Оформлення нерухомості — як оформити нерухомість у власність за 5 кроків: інструкція для новачків + причини відмови в оформленні

У чому особливості оформлення дарчої на нерухомість близькому родичу? Який порядок оформлення права власності? Як оформити нерухомість у власність за спадщиною?

Добрий день, шановні читачі журналу ! З вами Валерій Чемакин – консультант з правових питань.

Уявіть ситуацію, яка сталася з одним з ваших знайомих. У нього ніколи не було свого житла, і він вирішив взяти квартиру в іпотеку. Банк видав згоду на кредит, він швидко знайшов підходящий варіант і домовився про ціну.

І тут він раптом зрозумів, що не знає, як діяти далі   куди йти, які документи збирати і з чого взагалі почати оформлення угоди! Про те, як відбувається оформлення нерухомості у власність – читайте в цій статті.

В кінці статті я зроблю огляд компаній, які на прийнятних умовах нададуть послуги з оформлення нерухомості.

Оформлення нерухомості у власність

Зміст
  1. У чому особливості оформлення нерухомості?
  2. Як можна подати документи для оформлення нерухомості — 3 перевірених способу
  3. Як оформити нерухомість у власність   покрокова інструкція для новачків
  4. Професійна допомога в оформленні нерухомості   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  5. Коли можуть відмовити в оформленні нерухомості   огляд основних причин
  6. Висновок

1. В чому особливості оформлення нерухомості?

Будь-яке легальне нерухоме майно у підлягає реєстрації в Єдиному державному реєстрі нерухомості (ЕГРН). Обслуговує цю базу Росреестр, тому і для реєстрації потрібно звертатися саме в це відомство. З появою Багатофункціональних центрів (МФЦ) цей процес став набагато простіше.

Для реєстрації нерухомого майна, придбаного в результаті простої угоди (власник був один, без чоловіка і дітей) достатньо надати реєстратору звичайний договір купівлі-продажу, підписаний обома сторонами, документи, що посвідчують особу, правовстановлюючі документи на об'єкт і акт передачі.

Якщо власників квартири, будинку або земельної ділянки декілька, то оформлення угод з нерухомістю в цьому випадку відбувається у нотаріуса, який посвідчує їх. Договір купівлі-продажу друкують на спеціальному бланку. Такий порядок гарантує чистоту угоди, так як нотаріус ще до підписання вами договору робить всі необхідні запити.

Якщо у продавця є чоловік, то для укладення правочину потрібна його згода, засвідчена нотаріально. При наявності дітей потрібно взяти дозвіл органів опіки.

Приклад

Нещодавно я продав земельну ділянку і придбав квартиру. Ділянка був в загальній власності в мене, дружини та двох неповнолітніх дітей. У кожного по частці. Квартира теж належала двом особам. Обидві угоди проходили при нотаріусі.

При цьому для продажу ділянки я брав дозвіл в органах опіки, яке мені дали тільки після відкриття банківських рахунків на дітей. Туди після розрахунку були переведені гроші — у сумі, пропорційній наявній частці у праві власності.

Якщо житло придбане на первинному ринку, а будинок ще не зданий в експлуатацію, то застосовується особливий порядок оформлення квартири у власність у новобудові. Про це можна детальніше прочитати у нашій тематичної статті. Скажу тільки, що оформлення права на об'єкт незавершеного будівництва можливе в судовому порядку.

Не завжди житло купується. Бувають випадки, коли воно дістається у спадок або приймається в дар від родичів. В першому випадку підставою для реєстрації права власності є свідоцтво про спадщину, яке видає нотаріус, а в другому випадку   дарчий.

Дарчу потрібно оформити за всіма правилами з описом передається в дар об'єкта. Реєструвати її в нотаріуса необов'язково. Важливо у випадку дарування до 30 квітня наступного року повідомити податкову інспекцію про те, що майно було передано у дар родичу, та додати документи, що підтверджують спорідненість.

