Як швидко і вигідно продати автомобіль   покрокова інструкція для новачків по терміновому продажі машини + зразки документів та наочні приклади

Як вигідно та швидко продати автомобіль і швидко отримати гроші за машину? Які документи необхідні для продажу авто? Як новачкові правильно продати машину?

Здрастуйте, шановні читачі! З вами Дмитро Шапошников.

у мене теж є машина. А якщо б мені потрібно було швидко продати?   одного разу подумав я. Як би я діяв? Наклеїв оголошення на заднє скло? Погнав на авторинок? Продавав через спеціальні сайти? Не таке це вже й проста справа, подумалося мені.

Тим більше що мій ніссанчик хоч і в прекрасній формі, але вже в досить зрілому віці. У підсумку я перечитав безліч статей, переглянув десяток форумів, присвячених автомобілям, обговорив все це з друзями – набрався знань і досвіду, якими сьогодні буду ділитися з вами.

Я розповім вам про свій досвід, порадую історіями з життя. Прочитавши уважно, ви зможете продати свій автомобіль швидко і за хорошою ціною!

Вперед, друзі!

Як продати машину інструкція з самостійної продажу автомобіля

Зміст
  1. Що потрібно знати, аби швидко продати автомобіль
  2. Скільки коштує мій автомобіль — як продати авто дорожче — 20 об'єктивних критеріїв вартості машини
  3. Покрокова інструкція по терміновому продажі машини — 7 простих кроків
  4. Як вигідно продати авто — 5 популярних способів реалізації автомобіля
  5. Передпродажна підготовка автомобіля своїми руками   поради досвідчених автолюбителів, переваги та недоліки
  6. Як правильно скласти оголошення про продаж автомобіля — 6 загальних рекомендацій і практичний приклад
  7. Терміновий продаж машини   рекомендації для швидкого продажу автомобіля:
  8. Як правильно оформити продаж машини   оформлення за новими правилами без зняття з обліку та з номерами
  9. Договір кулі-продажу автомобіля 2016 (завантажити)
  10. Висновок

1. Що потрібно знати, аби швидко продати автомобіль

Серед моїх знайомих є такі, які і не думали продавати автомобіль самостійно. Одні зверталися в салони – користувалися послугою «терміновий викуп». Інші діяли через перекупок. Не сказав би, що це хороші способи. Все-таки втрати в грошах великі.

Як правило посередники знижують ціни на 20-30%. Тільки уявіть собі: авто, яке на ринку ви могли б продати за 300 000 рублів, до них потрапить за 200 тисяч. Різниця – 100 000 рублів! Але якщо машину треба продати дуже терміново – це дієвий варіант. І якщо він вас влаштовує, можете далі не читати цю статтю.

Для всіх інших кілька загальних порад:

  • По-перше, на швидкість продажу впливає сезон. Люди так і кажуть: продавати треба навесні, а купувати – взимку. Літо – мертва пора. Все на дачах, у відпустках, роблять ремонти. Їм не до угод. Більш-менш йдуть продажі восени – відразу ж після літа і до листопада. Але ціни в цю пору знижуються – на 5-10%. Моя порада – вигідно продати машину навесні.
  • По-друге, не обманюйте покупця. Не скручуйте пробіг, і якщо авто побувало в аварії не кляніться: «не бита, не фарбований». Брехня – воно завжди вилізе назовні.
  • В-третіх, не оформляйте продаж машини в розстрочку. Ви не кредитний відділ, щоб маятися такою нісенітницею. Не вистачає грошей – нехай йдуть в банк, беруть в борг у друзів і так далі.

Мій колишній начальник розповідав якось історію. Вирішив поміняти свій старий «Пасат» на щось більш представницький. Оголошення розмістив в Інтернеті. Поставив непугающую ціну таку ж, як і в інших.

Минув тиждень – дзвінків немає. Він знизив суму буквально на 2-3%. Але люди не дзвонили. Потім ще трохи знизив і ще. Треба сказати, що начальник якраз у ті роки добре піднявся – гроші на нову марку у нього були. А своє авто він збував лише тому, що ставити його було нікуди.

Але повернемося до історії про те, як правильно продати автомобіль. Начальник ринувся у наступ. Знизив ціну в два рази. «Пасат» тепер коштував, як і розбиті «товариші», що продаються на запчастини. І дзвінки пішли! Він розповідав, що в перші 15 хвилин після публикації йому зателефонували п'ять чоловік! І перші питання у них були: «Не помилився, браток? Чого так дешево?»

