Обстеження будівель і споруд — 7 основних етапів обстеження технічного стану конструкцій + 4 способу як заощадити на обстеженні будівель і споруд

Які нормативні документи регулюють технічне обстеження будівель? Як провести обстеження будівельних конструкцій по ГОСТ? Як формуються ціни на обстеження будівель і споруд?

Вітаю читачів сайту ! З вами   Марія Даровська.

Припустимо, ви керівник виробничого комерційного підприємства і вирішили провести у приміщенні капітальний ремонт. Знаючі люди підказали, що за законом необхідно попередньо провести обстеження будівлі з метою з'ясування його стану. Хто знає, може бути воно розвалиться, як тільки ви почнете ремонт.

З чого почати таке обстеження? Хто його буде здійснювати? В якому вигляді оформляються результати? На ці та інші питання ви знайдете відповіді в нашій статті.

Так чого ми чекаємо? Давайте приступати.

Обстеження будівель і споруд

Зміст
  1. Що таке обстеження будівель і споруд?
  2. Коли може знадобитися технічне обстеження будівель   огляд основних ситуацій
  3. Які види робіт включає в себе обстеження будівель   ТОП-7 основних видів
  4. Як проводиться обстеження конструкцій будівель і споруд по ГОСТу — 7 основних етапів
  5. Де замовити обстеження будівель і споруд   огляд ТОП-3 компанії з надання послуг
  6. Як заощадити на обстеженні будівель — 4 перевірених способу
  7. Висновок

1. Що таке обстеження будівель і споруд?

Обстеження будівель буває плановим, після стихійних лих і аварій, перед капітальним ремонтом або переплануванням.

Для початку визначимося з термінологією.

Обстеження будівель і споруд   комплексний захід з метою визначити технічний стан конструкцій і комунікацій (інженерних і будівельних).

Частота обстежень регламентується вимогами ГОСТ. Згідно з нормативами, перше обстеження проводять в перші два роки з дати введення будинку в експлуатацію.

Це потрібно, щоб упевнитися в функціональності конструкцій і систем до закінчення гарантійного строку на роботи. Тоді, у разі виявлення дефектів, відновлювальні роботи проведуть за рахунок забудовника.

Подальші дослідження потрібно проводити раз на десятиліття. Але якщо раніше вже виявили дефекти або умови експлуатації об'єкта несприятливі, то цей термін змінюється, і обстеження проводять уже кожні 5 років.

В ситуації, коли в будівлі виявили тріщини або інші види деформацій в несучих конструкціях, обстеження потрібно провести негайно. Це потрібно, щоб дізнатися причини і запобігти аварійним ситуаціям.

У таблиці представлені етапи технічного обстеження:

Етап Виконувана робота
1 Підготовка Знайомство з об'єктом, аналіз проекту і кошторисів, написання та узгодження плану дослідження
2 Огляд конструкцій візуальний Виявлення пошкоджень та заміри
3 Обміри Заміри параметрів конструкцій і елементів, обмірні роботи для складання планів
4 Інструментальне обстеження Обстеження конструкцій, визначення параметрів дефектів і пошкоджень інструментальне
5 Оцінка технічного стану Визначення класу техсостояний конструкцій за допомогою нормативної документації
6 Аналіз даних, їх обробка Аналіз та обробка результатів обстежень, у тому числі розрахунків
7 Розробка інженерного рішення Розробка рекомендацій, щоб домогтися потрібних параметрів міцності, поради щодо послідовності виконання робіт
8 Підготовка висновку Узгодження техзаключения з результатами дослідження, висновки

Якщо ця тема вас зацікавила, рекомендуємо також ознайомитися з матеріалом «Експертиза промислової безпеки».

2. Коли може знадобитися технічне обстеження будівель   огляд основних ситуацій

Не варто плутати обстеження конструкцій будівель і споруд з будівельно-технічною експертизою. Ці процедури мають принципові відмінності — у них різні завдання і методи досліджень.

Давайте розберемо кілька основних ситуацій, коли обстеження будівель актуально.

Ситуація 1. Купівля нового будинку

При покупці будинку покупцеві потрібно зрозуміти, в якому він знаходиться стані. Іноді після покупки відкриваються несподівані сюрпризи.