Оформлення права власності на прийняту в дар нерухомість проводиться за загальними правилами. Майте на увазі, що право користування об'єктом виникає з моменту підписання договору та акта передачі, а право власності з можливістю розпорядження   з моменту реєстрації в ЕГРН.

2. Як можна подати документи для оформлення нерухомості — 3 перевірених способу

Оформлення в Росреестре права на нерухомість завжди було справою клопіткою. Справа в тому, що раніше реєстрації підлягали і договори, тому до їх змісту пред'являлися жорсткі вимоги, особливо якщо при розрахунках використовувалися будь-які державні субсидії.

Сьогодні процедура реєстрації гранично спрощена.

Як подати документи для оформлення нерухомості

Особливо легко оформити нерухомість (навіть комерційну) у власність за наявності в вашому населеному пункті МФЦ. Законодавчо допустимі 3 способи подачі документів в Росреестр.

Спосіб 1. Самостійно

Це самий бюджетний спосіб, так як сплатити потрібно тільки держмито. Однак при особистому зверненні доведеться витратити багато часу і нервів. Про те, що потрібно для самостійної подачі документів на оформлення нерухомості, піде мова в наступному розділі.

Спосіб 2. Через представника

Оформити нерухомість у власність за вашим дорученням може і третю особу за наявності нотаріально завіреної довіреності на право вчинення таких дій. В якості такого помічника може виступити будь-який ваш знайомий або юрист, який займається подібною діяльністю на професійній основі.

Зазначу, що сьогодні багато юридичні компанії надають подібні послуги за помірну винагороду. Про деякі з них я розповім пізніше. Перевага цього способу не тільки в тому, що ви не витрачаєте свій час, але і в якості збору документів, що виключає можливість відмови у реєстрації.

Спосіб 3. Рекомендованим листом поштою

Закон дозволяє направити документи поштою рекомендованим листом. При цьому потрібно бути дуже уважним і скласти повний опис всіх документів, що додаються.

Так як в цьому випадку терміни оформлення нерухомості збільшуються, і зростає ризик відмови в реєстрації через помилки в оформленні документів, то він застосовується рідко, виключно у разі неможливості скористатися іншими способами.

3. Як оформити нерухомість у власність   покрокова інструкція для новачків

Якщо ви вирішили не користуватися сторонньою допомогою в оформленні нерухомості, то перед тим як перейти до дій, рекомендую ознайомитися з деякими правилами.

Що полегшить і прискорить отримання документів:

  • звернення в МФЦ замість Росреестра;
  • попередня консультація юриста;
  • самостійна попередня перевірка об'єкта на предмет обтяження та арешту.

Далі я наводжу приклад оформлення права власності на квартиру (про це поняття читайте в нашій окремій статті), що раніше належала двом господарям.

Крок 1. Збираємо документи і звертаємося в реєструючий орган за місцем розташування об'єкта

Так як квартира знаходиться у власності відразу у двох осіб, то для укладення договору потрібно звернутися до нотаріуса. У призначений день треба принести йому документи, які дозволяють перевірити юридичну чистоту угоди.

Документи для нотаріуса:

  • паспорта всіх сторін угоди;
  • документи про право власності на об'єкт або завірені синьою печаткою Росреестра виписки з ЕГРН (тепер видаються замість свідоцтва);
  • кадастровий паспорт об'єкта нерухомості;
  • дозвіл органу опіки, якщо у продавця є діти до 18 років.

Нотаріус приймає документи і протягом кількох днів перевіряє нерухомість на предмет арешту чи обмежень на відчуження. У призначений день ви знову приходите до нього разом з продавцями і підписуєте договір, роздрукований на спеціальному бланку.

Попереджаю, вартість послуг нотаріуса досить висока. Наприклад, за договір на квартиру, вартістю 2, 5 млн рублів продавцям доведеться заплатити близько 20 тис. рублів. Не забудьте відразу ж оформити і згода подружжя, щоб два рази не ходити.

Увага! Якщо квартира належить одній особі, то похід до нотаріуса необов'язковий.

