Як відкрити і зареєструвати ІП за 3 години   покрокова інструкція по самостійній реєстрації індивідуального підприємництва від практика + форми документів і наочні приклади

Як самостійно відкрити і зареєструвати ІП? Які документи необхідні для реєстрації індивідуального підприємця? Яку форму оподаткування краще вибрати?

Дорогі друзі, мене звуть Олександр Бережнов і я радий вітати вас в цієї дійсно важливої статті.

Ви можете відкрити ІП самостійно або скористатися можливостями Інтернет-бухгалтерії «Моя справа». Використовую її сам і рекомендую своїм друзям-підприємцям.

Сам я відкривав ІП 3 рази і знаю всі тонкощі цієї процедури.

Як відкрити ІП самостійно інструкція


Більшість підприємців, починаючи свою справу, не мають у своєму розпорядженні великими коштами і намагаються відкрити його з мінімальними грошовими вкладеннями. Тому, якщо ви ще не маєте стабільного доходу, а відкриття індивідуального підприємництва для вас є скоріше процедурою для «галочки», то настійно не рекомендую поспішати з цим.

Тут ми докладно розберемо, як зареєструвати ІП і правильно вести діяльність після отримання документів про присвоєння статусу індивідуального підприємця.

Перед тим, як перейду безпосередньо до суті питання «Як відкрити ІП», хочу застерегти вас:

«Перш ніж офіційно реєструвати свою діяльність, відкриваючи ІП, пам'ятайте, що цей крок накладає на людину певні адміністративні та фінансові зобов'язання»

1. Хто може стати індивідуальним підприємцем

За законодавством індивідуальним підприємцем може стати громадянин Російської Федерації, який досяг віку 18 років.

Важливо відзначити, що не можуть бути індивідуальними підприємцями державні та муніципальні службовці.

У законодавстві є ще деякі нюанси, але на практиці вони зустрічаються досить рідко, тому тут не буду їх озвучувати.

2. Які документи потрібні для відкриття ІП і як їх заповнювати

Якщо ви вирішили самостійно реєструвати ІП, то вам будуть необхідні наступні документи:

  1. Заяву за формою Р21001. Завантажити форму Р21001
  2. Квитанція про оплату держмита на 800 рублів.
  3. ІПН (індивідуальний номер платника податків)
  4. Паспорт заявника (в даному випадку ваш паспорт)

Істотно спростити оформлення документів ви можете,
використовуючи сервіс Інтернет-бухгалтерії «Моя справа».

Відкрити ІП Моя справа

2.1. Покрокова інструкція реєстрації ІП

1. Заповнюємо форму Р21001

Примітка:

Після заповнення заяви, його необхідно прошити і проклеїти невеликим шматочком паперу зразок книги, потім написати кількість аркушів, дату і поставити свій підпис таким чином, щоб вона заходила на заяву.

Приклад прошивки документів:

Задня частина моєї виписки з ЕГРІП (приклад прошивки)

2. Оплачуємо держмито в розмірі 800 рублів

3. Беремо ІПН та паспорт, робимо з них копії

4. Несемо документи в реєстраційний орган (податкову, реєстраційну інспекції)

5. Чекаємо на 5 днів і приходимо за готовими документами про реєстрацію

У кожному регіоні реєструючий орган має свою назву, тому уточніть його, а також його код, він вам знадобитися для заповнення заяви про реєстрацію ІП.

2.1.1. А тепер більш докладно про кожному етапі


Якщо у вас ще немає ІПН, обов'язково отримаєте його в податковій інспекції за місцем проживання.

ІПН свідоцтво

Для того, щоб почати заповнювати форму Р21001 вам необхідно визначитися з видами діяльності, якими ви плануєте займатися.

У цьому вам допоможе загальноросійський класифікатор видів економічної діяльності (КВЕД). Скачати КВЕД

Наприклад, ви вирішили займатися рекламою, тоді вам потрібно знайти цей вид діяльності у файлі ОКВЭДа і вписати в заяву цифровий код, відповідний цьому виду діяльності.

У заяві за формою Р21001 для реєстрації ІП дані підказки по правильному заповненню цифрового коду за видами діяльності.

