Топографічна зйомка — 5 етапів як замовити топозйомку земельної ділянки для містобудівного плану + професійна допомога у проведенні топографічної зйомки

Який вид топозйомки проводиться в масштабі 1:500? Від чого залежить ціна на топографічну зйомку? Як замовити топографічну зйомку земельної ділянки для містобудівного плану?

Добрий день, гості та постійні читачі інтернет-журналу «BigEnergy»! Ми продовжуємо тему інженерних вишукувань для будівництва, і ця публікація про топографічної зйомки земельних ділянок.

Топозйомка — це не кіно, але камери в процесі обов'язково використовуються. Правда, знімаються не кадри, а дані про розташування територій та об'єктів, що знаходяться на них. Знайомити вас з цими дослідженнями буду я, штатний автор проекту, Віктор Голіков.

Навіщо взагалі потрібна топографічна зйомка? Для створення будівельного проекту. Ви не знали? Будь-яка споруда, крім сараю, перш ніж збудувати, краще спроектувати. Про створення основи будь-якого будівництва читаємо в новій публікації.

Топографічна зйомка

Зміст
  1. Що таке топографічна зйомка і для чого вона проводиться
  2. Які бувають види топографічних зйомок   ТОП-4 головних види
  3. Від чого залежить вартість топозйомки — 3 впливають фактори
  4. Як замовити топографічну зйомку для містобудівного плану — 6 головних етапів
  5. Де замовити топографічну зйомку   огляд ТОП-3 компаній
  6. Як отримати якісні результати топозйомки — 3 практичних ради
  7. Висновок

1. Що таке топографічна зйомка і для чого вона проводиться

На початку було слово. Хтось сказав: «Будинок». Хто сказав, вже неважливо, але всі рвонули розмічати територію, ставити вішки і мріяти про те, як буде виглядати затишне сімейне гніздечко. Але як не крути, а спочатку був проект, а потім вже будівлю.

У свою чергу, проект будується на геодезичній основі будівництва. Щоб розпочати проект плану забудови, використовується топозйомка для створення топографічного плану як точки відліку початку проекту.

Якщо проект забудови завжди можна переробити у відповідності з рельєфом місцевості, то будинок не перебудувати, тому що «моя дружина хотіла, щоб він стояв так»!

Хатинка, хатинка повернися до проекту передом, щоб господареві боком не вийшло!

Всі вимірювання на місцевості та їх обробка складають топографічну зйомку. Основна мета цих вимірювань   план, схема або карта земельної ділянки. Отримані дані використовуються також для кадастрових цілей та для отримання дозволу на будівництво. Окремою статтею виступає електронна інформація для розробки цифрової моделі місцевості.

Проведення топозйомки обов'язково у разі:

  • житлового будівництва;
  • організації підсобного господарства;
  • комерційного використання земель.

Так що, якщо знадобиться якийсь документ до місцевої містобудівної інстанції, топозйомки вам не уникнути. Хороша новина: вона буде дуже до речі при реконструкції або перепланування будівель та подальшому будівництві.

2. Які бувають види топографічних зйомок   ТОП-4 головних види

Яким чином будуть проводитися роботи по обміру землі, диктує сама місцевість майбутньої забудови. Використовуються дослідження, що дають найбільш об'єктивні дані про рельєф місцевості. Але обов'язково виходячи з цілей зйомки! Погодьтеся, безглуздо вимірювати площу сільськогосподарських угідь супер точними приладами.

Нерідко досліджувана територія не буває однорідною і доводиться використовувати кілька видів зйомки послідовно, або об'єднувати їх для отримання більш точних даних. Часто один вид доповнюється іншим метою перевірки отриманої інформації.

1 Вид. Тахеометрическая зйомка

Основний вид наземних вимірювань для будівництва. Проводиться за допомогою тахеометра. Це сучасний прилад, який дозволяє точно і швидко проводити всі основні виміру у цифровому форматі. Завдяки наявності постійного запам'ятовуючого пристрою, тахеометр здатний обчислити площу вимірюваної території на місці.

В силу своєї універсальності цей вид зйомки поєднується з усіма топографічними масштабами, починаючи від 1:1500 і більше.

Вигляд 2. Аерофотозйомка

Такі зйомки здійснюються з борту літака або вертольота за допомогою камери високої чіткості. Велике поширення одержали безпілотні апарати   квадрокоптеры.

Ідея такої топозйомки полягає в тому, що робиться панорама місцевості з фотознімків. Потім зображення прив'язуються до об'єктів із заздалегідь відомими координатами і за обробленими даними викреслюється топографічна карта території.

