Інвестиції в золото — інструкція з інвестування в золото за 7 кроків + огляд плюсів і мінусів інвестування в дорогоцінні метали

У чому плюси і мінуси інвестицій в дорогоцінні метали? Вигідно інвестувати в золото в 2017 році? Чим може бути корисний графік динаміки цін на золото?

Привіт всім! На зв'язку Денис Кудерин – експерт в області інвестування.

Мій приятель багато років збирає пам'ятні та ювілейні монети, у тому числі золоті. Так ось, деякі з них тільки за 10 років виросли в ціні в 5-15 разів і більше. Приміром, він демонстрував мені монету «Сіяч», яку свого часу купив за 1000 рублів. Зараз вона коштує близько 20 000 рублів. Її можна в будь-який час продати того ж Ощадбанку.

Ціна на випущену в 2008 році монету «Георгій Побідоносець» кожен рік піднімається на 20-30%. Рік випуску її можна було придбати за 6 000 рублів. Зараз вона коштує 17 000. Якби я свого часу купив з десяток цих монет... Будемо вважати упущену вигоду або разом розберемося, як грамотно інвестувати в золото? Правильно, давайте розбиратися!

А ще я розповім, яким можна довірити компаніям «золоті» інвестиції і повідаю про можливі ризики таких вкладень.

Вперед, друзі!

Інвестиції в золото

Зміст
  1. У чому особливості інвестування в золото
  2. Які є способи інвестування в золото – 4 перевірених способу
  3. Як інвестувати в золото – покрокова інструкція для новачків
  4. Рейтинг компаній для інвестування в золото – огляд ТОП-3 надійних
  5. Як знизити ризики при інвестуванні в золото – 3 корисні поради
  6. Висновок

1. В чому особливості інвестування в золото

Дорогоцінні метали і особливо золото тисячоліттями залишалися одним з найбільш надійних і прибуткових напрямків інвестування.

Ніякі економічні реформи і політичні потрясіння не скасують той факт, що запаси цього металу на планеті обмежені і реальне зниження вартості йому не загрожує ні в найближчому, ні у віддаленому майбутньому. Хіба що з'являться нові алхіміки і навчаться добувати золото зі свинцю. Але це, м'яко кажучи, малоймовірно.

Примітно, що кризи економіки не знижують ціни на золото, а навпаки.

Приклад

За даними Ощадбанку прибутковість знеособлених металевих рахунків за останні 3 роки склала 84%. А ціна на гр за 5 років зросла з 1 600 до 2 500 рублів.

Інвестувати кошти в золото в 2017 році так само вигідно, як рік чи 5 років тому. Більше того, експерти вважають, що вартість цього металу до кінця року, швидше за все, зросте. Інше питання – терміни окупності таких інвестицій.

І тим не менш, негайно бігти в банк і обмінювати готівку на золоті злитки не варто. Спочатку потрібно зважити всі плюси і мінуси такого рішення та вивчити базові правила інвестування в дорогоцінні метали.

Перше правило, яке потрібно знати інвестору в дорогоцінні метали: вклади в золото розраховані на прибуток у довгостроковій перспективі. Отримати реальний дохід за 3 місяці і навіть за півроку не вийде. Окупність таких вкладів вимірюється в роках. Графіки динаміки зростання цін на золото дивіться на сайтах великих банків.

Ось приклад такого графіка.

Ціни на золото в Російських рублях

Наступний момент – вибір способу інвестування. Кожен громадянин має право придбати в банку злитки або монети, а також відкрити металевий рахунок (ОМС) в золоті та інших дорогоцінних металах. Кожен спосіб має свої особливості і ризики, про що я докладно розповім у відповідному розділі статті.