І витрати на їх усунення можуть обійтися дорожче ціни об'єкта.

Приклад

Аркадій поїхав до Чорногорії і так зачарувався красою країни, що захотів купити там нерухомість. В мережі він знайшов оголошення про продаж красивою вілли за ціною нижче ринкової. Пропозиція зацікавила, але із-за невідповідності ціни середньоринковим Аркадій запідозрив підступ.

Аркадій вирішив замовити обстеження будинку. Результат його здивував   біля будинку сповз фундамент. Тому його не могли продати вже рік, а продавець опустив ціну в три рази. Витрати на зміцнення фундаменту коштували б не менше, ніж сам будинок. В результаті Аркадій передумав купувати цей об'єкт.

Проведення технічного обстеження перед оформленням угоди   спосіб страховки від покупки аварійного об'єкта. Якщо у вас є хоч частка сумнівів у міцності будівлі, обов'язково замовте обстеження. Його ціна набагато нижча вартості відновлювальних робіт при проблемах з фундаментом або несучими конструкціями.

Якщо покупка або продаж дому — це ваш випадок, прочитайте матеріал про оцінку будинку.

Ситуація 2. Оцінка стану будівлі

Якщо ви вже є власником будівлі, експлуатуєте його чи обслуговуєте як інженер, то обстеження допоможе оцінити стан, зрозуміти, чи потрібні йому ремонтні роботи і які саме.

Оцінка стану будівлі

Врахуйте, що якщо обстеження будівлі показало аварійність, а необхідні заходи не зробили, то за законом відповідальність несуть експлуатуючі організації, власник і головний інженер будови. Якщо будинок вже пошкоджено, то варто звернутися за послугою оцінки збитку.

Ситуація 3. Надбудови додаткового поверху

Якщо у вас вже є будинок, але ви хочете збільшити його площу за рахунок надбудови додаткового поверху, то без обстеження будівлі не обійтися. З його допомогою можна зрозуміти, чи витримають несучі конструкції додаткове навантаження і не обвалиться увесь будинок під час проведення добудови або через нетривалий час після її завершення.

Не ризикуйте своєю власністю і життями людей, довірте процедуру фахівцям і приймайте рішення вже на основі їх укладення.

Врахуйте, що обстеження потрібно і для отримання дозволу на добудову, її легалізації. Без обстеження зведення додаткового поверху буде незаконним, а ініціатора його зведення чекає відповідальність (дивіться також «Судова будівельна експертиза»).

Ситуація 4. Наявність видимих деформацій

На конструкціях будівлі можуть з'явитися видимі пошкодження: прогини, зсуву, осідання, тріщини. У цьому випадку завдання обстеження   виявити дефекти, зафіксувати їх, з'ясувати причини, розробити план дій для їх усунення.

Врахуйте, що видимі деформації конструкцій зазвичай виникають, коли збитки вже досить великий. Це ознака наближення аварії. Тільки обстеження дасть точну інформацію про безпеку використання будівлі, необхідності його ремонту.

Ситуація 5. Знесення і демонтаж будівель

Якщо будівлю планують знести або демонтувати, потрібно отримати дозвіл виконавчих органів за проектом знесення. А щоб отримати дозвіл, треба провести обстеження, згідно з результатами якого розробляється проект знесення.

Стаття по суміжній темі — «Незалежна будівельна експертиза».

3. Які види робіт включає в себе обстеження будівель   ТОП-7 основних видів

Обстеження будівель включає в себе різні види робіт.

Але ми розглянемо сім найбільш актуальних.

Вид 1. Комплексне технічне обстеження

Комплексне або повне обстеження потрібно, щоб визначити в якому техстані знаходиться об'єкт, отримати інформацію про якість та стан конструкцій. Обов'язково враховуються тимчасові зміни.

Цей вид обстеження проводять, керуючись технічним завданням (надалі ТЗ), яке склали в присутності клієнта. В завданні вказують інформацію про об'єкт, мета обстеження, строки його реалізації, докладають документацію, паспорт БТІ.

