Екологічні вишукування — як замовити проведення інженерно-екологічних вишукувань за 7 кроків + допомогу в підготовці програми для проектування та будівництва

У чому особливості проведення інженерно-екологічного дослідження? Де замовити вишукування для проектування і будівництва? Як підготувати програму та звіт з екологічних вишукувань?

Добрий день, постійні читачі та гості бізнес-журналу «BigEnergy»! Сьогодні представляємо вашій увазі тему екологічної безпеки будівництва. Які моменти необхідно перевірити перед початком проектування, щоб потім не кусати лікті, вам розповість автор статті   Віктор Голіков.

Так чи потрібні дослідження екології? Адже про вплив будівництва на стан природного середовища дізнаєшся тільки після початку експлуатації споруди! Чи є способи попередньо проаналізувати і дати прогноз? Спробуємо дати відповідь на ці та інші питання.

Давайте почнемо!

Екологічні вишукування

Зміст
  1. Що таке екологічні вишукування
  2. Що включає в себе програма інженерно-екологічних вишукувань   огляд основних моментів
  3. Як замовити проведення екологічних вишукувань   покрокова інструкція
  4. Де замовити проведення інженерно-екологічних вишукувань   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  5. Як повинен бути складений звіт для екологічних вишукувань — 4 простих ради при вивченні звіту
  6. Висновок

1. Що таке екологічні вишукування

Ви коли-небудь їздили на природу? Ходили в походи? Зупинялися переночувати в місцях, призначених для відпочинку? Як же там ... брудно! І ви підшукували місце для намету чистіше, подалі від скупчення народу і його природних відходів   сміття!

Такі вже ми люди, завжди шукаємо чисте місце, щоб його загидити. Екологія у нас в душі! Хочеться адже жити з прекрасним видом з вікна і свіжим повітрям, а не під хмарами диму і брязкотом промислової техніки замість колискової.

Так що екологічні вишукування для будівництва ми ведемо мимоволі. З наукової точки зору, комплекс робіт, спрямованих на визначення стану природного середовища до будівництва, а також прогнозування впливу на екологію зведеного об'єкта в процесі експлуатації називають екологічними інженерними дослідженнями для будівництва.

Ох, і нелегка це робота, будувати за екологічним Сніпам чогось.

Передбачати ту чи іншу ситуацію   справа вельми сумнівне. Занадто багато змінних даних. Однак запобігти або мінімізувати шкідливий вплив своєї діяльності на навколишнє середовище, людині цілком під силу.

Люди самі зацікавлені в збереженні сприятливих умов проживання та сталого екологічного балансу, інакше б і не замислювалися над природоохоронними, санітарними та будівельними нормами.

2. Що включає в себе програма інженерно-екологічних вишукувань   огляд основних моментів

Сам комплекс робіт включає в себе дослідження елементів, що складають середовище проживання людини. На основі отриманих даних складається екологічне обґрунтування передпроектної документації.

Ведеться вивчення:

  • атмосферних повітряних мас;
  • підземних і поверхневих вод;
  • ґрунтового покриву;
  • радіаційного фону;
  • флори і фауни;
  • шумове забруднення та інші антропогенні фактори.

Для оцінки стану використовуються різні методи і інструменти вимірювання, обумовлені широким діапазоном елементів дослідження.

Момент 1. Стислий природно-господарське опис району

Щоб отримати загальне враження досліджуваного району, складається короткий опис територій із зазначенням джерел впливу. Інтенсивність забруднюючих факторів кожного відомого джерела докладно описується з зазначенням якісних і кількісних характеристик.

Приклад із змісту екологічного звіту

У районі дослідження знаходиться ТЕЦ, оснащена 3-ма трубами викиду продуктів спалювання, висотою 63 метри. За представленими даними фахівців енергетичної лабораторії, обсяг викиду однієї труби становить 1200 кг/год

Аналогічне опис робиться для потенційних джерел впливу на навколишні природні елементи.

Момент 2. Відомості про що проводилися на території екологічних дослідженнях

Для відстеження динаміки стану екосистем проводиться порівняльний аналіз попередніх досліджень. Порівнюються не тільки зафіксовані результати, але і прогнози.

