Експертиза проектної документації — 5 простих кроків з проведення експертизи + 3 корисні поради, як зекономити при проведенні експертизи проектної документації

Хто проводить екологічну експертизу проектної документації? Який порядок проведення державної експертизи промислової безпеки? Від чого залежить вартість недержавної експертизи проектної документації?

Здравствуйте, шановні читачі журналу ! З вами консультант Валерій Чемакин. Раніше я працював у муніципальному містобудівній відділі, тому даю роз'яснення з правових питань в галузі будівництва.

У цій статті я пропоную ознайомитися з поняттям «експертиза проектної документації», з'ясувати, для чого вона потрібна і коли необов'язкова, розглянути її види та їх особливості.

Прочитавши всю статтю, ви знайдете опис відомих експертних бюро з прийнятними цінами.

Експертиза проектної документації

Зміст
  1. Що таке експертиза проектної документації і коли вона може знадобитися?
  2. Класифікація експертиз проектної документації   ТОП-4 основних види
  3. Порядок проведення експертизи проектної документації — 5 простих кроків
  4. Хто проводить експертизу проектної документації   огляд ТОП-3 експертних компаній
  5. Коли експертиза проектної документації не є обов'язковою   огляд основних ситуацій
  6. Як заощадити на проведенні експертизи проектної документації — 3 корисні поради
  7. Висновок

1. Що таке експертиза проектної документації і коли вона може знадобитися?

Зведення будь-якого більш-менш великого об'єкта передбачає використання проекту, який повинен бути розроблений за всіма правилами і нормами з урахуванням екологічної складової, безпеки використання та економічної доцільності.

Перевіркою саме цих параметрів і займаються експерти при вивченні проектно-кошторисної документації (ПКД).

згідно з будівельним законодавством, зведення будь-якої будівлі вище 3 поверхів передбачає наявність проекту з позитивним висновком експертизи проектної документації. Крім того, такі ж вимоги пред'являються при будівництві громадських будівель і споруд, промислових та спортивних об'єктів.

У ході перевірки ПСД проводиться технічна експертиза документів, про що на нашому сайті є окрема стаття. Тільки після цього забудовнику видається дозвіл на будівництво.

Які показники перевіряє експерт:

  • надійність майбутньої конструкції і стійкість в контексті поточних умов (сейсмічні показники місцевості, види ґрунтів, вітряна навантаження);
  • безпека об'єкта при планованому режимі експлуатації;
  • дотримується природоохоронне законодавство;
  • наскільки економічно обґрунтованим буде те чи інше архітектурне рішення в проекті.

Особливо суворо проводиться експертиза проектної документації на небезпечні виробничі об'єкти, так як це безпосередньо пов'язано з добробутом та безпекою громадян, що проживають на прилеглій території.

2. Класифікація експертиз проектної документації   ТОП-4 основних виду

Сьогодні прийнято виділяти 4 основних виду експертизи проектної документації.

Розглянемо їх докладніше.

Вид 1. Державна експертиза

Вона проводиться тільки під егідою ФДМ «Главэкспертиза » і призначається для особливо значущих інфраструктурних об'єктів стратегічного значення.

Крім того, ця процедура призначається для:

  • об'єктів, будівництво яких фінансується бюджетами всіх рівнів;
  • унікальних небезпечних і технічно складних споруд;
  • могильників для поховання ядерних та інших небезпечних відходів;
  • історичних значущих культурних пам'яток;
  • об'єктів в унікальних охороняються державою територіях.

В інших випадках забудовник має право замовити незалежну експертизу до недержавної компанії.

Вигляд 2. Недержавна експертиза

Містобудівне законодавство наділяє правом проводити експертизу проектної документації і приватним компаніям, якщо вони дотримуються певні вимоги, передбачені законом.

Умови акредитації для виконання експертизи проектної документації, згідно ГрК РФ із змінами від 2016 р:

  • в штаті має бути не менше 5 атестованих на цей вид діяльності співробітників;
  • юридична особа повинна мати сайт;
  • наявність розміщеного на сайті регламенту діяльності.

Найчастіше такі експертні компанії виконують весь комплекс послуг, пов'язаних з проведенням незалежної будівельної експертизи. Детальніше про це читайте в тематичній статті на нашому сайті.

