Помилки початківців підприємців при відкритті своєї справи   ТОП 5 головних помилок

Отже, почнемо з помилок, а потім перейдемо до того, як же їх уникнути починаючим підприємцям і довести свій проект до фінансового результату...

Вітаємо всіх читачів нашого блогу, на зв'язку Олександр і Віталій!

У цій статті ми розповімо вам про помилки початківців підприємців, які згубили самі великі і перспективні ідеї великих ентузіастів.

Узагальнивши свій підприємницький досвід і досвід своїх друзів, ми зрозуміли, що потрібно робити, а що категорично протипоказано починаючим підприємцям.

І зараз про все це розповімо вам!

Помилки при відкритті бізнесу


Коли новачки задаються питанням «Як розпочати свій бізнес», тут же в голові починається каша. Що робити спочатку? Зареєструватися? Відкрити ІП? Взяти кредит? Знайти партнерів, клієнтів, офіс? Давайте про все по-порядку.

Ваша головна задача на етапі старту – не заробити мільйон, а залишитися при «своїх».

Розглянемо типові помилки початківців підприємців.

Помилка №1. Початок своєї справи з великих фінансових вкладень

Вважаємо, що ця одна з найгрубіших помилок. Дивіться, друзі... Всі починання, коли ви відразу займаєте великі гроші (якщо у вас немає стартового капіталу), орендуєте офіс, даєте дорогу рекламу, набираєте штат співробітників – це все непотрібні витрати на етапі старту, просто повірте!

Світова статистика свідчить, що протягом першого року розоряється 90% підприємців-початківців. Це, включаючи ті проекти, яким немає й кількох місяців. В наступний рік з «вижили» розоряється ще 50 відсотків. До 5 років існування доживає всього 3-5 зі 100!

Щодо необхідності та ефективності великих початкових вкладень читайте в нашій статті «Як відкрити бізнес без вкладень?». Просто запитайте у себе: «Що буде, якщо я втрачу вкладені кошти?». Гаразд, якщо вони у вас свої, а якщо вони у вас ще й позикові і на них «капає» відсоток — це дуже страшно! Можливо, тоді ви будете підходити більш обачно до вкладення кожного рубля.

Багато людей, відкриваючи свій бізнес, відразу починають рахувати, а скільки ж вони запрацюють через місяць, рік і т. д. І чомусь меншість думає інакше, а саме: «Скільки я можу втратити через місяць, рік...?» А статистика – наука точна... Дорогі читачі, ми вас зовсім не лякаємо, просто хочемо застерегти від помилок, через які пройшли й бачили не раз такі ситуації.

Нещодавно ми провели опитування серед своїх друзів і знайомих, які не є підприємцями і ніколи не займалися бізнесом. Поставили їм всього два питання:

  1. З чого б ви почали свій бізнес?
  2. чи Можливо почати бізнес без стартового капіталу або з його мінімальною наявністю (до тисячі доларів)?

Не будемо приводити всі відповіді, а просто тезисно узагальнимо їх:

  • я б купив ось такий товар оптом і став його продавати в роздріб;
  • став виготовляти вдома такий-то товар і продавати його;
  • зареєстрував б фірму, потім купив товар і дав рекламу;
  • зняв би офіс, знайшов оптових постачальників і став продавати товар;
  • зняв би торгову точку (площа), повісив дорогий світиться рекламу (для того, щоб привернути більше уваги), найняв би персонал, купив торгове обладнання та став би займатися продажем комплектуючих для комп'ютерів.

Ще раз нагадаю, що це були люди, які ніколи не займалися бізнесом.

Друзі, запам'ятайте! Це дуже важливо!

Всі підприємницькі проекти, які починаються з підходу: «де купити?», «у кого позичити гроші?», «у що вкласти?» (офіс, меблі, склад, прилавки, касовий апарат, товар), «кого найняти?» і т. п. в більшості випадків закінчуються плачевно. Такі бізнеси зазвичай не доживають до своєї першої річниці.

А як же тоді правильно почати свій бізнес? – запитує більшість людей. І тут ми повністю згодні з тим, що каже з цього приводу Володимир Довгань – знаменитий російський підприємець, тренер успіху:

«Подумайте, що у вас є таке, що ви можете дати людям, щоб вони за це заплатили вам гроші? Який ваш талант, яке ваше вміння, досвід, який ваш навик, знання і так далі?»

