Геологічні вишукування — 5 етапів проведення інженерно-геологічних вишукувань для будівництва + професійна допомога у проведенні геології ділянки

Що таке геологія ділянки для будівництва котеджу? Де замовити проведення інженерно-геологічних вишукувань за вигідною ціною? Які бувають помилки при проведенні геологічних вишукувань?

Добрий день, читачі інтернет-журналу ! Сьогодні пропоную дослідити землю, як це роблять справжні геологи! Допоможу вам в цьому я, Віктор Голіков, експерт і автор статті.

Насамперед стаття буде цікава тим, хто зібрався будувати будинок, дачу чи садибу. Я розповім, як обстежити основу для будівництва і знайти місце, яке максимально підходить для закладки фундаменту майбутньої будівлі.

Як завжди, в кінці статті я дам огляд компаній, які проведуть геологічні вишукування швидко, недорого, професійно.

Геологічні вишукування

Зміст
  1. Що таке геологічні вишукування
  2. Що дозволяють визначити геологічні вишукування   огляд основних моментів
  3. Коли необхідно проводити геологічні вишукування   огляд основних ситуацій
  4. Як проводиться геологічне вишукування — 5 основних етапів
  5. Де замовити проведення геологічних вишукувань   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  6. Які бувають помилки при проведенні геологічних вишукувань — 4 головні помилки
  7. Висновок

1. Що таке геологічні вишукування

Роботи з обстеження рельєфу, грунту, глибину залягання підземних вод, а також дослідження фізико-хімічного складу ґрунту та інші чинники, здатні впливати на будівництво будь-яких споруд відносять до геологічних вишукувань.

В результаті своїх робіт геологи надають звіт, в якому визначається найбільш вигідне місце (пляма земельної ділянки) для будівництва споруди.

В ході проведення інженерних вишукувань для будівництва аналізуються: гідрогеологічні характеристики ділянки, сейсмостійкість і особливість залягання порід землі.

І все це для того, щоб ваше майбутнє будівля не попливло за течією підземних річок, не просіла при експлуатації і фундамент стояв міцно, як Китайська стіна.

Геологія ділянки визначить для вас:

  • відсоток вимивання грунту;
  • глибину залягання грунтових вод;
  • властивості, склад, міцність геологічних порід;
  • деформацію і ерозію рельєфу.

Все це   важливі фактори для визначення місця глибини залягання і складу фундаменту. Їх облік при будівництві гарантує спокійний сон і впевненість у майбутньому проекті.

Разом з геологічними дослідженнями проводяться і геодезичні роботи. Використання їх укупі створює основу для подальшого проектування.

2. Що дозволяють визначити геологічні вишукування   огляд основних моментів

Зводити споруди без проведення геологічних і геодезичних вишукувань можна, але тоді будьте готові, що десь там просяде, десь трісне, а ось там   доведеться переробити. Така жорстока реальність при будівництві без проекту. Коли конструкція зводиться за приблизного плану, обов'язково з'являться і відхилення від будівельних норм.

Все, що робиться на тяп-ляп, і буде триматися на чесному слові.

Треба зауважити, що геологічні дослідження грунту обов'язкові при будівництві багатоповерхових житлових будинків, а ось при зведенні легких дачних будиночків — це за бажанням господарів.

Отже, що визначають при проведенні робіт професійні геологи.

Момент 1. Тип і властивості грунтів

Геологами прийнято поділяти породи, що складають ґрунт, на скельні і не зцементовані. Перша група включає важкооброблювані кам'яні породи   з них складаються великі, тверді, несжимаемые, водонепроникні пласти землі, до другої відносять піщані, глинисті, суглинні грунти   складаються з частинок діаметром від 0,005 мм до декількох міліметрів.

Нас будуть цікавити грунти:

  • гігроскопічні   водонепроникні або швидковисихаючі, щоб при замерзанні грунт не спучувалася;
  • щільні   з мінімальним коефіцієнтом стиснення, для швидкої усадки будівлі;
  • несыпучие   важкі породи для сталого упору фундаменту.