Дана ТЕЦ була введена в експлуатацію в 1956 р. Екологічна оцінка природних елементів в районі будівлі була зроблена в 1954 р. За оцінками фахівців викид шкідливих речовин в атмосферу однієї труби не повинен був перевищувати 950 кг/год

На основі аналізу складаються графіки реальних вимірів і прогнозованих результатів. Вираховується похибка прогнозів і відношення вмісту викидів до гранично допустимим концентраціям речовин.

3. Дані про зонах ділянок, особливо чутливих до проектованого впливу

Навколо джерел забруднень вычерчиваются на топографічному плані зони підвищеного шкідливого впливу, а також спільні кордони екологічних вишукувань.

Окремо відзначаються зони підвищеної чутливості та території з особливим статусом. Обґрунтовується необхідність екологічних вимірювань при експлуатації проектованого споруди.

Момент 4. Алгоритм проведення окремих робіт

Програма проведення досліджень розписується для кожного об'єкта і узгоджується з проведенням геологічних вишукувань.

В плані робіт вказується:

  • вид і час проведення;
  • метод розрахунку;
  • рівень деталізації;
  • моделювання ситуації та прогнозування розвитку.

Додатково виділяються заходи щодо нейтралізації або зниження токсичних продуктів виробництв. Розробляються системи очищення і методи консервації при неконтрольованих викидів.

5 Момент. Зазначення максимальних меж зони шкідливого впливу

На плані місцевості змальовуються радіуси інтенсивності впливу джерел шкідливих речовин. Місця, де ці зони взаємно перекриваються, вважаються територіями підвищеного ризику   там накопичуються речовини, що належать до різним чинникам ризику, і це збільшує загальний шкідливий вплив в кілька разів.

Зазначення максимальних меж зони шкідливого впливу

Визначається також район токсичного зараження в разі аварії. Вимальовуються межі максимального ураження, і вказується період небезпечного впливу.

3. Як замовити проведення екологічних вишукувань   покрокова інструкція

Екологічні дослідження для будівництва проводяться як окремо, так і спільно з іншими дослідженнями. Зручно буде проводити одночасно екологічні та геодезичні роботи.

Результати проведення екологічних заходів послужать обгрунтуванням для підготовки звіту придатності території для подальшої забудови.

Крок 1. Вибираємо компанію і укладаємо договір

Розглядаючи організацію, з якою ви плануєте укласти контракт, зверніть увагу на супутні послуги, що надаються підприємством. Замовляйте комплекс послуг. Всі необхідні дослідження земельних ділянок для інженерного проектування компанії зазвичай надають без субпідрядників.

Бачиш компанію Еко, та рука договір не підписує.

Незважаючи на кількість проведених досліджень, вони не займають багато часу. Досліджуються для різних цілей майже одні і ті ж елементи природного середовища, різницю складають тільки результати.

При укладенні договору від вас буде потрібно скласти технічне завдання. Не бійтеся цього страшного слова. Це просто позначення цілей, для яких ви замовляєте дослідження. Якщо знадобляться якісь додаткові документи або схеми, співробітники компанії підкажуть вам про необхідність їх включення в тих завдання.

Крок 2. Надаємо дані для аналізу

На цьому етапі доведеться піднімати всі архіви і запису. Фахівцям буде простіше працювати, відштовхуючись від існуючих досліджень. Порівняти минулі прогнози і існуюче положення речей — це вже динаміка, спираючись на яку, роблять висновки про перспективи впливу проектованих споруд на природний комплекс.

В разі, якщо територія тільки освоюється, співробітники компанії самостійно з'ясовують взаємозалежність екосистеми з навколишніми територіями. Для цього проводиться топографічна зйомка і складається ситуаційний план території.

Крок 3. Узгоджуємо час проведення досліджень

План проведення робіт на місцевості затверджується після підготовчої стадії робіт, на якій розглядаються наявні дані.

До них відносяться:

  • особливості території;
  • поточні показники компонентів;
  • звіти;
  • існуючі прогнози;
  • рекомендації суміжних досліджень.

Потім затверджується алгоритм проведення заходів. В залежності від території і кількості співробітників компанії визначається часовий проміжок забору проб повітря, води, грунту та інших вимірювань.

