Венчурні інвестиції   що це таке і як на них заробити + огляд ТОП-7 надійних венчурних фондів в

У чому особливості венчурного фінансування стартапів? Що таке венчурний капітал? Як виглядає список кращих венчурних фондів в ?

Здрастуйте, шановні читачі! Сьогодні з вами Ганна Медведєва. Ми поговоримо про венчурному інвестуванні   явищі, в досить молодому, але активно розвивається. І тут я хочу поділитися з вами досвідом, як заробляти на венчурних інвестиціях.

Дана інформація буде корисна тим, хто хоче вкласти кошти в інноваційний проект, але не знає, з чого почати. А також тим, у кого вже є ідея, але немає грошей на її здійснення.

Розібравшись в принципі роботи венчурного інвестування, ви побачите нові можливості і покладіть початок своїй справі.

Отже, почнемо!

Венчурні інвестиції

1. Що таке венчурні інвестиції

Слово «венчурний» прийшло в російську мову з англійської і в буквальному перекладі означає «ризиковане підприємство». Таким чином, венчурні інвестиції — це дуже ризиковані вкладення.

Чому у випадку з венчурними інвестиціями ступінь ризику не просто висока, а дуже висока? Тому що мова йде про вкладення коштів в інноваційний бізнес, абсолютно нові технології, аналогів яких ще не було.

Приклад

Вкладення в залізні дороги, авто, мобільний зв'язок, комп'ютерну техніку спочатку були венчурними (хоча саме визначення з'явилося набагато пізніше). Зараз фінансування цих галузей відноситься до самого звичайного класичного бізнесу.

На початковій або ранній стадії інвестори вкладають кошти в проект, а коли компанія виходить на стабільно високий рівень, пакет акцій або частка продаються за дуже вигідною ціною.

Наскільки великий ризик, настільки він буде виправданий у випадку успіху. Статистика говорить про те, що незважаючи на всю ризикованість, венчурні інвестиції – найбільш прибуткові та стабільні для багатьох інвесторів.

Що таке венчурні інвестиції

Венчурними інвесторами можуть бути як окремі особи (найчастіше   юридичні), так і цілі фонди.

Венчурний фонд – це фонд інвестицій, який орієнтований на роботу з інноваційними проектами (стартапами).

Оскільки вкладати капітал в одне підприємство дуже ризиковано, фонди розподіляють його на десятки проектів. На дев'яти стартапах можна прогоріти, а десятий окупить всі вкладення і принесе колосальну прибуток. На нашому сайті є окрема стаття з венчурним фондам.

Венчурний капітал – це капітал інвесторів, призначений для фінансування стартапів.

Венчурний інвестор отримує частину доходу від бізнесу і іноді бере участь в управлінні проектом (теж не безоплатно).

Детальніше про вигідному інвестуванні в    в спеціальній публікації. Про інших, менш ризикованих видах інвестування читайте в статті нашого сайту «Інвестування для початківців».

2. Як заробити на венчурних інвестиціях — 6 простих кроків

Успіх справи багато в чому залежить від системності дій. Складіть план і точно виконуйте всі його пункти.

Крок 1. Збираємо необхідну суму

Без цієї умови не буде ніякого початку. Мабуть, ви приступили до справи, вже маючи певний капітал.

Крок 2. Визначаємо напрямок для інвестування

Постарайтеся зробити це, орієнтуючись на ситуацію на фондовому ринку. Добре підшукати ще не зайняту нішу в сфері економіки. А можна взяти абсолютно інноваційне спрямування, яке абсолютно не відомо і на ринку буде першим.

Крок 3. Знаходимо перспективний бізнес і визначаємо стратегію його розвитку

Коли ви підібрали проект, з якого в майбутньому плануєте отримати солідний прибуток, займіться аналізом діяльності підприємства і грунтовно розробіть стратегію його розвитку. Це як раз той випадок, коли потрібно спочатку добре подумати, а потім діяти.

Зверніть увагу на всі нюанси. Можливо, знадобиться переоформити фірму в акціонерне товариство.

Крок 4. Підписуємо контракт

Це юридична сторона справи. Якщо ви необізнані в юридичних тонкощах, знайдіть грамотного юриста. Спочатку правильне оформлення позбавить вас від виправлення помилок і стане запорукою успішного початку.

Крок 5. Контролюємо діяльність компанії

Багато венчурні інвестори вкладають у розвиток проекту свої знання, допомагають корисними порадами та зв'язками і приймають участь в плануванні. А також здійснюють контроль діяльності підприємства.

Крок 6. Продаємо акції на відкритому ринку

Через певний час проект досягне стабільного фінансового становища, а прибуток за інвестиціями – передбачуваного рівня. Тоді ви можете продати акції іншим вкладникам, які воліють працювати з мінімальними ризиками.