Головні переваги вкладень у золото:

  • золото майже не падає в ціні – мова не про сезонні коливання, а про тривалих строках котирування вартості;
  • цей метал не іржавіє, не піддається корозії, не стирається, якщо ваш прадідусь 100 років тому придбав злиток в 1 кг і передав його вам у спадок, вага і зовнішній вигляд металу залишиться практично незмінним;
  • його легко зберігати – злитки компактні, не вимагають спеціального догляду;
  • золото ліквідно – його завжди можна продати банкам або іншим бажаючим;
  • це універсальна валюта, яка цінується на всіх континентах і у всіх країнах.

Головний мінус золота як інвестиційного інструменту – його висока закупівельна ціна. Не у кожного громадянина є вільні гроші на придбання кількості золота, необхідного для отримання стабільного доходу.

Ще один недолік – тривалий термін очікування прибутку. Про це я вже говорив – щоб отримати солідний прибуток, доведеться чекати кілька років. Крім того, золото – це майно, і воно обкладається податком.

Читайте докладну статтю «Довгострокові інвестиції» на нашому сайті.

2. Які є способи інвестування в золото – 4 перевірених способу

Тепер про способи інвестування. Є 4 перевірених і надійних варіанту.

Розглянемо особливості та нюанси кожного з них.

Спосіб 1. Інвестування в золоті злитки

Зливки купуються в банківських установах. Кожна така покупка оформляється документально і супроводжується сертифікатом, який підтверджує справжність золота і його вага. В Ощадбанку торгують злитками вагою від 1 г до 1 кг і пробій 999,9. Це означає, що домішок у таких злитках не більш 0,01%. Чим важче товар, тим нижче ціна за грам.

Золото можна зберігати як у себе вдома, так і в тому ж банку, де воно куплено. Всього в РФ близько 200 закладів, які мають ліцензії на операції з дорогоцінними металами.

Сама операція купівлі досить проста. Клієнт пред'являє документ, що посвідчує особу і набуває злиток потрібної ваги. Всі операції, пов'язані з купівлею-продажем золота, проводяться в присутності клієнта – візуальний контроль злитків, зважування, зіставлення даних з сертифікатами.

Цей документ (сертифікат) потрібно зберігати не менш дбайливо, ніж саме золото. Якщо втратите, банк має право відмовити у зворотному викупі злитка. А в ломбарді або у скупників ціна буде зовсім інший.

Злитки видають у пластиковому контейнері – чіпати руками золото не рекомендується. Відбитки не просто видалити з поверхні, а якщо ви випадково подряпаєте метал, теж виникнуть проблеми з реалізацією. Ні, його, звісно приймуть, але присвоять іншу категорію стану, що позначиться на ціні.

Види золотих злитків

Головний недолік цього способу інвестування – ПДВ (податок на додану вартість) на реалізацію злитків в розмірі 18%.

Спосіб 2. Інвестування в золоті монети

Податок на придбання інвестиційних золотих монет скасований ще в 2001 році, що робить цей вид вкладів привабливим для людей із середнім достатком. Правда, при реалізації таких активів податок все-таки доведеться сплатити, але зростання вартості монет напевно перекриє різницю і дозволить отримати прибуток.

Про темпи зростання ціни на золоті гроші я вже говорив на самому початку статті.

Всім колекціонерам і бажають інвестувати кошти в цей інструмент повідомити хорошу новину: очікується випуск нової партії пам'ятних монет, присвячених Чемпіонату Світу з футболу в в 2018 році. Хто встигне купити – отримає згодом гарний прибуток. Гарантую.

До речі, найдорожча монета, що реалізується на поточний момент Ощадбанком, має номінал 10 000 рублів і коштує більше 2,5 млн. Вона важить 1 кг і складається з чистого золота.

Але враховуйте, що інвестиційні та пам'ятні монети, випущені до певних подій, це різні речі. Купувати пам'ятні та колекційні монети з рук варто тільки в тому випадку, якщо ви розбираєтеся в нумізматиці.

Корисна посилання по темі – «Інвестиційні монети».

