Що таке бізнес-ангели   список ТОП-7 business angels + 5 простих кроків як залучити бізнес-ангела

Як залучити business angels? Як виглядає список найбільш активних бізнес-ангелів ? Які відгуки про бізнес-ангелів можна знайти в Інтернеті?

Привіт всім, хто завітав на сайт онлайн-журналу ! На зв'язку з вами – Денис Кудерин.

Продовжуємо досліджувати тематику прибуткових фінансових інвестицій. Сьогодні поговоримо про бізнес-ангелів – приватних осіб, що надають підприємцям-початківцям підтримку грошима, і не тільки.

Публікація буде цікавою розробникам стартапів, бізнесменам, які потребують залучення додаткових капіталовкладень у свої проекти, а також всім, кого цікавлять актуальні фінансові питання.

Отже, приступимо!

Бізнес-ангели

Зміст
  1. Хто такі бізнес-ангели і чим вони відрізняються від венчурних інвесторів?
  2. Які бувають бізнес ангели – ТОП-5 основних видів
  3. Як залучити business angels – 5 простих кроків для полювання на бізнес ангела
  4. Як виглядає ТОП-7 найбільш активних бізнес-ангелів ?
  5. Як стати бізнес ангелом – корисні поради починаючим інвесторам
  6. Професійна допомога в пошуках бізнес ангелів
  7. Висновок

1. Хто такі бізнес-ангели і чим вони відрізняються від венчурних інвесторів?

Ви – починаючий бізнесмен, винахідник нової технології або розробник унікального стартапу. У вас є комерційна перспективна ідея, команда однодумців, детально пророблений бізнес-план.

Не вистачає лише одного – коштів для реалізації своєї ідеї. Виникає закономірне питання – де їх знайти? Саме на цьому етапі вам допоможуть бізнес-ангели.

Йдеться, як ви зрозуміли, йде не про небесних істот, хто опікується молодим комерсантам. Заступництво в нашому випадку має цілком земне походження і виражається в матеріальних фінансових вкладеннях в ваш проект.

Бізнес-ангели – приватні особи, які надають компаніям грошову допомогу на ранній стадії їх розвитку.

Такі інвестиції пов'язані з високими ризиками: не кожен стартап приносить прибуток після його розкрутки. Бізнес-ангелами стають досвідчені бізнесмени, топ-менеджери великих корпорацій і люди, що домоглися помітного кар'єрного успіху.

Їх місія – не тільки професійне інвестування в потенційно прибуткові проекти, але і наставництво, часткове керівництво і координація перспективних проектів.

Діяльність бізнес-ангелів почасти нагадує венчурне інвестування. І в тому, і в іншому випадку інвестори мають справу з високоризиковими вкладеннями. Жодних застав та гарантій «ангели бізнесу» не отримують, тому можуть розраховувати тільки на досвід, інтуїцію і грамотний підхід до фінансових операцій.

Успіху проектів сприяє спільна командна робота вкладників-бізнесменів і творців проектів. Крім грошей, бізнес-ангели привносять в компанії знання, ділові контакти та корисні в комерції навички.

Довгострокова мета business angels – розвиток проінвестованих проектів та зростання їх вартості. Доходи бізнес-ангели отримують в основному від продажу своєї частки в компанії після її розкрутки. Таке можливо, коли проект виправдав комерційні надії і став приносити прибуток своїм творцям.

Приклад

Величезна кількість компаній світового рівня починали свій шлях до підкорення вершин підприємництва з вкладень бізнес-ангелів. Приватні інвестиції сприяли просуванню таких корпорацій як Google, Yahoo, Amazon і безлічі інших.

Своїм походженням ліричний термін «бізнес-ангели» зобов'язаний нью-йоркським театралам. Так називали меценатів, котрі вкладали гроші в нові, часто експериментальні театральні постановки. Інвестори отримували прибуток виключно у разі успіху нового спектаклю.

Основна відмінність бізнес-ангелів від венчурних фондів у тому, що перші використовують для інвестицій лише власні капітали. Венчурні фонди використовують гроші третіх осіб, що передали свої фінанси в довірче управління.

У ангелів більш широкі можливості в плані прийняття інвестиційних рішень. Спрощена і процедура оформлення договорів між інвесторами та керівниками проектів.

Згідно зі статистикою, третя частина всіх ангелів втрачає свої капітали, 20% мають прибутковість в діапазоні 10-15% річних, 25% отримують прибуток більше 20%, решта – працюють « в нуль», тобто просто повертають свої вклади.

Це не означає, що ангели займаються благодійністю. Іноді нові технології і новітні наукові та комерційні розробки приносять інвесторам не тільки солідні дивіденди, але й світову популярність.

