Що таке топографічний план та топографічна карта   повний огляд понять і умовних знаків для топографічних планів + 6 етапів складання інженерно-топографічного плану ділянки

Що таке топографічний план? Які умовні знаки показуються на топографічних картах і планах? Як отримати інженерно-топографічний план ділянки?

Здравствуйте, шановні читачі інтернет-журналу ! У вас є план? У вас є топографічний план місцевості під забудову? Якщо є   відмінно! Перевірте його на наявність помилок і приступайте до будівництва! Якщо немає   спочатку прочитайте статтю.

З неї ви дізнаєтесь, як і навіщо складається топографічний план для будівництва, а допоможу вам у цьому, експерт Віктор Голіков.

Якщо ви зібралися будувати сарай на дачній ділянці, то план з зазначенням висот, рельєфу, грунту та інших складових вам не потрібен. Але якщо створюється проект з підведенням інженерних комунікацій і подальшим розширенням площі забудови, то інформація з цієї статті вам неодмінно стане в нагоді!

Топографічний план

1. Що таке топографічний план та для чого він потрібен

Тільки завдяки топографическому планом створюються проекти складних споруд. Будь то лінія електропередач, транспортна магістраль, житловий будинок або промисловий об'єкт. Всі конструкції, які займають значну площу, будуються на основі топографічного плану земельної ділянки.

Топокарта викреслюється за допомогою топографічної зйомки місцевості. При виготовленні використовується спеціальна затверджена номенклатура (близько 500 найменувань). Відмінність топографічного плану від інших схем місцевості   висотні характеристики. На плані ви завжди визначте висоту конкретної точки і її перевищення відносно решти рельєфу.

На планах зазначається:

  • гідрографія (водні об'єкти);
  • грунт і рослинність;
  • рельєф місцевості;
  • транспортна розв'язка;
  • інженерні мережі (в тому числі підземні комунікації);
  • споруди (із зазначенням поверховості і висотними характеристиками);
  • межі ділянок.

Карта і план у топографії поняття ідентичні. Різниця в тому, що картка надається у більш дрібних масштабах і охоплює великі території з урахуванням кривизни поверхні земної кулі. Плани не враховують спотворення землі і виконуються у великих масштабах від 1:5000 до 1:500, тобто найбільший затребуваний масштаб в 1 див. плану 5 метрів землі.

  Холмс, а ви хіба не знаєте, що Земля — це куля?

— Так? Але мої очі говорять мені про зворотне!

  Правильно. Тому що ви сищик, а не топограф!

Топографічні схеми обов'язково прив'язуються до існуючої системи координат. Якщо план необхідний для реєстрації в кадастровому реєстрі, то його необхідно зареєструвати в комітеті Геонадзора.

2. Які бувають види інженерно-топографічних планів — 3 основних виду

Спільне проведення геодезичних робіт і топозйомки знижує витрати на організацію досліджень ділянок землі. І значно прискорює проведення інженерно-будівельних вишукувань для будівництва.

Всі плани відрізняються один від одного масштабом, і, відповідно, деталізацією. Чим дрібніший масштаб, тим більше великих об'єктів відображаються на плані. Більш великі масштаби несуть більше інформаційного навантаження.

В залежності від подробиці відображення топографічні карти поділяють на кілька видів.

Вид 1. Геоподоснова

Звучить грунтовно. Виглядає так само! Сама офіційна топокарта. Більше за інших потребує погоджень, штампів та акредитацій. Ці плани складаються переважно в масштабі 1:500 і включають в себе підземні інженерні комунікації. Всі траси, нанесені на креслення, повинні бути узгоджені з експлуатуючими їх організаціями.

  Холмс, чи не хочете пробігтися по колектору в цілях нанесення на топографічний план Бейкер-стріт підземних тунелів?

  Мабуть! Знаєте, Ватсон, ми досліджуємо ще й каналізацію!

На відміну від інших топографічних схем, геоподоснова може містити декілька планів. Найчастіше ці плани виконуються поряд з геодезичною зйомкою і містять інформацію про геологічному складі грунту, слагающего досліджувану територію.