Беремо раніше перераховані документи і підписаний у нотаріуса договір, який він вже пронумерував, пошив та завірив печаткою, після чого йдемо в Росреестр або краще в МФЦ.

Крок 2. Складаємо заяву за запропонованим зразком

Якщо ви звернетеся в Росреестр, то доведеться самостійно написати заяву на реєстрацію за запропонованим зразком і передати його спеціалісту разом з перерахованими раніше списком документів для оформлення нерухомості.

При зверненні в МФЦ заяву роздрукують на комп'ютері і дадуть вам розписатися у ньому. Документи ретельно перевірять і вкажуть на недоліки при їх наявності.

Крок 3. Оплачуємо держмито

За реєстраційні дії справляється держмито, яку можна сплатити або в банку, або безпосередньо в МФЦ через термінал. Сума залежить від типу об'єкта нерухомості і варіюється від 500 до 2000 рублів. Копія квитанції про оплату держмита долучається до пакету документів.

Оплата держмита

На питання, скільки коштує оформлення нерухомості, немає однозначної відповіді. Все залежить від конкретних обставин. Якщо потрібні нотаріальні дії, то сума може досягти декількох десятків тисяч рублів, в іншому випадку можна обійтися тільки держмита за оформлення нерухомості.

Крок 4. Отримуємо розписку про прийом документів

Після прийому документів вам вручать розписку з видачі результатів. Швидше всього реєструються об'єкти, угода з яким пройшла в присутності нотаріуса, так як цей факт дає можливість реєстратору не перевіряти об'єкт. У таких випадках результат можна отримати вже через 3 дні.

У будь-якому випадку реєстраційні дії навряд чи будуть тривати більше 9 днів, так як це максимальний термін, передбачений законом. Хід розгляду заявки можна відстежити за її номером на сайті Росреестра або МФЦ вашого регіону. По готовності документів вам прийде СМС повідомлення.

Крок 5. Отримуємо свідоцтво про власність на нерухомість або відмову в реєстрації

З початку 2017 року свідоцтва скасовані, так як в повну силу почав працювати міжвідомчий документообіг. Сьогодні кожне відомство може запросити виписку з ЕГРН на будь-який об'єкт нерухомості. Коли ви прийдете за документами в призначений час, вам видадуть цю саму виписку і договір.

З цього моменту ви вправі розпоряджатися своєю власністю, так як в ЕГРН були внесені нові дані при зміні права на оформлену вами нерухомість. оформлення нерухомості власність займе не більш 2 тижнів, включаючи роботу нотаріуса.

Таблиця строків реєстрації за новим Федеральним законом:

Термін Реєстраційні дії
1 9 днів Всі об'єкти (за винятком особливих випадків), документи на реєстрацію яких подаються через МФЦ
2 7 днів Всі об'єкти (за винятком особливих випадків) документи на реєстрацію яких подаються безпосередньо в Росреестр
3 5 днів Реєстрація іпотеки, оформлення землі у власність
4 3 дні Реєстрація у спадщину та у разі посвідчення договору нотаріусом

Про те, як відбувається оформлення землі у власність, читайте у відповідній статті.

4. Професійна допомога в оформленні нерухомості   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Якщо запропонована вище процедура вам не по душі, то рекомендую звернутися в юридичну компанію, щоб юристи зробили все за вас. В такому випадку доведеться збільшити витрати, але зате ви заощадите час.

Одне можу гарантувати: при виборі такого способу оформлення будинку у власність не доставить вам ніяких незручностей, особливо, якщо ви звернетеся в запропоновані нижче компанії.

1) Правознавець

Правознавець руЦя компанія надає консультаційні юридичні послуги через інтернет. Щоб проконсультуватися, вам навіть не доведеться вставати з місця. Досить просто зайти на сайт Правознавця і знайти там форму зворотного зв'язку. У неї потрібно вписати питання, що цікавить вас і дочекатися відповіді. Загальні відомості по темі ви отримаєте безкоштовно.