Спосіб 3. Знеособлені металеві рахунки

Цікавий і перспективний спосіб інвестування. ОМС відкривається в банку, що має ліцензію на такий вид операцій.

Клієнт купує золото віртуально за тією ціною, яку встановлює банківська установа. Як правило, ця ціна трохи вище, ніж біржова вартість золота в цей день. З самим металом покупець справи не має, просто сума, яку він вносить на депозит, перераховується на грами золота.

У разі зростання цін на золото клієнт отримує гарантований дохід. Якщо він закриває рахунок, йому повертають грошовий еквівалент вартості металу, але вже перерахований за поточним курсом золота.

Істотні плюси ОМС:

  • на відміну від «фізичного» золота, знеособлені рахунки не обкладаються ПДВ;
  • ціна золота на ОМС максимально наближена до біржової, що дозволяє в разі рахунку «до запитання» максимально вигідно реалізувати активи;
  • на рахунку нараховуються банківські відсотки (хоча і невеликі).

Є і недоліки, про які говорять експерти та аналітики. Найголовніший –такі вклади не страхуються банками, як грошові депозити. Це підвищує ризик для вкладника. Тому при виборі банку для відкриття ОМС будьте гранично уважні. Вибирайте тільки перевірені і надійні установи з тривалим стажем роботи.

Спосіб 4. Торгівля на біржі

Це найпростіший спосіб інвестування в дорогоцінні метали. Купувати «фізична» золото не потрібно, а стало бути відпадає питання його зберігання. При цьому брокери одержують дохід не тільки за рахунок зростання ціни на золото, але і за рахунок падіння такої.

Кредитне плече дозволяє торгувати обсягами, що перевищують депозит, що теж позитивно позначається на прибутковості. Та й податки платити не треба.

Є й ризики, куди без них. Ймовірність втрати депозиту присутня в будь-яких біржових операціях. Все залежить від надійності брокера та ефективності обраної стратегії торгів.

У таблиці плюси і мінуси кожного способу представлені в наочному вигляді:

Способи інвестування Переваги Недоліки
1 Злитки З роками золото не падає в ціні, а зростає ПДВ 18% на придбання злитка
2 Монети Вартість інвестиційних монет стабільно підвищується Для придбання колекційних та пам'ятних монет потрібно розбиратися в нумізматиці
3 ОМС Немає податку на відкриття рахунку Вклади не страхуються
4 Торгівля на біржі Відпадає питання зберігання золота Непросто знайти надійного брокера і хорошого трейдера

Додаткову інформацію про управління інвестиціями ви знайдете у відповідній публікації.

3. Як інвестувати в золото – покрокова інструкція для новачків

Отже, ви твердо вирішили більше не зберігати гроші під матрацом, а змусити їх працювати на себе. Почавши інвестувати, підготуйте себе морально: золото – надійний інструмент, але ризики є в будь-яких фінансових операціях.

треба Діяти планомірно, тверезо, розсудливо.

Крок 1. Оцінюємо поточне фінансовий стан і наводимо в порядок свої фінанси

Крок очевидний, але не включити його в інструкцію я не можу. Будь-які інвестиції передбачають попередню оцінку своїх фінансових можливостей. Підрахуйте свої активи, включаючи додаткові доходи, і порівняйте їх з пасивами.

Якщо на вас, приміром, «висить» іпотечний борг або кредитний, займає 30% від основного доходу, навряд чи варто розраховувати на значну кількість вільних коштів. Переоцінка своїх інвестиційних можливостей – головна помилка кожного новачка.

Наводимо в порядок свої фінанси

Але і зайва обережність не принесе вигоди. Один долар сьогодні завжди дорожче, ніж той же долар завтра. Щоб зберегти заощадження, їх треба вкладати. Так працює економіка незалежно від масштабів наявних коштів.

Крок 2. Позначаємо цілі та задачі інвестування

Інвестиції не бувають абстрактами. Зробивши внесок, потрібно знати, скільки він вам принесе, і за який термін. Визначтеся з цілями і завданнями інвестування.