За допомогою аерофотозйомки відбувається вимірювання великих об'єктів в дрібних масштабах (не більше 1:10000). Це обумовлено тим, що знімки на таких висотах не володіють достатньою деталізацією і такі зйомки доводиться доповнювати іншими геодезичними роботами.

3 Вид. Лазерна зйомка

найдорожчий спосіб зйомки. Проводиться з використанням лазерного сканера, який коштує нечуваних грошей (кілька мільйонів рублів залежно від комплектації). Це високотехнологічне обладнання визначає ціну на зйомку. До суми за зйомку додається кваліфікація фахівців і програмне забезпечення.

Лазерна зйомка

Лазерне сканування проводиться в основному при зйомці лінійних об'єктів. Отримана інформація займає значні обсяги пам'яті (до 10 терабайт за 100 метрів) і використовується при стерео моделюванні.

Вид 4. Комбінована зйомка

Не завжди потрібні докладні плани місцевості. При нарізці земель знадобляться лише контурні зйомки території, щоб визначити розміри і площа ділянок.

Приклад

Садове товариство «Сатурн» запросило фахівців на геодезичну зйомку своїй території. Голова товариства запропонував фахівцям одночасно розробити горизонтальний план земельних ділянок, що дозволило заощадити 30% витрат.

Якщо знадобиться план ділянок з урахуванням рельєфу, то надалі планові горизонтальні зйомки доповнюються висотним обґрунтуванням, що дозволяє виконати повноцінний топографічний план.

3. Від чого залежить вартість топозйомки — 3 впливають фактори

Різноманітність видів вимірювальних робіт при землеустрої породжує і безліч факторів, що впливають на вартість топозйомки. Здешевити топографічні роботи вийде у разі, коли зйомка території включається до складу геодезичних вишукувань.

Розглянемо основні ціноутворюючі фактори топографічної зйомки.

Фактор 1. Розмір ділянки

Початкова умова. Як говориться, розмір має значення. Ділянки землі з однорідним рельєфом будуть вимірюватися в різних масштабах, а від розмаху робіт залежить все!

  Скажіть, Ржевський, ви любите театр?

  Залежить від масштабу!

  Що ви маєте на увазі, поручик?

  Який масштаб трагедії потрібно розіграти, щоб заманити до себе баронесу!

Зазвичай великі території знімаються в дрібному масштабі і вартість їх мінімальна, оскільки на карту наноситься менше подробиць. Зйомка невеликих площ коштує дорожче за рахунок безлічі вимірюваних об'єктів.

Фактор 2. Складність виконання зйомки

Складність безпосередньо залежить від виду виконуваних робіт. Якщо використовуються дорогі інструменти, відповідно, будуть потрібні і великі резерви для їх обробки.

Звичайні зйомки без урахування рельєфу коштують відносно недорого. Залежно від обліку насаджень і підземних комунікацій робота складає мінімальні суми.

Давайте подивимося на порівняльну таблицю зйомки ділянки площею 1 гектар:

Масштаб Складність, категорія Висота рельєфу, м. Ціна, руб.
1 1:500 I 0,25 9 600
2 1:500 II 0,5 11 700
3 1:1000 I 0,5 4 500
4 1:1000 II 0,5 6 900
5 1:1000 III 0,5 9 500
6 1:2000 I 1 1 700
7 1:2000 II 1 3 200

Категорії складності визначаються, виходячи з рельєфу, гідрографії, рослинності і забудови. При обчисленні категорійності враховується також транспортна доступність та можливість зйомки із застосуванням безпілотних літальних апаратів.

до Речі

Топографічні зйомки із застосуванням квадрокоптера знижують їх вартість до 20%.

Фактор 3. Терміновість зйомки

   гроші! Цю істину відкрили задовго до Остапа Бендера і успішно культивують при проведенні зйомок.

Часто трапляється так, що вже завезли будматеріали, а де майбутнє місце забудови, ще не з'ясували. Ось і доводиться в терміновому порядку «літати» по території.

А трапляється і так, що план ділянки потрібен «вже вчора». Наприклад, коли будинок вже побудований, а топографічна схема потрібна для оформлення права власності. Топоплан зйомки без не отримати! Ось і доводиться гарячково, з урахуванням забудови, проводити виконавчу зйомку, що значно підвищує вартість!

4. Як замовити топографічну зйомку для містобудівного плану — 6 головних етапів

Оскільки ви не геодезист (інакше ви б не читали цю статтю), сміливо звертайтеся в геодезичну організацію для вирішення питань. Самостійно провести топографічну зйомку людині, що не має відношення до геодезії, дуже важко.