Бажано брати проби кожного компонента по всій досліджуваній території в межах одного проміжку часу для найбільш достовірних результатів.

Крок 4. Очікуємо вивчення фізичних впливів

Це польовий етап для збору інформації фахівцями-екологами. За затвердженим планом проводяться дослідження компонентів екосистеми і техногенного впливу на них.

Послідовно вивчаються:

  • флора і фауна регіону;
  • гідрологічні умови;
  • ґрунтовий покрив;
  • водойми;
  • рівень забруднення атмосфери;
  • радіаційний фон;
  • рівень шумів і вібрацій.

Зібрана інформація фіксується в журналі проведених робіт, а відібрані зразки відправляються в лабораторію для подальшого вивчення.

Крок 5. Очікуємо проведення аналізу отриманих даних

Останній, камеральний етап досліджень включає в себе обробку отриманих даних. На основі зібраної інформації екологи складають графіки вимірювань, таблиці вмісту шкідливих речовин і вычерчиваются плани зон ураження джерел впливу.

Очікуємо проведення аналізу отриманих даних

Додатково формується прогноз очікуваних змін природного середовища в результаті будівництва. А також додається список рекомендованих заходів щодо зниження викиду та утилізації продуктів переробки.

Крок 6. Отримуємо звіт про виконану роботу

На підставі екологічного звіту робиться висновок про доцільність будівництва в даній місцевості. Цей же звіт знадобиться для обґрунтування екологічного відповідності споруджуваного споруди всім будівельним нормам.

Передаючи зроблений звіт замовникові, компанії з екологічних вишукувань гарантують, що в результаті будівництва шкоду, заподіяну довкіллю, населенню, флорі і фауні регіону, а також вже існуючої інфраструктури буде варіюватися в межах допустимих норм.

Ознайомимося з таблицею приблизних розцінок на екологічні вишукування:

Об'єкт Площа, га. Вартість, руб.
1 Одну споруду з цокольним поверхом. 0,5 80 000
2 Дві будівлі без підземних конструкцій 1 100 000
3 Одна споруда без підземних конструкцій 2 105 000
4 Дві будівлі з цокольним поверхом 2 125 000

4. Де замовити проведення інженерно-екологічних вишукувань   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Компанії, що надають послуги екологічних вишукувань, універсальні. Крім досліджень в області екології, вони проводять геодезичні вишукування. Замовивши комплексні послуги, ви заощадите свій капітал.

Зверніть увагу на оперативність зворотного зв'язку. Наскільки компанія зацікавлена у своїх клієнтів, настільки швидко приходить відповідь на запит про проведення робіт.

1) ЭкоЭксперт

ЭкоЭкспертДосвідчена екологічна компанія, яка працює по всій території РФ з 2005 року. Співробітники компанії виконують весь спектр робіт з екологічних вишукувань і природоохоронної діяльності.

На сайті компанії можна попередньо вивчити і скласти технічне завдання для фахівців, а також розрахувати кошторис витрат. Там же ви знайдете тут зразки всіх документів, необхідних для початку робіт, і зможете залишити заявку для попередньої консультації.

Компанія має власної атестованої лабораторії і готова виконати будь-які роботи в гранично стислі терміни. Для «ЭкоЭксперта» не існує проблем, є завдання, які потрібно вирішити.

2) Геолог

ГеологПідприємство надає послуги по інженерно-екологічних вишукувань з 2010 року. Проводяться роботи будь-якої складності в Московській області та інших регіонах . Співробітники компанії оснащені сучасними методиками дослідження і озброєні вимірювальними інструментами за останнім словом техніки.

Безсумнівна перевага компанії   акредитована лабораторія грунту, способгая виконати будь-яку екологічну експертизу грунту.

Компанія «Геолог»   ваш компетентний партнер!

3) Екологічний дослідницький центр

Екологічний дослідницький центрВелика організація з розробки екологічних проектів і масштабних інженерних вишукувань для будівництва. Висококласні фахівці працюють з самим передовим обладнанням і постійно підвищують свою кваліфікацію, використовуючи новітні методики екологічних досліджень. Щорічно компанія проходить аудит на відповідність міжнародним стандартам якості.

