Інвестиції в бізнес з нуля — поради як інвестувати в стартапи + 5 перевірених варіантів інвестування для новачків

Що таке залучення інвестицій у бізнес? Які бізнес-проекти (стартапи) цікаві інвесторам? Як правильно інвестувати в малий бізнес або виробництво?

Привіт всім, хто завітав на сайт онлайн-журналу ! З вами на зв'язку Денис Кудерин, експерт у сфері інвестування.

Тема нової публікації – інвестиції в бізнес. Стаття буде цікава як починаючим комерсантам, так і тим, хто вже пробував свої сили в підприємництві.

Довгострокова мета будь-якого бізнесу – отримувати стабільний зростаючий дохід і мати безперервний розвиток.

Хочете дізнатися, як цього домогтися? Тоді – вперед!

Інвестиції в бізнес

1. Чому варто інвестувати в бізнес?

Грамотні вкладення в бізнес – запорука безбідного майбутнього. Успішні інвестиції створюють пасивний дохід – такий вид заробітку звільняє ваш час і дає фінансову незалежність.

Переважна більшість жителів (так само як і громадян інших держав, що колись входили до складу СРСР) має в корені невірне уявлення про довгострокових прибуткових інвестицій.

Багато хто вважає, що перспективні фінансові вкладення доступні тільки багатим, успішним і талановитим. Інші вважають, що власний бізнес – це невиправданий ризик, особливо в умовах перманентної економічної кризи.

З такими поглядами люди проживають все життя, не в силах вирватися з лещат важкого найманої праці і порочного кола існування від зарплати до зарплати.

Змінивши свої уявлення про сутність і сенс грошових вкладень, ми можемо змінити не тільки власний фінансовий статус, але і свою долю. Свобода (у тому числі фінансова) це, в першу чергу, внутрішній стан і лише потім – дорогі ресторани, подорожі, яхти і елітні автомобілі.

Всього цього здатний досягти кожен, було б бажання. Хочете стати вільними – змінити вектор свого мислення: займіться активної економічною діяльністю – почніть працювати на себе.

Вкладення у власний бізнес – це:

  • заробіток, який у міру свого розвитку все менше залежить від трудовитрат;
  • впевненість у майбутньому;
  • можливість реалізувати найсміливіші ідеї та плани.

Сучасні технології інвестування дозволяють почати свою справу, маючи мінімальний капітал. Спеціальні знання теж не обов'язкові – існує безліч напрямків бізнесу, для яких не вимагається освіти економіста.

Детальніше про фінансових вкладеннях читайте у статті «Що таке інвестиції в ».

2. Найкращі інвестиції в стартапи – 5 перевірених варіантів

Правильний вибір ідеї для бізнесу – основа майбутнього успіху. Ідеальний варіант – робити гроші в тій сфері, в якій ви досконально розбираєтеся. Але не завжди особисті уподобання перспективними в плані отримання стабільного доходу.

Пропонуємо кілька найбільш безпечних і надійних напрямків для початківців інвесторів.

Варіант 1. Малий бізнес

Малий бізнес – це підприємницька діяльність невеликих незалежних фірм і підприємств, що не входять в будь-які об'єднання і корпорації. Такі компанії мають обмеження за чисельністю персоналу та розмірів оборотних коштів.

Є три типи інвестування в малий бізнес:

  • вкладення у вже готові підприємства з метою їх розширення й розвитку;
  • інвестиції у фірми на нульовій стадії;
  • покупка готового бізнесу.

Всі три види вкладів володіють високим потенціалом. Успіх залежить від грамотного вибору напрямку та ефективного бізнес-плану.

Вклади в готовий малий бізнес – найдоступніший вид інвестування. Ви просто знаходите партнера, який потребує залучення додаткових коштів, оформляєте ваші стосунки документально і отримуєте прибуток від вашої співпраці.

Додаткова інформація – у статті «Інвестиційні проекти».

Варіант 2. Виробництво

Вибираючи вкладення в готове виробництво, інвестори повинні керуватися рівнем прибутковості підприємства, його конкурентоспроможністю та можливими ризиками втрати коштів.

Важливо, щоб продукція компанії, в яку ви вкладаєтеся, користувалася стабільним попитом на ринку. Значення мають і строки оборотності капіталу.

Приклад

Якщо ви вирішили інвестувати свої заощадження в завод з виробництва аксесуарів для автомобілів елітного класу, будьте готові до довгострокового очікування першого прибутку. Щоб такий проект розкрутився, потрібен час плюс дорогий професійний маркетинг.

Висновок – інвесторам-початківцям варто звертати увагу на виробництво, розраховане на масового споживача з швидким терміном реалізації. Сюди відносяться підприємства з виготовлення продуктів харчування, одягу, посуду та інших товарів першої необхідності.