Серед покупців виникла конкуренція. Мужики почали торгуватися вгору – тобто не знижували, а підвищували ціну. Начальник, не будь дурнем, всім телефонував казав – мені вже пообіцяли на 3, 5, 8 тисяч більше. Багатьох несподіване підвищення ціни не зупиняло – і вони накидали ще 2-3 тисячі. Продав він пасат за ціну, трохи нижче ринкової.

Говорив, що різниця невелика була: «продешевив» він тисяч на 20.
Ось така історія.

Я не агітую йти ва-банк, грати на підвищенні і пониженні ціни. Я розповів вам цю історію, так як сподіваюся, що вона надихне вас на швидкий і вигідний продаж машини ось таким методом аукціону на підвищення ціни через Інтернет.

2. Скільки коштує мій автомобіль – як продати авто дорожче: 20 об'єктивних критеріїв вартості машини

Як ми зазвичай визначаємо ціну на авто? Все просто. Подивилися оголошення про продаж схожих марок, порівняли рік випуску, стан. Трохи знизили ціну, щоб швидше купили. Саме так роблять всі мої родичі, друзі та знайомі.

Я б не сказав, що цей спосіб поганий. Але він недостатній. Не оцінюйте авто поверхнево. Уважно проаналізуйте всі його достоїнства і недоліки. А допоможе вам в цьому моя добірка об'єктивних критеріїв вартості авто.

Від чого залежить ціна автомобіля

1) Марка і модель

Ні один перекуп не поставить ціну нижче, ніж в інших продавців. І справа тут не в бажанні «урвати побільше». Занижена ціна викликає підозру: раптом машина побувала в аварії або навіть була викрадена?

Починайте відлік від середньоринкової ціни за свою марку і модель. Наприклад, в одному місці БМВ 750 віддають за 230 тисяч, в іншому – за 280, в третьому – за 310 тисяч рублів. Середня ціна: 270 000 руб. Від неї і відштовхуємося.

2) Рік випуску

Пройдіться по оголошеннях – подивіться, скільки коштує автомобіль залежно від року випуску. Тут діють по простому правилу – чим рік випуску вище, тим оцінюють авто дорожче.

А зараз трохи хитрості. Абревіатура Р. В. означає «рік випуску». А як розшифровуються символи Р. Е.? Це означає «рік експлуатації». Продавці частенько «заплутують» покупців: пишуть р. е. замість р. в.

Так вони штучно злегка зменшують вік авто, роблячи його більш привабливим. І продавець не обманює. Зійшла з конвеєра в 2009 (р. в.), але була продана і почала їздити в 2010 (р. е.). Ставимо «рік експлуатації» і з «чистою» душею підвищуємо ціну на кілька тисяч.

3) Пробіг

Вважається, що некомерційний автомобіль за рік набігає 10-15 тисяч кілометрів. Тобто, якщо перед вами десятирічка – її пробіг буде становити 100-150 тисяч. Це усереднена цифра, за якою «судять». Скажу вам так: для міської машини, в якій каталися тільки від роботи додому, і раз в тиждень на дачу, яка знаходиться в 20 кілометрах від міста, 10-15 тисяч на рік – це нормальний результат.

Для тих же, хто працює не в своєму місті, їздить на вихідні до батьків за 300 кілометрів від дому, 15 000 кілометрів – дуже слабо. За рік у них набіжить 25-30 тисяч як мінімум.

Якщо ви не входите в «офіційну» статистику – не варто переживати. Розумні люди розберуться, що до чого. Якщо машина доглянута, пробіг вище норми не буде лякати. Хоча, звичайно, чисто психологічно – великий кілометраж тисне. Дорожче продати автомобіль не вийде. Готуйтеся скидати ціну, якщо вас попросять про це.

Чув одну забавну історію по темі

Дівчина продавала 5-річну малолітражку. Була першою і єдиною господинею. Каталася на ній тільки по місту – в магазин, на роботу, дітей у садок возила. За п'ять років набігло 47 тисяч пробігу. Неймовірно мало! Вона поставила на свою крихітку невисоку ціну – таку ж, як і на такі марки з пробігом в 120-150 тисяч. Але вона нікого не цікавила! Покупці навіть не дзвонили.

