Як відкрити свою фірму і стати підприємцем з нуля   докладне керівництво від практиків для бізнесмена-початківця + перевірені способи початку своєї справи

У цій статті я детально розповів, як стати підприємцем і відкрити свою фірму з нуля (ІП і ТОВ), і яким бізнесом можна зайнятися не маючи досвіду

Здрастуй, дорогий друже! На зв'язку Олександр Бережнов.

Сьогодні все більше людей хочуть стати підприємцями і відкрити свою фірму. До мене часто звертаються друзі за консультаціями з таких питань.

Дана стаття — це проста і доступна інструкція, яка допоможе всім початківцям підприємцям зареєструвати свою компанію і вести офіційно комерційну діяльність.

Давайте по порядку!

Як відкрити свою фірму

1. Що таке фірма і які фірми бувають?

Перш ніж розповісти, як відкрити свою фірму, я дам визначення цього терміна і коротко розповім, які бувають фірми і в чому їх відмінності.

Фірма — це офіційно зареєстрована самостійна одиниця підприємницької діяльності, яка реалізує свої комерційні цілі в інтересах своїх учасників, продаючи товари і послуги.

У такого поняття як фірма, є синоніми: компанія, підприємство.

Зазвичай під фірмою розуміється юридична особа однієї з організаційно-правових форм   ТОВ, ЗАТ, ВАТ. Ці види фірм мають як подібності, так і відмінності. Їх ми також розглянемо нижче.

Так само фірмою іноді називають індивідуальних підприємців. Однак, це не зовсім вірно, так як ІП — це фізична особа, зареєстрована в установленому порядку з метою ведення комерційної (підприємницької) діяльності.

Згідно з чинним законодавством до фірм відносяться тільки юридичні особи (стаття 48 Цивільного кодексу РФ).

І коли постає питання, як створити фірму, то мається на увазі відкриття юридичної особи.

У сучасному суспільстві слово «фірма» набуває відтінок розмовної.

Наприклад, «Вась, ти чув, Петрович відкрив свою фірму?». Практично про всіх людей, які займаються бізнесом, кажуть «у нього своя фірма». Особливо популярним це слово було в 90-х і 2000-х роках.

В цей час тільки зароджувалася ринкова економіка в нашій країні і навіть у різних рекламних повідомленнях можна було побачити фрази на кшталт: «Фірма пропонує будівельні матеріали оптом і в роздріб».

тепер Давайте розглянемо, які бувають фірми. Тут я не буду влаштовувати урок економіки і розгляну лише ті види комерційних підприємств, які доцільно оформити, якщо ви хочете стати підприємцем.

2. Види фірм та підприємств

1. ВАТ (Відкрите акціонерне товариство)   юридична особа, форма організації публічної компанії, акціонери якого можуть продавати свої акції (частки) в компанії, а інші фізичні та юридичні особи купувати ці акції.

ВАТ зазвичай відкривають, коли необхідно швидко і без довгих процедур залучити інвестиції в свій бізнес. Всі учасники такого акціонерного товариства отримують дивіденди (прибуток) від наявних акцій.

Чим більшою кількістю акцій володіє учасник (акціонер) ТОВ, тим більше грошей він одержить у вигляді дивідендів (прибутку на акцію) за період володіння акціями.

ВАТ зобов'язане публікувати звіт про прибутки і збитки. Серед прикладів ВАТ можна виділити такі компанії-гігант як Газпром, Сбербанк і Лукойл.

2. ЗАТ (Закрите акціонерне товариство)   форма організації непублічні компанії, з заздалегідь визначеним колом акціонерів (засновників).

На відміну від ТОВ, ЗАТ не зобов'язане публікувати свою звітність.

Переважне право на придбання часток у такому суспільстві мають його нинішні акціонери.

ЗАТ відкривають в наступних випадках:

  • Необхідність залучення зовнішніх інвестицій;
  • Сумарний обсяг капіталу товариства обчислюється великими сумами;
  • Засновники цієї юридичної особи збираються через деякий час продати свій бізнес.

3. ТОВ (Товариство з обмеженою відповідальністю)   юридична особа, особливістю якого є обмежений фінансовий ризик його учасників.