3 Вид. Експертиза промислової безпеки

Об'єкти, що підлягають цьому виду експертизи проектної документації, технічно складні і потенційно небезпечні в експлуатації. На них можуть відбуватися техногенні катастрофи та аварії, якщо у ПСД будуть мати місце порушення.

Мета такої експертизи – виявлення на етапі проектування невідповідностей майбутнього об'єкта нормативами промислової безпеки.

експертиза промислової безпеки

Експертизу промислової безпеки проводять з особливою ретельністю в повній відповідності з законодавством. Для такої діяльності компанія повинна отримати спеціальну ліцензію, оскільки від правильності проведення досліджень залежить життя великої кількості людей.

Вид 4. Екологічна експертиза

Будь-яка планована господарська діяльність людини пов'язана з ризиком забруднення навколишнього середовища. З цієї причини багато сільськогосподарські і промислові об'єкти підлягають екологічній експертизі, мета якої – виявити і усунути невідповідності проекту чинним екологічним нормам.

Екологічна експертиза, докладно розглянута в одній з наших статей, буває державної і громадської. У другому випадку її призначають громадські організації або групи ініціативних громадян для контролю державних органів при будівництві потенційно небезпечних для природи об'єктів.

3. Порядок проведення експертизи проектної документації — 5 простих кроків

Тим, хто ніколи не стикався з експертизою проектної документації, я розповім, що вона включає в себе і в якому порядку проводиться.

Увага   покрокова інструкція для новачків.

Крок 1. Вибираємо експертну компанію

Підійти до вибору експертної компанії потрібно зі знанням справи, тому я перерахую критерії, які потрібно враховувати, щоб отримати дійсно професійний висновок.

Критерії відбору експертного бюро:

  • наявність усіх ліцензій та інших дозвільних документів;
  • у штаті присутні інженери, проектувальники;
  • компанія досить відома у вашому регіоні;
  • про експертів багато позитивних відгуків від надійних джерел.

Як правило, такі фірми займаються не тільки перевіркою ПСД, але і проводять будівельно-технічну експертизу. Про неї читайте в нашій спеціальній статті.

Крок 2. Укладаємо договір на проведення експертних робіт

Після того, як визначитеся з компанією, попросіть повний розрахунок вартості експертизи проектної документації і укладайте з нею договір. Перед підписанням читайте документ уважно, виключаючи непотрібні послуги. Це заощадить ваші гроші.

Зверніть увагу, щоб у договорі була прописана обов'язок експерта детально роз'яснити виявлені недоліки з зазначенням шляхів їх усунення. Це допоможе в подальшому швидко все виправити і отримати позитивний висновок.

Крок 3. Надаємо документи для подальшого ознайомлення

Після укладення договору і оплати послуг, надаємо експерту всі документи для експертизи проектної документації. До них відносяться креслення, схеми, малюнки, описи, результати геодезичних вишукувань, тобто все, що входить в ПСД. Всі матеріали підлягають дослідженню.

документи для подальшого ознайомлення

У деяких випадках, коли є підозра на шахрайство, постановою слідчого або рішенням судді призначається техніко-криміналістична експертиза документів.

Крок 4. Чекаємо результатів проведення експертизи

Законом встановлено, що термін проведення експертизи проектної документації не повинен перевищувати 60 днів. У виняткових випадках його можна продовжити ще на 30 днів.

Враховуючи це, наберіться терпіння і чекайте, поки весь комплекс робіт буде виконаний.

Приклад

Для будівництва будинку культури в селі Коркіно обласний бюджет виділив необхідні кошти ще в квітні. З-за нерозторопності районних властей всі документи на трансферт були підготовлені тільки до кінця травня. Так як будівля планувалося будувати за індивідуальним проектом, то його вже замовили у червні.

До кінця липня проект виготовили і призначили дату конкурсу на визначення підрядника. Пройшов ще місяць, за який ніхто не турбувався призначенням експертизи проектної документації, ціна якої теж не була врахована.

В результаті її замовили тільки після торгів, а підрядчику довелося чекати два місяці, щоб починати будівництво вже глибокої осені.

