Що таке пайовий інвестиційний фонд (ПІФ)   повний огляд поняття і рейтинг Піфів + інструкція з придбання інвестиційного паю за 5 кроків

Що таке пайовий інвестиційний фонд? Як виглядає рейтинг Піфів? Що дає придбання інвестиційного паю?

Якщо ви коли-небудь читали або хоча б гортали статті на тему пасивного заробітку, вам, напевно, траплялася абревіатура «ПІФ». ПІФ – пайовий інвестиційний фонд, заснований на довірчому управлінні коштами вкладників.

Стати учасником фонду має право будь-який громадянин, у якого є гроші на придбання одного інвестиційного паю. Цей документ дає йому право на одержання прибутку в майбутньому, коли вартість його частки зросте.

Про те, як працюють пайові фонди і як інвестувати в ПІФ, щоб отримати максимальний прибуток, я, Денис Кудерин, експерт з інвестицій, докладно розповім в новій публікації.

Самих терплячих читачів чекає огляд прибуткових Піфів і надійних компаній, що управляють, з найбільш вигідними умовами співпраці, а також поради, як не втратити гроші при інвестуванні.

Отже, вперед!

ПІФ

Зміст
  1. Що таке пайовий інвестиційний фонд
  2. Які бувають види пайових інвестиційних фондів – огляд ТОП-3 видів
  3. Як інвестувати в ПІФ – покрокова інструкція для новачків
  4. Рейтинг Піфів з вигідними умовами співпраці – огляд ТОП-3 найпопулярніших
  5. Як не втратити гроші, інвестуючи в Піфи – 5 корисних порад
  6. Висновок

1. Що таке пайовий інвестиційний фонд

Інвестиційні фонди – організації з частковою власністю, мають на меті зберегти та примножити активи учасників. Це форма колективних інвестицій, що дозволяє всім бажаючим заробляти на ефективних фінансових інструментах.

Навіщо взагалі приватним особам потрібно віддавати гроші в якийсь фонд? Чому б не займатися інвестуванням безпосередньо, самостійно і без посередників? Причина в тому, що далеко не кожна людина володіє навичками грамотного інвестування.

Рівень фінансової грамотності пересічного громадянина РФ близький до нуля. Навіть якщо у нього є накопичення, він часто не уявляє собі, що з ними робити.

Максимум, на що вистачає креативу – це покласти гроші на банківський депозит. Але ви самі знаєте, що прибутковість такого внеску навіть інфляцію не завжди перекриває.

Зберігати гроші вдома – це втрачати 5-10% на рік від їх вартості, а то й більше. Вартість товарів та послуг зростає мало не щомісяця. При цьому зарплати ростуть далеко не у всіх. Як бути?

Віддати гроші тим, хто знає, як розпорядитися ними грамотно і отримати в результаті прибуток, що перевищує і інфляцію, і відсотки по банківських вкладах. Активами вкладників розпоряджається керуюча компанія. До її складу входять професійні фінансисти, які в курсі, які напрями інвестування дадуть максимальний профіт в поточній економічній ситуації.

Вкладати гроші у фонди вигідніше ще й з іншої причини: чим більший капітал, тим більший він приносить дохід. В Піфах вклади поміщають в загальний котел і розпоряджаються ними як одним активом. Це набагато прибутковіше, ніж оперувати поодинокими вкладами.

Пайовий інвестиційний фонд – майновий комплекс, заснований на довірчому управлінні активами з метою збільшення їх вартості.

Кожен власник інвестиційного паю має право на частину майна Піфу і погашення своєї частки. Тобто він має право продати свій пай за поточною ціною та вивести гроші з фонду.

Керуюча компанія зобов'язується розпоряджатися активами вкладників – інвестувати їх з метою множення. Вибір інструментів інвестування залежить від типу фонду. Вкладник має право вибрати ПІФ, виходячи зі своїх особистих переваг.

Фонди працюють з акціями, облігаціями, дорогоцінними металами, грошовими ринками, стартапами та іншими напрямками. За свої праці керуючі компанії отримують винагороду у вигляді фіксованої суми чи відсотків з доходу.

Поясню на прикладі

Ви і три ваших друга вирішили купити молоду яблуню у власника фруктового саду, щоб через кілька років, коли дерево почне давати врожай, ласувати смачними плодами, а не купувати яблука на ринку. Це дерево і є ваш інвестиційний фонд.

Власник саду буде доглядати за яблунею і з кожного врожаю отримувати кілька кілограмів плодів. Решта яблука ви і ваші друзі будете чесно ділити між собою.