У ТОВ всі боргові зобов'язання не можуть перевищувати обсягу його статутного капіталу.

Це означає, що учасники товариства відповідають за боргами компанії тільки в межах розміру своєї частки у статутному капіталі.

На сьогодні ТОВ є найпопулярнішою в формою організації бізнесу серед юридичних осіб.

Окремо розглянемо ІП (індивідуальне підприємництво) як суб'єкт комерційної діяльності.

ІП   фізична особа, зареєстрована у встановленому законом порядку в якості підприємця.

Ця форма ведення бізнесу має свої переваги і недоліки. Поряд з ТОВ, ІП відкривають багато починаючі підприємці.

Варто сказати, що ідеально, коли у вас одночасно відкрито ІП і ТОВ.

Причому, ви можете зареєструвати на себе одночасно і як ПІДПРИЄМЕЦЬ, і ТОВ. Законодавство дозволяє це.

Наприклад, ви можете бути індивідуальним підприємцем, при цьому бути засновником (співзасновником) ТОВ і навіть одночасно бути співробітником в будь-якій іншій компанії, і бути оформленим там за трудовим договором.

3. Як відкрити свою фірму   вибираємо форму організації бізнесу

Відкриваємо фірму і стаємо підприємцем

Коли людина починає замислюватися про офіційному оформленні існуючого бізнесу або хоче відкрити фірму і офіційно стати підприємцем, постає питання, що ж краще відкрити   ІП або ТОВ?

На нього немає однозначної відповіді. Обидва варіанти мають свої переваги і недоліки.

Залишається тільки порівняти ці форми ведення комерційної діяльності і вибрати для себе більш відповідну.

Що краще відкрити   ІП або ТОВ?

Давайте докладніше розглянемо плюси і мінуси відкриття ІП і ТОВ.

Плюси ІП (+):

  1. Проста і дешева реєстрація. ІП дуже просто відкрити, а на всю процедуру у вас піде від 2000 до 5000 тисяч рублів (сюди вже входить оплата державного мита за реєстрацію ІП в розмірі 800 рублів, виготовлення печатки та відкриття розрахункового рахунку).
  2. Низькі штрафи та податки. Зазвичай ПІДПРИЄМЕЦЬ платить більш низькі податки, ніж юридичні особи. Всі штрафи для підприємця в 10-50 разів менше, ніж для юридичних осіб (ТОВ).
  3. Гнучкість діяльності. Підприємець може працювати без розрахункового рахунку, часто йому також не потрібно і касовий апарат, що ускладнює контроль реальних доходів з боку держави. Тому, індивідуальному підприємцю легше оптимізувати (мінімізувати) податки, а також у нього менше шансів отримати санкції з боку контролюючих органів.
  4. Легка звітність. У ІП звітність набагато легше, ніж у ТОВ, її обсяг також менше. Якщо ви хочете самостійно вести і здавати звітність свого ІП, то приділивши пару днів цього питання, без проблем зможете зробити це.
  5. Вільне розпорядження власними грошима. Всі гроші ІП, отримані в результаті ведення комерційної діяльності, є його власністю. Так, наприклад, гроші, отримані ТОВ в результаті ведення ним комерційної діяльності, є власністю цього товариства. Вивести їх просто так, наприклад до себе на картку в банку, або зняти у вигляді готівки не можна.

Згідно п. 2 ст. 861 ГК РФ, всі операції між юридичними особами і ІП проводяться за безготівковим розрахунком. Тут ми не будемо розглядати як зняти гроші з розрахункового рахунку ТОВ. Це тема окремої статті.

Мінуси ІП (-):