Дівчині потім підказали, що всі проблеми з-за малого пробігу. Мабуть покупці вважають, що цифра скручена: «Ну не може п'ятирічка так мало пройти». Ось і не дзвонять тому люди не хочуть мати справу з «шахрайкою». Дівчині радили скрутити пробіг у зворотну сторону – до 60 тисяч хоча б. Чим справа кінчилася – не знаю. Півроку повисело оголошення на авіто, потім – видалили його. Може, і вона продала свою машину самостійно.

4) Комплектація

Важливий критерій оцінки. Не всі інші машини тієї ж марки, моделі та віку можуть бути напхані тими ж прибамбасами, що і ваша. Порівняйте обов'язково.

Важливо і те, в якому всі стані: справно працюють склопідйомники, як кондиціонер холодить і так далі. Якщо є якісь проблеми – не варто приховувати їх від покупця. Скажіть все як є і обов'язково поясніть, що ціна як раз знижена з урахуванням цих нюансів.

5) Країна-виробник

Хтось балдіє від «японок», інші віддають перевагу «американок», треті – люблять «німців», четверті ради «французам». Країна виробництва непогано впливає на ціну авто. Наведу приклад. Російські «Пежо» коштують дешевше французьких, тому що цінується саме європейська зборка, а не вітчизняна, на жаль.

Або ще один приклад. «Мазду 6» робили в Америці та в Японії. Всім подобається американська машина – вона виглядає більш спортивною. Але деталі простіше дістати на японку. Тому японка і дорожче, незважаючи на свою відносну «простоту».

6) Об'єм двигуна

За логікою – чим більший обсяг, тим вище ціна. І найчастіше так і є. Але на практиці – все дуже індивідуально, особливо якщо мова йде про великих обсягах і солідному віці авто. Адже чим більше об'єм   тим більше витрата палива!

7) Тип коробки передач

Автомат і робот – дорожче механіки. Але це ще не все. У сільській місцевості – в селищах, невеликих містечках – люди охочіше купують саме механіку не через її дешевизну, а з-за практичності. А ось жителі великих міст, незважаючи на дорожнечу, частіше беруть автоматичну коробку.

8) Привід

Про передньому і задньому приводі – особливо говорити нічого. Інша справа – повний привід. Він, безумовно, виграє за ціною і популярності. Такі машини швидко і вигідно продати через Інтернет.

9) Розташування керма

Хтось до жаху боїться праворульних авто, а тому навіть і не дивиться в їхній бік. Інші, такі як я – навпаки, щасливі мати «визнану надійність», «неймовірна якість зборки» і інші епітети, що асоціюються з поняттям «справжній японський автомобіль». Тим більше що зазвичай праворульниє машини коштують дешевше ліворульних. І продати в 2016 році такий автомобіль буде не важко.

Я не агітую нікого за «правий кермо». Так, дійсно, є деякі незручності при їзді. Але я звик. Звик настільки, що мені без різниці з якого боку кермо.

Цікаво, що деякий час тому я щодня їздив на двох різних автомобілях: леворульной «Тойоті Ленд Крузер Прадо» та праворульном «Ніссані». Їздив по місту. Незручність було тільки одне: частенько замість поворотників включав двірники. Всі.

10) Кількість власників

Тут все просто. Якщо машина часто передавалася з рук в руки — це не викликає ентузіазму у покупців. Набагато привабливіше сталість. Офіційна історія володіння записана в ПТС   Паспорті транспортного засобу.

11) Стан лако-фарбового покриття кузова

Машини з проблемами по кузову – сколами, подряпинами, вм'ятинами, треснувшим бампером, коцнутым склом та іншим – повинні коштувати дешево. Так уже повелося. Кузов – це перше, що кидається в очі.

Вже дивлячись на фото в Інтернеті, клієнт оцінить авто, як «погане». І все, що вас врятує в цьому випадку – це низька ціна.

Висновок

Якщо не хочете займатися рихтуванням та фарбуванням перед тим, як оформити продаж машини, – знижуйте ціну до мінімальної з ринку.

12) Робота двигуна

Проблема з двигуном на фото не видно, але помітна при старті. Так як покупець у будь-якому випадку вирішить проїхатися – він почує (якщо не тугоухий і «в темі») проблему. І тоді ціна на авто полетить стрімголов вниз.

В цьому випадку я раджу попереджати про неідеальної роботі движка і розумно знижувати вартість. В іншому випадку можна чекати свого покупця роками   безвусого молодика з величезним бажанням отримати в розпорядження «колеса» вже сьогодні або миловидну блондинку – покупців, які бачать тільки фантик: «кермо шкіряний», «яка мила», «а магнитолка хороша?».

