Ліквідація юридичної особи – 7 етапів ліквідації організації + професійна допомога в ліквідації юридичної особи

Для чого проводиться добровільна ліквідація юридичної особи? В яких випадках можлива ліквідація організації за рішенням суду? Кому надіслати повідомлення про ліквідацію юр. особи з боргами?

Привіт, постійні і нові читачі журналу ! З вами один з авторів сайту Ганна Медведєва.
Тема нашої розмови – ліквідація юридичної особи.

Стаття стане в нагоді будь-якому підприємцеві, так як бізнес завжди пов'язаний з ризиками. Якщо ваше підприємство на межі закриття, і ви опинилися в скрутному становищі, головне – це завершити комерційну діяльність з найменшими втратами.

Ліквідація юридичної особи

Зміст
  1. Що служить підставою для ліквідації юридичної особи?
  2. Як може бути ліквідовано юридичну особу?
  3. Як проводиться ліквідація юридичної особи – 7 основних етапів
  4. Наслідки для ліквідації юридичної особи
  5. Чого НЕ слід робити при ліквідації юридичної особи через банкрутство – ТОП-6 помилок початківців бізнесменів
  6. Професійна допомога в ліквідації юридичної особи
  7. Висновок

1. Що служить підставою для ліквідації юридичної особи?

Терміном «юридична особа» позначається структура, сформована для здійснення якої-небудь діяльності (у тому числі – комерційної). Тобто це будь-яке підприємство.

Початок існування юридичної особи – це його реєстрація, а закінчення – зафіксоване рішення про ліквідацію.

Ліквідація юридичної особи – це процес припинення його комерційної діяльності. Права та обов'язки при цьому не переходять до інших осіб.

Кожне рішення про ліквідацію обов'язково фіксується в ЕГРЮЛ.

Підставою досить серйозної процедури служать різні фактори:

  • рішення засновників;
  • рішення суду;
  • банкрутство.

Рішення засновників приймається на зборах, де виноситься питання про ліквідацію. Рада засновників – це уповноважений орган, який може бути різним у залежності від виду організації.

Приклад

В АТ організовується загальні збори акціонерів. У ТОВ є загальні збори учасників.

Суд залучається, коли юридичною особою були грубо порушені які-небудь статті закону, справи ведуться без ліцензії, порушується Конституція РФ або ж діяльність, що суперечить цілям, визначеним у статуті. Тобто, помічені будь-які порушення неусувне характеру.

Банкрутство   найкращий вихід у ситуації, коли юридична особа не може розплатитися з боргами. Це поширена і абсолютно законна процедура ліквідації, при якій можна уникнути виплат за зобов'язаннями і судових позовів.

Банкрутами не можуть бути визнані казенні підприємства, політичні партії та релігійні організації. Те ж стосується і фонду, якщо це передбачено в законі про створення і діяльності цього фонду.

Про особливості ліквідації фірми і ліквідації підприємства читайте в інших статтях нашого сайту.

2. Як може бути ліквідовано юридичну особу?

Є кілька варіантів ліквідації юрособи.

Процес може відбуватися:

  • добровільно;
  • примусово.

Ініціаторами добровільної ліквідації найчастіше виступають засновники. Причиною процедури може бути закінчення строку, досягнення мети, неможливість продати проект, нерентабельність, а також стан чистих активів в акціонерному товаристві чи товаристві з обмеженою відповідальністю (детально про це в статті «Ліквідація ТЗОВ»).

Примусова ліквідація здійснюється за ініціативою уповноважених державних або муніципальних органів (наприклад, податкової служби) за рішенням суду.

Рішення суду

Якщо говорити про банкрутство, то ця процедура проводиться як добровільно, так і примусово. При цьому різниця буде принциповою.

Коли кредитори змушують вас ліквідувати підприємство з-за великих боргів, які ви не в змозі сплатити найближчим часом, то тоді банкрутство буде вашим обов'язком і спричинить за собою відповідальність за всі претензії.

Якщо ж ви виберете добровільне банкрутство, закон буде на вашому боці і допоможе уникнути судів та штрафів, а заодно кримінальної, адміністративної та іншої відповідальності.