Вигляд 2. План горизонтальної зйомки

Цей вид плану виконується з метою визначення контурів ділянок та об'єктів, розташованих на досліджуваній території. Також розраховуються площі земельних наділів і враховується їх взаємне розташування.

Приклад

  Ватсон, подайте-но сюди Атлас Британії. І ми зможемо розглянути Баскервіль-хол у всіх нюансах! Це найбільш детальна топографічна карта всій Англії... А, ось і хвіртка, біля якої знайшли сера Чарльза Баскервіля.

  Очевидно, він когось чекав, Холмс!

  А ви говорили, що я нічого не розумію в топографії!

Особливість горизонтальної зйомки   відсутність даних про рельєф місцевості і відмітках висот. Такі плани затребувані при нарізці землі в дачних кооперативах або при визначенні розмірів неосвоєних земель.

3 Вид. Подеревный план

Самі докладні карти відносяться до цього виду. Виконуються в масштабах від 1:500 і більше (1:200, 1:100). Назва говорить сама за себе. Цим схемам притаманні точність, детальність і повнота інформації.

На таких топопланах відображається:

  • рослинність;
  • докладний рельєф;
  • гідрографічні елементи;
  • будівлі і споруди;
  • антропогенні зміни земної кори.

Подеревный план використовується при ландшафтному дизайні, проектуванні дендрариумов, а також для проведення озеленювальних робіт у містах і селах.

4. Як отримати інженерно-топографічний план ділянки — 5 основних етапів

В обов'язковому порядку топографічні плани потрібні для зведення житлових споруд і конструкцій, що передбачають скупчення великої кількості людей.

Для приватних потреб та будівництва одноповерхового план зовсім не обов'язковий, але нагоді при оформленні землі в оренду або власність.

Етап 1. Вибір компанії

Будь-яка компанія, що займається геодезичними дослідженнями і зареєстрована в системі СРО (саморегулівні організації), виконає для вас топографічний план. При необхідності зареєструє його в потрібних інстанціях (Геонадзор, Геофонд, місцеві відділи містобудування та архітектури).

Реєстрація топографічного плану

Зупиніть свій вибір на організації, яка максимально просто і прозоро здійснює свою діяльність, дає гарантію на виконану роботу і консультує вас у скрутних питаннях.

Якщо на попередній зустрічі простим і зрозумілим мовою обрисуют суть створення топографічного плану і, в залежності від ваших цілей, допоможуть скласти грамотне тих завдання, то вам залишиться тільки порівняти ціни на послуги в аналогічних компаніях.

Етап 2. Підготовка технічного завдання

Роботи, які буде проводити геодезичне підприємство, визначаються замовником, виходячи з власних потреб. Перелік робіт та їх результат містяться в тих завданні, підготовка якого лежить на плечах забудовника.

Але найчастіше замовники просто не знають, які роботи потрібні для досягнення потрібного результату. Тому геодезисти надають консультативну допомогу у визначенні спектру робіт.

Техзавдання на топографічну зйомку   первинний основний документ, з якого починається формування контрактних зобов'язань сторін. У разі виникнення розбіжностей всі суперечки та розгляду будуть проходити з посиланнями на цей затверджений і підписаний обома сторонами документ.

Етап 3. Укладення договору

Договірні зобов'язання сторін спираються на технічне завдання. Цей документ визначає регламент проведених робіт.

Розумно і економічно поряд з топографічною зйомкою проводити геологічні вишукування. Компанії, що надають послуги з різним вимірам ділянок землі, універсальні і пропонують всі необхідні виміри для розробки креслень місцевості.

Укладаючи договір, вивчіть відгуки клієнтів про компанію. Зверніть увагу на терміни проведення робіт і цінову політику підприємства.

Виконайте рекомендації геодезистів:

  • забезпечте доступ до об'єкта дослідження;
  • надайте інформацію про під'їзних шляхах;
  • підготуйте наявні документи про ділянку (нехай навіть і застарілі).

