Що таке довгострокові інвестиції   повний огляд поняття і відмінностей від короткострокових інвестицій + 6 основних етапів інвестування у довгострокові активи

Яка є альтернатива банківським вкладам? У чому відмінності довгострокових і короткострокових інвестицій? Як ведеться бухгалтерський облік довгострокових інвестицій?

У своєму ставленні до фінансів люди діляться на два типи: одні воліють витрачати гроші тут і зараз (один раз живемо!), інші думають про майбутнє і роблять внески. З точки зору стабільності і благополуччя, другий варіант поведінки краще, але звичайній людині складно встояти перед миттєвою вигодою, навіть маючи цілком певні перспективи.

Що вибираєте: 10 тисяч прямо зараз або 20 через півроку? Якщо перше, значить, ви прихильник короткострокових інвестицій, якщо друге, то ваш шлях – довгострокові вкладення з прогресуючим збільшенням прибутку. Саме про довгострокових інвестиціях я, Денис Кудерин, експерт з інвестицій, і розповім в цій статті.

які дочитали до кінця чекає огляд трьох надійних брокерських фірм плюс експертні поради щодо грамотного інвестування.

Попереду багато цікавого, сідайте зручніше!

Зміст
  1. Що таке довгострокові інвестиції
  2. Які бувають види довгострокових інвестицій ТОП-5 головних видів
  3. Які існують джерела фінансування довгострокових інвестицій 4 головних джерела
  4. Як інвестувати в довгострокові активи – покрокова інструкція
  5. Хто надає допомогу в довгостроковому інвестуванні – огляд ТОП-3 брокерських компаній
  6. Як заробити на довгострокових інвестиціях – 4 практичних ради
  7. Висновок

1. Що таке довгострокові інвестиції

Інвестиційні можливості вкладників у сучасному світі практично безмежні. Ті, хто мріє жити в достатку і не думати про хліб насущний, мають на вибір десятки напрямів та інструментів інвестування.

Вкладення бувають короткостроковими і довгостроковими. Інвестиції на короткі терміни розраховані на одержання швидкої і високого прибутку. Терміни окупності за такими вкладами – від декількох місяців до року.

Однак експерти відносять такі інвестиції до високоризикованих. Тут працює основне правило інвестування – чим вище потенційний дохід, тим вище ймовірність втратити все.

Довгострокові інвестиції – вкладення коштів, термін окупності яких – від 1 року до 5 років. Такі вклади більш надійні, характеризуються підвищеною стабільністю і мінімальними ризиками.

Головний мінус – швидкого прибутку від довгострокових вкладів очікувати за визначенням не доводиться. Тому розміщувати кошти в «довгі» інвестиції, якщо гроші вам потрібні найближчим часом, немає сенсу.

Приклад

Ви хочете придбати автомобіль своєї мрії вже на майбутній рік, але не вистачає приблизно 30-40% від потрібної суми. Займати не хочеться – ви ідейний супротивник кредитів. Знайомий комерсант радить інвестувати кошти в ефективні інструменти, щоб отримати відсутню частину.

Для ваших цілей підходять короткострокові вкладення – інвестиції у МФО, Піфи, ПАММ-рахунки, на худий кінець   банківські депозити з вигідними відсотками. Довгострокові інвестиції вам не підійдуть – занадто довго доведеться чекати висновку оборотних коштів.

Що таке довгострокові інвестиції

Вкладення з довгим терміном окупності в меншій мірі залежать від коливань ринку. Навіть банківські вклади знецінюються внаслідок інфляції та економічних криз. А от акції в тривалій перспективі стабільно зростають у вартості.

Успішно працювати з довгостроковими інвестиціями вдається не кожному. Для цього потрібні такі якості, як розсудливість, терплячість, вміння контролювати свої емоції.

Ті ж акції періодично падають в ціні, і вкладники з нестійкою психікою починають терміново розпродавати свої активи. Розумний і виважений інвестор знає, що зниження цін – явище тимчасове, тому не піддається загальній паніці.