Додаткові подробиці – в публікації «Інвестування для початківців».

Варіант 3. Бізнес в Інтернеті

Ви можете побудувати свій бізнес в Інтернеті, створивши свій сайт і продаючи на ньому рекламу. Ще один варіант-це продаж інформації в Мережі. Напевно ви коли-небудь бачили як люди «упаковують» свій досвід і знання в електронні курси та продають їх на своєму сайті або використовують для просування контекстну рекламу.

тобто, якщо ви є фахівцем ка якийсь затребуваною області: бізнес, здоров'я, спорт, то можете продавати свої знання в Інтернеті.

Наприклад, один мій знайомий, його звуть Євген, веде свій сайт на тему державних закупівель, створює на цю тему інформаційні продукти і продає їх на своєму сайті на суму від 50 до 100 тисяч рублів на місяць. Це називається інфобізнес.

Інфобізнес   бізнес з продажу інформації в Інтернеті.

До різновидів інфобізнес належать також проведення онлайн-семінарів (вебінарів) по скайпу і з допомогою вебинарных кімнат.

Ви також можете вкладати гроші в чужі знання, викуповуючи їх, а потім займатися продюсуванням, тобто просуванням цих знань у форті хутро ж електронних курсів і заробітком на них.

Варіант 4. Послуги з ремонту

Ринок послуг по проведенню професійного і недорогого ремонту щороку зростає. Що не дивно – купуючи житло, люди хочуть жити зі зручністю і комфортом.

Ремонтний бізнес

Незважаючи на конкуренцію в цій сфері, вкладення в ремонтний бізнес продовжують приносити інвесторам регулярний дохід, особливо у великих містах.

Найбільш актуальні ремонти під ключ», що дозволяють власникам квартир вирішити відразу всі питання, пов'язані з благоустроєм нерухомості.

Варіант 5. Бізнес по франшизі

Франшиза – найдоступніший і швидкісний спосіб розкручування свого бізнесу. Експерти підрахували, що такий варіант економить підприємцям близько 5 років, йдуть на розвиток компанії з нульової фази. При цьому інвестори безкоштовно отримують рекламну та інформаційну підтримку з боку власника торгової марки.

Суть франшизи гранично проста – ви вкладаєте власні кошти в філія відомої компанії і розкручуєте проект під її чуйним керівництвом.

Плюси франшизи:

  • упізнаваність бренду;
  • мінімум витрат на запуск бізнесу і рекламу;
  • висока швидкість розкрутки проекту;
  • навчання, консультації і професійна підтримка;
  • швидка окупність;
  • знижені ризики.

Іноді власники навіть надають партнерам готове обладнання і допомагають в оформленні приміщень для виробництва або торгівлі.

В нашому журналі є розгорнутий матеріал по цій тематиці – «Що таке франшиза».

3. Як інвестувати у свій бізнес з нуля – покрокова інструкція для новачків

Успішний бізнес – це, у першу чергу, психологія. Але і технологія підприємництва відіграє не останню роль. Правильна організація безпосередньо впливає на успішний старт і подальший розвиток.

За статистикою, 90% бізнес-проектів «прогорає» у перші кілька років свого існування. Справа навіть не у високій конкуренції, а швидше, у відсутності грамотного плану і основоположної концепції.

Щоб знизити ризики і збільшити шанси на успіх, керуйтеся наданою нижче інструкцією.

Крок 1. Визначаємо сферу діяльності

Знайти свою нішу в бізнесі – справжнє мистецтво. Не бійтеся ступати на незвідані території, бо першопрохідцям завжди дістається найсмачніше.

Пошуки нових перспектив підприємництва часто приносять не тільки багатство, але і всесвітню популярність. Вік та відсутність досвіду – не перешкоди для розробки і запуску успішного стартапу.

Приклад

Марк Цукерберг заснував соціальну мережу «Фейсбук», коли йому було 20 років. Так він став наймолодшим в сучасній історії мільярдером.

Але можна піти менш небезпечному шляху і скористатися вже готовими схемами інвестиційного бізнесу. З найнадійнішими з них ви ознайомилися в попередньому розділі.

Порада – не бійтеся «переповнених» ринкових напрямків. Головне — це стійкий попит. Там де є попит   там є і бізнес.

наприклад, якщо у великому місті повно салонів краси, значить багато людей постійно користуються їх послугами.

Ваше завдання   створити свою унікальну пропозицію на цьому ринку, сфокусуватися на певній групі споживачів, потреби яких потрібно задовольнити краще за інших. Наприклад, це може бути дитяча перукарня з відповідним інтер'єром та майстрами.

Крок 2. Вибираємо податкову систему

Кожен власник бізнесу в цивілізованій державі платить податки. Система оподаткування в РФ влаштована таким чином, що представникам малого бізнесу доступна спрощена схема відрахувань, спрямована на зниження фінансового навантаження.