3. Як проводиться ліквідація юридичної особи – 7 основних етапів

Складний процес ліквідації являє собою кілька послідовних етапів. Розглянемо докладно кожний з них.

Етап 1. Прийняття рішення про ліквідацію

Питання про ліквідацію виноситься на загальні збори. На ньому ж вибирається ліквідаційна комісія. Комісія першим ділом зобов'язана скласти заяву про ліквідацію за формою р15001, яке потім необхідно нотаріально завірити.

Якщо заява заповнюється вручну, використовується тільки ручкою з чорнилом чорного кольору та все пишеться великими буквами. У комп'ютерній версії заповнення – шрифт Courier New 18 пт. Незаповнені клітинки не прокреслюються. Незаповнені аркуші роздруковувати не потрібно.

Етап 2. Винесення рішення про неплатоспроможність компанії

Щоб встановити реальний фінансовий стан ліквідованої організації, потрібно скласти проміжний ліквідаційний баланс. Вимоги кредиторів будуть задовольнятися після його затвердження.

На підставі дефіцитних показників виноситься рішення про неплатоспроможність компанії. Незадовільна структура балансу стає підставою для процедури банкрутства (неспроможності).

Етап 3. Звернення в органи державної реєстрації підприємств

За прийняттям рішення про ліквідацію слід письмове сповіщення уповноваженого державного органу. Робиться це для того, щоб в ЕГРЮЛ були внесені відомості про те, що процес ліквідації підприємства почався.

Потім таке ж повідомлення надсилається в Пенсійний фонд і Фонд соціального страхування. Обов'язкова публікація про ліквідацію підприємства в журналі «Вісник державної реєстрації».

Етап 4. Початок діяльності інвестиційної комісії

План діяльності ліквідаційної комісії складається з безлічі пунктів і затверджується нею. Подивимося, які з них найбільш важливі.

Стягнення дебіторської заборгованості можна здійснювати через суд, якщо дебітор відмовляється виплачувати борг або повертати майно. Дебіторська заборгованість повинна бути списана у збиток, якщо строки позовної давності минули.

Інвентаризація майна зачіпає всі позиції активів і пасивів підприємства. При ліквідації вона проводиться так само, як звичайна.

Розрахунки з працівниками являють собою борги по зарплаті, вихідні допомоги і компенсації за невикористану відпустку. Про звільнення керівництво зобов'язане попередити працівників не менш ніж за 2 місяці.

Податки в період ліквідації підприємства повинні оплачуватися аж до повного закриття організації. Кошти для цього беруться від реалізації майна.

Етап 5. Виплата кредиторської заборгованості

Виплати кредиторам провадяться відповідно до проміжного ліквідаційного балансу. Якщо юридична особа відмовляється виплачувати борги, кредитори можуть отримати свої кошти через суд.

Якщо у юридичної особи не вистачає коштів для сплати боргів, воно може влаштувати розпродаж майна з торгів, щоб не доводити справу до суду. Спочатку розпродаються цінні папери, потім продукція, а після цього – нерухомість і сировину.

Етап 6. Закриття рахунків в банку

Рахунки організації, в банках закриваються тільки після того, як були проведені всі взаєморозрахунки (як зовнішні, так і внутрішні). Заява про закриття рахунку видається банку – потрібно лише заповнити його.

Про закриття банківських рахунків обов'язково сповіщається податкова служба. Крім повідомлення про закриття рахунку (у 2-х примірниках), туди надається документ про те, що банк повідомлений про закриття рахунків.

Коли рахунки будуть закриті, протягом 7 днів потрібно повідомити Фонд соціального страхування і Пенсійний фонд.

Етап 7. Анулювання ліцензій

При ліквідації ліцензії втрачають юридичну силу. Рішення про анулювання приймає орган ліцензування (зазвичай на це йде 10 робочих днів). Коли з моменту прийняття рішення проходить ще 10 днів, воно набирає чинності.

