Що таке стартап (Startup)   повний огляд поняття для новачків + 5 практичних порад щодо відкриття свого стартап проекту

Ви дізнаєтеся що таке startup і які стадії його розвитку, а також як відкрити свій стартап-проект і де шукати інвесторів для вашого бізнесу

Привіт, друзі! З вами постійні автори журналу «.ru» Олександр Бережнов і Віталій Циганок.

Сьогодні ми поговоримо про те, як правильно організувати стартап.

Оскільки ми самі неодноразово запускали бізнес-проекти, ми розповімо вам, які перешкоди можуть виникнути на початковому етапі, і дамо цінні поради для їх ефективного подолання.

Вже цікаво? Тоді читайте далі!

Що таке стартап і як його почати

1. Що таке Startup простими словами – визначення та історія виникнення

За свою невелику підприємницьку кар'єру ми відкрили декілька бізнесів і розуміємо, що це не просто. Зараз наш сайт «.ru» можна віднести до поняття «стартап».

Отже, для початку розберемося, що таке startup. Класичне визначення стартапу, дане американським підприємцем Стівеном Бланком (який, власне, і ввів в ужиток даний термін).

Стартап — це тимчасова структура, призначена для пошуку і реалізації масштабованої бізнес-моделі.

Більш простими словами можна визначити стартап як новий комерційний проект, який створюється з метою отримання прибутку від бізнесу після його успішного розвитку.

Термін «Startup» з англійської перекладається як «початок процесу», його «старт». Однак не всякий відкрився комерційний проект можна назвати стартапом. Під це визначення потрапляє лише невелика частина країн з нуля бізнес-проектів.

Команда стартаперів

Класичні стартапи мають одну характерну рису – вони мають унікальну (оригінальну, ексклюзивну) ідею. Справжній стартап ніколи не копіює вже відомі комерційні проекти, а являє собою щось кардинально нове.

Приклад

У свій час ідея Марка Цукерберга за створення соціальної мережі «Фейсбук» була абсолютно оригінальною та нової: аналогів такого формату в інтернеті не було.

Якщо ви вирішите створити свою соціальну мережу, це вже не буде стартапом, хіба що в основі вашого починання буде якась радикально свіжа думка.

В останні роки слово «стартап» стало дуже популярним, щоправда значна частина населення вживає термін не зовсім коректно.

Під цим поняттям люди мають на увазі запуск практично будь-якого бізнесу, аж до відкриття нового кіоску на ринку. Нерідко стартап застосовують виключно стосовно інтернет-проектів.

І в тому, і в іншому випадку ухвала може бути правильним: якщо торгова точка на ринку діє у принципово новому форматі, який можна розмножити і використовувати в якості прибутковою бізнес-моделі, то це дійсно буде успішний startup.

Те ж саме можна сказати про онлайн-проекті. Якщо ви запустили принципово новий мережевий сервіс по обслуговуванню населення через Інтернет, значить, ви зробили успішний стартап і стали перспективним мережевим підприємцем.

Стартап – недавно створена компанія або організація (іноді навіть не оформлена юридично), яка будує свою діяльність на базі інноваційних ідей або нових, ще не запущені в масове вживання, технологій.

До слабких сторін стартапу можна віднести брак фінансування і нетривка положення на ринку. За кордоном такі проекти найчастіше створюються студентами: іноді такі фірми називають «гаражними».

Вперше даний термін у застосуванні до комерційного проекту був ужитий у 1939 році в США. У той час майже всі компанії, що займаються інноваціями та високими технологіями, базувалися в районі Сан-Франциско.

Кілька студентів Стенфорда, створюючи новий бізнес на базі принципово нової ідеї, назвали свою справу стартапом. Саме цей бізнес згодом оформився в успішну і прибуткову компанію в сфері інформаційних технологій під назвою Хьюлетт-Паккард або Ейч-Пі (HP).

Сьогодні слово startup частіше застосовують до інтернет-проектів. Частково це справедливо, оскільки саме всесвітня мережа – найбільш перспективний сучасний комерційний напрямок.