В якості прикладу наведу свою виписку з ЕГРІП (Єдиного державного реєстру індивідуальних підприємців).

Виписку з ЕГРІП ви отримаєте після реєстрації ІП разом зі свідоцтвом про реєстрацію.

Зверніть увагу, що виписки з ЕГРІП, також як і у вас в заяві вказується група, підгрупа і вид діяльності з цифровим кодом і найменуванням самої діяльності.

Примітка:

Якщо ви здаєте документи на реєстрацію не особисто, наприклад, поштою або хтось це робить за вас, в цьому випадку знадобиться нотаріальне засвідчення вашого підпису на заяві.

Після того, як ви заповнили заяву, оплачуєте держмито на 800 рублів за реквізитами, які вам дадуть в реєструвальному органі, туди ж ви будете здавати документи на реєстрацію ІП.

Вітаю! Тепер ви готові до реєстрації, але дочитайте цю статтю до кінця, і ви зможете уникнути помилок, які роблять люди, які вперше реєструють ІП.

3. Здача документів і підводні камені при відкритті ІП. Огляд систем оподаткування

Раджу перед тим, як зареєструвати ІП, отримати консультації у професійного бухгалтера по вибору системи оподаткування, на якій будете працювати.

На даний момент існують 3 системи оподаткування:

  1. Класична або загальна система оподаткування (ОСН)
  2. Спрощена система оподаткування («Спрощенка»)
  3. Єдиний податок на поставлений дохід (ЕНВД)

3.1. Класична або загальна система оподаткування (ОСН)

Тут ви будете платити декілька видів податків, в тому числі ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) і ПДВ (податок на додану вартість)

3.2. Спрощена система оподаткування («Спрощенка»)

Спрощена система оподаткування сьогодні існує двох видів, а залежно від того, яку оподатковувану базу ви виберете:

  • Вид оподатковуваної бази «Доходи». В цьому випадку ви будете платити 6% з усього обсягу доходів (виручки)
  • Вид оподатковуваної бази «Доходи мінус витрати (прибуток 15%)». Тут ви будете платити 15% податку на різницю між доходами і витратами

3.3. Єдиний податок на поставлений дохід (ЕНВД)

Якщо ваша діяльність буде потрапляти під сплату ЕНВД, то ви будете платити фіксований податок за певний період, незалежно від виручки і прибутку.

Важливо!

За замовчуванням, особа, яка зареєструвалася як індивідуальний підприємець, потрапляє на загальну систему оподаткування (ОСН).

У разі, якщо ви збираєтеся працювати за спрощеною системою оподаткування, тоді разом з подачею документів на реєстрацію ІП, вам потрібно буде подати заяву про перехід на «спрощенку».

Форма заяви про перехід на спрощену систему оподаткування (Форма № 26.2-1).
Скачати форму 26.2-1

У разі, якщо діяльність, якою ви плануєте займатися, потрапляє під ЕНВД, то з моменту заняття їй, вам необхідно буде подати заяву про перехід на ЕНВД за формою ЕНВД-2.
Скачати форму ЕНВД-2

Ведення бухгалтерської звітності Моя справа

4. Що робити після реєстрації ІП

Після того, як ви отримаєте всі документи і оформите ІП, можете виготовити печатку індивідуального підприємця. Для цього вам знадобитися свідоцтво ОГРН ІП і ваш ІПН. Сьогодні фірм, що займаються виготовленням печаток і штампів задоволеного багато, тому виготовити печатку вам не складе праці.

Увага!

За законом ІП може працювати і без печатки. Досить одного вашого підпису від руки на будь-яких договорах і папери та написи «Без печатки» або Б/П.

Приклад моєї друку:

Друк ІП

Пенсійний Фонд

Зараз, якщо ви працюєте самостійно (БЕЗ НАЙМАНИХ ПРАЦІВНИКІВ) Пенсійний Фонд повідомляти НЕ ПОТРІБНО! Ви стаєте НА ОБЛІК в ПФ беззаявительно, тобто автоматично.