Але іноді підприємствам з низьким рівнем рентабельності вигідніше вибрати звичайну систему оподаткування, оскільки підрахунок податку при такій схемі вважається з прибутку.

Крок 3. Реєструємо ІП або ТОВ

В залежності від розмірів первісних вкладень і схеми ведення бізнесу організатори мають право обрати форму власності (реєстрації) свого підприємства.

Для представників малого бізнесу передбачено дві основні форми реєстрації:

  • ТОВ (Товариство з обмеженою відповідальністю);
  • ІП (індивідуальне підприємництво).

Що краще – залежить від цілей і завдань підприємця. Скажу лише, що ІП оформляється більш просто і передбачає мінімальну звітність. Для новачків це найдоступніший спосіб відкрити свою справу. Процедура реєстрації займає не більше тижня, а розміри державного мита за відкриття – всього 800 рублів.

На порталі є розгорнута стаття про те як відкрити ІП самостійно.

згодом, коли виросте оборот, можна провести процедуру перереєстрації. ТОВ має статус юридичної особи і відповідні права. Звітність ускладнюється, відповідальність збільшується. Держмито при відкритті становить 4000 рублів.

Читайте також матеріал про самостійне відкриття ТОВ.

Крок 4. Відкриваємо рахунок в банку

Оскільки будь-яка інвестиційна діяльність передбачає рух фінансів (поповнення балансу підприємства, перекази за рахунками, висновок прибутку) вам знадобиться рахунок у банку, відкритий на ім'я індивідуального підприємця або юридичної суб'єкта.

Якщо у вас вже є рахунок, можна скористатися ним, але гроші для бізнесу не варто змішувати з особистими грошима, призначеними на інші потреби. Так що краще все-таки завести окрему картку.

Як відкрити рахунок, вам підкаже будь-працівник банку, в який ви звернетеся. Можна зробити це навіть через інтернет, однак карту все одно доведеться отримувати в офлайні.

Крок 5. Починаємо працювати

Отже, у нас є потенційно прибуткова бізнес-ідея, ми визначилися з формою підприємства і вивчили ринкову ситуацію. Пора приступати до реалізації свого проекту.

У цьому вам допоможе грамотний бізнес-план. Це важливий етап, без якого будь-яка інвестиційна діяльність буде схожа їзду на американських гірках.

Бізнес-план

Стратегія розвитку – це свого роду ремені безпеки, які вбережуть вас при різких поворотах і неминучих зіткнень (з конкурентами).

План складено? Пора починати. Шукаємо замовників, покупців, споживачів послуг. Не варто панікувати, якщо відразу після відкриття бізнесу справи не помчали галопом.

Перші кроки завжди даються нелегко. З часом ви звикнете і будете орієнтуватися у фінансовій та діловій сферах, як рибка в акваріумі.

4. Де взяти гроші на бізнес – огляд можливих варіантів

Потреба у вільних фінанси – головний біль кожного починаючого підприємця. Гроші потрібні і важливі на стадіях становлення і розвитку стартапу.

Розкрутити підприємницький проект без будь-яких капіталовкладень – завдання, равносильная подвигу. Кожен новачок шукає свої шляхи залучення коштів у бізнес.

Розглянемо найактуальніші фінансові джерела.

Для поглиблення в тему рекомендую статтю «Де взяти гроші безоплатно і на халяву».

Варіант 1. Накопичення

Це найпростіший спосіб залучення капіталу. Скориставшись ним, ви не потрапите в борги. Все що потрібно для успішного накопичення – величезне бажання стати інвестором або відкрити свою справу плюс фінансова самодисципліна.

Оптимізація витрат творить чудеса. За півроку грамотного розподілу фінансових потоків можна накопичити цілком пристойну суму для первинних вкладень в бізнес. Якщо у вас вистачає сили волі зібрати грошей на старе японське авто, то вистачить і на власне підприємство.

Досвід грамотної роботи з фінансами стане вам у пригоді в майбутньому, коли ви станете досвідченим інвестором і будете «перевертати» мільйонами.

Варіант 2. Кредит

Позику в банку – вихід для дуже впевнених у собі комерсантів та інвесторів, які знаються у фінансовому плануванні. Небезпека в тому, що відкривши свою справу, більшість бізнесменів деякий час працюють «в нуль», а іноді навіть «в мінус».

Ви впевнені, що перші прибутку надійдуть раніше, ніж прийде час повертати кредит? Якщо так – то вперед! Правда, банки охоче видають кредит на розвиток бізнесу, а не на інвестиції в стартапи, але рішення завжди приймається в індивідуальному порядку.

Та не можна забувати про високі відсотки: середня ставка для таких позик – 17%.