Отже, головні факти про бізнес-ангелів:

  • це професійні інвестори, які вкладають кошти в компанії на стадії «посіву» або «стартапу»;
  • це досвідчені бізнесмени, зазвичай чоловіки у віці від 45 років, які мають досвід управління і економічні знання;
  • кожен п'ятий бізнес-ангел – мільйонер.

Іноді інвестори такого типу вкладаються в чисту ідею, після чого беруть на себе розробку бізнес-плану і просування проекту. Нерідко контакти між ангелами і розробниками стартапів мають дружній та довірчий характер.

Читайте близький за тематикою матеріал у статті «Венчурні інвестиції».

2. Які бувають бізнес ангели – ТОП-5 основних видів

Розробникам інноваційних стартапів слід враховувати походження і тип бізнес-ангела при пошуку інвесторів та зацікавлених осіб.

види бізнес-ангелів

 

Є кілька видів бізнес-ангелів. Наведена нижче класифікація почасти умовна, але вона дозволяє побачити різницю у цілях, методах і прийомах інвесторів.

Вид 1. Корпоративні ангели

Це колишні топ-менеджери великих міжнародних корпорацій, які при звільненні отримали солідну грошову компенсацію. Ці активи вони і використовують для інвестицій. Середній розмір капіталу корпоративних ангелів – близько $1 млн.

кожен потенційно успішний проект інвестори вкладають приблизно п'яту частину цих грошей. Корпоративні бізнес-ангели часто претендують на керівні ролі в компанії і курирують зазвичай тільки по одному стартапу.

Вигляд 2. Ангели-ентузіасти

Ентузіасти не відрізняються високим професіоналізмом і наявністю солідного досвіду в інвестиційній діяльності. Як правило, такі інвестори оперують невеликими сумами (приблизно $10 000).

Ангели-ентузіасти часто вибирають відразу кілька напрямків для інвестування і практично не беруть участь в управлінні і вивченні профілю компаній.

3 Вид. Підприємницькі ангели

Це найбільш активні бізнес-ангели, які паралельно з інвестуванням самі активно займаються комерцією.

Вкладають солідні суми ($200-500 тисяч) з метою зібрати перспективний інвестиційний портфель. На управління і керівництво у проектах, як правило, не претендують.

Вид 4. Микроуправляющие ангели

Мікроменеджери фінансують відразу кілька стартапів, вважаючи за краще особисто займатися управлінням компаній. Зазвичай претендують на посади в раді директорів і активно цікавляться бізнес-планами.

Вигляд 5. Професійні ангели

Займаються інвестуванням коштів у проекти, в діяльності яких розбираються на професійному рівні. Розміри вкладень – середні (від 25 до 200 тисяч американських доларів). Схильні до спільного інвестування з іншими приватними особами.

Про те, що собою являють вигідні інвестиції у , читайте окрему статтю.

3. Як залучити business angels – 5 простих кроків для полювання на бізнес ангела

Пошук джерел фінансування – найважливіший етап розвитку комерційного проекту. Знайти бізнес-ангела завжди непросто: ідей та інноваційних розробок завжди більше, ніж грошей.

Перший рада стартаперам – шукайте такого інвестора, який розбирається у вашій темі і вже займався успішними фінансовими вкладеннями в подібні проекти.

Найбільш цінні і бажані бізнес-ангели – це смарт-інвестори (розумні інвестори), які не просто дають гроші, але допомагають цінними порадами та консультаціями. Корисно зустрічатися з інвесторами особисто: так простіше виявити взаємні очікування і розробити ефективну схему взаємодії.

Детальніше про те, як знайти інвестора, читайте у спеціальній публікації.

Крок 1. Створюємо унікальну ідею

Нові ідеї не обов'язково повинні стосуватися якихось технічних винаходів або розробок. Іноді це просто інша точка зору на вже існуючі комерційні напрямки. Інновацією може бути, наприклад, новий формат кафе.

Творці унікальної ідеї повинні відповісти на головне питання: які вигоди обіцяє розробка проекту інвестору? В ідеалі розробникам не завадить мінімальне дослідження ринку в обраному ними напрямі. Тоді і спілкування з ангелами буде більш продуктивним.

Крок 2. Визначаємо аудиторію продукту

Варто заздалегідь з'ясувати, хто буде купувати ваш продукт, на яку аудиторію можна розраховувати. Широта ринку підвищує шанси на успіх.

Бізнес-ангели, як я вже говорив, зацікавлені в довгостроковій вигоді, тому в першу чергу вони звернуть увагу на ідеї, спрямовані на масового споживача.