Наприклад, вам потрібно збільшити свої кошти на 50% протягом півтора років для придбання автомобіля Peugeot 408. Щоб реалізувати такий план, доведеться вибрати максимально прибутковий і в той же час ризикований спосіб інвестування. Домігшись мети, виводите активи з гри і купуйте машину.

Не скупіться. Гонитва за надприбутком часто закінчується руйнуванням.

Крок 3. Розробляємо інвестиційну стратегію

Є безліч інвестиційних стратегій. Вивчіть їх заздалегідь. Нехай буде витрачено час, але базові економічні знання – це той же капітал.

Стратегії бувають активними й пасивними, довгостроковими і короткостроковими, агресивними і помірними, високо ризиковими і навпаки. Вибір залежить від ваших цілей, обсягу капіталу та темпераменту.

Крок 4. Визначаємо спосіб інвестування

Про інструменти інвестування в золото я вже розповів. Вибір за вами. Новачкам з відносно солідними коштами експерти радять починати з знеособлених золотих рахунків. Ризики тут помірні, прибутковість – досить передбачувана. Головне – відкрити рахунок у надійному банку, якому в найближчі 5-10 років не загрожує розорення.

Крок 5. Вибираємо компанію і програму для інвестування

Інвестиції в дорогоцінні метали пропонують банки, інвестиційні фонди та інші фінансові організації. Як вибрати надійного партнера?

Пропоную кілька критеріїв вибору компанії:

  • досвід – ідеально, якщо установа працює на ринку більше 10-15 років;
  • наявність функціонального сайту з інтерактивними функціями і корисним для користувачів змістом;
  • кількість інвесторів;
  • вибір інструментів інвестування – чим більше пропозицій у компанії, тим краще.

найоптимальніший варіант – знайти установа за рекомендаціями знайомих, які вже отримали в цій компанії реальний доход від своїх інвестицій.

Крок 6. Подаємо заявку і укладаємо договір

Подальший крок – контакт з представниками компанії. Якщо фірма пропонує безкоштовну консультацію клієнтам, обов'язково скористайтеся такою опцією.

Нехай менеджер або консультант пояснить вам всі нюанси і тонкощі і допоможе вибрати найбільш підходящу програму.

Крок 7. Вносимо кошти і отримуємо прибуток

Залишилося лише внести кошти і чекати прибутку. Інтернет дозволяє перевіряти прибутковість інвестицій на відстані. Заведіть особистий кабінет і періодично перевіряйте стан свого рахунку.

См. також «Інвестиції в МФО».

4. Рейтинг компаній для інвестування в золото – огляд ТОП-3 надійних

Щоб полегшити читачам вибір надійних компаній для інвестування в золото, ми вибрали 3 найбільш надійних російських організації, що працюють з дорогоцінними металами.

Читайте, порівнюйте, аналізуйте і приймайте рішення.

1) Уральський банк

Уральський банкБанк заснований у 1990 році – це найстаріше установа в новій . Один з найбільш динамічно розвиваються банків в РФ, лідер галузі і найсильніший гравець фінансового ринку. Активи компанії оцінюються в 250 млрд рублів. Відділення є в 55 регіонах . Головний офіс – у Єкатеринбурзі.

Входить в сотню найбільш надійних банків країни. Займає найвищі місця в рейтингах незалежних організацій. Національне рейтингове агентство присвоїло банку рівень АА – вища ступінь платоспроможності і надійності.

Банк пропонує клієнтам вклади в золоті та сріблі. Це хороша можливість отримати прибуток за рахунок зростання цін на дорогоцінні метали. Споживачам доступні строкові вклади в золото і депозити до запитання. ОМС – це гарантія збереження коштів від інфляції плюс відсутність проблем із зберіганням, транспортуванням і сертифікацією дорогоцінного металу.