  1. ІП відповідає за своїми зобов'язаннями (боргами) усім належним йому майном. тобто, якщо ви підписали який-небудь договір, не виконали свої зобов'язання належним чином і у вас утворилися борги перед вашими клієнтами або партнерами, то в судовому порядку вас можуть позбавити будь-якої власності. Серед неї може бути: нерухомість, автотранспорт, цінні папери, банківські вклади, обладнання. Це найголовніший мінус ІП. Наступний мінус досить суб'єктивний, але він теж присутній.
  2. Обмеження на певні види діяльності. ІП, наприклад, не може продавати алкогольні напої та займатися деякими іншими видами діяльності. Врахуйте це, перед тим як відкрити свою фірму.
  3. ІП зобов'язаний сплачувати внески в Пенсійний фонд. Індивідуальний підприємець в обов'язковому порядку сплачує грошові кошти в ПФР, причому, незалежно від того, веде він діяльність чи ні. У ФСС (Фонд соціального страхування) ІП вносить відрахування при наявності співробітників.
  4. «Несолидность» ІП. З ІП ви не завжди зможете брати участь в держ. закупівель (конкурсах, котируваннях), тобто виконувати державні контракти. В більшості випадків індивідуальні підприємці не допускаються до таких торгів. Також з ІП неохоче співпрацюють великі компанії. Тут грає роль іміджевий або по-іншому психологічний момент. У «ділків бізнесу» на жаль, приватний підприємець асоціюється з дрібним яткою на ранці, де продають шкарпетки або джинси. Хоча, за законом, ніхто не забороняє людині, зареєстрованого як ПІДПРИЄМЕЦЬ, відкривати завод з сотнями співробітників.

Наприклад, я сам часто звертаю увагу на такий цікавий факт і навіть ділюся цими спостереженнями з друзями.

Приклади з життя

Заходжу якось у великий фірмовий магазин «Adidas», купую кросівки, а на чеку написано «ІП Бабаян».

Також нещодавно я обідав у відомій мережі швидкого харчування «Subway» і що ви думаєте? Та ж ситуація! Напис На чеку продавця «ІП Петров».

Чому так відбувається? Відповідь проста!

Ці підприємці відкрили свій бізнес по франшизі, а відповідно, їм ніхто не забороняє бути ІП і вести свій бізнес під маркою розкрученого бренду.

Інформацію про те, як стати підприємцем і відкрити бізнес по франшизі, ви знайдете нижче в розділі «Відкриваємо бізнес по франшизі». Це один з кращих способів почати свою справу, коли ви вже відкрили компанію.

Є й інші мінуси ІП, вони відносяться швидше до бухгалтерської стороні питання.

Тому, коли ви будете реєструвати свою фірму, то зверніться до бухгалтера і він вам підкаже, що краще відкрити: ТОВ або ІП.

На цьому короткий аналіз переваг і недоліків ІП завершений.

Переходимо до аналізу ТОВ.

Плюси ТОВ (+):

  1. Обмежена відповідальність учасників (засновників) товариства. Особисто вам як фізичній особі не загрожує ризик залишитися без грошей і майна, якщо ваше ТОВ не зможе виконати свої зобов'язання і залишиться з боргами. За законом ви ризикуєте лише втратити ту частину статутного капіталу, розміром якою володієте в компанії.
  2. Солідність і можливість здійснювати будь-які види діяльності (за наявності ліцензій). ТОВ — це повноцінна компанія, якій довіряють. Суспільство без проблем може здійснювати будь-які види діяльності, не заборонені законом, брати участь у тендерах і котируваннях (держ. закупки).
  3. ТОВ можна продати або купити компанію на відміну від ІП. Якщо у вас виникає потреба в додаткових інвестиціях або продажу бізнесу, то ТОВ підійде вам більше, ніж ІП.
  4. Товариство з обмеженою відповідальністю не сплачує внески в Пенсійний Фонд, якщо не здійснює діяльність. Це дуже зручно, якщо ви займаєтеся бізнесом «час від часу». При цьому ТОВ може покривати збитки минулих років за рахунок прибутку поточного року. Використовуючи це, товариство зменшує податок на прибуток.

Мінуси ТОВ (-):

  1. Відносно дорога і складна процедура реєстрації. Для відкриття ТОВ потрібно зібрати більше документів і сама реєстрація товариства коштує в кілька разів дорожче, ніж реєстрація ІП.
  2. Потрібно Статутний капітал. Статутний капітал виступає грошовим забезпеченням гарантійних зобов'язань товариства перед кредиторами.
  3. Труднощі з висновком зароблених коштів. ТОВ розподіляє прибуток між учасниками не частіше одного разу в квартал, всі зароблені кошти після надходження на розрахунковий рахунок ТОВ належать товариству і їх не можна вивести без спеціальних процедур.
  4. Необхідність ведення бухгалтерського обліку і більш складна звітність. Для ведення ТОВ зазвичай наймається штатний або «приходить» бухгалтер, так як тут є тонкощі, у яких може розібратися лише людина зі спеціальною освітою або досвідом.
  5. Високі штрафи за порушення законодавства у сфері комерційної діяльності. Деякі штрафи у ТОВ в десятки разів вище, ніж у ІП. Крім того, індивідуальних підприємців менше контролює держава. Товариству з обмеженою відповідальністю складніше застосовувати «сірі» схеми роботи і легально йти від податків.