Навіть не замислюючись, можна назвати 5-10 успішних інтернет-стартапів, що принесли творцям мільйонні прибутки при мінімальних початкових витратах. Достатньо пригадати вже згаданий «Фейсбук», а також його вітчизняний варіант – «ВКонтакте» і інші соціальні мережі.

Можна згадати Вікіпедію (найбільшу і популярну онлайн-енциклопедію), базу відеороликів «Ютуб», сервіс «Радикал» для зберігання і швидкого показу в інтернеті своїх особистих фото, Вотсап, Скайп та інші сервіси для спілкування онлайн.

2. Основні стадії розвитку стартапу

Стартап повинен бути вдалим і потрібним, щоб залучити цільову аудиторію, а разом з нею – гроші інвесторів.

Головний показник успішності нового починання – готовність бізнес-партнерів вкладати в нього свої фінанси. Не завжди стартап заснований на чистої комерції: він буває інформаційним, гуманітарних, наукових, але в будь-якому випадку – перспективним.

Стадії розвитку стартапу

Початкова стадія роботи над будь-яким стартапом – це створення його прототипу. По мірі перетворення прототипу в повноцінний продукт стартап трансформується, розвивається і масштабується. Під масштабуванням розуміється збільшення сфери впливу проекту, пов'язаний з вкладенням фінансів.

Кінцева мета успішного стартапу – продаж продукту великої корпорації або продовження прибуткового бізнесу як самостійної компанії. Є ще один варіант – висновок акцій проекту на біржу і очікування його продажу за максимальною ціною на ринку.

Для наочності пропонуємо вивчити наступну таблицю, в якій стадії стартапа представлені більш детально:

Стадії Втілення Особливості
1 Pre-seed Наявність у творців чіткої ідеї і розуміння, що саме потрібно цільової аудиторії На цьому етапі зазвичай відсутня план реалізації ідеї
2 Seed-«посів» Вивчення ринку, складання поетапного плану, підготовка до запуску Бажано вже на цій стадії думати про пошук інвесторів
3 Прототип Створення робочої моделі стартапу Прототип має тільки основні функції і розрахований на роботу в ідеальних умовах
4 Альфа-версія Продукт вже готовий, але використовується лише невеликою групою для тестування та виявлення недоліків На цій стадії вносяться корективи і усуваються дефекти робочої моделі проекту
5 Закрита бета-версія Продукт має цілком функціональний статус, залучається обмежена кількість сторонніх користувачів Вже знайдені інвестори і комерційні партнери
6 Відкрита бета-версія Активно залучаються користувачі, ведеться масштабна розкрутка проекту Укладаються договори з клієнтами, проводяться перші продажі послуг і продуктів

Коли перераховані вище стадії успішно пройдені, товар (проект) запускається у масове використання або виробництво. Зрозуміло, що без залучення великого стороннього капіталу масштабне поширення стартапу неможливо.

Ось чому для будь-якої комерційної ідеї інвестор не менш важливий, ніж оригінальність і новизна. Навіть самі геніальні проекти потребують фінансової підтримки.

3. Як створити свій стартап – 5 порад від практиків для новачків

Генерувати комерційні ідеї – це не стільки вроджений дар, скільки навик. Стати успішним стартапером під силу кожній розумній людині з мінімальними творчими задатками, які, як відомо, є у всіх.

Експерти в області прибуткових стартапів вважають, що ідеї для запуску новітніх проектів можна побачити у всьому, що нас оточує. Потрібно лише трохи змінити кут зору і відмовитися від деяких загальноприйнятих соціальних суджень.

Більшість «серійних підприємців» мають спеціальний блокнот, в який вони регулярно вносять свіжі думки і спостереження. З часом вони можуть перерости в цікаві і прибуткові бізнес-ідеї. Радимо вам теж завести такий блокнот або відкрити спеціальний файл на електронному пристрої.

Для більшої ефективності ведення бізнесу можна використовувати і впроваджувати ТРИЗ   теорію рішення винахідницьких завдань.