Довгі вклади – це не тільки фінансові інвестиції.

Сюди відносяться також:

  • вкладення в будівництво або придбання готової нерухомості з метою подальшого перепродажу або здачі в оренду;
  • вклади у виробництво;
  • обладнання і техніку;
  • у золото;
  • у власну освіту.

Таблиця наочно демонструє всі плюси і мінуси довгострокових і короткострокових інвестицій:

Критерії порівняння Довгострокові інвестиції Короткострокові інвестиції
1 Терміни окупності 1-5 років Від декількох місяців до року
2 Прибутковість Висока Середня
3 Ризики Високі Мінімальні
4 Поріг входження Потрібні значні кошти, виняток   інвестиції в акції Низький

Кілька слів про психологію інвестування. Звичайній людині важко змінити пасивне ставлення до власних активів. Думати, як інвестор – складно і незвично.

Мозок влаштований таким чином, що його приваблює в основному конкретне винагороду. Про довгостроковій вигоді мало хто замислюється. Відкладати нагороду на потім здається занадто ризикованим проектом. Мало що може статися через рік або два з країною, грошима і економікою.

З таким підходом ви не доб'єтеся від фінансових операцій максимального ефекту. Однак досить підрахувати упущену вигоду хоча б за кілька минулих років, щоб зрозуміти, який дохід ви б могли мати прямо зараз, якщо б пару років тому інвестували вільні гроші в акції або інші активи з гарантованим доходом.

Корисна посилання по темі прибуткових вкладень – «Управління інвестиціями».

2. Які бувають види довгострокових інвестицій ТОП-5 головних видів

Видів довгострокового інвестування – десятки. Вибір інструменту залежить від обсягу оборотних коштів, рівня фінансової грамотності, особистих уподобань. Я розгляну найбільш популярні види вкладень з довготривалим строком окупності.

Ваше завдання – порівняти, проаналізувати і прийняти правильне рішення.

1 Вид. Вкладення в цінні папери

Інвестиції в облігації, акції й інші різновиди цінних паперів – найпопулярніший вид множення капіталу для вкладників з відносно невисокими початковими активами.

Щоб почати інвестувати в біржові операції, досить мати 50-100 тис. вільних рублів. Деякі брокери відкривають рахунки від 3 000 руб. Однак така сума не принесе реальних прибутків, хіба що дозволить переконатися в тому, що інструмент працює.

Акції набувають через біржових брокерів: купувати цінні папери безпосередньо новачкам не рекомендується – є ризик швидко втратити кошти, вклавши їх у фінансову піраміду або компанію-одноденку.

Брокерський рахунок гарантує законність біржових операцій. До того ж на біржах з вами будуть працювати індивідуальні фінансові консультанти, яким вигідно, щоб ви отримували прибуток, а не втрачали її.

Тим не менш, інвестиції в цінні папери вимагають певного рівня економічної грамотності. Для початку варто хоча б зрозуміти, як працює біржа і на який рівень доходів варто розраховувати.

Читайте спеціальну статтю по цій темі «Інвестиції в акції».

Вигляд 2. Стратегічні інвестиції

Вкладення для людей з солідним капіталом. Мета таких інвестицій – придбати контрольний пакет якої-небудь компанії і стати її основним співвласником. Проекти такого роду іноді тривають кілька років. Великі корпорації викуповують дрібні і середні фірми або перспективні стартапи і поглинають їх.

См. «Інвестиції в основний капітал».

Вигляд 3. Інвестиції в будівництво та нерухомість

Ринок нерухомості хоча і не відрізняється стабільністю, але відноситься до перспективного інвестиційного напрямку. Люди завжди потребуватимуть житло, а бізнес – в офісах, складських і торгівельних приміщеннях.

Придбані об'єкти використовуються або для здачі в оренду, або для отримання прибутку від перепродажу. Інвестиції в нерухомість, що будується вимагають від вкладників уважного вивчення проекту і ретельного розрахунку на попередній стадії. Завжди існують ризики банкрутства забудовника, несумлінність підрядника і різкого падіння ринку.