Крок 3. Збираємо команду професіоналів

Претендентам інвестицій складно діяти поодинці. «Сольні» проекти повинні бути справді унікальними, щоб пробудити в інвесторів фінансовий інтерес. Набагато більше шансів у професійної команди.

Навіть самий геніальний винахідник або розробник стартапу потребує просування своєї ідеї. А значить, йому знадобиться менеджер, який подбає про грамотної реалізації проекту.

Крок 4. Складаємо бізнес-план

Відсутність бізнес-плану сильно ускладнює пошуки інвесторів. Якщо ви не розбираєтеся в комерційної стратегії і фінансових питаннях, замовте план в консалтинговій компанії. Це буде коштувати грошей, але зате на порядок підвищить ймовірність знайти щедрого бізнес-ангела.

Бізнес-план містить детальний опис продукту, інформацію про його собівартості, конкурентні переваги.

Всі подробиці про те, що таке грамотний бізнес-план, у статті «Інвестиційний проект».

Крок 5. Спілкуємося з бізнес ангелом

Бізнес-ангели завжди ризикують, тому до вибору об'єктів інвестування намагаються підходити максимально ретельно.

Зазвичай спілкування з інвесторами відбувається на презентаційних заходах. Претенденти представляють свої проекти, ангели оцінюють їх і вибирають відповідні варіанти. Виступи керівників стартапів тривають не більше 10 хвилин: за цей час потрібно розповісти все найважливіше про свій проект.

Презентація

Усної презентації не завжди достатньо. Перевагу отримують ті, хто використовує роздаткові матеріали, відео та інші демонстраційні методи.

4. Як виглядає ТОП-7 найбільш активних бізнес-ангелів ?

Бізнес-ангели – живі люди зі своїми комерційними та особистими уподобаннями та фінансовими можливостями. Представляємо 7 найбільш впливових приватних інвесторів .

Олександр Бородич

У 2013 заснував лабораторію FutureLabs (розробка мобільних і інтернет-додатків). Воліє вкладати на ранніх етапах російські і західні стартапи.

У числі відомих проектів – сервіс Lovely (пошук нерухомості в мережі), сервіс Verbling для спілкування людей, що вивчають іноземні мови, мобільні програми для торгівлі через «Фейсбук».

Олексій Карлів

Засновник Angel Relations Group. Позиціонує себе як приватного інвестора, але іноді діє від імені згаданої компанії. Серед відомих проектів – розпізнавання зображень, кілька додатків для Windows Phone.

Богдан Яровий

Колишній співвласник банку «Європейський», розробник навчальних програм.

Крім інвестування, займається соціальними проектами – зокрема, розвиває в Калінінграді «венчурний бутік».

Юлій Зегельман

Інвестує в російські і зарубіжні стартапи.

Проживає в Сан-Франциско, керує компанією GetHoused.com. Вкладає гроші в сферу захисту даних, нові технології, проекти на стику онлайну і оффлайна.

Віталій Полехин

Керує клубом інвесторів Школи управління «Сколково». Паралельно займається громадською діяльністю. Вкладається на ранніх стадіях в різні напрямки – «економіка за запитом», інтернет-сервіси, здоров'я та наука.

Костянтин Синюшин

Засновник «ангельської мережі» Тһе Untitled Venture Company. Інвестує у проекти на «посівної» і «передпосівної» стадіях. В сфері інтересів – «хмарні» технології, управління мобільними додатками, розваги, нові способи комунікації.

Едуард Фияксель

Президент спільноти бізнес-ангелів «Стартові інвестиції». Засновник кафедри маркетингу у НДУ «Вища Школа Економіки».

Вкладає гроші в стартапи у сфері телекомунікацій та біотехнологій. За останні 2 роки інвестував близько 800 тис. доларів. Автор підручників і посібників про венчурному бізнесі.

Таблиця допоможе наочно розібратися у сферах інвестування та фінансових можливостях найбільших бізнес-ангелів РФ:

Бізнес-ангели Середній чек Пріоритетні напрямки
1 Олександр Бородич $25-75 тис. Інтернет-технології та інформаційні сервіси
2 Олексій Карлів Немає фіксованої суми Медицина, мобільні технології
3 Богдан Яровий $100 тис. Фінансові послуги і технології, обробка даних
4 Юлій Зегельман $20 до $50 тис. Захист даних, IT
5 Віталій Полехин $50-100 тис. Здоров'я і наука, інтернет-сервіси
6 Костянтин Синюшин $200-300 тис. Мобільні додатки, комунікації
7 Едуард Фияксель $100-200 тис. Телекомунікації, ІТ

5. Як стати бізнес ангелом – корисні поради починаючим інвесторам

А тепер кілька порад початківцям бізнес-ангелів.