Фірма використовує в роботі власну лабораторну базу і проводить контроль якості на всіх етапах досліджень. Звітна документація буде здана вчасно — це гарантує центр Екологічних досліджень.

5. Як повинен бути складений звіт для екологічних вишукувань — 4 простих ради при вивченні звіту

Результат своїх робіт фахівці надають у вигляді зведеного документа з рекомендаціями та прогнозами техногенного та антропогенного впливу проектованого споруди.

Звіт будується відповідно до технічного завдання, яке ви надали під час замовлення. Якщо ви упустили якісь моменти, то давайте ще раз уточнимо наявність необхідних пунктів у звіті.

Порада 1. Перевіряйте наявність схем, що відображають розміщення об'єкта на різних ділянках території

Професіонали в звіті повинні рекомендувати оптимальне розташування будівлі об'єкта, причому зробити це в декількох варіантах з обґрунтуванням причин свого вибору.

Схеми місцевості з ймовірними варіантами розміщення оснащуються легендою, в якій зазначаються плюси і мінуси вибраного розташування. Порівняльний аналіз декількох варіантів проекту виявить найбільш вигідний ділянку до будівництва території.

Порада 2. Проаналізуйте опис технічних особливостей проектованих промислових процесів

У звіті зазначаються передбачувані зміни природного середовища. Наскільки буде змінений ландшафт території і які наслідки спричинить за собою формування нового рельєфу місцевості — все це обов'язкові пункти змісту звіту.

Особливості виробничих процесів:

  • енергоресурси, використовувані в експлуатації;
  • ступінь небезпеки відходів виробництва;
  • обсяги викидів в атмосферу, стічні води та інше;
  • вид встановлюваних систем очищення.

Особливе значення має ступінь вироблення наявних природних ресурсів і передбачуваний обсяг ввезених матеріалів. Приділяється увага складах і навантаженні транспортних вузлів.

Порада 3. Зверніть увагу на наявність відомостей про відходи

Містобудівні інстанції особливо педантичні щодо кількісних та якісних характеристик відходів планованих виробництв. Тому у звіті знадобляться точні дані про відходи виробництва.

Інформація про відпрацьованих матеріалах повинна містити:

  • вид відходів;
  • обсяг;
  • ступінь токсичності;
  • умови зберігання;
  • утилізація.

Утилізація відходів має особливе значення. Якщо продукти вивозяться за межі регіону, то прикладається схема вивозу. Якщо ж утилізація відбувається на місцевості, то вказується період розкладання та обсяги відходів на одиницю часу.

Порада 4. Перевірте наявність вказівок про можливі аварії

У будь-яких виробництвах присутні свої ризики. Необхідно враховувати непередбачені фактори аварій на виробництвах і ступінь їх впливу на всю екосистему.

В залежності від ступеня токсичності використовуваних речовин, або їх сумішей, визначаються територіальні зони ураження. Це ареал поширення витоку або викиду шкідливих речовин. Області розсіювання і концентрація на території поразки   необхідні відомості для екологічного звіту.

Додатково вказуються заходи по зниженню агресивного впливу або нейтралізації токсинів у разі аварії.

А тепер подивимося відео про екологічних дослідженнях.

6. Висновок

Якщо ви зорієнтовані на будівництво в промисловому масштабі, то ви неминуче потребуєте в екологічних дослідженнях. Звіт про них — один з обов'язкових дозвільних документів для створення проекту.

Питання до читачів

Які аспекти екологічних вишукувань залишилися неясними? Ризикнете ви замінити дослідження на «конверт» у містобудуванні?

Інженерні дослідження екології проводяться для відповіді на питання про доцільність будівництва на цій земельній ділянці і наслідки, які можуть статися в результаті експлуатації споруджуваного споруди.

Ми бажаємо вам чистого повітря, сприятливого грунту і цілющої води, де б ви не знаходилися! Діліться посиланнями та рекомендуйте нас друзям в соціальних мережах! А ми чекаємо оцінок по темі статті і говоримо вам: «До нових зустрічей!»


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Екологічні вишукування — як замовити проведення інженерно-екологічних вишукувань за 7 кроків + допомогу в підготовці програми для проектування та будівництва