Як отримати бажану геоподоснову для будівництва, читаємо далі.

Етап 1. Вибір компанії

Геодезичні організації загалом схожі один на одного, як дві краплі води. Всі пропонують широкий спектр послуг і обіцяють великі знижки. Вибрати з безлічі пропозицій вам допоможуть кілька невеликих рад.

Зверніть увагу:

  • на досвід роботи компанії;
  • на кваліфікацію співробітників;
  • на зацікавленість клієнтів;
  • на відгуки та рекомендації про роботу компанії.

Користуйтеся формою зворотного зв'язку на сайті. Якщо ваше спілкування з менеджером компанії починається зі слів «знижки і акції», шукайте іншу. Тут бонуси вже включені в вашу оплату.

Професіонали починають розмову з постановки цілей і завдань досліджень.

Етап 2. Розробка технічного завдання

Компанія, яку ви вирішите запросити, попросить у вас скласти тих завдання. Не лякайтеся! В цьому немає нічого страшного. Тим більше, що скласти цей документ вам допоможуть співробітники.

Бланк технічного завдання вам запропонують самі геодезисти. Самостійно тільки доведеться перевірити і уточнити всі обов'язкові до заповнення пункти. Для цього ви повинні мати на руках потрібні документи.

Етап 3. Підготовка документів

Якщо ви приватний забудовник, то бюрократія в топосъемке вас обов'язково порадує. Вірніше, вона буде радувати геодезистів, а від вас потрібен мінімальний пакет документів.

Для оформлення замовлення:

  • правовстановлюючі документи на земельну ділянку;
  • паспорт;
  • техпаспорт БТІ.

Треба зауважити, що паспорти і документи права власності знадобляться від кожного співвласника ділянки, або їх можна замінити відповідними дорученнями.

Етап 4. Проведення робіт

Топографічна зйомка проходить в три етапи: підготовчий, польовий і камеральний. Перший етап ми вже розглянули — це збір документів, підготовка техзавдання та заявка на проведення робіт.

На польовому етапі відбувається те саме таїнство, за допомогою якого ми і отримаємо нашу заповітну карту. Так, геодезисти будуть просто працювати! Замовнику потрібно допустити працівників до досліджуваної території і дивитися на третю річ, за якою можна нескінченно спостерігати.

А поки горить вогонь і тече вода, геодезисти приступають до своїх прямих обов'язків.

Роботи включають в себе:

  • вимірювання відстаней і кутів;
  • визначення перевищення між точками;
  • прив'язку координат;
  • обчислення об'єму та площі об'єкта.

На камеральному етапі проводиться обробка даних. А також звірка та вибіркова повторна перевірка вже відзнятих точок.

За отриманою інформацією виготовляється креслення топографічного плану в паперовому та електронному вигляді.

Етап 5. Здача звіту до відділу архітектури

Далі наш свежевычерченный план разом із звітом про виконаних роботах відправляється з співробітником геодезичної компанії містобудівні інстанції. Тут знадобиться перевірити відповідність документа системі координат і правильність виконання в зазначеному масштабі.

Здача звіту до відділу архітектури

У відділі архітектури розглядають можливість забудови. З'ясовують, який вплив матиме будівництво на навколишню територію, і які наслідки може спричинити за собою втручання в природне середовище.

Щоб уникнути необґрунтованих відмов разом з топозйомкою у геодезичних компаній часто замовляють екологічні вишукування.

Етап 6. Видача звіту

Результат проведених робіт   звіт. І в ньому міститься пояснювальна записка, журнал досліджень, отримані дані і топографічний план.

Звіт вам вручають геодезичної компанії у термін, зазначений у договорі. Зазвичай це 10-15 днів, залежно від складності і величини ділянки.

 

5. Де замовити топографічну зйомку   огляд ТОП-3 компаній

Організації, акредитовані на проведення топографічних зйомок, надають цілий спектр послуг з вимірювання поверхні Землі.

вибрати   універсальну компанію або підприємство вузької спеціалізації, вирішувати вам. Але пам'ятайте, що топозйомку окремо від інших геодезичних робіт замовляти невигідно.

1) Граунд

ГраундМолода перспективна компанія веде землевпорядні роботи по всій території Російської Федерації. Професіоналізм співробітників гарантує якість інженерних досліджень і кадастрових робіт.

Універсальність компанії доводиться діапазоном послуг, що надаються.

Компанія виконує для своїх клієнтів роботи:

  • геодезичні;
  • картографічні;
  • кадастрові;
  • оцінні;
  • юридичні.

У своїй роботі співробітники компанії використовують сучасні лазерні інструменти, літальні апарати, супутникові системи.