Шановні читачі, ми провели порівняльний аналіз двох найбільш популярних організаційно-правових форм комерційного підприємства для починаючого підприємця.

Далі ви дізнаєтеся як відкрити ІП або ТОВ і яким бізнесом зайнятися, якщо ви вперше відкриваєте його.

Як відкрити ІП

Цю тему я детально розкрив в окремій статті на нашому сайті: «Як відкрити ІП за 3 години».

Як відкрити ТОВ

Всі деталі створення власного ТОВ я описав в статті: «Як відкрити ТОВ у 2015 році».

Тепер вам залишається тільки працювати, а вести бухгалтерію і здавати звітність своєї фірми ви можете через Інтернет, використовуючи відповідні можливості сервісу «Моя справа».

Ведення бухгалтерської звітності Моя справа

4. Як стати підприємцем — 5 перевірених способів почати свій бізнес

Бізнес-ідеї

Спосіб 1. Починаємо свій бізнес самостійно з нуля

Цей спосіб є найпростішим для новачків, але дозволяє пройти весь шлях організації своєї справи — від пошуку ідеї до офіційної реєстрації своєї компанії і отримання першого прибутку.

Якщо ви вирішили, що неодмінно хочете відкрити свій бізнес самостійно, але не маєте для цього необхідними знаннями і капіталом, ознайомтеся з кращими статтями нашого сайту для підприємців-початківців з цієї теми.

Наприклад, якщо ви хочете організувати свою справу і не вкладати в нього гроші, читайте статтю «Як відкрити бізнес без вкладень». Завжди прагніть до того, щоб не вкладати гроші у свою справу, якщо у вас немає досвіду.

Володіючи потрібними знаннями, ви завжди зможете відкрити свій бізнес з нуля, а як це правильно зробити, читайте тут.

Вищим пілотажем в подальшому, після того як ви відкрили фірму і стали підприємцем буде отримання пасивного доходу від вашої діяльності. Що це таке і як створити пасивний дохід, читайте в цій статті.

Якщо ви будете терплячі і не зійде з обраного шляху   організації своєї справи, то рано чи пізно обов'язково заробите великі гроші і станете мільйонером. Багато людей навіть не вірять, що можливо заробити великі гроші. Раджу вам почитати нашу статтю про те, як заробити мільйон і стати мільйонером.

Спосіб 2. Купуємо готову фірму

Купити готову фірму   ще один варіант, як можна почати свій бізнес.

Сьогодні на ринку різні юридичні і консалтингові компанії пропонують купити готову фірму від 20 000 рублів.

В цьому випадку ви можете придбати так звану «чисту» фірму — тільки що зареєстровану, яка ніколи не вела діяльність і не має якої-небудь історії.

У такого способу є свої плюси і мінуси.

Плюси купівлі готової фірми:

  1. Ви отримуєте готову компанію «під ключ». Фахівці вже зробили за вас і передали вам ваше дітище. Вам залишається тільки вирощувати його і розвивати.
  2. Низькі ризики «несподіванок». У вас є гарантія того, що ви не зіткнетеся з судовими позовами або боргами компанії, так як у неї немає комерційного минулого, в тому числі й негативного.
  3. Повна свобода творчості. Тепер ви   начальник і мають право самі вирішувати в якому напрямку розвивати свій бізнес. У вас на руках документи вашої компанії, а всю комерційну діяльність і бізнес-процеси ви можете створити з нуля, спираючись на своє бачення бізнесу.