Вигляд 4. Вкладення в транспорт і техніку

Ви купуєте техніку, транспорт, високотехнологічне виробниче обладнання, яке користується стабільним попитом. Ці активи здаються в подальшому в оренду, лізинг або реалізуються за більш високою ціною.

Тут існує ризик поломки або значного зносу техніки до закінчення строку оренди, а також ризик падіння цін на обладнання з причини стрімкого розвитку сучасних технологій.

Вигляд 5. Прямі інвестиції у виробництво

Сюди відноситься розширення і модернізація власного виробництва та інвестування в готовий перспективний бізнес. Обидва варіанти потребують значного капіталу і доступні для людей з високими доходами.

Крім прямої користі інвестору, реальні інвестиції у виробництво корисні в макроекономічному плані. Розвиваються підприємства – з'являються нові робочі місця – виробляється більше товарів для населення – зростає добробут країни.

У вигляді обмеженого обсягу статті я не можу розповісти докладно про інших видах довгострокових вкладень   таких, як інвестиції в золото, вклади у твори мистецтва, інвестиції в монети, приміщення капіталу в антикваріат або коштовності. Про цих варіантах наш журнал обов'язково розкаже в інших тематичних статтях.

3. Які існують джерела фінансування довгострокових інвестицій 4 головних джерела

Дохід від довгострокових інвестицій характеризується сталістю і стабільністю. Отримувати прибуток від таких вкладів можна все життя.

Але щоб почати потрібні джерела інвестування. Розглянемо 4 головних джерела отримання оборотного капіталу.

Джерело 1. Власні кошти

Це власні активи підприємства або приватного інвестора.

Сюди відносяться:

  • накопичувальні фонди;
  • чисті прибутку;
  • виплати по страховці або іншими партнерськими договорами;
  • амортизаційні кошти;
  • статутний капітал компанії;
  • спеціалізовані фонди підприємства.

Так звана «нерозподілений прибуток» компанії інвестується в надійні та ліквідні інструменти – будівництво, виробництво, цінні папери.

См. «Інвестиційний портфель».

Джерело 2. Позики і кредити

Ні своїх коштів – займаємо чужі. Використовуємо довгострокові банківські кредити (в тому числі за пільговими федеральним програмами), позики у закордонних фондів або представників приватного капіталу.

Джерело 3. Бюджетні кошти

Держава підтримує перспективні бізнес-проекти і часто допомагає початківцям комерсантам зробити перші кроки. Деякі напрямки – наприклад, інвестиції в сільське господарство, держструктури заохочують особливо охоче.

Джерело 4. Залучені кошти

Ще один варіант – скористатися залученими коштами. Сюди відносяться: пайова участь у забудові, пайові внески учасників фонду, продаж облігацій і акцій підприємства. Іноді інвестори і спонсори залучаються безпосередньо в перспективний і цікавий з комерційної точки зору проект.

4. Як інвестувати в довгострокові активи – покрокова інструкція

Загальні правила інвестування справедливі для всіх видів вкладень. Але у довгострокових проектів є свої особливості.

Читайте і застосовуйте на практиці розроблений експертами алгоритм. Це підвищить прибутки та знизить ризики.

Вибір типу вкладення

Крок 1. Вибираємо варіанти інвестування

Очевидний етап, але згадати про нього потрібно. Вибір варіантів залежить від розмірів капіталу і індивідуальних переваг. Якщо ви – приватний вкладник з невеликими активами, ваш шлях – вкладення в цінні папери.

Інвестори з солідними коштами мають більше можливостей – їм доступні вклади у виробництво, стратегічні інвестиції, купівля об'єктів нерухомості.

Професійний підхід припускає попередній аналіз ефективності проекту. Для початку потрібно хоча б підрахувати можливий прибуток і співвіднести її з термінами вкладень. Якщо результат повністю задовольняє, діємо далі.