«Граунд»   легальне підтвердження правильності результату.

2) СтройИзыскания

СтройИзысканияДосвідчена геодезична компанія, заснована в 2005 році. Виконує всі види вишукувань для будівництва і постановці земель на облік. Проводить свою діяльність у і Московській області.

Зробіть заявку на сайті компанії, і вам того ж дня виїде фахівець, який проконсультує і запропонує оптимальний варіант проведення зйомок вашій території. І все це безкоштовно!

Прозора цінова політика зацікавить будь-якого клієнта. Всі співробітники компанії   досвідчені професіонали, працюють за фахом не менше 5 років, що забезпечує стабільний і надійний результат досліджень.

«СтройИзыскания»   100% гарантія якості і суворе дотримання термінів.

3) Гео-Тайм

Гео-ТаймУніверсальна фірма по наданню геодезичних і кадастрових послуг. Заснована в 2007 році компанія проводить свої роботи по всій території . Підприємство має ліцензії на проведення всіх видів землевпорядних робіт і пропонує будь-геодезичні послуги від початкової усної консультації до оформлення документів на ділянку.

Штат компанії укомплектований висококваліфікованими фахівцями, які мають профільну вищу освіту. На професіоналізмі співробітників ґрунтуються високі показники діяльності компанії. «Гео-Тайм»   комплексний супровід вашого будівництва.

6. Як отримати якісні результати топозйомки — 3 практичних ради

Геоподоснова — це фундамент території. І якщо вас не цікавлять руїни власного будинку, то на карті повинна бути та територія, що і під ногами.

Від якості вимірювання землі залежить все ваше подальше підприємство.

Театр починається з вішалки, а будівництво з топозйомки!

Порада 1. Вибирайте компанії з сучасним обладнанням

Прогрес в топографічних дослідженнях йде в ногу з часом.

З'явилися безпілотні літальні апарати, і геодезисти тут же придумали, як їм використовувати квадрокоптеры для власних потреб. Сканери перетворили в потужні зчитувальні пристрої поверхні. Оптичні прилади оснащені лазерами з електронними пристроями пам'яті.

Так і обсяг, і терміни виконання вимірювань просто не дозволяють працювати по-старому. Компанії без сучасного обладнання просто не встигнуть виконати роботи в призначений термін.

І часи не ті, і звичаї! Та й від теодоліта тільки назва і залишилося!

Порада 2. Замовляйте топографічну зйомку влітку

Очевидне природне умова. Під сніговим покривом рельєф лише вгадується. А якщо враховувати, як довго триває у нас зима, то робіть замовлення вчасно.

Хоча є невелика обмовка. Контурні зйомки площ і територій навіть розумно буде проводити в зимовий час, щоб не витрачати час на ці дослідження в теплий період. А за умови комбінованих топографічних зйомок навіть вигідно, бо зима у геодезистів   період застою.

Порада 3. Розробляйте технічне завдання разом з фахівцями

Техзавдання — це ключ на старт! По ньому виконуються всі роботи і складається звіт. Надає технічне завдання замовник, але так як він часом зовсім не знає, як його скласти, доводиться втручатися самим геодезистам.

І слава топографическому богу! Інакше б там такого наробили! Консультуйтеся у фахівців. Виходите з цілей і завдань проведення робіт. Геодезисти вам підкажуть, як здешевити зйомку і досягти потрібного результату.

Досвідчені люди радять перестрахуватися і перевірити поради у іншого спеціаліста. Той же вид зйомки він порадить для вашої території?

А тепер дивимося цікаве відео про використання безпілотних апаратів в топографії.

7. Висновок

Без топографічної зйомки жодних проектних робіт не вийде. Це основа. У ній потребують інженери і архітектори, екологи і прості власники землі.

Замовляйте проведення геодезичних вишукувань у професіоналів! Техніка дійшла! Сучасне обладнання дозволяє виконувати найточніші вимірювання в мінімальні терміни. Якісна топозйомка нагоді для кадастрових робіт, при межуванні землі та оформлення права власності.

Питання до читачів

Всі аспекти топографічної зйомки вам зрозумілі? Якщо ні, задавайте питання в коментарях!

На цьому бізнес-журнал «BigEnergy» говорить вам до нових зустрічей, друзі! Бажаємо вам успіхів, якісних зйомок і гарного настрою! Ставте нам лайки в соц мережах і залишайте відгуки за темою статті!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Топографічна зйомка — 5 етапів як замовити топозйомку земельної ділянки для містобудівного плану + професійна допомога у проведенні топографічної зйомки