стандарти і бренди в галузі моніторингу, екології, геодезичних вишукувань.

Висококваліфіковані фахівці компанії мають міжнародні сертифікати в сфері геодезії та «зеленого» будівництва. Співробітники підприємства відповідально складуть експертний висновок про будь-яких інженерних, будівельних, екологічних або геодезичних проектах.

3) СтройИзыскания

СтройИзысканияКомпанія має багатий досвід роботи з провідними будівельними організаціями . Володіючи спеціальними знаннями, працівники підприємства працюють без вихідних і готові прийти на допомогу через 30 хвилин з моменту подачі заявки на проведення робіт.

Геодезисти працюють:

  • за твердому кошторисі;
  • без використання субпідряду;
  • фахівці компанії мають не менш ніж 5-річний досвід роботи в проектуванні;
  • обирають найкраще рішення для умов замовника;
  • дають 100% гарантії якості і строків виконання досліджень.

Досить просто подзвонити і зустріти фахівця на об'єкт для оцінки робіт і складання кошторису. Одного разу скориставшись послугами компанії, ви станете його постійним клієнтом.

5. Як отримати докладний звіт про інженерно-геодезичних вишукуваннях — 4 корисних ради

Щоб не загубитися у всіх цих планах, довідках, звітах і графіках, складіть перелік документів. Так буде більш зрозуміла залежність одним документів від інших, їх взаємозамінність і взаємне доповнення.

Прийміть кілька порад, як заощадити час і гроші. А також розмовляти на одній мові з геодезистами.

Порада 1. Складайте технічне завдання разом з геодезистами

Укладаючи договір з геодезичної компанією, витратьте трохи часу на консультацію фахівця. Він з ходу роз'яснить і запропонує вам найефективніші способи дослідження вашої ділянки.

Ви зорієнтуєте свого партнера, озвучивши цілі і завдання майбутніх досліджень. Важливо загострити увагу фахівця на своїх кінцевих цілях. Що ви плануєте зробити і як зміняться ваші плани в залежності від досліджень.

Так ви прийдете до оптимального формування завдань для технічного завдання. Вилучіть зайві витрати та заощадите вже на початковому етапі будівництва.

Порада 2. Вибирайте компанії з сучасним обладнанням

Обладнання для геодезичних зйомок коштує дорого. Тому і вартість досліджень варіюється в залежності від інструментів, використовуваних геодезистами. Сучасні лазерні тахеометри, сканери і теодоліти виробляють цифрові вимірювання, які заносяться відразу на електронні накопичувачі і вже потім розшифровуються за допомогою прикладних програм.

Ви отримуєте одночасно:

  • електронну тривимірну модель земельної ділянки;
  • будівельно-інженерні креслення і плани.

У вас на руках виявляється і наочна модель та креслення для будівельників. І якщо вже креслення вам нічого не скажуть, то помилуватися графічним зображенням своєї ділянки на комп'ютері завжди приємно.

Порада 3. Віддавайте перевагу компаніям, що надають гарантії

Гарантії на свою роботу і подальші консультативні послуги надають практично всі компанії, але слід звернути увагу на деякі моменти.

Заздалегідь вивчіть кілька аспектів:

  • відгуки та рекомендації клієнтів компанії;
  • реалізовані проекти фірми;
  • перелік додаткових послуг, що надаються компанією.

Величезним плюсом послуг буде не тільки виконання робіт, але і узгодження результатів досліджень в містобудівних та архітектурних інстанціях. Багато організації самостійно складають і оформлюють плани земельних ділянок, так як вже знайомі з переліком необхідних документів та критеріями креслень та інших документів.

А тепер дивимося відео на тему геодезичних вишукувань.

6. Висновок

Замовляйте геодезичні вишукування у професіоналів у разі, якщо збираєтеся побудувати щось серйозніше дров'яного сараю. Фахівці швидко і точно проведуть заміри ділянки землі для подальшого проектування.

Питання до читача

Спробуйте порахувати кількість документів, необхідний для отримання дозволу на будівництво?

Залучайте геодезичні компанії для проведення вишукувань на вашій ділянці землі. Це позбавить вас від додаткових турбот і суєти і дозволить насолодитися візуальної моделлю території.

На цьому ми говоримо вам: до нових зустрічей. Великих вам земельних угідь і вдалих топографічних зйомок. Ставте статті лайки в соц мережах, рекомендуйте друзям та залишайте відгуки за темою статті! Всього вам найкращого!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Геодезичні вишукування — як замовити інженерно-геодезичні вишукування для будівництва: покрокова інструкція для новачків + професійна допомога у проведенні геодезичних вишукувань