Господар саду (керуюча компанія) зацікавлений в тому, щоб дерево росло здоровим і давало щедрий урожай. Тому він доглядає за яблунею, удобрює грунт навколо неї, захищає від шкідників, поливає.

Коли замість яблук ви захочете апельсинів, ви продасте свою частку друзям або власникові саду і купіть апельсинове дерево. Можливо, в іншому саду – тобто, в іншому пайовому фонді.

Що таке ПІФ

Перші інвестиційні Фонди з'явилися у США в 1924 році, але справжнього буму інвестування у фонди під керуванням професійних менеджерів досягло в 50-і роки.

У Піфи з'явилися на зорі становлення ринкової економіки в 1990-х. Зараз в країні сотні самостійних фондів і стільки ж керуючих компаній. Діяльність Піфів жорстко регулюється законодавством і державними структурами.

Перерахуємо всі плюси пайових фондів:

  • величезний вибір інструментів та напрямів інвестування;
  • контроль на федеральному рівні;
  • більш високі доходи в порівнянні з банківськими депозитами;
  • відносно низькі ризики;
  • професійне управління активами;
  • прозора структура організації;
  • поточні фінансові операції фондів не оподатковуються;
  • низький поріг входження – у деяких фондах паї коштують від 1000 рублів;
  • у будь-який час пайовик має право продати свій пай і забрати гроші.

Є й мінуси. Ризик хоч і низький, але все-таки є. Якщо помилитеся з вибором Піфу, ніяких доходів не отримаєте. При цьому керуюча компанія все одно візьме гроші за свою роботу.

Діяльність хоча і контролюється державою, ніяких вимог з боку закону щодо прибутковості фондів не передбачено.

Інший способи спільного володіння майном – Кредитний споживчий кооператив.

2. Які бувають види пайових інвестиційних фондів – огляд ТОП-3 видів

Є кілька класифікацій Піфів.

Вони поділяються за типом управління, за доступністю вкладів, за напрямом діяльності.

Всі пайові фонди працюють за єдиною схемою:

  1. Учасники вносять свою частку в загальний котел – купують паї згідно з наявними коштами.
  2. Керуюча компанія (КК) вкладає гроші в перспективні інвестиційні проекти.
  3. Прибуток з обороту розподіляється між пайовиками.

Фонди бувають відкритими, закритими і інтегрованими. Відразу визначитеся, яка структура вам більше підходить.

1 Вид. Відкритий пайовий фонд

Відкриті фонди практикують вільний продаж і купівлю інвестиційних паїв. Стати учасником фонду можна в будь-який момент, якщо є бажання і ресурси. Кількість пайовиків нічим не обмежена. Такі структури інвестують свої активи у високоліквідні та надійні інструменти.

Вигляд 2. Закритий пайовий фонд

Закриті фонди розраховані на певні строки. Частки продаються учасникам відразу після відкриття Піфу, після чого продажу припиняються. Вивести кошти до закінчення терміну інвестування не можна, але можна продати частки іншим учасникам.

Закриті Піфи спеціалізуються, як правило, на певній галузі інвестування. Приміром, вкладають гроші в нерухомість (часто на стадії будівництва) або в інноваційні проекти.

Іноді це свого роду приватний клуб, створений під конкретні проекти. Вартість паїв у таких фондах нерідко обчислюється мільйонами рублів, тому стають пайовиками тільки заможні інвестори.

Вигляд 3. Інтервальний пайовий фонд

Інтервальні фонди продають і гасять інвестиційні паї строго в певні терміни. Це відбувається не рідше одного разу на рік. Такі організації працюють в основному з цінними паперами – професійно торгують на біржах.

По сфері інвестування інвестиційні Фонди поділяються на:

  • фонди акцій;
  • облігацій;
  • нерухомості;
  • грошового ринку;
  • кредитні;
  • індексні.

найпопулярніша різновид – фонди цінних паперів.

У таблиці наведено основні критерії відмінності між фондами відкритого, закритого та інтервального типу:

Фонди Доступність управління паями Напрямки інвестування
1 Відкриті Інвестиційні паї знаходяться у вільному продажу, і доступні для погашення в будь-який час Високоліквідні та надійні інструменти   акції, облігації, енергетика
2 Закриті Паї продаються тільки в момент відкриття фонду, погашення – тільки через заздалегідь визначений строк Активи вкладаються в конкретні проекти (нерухомість, бізнес)
3 Інтервальні Паї продаються й гасяться періодично Основний інструмент – акції

Читайте інші статті про пасивний заробіток – «Фріланс» і «Кейтеринг».