Така ситуація досить поширена і має цілий ряд причин, серед яких переважає елементарне незнання термінів. Врахуйте, що якщо після отримання позитивного висновку вносяться які-небудь зміни у ПСД, то призначається повторна експертиза проектної документації у частині внесених змін. Вона проводиться вже 30 днів.

Крок 5. Отримуємо експертний висновок

Після закінчення досліджень експерт виносить висновок експертизи проектної документації, за зразком якого ви можете ознайомитися. Якщо воно позитивне, можна отримувати дозвіл на будівництво об'єкта і починати його зводити. В іншому випадку доведеться витратити час і кошти на виправлення недоліків, поле чого знову провести експертизу.

Пересічним громадянам зовсім необов'язково самостійно розбиратися у всіх цих тонкощах. Можна просто звернутися в юридичну компанію за консультацією або за практичною допомогою. Непоганий варіант – фірма Правовед.ги, співробітники якої надають послуги у віддаленому режимі.

Вони готові проконсультувати вас з усіх питань проведення експертизи проектної документації. Фахівці допоможуть підготувати документи для експертизи та призначити її.

Звернутися до фахівців можна і прямо з порталу через форму зворотного зв'язку. Для цього просто потрібно зайти на сторінку сайту Правовед.ги і заповнити запропоновані поля для обігу.

4. Хто проводить експертизу проектної документації   огляд ТОП-3 експертних компаній

Наведу приклад кількох відомих експертних бюро, які недорого проведуть експертизу проектної документації, в тому числі на капітальний ремонт житлового будинку.

1) Гілберт Інвест

Гілберт ІнвестЦе інвестиційно-інжинірингова компанія, яка надає весь комплекс послуг з супроводу замовників, інвесторів та підрядників в будівельній сфері. У ній працюють досвідчені інженери-проектувальники, кошторисники, експерти, економісти та інші фахівці суміжних спеціальностей.

Співробітники компанії готові виїхати на об'єкт для обстеження будівель і споруд. Часто це буває необхідно при вирішенні судових спорів, які стосуються вже зведених об'єктів.

Види послуг, які надає Гілберт Інвест:

Проектно-будівельні Технічне обстеження Експертиза
1 Геологічні вишукування Будівель і споруд Будівельно-технічна
2 Проектування будь-якої складності Енергосистем і комунікацій Економічна
3 Підготовка ПСД, її погодження та отримання дозволу на будівництво Інженерні вишукування Проектно-кошторисної документації
4 Авторський нагляд та введення в експлуатацію об'єкта Лабораторні дослідження використовуваних матеріалів Промислової безпеки

Крім того, за постановою слідчого, прокурора або рішенням суду проводиться судова будівельна експертиза, про яку є докладна стаття на нашому сайті.

2) ПромМаш Тест

проммаштестЦе приватна компанія, що має державну акредитацію на здійснення експертних дій. Проведення експертизи проектної документації тут дешевше, ніж у державних бюро на 20%. І найголовніше перевага – терміни. Вони складають всього 10 днів, що в рази менше, ніж у федеральних агентствах.

Позитивний висновок експертів цієї компанії нічим не відрізняється від державного і має таке ж правове значення. Про те, як розрахувати вартість експертизи проектної документації, наприклад, лінійних об'єктів, турбуватися не варто. На головній сторінці сайту є зручний онлайн калькулятор для цієї мети.

3) Протос Експертиза

протос експертизаТут можна замовити експертизу проектної документації, навіть відправивши всі документи в електронному вигляді. Компанія відповідає всім висунутим вимогам і має акредитацію. Експерти працюють ще й у галузі промислової безпеки.

Уклавши договір з цією компанією, ви отримаєте масу переваг при проведенні експертизи.

А саме:

  • безкоштовні консультації перед експертизою;
  • поетапна оплата послуг;
  • відкритий і зрозумілий договір з переліком зобов'язань виконавця;
  • максимальна швидкість виконання робіт.

Щоб замовити експертизу проектної документації, наприклад, на реконструкцію, вам потрібно буде надати експертові: техніко-економічне обгрунтування, технічне завдання на проектування, робочий проект та всю документацію до нього.

5. Коли експертиза проектної документації не є обов'язковою   огляд основних ситуацій

У багатьох випадках експертиза проектної документації не проводиться.