В ідеалі таких грунтів немає. Всі масиви земляних товщ змішуються, перемежовуються і мають купу властивостей, що впливають на підставу будівництва.

Розрізняють такі властивості, як:

  • капілярність;
  • пористість;
  • плинність;
  • вологість;
  • зчеплення;
  • пластичність;
  • та інше.

Виходячи з якісного складу грунту, геологи і роблять висновки про матеріалі, вигляді і глибині закладення фундаменту.

Момент 2. Рівень грунтових вод

Ця величина визначає глибину залягання твердих порід землі та водоносного шару. При високому рівні (2 метри) збільшується вологість і знижується несуча здатність грунту (показує, яку навантаження, витримує грунт без деформації під впливом фундаменту будівлі).

В залежності від рівня визначається і площа підстави. Якщо грунтові води досить високі, у весняний період заливати фундамент не можна, бо вода буде впливати на матеріал заснування нашого будови.

При стабільно високому рівні застосовують іригацію або осушення ділянки, а також гідроізоляцію самого матеріалу фундаменту.

3. Можливості підтоплення ділянки

Весняне водопілля не тільки піднімає рівень грунтових вод, але й підвищує ймовірність затоплення ділянки. Так як рівень паводку передбачити не можна, варто відштовхуватися від факторів висот досліджуваного об'єкта і прилеглих водойм.

Що дозволяють визначити геологічні вишукування

Тут допоможе геодезична зйомка вашій території. На плані легко розраховується максимально віддалене від найближчого водоймища і найбільш піднесене місце ділянки. Раціонально буде врахувати цей момент у виборі розташування будівлі. Геодезичний план місцевості також полегшить проектування осушувальних і каналізаційних трас.

Момент 4. Характер рельєфу місцевості

Важливе значення має опис рельєфу. Складають земну кору породи часто мають виходи назовні. Це впливає на оголення шарів землі, а також специфіку їх залягання.

Орієнтуючись на топографічний план, геолог з певною часткою впевненості припустити місця і глибину залягання найбільш підходящих під фундамент опорних порід земної кори.

Крім цього, за характером рельєфу фахівці визначать ряд важливих характеристик та спрогнозують подальші видозміни земної кори.

До таких особливостей відносяться:

  • сейсмостійкість;
  • деформація;
  • можливість затоплення;
  • пониження або підвищення ділянок землі.

См. «Геодезичні вишукування».

3. Коли необхідно проводити геологічні вишукування   огляд основних ситуацій

Є десятки видів і підвидів ґрунту, які представляють інтерес в основному для профільних фахівців. Нас з вами цікавить, на якому типі породи вийде максимально якісно залити фундамент.

В залежності від споруд і типів ґрунту змінюється і характер закладання фундаменту. Які інженерно-геологічні вишукування проводяться в різних випадках, читаємо далі.

Ситуація 1. Будівництво будівель

Геологічні роботи при будівництві будівель вельми різноманітні. Фахівці детально досліджують ділянку землі під основу споруди, а також вплив на нього вже дали осадку навколишніх будівель.

Враховуються параметри:

  • складності підстави;
  • наявність підвалів, парковок, цокольних і нульових поверхів;
  • техногенний вплив на земні масиви.

Вибудовується радіус дії будівлі і визначається деформація навколишнього середовища, вимірюється рівень напруги залягаючих пластів землі. Нерідко такі роботи поєднують з екологічними дослідженнями.

Ситуація 2. Будівництво доріг

Інженерно-геологічні вишукування для будівництва доріг   найважливіші заходи при зведенні магістралей. Правда, для нашої країни — це якийсь виняток із правил.

Дороги в    перша біда. Друга   ті, хто їх будує. Або ті, хто їх проектує? Повинен знайтися розумний чоловік, який розірве це зачароване коло!

Вишукування для будівництва доріг поділяються на:

  • автомобільні;
  • залізничні.

Для проектування автодорожніх магістралей досліджують трасу пролягання, підстава та гідрологію ділянок. Легко розмивні ділянки повинні ущільнюватися більш твердими підставами або заливатися хімічними сполуками, які остекляют дорогу, запобігаючи її розмивання. Але схоже, все це відбувається на якомусь іншому рівні реальності.