Етап 4. Проведення робіт

Спочатку геодезисти вивчають схеми місцевості, зіставляють їх з технічним завданням і визначають стратегію. Це необхідна підготовча частина розробки плану. В подальшому це полегшить роботу фахівців на польовому етапі робіт.

Потім слід виїзд на ділянку   об'єкт вимірювань. Збираються і фіксуються дані, завдяки яким і буде виконаний топографічний план.

Давайте подивимося на таблицю проведення робіт на ділянці площею 1 га:

Роботи Тривалість, ч. Вартість, руб.
1 Тахеометрическая зйомка 3-4 12 000
2 Фотозйомка 1-2 8 000
3 Топозйомка 6-8 10 000
4 Контурна зйомка 4-5 6 000
5 Дендроплан 12-18 15 000

Варто відзначити, що це тільки польовий етап робіт. Створення самих планів відбувається в лабораторних умовах, оскільки вимагає спеціальної техніки і інструментів для обробки результатів.

Етап 5. Створення та узгодження топографічного плану

В камеральних умовах ведеться обробка отриманих даних і створення планів: електронного або традиційного двомірного.

Електронна версія створюється в спеціалізованій програмі і видається вам на носії інформації. В особливих випадках проектуються об'ємні 3D моделі.

Створення топографічного плану на паперовому носії   процес, що вимагає скрупульозності і навичок кресляра. Складність таких схем залежить від масштабу і необхідної інформативності плану. На цьому етапі краще не турбувати «топографистов» і дочекатися закінчення креслярських робіт.

Створення та узгодження топографічного плану

Але топоплан мало накреслити. Щоб він набрав сили юридичного документа, його необхідно погоджувати в різних муніципалітетах.

  Ватсон,   спитав Холмс у одного, приймаючи у себе відомого шантажиста.   А чи не перевірити нам кишені цього мерзотника на предмет наявності там потрібного нам плану?!

І тут знову покладайтеся на своїх геодезичних партнерів. У них куди більше досвіду в поводженні з чиновниками містобудівних інстанцій. Геодезисти узгодять свою роботу і дадуть на неї гарантію. У підсумку ви отримаєте затверджений план земельної ділянки в найкоротші терміни.

5. Де замовити топографічний план   огляд ТОП-3 геодезичних компаній

Компанії, що займаються розробкою топографічних карт, надають комплекс послуг з виконавчій зйомці та інших видів вишукувань для будівництва та оформлення земель у власність.

Вибираючи компанію, запитати про досвід роботи співробітників і погляньте на приклади проведених робіт. Будь-який професіонал пишається добре зробленою роботою.

Чесному топографу нічого приховувати за номенклатурою.

1) Геотоп Інжиніринг

Геотоп ІнжинірингКомпанія, що надає послуги в галузі геодезії, геології та картографії. Проводить інженерні вишукування для будівництва по всій Московській області. Основні клієнти підприємства   приватні особи та бюджетні підприємства.

На сайті компанії можна замовити безкоштовний дзвінок і проконсультуватися з будь-якого питання, що цікавить вас, скласти попередній кошторис і зробити заявку на винос меж земельної ділянки в натуру.

Компанія постійно проводить акції на проведення своїх робіт. Ви зможете отримати знижку на топографічний креслення вашої ділянки, просто звернувшись до Геотоп Інжиніринг.

2) Совзонд

СовзондНайбільша російська компанія в геоінформаційному секторі послуг. Утворена в 1992 році підприємство надає інноваційні підходи до розробки геопроектов. Акцент роботи компанії   сучасні технології в геодезії.

Совзонд реалізує партнерську програму, запрошуючи до співпраці компанії здійснюють свою діяльність в області геоінформатики.

Компанія пропонує послуги:

  • за розробку геоінформаційних систем;
  • космічній зйомці території;
  • аерофотозніманню;
  • геомоделированию;
  • і багато іншого.

Совзонд   об'єктивна інформація про стан навколишнього світу!