3. Як інвестувати в ПІФ – покрокова інструкція для новачків

Кожному інвестору для початку варто визначитися з метою інвестицій. Вирішіть для себе, який дохід вам потрібно – швидкий, стабільний, надійний, максимально високий? Тільки після цього вибирайте фонд. І пам'ятайте – чим вищі доходи, тим вище ризики.

Визначитеся по термінах інвестування, сумі активів. Піфи не гарантують фіксованого річного прибутку, це не банки. Успіх залежить від безлічі змінних величин – кон'юнктури ринку, професіоналізму керуючої компанії, економічної ситуації.

Якщо всі попередні питання ви вже вирішили, переходите до інвестування. Ось вам покрокове керівництво.

Крок 1. Вибираємо керуючу компанію

Управлінці візьмуть на себе всі турботи за розпорядженням активами і отримання прибутку. Професійні компанії рідко займаються прямим обманом інвесторів. Закон забороняє таким структурам давати вкладникам необґрунтовані обіцянки.

В активі кожної компанії зазвичай по кілька Піфів. Диверсифікація – розподіл коштів за різними напрямами – знижує ризики і дозволяє використовувати різні стратегії інвестування.

Вибираючи КК, звертайте увагу на наступні параметри:

  • кількість фондів під управлінням – чим їх більше, тим краще;
  • розмір комісії;
  • загальну прибутковість;
  • політику управління – вибирайте компанії, які комбінують високоризикові та консервативні інструменти;
  • час роботи на ринку;
  • рейтинг компанії в авторитетних агентствах («ААА» – найвищий показник в Національному Рейтинговому Агентстві, «А+++»   максимальна надійність в РА «Експерт»).

Придивіться також, як розподіляється прибуток. Якщо компанія надто щедра на винагороди вкладникам, цілком можливо, що вона зацікавлена не стільки одержання прибутку, скільки в залученні нових учасників.

В таких організаціях дохід формується не за рахунок перспективних вкладень, а за рахунок постійного припливу грошей. На що це схоже? Правильно – на фінансову піраміду. Тримайтеся подалі від таких КК.

Крок 2. відкрити банківський рахунок

Гроші у фонд перераховуються через банківський рахунок. На цей же рахунок компанія переведе кошти, коли ви вирішите погасити свій інвестиційний пай.

Вибираючи банк, зверніть увагу на відсоток, який бере установа за фінансові транзакції на рахунок керуючої компанії. Чим він менше, тим, звичайно, краще.

А найоптимальніший варіант, це коли КК і банк входять в одну фінансову групу (наприклад: КК «Альфа-Капітал» — «Альфа-Банк»). У цьому випадку з вас взагалі не візьмуть грошей за переклад.

Крок 3. Оформляємо заявку на багаторазове придбання паїв

Наступний етап – візит в КК з паспортом та реквізитами Піфу. Оформіть заявку на регулярне придбання інвестиційних паїв і стати повноправним учасником фонду. Якщо робите це вперше, потрібно заповнити анкету зареєстрованої особи.

Між інвестором і КК укладається договір. Думаю, немає потреби нагадувати, що перед підписанням будь-яких офіційних документів їх потрібно уважно прочитувати від і до.

Крок 4. Переводимо гроші на рахунок керуючої компанії

Залишилося лише перевести гроші на рахунок керуючої компанії. Вкажіть призначення платежу номер заявки, дату, своє прізвище та ініціали.

В кожному фонді своя мінімальна сума. В Піфах, орієнтованих на приватних інвесторів, це 3-5 тис. рублів. Є організації, де мінімальні внески від 100 000 і вище.

Крок 5. Отримуємо повідомлення про зарахування паїв на інвестиційний рахунок

При особистому візиті повідомлення про надходження коштів на інвестиційний рахунок ви отримаєте через 5-7 днів. Якщо цей документ прийде по пошті, доведеться почекати 10-14 днів, залежно від оперативності поштової служби.

Як інвестувати в ПІФ

Хочете придбати паї, не виходячи з дому? Є й така можливість. Потрібно оформити заявку онлайн і дочекатися відповіді компанії. Вам надішлють інструкції з відкриття рахунку та допоможуть пройти процедуру реєстрації.

Ще про одному пасивному способі заробітку читайте у статті «Вендінг».

4. Рейтинг Піфів з вигідними умовами співпраці – огляд ТОП-3 найпопулярніших

Переходимо до огляду самих перспективних компаній і фондів під їх управлінням.

Порівнюйте, вибирайте, купуйте інвестиційні паї.

1) Уралсиб

УралсибКеруюча компанія «Уралсиб» створена в 1996 році. Під управлінням групи знаходяться Піфи, недержавні пенсійні фонди. Загальне число пайовиків на момент написання статті – 52 тисячі осіб. Інвестує в найбільш надійні та прибуткові напрямки.