Володимир Довгань

Не допускайте великих ризиків, особливо на початковому етапі, коли все працює нестабільно. Почніть з малого і поступово эволюционируйте. Краще всього, якщо ваш бізнес зросте з вашої найманої праці, а ідеально, якщо ви перетворите в бізнес власне хобі або улюблену справу. До речі, як це сталося у нашого знайомого підприємця і партнера Євгена Коробко читайте у статті: «Як робота допомогла мені почати свій бізнес або як відкрити рекламне агентство з нуля»

Як правильно почати бізнес.

Коли ви стартуєте – робіть упор на ефективний маркетинг – аналізуйте ринок, спробуйте зрозуміти потреби вашого оточення. Постійно ставте собі питання: «А чого не вистачає моїм друзям, знайомим чи родичам? Який товар, послугу, вміння я можу їм запропонувати, яку їх потребу я можу задовольнити?»

наступна порада: коли працюєте над маркетингової частиною свого проекту – плануйте і міркуйте письмово! Це допоможе вам логічно структурувати свої ідеї. Складайте план на день і намагайтеся якомога точніше наслідувати йому не відволікаючись.

Запевняємо, якщо ви будете дотримуватися цих порад, то шанси на успіх у вас різко підвищаться.

Помилка №2. «Де більше грошей?» або спонтанний вибір напряму комерційної діяльності

Прибутковий бізнес

Поясню на прикладі: «Сусід тримає автосервіс, в нього виходить, а чим я гірше?» І ви починаєте копіювати схему його бізнесу, консультуючись з ним.

І начебто ви все робите він – зняли гарне місце, найняли пару фахівців-автослюсарів, купили витратні матеріали та обладнання. Потім дали рекламу. І ось вже кілька місяців пройшло, а результату все немає і немає. Ваша справа працює в кращому разі в «нуль», ледь відбиваючи періодичні витрати на його утримання.

У чому ж причина? Виявляється, ваш сусід до відкриття своєї справи працював 4 роки слюсарем в автосервісі, а відповідно має хороший досвід як фахівець. Також з'ясовується, що це йому цікаво і відповідає його здібностям. А головне, він сам бере безпосередню участь у ремонті автомобілів на своєму сервісі і тому заробляє основну частину грошей від своєї діяльності. У вас же більша частина прибутку йде на зарплату найманим працівникам.

Тут дуже показовим буде наш улюблений приклад про великого вченого-хіміка Менделєєва Д. І. про його відкриття періодичної системи. Багато говорять, що мовляв ось молодець, свою періодичну систему хімічних елементів придумав за одну ніч, а є навіть такі люди, які кажуть, що йому пощастило.

Хлопці, а при цьому ніхто не забув згадати, що він до цієї ночі займався хімією роками?

Запам'ятайте: кількість на певному етапі завжди переходить в якість!

Повертаючись до сусіда з автосервісом і проводячи паралель з Менделєєвим можна точно сказати, що бізнес потрібно починати не спонтанно, а свідомо, перед цим всі осмисливши і проаналізувавши.

А перед тим, як відкривати   обов'язково вивчіть сферу діяльності, в якій плануєте почати свій підприємницький проект. А щоб це планування дійсно працювало і було виконано на рівні, читайте нашу статтю «Як скласти бізнес-план».

Помилка №3. Спроба робити все самостійно, швидко і глобально або ідея – це ще не все

Навіть якщо у вас приголомшлива ідея, море ентузіазму і є деякі ресурси, не беріться відразу за глобальні проекти в надії заробити мільйон рублів або доларів вже через місяць. Уявіть, ви початківець важкоатлет і вже на першому занятті хочете підняти штангу 150 кг. Що станеться в цьому випадку? Та ви просто надірветеся і втратите всякий інтерес до цього виду спорту. Так і в бізнесі.

Озирніться, проведіть кілька зустрічей зі знайомими діловими людьми, які вже мають позитивний досвід ведення підприємницької діяльності. Поговоріть з ними. На цьому етапі часто буває, що ви боїтесь крадіжки своєї ідеї з боку знайомих. Повірте, ваша ідея зовсім не цікава більшості людей з вашого оточення. Ідея – це далеко не все. Кожна людина народжує їх кожен день безліч. Ідея цінна тільки тоді, коли вона втілена в життя. А це дуже складно зробити, повірте!

Є чудовий вираз:

«Швидко тільки кішки народяться»

А бізнес – це не просто набагато складніше, а ще й не так швидко, як багато хто думає. Ось чому лише у кількох людей зі ста виходить стати успішними підприємцями.