13) Чистота салону

Салон, як і кузов, – це перше, на що звертають увагу. Тому тут теж важливо перше враження.

Займіться передпродажною підготовкою автомобіля своїми руками. Пропилососьте нарешті сидіння. Поміняйте чохли. Оновіть килимки. Повісьте «вонючку» і очистіть як слід попільнички.

Сядьте на заднє сидіння і підніміть голову. Скільки плям ви бачите на стелі? Спробуйте їх відмити – нанесіть засіб для чищення килимів, почекайте хвилин 30 і акуратно змийте. Тільки не тріть! Можуть залишитися розводи. А взагалі, я раджу не займатися дурницями – і їхати відразу ж в хімчистку.

Висновок

Чистий салон ціну не підніме, але і не знизить. Адже причепитися покупцеві буде не до чого. Зате даний факт може прискорити продаж автомобіля.

14) Стан підвіски і оптики

Якщо авто гримить, «козлить», присідає під вагою, якщо нерівномірно з'їдена гума – є проблеми в підвісці. Покупець – не дурень: стуки почує, колеса обсмотрит і висновки зробить. Якщо підвіска об'єктивно погана – теж знижуйте ціну. Наприклад, один з ознак, «ушатанных» стійок   жорстке падіння коліс в ямки.

Тепер по оптиці. Ксенонові фари, якщо вони штатні, а не «колгоспні», – підвищать вартість вашого авто. Якщо звичайні фари і каламутні – покупець почне чіплятися. І буде правий. Каламутність свідчить про старості або про поганий поліровці. А все старе і погане не може коштувати дорого.

Я вже не кажу про тріщинах і тупо розбитих поворотниках і так далі. Тут вже вам не допоможуть молитви і замовляння для швидкого продажу машини. Загалом, все повинно бути цілим, неушкодженим сяючим і радісним!

15) Умови зберігання

Ідеальна машина – це та, в якій не курили, взимку не їздили, яка постійно стояла в теплому і провітрюваному гаражі. Якщо ви все так і робили – вітаю! У вас на руках ідеал, який можна оцінювати за максимально ринковою ціною.

А тепер поговоримо про зберігання серйозно. Не обманюйте покупця, що машину ви постійно заганяли в теплий гараж. Багатьох ваше визнання може відштовхнути. Всі знають, що якщо в гараж опалюється, значить, він слабо провітрюється. По-хорошому гараж повинен кондиціонувати. Хто може дозволити собі таке?

А зараз буде важливий рада. Різкі перепади температур згубні для автомобіля і краще цього не допускати.

Якщо взимку машина з морозу потрапляє в тепло – кузов, двигун, підвіска і всі інші деталі починають посилено зношуватися. Лід тане, але вода не вивітрюється. Кузов гниє, балки іржавіють!

Куди чесніше буде сказати так: «За «ластівкою» доглядав. Влітку-восени іноді заганяв в гараж, щоб длубатися. У сильні морози на мийку не возив. Чекав відлиги. В гараж взимку ставив рідко. Намагався паркувати машину на відкритих і постійно провітрюваних ділянках».

16) Основні режими експлуатації

Городянам нічого не залишається робити, як купувати автомобілі в інших городян. А це означає, що вони отримають машину з «втомленим» від поїздок по місту і стояння в пробках двигуном.

Погано, якщо машина приїхала з «вічної зими». Недобре, якщо ви на ній дрифтували. Говорити покупцеві про вашому стилі водіння чи ні   вирішуйте самі. У будь-якому випадку якщо зовнішніх проблем немає, зазвичай розмова про це не заходить.

до Речі, мабуть з цієї причини охочіше купують автомобілі саме у власниць. Існує думка що дівчата в цілому дбайливіше ставляться до автомобіля, не ганяють як навіжені.

принаймні таке я спостерігав кілька років тому. Дружина дуже швидко продала машину, в тому числі й тому, що на ній їздили тільки дівчата (вона і дівчина до неї), які також вважалися господарями ПТС.

17) Рестайлінг і додаткові опції

Навіть не сподівайтеся повернути гроші за навороти і прикрашення. Ви, може, і тащитесь від навісів, але ось покупцю вони можуть виявитися ні до чого. Ніхто не буде доплачувати за новітню акустику, лебідку, спортивне кермо, антикрила і інше.