Мінуси купівлі готової фірми:

  1. Відсутність «імені» на ринку. Нова фірма — це одна з тисяч собі подібних, без довіри клієнтів і ділових партнерів. Ви не зможете використовувати позитивну репутацію компанії як свій актив, доведеться попрацювати над цим і створити хорошу репутацію фірми самостійно. Також ви можете купити готову фірму з обладнанням, співробітниками і солідною історією існування. В цьому випадку вам знадобиться експерт-оцінювач бізнесу та аудитор. Ці фахівці проведуть всебічну оцінку вашого майбутнього підприємства і дадуть свій висновок про доцільність покупки такого бізнесу.

У мене був досвід покупки готового бізнесу з 9 співробітниками, які працювали позмінно (заклад працює цілодобово). Це був ігровий комп'ютерний клуб на 17 місць (сімнадцять ігрових комп'ютерів і один сервер).

Цей досвід дозволив оцінити мені на практиці всі переваги і недоліки покупки готового бізнесу, про яких я писав вище.

Спосіб 3. Створюємо бізнес в Інтернеті

Бізнес в Інтернеті — це прекрасна можливість почати свою справу без вкладень, наприклад, навчаючи людей і продаючи свої знання у вигляді інформаційних товарів.

Ось декілька способів заробітку через Інтернет:

  1. Надавати платні послуги (фріланс). Якщо ви вмієте робити дизайн, писати тексти або програмувати, то можете продавати свої послуги в Інтернеті на сайті fl.ru і workzilla.ua — це найпопулярніші біржі для фрілансерів.
  2. Влаштується на віддалену роботу. Ви також можете знайти постійного роботодавця і працювати на дому, наприклад в колл-центрі оператором або менеджером Інтернет-магазину.
  3. Створити свій сайт (блог) і організувати власний інформаційний бізнес. Якщо ви добре володієте комп'ютером і швидко вчитеся, то спробуйте створити свій бізнес в мережі. Для створення успішного бізнесу в Інтернеті, вам потрібно буде створити свій сайт, залучити до нього відвідувачів, зібрати свою базу передплатників, а потім грамотно її монетизувати. Наприклад, сайт .ru, на якому ви зараз знаходитесь приносить хороший дохід. Створивши подібний проект, ви зможете ніде більше не працювати і забезпечувати себе, займаючись улюбленою справою. Докладніше про те, як створювати такі проекти ви можете дізнатися з курсу Костянтина Руднєва «Комплексний Інтернет-бізнес».
  4. Займатися продажем товарів через Інтернет. Продавати товари в Інтернеті простіше всього за допомогою електронних дощок оголошень. Найпопулярнішою і ефективним майданчиком для продажу товарів на сьогодні є Avito.ru. Про те як заробляти на Avito.ru від 2000 рублів в день, ви можете дізнатися тут.
  5. Відкрити свій Інтернет-магазин. Як правильно це зробити і що потрібно знати я вже писав у статті «Як відкрити свій інтернет-магазин».

Більш детально про ці та інші способи заробітку я писав у статті «Як заробити на своєму сайті».

Спосіб 4. Відкриваємо бізнес по франшизі

Якщо ви маєте пристойної грошової сумою, але не маєте достатнього досвіду в бізнесі, тоді відкрити бізнес по франшизі — це найкращий варіант для вас.

Звичайно, щоб купити хорошу франшизу, необхідна сума від декількох сотень тисяч до декількох мільйонів рублів.

Якщо ви ще не знайомі з поняттями франчайзинг і франшиза, я коротко розповім про них:

Франчайзинг — це спосіб організації свого бізнесу під маркою відомого бренду з використанням його технологій та торгової марки.

Франшиза — це право на використання бренду компанії, що надає франшизу, а також використання її бізнес-моделі.

Як відкрити бізнес по франшизі

Для цього ви знаходите компанію, яка надає право працювати по франшизі від свого імені. На її умовах купуєте франшизу і працюєте, оплачуючи роялті*.

Роялті   вид ліцензійного грошового винагороди, яка оплачує отримувач франшизи (франчайзі) франшизодавцю (франчайзеру).

Переваги відкриття бізнесу по франшизі очевидні: вам не потрібно «винаходити велосипед», а потрібно лише, використовуючи відому марку і перевірену технологію, розвивати свій бізнес.

