Як закрити ІП в 2017 році   покрокова інструкція щодо самостійного закриття індивідуального підприємництва + зразки документів та наочні приклади (інтерв'ю з експертом)

Як самостійно закрити ІП у 2017 році? Скільки коштує закрити ІП? Які документи потрібні для закриття індивідуального підприємництва?

Здравствуйте, шановні читачі бізнес-журналу .ru. На зв'язку Олександр Бережнов, підприємець і один з авторів даного сайту.

Сьогодні у нас в гостях в якості експерта генеральний директор ТОВ «ЮристКо» Наталія Миколаївна Іванова, практикуючий юрист, який спеціалізується на роботі з юридичними особами та індивідуальними підприємцями. В одній з попередніх статей я вже розповів у подробицях, як відкрити ІП.

А сьогодні ми будемо говорити про те, як закрити ІП. Тут ми розглянемо всі нюанси цієї процедури і Наталя Миколаївна допоможе нам у цьому.

Які документи потрібні для закриття індивідуального підприємництва?

Якщо ви точно вирішили, що статус індивідуального підприємця вам більше не потрібен, значить настав час ліквідації вашого ІП.

Як закрити ІП

1. У яких випадках ПІДПРИЄМЕЦЬ варто закривати і чи варто це робити в принципі

Доброго дня, Наталія Миколаївна. Дякую, що погодилися відповісти на мої запитання. Розкажіть, будь ласка, кому доводиться закривати ІП, в яких випадках це потрібно зробити, а також які документи для цього потрібні?

Нататья Миколаївна Іванова ЮристКоДобрий день, Олександр.

Найчастіше індивідуальні підприємці приймають рішення закрити свою діяльність за власним бажанням, наприклад з метою влаштування на роботу і отримання доходу у вигляді заробітної плати, а не у вигляді прибутку від свого бізнесу.

В цьому випадку відкрите ІП «зависає» в повітрі.

З одного боку, вона начебто не заважає, так як при зручному випадку ви можете відновити підприємницьку діяльність, а з іншого – обов'язкові платежі в Пенсійний фонд продовжує «капати» і кожен місяць кілька тисяч рублів у вас «вилітає в трубу».

Нагадаю, що якщо у вас відкрито ІП, а фактично діяльність ви не ведете, то все одно держава зобов'язує вас платити пенсійні відрахування.

Ще їх називають страховими внесками.

В 2015 році розмір страхових внесків за ІП становить 18 610 рублів.

Розмір їх щороку змінюється як у бік збільшення, так і убік зменшення.

Важливий момент

Сплачені страхові внески в ПФР індивідуальним підприємцем НЕ ВПЛИВАЮТЬ на розмір його майбутньої пенсії!

Актуальну інформацію про розмір пенсійних відрахувань за ІП ви можете дізнатися в Пенсійному фонді за місцем проживання.

Також діяльність індивідуального підприємця припиняється в наступних випадках:

  • смерть цієї людини;
  • підприємець оголошений банкрутом;
  • діяльність ІП припинена в судовому порядку;
  • закінчився термін дозвільних ведення підприємницької діяльності документів в межах РФ (для іноземних громадян)

Закриття ІП відбувається у 2-х глобальних випадках:

  1. Добровільно. За власним бажанням, шляхом подачі заяви про припинення фізичною особою діяльності в якості індивідуального підприємця;
  2. Примусово. Коли у ІП є проблеми фінансового або правового (законодавчого) характеру.

2. Документи, необхідні для ліквідації ІП

Тепер розповім, який пакет документів потрібно зібрати, щоб самостійно закрити ІП.

  1. Заяву за формою Р26001 (цю заяву після заповнення завіряється нотаріально);
  2. Паспорт та його ксерокопія;
  3. ІПН (індивідуальний номер платника податків);
  4. Свідоцтво ОГРНИП (воно видавалося вам при реєстрації);
  5. Виписка з ЕГРІП (вона також видавалася вам при реєстрації ІП, містить види вашої діяльності за КВЕД);
  6. Документ з пенсійного фонду про підтвердження відсутності заборгованості;
  7. Чек про оплату держмита за ліквідацію ІП у розмірі 160 руб.

Даний пакет документації для ліквідації ІП необхідно збирати після зняття з обліку у ФСС.

3. Як закрити ІП в 2017 році   покрокова інструкція

Інструкція щодо закриття ІП

Наталія Миколаївна, які етапи і кроки необхідно пройти підприємцю, якщо він вирішив припинити свою діяльність?