Фундамент під залізничні колії зазвичай формують насипним ґрунтом або баластом. Це штучний, створений людиною вид грунту. Часто геологам доводиться досліджувати скельні підстави для проектування тунелів в гірських районах.

Ситуація 3. Прокладка інженерних комунікацій

Такі мережі пролягають на порівняно невеликій глибині, а це найбільш схильний до деформації ділянка земної кори. Тому ведеться суворий облік порід, що розмиваються, обсипаються, деформуються під впливом води, перенасичуються вологою і більше не здатні утримувати лінійні інженерні об'єкти.

В залежності від навантаження на системи газопроводів, теплотрас, водопроводів та інших комунікацій вони деформуються і виникають витоку, що призводить до негативних економічних і екологічних наслідків.

ділянки землі під інженерні об'єкти досліджуються на предмет:

  • рельєфу;
  • гідрології;
  • морфології;
  • екології.

Ситуація 4. Будівництво котеджних селищ

Досить поширені вишукування останнім часом. Компанії, провідні геолого-геодезичні дослідження, часто запрошуються організованими спільнотами людей для проведення робіт.

Вишукування включають в себе:

  • буріння свердловин;
  • лабораторні дослідження ґрунту;
  • камеральну обробку результатів.

Кількість свердловин визначається розмірами ділянки і висотою зводяться котеджів.

Давайте подивимося на таблицю буріння:

Площа, 15×15 кв. м. Поверховість. Кількість свердловин Глибина свердловин, м. Ціна, руб.
1 Поверх 1 3 6 30 000
2 Поверх 2 3 8 35 000
3 Поверх 3 3 10 42 000

Як ви бачите, глибина буріння залежить від поверховості будівлі, важливу роль відіграє масивність залягання пластів породи і їх якісний склад. Число свердловин завжди пропорційно площі забудови. Для площі забудови 2ох20 квадратних метрів буде потрібно вже 4 свердловини.

4. Як проводиться геологічне вишукування — 5 основних етапів

Якщо нескладні будівельні роботи на своєму заміському ділянці ви проводите самостійно, то для геологічних вишукувань «зроби сам» не підійде. Для проведення таких робіт геологи використовують бурові машини і обстежують взяті зразки в спеціальних лабораторіях грунту.

Спеціалісти виїжджають на місце згідно з технічним завданням, наданим замовником. Якщо візуальне обстеження геології ділянки задовільно, геологи приступають до дослідження грунту.

Етап 1. Буріння інженерних свердловин

Польовий етап досліджень найбільш важливий. Професіонали вже на стадії зняття проб ґрунту скажуть вам, наскільки придатний ділянку для будівництва. Якщо завдання полягає в пошуку плями забудови, то готуємося до буріння свердловин по всій ділянці методом сітки (розвідувальне буріння).

Для визначення якості, глибини залягання і типу майбутнього фундаменту проводяться бурові роботи по площі забудови (гідрогеологічні та досвідчені свердловини).

При бурінні забираються зразки ґрунту для подальшого аналізу в лабораторії.

Буріння інженерних свердловин

Будь-яка свердловина коштує грошей, тому поставтеся з усією серйозністю до написання технічного завдання. Від цього буде залежати і фінансова складова геологічних вишукувань.

Етап 2. Статичне зондування

Свердловини буряться в землі не тільки для взяття проб, але і для з'ясування глибини залягання ґрунтових вод, висоти залягання і складу порід пласта.

Аналогічний вид робіт   зондування території. Виконується для визначення опору ґрунту. Являє собою вдавлюванню зонду в землю, що дає можливість виміряти зворотне тиск ґрунту на яке будується споруда. Визначається також ступінь занурення фундаменту і обчислюється необхідна висота підготовлюються підстави.

Етап 3. Вивчення грунту

Взяті зразки товщі землі відправляють в спеціалізовану лабораторію грунту. Тут проводяться всебічні дослідження фізико-хімічного складу і властивостей порід, з яких складний досліджуваний ділянку.