Галузі вкладів:

  • енергетика;
  • природні ресурси;
  • акції зростання;
  • єврооблігації;
  • золото;
  • глобальні сировинні ринки.

Вартість паю коливається в діапазоні від 5 до 25 тис. руб. Пайовик має право самостійно вибрати фон і визначити напрям інвестування. Найбільший на сьогодні ПІФ від КК – «Уралсиб Перший». Призначений для інвесторів, орієнтованих на довгостроковий зростання активів.

2) Відкриття

Відкриття«Відкриття»   брокерська компанія, що займається цінними паперами, біржовими операціями, інвестуванням. Клієнти компанії, бажаючі стати пайовиками Піфів має право вибрати фонди найбільш перспективних інвестиційних напрямів. Найбільш популярні інструменти – акції, облігації, фонди зарубіжних ринків, біржові індекси.

Вартість паю в різні фонди коливається від 900 до 2 500 руб. Доступні Піфи – «Сировина», «Єврооблігації», «Зарубіжна власність», «Іноземні акції». Рекомендовані терміни інвестування – від 1 року і більше.

3) Газпромбанк Управління активами

Газпромбанк Управління активамиКеруюча компанія «Газпромбанк» працює з приватними особами, страховими компаніями, недержавними пенсійними фондами, культурними та освітніми організаціями. На момент створення статті під управлінням компанії знаходяться 11 відкритих Піфів, 6 закритих і 1 інтервальний. Входить в ТОП-3 найбільших керуючих компаній . Має найвищий рейтинг надійності ААА, присвоєний Національним Рейтинговим Агентством.

5. Як не втратити гроші, інвестуючи в Піфи – 5 корисних порад

Кілька порад для початківців пайовиків.

Слідуйте їм, що і ризик втрати коштів значно зменшиться.

Порада 1. Слідкуйте за ситуацією на фондовому ринку

Купувати і продавати інвестиційні паї потрібно вчасно. Найкращий момент для покупки Піфів – після падіння цін. Не бійтеся тимчасових коливань вартості: бажаєте отримати максимальний прибуток – розраховуйте на довгострокові вкладення.

Порада 2. Вибирайте найбільш надійні Піфи

Хочете спати спокійно – вибирайте надійні фонди з консервативною стратегією інвестування. Які Піфи найстабільніші? Це фонди облігацій, змішані фонди і фонди фондів.

Перевага Піфів – в їх інформаційної відкритості. Усі зацікавлені особи мають право ознайомитися з даними про розміри активів, поточної вартості паю, інвестиційних операціях. Не нехтуйте право клієнта на інформацію і не соромтеся задавати питання менеджерам і операторам.

Порада 3. Диверсифікуйте ризики

Хочете знизити ризики – розділіть свої активи за різними Піфам або навіть різним керуючим компаніям. Якщо у вас багато яєць і багато кошиків, ймовірність втратити заощадження знизиться до мінімуму.

Порада 4. Підвищуйте свою кваліфікацію інвестора

Пасивний заробіток – це, безумовно, чудово. Але якщо хочете отримувати більше, стати кваліфікованим інвестором. Читайте спеціальну літературу. Наприклад «Керівництво Багатого Тата по інвестуванню» Роберта Кійосакі або «Розумний інвестор» Бенджаміна Грехема.

Чим вище рівень вашої обізнаності, тим більш ефективними і прибутковими будуть інвестиції.

Порада 5. Користуйтеся послугою обміну паїв

Керуючі компанії нерідко дають вкладникам можливість обмінювати інвестиційні паї. Наприклад, змінювати паї облігаційних фондів на паї фондів акцій. Якщо відслідковувати зміни вартості, такі маніпуляції піднімуть прибуток на 10-15% в рік.

Дивіться цікавий ролик, в якому керівник КК пояснює структуру роботи Піфів.

6. Висновок

Зробимо висновки, панове. Інвестувати в Піфи не складніше, ніж робити банківський вклад. При цьому прибутковість пайових фондів на порядок вище. Проте слід уважно поставитися до вибору керуючої компанії – від її професіоналізму залежить доля ваших вкладів.

Питання до читачів

Що ще про Піфах ви хотіли б дізнатися? Наскільки ви довіряєте цьому інструменту інвестування?

Журнал бажає вам вдалих вкладів і стабільних доходів! Будемо вдячні за коментарі, відгуки і лайки в соцмережах. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Що таке пайовий інвестиційний фонд (ПІФ)   повний огляд поняття і рейтинг Піфів + інструкція з придбання інвестиційного паю за 5 кроків