Крок 2. Збираємо інформацію за обраним об'єктам

Засновник відомої династії мільйонерів Натан Ротшильд не дарма говорив: «хто володіє інформацією – володіє світом». Інформації в сучасному світі – терабайти, але фраза не втрачає своєї актуальності. Правда, інвесторам сьогодні потрібно не тільки володіти інформацією, але і вміти ефективно нею користуватися.

Вибравши об'єкт, зберіть всі відомості про нього, що мають практичну цінність. Перевагу віддавайте інформації з перших рук – шукайте відгуки і рецензії реальних вкладників, експертів, досвідчених інвесторів, ловіть клієнтів компанії і влаштовуйте їм допит з пристрастю.

Читайте аналітичні статті, дослідження, корисні книги (наприклад, Кійосакі або Уоррена Баффета). Не поспішайте, ринок нікуди не втече, а ви придбаєте цінні знання.

Крок 3. Складаємо прогноз і приймаємо рішення

Вибравши варіанти інвестування, складіть попередній прогноз. На цьому етапі не зайвою буде підтримка професійного фінансового консультанта.

Залишилося лише прийняти остаточне рішення і зробити внесок.

Крок 4. Купуємо акції

Акції взяті в якості прикладу, все сказане далі справедливо для будь-якого іншого виду вкладів. Досвідчені інвестори радять купувати цінні папери в момент максимального падіння попиту на них. Так ви купите активи за найбільш вигідною ціною.

Купівля акцій

Той же принцип застосовують інвестори в нерухомість – вкладають гроші в момент тривалої ринкової стагнації. Але не чекайте зручного моменту занадто довго, інакше упущена вигода перекриє економію.

Крок 5. Моніторимо ринок

не Можна інвестувати кошти і забути про них. Знавці радять періодично відслідковувати стан ринку, щоб бути в курсі можливих змін. Незначні коливання в економіці майже не позначаються на довгострокових інвестиціях, але потрібно навчитися відрізняти тимчасові флуктуації від стабільних тенденцій.

Крок 6. Проводимо аудит інвестицій

Щоб оцінити поточну вартість інвестиційного портфеля, необхідно проводити аудит та бухгалтерський облік інвестицій. Завдання таких заходів – контроль за розподілом коштів. Аудит є особливо актуальним, якщо ви інвестували в кілька різних інструментів.

Якщо дозволяють кошти, делегуйте бухгалтерію сторонньому фахівцю – це знизить ймовірність похибок і серйозних помилок.

5. Хто надає допомогу в довгостроковому інвестуванні – огляд ТОП-3 брокерських компаній

Для початківців приватних інвесторів, які вирішили вкласти в цінні папери, питання вибору посередника визначає майбутнє їх вкладень. Надійні брокерські компанії гарантують безпеку вкладів і допомагають новачкам розібратися з біржовими інструментами.

Аналітики нашого журналу обрали трійку перевірених часом брокерів. Ці компанії використовують прозорі схеми взаємодії з клієнтом і надають безкоштовні консультації кожному користувачеві.

1) БКС Брокер

Найбільший національний брокер, що працює на біржовому ринку з 1996 року. Має рейтинг ААА від провідного рейтингового агентства . Загальна кількість клієнтів компанії – 130 000. Кожна третя угода на Московській біржі здійснюється інвестором «БКС Брокер». У 2015 році сумарний обсяг операцій перевищив 63 млрд рублів.

Надає користувачам доступ до провідних світових бірж, професійну аналітику та великий вибір сервісів для підвищення ефективності торгових операцій. До послуг клієнтів – швидке відкриття індивідуального інвестиційного рахунку, дистанційна покупка-продаж акцій, опціонів, ф'ючерсів, облігацій.

2) ФІНАМ

Компанія заснована в 1994 році і має представництва в 90 містах світу. Загальне число клієнтів брокера – більше 400 000 чоловік. Кількість міжнародних та вітчизняних нагород і дипломів – понад 50. «ФІНАМ» пропонує рекордні для пасивного інвестування 18% річних.