Виходять з результатів обстеження, об'єкту присвоюють одну з категорій технічного стану:

  • нормативне;
  • працездатний;
  • обмежено працездатний;
  • аварійне.

Після проведення обстеження готують висновок (звіт).

Прочитайте також статтю про експертизу проектної документації.

Вигляд 2. Експертиза окремих конструкцій

Цей вид обстеження використовується, коли немає потреби в комплексному обстеженні. У цьому випадку, завдання   локальне обстеження техстану окремого типу конструкцій, наприклад, стін, покрівлі або зовсім одного елемента, наприклад, ділянки фундаменту або колони.

Експертиза окремої конструкції виникає потрібна в двох випадках:

  1. Якщо на ній з'явилися дефекти і пошкодження.
  2. Якщо на конкретну конструкцію потрібно збільшити навантаження.

Рекомендуємо ознайомитися зі статтею «Незалежна експертиза квартири»

3 Вид. Обмірні роботи

Обмірні роботи проводяться з метою з'ясувати точні геометричні параметри конструкцій для відновлення документації, складання перевірочних розрахунків.

Список досліджень та їх обсяг складають, виходячи з ТЗ і проекту.

При обмірі перевіряють розміри елементів об'єкта. Також при необхідності перевіряють горизонтальність покриттів, вертикальність несучих елементів, дотримання ухилів.

Результати вимірювання   креслення, плани, розрізи.

Вид 4. Визначення міцнісних характеристик

Міцність   опірність матеріалу руйнувань та зміни форми незворотного характеру при зовнішніх навантаженнях.

Міцність залежить від виду матеріалу і від того, в якому напруженому стані він перебуває   в розтягнутому, стислому, вигнутому, які умови його експлуатації.

Вигляд 5. Виконання розрахунків несучої здатності

Виконують розрахунки несучої здатності (перевірочні розрахунки) при пошкодженнях і дефектах, якщо потрібно визначити несучу здатність, змінити рівень навантаження, відновити проект, якщо об'єкт постраждав від пожежі, затоплення та інших подібних впливів з непередбачуваним ефектом.

Процедуру проводять також, коли потрібно відновити будівництво після перерви. Розрахунки проводять за допомогою спеціалізованих програм або ж вручну.

6 Вигляд. Проведення теплотехнічних розрахунків

Теплотехнічний розрахунок   визначення відповідності огороджувальних конструкцій нормам теплового захисту.

Норми визначають параметри мікроклімату приміщень. Дотримання параметрів потрібно для комфорту людей, збереження надійності і довговічності конструкцій.

Рекомендуємо також ознайомитися зі статтею «Екологічна експертиза».

Досягти потрібного теплового рівня можна за допомогою збільшення числа джерел тепла та їх потужності, за допомогою утеплення конструкцій.

Але пам'ятайте, що якщо утеплювати приміщення з допомогою обігрівачів, істотно зростуть витрати на комунальні витрати. При цьому спосіб не виключає появи вогкості, грибка, цвілі, конденсату і викликаних цим подальших ушкоджень.

Розрахунки знадобляться також, щоб розрахувати оптимальну кількість джерел опалення, правильно підібрати обладнання.

Теплотехнічні розрахунки проводять у відповідності з вимогами СНиП.

У відео розповідається про особливості тепловізійного обстеження.

7 Вид. Проектні рішення по посиленню конструкцій

Посилення будівельних конструкцій   комплексні процедури для підвищення жорсткості несучих здібностей, стійкості до тріщин і інших якостей.

Посилення конструкцій досягається шляхом заміни дефективних частин, включення додаткових елементів, збільшення перерізів, зміни властивостей матеріалів, зміни конструктивних схем і т. д.

Для поглиблення в тему радимо також прочитати матеріал "Незалежна експертиза".

4. Як проводиться обстеження конструкцій будівель і споруд по ГОСТу — 7 основних етапів

Обстеження конструкцій складається з підготовчого етапу і самого обстеження.

Давайте розберемо докладніше етапи процедури.

Етап 1. Вивчення проектної і технічної документації

Щоб ознайомитись з об'єктом дослідження, експертові потрібно вивчити проектну та технічну документацію об'єкта, включаючи документацію з експлуатації та проведеним роботам.

