Що таке венчурний фонд — 5 етапів венчурного бізнесу + огляд ТОП-7 кращих венчурних фондів

Як працює венчурний фонд і як формується капітал інвестора? Хто є учасниками венчурного бізнесу? Які компанії пропонують кращі умови венчурного фінансування?

Привіт відвідувачам і постійним читачам онлайн-журналу ! На зв'язку Денис Кудерин.

Сьогодні ми поговоримо про венчурні фонди – організації, що фінансують ризиковані комерційні проекти. Публікація продовжує серію статей про прибутковому інвестуванні.

Матеріал буде корисний бізнесменам, стартаперам і розробників інноваційних продуктів з високим комерційним потенціалом.

А тепер – докладно по кожному пункту.

Венчурний фонд

1. Що таке венчурні фонди?

Навіть найгеніальніші комерційні проекти, наукові розробки та інновації потребують фінансування. Без додаткових грошових вливань не буде розвитку і просування продукту на споживчий ринок.

Допомогти стартаперам і молодим бізнесменам можуть венчурні фонди. Поговоримо про їх діяльність, принципи роботи та переваги.

Венчурні фонди – структури, орієнтовані на роботу з інноваційними проектами і стартапами. Організації такого типу вкладаються в високоризикові підприємства з метою отримати в подальшому прибуток від продажу часток або акцій фінансуються компаній.

Саме слово «venture» (англ.) в перекладі означає «ризиковане починання».

Об'єктами інвестування виступають як вже сформовані компанії, так і «голі» бізнес-ідеї без стратегічного плану розвитку.

Саме високі ризики в поєднанні з не менш високими потенційними доходами відрізняють венчурні фонди від інших інструментів інвестування.

Такі структури допомагають молодим підприємствам, яким в силу свого статусу недоступне банківське кредитування та інші традиційні варіанти залучення коштів.

У процесі венчурного інвестування беруть участь:

  • власне венчурний фонд;
  • керуюча компанія;
  • об'єкт інвестування.

Фонди мають право на випуск і продаж акцій компаній, які вони фінансують. Головну мету роботи венчурних підприємств можна сформулювати наступним чином: «зайти за рубль, а вийти за п'ять».

Тепер про переваги роботи з венчурними фондами:

  • кошти видаються на тривалі терміни (3-8 років);
  • не потрібно платити річних і щомісячних відсотків;
  • не потрібно застав та додаткових гарантій;
  • фонди стають повноцінними діловими партнерами компаній;
  • у разі втрати коштів компанія не оголошується банкрутом і звільняється від боргових зобов'язань.

Детальніше про венчурне інвестування – у спеціальній статті нашого журналу.

2. Як працюють венчурні фонди?

Венчурні фонди створюються, як правило, досвідченими підприємцями чи особами, які мають економічну освіту. Всі учасники команди добровільно надають фінансові та інтелектуальні активи для розвитку та просування підприємства.

Приблизна схема роботи венчурного фонду виглядає так:

  1. Фахівці шукають стартапи та інновації з потенціалом високої прибутковості.
  2. Знайдені об'єкти піддаються професійного аналізу – досліджується рентабельність, продукти і послуги підприємства, визначається коефіцієнт ризику.
  3. Розробляється стратегія розвитку, ведеться пошук каналів збуту.
  4. Випускаються акції компанії, які фонд і вкладає свої активи (контрольний пакет залишається у підприємства, щоб не позбавляти керівників мотивації).
  5. Об'єкт розвивається, росте його вартість на ринку.
  6. Керуюча компанія приступає до зворотного процесу – реалізує акції на біржі та отримує дивіденди.

Останній етап називається мовою бізнесу «виходом з інвестицій». Саме на цій стадії визначається, принесуть вкладення прибуток, на яку спочатку розраховував фонд.

Приклад

як хрестоматійних прикладів успішного венчурного інвестування можна назвати такі компанії, як Apple, Microsoft і Intel. Тепер це найбільші міжнародні корпорації, але на ранньому етапі вони розглядалися як підприємства з невизначеним майбутнім і високим ступенем ризику.

Бренди

Сучасні венчурні фонди часто розпоряджаються активами кількох великих інвесторів, вкладаючись у різні комерційні напрямки.

Така схема роботи (диверсифікація вкладів) на порядок знижує ризики, оскільки за статистикою, лише 30% об'єктів окупає збитки організації.

Читайте також близьку за тематикою статтю «Інвестиційні фонди».

3. Як формується капітал інвестора – 5 основних етапів венчурного інвестування

Термін життя конкретного проекту – від 3 до 10 років. Раніше, ніж через 3 роки навряд чи можна пройти всі стадії інвестування, особливо в російських умовах.

Розглянемо основні етапи венчурного інвестування, починаючи з пошуку перспективної ідеї і закінчуючи виходом з проекту.

