Підроблене золото в Україні і зміна цін дорогоцінних металів

Зараз Україну буквально завалює підроблене золото в злитках. В якійсь мірі уряд заохочує подібний тіньовий «бізнес» обману людей, не дозволяючи їм купувати перевірені дорогоцінні метали. Варто розібратися, як саме можна відрізнити підробку від нормальних злитків і як зробити так, щоб не попастися в пастку?

Де є шанс напоротися на підроблене золото?

Як правило, шахраї прагнуть підробляти великі золоті злитки – вагою від 250 грам і вище. Це найбільш вигідне рішення, оскільки зараз немає можливості купувати подібні великі «шматки» золота в банках. Але останнім часом стали попадатися різні види підробок – від кілограмових «цеглин» до грамових піщинок.

Примітно, що шахраї намагаються підробляти не тільки злитки золота, але і колекційні/пам'ятні монети, випущені Нацбанком. Втім, останні відрізнити дуже просто – на них злочинці, судячи з якості підробок, просто тренуються.

Найбільш високий шанс придбати подібний фальшивий злиток на чорному ринку золота. Тут та ж історія, що і з валютою приблизно з десяток років тому. Тобто легко можна було напоротися на фальшивку при обміні валюти, купуючи її з рук або в незареєстрованої конторці. Так і зараз з золотом, навіть незважаючи на більш вигідний курс.

Чому ж тоді просто не відмовитися від чорного ринку? Все дуже просто – на жаль, з жовтня 2014 року у населення просто немає можливості купувати золото в необхідних обсягах. Згідно з постановою №626 Нацбанку, не можна передавати фізичній особі за один робочий день золота на суму більш, ніж 12 тисяч гривень (після поправки 14 вересня 2016 року, до неї було 3 тисячі). Отже, придбати можна тільки дрібні злитки, від г до 10 гр, що не кожен хоче – дрібна золота розсип по дому невигідна. Тому люди і йдуть на чорні ринки – з рук можна купити хоч 10 кілограм золота в будь-якому номіналі, були б гроші.

Відверті фальшивки в обороті

Шахраї не прагнуть виконувати свою злочинну роботу ідеально. Вони не бажають витрачатися на якісне підроблене золото, продаючи нічого не підозрюючому населенню відверту халтуру. Якість фальшивих злитків залишилося на низькому рівні, тому за допомогою спеціального обладнання перевірити куплений злиток нескладно.

Проте є велика небезпека того, що цим «бізнесом» зацікавляться професіонали. І тоді ситуація стане набагато гірше – великі золоті злитки практично нереально перевірити, оскільки за їх товщини не кожне обладнання зможе провести аналіз. Відповідна апаратура є лише в Державній скарбниці України.

Але що робити простому українцю, який вирішив придбати трохи золота на чорний день? Перше – не йти на чорний ринок. Тому що саме там є шанс нарватися на підробку. Але якщо виходу немає, і хочеться купити злиток побільше – доведеться дізнатися, як відрізнити фальшиве золото від цього.

Як перевірити злиток золота на справжність?

Природно, що самостійно перевірити якісно зроблену підробку і виявити її не вийде. Для цього необхідне спеціальне обладнання, яке зможе перевірити не тільки кількісні, але й якісні ознаки, що купується злитка. Але тут історія, знову аналогічна підробленої іноземної валюти або національним грошам. На щастя, погано зроблену підробку банкноти долара або євро виявити дуже просто. Те ж саме і з золотом – воно, як валюта, на відверту халтуру може бути перевірено в домашніх умовах.

Є кілька простих способів перевірити золотий злиток на справжність:

  1. Взяти лупу і уважно оглянути матеріал – на ньому має стояти відповідне клеймо фірми (відомою), а також мітка державного контролю. Втім, це більше відноситься до ювелірних прикрас, хоча може допомогти і для злитків.
  2. Для невеликих злитків – можна кинути його на рівну поверхню і прислухатися до видаваному звуку. Він повинен бути чистим і дзвінким. А якщо провести їм лінію на папері, а потім подряпати цю ж папірець стовідсотково золотою прикрасою або іншим злитком – лінії повинні бути повністю аналогічними.
  3. Спосіб, здатний виявити саму незграбну підробку – банальна перевірка магнітом. Якщо золото магнитится – це однозначно не золото. Втім, замість залізних сплавів могли використовуватися алюмінієві, мідні або інші.
  4. Якщо є можливість, можна перевірити хімічні властивості злитка. Для цього доведеться придбати йод і капнути його на метал. А потім залишити на кілька хвилин. Справжнє золото темніти і хоч якось реагувати з золотом не стане. Однак фальшивка потемніє. Втім, цей метод не підійде для позолоти – вона витримає таку перевірку.
  5. Ще один спосіб перевірки хімічних властивостей – купити в аптеці спеціальний ляпісний олівець, призначений для зупинки крові. На злитку їм необхідно провести кілька ліній, попередньо змочивши золото водою. І тоді, якщо злиток справжній (або позолочений), на ньому не залишиться жодного сліду. На інших матеріалах ляпісний олівець спокійно малює.

Що стосується інвестиційних і пам'ятних монет – з ними все ще простіше. Неякісну підробку можна виявити, якщо володіти таким простим інструментарієм, як штангенциркуль і ваги. Необхідно також мати відповідні знання, – тобто пам'ятати, скільки має важити т або інша монета, знати її параметри і точну пробу. І тоді можна буде виявити погану фальшивку на місці.

Але варто пам'ятати – якщо підробка зроблена більш-менш якісно, то жоден домашній спосіб не допоможе її виявити. Перевірку якості з гарантією можна зробити лише в умовах банку, тобто кваліфікованим працівником і за допомогою спеціальної апаратури.

Коли можна буде купувати більше?

Примітний той факт, що поряд з валютними обмеженнями НБУ поступово планує скасовувати обмеження на банківські метали. Враховуючи, що попит на золото може з часом почати рости (коли у населення з'явиться що інвестувати), то саме час про це задуматися.

Зараз «металеві» обмеження будуть послаблюватися кожні три місяці. Поступово сума, на яку зможе придбати клієнт банку певну кількість золота, буде збільшуватися. Незабаром можна очікувати, що обмеження будуть скасовані зовсім. Власне, аналогічні надії харчуються і для валютних обмежень.

Золото і долар на виборах США

Американська валюта прагне зупинитися в русі, поки неясні результати виборів у США. Від нового президента буде залежати, куди піде валюта Штатів – падіння чи зростання. За цією тенденцією пішло і золото.

Однак тут куди більш цікава ситуація. Зараз, коли до закінчення виборів залишилося всього кілька годин, цей благородний метал скаче в ціні. Якщо на початку дня золото дешевшало, то зараз воно знову дорожчає. Поки що на тлі очікувань завершення виборів у США даний метал піднявся до рівня $1284,95 за тройську унцію. Якщо порівнювати зі станом на понеділок, то ціна на нього піднялася на 0,43%. Примітно, що в понеділок вартість золота знизилася на 1,92% з позначки в $1304,6.

Поки що, згідно подій в США і спостереженнями експертів, шанс перемоги Хілларі Клінтон на виборах досить високий – вона поступово відривається від суперника Дональда Трампа. Якщо спиратися на результати дослідження Монмут Університету, розташованого в Нью-Джерсі, то зараз розрив становить 6%, тобто 50% належить Клінтон, а 44% — Трампу.

.

Путівник у світі фінансів і бізнесу » Статті » Новини » Підроблене золото в Україні і зміна цін дорогоцінних металів