При цьому ви повинні строго дотримувати всі вимоги вашого франчайзера, інакше, він має право відкликати у вас франшизу. У цьому полягає мінус відкриття бізнесу по франшизі, так як ви не можете відступати від правил і займатися «самодіяльністю».

Спосіб 5. Розвиваємо навички прямих продажів і стаємо партнером надійної компанії

Якщо ви хочете набратися досвіду в бізнесі, раджу вам розвивати головний бізнес-навик   прямі продажі.

Нещодавно я переконався, що продати можна все, що завгодно.

Розкажу коротко про своє експерименті.

Приклад з життя

Кілька місяців тому я пройшов персональний тренінг з продажу та переговорів. Він тривав 5 днів. Насамкінець, тренер дав мені завдання продавати його візитки.

Ви уявляєте?! Візитки роздають безкоштовно і хто їх буде купувати?

Однак, всупереч цьому, за 2 години в парку нашого міста (Ставрополь) я продав 7 візиток по 100 рублів за штуку і заробив 700 рублів. Це гроші практично з повітря.

Цікаво, що середня зарплата в трохи більше 20 000 рублів.

Висновок

Навіть продаючи візитки на вулиці в провінційному місті, можна заробляти середню зарплату.

Розвиваючи навички прямих продажів, ви можете побудувати успішний бізнес в компанії мережевого маркетингу або відкрити філію відомої фірми в своєму місті.

Також ви можете стати позаштатним продавцем у будь-якої комерційної організації і продавати нерухомість, автомобілі або комп'ютери.

Адже кожен бізнес зацікавлений в отриманні нових клієнтів і його власники з радістю поділяться з вами частиною прибутку, якщо ви будете її приносити.

5. Зручний сервіс для реєстрації фірми (ІП і ТОВ) через Інтернет

Якщо ви твердо вирішили відкрити свою фірму, наприклад ІП або ТОВ, то це можна зробити за короткі терміни і з високою надійністю через Інтернет.

Я рекомендую вам використовувати для цього самий популярний сервіс Інтернет-бухгалтерії «Моя справа».

Сам користуюся деякими функціями цієї бухгалтерії і рекомендую її своїм друзям, які хочуть відкрити фірму і почати свій бізнес.

Servis Moe delo ip тов

Переваги сервісу:

  1. Швидка реєстрація фірми
  2. Наявність безкоштовних опцій
  3. Повне ведення всіх операцій через Інтернет
  4. Допомога консультації: юристів і бухгалтерів

У сервісу «Моя справа» є також партнерська програма, за допомогою якої ви можете заробити.

> Дізнатися детальніше про сервіс <

6. Висновок

Дорогий друже, підводячи підсумки, хочу сказати вам чесно, що стати підприємцем з нуля і відкрити свою фірму — це шлях який обирають сильні і сміливі люди, він не найпростіший, якщо ви хочете заробити гроші.

Більшість людей вибирає стандартну роботу, стабільність і зрозумілість, їм важлива розмірене життя. Це не погано і не добре, просто всі різні і кожен робить так як вважає за потрібне.

Шлях підприємця — це ризикований крок, який може привести вас до депресії і внутрішньої спустошеності. Так часто буває, якщо у вас нічого не виходить і все валиться з рук.

Мені не з чуток знайомий цей стан, коли ти тижнями можеш лежати, дивитися в одну точку і думати, як же така «попа» могла статися саме зі мною?! У цей момент сил немає піднятися...

Це відбувається, коли ти прорахувався у своїх планах, втратив велику суму грошей і так далі.

Але, як відомо, все в житті циклічно і за будь-яким падінням слід ще більший зліт.

Пам'ятайте, що бізнесмен — це птах високого польоту.

Тому, якщо ви впевнені, що бізнес — це ваше і стати підприємцем вам визначено долею, дійте!

Навчайтесь, знайомтеся з людьми з тієї сфери бізнесу, в який ви плануєте почати свій проект і рано чи пізно ви досягнете успіху, обіцяю!

На цьому у мене все.

P. S. Не забувайте ставити лайки, задавайте свої запитання за темою в коментарях і заходьте частіше .ru

Успіхів вам у бізнесі!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Як відкрити свою фірму і стати підприємцем з нуля   докладне керівництво від практиків для бізнесмена-початківця + перевірені способи початку своєї справи