Якщо ви твердо вирішили, що вам необхідно закрити ІП, то слідуючи моїм рекомендаціям, ви зрозумієте як це зробити швидко і правильно.

Цю інструкцію я розбила на 2 змістових етапи: підготовчий і основний. Так вам буде простіше виконувати необхідні дії для ліквідації ІП.

3.1. Підготовчий етап закриття ІП

Як видно з назви, даний етап припускає збір необхідних документів перед подачею заяви в податкову про закриття ІП.

Крок 1. Здаємо звітність і гасимо наявну заборгованість

Для початку потрібно здати всі декларації (звітність) у ФНС і сплатити заборгованості по податках, якщо у вас такі є.

Потім треба подати відомості щодо персоніфікованого обліку до Пенсійного фонду . Дані відомості подаються за вас як підприємця, а також по вашим найманим працівникам при їх наявності.

Важливий момент

Здавати звітність потрібно в обов'язковому порядку. За законом ПФР зобов'язаний подати ці відомості до податкової інспекції протягом 2 днів.

Ваше ІП буде закрито протягом 5 днів. Без пред'явлення даних відомостей з ПФР, ФНС не зможе закрити ваше ІП.

Крок 2. Розриваємо наявні контракти

Якщо у вас є договори та контракти, що вимагають виконання зобов'язань, то ви повинні якомога швидше виконати і закрити.

Навіть якщо у вас залишаться заборгованості перед вашими партнерами (контрагентами), то відповідати за зобов'язаннями вам доведеться вже в якості фізичної особи.

В окремих випадках, на вас можуть подати до суду, а як ви знаєте, ПІДПРИЄМЕЦЬ відповідає за своїми зобов'язаннями всім належним йому майном.

Крок 3. Звільняємо співробітників (при їх наявності)

Якщо у вас є офіційно працюючі співробітники, то перед тим, як закрити ІП, їх варто звільнити, а також розрахуватися за їх пенсійним і страховим відрахувань перед ПФР (Пенсійним фондом) та ФСС (фондом соціального страхування).

Якщо ви закриваєте ІП, то звільняючи співробітників, ви як роботодавець, повинні відзвітувати у фонді соціального страхування і ПФР, надавши туди форми 4-ФСС, і в ПРФ форми РСВ-1, СЗВ-6-4, АДВ-6-5 і АДВ-6-2 за поточний податковий період.

Звільнення найманих працівників у вас як індивідуального підприємця відбувається у відповідності зі ст. 81 п. 1 ТК РФ.

Після звільнення співробітників їх поліси медичного страхування потрібно зібрати і повернути за місцями їх отримання. Далі потрібно розірвати договір з фондом медичного та соціального страхування.

Увага!

Якщо ви збираєтеся ліквідувати ІП, але при цьому не надали звіт по найманим працівникам і не сплатили за них страхові внески в установленому порядку, то в цьому випадку вам відмовлять у закритті індивідуального підприємництва.

Крок 4. Знімаємо касовий апарат з обліку (при його наявності)

Для деяких видів діяльності індивідуальний підприємець зобов'язаний мати касовий апарат, щоб приймати готівкові кошти і видавати касовий чек.

Перед початком ліквідації підприємницької діяльності вам варто піти в податковий орган, туди, де ви ставили свій касовий апарат на облік і зняти його з обліку.

Крок 5. Закриваємо розрахунковий рахунок (при його наявності)

За законом ІП не зобов'язаний мати розрахунковий рахунок. Але як показує практика, в переважній більшості випадків підприємці відкривають РС для можливості прийому безготівкових платежів.

Тут все просто. Ви йдете в банк, в якому відкривали розрахунковий рахунок і пишете заяву на його закриття.

Не забудьте попередньо завершити всі операції по рахунку, а також згадайте, можливо, ви зараз чекаєте приходу грошових коштів від клієнтів або партнерів і ці переклади повинні потрапити на ваш РС, який до цього часу вже закритий.

3.2. Основний етап ліквідації ІП

Всі підготовчі кроки завершено і можна приступати безпосередньо до закриття ІП.

Ваша підприємницька діяльність вважається завершеною після того, як ви отримаєте відповідне свідоцтво у податковій.

Крок 1. Заповнюємо заяву на закриття ІП за формою Р26001

За аналогією з відкриттям, для початку процедури ліквідації ІП вам знадобиться заповнити заяву за формою Р26001 (завантажити форму).