Етап 1. Вибираємо запропоновану бізнес-ідею

Вибір ідеї, в яку будуть вкладені кошти фонду, грає ключову роль. Очевидно, що найбільший успіх мають проекти, розраховані на масового споживача. Перспективні також дійсно унікальні ідеї та інновації, що не мають аналогів.

Ті, хто вважає, що всі ринкові ніші вже заповнені, і принципово нові товари і послуги не мають комерційного потенціалу, помиляються.

зокрема, цікаві інтернет-продукти, мобільні та інформаційні технології нового формату завжди знайдуть свого покупця. Особливо, якщо застосувати грамотний маркетинг і професійне просування.

Етап 2. Вкладаємо гроші

Інвестиційний план розробляється професійними фахівцями в області економіки та фінансів. Іноді представники венчурного фонду безпосередньо беруть участь в управлінні компанією і розробки ефективної бізнес-стратегії.

Етап 3. Розширюємо бізнес

Розвиток бізнесу передбачає збільшення обсягів і потужності виробництва, залучення додаткового персоналу на підприємство. На цьому етапі важливо правильно розрахувати доходи від бізнесу і співвіднести їх з поточними витратами.

Інтернет-проекти часто обходяться інвесторам дешевше, ніж оффлайн-компанії. Однак грамотних фахівців у сфері онлайн-маркетингу і просування знайти не так-то просто.

Етап 4. Стабілізуємо прибуток

Стабілізація прибутку можлива тільки у разі досягнення компанією певного рівня прибутковості. Успіх уже близько, але заспокоюватися ще рано.

Треба кувати залізо, поки воно гаряче – завойовувати нові частки ринку, відкривати філії компанії, розробляти нові лінійки продуктів.

Етап 5. Продаємо акції і залучаємо нових інвесторів

Вчасно вийти з проекту – теж свого роду мистецтво. Цінні папери успішної компанії продаються всім зацікавленим особам і, насамперед, іншим інвесторам.

Діюче підприємство зі стабільними доходами вже не входить в інтереси венчурного фонду, а значить, активи пора вкладати в інші напрямки.

Детальніше про прибуткові інвестиції в – у відповідній статті нашого блогу.

4. Як залучити кошти венчурного фонду – 5 простих кроків для стартаперів

Розробників інноваційних проектів і новачкам у світі бізнесу слід розуміти основне правило залучення інвестицій: інвестор – це покупець, і його треба зацікавити.

Ніхто не стане вкладати кошти в проект з сумнівною ідеєю і невиразною стратегією розвитку. А отже, дії стартаперів повинні підпорядковуватися певній схемі.

Крок 1. Вибираємо венчурний фонд

Найважливіший етап, від якого залежить успіх підприємства. Для початку потрібно ретельно вивчити ринок венчурних компаній, дізнатися, які сфери їх інтересів, хто з персоналу працює з новими проектами, який середній чек.

Деякі організації оперують великими сумами (2-3 млн. рублів). Якщо вас цікавлять більш скромні вкладення (наприклад, 300 тис. рублів), відразу вибирайте для себе саме такі фонди.

Працюйте тільки з професійними та досвідченими гравцями, які допомагають не тільки грошима, але і експертними радами.

Як вибрати венчурний фонд

Інвестори-любителі небезпечні тим, що можуть кинути проект на будь-якій стадії, якщо їх надії на вибухове зростання прибутку не виправдалися. Професіонали ж прекрасно розуміють всі ризики і, як правило, йдуть з компаніями до кінця, не вимагаючи ніяких гарантій і компенсацій в разі провалу.

Крок 2. Презентуємо проект

Мета презентації – привернути увагу, зацікавити.

На стадії презентації венчурні фонди звертають увагу на три речі:

  • основну ідею;
  • наявність згуртованої команди;
  • впевненість в успіху розробників стартапу.

Представляючи проект, не варто вдаватися в подробиці і пояснювати всі технічні нюанси. Головне завдання – показати інвестору його вигоди.

Крок 3. Проводимо переговори

Інвестори приймають остаточне рішення за результатами особистої зустрічі.

Представники венчурних фондів повинні побачити лідера, який готовий на все заради просування свого бізнесу.

Керівникам стартапів потрібно заздалегідь підготуватися до можливої дискусії: напевно доведеться відповідати на «незручні» запитання й аргументовано доводити свою правоту.

Крок 4. Створюємо фінансову модель стартапу

Інвестори повірили в ваш проект, значить, потрібно рухатися далі.

І саме – створити фінансову модель майбутнього підприємства, а точніше – надати звіт про витратах і доходах на найближчі 3 роки. Важливо врахувати всі нюанси і визначити важелі впливу на майбутні прибутки.

Крок 5. Укладаємо договір

Узгодження документів і закриття угоди зазвичай займає 2-3 місяці. Нерідко підприємці стикаються з такою ситуацією: в готовому договорі умови для стартаперів відрізняються від тих, що обговорювалися на ранніх етапах.