З допомогою проектної документації з'ясовують авторство проекту, конструктивну схему, інші відомості. Вивчають інформацію про виготовлення конструкцій: які організації визначають проводили роботи, які матеріали використовувалися, хто їх постачав та іншу інформацію.

Етап 2. Складання програми обстеження

При підготовці на підставі ТЗ складається програма робіт. У ній вказують мета обстеження, ставлять завдання, перераховують, які конструкції будуть обстежувати, де будуть проходити вимірювання і випробування, які методи будуть використовувати, де саме будуть розкривати конструкції, відбирати проби та інші відомості.

На цьому етапі також вирішують питання надання доступу до конструкцій.

Етап 3. Візуальне виявлення дефектів з фотографуванням

Головна частина попередньої стадії обстеження   візуальний огляд. Для огляду застосовують різні інструменти, в тому числі вимірювальні   рулетки, штангенциркуль та інші, а також прилади для фіксації побаченого   наприклад, фото та відеокамеру.

Знайдені недоліки і порушення фіксуються з допомогою замальовок, креслень, фотографій, щоб максимально об'єктивно оцінити надалі стан будівлі.

Етап 4. Інструментальне обстеження із застосуванням вимірювальних інструментів і приладів

Інструментальне (або детальне) обстеження буває як суцільним, так і вибірковим. Все залежить від того, чи потрібно обстежити весь об'єкт або достатньо обстежити окремі його елементи.

Процедуру проводять за допомогою обмірних робіт і визначення характеристик матеріалів.

Етап 5. Обробка результатів обстеження в лабораторних умовах

Відповідь на питання, чи потрібно проводити лабораторні дослідження і які саме, залежить від результатів оглядів. Проводити їх повинні в спеціально обладнаній лабораторії профільні фахівці на відповідному обладнанні.

Результати лабораторних досліджень увійдуть до закінчення обстеження.

Етап 6. Розробка рекомендацій щодо подальшої експлуатації конструкції

Експерту потрібно визначити поточний стан об'єкта, надати рекомендації, як використовувати проект в подальшому, які кроки зробити, щоб посилити конструкції, усунути дефекти і фактори, що їх викликали.

Етап 7. Складання висновку про технічний стан об'єкта

Після підбиття підсумків експерти формують висновок про техстан об'єкта. У звіті наводять факти з документації і отримані при дослідженнях. Експерт повинен перерахувати, виявив які дефекти, надати їх схеми та фото, зробити висновки, порекомендувати способи їх усунення.

Якщо необхідність в обстеженні виникла, варто скористатися допомогою юриста. Ви можете вибрати для себе як повноцінний супровід, так і консультативну допомогу. Отримати цю допомогу можна на сайті Правознавець.ру.

З 16 тисяч перевірених юристів з усієї ви точно зможете підібрати підходящого фахівця. У всіх юристів Правознавця є достатній досвід роботи, в середньому це 12 років. Отримати допомогу можна як безкоштовно, так і на платній основі.

5. Де замовити обстеження будівель і споруд   огляд ТОП-3 компанії з надання послуг

Щоб полегшити читачам вибір, представляємо огляд трійки кращих компаній , що спеціалізуються на обстеженні та експертизі житлових і промислових приміщень.

1) Центр будівельної експертизи «ПГС»

пцб центр незалежної будівельної експертизиЦентр будівельної експертизи «ПГС» заснували у 2012 році. За 4 роки молода компанія стала групою з шести юросіб. Центр займається судових і досудових будівельними експертизами, обстеженнями, а також аудитом, оцінками, проектуванням, узгодженням перепланувань та реконструкцій.

Компанія оснащена сучасним обладнанням і приладами. Співробітники мають профільну освіту, а деякі   вчені ступені. Компанія працює в стислі терміни, гарантує конфіденційність.

2) Гилбертинвест

Гілберт Інвест«Гилбертинвест» існує 15 років і являє собою холдинг повного циклу проектно-инжинринговых робіт. Нещодавно компанія увійшла в десятку найбільших инженеринговых фірм країни.

Холдинг проводить всі види інженерних і проектних послуг, займається обстеженнями, аудитами і експертизами.