Читайте близький за тематикою матеріал — «Інвестиції в інтернеті» та «Інвестиційна діяльність».

3. Де інвестору шукати проекти для венчурних інвестицій — 3 корисні поради для новачків

Звичайно, мільйонерові простіше знайти об'єкт для інвестування, але мільйонерами є далеко не всі. Однак щоб знайти підходящий для ваших можливостей проект, існують деякі способи.

Порада 1. Зверніться до своїх знайомих

У багатьох початківців стартаперів немає початкового капіталу. Але головна проблема не в цьому, а в тому, що вони не мають кола спілкування, де є вихід на інвесторів.

Як знайти проект для венчурних інвестицій

В такому випадку бізнесмен-початківець починає залучати родичів, друзів, знайомих і т. д. тобто, потрібно просто побільше спілкуватися з людьми і ділитися інформацією.

Напевно через якихось друзів або знайомих вам зустрінеться людина, у якого є готова бізнес-ідея, але немає грошей для її реалізації.

Порада 2. Шукайте проекти на біржах

Інтернет на допомогу! Інвестиційні майданчики – не рідкість, і в будь-якій пошуковій системі можна знайти безліч варіантів.

Наприклад, портал «Біржа інвестиційних проектів» (inproex.ru) пропонує допомогу в пошуку інвесторів, так і стартапів. В їх компетенції навіть розробка бізнес-планів, обмін інвестиційних проектів та інші види співробітництва.

Ще одна відома інвестиційна платформа – startup.ua – надає обширну базу проектів і формує інвестиційний портфель. Професійне консультування з будь-яких питань, обмін досвідом і знаннями також у переліку їх послуг.

Порада 3. Відвідуйте платформи колективних інвестицій

Інша категорія бірж інвестиційних проектів – це платформи колективних інвестицій.

Перевага онлайн-бірж пайової участі в тому, що акції проекту купуються тут же на майданчику. Таким чином, майданчик виступає гарантом та регулює відносини між інвестором і стартапом.

Якісь із таких майданчиків проводять експертизу проектів, інші не вважають за потрібне це робити. Але в будь-якому випадку, на біржах пайових інвестицій можуть знайти стартапи як новачки, так і досвідчені інвестори.

Детальніше про інвестиції в бізнес   в окремому матеріалі сайту.

4. Огляд ТОП-7 венчурних фондів в

Ми звернули увагу на кращі фонди, що працюють на території . Всі вони існують більше 2 років і зробили як мінімум 3 вкладення в різні галузі російського бізнесу.

1) Softline Venture Partners

Softline Venture PartnersКорпоративний фонд групи компаній Softline працює з 2008 року і має капітал $20 млн. Він орієнтований на сферу інформаційних технологій і спеціалізується на стартапах ранньої та посівної стадій, виводячи їх на рівень стабільного зростання.

У числі його 13 проектів   інтернет-магазин Daripodarki.ru, який за 6 років вийшов на високий рівень і був проданий французької компанії Edenred.

У 2015 році фонд здійснив свою найбільшу операцію, інвестувавши 7 млн. рублів в офлайн-мережа Family Business.

2) ABRT

ABRTФонд існує з 2006 року і робить ставки на бізнес, що розробляє і продає програмне забезпечення. Причому може інвестувати в стартап і на посівній стадії і в стадії зростання.

Найбільші проекти фонду   Acronis, KupiVIP і Oktogo.ru.

Творці фонду Андрій Баронів і Ратмір Тимашев знамениті тим, що в 2004 році продали каліфорнійської Quest Software за $115 млн. ними ж створену компанію Aelita Software.

Примітно і те, що на посівній стадії фонд може вкласти до $2-3 млн. Він також надає підприємцям потужну підтримку, маючи великий управлінський досвід.

3) Russian Ventures

Ukrainian VenturesЗасновник фонду Євген Гордєєв будує роботу на двох принципах   гнучкості і швидкості. Прийшовши в IT-індустрію ще в 1997 році, він адаптує концепції західних проектів до умов розвитку в . А на прийняття рішення йому достатньо півгодини.

Працюючи з 2008 року, фонд має обсяг у $2,5 млн. У даний момент самий його відомий стартап — Pluso.ru. Із завершених проектів   рекламна мережа Okeo і спільнота Ogorod.

4) Addventure II

Addventure IIВважається першим в фондом ранніх стадій. Самі себе вони називають фондом бізнес-ангелів.

Головна перевага фонду — це те, що крім інвестицій, він надає своїм партнерам контакти і зв'язки. Так би мовити, працює з «розумними грошима».

найгучніший проект   DARBERY (сайт колективних покупок). Інші стартапи також пов'язані з інтернет-продажами і розробкою різних додатків для мобільного зв'язку та інтернету.