Це копітка і точна робота. На основі отриманих даних визначається несуча здатність грунту, а це основний критерій, за яким робляться висновки про якісний склад фундаменту.

Яка повинна бути площа фундаменту, його вага і щільність? На ці питання вам дадуть відповідь тільки після дослідження зразків ґрунту з різних глибин.

Вивчимо таблицю несучої здатності деяких грунтів, кг/см2:

Грунт Твердий Середня щільність
1 Гравелістий пісок 6 5
2 Пісок середньої і дрібної фракції 5 4
3 Супісок 3 2,5
4 Суглинок 3 2
5 Глина 6 2,5

Додатковий фактор, що впливає на несучу здатність порід землі,   ступінь зволоженості.

Етап 4. Випробування грунту штампом

Завершальний етап польових робіт. Використовується для визначення деформації ґрунту в природних умовах на місці забудови.

Мільйонери штампують гроші, а геологи землю!

Вимірювання відбуваються в різних шарах ґрунту за допомогою навантаження розташованих в них штампах (пластин тиску). В результаті знімаються вимірювання деформації всіх шарів грунту, що дозволяє виміряти і спрогнозувати осідання будівлі.

Так формується база деформаційних характеристик грунту і обчислюється просадочное тиск майбутньої будівлі.

Етап 5. Обробка отриманих даних та підготовка технічного звіту

На камеральному етапі збираються дані з журналу робіт та показники, надані лабораторією грунту. Спираючись на ці відомості, складається технічний звіт про виконані роботи.

У звіті містяться:

  • графіки опади;
  • ступеня деформації ґрунту;
  • залежно зволоження і щільності ґрунту;
  • рівень ґрунтових вод;
  • ступеня міцності порід;
  • рекомендації по типу і складу фундаменту та інше.

Крім того, фахівці дають оцінку можливості розвитку небезпечних процесів землі: вимивання, ерозія, засолювання, підтоплення. А також прогнозують подальший розвиток геологічних умов досліджуваної території. Ці необхідні відомості знадобляться вам при створенні ситуаційного плану.

5. Де замовити проведення геологічних вишукувань   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Як уже згадувалося, геологічні вишукування варто довіряти професіоналам, оскільки тільки вони володіють необхідним озброєнням для вирішення завдань з розвідки території.

Геологія ділянки обов'язкова для зведення житлових комплексів і вкрай корисна приватним забудовникам.

1) ГеоКомпани

ГеоКомпаниМолода розвивається геологорозвідувальна організація. Заснована в 2009 році компанія форсує свою нішу на ринку послуг геологічних вишукувань.

На озброєнні фахівців «ГеоКомпани» сучасне обладнання та бурильні агрегати з глибиною забору проб до 35 метрів. Професіонали своєї справи, співробітники підприємства готові провести геологічні дослідження в самих важкодоступних районах центральної .

Прийнятні ціни та широкий спектр послуг залучають все більше і більше приватних і державних забудовників. Дослідження, проведені співробітниками фірми, підходять для забудови будь-яких споруд. «ГеоКомпани»   ваш зручний і надійний партнер для всіх видів інженерно-геологічних досліджень територій.

2) Геолог

ГеологДослідна організація, що володіє великим багажем знань і не менш великим списком виконаної роботи. Кваліфікація компанії не викликає сумнівів при погляді на весь перелік пропонованих послуг.

Відкрита політика компанії вселяє симпатію і довіру. На сайті «Геолога» надаються всі необхідні дані для попереднього прорахунку планованих робіт. Фахівці фірми проконсультують і знайдуть найбільш прийнятні варіанти проведення робіт на вашій ділянці, завдяки чому ви зможете заощадити свої фінанси і час.

Власна розробка компанії — це спеціальні дослідження: перевірка вибухонебезпечності, розвідка будматеріалів, забруднення грунтових вод.

3) ИнжГеоДриллинг

ИнжГеоДриллингОдна з найбільших геологічних компаній країни діє на всій її території. Співробітниками компанії виробляється весь діапазон інженерних геолого-геодезичних і екологічних послуг. Організація відкрито надає доступ до своїх проектів, впевнено гарантуючи позитивний результат.