Якщо ви плануєте працювати з готівкою, тобто переводити і приймати грошові кошти на свій розрахунковий рахунок ІП, вам необхідно відкрити його. Зараз в будь-якому банку це зробити не складе праці. При виборі банку раджу орієнтуватися насамперед на відсоток за обслуговування рахунку.

За законом ПІДПРИЄМЕЦЬ має право працювати і без розрахункового рахунку.

Так що РС вам потрібно буде відкрити, якщо ви плануєте отримувати безготівкові платежі, особливо, якщо надаєте послуги/продаєте товари ЮР особам та іншим ІП.

Увагу, це дуже важливо!

Зараз (з травня 2014 року подавати повідомлення про відкриття розрахункового рахунку ІП в податкову і Пенсійний Фонд НЕ ПОТРІБНО!

Якщо плануєте працювати з касовим апаратом, то вам необхідно буде придбати його і поставити на облік в податкову. Перед цим також раджу проконсультуватися з хорошим юристом і бухгалтером, щоб зробити цю процедуру найбільш ефективної і менш витратною.

Після всіх вищевказаних дій під можете повноцінно вести підприємницьку діяльність, головне не забувайте вчасно звітувати та сплачувати податки. У цьому вам допоможе хороший бухгалтер, про співпрацю з яким необхідно подбати заздалегідь.

Вести бухгалтерію свого ІП ви можете через Інтернет, використовуючи відповідні можливості сервісу «Моя справа».

Шановний читач, тепер ви володієте всією необхідною інформацією про те, як зареєструвати ІП самостійно і як бачите, це не так вже складно.

тепер Давайте розберемо нюанси ІП.

5. Плюси і мінуси організаційно-правової форми «індивідуальне підприємництво». Права та обов'язки ІП

З моменту отримання свідоцтва ОГРНИП (основний державний реєстраційний номер індивідуального підприємця) ви можете займатися усіма видами підприємницької діяльності, не забороненими законом. Але є і винятки.

Наприклад, ПІДПРИЄМЕЦЬ не може займатися оптової і роздрібної продажем алкоголю, тому, якщо ви вирішили відкрити продуктовий магазин і продавати там спиртне, то доведеться реєструватися як юридична особа.

Це обмеження найбільш часто зустрічається на практиці. Повний список видів діяльності, якими заборонено займатися індивідуальним підприємцям, ви можете завантажити нижче:

5.1. Плюси і мінуси організаційно-правової форми ІП

Тут торкнуся основних плюсів і мінусів ІП, сподіваюся, що це розширить ваш кругозір і допоможе краще усвідомлювати себе в статус індивідуального підприємця.

5.1.1. Плюси:

1. Простота реєстрації

ІП відкрити досить просто навіть не вдаючись до допомоги сторонніх консалтингових фірм.

Можу з упевненістю сказати, що якби я зараз пішов відкривати ІП, то вся процедура з урахуванням підготовки документів і стояння в черзі на їх здачу в податкову у мене пішло б приблизно 2-3 години.

2. Відносно м'які штрафні санкції

Індивідуальних підприємців практично не перевіряють контролюючі органи, до них набагато менше вимог різних стандартів і вимог при веденні комерційної діяльності. Найпростіша і нечисленна звітність. Відповідно і штрафи в середньому в 10 разів менше, ніж для юридичних осіб. Тут не буду вдаватися в подробиці, просто, щоб ви знали:

З точки зору ведення підприємницької діяльності, ІП – сама «демократична» форма ведення підприємницької діяльності в усіх відношеннях.

3. Велика гнучкість у роботі

Також з плюсів такої організаційно-правової форми, як ІП можна виділити те, що вся виручка належить саме індивідуальному підприємцю тобто в даному випадку вам. Відповідно, ви можете розпоряджатися цими грошима відразу ж після їх отримання на свій розсуд на відміну від ТОВ.

Також індивідуальний підприємець має право працювати без печатки, в цьому випадку на договорах та інших документах він ставить свій підпис і пише «Б. П.», що означає «без преси».

ІП має право не мати розрахункового рахунку в банку, працюючи з готівковими коштами. Тоді йому може знадобитися касовий апарат або бланки суворої звітності (БСО), але це в тому разі, якщо ПІДПРИЄМЕЦЬ працює на спрощеною або загальною системою оподаткування.