Якщо хочете, щоб були надані рекомендації конкретно вашої ситуації, то доведеться заплатити невелику суму, яка не перевищує 700   900 рублів. Наприклад, ви хочете проконсультуватися про те, як провести розірвання договору купівлі-продажу. Спочатку вам потрібно вивчити відповіді на сайті. Можливо, вас влаштує інформація, наявна там.

Якщо ні, то скористайтеся онлайн формою або зателефонуйте за телефоном. Після оплати послуги ви отримаєте докладні рекомендації і керівництво до дії.

Якщо вам потрібно знайти юриста, який візьметься за оформлення вашої заміської нерухомості, то на сайті Правознавця обов'язково підшукайте того, хто проживає недалеко від вас, так як з компанією співпрацюють фахівці з усіх міст .

2) Бест-Нерухомість

Бест-НерухомістьЦя компанія займається нерухомістю, тому її співробітники знають всі підводні камені в даній області. На ринку брокерських послуг фірма вже 25 років, тому має хороший досвід і в той же час вміє швидко перебудовуватися під зміни законодавства.

Як працюють співробітники компанії Бест-Нерухомість:

  • дають якісні консультації по оформленню нерухомості;
  • перед укладанням угоди проводять повну перевірку об'єкта;
  • піднімають всю історію об'єкта з моменту будівництва;
  • проводять операції з нерухомістю від початку і до отримання ключів новим господарем.

На сайті компанії є онлайн-форма для миттєвої відправки заявки на надання послуг.

3) Єдине вікно

Єдине вікноКомпанія надає весь спектр послуг по оформленню права власності. Консультанти пояснять всю процедуру, включаючи порядок оформлення нерухомості юридичними особами. Фірма працює в і Московській області. Фахівці допоможуть вам вигідно продати житло і купити інше.

При цьому юристи з нерухомості повністю забезпечать не тільки документальне забезпечення угоди, але і самі оформлять об'єкт на ваше ім'я. Компанія Єдине вікно займається приватизацією, наслідуваним нерухомим майном, а також працює з договорами дарування.

В кінці огляду пропоную подивитися корисний відеоролик про нові правила реєстрації нерухомості.

5. Коли можуть відмовити в оформленні нерухомості   огляд основних причин

Не завжди органи Росреестра реєструють об'єкт після надання документів. Іноді вони змушені відмовляти в реєстраційних діях з різних причин.

Що це за причини – читайте далі.

Причина 1. Неправдиві відомості до наданої інформації

Деякі недобросовісні громадяни намагаються продати об'єкт, на реалізацію якого не мають ніякого права. Часто це відверті шахраї, перепродающие одну і ту ж квартиру кілька разів. Дехто може приховати наявність неповнолітніх дітей, що теж неприпустимо і служить підставою для відмови в реєстрації.

Деякі люди намагаються продати житло потай від чоловіка, що унеможливлює оформлення такої нерухомості при виявленні такого факту.

Причина 2. Помилки в заяві

Сьогодні помилки у заявах досить рідкісні, але все-таки зустрічаються. Найчастіше вони виникають з власної неуважності звертається або опечатке при наборі на комп'ютері.

Причина 3. Виявлення заборони на проведення операції

Це найбільш поширена причина, так як житло часто знаходиться в заставі у банку в якості забезпечення за іпотечними кредитами, а й за звичайним. Заборона угод накладається судом при розгляді майнових спорів.

Причина 4. Арешт майна, представленого до відчуження

Іноді судові пристави накладають заборону на відчуження об'єкта, що належить боржнику. Природно, оформлення такої нерухомості у власність до зняття арешту неможливо.

6. Висновок

Оформлення нерухомості у власність – клопіткий, необхідний. Якщо підготуватися до нього заздалегідь, ви уникнете найбільш поширених і небезпечних проблем.

Бажаю вам фінансового благополуччя і можливість мати декілька об'єктів нерухомості. Прошу оцінити цю статтю і залишити коментар до неї.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Оформлення нерухомості — як оформити нерухомість у власність за 5 кроків: інструкція для новачків + причини відмови в оформленні