Розглянемо їх докладніше.

Ситуація 1. Реалізація інженерних рішень, які не будуть зачіпати несучі елементи будівлі

Експертиза проектної документації не вимагається у разі, коли в результаті реконструкції будівлі не будуть порушені його несучі елементи.

Це стосується демонтажу або перенесення внутрішніх не несучих перегородок, закладки вікон, влаштування декоративних елементів внутрішнього та зовнішнього оздоблення будівлі.

Ситуація 2. Реконструкція систем комунікації

Якщо змінюються інженерні мережі на більш сучасні і при цьому не проводиться руйнування несучих елементів, то в проведенні експертизи ПКД теж немає необхідності.

Очевидно, що така заміна не може завдати шкоди будівлі, а тільки якісно оновлює його.

Ситуація 3. Розробка документації для об'єктів третього рівня відповідальності

До таких об'єктів відносяться приватні житлові будинки до 3-х поверхів, склади, сезонні споруди та інші подібні об'єкти.

При певних умовах не потрібно проводити експертизу проекту і при будівництві багатоквартирних будинків до 3-х поверхів. Цим успішно користуються дрібні забудовники в сільській місцевості для прискорення будівництва.

Ситуація 4. Підготовка документації для окремо розташованих невиробничих об'єктів

Якщо окремо стоять невиробничі будівлі не призначені для проживання і не мають більше 2-х поверхів, то віддавати проект на експертизу теж не потрібно.

Дозвіл на їх спорудження ви отримаєте без неї. Кожне слово в цій фразі має свій сенс. Окремо стоять, – ті, що знаходяться на відстані від інших будинків. Невиробничі – не призначені для виготовлення продукції.

6. Як заощадити на проведенні експертизи проектної документації — 3 корисних ради

Кошторисники користуються досить складною формулою, за якою можна точно розрахувати вартість послуг з проведення експертизи проектної документації.

Приводити тут всі розрахунки не буду, зазначу лише, що на кінцеву суму впливають певні фактори:

  • житлових об'єктів. Площа земельної ділянки під будинком, загальна площа всіх приміщень, що підвищують і знижувальні коефіцієнти. Все це перемножується і виходить необхідна сума.
  • нежитлових об'єктів. Замість цих даних в основу розрахунку береться вартість виготовлення ПКД, підвищують і знижуючі коефіцієнти і все це множиться на інфляційні дефляторы.

Враховуючи це, а також користуючись експертними радами, можна заощадити чималі суми на кількість послуг і на знижки.

Порада 1. Відмовтеся від непотрібних послуг

Не варто замовляти комплексне обстеження ПСД, якщо в цьому немає ніякої необхідності. Наприклад, при реконструкції будівлі не завжди варто проводити інженерні вишукування, а, значить, експертиза теж не потрібна.

Зверніть увагу, що вона може бути включена в договір. Вимагайте, щоб оплата проводилася тільки за дійсно потрібні послуги.

Порада 2. Виберіть недорого підрядника

Не всі компанії керуються запропонованим вище алгоритмом розрахунку вартості своїх послуг. Багато встановлюють ціну довільно. Тому варто пошукати фірми, які за меншу плату можуть виконати необхідні експертні роботи.

Будьте уважні у виборі компанії, так як серед маловідомих фірм можуть виявитися шахраї. Тому завжди перевіряйте дозвільні документи перш ніж підписувати договір і платити гроші.

Порада 3. беріть участь в програмах лояльності

Як і в будь-якому бізнесі, тут існують знижки, акції та інші програми лояльності. Відстежуйте їх проведення – можливо, на цьому вам вдасться добре зекономити.

Якщо у вас залишилися ще якісь питання щодо проведення експертизи проектної документації, пропоную подивитися відеоролик.

7. Висновок

Сподіваюся, ви отримали відповідь на питання, що це таке експертиза проектної документації і навіщо вона потрібна. Вам залишилося тільки скористатися отриманою інформацією в своїх цілях.

Бажаю вам всього самого найкращого, успіху у всіх починаннях. Пропоную оцінити статтю і залишити коментар до неї.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Експертиза проектної документації — 5 простих кроків з проведення експертизи + 3 корисні поради, як зекономити при проведенні експертизи проектної документації