Штат компанії оснащений сучасним обладнанням на базі власного матеріально-технічного комплексу. Регулярне підвищення кваліфікації персоналу обумовлює впровадження в практику новітніх розробок в геолого-геодезичній сфері.

6. Які бувають помилки при проведенні геологічних вишукувань — 4 головні помилки

Геологічні роботи потребують спеціальних знань, інструментів, пристроїв та умов. Самостійно навряд чи вдасться провести такі дослідження, але проконтролювати роботу найнятих фахівців вам цілком по силам.

Вибирайте геологів, яких не утруднює пояснення сенсу і послідовності своїх дій. Для чого вони проводять ті чи інші заходи, і за що ви платите?

Зверніть увагу на наступні моменти.

Помилка 1. Неправильні розрахунки при будівництві підстав фундаменту

У звіті геологів містяться всі отримані дані. А також формули, за якими велися розрахунки. Висновки і прогнози винесені окремою графою.

Виберіть кілька змінних і підставте їх у запропоновані формули. Так-так, перевірте розрахунки!

Глибина залягання підстави і ступінь гідроізоляції пропорційні несучої здатності грунту. Зовсім нескладно змінити пару цифр і простежити залежність зміни фундаменту від параметрів ґрунту.

Помилка 2. Некоректне прогнозування поведінки грунтів під тиском

Ваш будиночок перший на цьому ландшафті? Звіртеся з сусідами з приводу фундаменту. У більшості випадків рекомендації геологів нескладно перевірити часом .

На просідаючих грунтах деформація фундаменту будівлі   справа кількох років.

Як казав один одеський джентльмен:

Час лікує не тільки любов, але і за фундамент будинку, в якому народилися ці відносини!

Нерівномірне осідання опорних конструкцій   справа цілком звичайна. Але у фундамент повинна закладатися гарантійна міцність при стандартних умовах експлуатації.

Помилка 3. При проведенні геологічних вишукувань не виявлені порожнечі

Всі пласти землі розташовані нерівномірно. З часом горизонти розташування змінюються. Один шар може витіснити, перетнути або наплыть на інший.

Існують також фактори вимерзання, вимивання порід і техногенні умови напруги шарів земляного покриву. Порожнечі в розрізі геологічних порід існують завжди! Їх кількість і величина (або похідні) указуються в технічному звіті.

Порожнечі в землі впливають на фундамент. Не враховувати їх   фатальна помилка. Є ймовірність часткового або повного обвалення будівлі.

Помилка 4. Неправильний розрахунок властивостей набухання

Одна з властивостей грунту   вологість. Наївно припускати, що це постійна величина. Вона змінюється в залежності від пори року.

Вбираючи вологу, грунт стає більш важкою, слизькій і схильною до розмиття. А температурні зміни в умовах підтоплення здатні просто зруйнувати неякісне підставу за якихось пару років.

Тому звертайте увагу на здатність грунту вбирати вологу і сохнути у ваших кліматичних умовах.

А зараз дивимося відеоролик про геології земельної ділянки.

7. Висновок

Геологічні вишукування   невід'ємна частина будівництва житлових будинків і соціально значущих споруд. Проведення робіт пов'язано з необхідністю вивчення ґрунту і його здатності міцно тримати фундамент будівлі.

Питання до читача

Що ще про геологічних роботах ви хотіли б дізнатися? Діліться своїм досвідом будівництва приватних будинків в коментарях.

Застосовуйте геологічні роботи на складних або на недосліджених територіях. Вони дадуть практична порада на майбутнє і необхідний відповідь сьогодні — чи варто затівати будівництво тут або пошукати іншу ділянку?

Ми бажаємо вам благополуччя, твердої землі під ногами і стійкого фундаменту вашому дому! Чекаємо відгуків по темі статті. Ставте статтями лайки в соціальних мережах і рекомендуйте наш бізнес-журнал друзям! До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Геологічні вишукування — 5 етапів проведення інженерно-геологічних вишукувань для будівництва + професійна допомога у проведенні геології ділянки