Хто володіє інформацією, той володіє світом!

Хто володіє інформацією

Всі знають це знамените вираз, але далеко не всі вміють його застосовувати.

А це значить, що потрібно всебічно знати, що являє собою сфера передбачуваної діяльності. Прочитайте пару десятків книг по ній, перегляньте відеокурси і семінари, сходіть на тренінги і майстер-класи практиків, які вже мають достатній досвід у цьому бізнесі. А якщо треба, влаштуйтеся у компанію потенційних конкурентів працівником і подивіться цей бізнес зсередини. Всі ці кроки багаторазово підвищать ваші шанси на успіх при відкритті своєї справи.

Помилка №4. Безвідповідальне ставлення до бізнесу

Успішні підприємці не перестають говорити, що почати бізнес і утримати його в початковій стадії набагато складніше, ніж керувати великою компанією з сотнями працівників і великими обсягами. Так як, відкриваючи свій проект, у вас все відбувається спонтанно — «клієнт відмовився від покупки», «зателефонували з податкової»   терміново потрібно бігти туди, постачальники підвели з термінами, потрібно оплачувати рахунки і т. д.

Багато думають, як відкрити бізнес, але не всі розуміють, яку відповідальність він накладає на підприємця...

Від всього цього у вас відбувається «вибух мозку», з'являється багато стресів, пропадає віра в себе та свій проект. Ви починаєте ухилятися від поточних справ, так як відчуваєте великі емоційні перевантаження.

Друзі, в цьому випадку багато підприємців кажуть, що бізнес «не йде» і закривають його. Якщо ви опинилися в такій «жорсткої» ситуації, вам необхідно з одного боку трохи відпочити, а з іншого   працювати ще старанніше, щоб бізнес не розорився.

В цей випадку візьміть невелику перерву. Зробіть прогулянку, поміркуйте, краще всього рушайте з хорошими друзями на природу. Це може бути парк або ліс, поговоріть з ними на позитивні теми. Вкрай не рекомендуємо в таких випадках відпочивати дуже бурхливо   з алкоголем, пізніми заходами і т. д. Це тільки відніме сили.

Після відпочинку і повернення до свого проекту постарайтеся делегувати частину непрофільних функцій своїм друзям або знайомим, а при наявності грошових ресурсів – фахівців саме в даній області.

Наприклад: ви хочете провести рекламну кампанію свого проекту і починаєте самі писати рекламний текст, друкувати оголошення, ходити їх розклеювати, публікувати в Інтернеті. Це не зовсім правильно, оскільки в такому випадку найцінніший ресурс – час буде безповоротно втрачено.

Гроші можна заробити. Цінуйте час — це непоправний ресурс!

Завжди намагайтеся виконувати дані людям обіцянки. У вашому випадку це будуть клієнти та партнери. Якщо заздалегідь знаєте, що стримати слово не вийде, не обіцяйте. Будьте відповідальні! Це головна риса справжнього підприємця.

Час іде

Помилка №5. Кинути свою справу при перших труднощах і невдачах

Ідіть по життю з девізом:

«Ніхто не може сказати, що я програв, якщо я сам не визнаю себе переможеним!»

Бізнес – це великі труднощі. Таке якість справжнього підприємця, як стресостійкість стоїть в одному ряду з відповідальністю, підприємливістю і здатність нестандартно мислити. Хоча, знаємо з досвіду, в більшості випадків стресостійкість виходить на перший план.

Труднощі будуть завжди, а говорячи про сферу бізнесу, де мова йде про гроші і зобов'язання, їх точно не уникнути. Всі перераховані вище помилки початківців підприємців зустрінуться на вашому шляху при відсутності досвіду в бізнесі. Як при заняттях спортом наші м'язи ростуть через біль, в бізнесі відбувається точно також. Тільки випробувавши труднощі та невдачі, можна вирости.

Якщо у вас настали не найкращі часи – зв'яжіться зі знайомими підприємцями і дізнайтеся, як вони виходили з подібних ситуацій.

Ваші однодумці – це ваша опора!

Підбиваючи підсумки

Дорогі читачі, ми сподіваємося, що вивчивши цю статтю, ви не зробите фатальних помилок при відкритті своєї справи і у вас все вийде.

У будь-якому випадку пробуйте і не зупиняйтеся на досягнутому!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Помилки початківців підприємців при відкритті своєї справи   ТОП 5 головних помилок