А грубий саморобний тюнінг, неправильне тонування і нештатний кермо можуть попросити і зняти перед продажем. Нікому не потрібні проблеми з ГИБДД.

З зовнішнього рейсталинга будь-якій людині сподобається мабуть шкіряний салон. Якщо у вас саме такий – можете підняти ціну. За всі інші навороти ціну не піднімайте.

Якщо все-таки хочете повернути трохи грошей за тюнінг, чекайте «свого» покупця. Чекайте. Потім розкажете, як вигідно продати автомобіль з тюнінгом.

18) Аерографія

Аерографія, як і тюнінг, не подобається майже нікому. Звичайно, всі захоплюються при вигляді капота: «Ах, яка краса! Мені б таку тачку». Але коли доходить до покупки – відхрещуються від своїх слів.

Аерографія робиться на замовлення. В малюнки вкладають свої думки, поняття. Ними розповідають історії, діляться політичними поглядами та інше. Яка нормальна людина захоче приміряти ваше бачення світу на себе? Тільки якщо це бачення йому віддають задарма. А краще ще й доплачують.

Підвищувати ціну на машину тільки з-за того, що вона розмальована – нерозумно. Якщо хочете відбити гроші за роботу – чекайте. Бути може, знайдеться людина з таким же смаком, що і у вас.

19) Диски, шини, акумулятор

Штамповані залізні диски – це надійно, практично і дешево. Все вірно, і виглядає також. Литі диски – це надійно і красиво, а тому дорожче. А що якщо разом з авто ще ви віддаєте комплект сезонної гуми на литих дисках?

Ви думаєте: круто, відбою від покупців не буде! Моя думка   сьогодні це ні на що не впливає. Це маленька опція, яка розцінюється покупцем як само собою зрозуміле явище.

Новий або старий акумулятор – ніякої різниці немає. Хоч ви його купили і поставили вчора.

Робіть висновки.

20) Наявність сервісної книжки

Якщо машина відносно нова і все ще обслуговується в офіційного дилера – не забудьте вказати на це покупця. Покажіть йому всі чеки та акти приймання робіт. Хоч це і не збільшить вартість вашого авто, але істотно підвищить інтерес до вашої пропозиції в очах зацікавленої особи.

до Речі, сервісні книжки можуть вести не тільки великі брендові авторизовані автосервіси, але і просто добротні автосервіси звичайного класу.

Саме в такому автосервісі я обслуговую свій автомобіль вже багато років поспіль, чого безмірно радий. Дуже зручно, завжди можна подивитися коли і що було зроблено, які рідини і коли змінювалися.

Якщо на руках у вас є «Керівництво по експлуатації» до авто і діюча страховка – це ще один плюс у вашу сторону. Але не грошовий, а швидше – рекламний. Чим більше власник надає папірців, тим більше довіри до нього з боку покупця.

3. Покрокова інструкція по терміновому продажі машини – 7 простих кроків

Перед вами покрокова інструкція як продати автомобіль самостійно в 2016 році.

Крок 1. Плануємо бажаний термін продажу авто

Це найважливіше. Тому це перше. Від цього залежить ваша тактика дій. Чим більше часу   тим більше варіантів, можливостей і відповідно, вище ціна.

Якщо гроші потрібні терміново – подайте оголошення з привабливою ціною і почекайте 3-5 днів. Ніхто не дзвонить, не цікавиться? Віддайте «ластівку» перекупам. Вони-то завжди раді взяти авто дешевше. А ви ОДРАЗУ отримаєте гроші.

Крок 2. Визначаємося з ціною машини

Наступний етап потребуватиме часу. Погортайте газетки, посидьте в Інтернеті, поспілкуйтеся з людьми – почитайте поради, як продавати автомобіль. Запитуйте, з'ясовуйте, аналізуйте – ставте таку ціну, щоб і вам подобалася та інших не лякала.

Крок 3. Вибираємо спосіб продажу автомобіля

Ось декілька варіантів продажу вашого автомобіля:

  1. Найпростіше розмістити оголошення в Інтернеті. Так зараз роблять 2/3 автовласників.
  2. Подумайте ще про газетах. Особливо – якщо живете в регіоні.
  3. Якщо любите великі компанії – поїдьте на авторинок. За новими правилами продавати машину можна прямо на вулиці.
  4. Віддайте перекупам або в салон на реалізацію. Перекупники дадуть гроші відразу, але на 15-30% менше від ринкової ціни. Автосалон попросить залишити машину на їх майданчику. Грошей не дасть і гарантій, швидше за все, теж ніяких.
  5. Можете здати авто трейд-ін – тобто приїхали на своїй, здали її, доповіли грошей і поїхали на новій. Тільки майте на увазі, оцінять авто по самій нижній планці – як мінімум на 30% дешевше, ніж вам би дали на ринку.