Зразок заповнення заяви форми Р26001:

Зразок заповнення форми Р26001

Крок 2. Оплачуємо держмито в банк у розмірі 160 рублів

Тут все просто. Ви берете реквізити у відділенні ФНС, де будете закривати ІП, йдете в будь банк і оплачуєте 160 рублів. Цей чек ви прикладаєте до пакету документів при здачі в податковий орган.

Зразок заповнення бланка оплати держмита:

Зразок заповнення бланка державного мита за ліквідацію ІП

Крок 3. Здаємо документи в податкову і отримуємо свідоцтво про припинення діяльності

Ви здаєте всі документи для закриття ІП в податкову і через 5 днів отримуєте свідоцтво про реєстрацію припинення діяльності фізичною особою в якості індивідуального підприємця.

Натомість вам видають розписку в отриманні документів з датою видачі свідоцтва.

4. Як закрити ІП з боргами або банкрутство підприємця як причина його ліквідації

Часто підприємець стикається з проблемою закриття ІП з боргами. Які заборгованості можуть виникнути при ліквідації підприємництва і які нюанси законодавства регулюють цю ситуацію?

Під боргами ІП можна розуміти заборгованості по обов'язковим пенсійним і страховим внескам, а також несплачені податки. Про це вже говорилося вище. Перед тим, як закрити ІП, їх потрібно погасити.

Друга ситуація, яка може виникнути, це заборгованість перед клієнтами і партнерами. Ці борги можуть бути настільки великими, що у підприємця просто може не бути можливості їх погасити і в цьому разі він визнається банкрутом.

відповідно До закону ФЗ № 476 від 29.12.2014 р. з 1 жовтня 2015 року тепер статус банкрута можна привласнити не лише юридичній особі, а й фізичного. Також дія цього закону поширюється і на індивідуальних підприємців.

Тепер ПІДПРИЄМЕЦЬ може самостійно подати заяву в Арбітражний суд про визнання себе банкрутом, якщо загальна сума боргових зобов'язань становить у нього 500 000 рублів і більше.

У разі визнання ІП банкрутом, до нього застосовуються наступні заходи:

  1. Реструктуризація боргів банкрута;
  2. Продаж майна громадянина-боржника;
  3. Мирову угоду.

Все майно фізичної особи (крім особистого), яке є на момент прийняття рішення про його банкрутство, називають конкурсної масою. При рішенні про необхідність реалізації майна особи з конкурсної маси виключається загальна вартість особистого майна, яка не перевищує 10 000 руб.

Варто врахувати, що в конкурсну масу можуть бути включені частки в спільному майні. У цій ситуації кредитор може вимагати виділення частки банкрута у майні, щоб на неї звернути стягнення.

Потім майно боржника (ІП) реалізується і за рахунок виручених коштів гасяться борги.

5. Що робити після закриття ІП

Наталія Миколаївна, які процедури має пройти людина, після отримання відповідного свідоцтва?

Олександр, дійсно, на цьому все не закінчується. Після того, як закрили ІП, отримали свідоцтво та виписку з ЕГРІП (єдиного державного реєстру індивідуальних підприємців), необхідно закрити всі заборгованості перед податковою та Пенсійним фондом.

Одержавши свідоцтво про ліквідацію ІП, підіть в Пенсионныц фонд, там вам зроблять розрахунок страхових внесків, які обчислюються з 1 січня поточного року по день закриття ІП.

В податкову вам потрібно буде здати всі звітності і заплатити податки.

6. Висновок

Спасибі вам, Наталія Миколаївна. Сподіваюся, що це невелике інтерв'ю допомогло нашим читачам розібратися в питанні припинення підприємницької діяльності.
Олександр, дякую, що запросили. Буде приємно співпрацювати і далі.

Отже, шановні читачі, сьогодні ми розібрали важливу тему — як закрити ІП самостійно.

Це також можна зробити за допомогою спеціалізованих компаній. За кілька тисяч рублів вам допоможуть вирішити дане питання.

Як бачите, ліквідація ІП не так складна, як може здатися на перший погляд.

Тут головне   пунктуальність у зборі та заповненні документів, а також послідовності виконання всіх необхідних кроків.

Якщо ви вирішили зняти з себе статус індивідуального підприємця, то при бажанні це можна зробити протягом пари тижнів.

Друзі, а ви вже закривали ІП або вам тільки належить здійснити цю процедуру? Діліться своїми думками щодо теми в коментарях і задавайте свої питання.

Бажаю вам удачі і добрих працівників державних органів, з якими вам доведеться взаємодіяти :)


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Як закрити ІП в 2017 році   покрокова інструкція щодо самостійного закриття індивідуального підприємництва + зразки документів та наочні приклади (інтерв'ю з експертом)