Порада 1. Відразу відмовляйтеся від проекту, який вам не подобається

У інвесторів-новачків від великої кількості «перспективних» пропозицій на ринку розбігаються очі. Щоб уникнути помилок, треба відразу визначити інвестиційну стратегію.

Кращий варіант – вибирати ті напрямки, в яких ви розбираєтеся хоча б на базовому рівні. Якщо проект чимось не сподобався, краще відкласти його відразу – це заощадить і час, і гроші.

Порада 2. Цікавтеся справами компанії, в яку інвестуєте

Стратегія «інвестував і забув» не принесе бізнес-ангелам реального успіху. Виграють ті, хто активно цікавиться справами компанії, особисто спілкується з розробниками стартапів і менеджерами, вникає в усі тонкощі бізнес-плану.

Порада 3. Візьміть частину управлінських функцій на себе

Навички управління надзвичайно корисні в справі інвестування. Зазвичай творці стартапів слабо розбираються в справі керівництва бізнесом: ваша справа – допомогти їм грамотно розвивати і просувати проект.

Порада 4. Не допускайте недолік інформованості

Слідкуйте за тим, щоб менеджери постійно постачали вас докладними відомостями про хід реалізації проекту.

Якщо ви відчуваєте, що ваші підопічні неохоче йдуть на контакт або надають занадто оптимістичну інформацію, наполягайте на професійному аудиті бізнесу.

Порада 5. Не бійтеся доинвестирования з боку інших інвесторів

Новачкам корисно спілкуватися з іншими бізнес-ангелами і брати участь у спільних інвестиціях. Краще мати невелику частку в успішному справі, ніж поодинці займатися провальний проект.

Порада 6. Шукайте експертів за запропонованими технологіями

Експертна думка ніколи не буває зайвим. Якщо ви самі не розбираєтеся в сфері, якою займаєтеся, найміть професіонала і доручіть йому об'єктивне дослідження технічних або фінансових аспектів.

Порада 7. Відмовтеся від інвестування в напрями, в яких ви сумніваєтеся

Далеко не всі проекти розвиваються на повноцінний бізнес. Якщо у вас є сумніви в перспективності того або іншого напряму, краще взагалі не починати співпрацю з такими стартапами.

Читайте також статтю «Інвестиційна діяльність» на нашому сайті.

6. Професійна допомога в пошуках бізнес ангелів

Пошуки приватних інвесторів – справа клопітка і не завжди вдячна. Скористайтеся допомогою професійних компаній сайтів з пошуку бізнес-ангелів, і ваші шанси на успіх багаторазово зростуть.

Професійна допомога

Пропоную вибрати найбільш підходящий варіант з числа лідерів в цій області.

StartUpStepStartUpStep – майданчик, на якій підприємці зустрічаються з приватними інвесторами та представниками великих венчурних фондів. Новачки мають можливість заявити про свій проект, презентувати його і вийти на контакт з інвесторами. Найкращі проекти отримують іменний сертифікат учасника та можливість отримати приз за кращий стартап року.

Ліга фінансових консультантів«Ліга фінансових консультантів»   пошук бізнес-ангелів з декількох сотень приватних інвесторів і венчурних компаній. Реальний шанс почати свій бізнес для підприємців і розробників стартапів з нульовим фінансовим капіталом.

Сервіс допомагає також чинним бізнесменам знайти партнерів і розширити підприємницьку діяльність. Заявку можуть залишити на сайті усі бажаючі.

Лабораторія інвестиційних проектів«Лабораторія інвестиційних проектів»   сайт для тих, хто хоче знайти інвестора або покупця на свою наукову розробку або бізнес-проект. Консультації, юридична та інформаційний супровід для розробників нових технологій.

Корпорація спеціалізується на інтелектуальних продуктах, але готова надати підтримку та пересічним підприємцям. Місія компанії – об'єднання зусиль для швидкого досягнення результату.

Рекомендую подивитися цікавий ролик по темі статті.

7. Висновок

Що ж, друзі, підведемо підсумки. Залучення в проекти бізнес-ангелів – реальна можливість запустити свій бізнес і поставити його на ноги. Без додаткових вкладень навіть найбільш перспективні стартапи можуть загинути в зародковій стадії.

Користуйтеся нашими порадами щодо вибору інвесторів та не бійтеся йти на контакт. Будь-який бізнес потребує підтримки: ніколи не втрачайте шанс її отримати.

Колектив нашого проекту бажає своїм читачам успіху в комерційних і творчих починаннях. Чекаємо від вас оцінок статті і коментарів по темі публікації.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Що таке бізнес-ангели   список ТОП-7 business angels + 5 простих кроків як залучити бізнес-ангела