В окремих випадках анулювання ліцензій провадиться у судовому порядку. Як правило, якщо ліквідація проводиться добровільно, то справа обходиться без цього.

У процесі ліквідації організації у вас може виникнути безліч питань, на які вам допоможуть відповісти кваліфіковані юристи онлайн-сервісу Правознавець.ру.

4. Наслідки для ліквідації юридичної особи

Якими будуть наслідки, безпосередньо залежить від того, який спосіб ліквідації ви будете використовувати. В тому числі, чи буде цей спосіб добровільним або примусовим.

Наслідки ліквідації

Якщо юридична особа ліквідується у зв'язку із завершенням терміну діяльності, досягненням мети та іншим природним причин, тоді застосовується офіційна добровільна ліквідація.

Така ліквідація не буде мати ніяких неприємних наслідків. При умові, однак, що у підприємства бездоганна репутація, а документація (у тому числі бухгалтерська) знаходиться в ідеальному стані.

Переваги і недоліки ліквідації

+   
1 Юридична особа виключається з ОГРН, ЕГРЮЛ та інших реєстрів На всю процедуру йде дуже багато часу
2 Ідентифікаційний номер юридичної особи анулюється Обов'язкова глибока податкова перевірка
3 Відсутність будь-яких штрафів Вести діяльність бездоганно і містити документацію в ідеальному порядку досить непросто

Якщо ж юридична особа ліквідується за причини великих боргів і неможливість виплатити їх найближчим часом, то в цьому випадку події можуть розвиватися за двома сценаріями. Усім займаються уповноважені органи, або ви встигаєте самі почати командування парадом.

Розглянемо це на прикладі банкрутства.

Які наслідки очікують юридична особа при добровільному і примусовому банкрутство?

Примусове банкрутство Добровільне банкрутство
1 Керівництво і засновники можуть залучитись до кримінальної, майнової, адміністративної та податкової відповідальності При правильно проведеній процедурі такі види відповідальності просто відсутні
2 Є одним із заходів впливу для стягнення боргів Можна абсолютно законно уникнути виплати боргів, навіть величезних
3 Істотний удар по репутації Абсолютно реально врятувати свою репутацію

Узагальнимо весь матеріал. Намагайтеся або бездоганно вести справи, щоб провести процедуру офіційної добровільної ліквідації, або, якщо ваш корабель йде на дно, встигніть оформити знову ж добровільне банкрутство.

5. Чого НЕ слід робити при ліквідації юридичної особи через банкрутство – ТОП-6 помилок початківців бізнесменів

Процедура банкрутства досить тривала і складна. У той же час, є й інші варіанти – більш швидкі і прості. Але чи завжди будуть виправдані такі маленькі хитрощі?

Наведемо найпоширеніші помилки, які можна допустити, не маючи уявлення про їх наслідки.

Помилка 1. Виводити активи компанії на користь іншої компанії

Умисні дії такого характеру нескладно розпізнати. А вони загрожують не тільки адміністративною відповідальністю, але і кримінальної. «Підозрілі угоди» запросто оскаржуються в суді.

При цьому можна отримати ще одне звинувачення в навмисному банкрутство. До того ж, як показує практика, результати судових розглядів бувають абсолютно непередбачуваними.

Помилка 2. Продавати активи за безцінь

Ситуація аналогічна попередньої. Вона також потрапляє в розряд підозрілих угод і може призвести до відповідальності за навмисне банкрутство.

Арбітражний керуючий має право оскаржувати будь-які операції, які здійснювалися за останні 3 роки. Тому сподіватися на те, що подібна дія сховається від його погляду, безглуздо.

Помилка 3. Продавати дебіторську заборгованість

Дебіторська заборгованість   автив з високим ступенем невизначеності. Щоб можна було її продати, необхідні деякі первинні документи.

Багато використовують такий варіант. За допомогою «свого» арбітражного керуючого продають дебіторську заборгованість на торгах довіреній особі за символічною ціною. Після цього довірена особа пред'являє вимоги до дебіторів на повну суму.