Краще звертатися в великий банк з бездоганною репутацією – Тінькофф Банк, Альфа-Банк, Ренесанс Кредит, Совкомбанк, Уральський Банк, ВТБ Банк Москви.

У таблиці представлені найбільш затребувані кредитні продукти для інвесторів у малий і середній бізнес:

Банк Найменування продукту Процентна ставка
1 Сбербанк «Стимулювання малого і середнього бізнесу» 11% відповідно при пільговими умовами
2 Уральський банк «Бізнес-привілей» Від 17,7%
3 Альфа-Банк «Партнер» Від 15%
4 ВТБ Банк Москви «Перспектива для бізнесу» Від 17%
5 Райффайзен «Експрес», «Овердрафт» Від 17%

Варіант 3. Субсидії від держави

Держава (принаймні, в теорії) активно підтримує підприємців-початківців. При бажанні можна знайти привабливі програми, субсидують малий бізнес.

Наприклад, міські Центри Зайнятості можуть видати на розвиток бізнесу близько 90 000 рублів (суми варіюються для різних регіонів).

Чи інший варіант – звернутися в інкубатори малого бізнесу. Такі організації професійно займаються створенням сприятливого середовища для початківців комерсантів. Інкубатори субсидуються з федерального (або муніципального) бюджету і часто діють на базі провідних економічних вузів в місті.

Варіант 4. Друзі і родичі

Знайомі і родичі – крайній варіант залучення субсидій. Люди не люблять розлучатися з грошима просто так, їх треба зацікавити. Надайте їм вигоди, які вони отримають, інвестувавши свої особисті заощадження у вашу ідею.

Запропонуйте їм частку в своєму проекті, і бажаючих стане набагато більше. На відміну від банків, з родичами і друзями простіше домовитися за терміном віддачі. Важливий нюанс – швидкість отримання субсидій: не потрібно витрачати час на збір документів і чекати схвалення заявки банківськими працівниками.

Варіант 5. Приватні інвестиції

Іноді єдиний вихід добути кошти (банки відмовили, друзі сидять без грошей, державні субсидії недоступні) – зайняти у приватного інвестора.

Кредити, взяті у фізичних осіб, це швидко і просто: у будь-якому місті існують сайти, на яких можна відшукати приватних кредиторів. Для отримання грошей вам потрібно лише підтвердити свою особу і скласти розписку. Деякі кредитори вимагають від клієнтів завірити цей документ у нотаріуса.

Рекомендую до перегляду корисне відео по розглянутій темі:

5. Основні ризики при інвестуванні в бізнес і як їх уникнути

Інвестиційних проектів з нульовим рівнем ризику не існує. В бізнесі постійно виникають складнощі, які доводиться долати, накопичуючи таким шляхом безцінний досвід.

Проблеми бізнесмена-дебютанта різноманітні і численні:

  • підвищення постачальником цін на товари і послуги;
  • зростання вартості оренди приміщення;
  • помилки в управлінні бізнесом, що призводять до непередбачених витрат;
  • відсутність грамотного фінансового плану та продуманої бізнес-стратегії;
  • невдалий момент для виходу на ринок;
  • підступи конкурентів;
  • зайвий оптимізм щодо прибутковості;
  • кризи в економіці і падіння попиту.

Більшій частині неприємностей можна уникнути, якщо продумати план розвитку компанії заздалегідь або залучити професійних фахівців з ведення бізнесу. Але, по-перше, для складання добротного плану потрібна хоча б базова економічна підготовка, а по-друге, залучення спеціалістів зі сторони коштує грошей.

План розвитку компанії

Однак нерішучість, страх і паніка – найгірші помічники інвесторів. Діючи на емоціях, можна зробити ще більше помилок і посилити навіть саму просту ситуацію. Висновок – продумуйте у бізнесі кожен крок: від цього залежить майбутнє вашого проекту.

І пам'ятайте, інвесторів, які не помиляються, не існує. Досвідчені бізнесмени стверджують навіть, що кількість помилок на початку шляху прямо пропорційно числу майбутніх успіхів.

6. Висновок

Ми підійшли до завершення теми. Тепер ви знаєте про інвестиції в підприємництво набагато більше і можете застосувати отримані знання в житті.

Пам'ятайте, що ніхто, крім вас самих, не подбає про ваше майбутнє. Хочете безбідно жити завтра, почніть працювати над створенням пасивного доходу сьогодні. Не відкладайте своїх планів «до кращих часів», якщо відчуваєте, що вже зараз готові працювати на себе.

Колектив нашого журналу бажає вам успіху в будь-яких комерційних починаннях. Чекаємо оцінок статті, коментарів і зауважень по темі вкладень в бізнес.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Інвестиції в бізнес з нуля — поради як інвестувати в стартапи + 5 перевірених варіантів інвестування для новачків