Це не дивно: експерти венчурних фондів завжди працюють на зниження ризиків для своєї організації і часто переграють остаточні умови на свою користь. Бізнесменам зі свого боку варто залучити професійних юристів для оцінки наслідків таких змін.

Рекомендую подивитися ролик по темі венчурних фондів.

Додатковий матеріал по темі ви знайдете в статті «Як вибрати інвестиційний фонд».

5. Огляд ТОП-7 кращих венчурних фондів

Венчурні фонди в – структури відносно нові. Новачкам складно розібратися, яким компаніям варто довірити своє майбутнє, а які краще обходити стороною.

На допомогу стартаперам і бізнесменам ми підготували список з 7 найбільш авторитетних і надійних організацій в .

Softline Venture PartnersSoftline Venture Partners – фонд, що спеціалізується на інвестиціях в стартапи на ранніх стадіях. Пріоритетні напрями – IT, інформаційна безпека, хмарні технології. Допомога у створенні, просуванні і продажі інноваційних продуктів.

На поточний момент в портфелі компанії 15 повноцінних проектів. Фонд входить в групу компаній Softline – лідера російського ринку у сфері ліцензованого ПЗ.

ABRTABRT – допомога підприємцям у створенні софтверних компаній світового рівня. Технічна та управлінська підтримка проектів, професійний маркетинг, вихід на світовий ринок.

Фонд підтримує партнерські стосунки з венчурними компаніями з США. Сьогодні в портфель фонду входить кілька проектів, у тому числі Acronis, InvisibleCRM, Veeam Software. Інвестує в стартапи і компанії на стадії зростання.

Ukrainian VenturesRussian Ventures – інвестиції в російські компанії. У портфелі фонду проекти Атлас (мобільний зв'язок), Купол (моніторинг соцмереж), Блискавка (новинні стрічки Рунета) і багато інших.

Основні напрямки – інформаційні ресурси для російськомовних користувачів, послуги в офлайні, соціальні мережі.

Addventure IIAddventure II – девіз компанії: «більше, ніж гроші». Фонд надає не тільки фінансову, але й інформаційну підтримку стартапів. Інвестує в сильні команди і яскраві проекти з готовою бізнес-моделлю.

Компанія працює на ринку венчурного інвестування з 2008 року. Пріоритетні сфери діяльності – інтернет-комерція, агрегатори, інтернет-маркетинг, мобільні технології.

Prostor CapitalProstor Capital – вкладення в «проривні» проекти. Фонд не боїться експериментувати, вкладаючись у найбільш перспективні сегменти ринку і молоді таланти. Для кожного проекту підбираються індивідуальні моделі інвестування.

Компанія орієнтується не тільки на фінансовий результат, але і загальний успіх підвідомчих об'єктів. Співробітники мають досвід управління великими корпораціями і професійно розбираються в маркетингу і рекламі.

Runa CapitalRuna Capital – розумні гроші для розумних стартапів. Міжнародна компанія, що інвестує в комерційні починання на самих ранніх стадіях. Середній чек – 3 мільйони доларів.

Пріоритетні сфери бізнесу – інтернет, мобільні і хмарні технології. В портфоліо компанії – десятки інтернет-проектів, в тому числі – російськомовних.

РВКРВК (Фонд Посівних Інвестицій) створений в 2009 році з метою сприяння розвитку підприємств науково-технічного напряму. Фонд орієнтований на інвестиції в російські проекти з високим потенціалом зростання на світовому ринку.

Загальний обсяг коштів компанії – 2 млрд. доларів. Фонд інвестує власні кошти, а також гроші інвесторів-партнерів.

У таблиці нижче представлені основні характеристики згаданих фондів:

Венчурний фонд Середній чек Пріоритетні напрямки
1 Softline Venture Partners $1 млн. IT, хмарні технології, комп'ютерна безпека
2 ABRT Від $1 млн. і вище Технологічні проекти, нові мобільні та інтернет сервіси
3 Russian Ventures Сума не фіксована Інтернет технології, оффлайн-послуги
4 Addventure II Не визначено Інтернет-комерція, мобільні програми
5 Prostor Capital Від $1 млн. Інтернет
6 Runa Capital $3 млн. IT, мобільні технології
7 РВК (Фонд Посівних Інвестицій) Сума не визначена Наука і техніка

6. Висновок

Отже, тепер ви в курсі, що собою представляють венчурні фонди і як вони працюють. Сподіваюся, наші експертні поради допоможуть вам вибрати найбільш щедру і розуміє інвестиційного партнера і успішно запустити свій бізнес.

Якщо ви тільки починаєте свій шлях інвестора   стаття «Інвестування для початківців» для вас!

Команда журналу бажає вам успіху в будь-яких комерційних починаннях. Чекаємо оцінок статті, зауважень і коментарів по темі публікації.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Що таке венчурний фонд — 5 етапів венчурного бізнесу + огляд ТОП-7 кращих венчурних фондів