Крок 4. Робимо передпродажну підготовку

Навіть якщо ви будете продавати машину через інтернет, на неї рано чи пізно приїдуть подивитися. А це означає, що кузов треба як мінімум помити, в салоні – протерти пил, прибрати сміття з бардачка і вигребти все непотрібне з багажника.

Усунули зовнішні дефекти – задумайтесь про поломки. Бути може, вам буде вигідніше щось поміняти, ніж знижувати ціну на проблемне авто. Так, я прийшов до висновку що все таки краще вкласти трохи грошей в кузов, якщо він не в ідеальному стані, і це себе виправдає.

Крок 5. Складаємо оголошення – рекламуємо авто

Не пишіть художні тексти. Говоріть тільки правду. Краще сухо – перерахування характеристик , фішок, що поміняв, ціна. Ви ж не на сайті знайомств себе описуєте.

Розповім історію. Один мій приятель – Серьога його звуть – повісив оголошення про продаж машини на сайт і став чекати покупця. Дзвінки були в першу тиждень в другу – Серьозі набрало 2 людини, в третю – один. Потім дзвінки закінчилися. Оголошення висіло, а один все сподівався.

Сергій скаржився, показував оголошення і питав: що не так він зробив. Я подивився і ахнув: у нього объява була датована липнем, такі ж фотки. А на дворі січневий сніг – п'ять місяців повідомлення висіло без змін! Дивуюся, на що він сподівався?

Порадив йому змінити все: і текст і фото. Серьога так і зробив. Склав новий текст, зробив нові знімки. Опублікував оголошення. І дзвінки знову пішли – через п'ять днів прощався з «улюбленої». Тепер він знає, як продати автомобіль за тиждень.

Підказка

Регулярно оновлюйте текст і фото. Нехай покупці думають, що перед ними нову пропозицію, а не то – яке нікого не цікавить.

Фото повинні відповідати сезону: взимку   зимові, влітку літні. Ви здивуєтеся, але важливий навіть фон, пейзаж! Один з виграшних варіантів: на тлі красивого приватного будинку або в його дворі: ошатна плиточка, можливо, більш дорогі машини в кадрі.

Крок 6. Ведемо переговори і торгуємося з покупцями

Машина готова до продажу. Оголошення подано. Вам починають дзвонити, дзвонити, дзвонити! Стоп. Розумні люди роблять так   купують нову сімку!

Нова сім-карта вирішує відразу кілька проблем: ви не даєте незнайомцям свій особистий номер, а після операції забуваєте про нав'язливих дзвінках запізнилися покупців.

Повернемося до переговорів: головне – не панікувати. Люди бувають різні – байдужі і наполегливі, матюкання і надто люб'язні.

Часто телефонують:

  1. Перекупки. Їх цікавить тільки ціна. Вони часто хочуть, щоб їм продали машину без зняття з обліку. Знайте, якщо мужик на тому кінці дроту не цікавиться станом двигуна, а відразу пропонує ціну на 20-30% нижче, перед вами типовий перекуп. Зв'язуватися з ними – собі дорожче. Якщо тільки життя не змушує думати і діяти по-іншому.
  2. «Безвідповідальні» покупці. Вони призначають зустрічі, але не приходять. Моя порада: домовляйтеся проводити «оглядини» на своїй території – недалеко від будинку або роботи. На тому кінці трубки сказали, що будуть до 14:00? Не поспішайте – це час покупець призначив для себе. Коли він буде на місці – подзвонить вам. Ось тоді ви і вийдете з дому.

Якщо покупець дав згоду, але саме оформлення продажу машини відстрочив з причини: «Їжджу в банк   гроші зніму» або «Дитину з садка тільки заберу». Не відпускайте його просто так – беріть завдаток. Не погоджується на це, отже, продовжуйте продавати.