Помилка 4. Інсценувати втрату первинних документів

Припустимо, що вам вдалося придумати якийсь форс-мажор, в результаті якого зникла первинна документація. У деякому роді це буде вам на руку – можна створити значні труднощі для кредиторів в оспорювання угод.

Але з іншого боку, така хитрість – дуже хороший привід залучити вас до субсидіарної відповідальності. Тобто, ви не тільки позбудетеся від проблем, але і роздобудете нові.

Помилка 5. Виводити учасників і акціонерів без вагомих причин

Цей варіант лише на час відсуне вирішення проблем з боргами. При будь-якій перевірці з'ясуються причини таких змін і, природно, вони будуть очевидними.

До того ж, на кожному колишньому учаснику залишається відповідальність за його діяльність у той період, коли він входив до складу акціонерів. І ця відповідальність буде і адміністративна, і кримінальна, і податкова, і майнова.

Помилка 6. Змінювати директора

Те ж стосується і будь-якого члена керівництва компанії. Керівництво притягується до відповідальності як нинішнє, так і колишнє.

Документи будуть говорити самі за себе. Звичайно, можна спробувати позбутися від них, але про цьому варіанті ми вже згадували вище.

Як ми бачимо, всі так звані «сірі» схеми вельми сумнівні і тягнуть за собою непривабливі наслідки. Якщо якісь з них і допустимі, то лише як тимчасові варіанти і при незначних боргах. Але краще до них взагалі не вдаватися.

Про тонкощі й можливі нюанси добровільної та примусової ліквідації пропонуємо подивитися відеоролик.

6. Професійна допомога в ліквідації юридичної особи

Ліквідувати юридичну особу складно. Доводиться розбиратися у багатьох юридичних питаннях. Набагато простіше оформити реєстрацію, ніж ліквідацію. Тому з'являються компанії, які пропонують взяти на себе всі клопоти.

Що потрібно мати на увазі перш за все? Звертаючись навіть в організації, що працюють легально, вибирайте той спосіб, який максимально допустимим у вашій ситуації. І не забувайте про наслідки «сірих» схем.

Ми ж просто наведемо приклади найбільших компаній, що працюють в .

Допомога в ліквідації юридичної особи

1) «Annexus»

AnnexusЦентр юридичних послуг. Пропонує всі відомі способи ліквідації ТОВ. Серед їхніх послуг навіть переклад юридичної адреси в інший регіон.

Головні козирі, прописані на сайті компанії:

  • 10-річний стаж;
  • 4500 компаній, що успішно завершили свою діяльність;
  • 100% гарантія успішного результату;
  • гарантія відсутності неочікуваних податкових перевірок.

2) «Ділові послуги»

Ділові послугиЮридичне агентство. Крім банкрутства та альтернативних способів, що проводить ліквідацію ІП та продаж готового бізнесу. Терміни мінімальні, вартість послуг – теж, а для абсолютно необізнаних в юридичних питаннях клієнтів – безкоштовна консультація.

Агенція працює вже 15 років і за цей час успішно ліквідував 2570 фірм. Великі борги, грубі порушення фінансового законодавства, заборгованість за податками та інші непривабливі сторони бізнесу їх не лякають.

3) «Артелиза»

АртелизаКонсалтингова компанія. Має великий список послуг. Це не тільки ліквідація, а також реєстрація, перереєстрація та інші юридичні послуги, необхідність в яких може виникнути в період існування юридичної особи.

На сайті компанії виставлені зразки заповнення всіх документів. Є навіть деякі бонуси (наприклад, бухгалтерський облік в подарунок або безоплатне виготовлення печатки при реєстрації ІП).

7. Висновок

Шановні підприємці! Навіть якщо ви потрапили у складну ситуацію, то володіючи потрібною інформацією, ви зможете вберегти себе від подальших помилок.

Чекаємо від вас оцінок статті і будемо раді, якщо ви поділитеся в коментарях власним досвідом, який напевно стане в нагоді кому-то ще. Бажаємо всім успіхів у бізнесі і правильних рішень!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Ліквідація юридичної особи – 7 етапів ліквідації організації + професійна допомога в ліквідації юридичної особи