Якщо ж він працює на «вмененке», тобто сплачує єдиний податок на поставлений дохід (ЕНВД) або здійснює свою діяльність з «патентом», в цьому випадку він просто кладе в кишеню зароблені гроші, сплачуючи фіксований податок і страхові відрахування.

5.1.2. Мінуси

1. Ступінь відповідальності за зобов'язаннями

Дуже важливо!

За законодавством індивідуальний підприємець відповідає за своїми зобов'язаннями всім належним йому майном.

Це означає, що, якщо у вас утворилися борги в результаті заняття підприємницькою діяльністю, то в цьому випадку в судовому порядку ваші кредитори право отудить у вас практично все: автомобіль, банківські вклади, нерухомість (якщо вона не є єдиним житлом), інші матеріальні цінності.

Індивідуальний підприємець зобов'язаний сплачувати страхові внески до пенсійного фонду, навіть у тому випадку, якщо він не веде діяльність або навіть працює у збиток.

Наприклад, у 2013 році розмір обов'язкових страхових внесків за ІП становив 35665 рублів.

тобто, навіть якщо ви ні копійки не заробите, що кожен місяць існування вашого ІП буде обходитися вам майже в 3000 рублів.

Не забувайте, що якщо ви будете вести діяльність, то додайте до цієї суми податки, які ви повинні будете заплатити.

2. Відсутність можливості назвати свою фірму

За законом індивідуальний підприємець як суб'єкт господарської діяльності у всіх офіційних документах може писати в якості назви тільки своє Ф. В. О.

Наприклад: ИП Іванов Н. Ст.

На відміну від ІП, юридичні особи, наприклад ТОВ, мають назву.

Наприклад: Товариство з обмеженою відповідальністю «Пупкін і партнери»

3. Іміджевий момент

Так склалося, що деякі компанії не працюють з індивідуальними підприємцями, хоча, по суті, ведення комерційної діяльності ІП і, наприклад, ТОВ не відрізняються.

Якщо ви ще не маєте досвіду ведення комерційної діяльності, то раджу почати з ІП, а далі, якщо виникне необхідність, можна відкрити і юридична особа.

Тепер, після того як оформити ІП, рекомендую вам ознайомитися з правами та обов'язками, які у вас виникають внаслідок набуття статусу підприємця.

5.2. Права та обов'язки ІП

Докладно ознайомитися з правами та обов'язками індивідуального підприємця ви можете нижче:

Завантажити «Права та обов'язки ИП.doc»

6. Зручний інтернет-сервіс ведення бухгалтерії та звітності для ІП

Якщо ви хочете відкрити ІП швидко і без проблем, рекомендую використовувати зручний онлайн-сервіс «Моя справа». На сьогодні він є надійним помічником величезної кількості підприємців. З допомогою нього ви можете зареєструвати ІП, а також вести бухгалтерію і звітність.

Сам користуюся деякими функціями цього сервісу і дуже задоволений. Також раджу його своїм друзям-підприємцям.

Сервіс - Моя справа

Ваші переваги від використання Інтернет-бухгалтерії «Моя справа»:

  1. Вся звітність через Інтернет. Немає необхідності шукати потрібні форми документів і стояти в чергах;
  2. Консультація експертів. До ваших послуг провідні експерти в галузі бухгалтерії та оподаткування в онлайн режимі. Це дозволить заощадить ваш час і гроші;
  3. Розрахунок податків і зарплат. Всі необхідні функції тепер в одному сервісі.

Використовуючи Інтернет-бухгалтерії «Моя справа» ви без проблем заповніть всі необхідні документи і вирішите питання з бухгалтерією і податками раз і назавжди.

Сподіваюся, що в даній статті я досить докладно відповів на питання: «Як відкрити ІП», так і інших моментів теж торкнувся. Якщо у когось є які-небудь питання або уточнення, будь ласка, задавайте їх у коментарях до цієї статті.

На цьому у мене все, друзі. Бажаю вам удачі в бізнесі!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Як відкрити і зареєструвати ІП за 3 години   покрокова інструкція по самостійній реєстрації індивідуального підприємництва від практика + форми документів і наочні приклади