Компанія   член кількох СРО (саморегулівних організацій, складатися в яких за законом зобов'язані всі експертні бюро), має необхідні допуски. «Гилберинвест» має атестації та ліцензії таких структур, як ФСБ, Мінкультури, Ростехнагляд.

3) Мікро

мікроБудівельна лабораторія «Мікро» працює в і Підмосков'ї. На рахунку компанії   більше 3 тисяч об'єктів, в тому числі Аеровокзал і Кремлівський Палац З'їздів. Обстеження будівель, конструкцій і матеріалів будь-якого рівня складності   профіль компанії. Також компанія надає послуги нагляду та проектування.

Договір з лабораторією можна укласти на комплексне обстеження, так і на експертизу окремих матеріалів або конструкцій.

Якщо вам потрібна незалежна оцінка квартири, ми підготували для вас спеціальний матеріал.

6. Як заощадити на обстеженні будівель — 4 перевірених способу

Вартість послуги обстеження залежить від типу об'єкта (будівля, будова, окремий елемент), його розмірів, завдань ТЗ.

Давайте розберемо детальніше способи заощадити на обстеженні і не пошкодувати про це.

Спосіб 1. Відмовтеся від непотрібних послуг

Не замовляйте повне обстеження будівлі, якщо в цьому немає потреби. Вкажіть конкретні елементи конструкцій, в надійності яких у вас виникли сумніви, і нехай експерти досліджують тільки їх.

Такий підхід суттєво здешевить вартість обстеження, адже обсяг робіт фахівців відчутно зменшиться.

Спосіб 2. Візьміть транспортні витрати на себе

Чим далі розташований ваш об'єкт і чим важче туди дістатися, тим дорожче обійдеться обстеження. Якщо у вас є можливість, візьміть транспортні витрати на себе і самостійно відвезіть експерта на місце обстеження.

Цей нехитрий прийом знизить вартість експертизи, адже транспортні витрати не будуть включені в кошторис до оплати.

Спосіб 3. Виберіть недорогого підрядника

На ринку існує чимало компаній, які займаються обстеженнями. Складіть для себе список компаній з назвами та контактними даними, обдзвоните їх, позначте вартість послуг та їх перелік. Після цього виберете собі найбільш прийнятну за ціною.

виберіть недорогого підрядника

Але у цієї медалі є й зворотний бік. Великий шанс напоротися на недобросовісних виконавців або шахраїв, які як мінімум   нададуть недостовірні дані, як максимум   нададуть звіт неіснуючої компанії.

При складанні списку фірм для викликів і при прийнятті остаточного рішення про вибір виконавця, обов'язково ознайомтеся з відгуками про компанії, опитувати знайомих, прочитайте відгуки в інтернеті на тематичних форумах, перевірте реквізитів компанії.

Обов'язково уважно читайте укладається договір, уточніть пункти, які вам не зрозумілі. Слухайте свою інтуїцію — якщо виникли сумніви, не зв'язуйтеся з фірмою або заручіться супроводом юриста.

Спосіб 4. беріть участь в програмах лояльності

У багатьох компаній, які займаються експертизами та обстеженнями, особливо у великих холдингів або в компанії з філіями по країні, існують програми лояльності для клієнтів.

Обов'язково враховуйте цей факт при пошуку компанії-виконавця. Цілком можливо, ви знайдете вигідну пропозицію від надійної фірми.

7. Висновок

Отже, друзі, пора підбивати підсумки.

Сьогодні ми дізналися, що:

  • обстеження допоможе прийняти правильні заходи при дефектах і руйнування і запобігти аварії;
  • у висновку обстеження зазначаються рекомендації по експлуатації і ремонту;
  • якщо не провести обстеження вчасно, великий ризик понести за це відповідальність;
  • заощадити на проведенні обстеження можливо, але підходити до цього потрібно з обережністю.

Сподіваємося, що ми пролили світло на непросту тему обстежень будівель і споруд. Бажаємо вашим об'єктів збереження. Будемо раді коментарями і оцінками.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Обстеження будівель і споруд — 7 основних етапів обстеження технічного стану конструкцій + 4 способу як заощадити на обстеженні будівель і споруд