З покупцями говорите суворо, навіть жорсткувато. Не лебезите і не вмовляйте. Ваша «ластівка» рано чи пізно піде. Повірте! Не давайте кататися по місту поки ще на своєму авто. Це може погано скінчитися. Але не відмовляйте їм проїхати в СТО для огляду. Тільки наполягайте, щоб за послуги сам покупець і платив. І щоб СТО було близько від вашого будинку.

Крок 7. Оформляємо документи

Багато запитують, як продати машину по довіреності. Я не рекомендую цей спосіб. Навіщо вам проблеми? У разі чого – все штрафи прийдуть на ваше ім'я. Тим більше що зараз укласти угоду купівлі-продажу можна і без участі нотаріуса – прямо на ринку, на лавочці в парку, біля під'їзду, в магазинній черзі і т. д...

Про нові правила оформлення продажу машини в 2016 році – читайте в цій статті нижче в окремому розділі.

4. Як вигідно продати авто – 5 популярних способів реалізації автомобіля

Ці способи найбільш популярні у наших громадян, тому вирішив поділитися ними, виклавши тут фішки і секрети.

Способи продажу автомобіля

1) Продаж машини знайомим і родичам

Непоганий варіант продажу, але буває складним в моральному плані.

  • По-перше, вас по-родинному можуть попросити скинути ціну на авто. Або дати розстрочку: «Заплачу 50 тисяч зараз, а решту 350 – протягом року».
  • По-друге, вас можуть «затюкать» після продажу машини за договором. Чому одразу ж не сказав, що радіатор підтікає? Чому в місті двигун так багато жере? Чому не попередив, що треба заправляти 95-м – якби я знав, то ні за що не брав би.

Якщо ви дуже любите своїх рідних чи вам, навпаки, – все одно, що вони думають. Якщо ви готові відповідати на їхні претензії матеріально або навпаки, – радієте, що вдалось перехитрити родичів.

Будь-який з варіантів – це неприємно. Це загроза сварки, розлучення, образи на віки-вічні. Але в будь-якому випадку вирішувати тільки вам.

2) Оголошення на задньому склі авто

Пишете великими літерами слово «Продам», номер телефону. Вішаєте на заднє скло і вуаля. Кататися по місту необов'язково. Я б навіть сказав – небажано.

Так, краще взагалі нікуди не їздити   залишати машину біля магазину автозапчастин або на стоянці біля супермаркету – там, де крутяться люди. Кому треба – тут же і кузов огляне, і в салон загляне, і якщо сподобається,   подзвонить!

Хороший спосіб, мені чомусь подобається. Одна проблема — ви ходите при цьому пішки. А що   теж добре для різноманітності, так і для здоров'я корисно!

3) Їдемо на автомобільний ринок

Ви знаєте авторинки, де продавці не оплачують місце? Особисто я – ні. День стоянки тут коштує від 400 до 1000—1500 рублів в таких містах, як Москва, Пітер, Новосибірськ, Казань.

І напевно є в цьому якийсь особливий кайф для людей, так і горизонти автомобільні розширює! Але чомусь такий варіант мені не по душі. Чесно кажучи, найбільше шкода часу. Хоча треба зізнатися, один разок з'їздити, все-таки варто — так би мовити, для загального розуміння ситуації — для того щоб правильно прицінитися.

Я знаю чоловіка, який катався на авторинок майже щосуботи протягом трьох місяців. Віддав за весь цей час за стоянку близько 5 тисяч. Ефекту від ринку – нуль. Тільки перекупки цікавилися, що він продає. Як він порахував витрати на ринок, так відразу ж розмістив оголошення в Інтернеті. Продав машину через чотири дні – другий подзвонив по оголошенню забрав її, навіть не роздивившись як слід.

Якщо все-таки ви будете продавати автомобіль самостійно на ринку – перед поїздкою дістаньте всі барахло з багажника і бардачка. Угода може відбутися сьогодні ж – судорожно займатися пошуком своїх речей в момент «Ікс» буде не дуже-то і зручно.

Раджу відбиватися від перекупок і не слухати їх – якщо тільки ви не бажаєте продати швидше і дешевше. Не слухайте їх лекції про «жахливому стані» вашого авто. Не вірте, що «на таке відро ніхто не зазіхне». Робота така у мужиків – байки травити, лякати, сіяти паніку, обеззброювати і купувати задешево.

4) Газетні оголошення

Оголошення в газетах непогано вистрілюють в регіонах – у селищах і містах з населенням до 100 тисяч. Якщо їм щось потрібно купити – вони купують «З рук в руки» або «Все для Вас»   газети платних та безкоштовних оголошень.