3) КадГеоБюро

КадГеоБюроУніверсальне підприємство з надання послуг геодезії, топографії, кадастрових робіт та межування ділянок землі. У своїх дослідженнях співробітники компанії використовують найсучасніше обладнання та актуальні методики роботи.

Гнучка і відкрита цінова політика компанії залучає самих різних клієнтів. Замовити послуги в «КадГеоБюро» просто, швидко і легко. Достатньо одного дзвінка або відправлення заявки по електронній пошті, і ви будете приємно вражені професіоналізмом фахівців компанії.

До переваг організації належить повний цикл робіт, що проводяться. Виконуються всі необхідні виміри і оформляється весь портфель документів, пов'язаних з земельно-майновими відносинами.

«КадГеоБюро»   найвища точність вимірювань!

6. На що звертати увагу при отриманні топографічного плану — 3 корисних ради

Докладно розглядайте результат роботи геодезистів. Не соромтеся запитувати незрозумілі речі. Краще, якщо вам вкажуть на них геодезисти, ніж будівельники або проектувальники.

Не забувайте, що майже у всього є свій термін придатності. Топографічні карти дійсні 3 роки. Протягом цього часу ви зможете спиратися на них при проведенні будь-яких операцій з землею.

Порада 1. Не женіться за економією

Тарифи на виготовлення та погодження топографічного плану залежать від масштабу і подробиці. Ви можете заощадити, склавши план самостійно! Безперечно. Але ви програєте професійним геодезистам по часу і точності.

А узгодження плану в належних інстанціях викличе у вас бурю емоцій. І ви витратите купу часу, розбираючи бюрократичні завали. Заощадите на одному, програєте в іншому. Ефективніше довіритися фахівцям і бути впевненим в стовідсотково правильно оформленому плані.

Порада 2. Віддавайте перевагу геодезистам з сучасним обладнанням

Напевно ви помітили, що останнім часом все більше і більше документів переводять в електронний варіант. З'явилися цифрові підписи, віртуальні будинкові книги, тепер і плани власних земельних наділів переходять в електронний варіант.

Електронні формати зберігаються вічно, шкода, що земля на топоплані схильна до змін. Як вже говорилося, будь-топографічний план дійсний протягом трьох років, потім доведеться перезнімати територію.

Проекти будівництва створюються в даний час тільки в електронному форматі і, в разі потреби, переносяться на папір. Комп'ютерні схеми точніше і виразно передають всі характеристики ділянки.

Але, як не дивно, забудовники звикли працювати з паперовим варіантом, і він поки не здає позицій. Не створили ще автоматичних укладальників цегли, але... прогрес не стоїть на місці!

Порада 3. Консультуйтеся з геодезистами при підготовці технічного завдання

Ми повертаємося до початкового документу створення топографічного плану. Відповідальність за нього несе замовник. Але! Складайте тих завдання спільно з геодезистами.

Ви уникнете:

  • непотрібних витрат;
  • некоректних інтерпретацій (горе від розуму);
  • неправильної формулювання цілей.

Консультації з топографами взаємовигідними. Це найкоротший шлях до взаєморозуміння та ефективного проведення робіт.

А тепер дивимося відеоролик про те, як виглядає поверхня землі в електронному варіанті.

7. Висновок

Подумайте самі! Навіщо вам величезна спеціалізована база інформації, яку ви забудете через півроку, а витратите на вивчення не менше 3 місяців? Ефективніше скласти топографічний план з професіоналами своєї справи!

Питання до читачів

Як ви вважаєте, чи зміг би Шерлок Холмс розкрити злочин за допомогою топографічної карти?

На цьому ми закінчуємо матеріал і щиро сподіваємося, що при наявності топоплана ви завжди зможете визначити своє розташування! До нових зустрічей, шановні читачі! Ставте нам лайки в соціальних мережах і залишайте відгуки за темою статті!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Що таке топографічний план та топографічна карта   повний огляд понять і умовних знаків для топографічних планів + 6 етапів складання інженерно-топографічного плану ділянки