Брокерський рахунок відкривається за кілька хвилин. Приблизно стільки ж часу займає виведення грошей. Торгові рекомендації консультантів надсилають на смартфон – правочин вчиняється в один клік за рахунок послуги прямого доступу до бірж. Просунуті клієнти мають можливість купувати акції без посередників.

3) Global Finance

Заробіток разом з найбільшими світовими корпораціями – «Найк», «Еппл», «Амазон», «Макдональдс», «Майкрософт» і багатьма іншими. Доступ до 24 найбільших світових бірж, постійна аналітика фінансового ринку і миттєве реагування консультантів на зміни.

Допомога у формуванні портфельних інвестицій, професійні розрахунки майбутнього прибутку, кваліфіковані прогнози. Кожен клієнт отримує: індивідуальну інвестиційну стратегію, довгостроковий фінансовий план, персональні консультації по інвестуванню.

6. Як заробити на довгострокових інвестиціях – 4 практичних ради

Щоб отримати відчутний прибуток, займатися інвестуванням потрібно кілька років. Не варто відразу ж розпродавати активи, помітивши ознаки нездорової активності на біржовому ринку. Чекайте періоду стабільності і залишитеся у виграші. Стабільний дохід і хороші гроші тут мають люди з холодною головою і тверезим поглядом на речі.

Не приймайте серйозних рішень, не порадившись з консультантами. Не вкладайтеся в інструменти, грунтуючись на інтуїції або астрологічних прогнозах. Інтуїція часто підводить навіть досвідчених гравців.

Слідуйте простим і надійним експертним радам.

Порада 1. Співпрацюйте з брокерами

Без брокерів починаючому інвестору – нікуди. Брокер – це ваші очі і вуха. Він володіє повною інформацією про хід торгових операцій, більше вас знає про стан вашого рахунку, і навіть стежить за податковими відрахуваннями.

Базові правила вибору посередника:

  • шукайте брокерські компанії з гранично прозорим алгоритмом роботи;
  • не женіться за мінімальною комісією;
  • на попередньому етапі задавайте представникам фірми як можна більше питань, щоб механізми отримання прибутку стали вам гранично ясні.

Якщо брокер вас з якихось причин не влаштовує, виводьте гроші і шукайте іншого партнера.

Порада 2. Інвестуйте в акції декількох компаній

Універсальна порада для інвесторів – вкладайте кошти в різні інструменти і напрямки.

Якщо ви купуєте цінні папери, ділите гроші між 5-10 різними компаніями. Поєднуйте торгівлю акціями з валютними торгами і інвестиціями в опціони. Це зменшує ризики і в кінцевому підсумку позитивно впливає на ваш фінансовий потенціал.

Порада 3. Купуйте акції в момент найменшого попиту на них

Купуйте, коли всі продають, і навпаки. Так роблять досвідчені біржові акули, у яких вистачає сміливості плисти проти течії. Беріть з них приклад, і буде вам щастя. І не хвилюйтеся з приводу короткостроковій волатильності активів – періодичних коливань вартості бояться тільки дилетанти.

Порада 4. Тверезо оцінюйте фінансові можливості

Не починайте проект, якщо у вас немає вільних грошей. Інвестувати варто лише ті кошти, втрата яких ніяк не позначиться на рівні життя. Спочатку створіть грошову подушку безпеки, потім оборотний капітал.

Дивіться цікавий ролик по темі публікації.

7. Висновок

Друзі, тепер ви в курсі, що довгострокові інвестиції доступні не тільки банкірів, але і пересічним громадянам. Почніть працювати над власним добробутом вже зараз, щоб у найближчому майбутньому підраховувати профіт, а не упущену вигоду.

Питання до читачів

Розкажіть про свій досвід довгострокових вкладень. Як ви вважаєте, який інструмент інвестування найперспективніший у 2017 році?

Наш журнал бажає вам довгострокового фінансового благополуччя! Ставте оцінки, лайки в соцмережах, пишіть коментарі. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Що таке довгострокові інвестиції   повний огляд поняття і відмінностей від короткострокових інвестицій + 6 основних етапів інвестування у довгострокові активи