5) Продаж автомобіля через Інтернет – 3 основних сайту

Інтернет – це добре!

  • ваше авто побачить вся Росія і жителі найближчих країн на додачу;
  • ви нічого не платите за розміщення оголошень;
  • ви сидите вдома, або працюєте, а в цей час – машину розглядають сотні або навіть тисячі людей. Дуже ефективно!

Рекомендую для продажу авто використовувати наступні сайти:

  • Avito.ru - мій улюблений сайт. Кажуть, що тут сидять одні перекупки. З цією думкою згоден частково – перекупок тут багато, але і звичайні покупці тут мешкають теж.
  • Аuto.ru - найбільша дошка оголошень, один з найвідоміших сайтів в . Тут опубліковано багато порад, як продати автомобіль. У день Авто.ру відвідують 150-200 тисяч чоловік.
  • Drom.ru – прекрасний портал для любителів японського авто. Щодня тут розміщують сотні оголошень про продаж авто, запчастин та іншого. Щомісяця сайт відвідують більше 150 тисяч автолюбителів.

Якщо збираєтеся рекламуватися на кількох сайтах – напишіть для кожного з них своє оголошення, опублікуйте різні знімки. Спробуйте створити враження, що це різне авто і різні продавці.

В одному місці покупцю може не сподобатися сухе опис і статичні фото, а в іншому – зачепить живе повідомлення і фото машини з увімкненими фарами. У першому випадку він навіть і не подумає дзвонити, а в другому – тут же набере ваш номер.

Підказка

Не проходьте повз форумів, присвячених вашої марки. На всіх форумах є гілки, присвячені вигідною продажу авто. Сміливо розміщуйте оголошення там.

У таблиці нижче я наводжу порівняння різних способів продажу автомобіля:

Спосіб продажу Ціна Розлучення Термін Простота
1 Знайомим Ймовірність знижки (кредиту)(-) Загроз немає (+) Швидко/ніколи(±) Середній (±)
2 Оголошення на задньому склі Зниження в межах розумного(+) Потрібно бути обережним (±) Середньо (±) Простий(+)
3 Авторинок Зниження в межах розумного(+) Є загроза (-) Довго (-) Складний (-)
4 Газета Зниження в межах розумного(+) Потрібно бути обережним (±) Довго (-) Простий (+)
5 Інтернет Зниження в межах розумного(+) Потрібно бути обережним (±) Швидко (+) Простий (+)

Як бачите, можна продавати авто різними способами, комбінуючи їх.

5. Передпродажна підготовка автомобіля своїми руками – поради досвідчених автолюбителів, переваги та недоліки

Будь-яка річ повинна виглядати саме на ту суму, яку ви просите. Якщо хочете продати машину дорого, наведіть марафет: мийте, фарбуйте, поліруйте. Так роблять всі.

Наведу головний аргумент на користь передпродажної підготовки. Кожен із нас вибудовує образ ідеального авто – нового і чистого. Ніхто не мріє про брудних порогах і заляпаний панелі – це факт.

І якщо образ в голові покупця співпаде з тим, що він бачить – готуйте конверт для грошей. Вважайте, що продали машину швидко і вигідно.

Ось кілька порад по передпродажній підготовці автомобіля:

1) Вимийте двигун як мінімум за місяць до продажі (за умови, що цей місяць ви ще поїздите). Він повинен трохи запорошитися. У нормального водія надмірний блиск під капотом викличе обґрунтовані підозри: А чи не намагалися від мене щось приховати?»

2) Може здатися дивним, але люди не радять усувати дрібні несправності. Перегоріла лампочка не лякає покупця. Не варто міняти масло, гальмівну та інші «рідини» – новий господар, якщо йому не все одно, розбереться з цим сам.

3) Щоб продати авто вигідно, перед фотографуванням і «оглядинами» обов'язково вимийте кузов і приберіть в салоні: пропилососьте сидіння, сполосніть килимки, вичистіть попільничку. Коли темний колір – вишневий, баклажан – рекомендують ще і відполірувати поверхню.

4) Якщо на кузові є невеликі пошкодження – подряпини, сколи – не поспішайте його перефарбовувати. По-перше, це недешево. А головне &m


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Як швидко і вигідно продати автомобіль   покрокова інструкція для новачків по терміновому продажі машини + зразки документів та наочні приклади