5) Prostor Capital

Prostor CapitalЦей фонд, існуючий з 2011 року, може вважатися одним із самих передових:

по-перше, його фахівці володіють дуже тонким чуттям — вони здатні побачити потенціал компанії на самому початку її діяльності; по-друге, свою увагу вони зупиняють на найяскравіших проектах; по-третє, фонд надає хорошу підтримку і створює найкращі умови для співпраці.

Словом, фонд ставить високу планку насамперед для себе. Профінансовані ним проекти   Щоденник.ру, Vita Портал, Car-fin.ru та інші.

6) Runa Capital

Runa CapitalЗасновник фонду Сергій Білоусов орієнтує роботу на виведення російських технологічних компаній на великий ринок. Крім того, фонд щедро надає найцінніший ресурс   знання.

Проекти, в які вкладається Runa Capital, досить успішні. Багато в чому це забезпечується тим, що команда вміє знайти спільну мову з партнером і зберегти потрібну дистанцію.

Як бачите, велика увага Сергій приділяє людському фактору. Адже в бізнесі теж люди, а не роботи.

7) PBK (Фонд посівних інвестицій)

РВКДержавний фонд венчурних фондів з 2009 року активно розвиває в індустрію венчурного інвестування.

Співпрацю з цим фондом буде цікаво підприємцям, взяла за основу бізнесу новітні науково-технічні відкриття. А також тим, хто не любить, коли інвестор занадто активно прагне брати участь у процесі управління.

Але великим незручністю в даному співробітництво буде величезна кількість документації. Потрібно мати на увазі і те, що фонд інвестує тільки з венчурним партнером.

Найбільш відомі проекти   Wobot, «Керамічні трансформатори», «Мембранні технології».

Про те, як знайти інвестора, читайте спеціальну публікацію.

Про особливості венчурного інвестування в пропонуємо подивитися відеоролик.

5. Хто такі бізнес-ангели і чим вони відрізняються від венчурних інвесторів?

Лірична назва, трохи незвичайне для бізнес-термінології, з'явилося в 20-х роках XX століття. Так у той час прозвали заможних меценатів в Європі. Вони вкладали кошти в театральні постановки. Прибуток же отримували тільки в разі успіху вистави.

В даний час цей елемент залишився, хоч і зазнала деякі зміни. Бізнес-ангели вкладаються в такі проекти, сфера яких їм не просто цікава, але і де вони можуть застосувати свої власні навички.

Часто бізнес-ангелами стають не тільки заради отримання прибутку, а для передачі досвіду або реалізації своїх знань на практиці. Так би мовити, для морального задоволення.

нижче Таблиця допоможе зрозуміти, в чому різниця між бізнес-ангелами та венчурними інвесторами:

Бізнес-ангели Венчурні інвестори
1 Інвестують власний капітал. Управляють чужими грошима.
2 Інвестування в інноваційний проект – основне. Можуть інвестувати в щось нове, але це не буде основним проектом.
3 Неодмінно мають особистий досвід і широкі знання в даній сфері. Можуть володіти якимись спеціальними знаннями, але не обов'язково.
4 Залучення їх в проект не потребує великих витрат. Фінансування обходиться досить дорого.
5 Оскільки це інвестори-одинаки, знайти їх можна де завгодно. Зосереджені в крупних фінансових центрах і фондах.
6 Співпрацюють безпосередньо з компанією. Діють через посередників (брокерів, фондів).
7 Крім грошових вкладень, мають і іншу підтримку, в тому числі моральну. Далеко не завжди можуть підтримувати і надавати додатково знання, контакти і інші можливості.

Як правило, бізнес-ангел – це підприємець з солідним освітою і великим особистим досвідом. Інтелектуальна сторона проекту для них має не останнє значення.

Тому найчастіше вони інвестують у високотехнологічний бізнес і інтернет-ідеї. Згідно зі статистикою, кожен п'ятий з них – мільйонер.

У «ангельське» інвестування поки не дуже розвинене. Хоча зараз бізнес-ангели вже об'єднуються в мережі, яких на даний момент зафіксовано понад 20.

Про бізнес-ангелів на сайті є більш розгорнутий матеріал.

6. Висновок

Ми дали визначення основним поняттям і розглянули ситуацію венчурного інвестування в . У наступних статтях ми продовжимо вивчення даної теми.

Дорогі друзі! Ми сподіваємося, що ви плідно провели час, читаючи цю статтю. Бажаємо кожному інвестору знайти той самий проект, який вже чекає його десь, а кожному стартаперам – здійснити на ділі свою ідею. Чекаємо від вас оцінок публікації і коментарів до неї. Будьте успішні у всіх починаннях!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Венчурні інвестиції   що це таке і як на них заробити + огляд ТОП-7 надійних венчурних фондів в