Уточнюйте умови інвестиційних вкладів у золото безпосередньо на сайті Уральського банку і за номерами.

2) Альпарі

АльпаріФорекс-брокер №1 в за версією агентства «Інтерфакс». Більше мільйона клієнтів, 18 років досвіду на біржі валют і дорогоцінних металів, 3 міжнародних ліцензії. Дилінговий центр пропонує клієнтам всі необхідні для роботи на біржі інструменти.

Торгівля золотом вимагає спеціальних знань і умінь, тому новачкам варто скористатися допомогою досвідчених трейдерів.

3) Сбербанк

ОщадбанкПро надійність Ощадбанку свідчить хоча б той факт, що це найстаріша в РФ фінансова організація. Рік заснування банку – 1847. Більше 70% росіян – клієнти Ощадбанку і активні користувачі. У компанії більше 17 тисяч відділень в 83 суб'єктах Російської Федерації.

Сбербанк купує і продає золоті злитки різної ваги, монети (інвестиційні і пам'ятні), пропонує клієнтам відкрити металеві рахунки на самих вигідних умовах. На сайті є актуальні графіки динаміки цін на золото, срібло, платину і паладій з 2003 року.

Читайте близьку за тематикою статтю «Індивідуальний інвестиційний рахунок».

5. Як знизити ризики при інвестуванні в золото – 3 корисних ради

Як я вже говорив, інвестицій без ризику не буває. Але є способи зменшити ймовірність втрати коштів.

Читайте експертні поради і не забувайте користуватися ними на практиці.

Порада 1. Використовуйте різні інвестиційні інструменти

На економічному мовою це називається диверсифікацією вкладів. Розумніше розділити капітал на кілька напрямків і тим самим убезпечити кошти від повної втрати.

Якщо один інструмент виявиться раптом неприбутковим, то інші захистять ваш інвестиційний портфель від повного краху.

Порада 2. Об'єктивно оцінюйте свої фінансові можливості

Інвестуйте тільки вільні кошти – тобто ті, втрата яких не призведе до зниження рівня життя. Не варто вкладати кошти в золоті рахунки, якщо в найближчому майбутньому вас чекають обов'язкові витрати.

Порада 3. Співпрацюйте лише з перевіреними компаніями

Очевидний рада, але чомусь багато їм нехтують. Напевно, тому, що особливо спритні шахраї володіють незвичайним даром переконання. У підсумку люди несуть свої гроші в компанії, у яких активів   лише нікому не відоме назва і односторінковий сайт.

Ще раз нагадаю, що вклади в золото – це довгостроковий інструмент інвестування. Якщо хтось пропонує вкласти ваші кошти в дорогоцінні метали під 100% у місяць, це означає, що перед вами – аферист. Скориставшись такою пропозицією, ви не побачите ні своїх грошей, ні золота, ні срібла.

«Краще менше, та краще»   висловився якось в. І. Ленін про принципи підбору кадрів в радянських установах. Думаю, його слова сміливо можна застосувати до відсотків прибутку від «золотих» вкладів у надійних фінансових компаніях.

А тепер керівництво по інвестуванню в метали від Роберта Кіосакі. Цікаво і дохідливо показано чому ціна на золото весь час зростає.

6. Висновок

Отже, панове, зробимо висновки. Інвестиції в золото – гарний варіант зберегти і примножити кошти для людей, які віддають перевагу надійність і грунтовність і при цьому готові терпляче чекати прибутку.

Вклади в дорогоцінні метали практично завжди окупаються – головне, вибрати правильну стратегію і грамотно розподілити капітал за кількома інвестиційними напрямками.

Команда нашого журналу бажає читачам високоприбуткових вкладів і надійних партнерів! Чекаємо коментарів і оцінок. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Інвестиції в золото — інструкція з інвестування в золото за 7 кроків + огляд плюсів і мінусів інвестування в дорогоцінні метали