А тепер – експертні поради щодо створення власних стартапів.

Порада 1. Дивіться в майбутнє

Будьте весь час в курсі нових ідей, технологій і починань. Відвідуйте актуальні ресурси, використовувати технічні та інформаційні новинки і все те, чого ще вчора не існувало. Будьте в перших рядах, думайте про продукти для наступного покоління.

Зробити наш світ таким, яким він є (маються на увазі його кращі риси), допомогли ті, хто не чіплявся за минуле, а дивився в майбутнє. Наше майбутнє – це і портативні гаджети, і нанотехнології, і машини, що працюють на принципово інших видах палива.

Намагайтеся мислити в термінах майбутнього. Не думайте, що це порожні мрії і фантазії: прив'язуйте інноваційні ідеї до реальних проблем. Оригінальні та творчі думки рідко виникають самі по собі – їх потрібно стимулювати щоденною практикою.

Порада 2. Станьте професіоналом в чому-небудь

В сучасному цивілізованому світі існує маса спеціальних областей, куди неможливо потрапити людині з вулиці. Атомна енергетика, медицина, митниця, професійний спорт.

Створення власного бізнесу в вузькоспеціальних сферах можливо тільки після набуття досвіду роботи у співробітника компанії даного профілю.

Станьте інсайдером – людиною, яка вивчає певну галузь зсередини – і ви зможете пробитися на прибуткові ринки з необхідною базою знань. Головне – наполегливість і щире бажання зрозуміти, як все влаштовано в тій чи іншій галузі бізнесу.

Приклад

Майкл Блумберг працював «айтішником» в банку Salomon Brothers. На початку 80-х його звільнили, видавши відступні в розмірі $10 млн.

На цю суму він створив власну фірму Bloomberg L. P., що займається наданням комерційних відомостей зацікавленим у цьому організаціям і особам. Тепер компанія – лідер своєї ніші, а сам Блумберг – 13-й у списку «Форбс» і за сумісництвом мер Нью-Йорка.

Стати експертом в якій-небудь області або майстром якогось потужного інструменту не так складно. Просто витратьте на це час – зробіть особисту інвестицію, яка буде приносити вам прибуток все подальше життя.

Відомий підприємець і фахівець в області особистісного розвитку і бізнесу Брайан Трейсі каже, що найкраща інвестиція — це підвищення власної цінності та здатності заробляти.

Sturt-up як вид бізнесу

Зустрічайтеся з різними людьми, говоріть з ними, пропонуйте свою допомогу. Нехай про ваших уміннях знає як можна більше людей.

Чудово, якщо ви станете крутим відразу в декількох областях – наприклад, у медицині й торгівлі, біржових ринках та IT-технологіях. На перетинах двох різних сфер відкривається безліч перспектив.

Порада 3. Знайдіть проблему, яку ви можете вирішити

Подивіться навколо і зафіксуйте те, що заважає вам жити, працювати чи відпочивати. Зверніть увагу на такі проблеми, для яких ви не можете підібрати готового рішення, оскільки його (рішення), можливо, не існує.

Часто буває так: у вас є фірма, яка стикається з певними труднощами. Створюється інша компанія, яка усуває такі труднощі. Успішна діяльність призводить до того, що друга компанія стає прибутковішою і більше першою.

Приклад

Всесвітньо відомий ресурс Flickr для зберігання графічних файлів з'явився, коли для запуску онлайн-ігри знадобився зручний спосіб розміщення в мережі користувальницьких зображень.

Тепер система має мільйони клієнтів, а про саму гру ніхто і не згадує.

Порада 4. Прагнете до постійного поліпшення сервісу в різних областях

Намагайтеся покращити все, що вас оточує, оскільки меж досконалості немає. Особливу увагу звертаєте на ті речі, які викликають у людей ворожість або ненависть: пошук житла та паркування, отримання документів, транспортні перевезення, відвідування лікарів. Подумайте, як можна вирішити ці завдання більш ефективно.

Можливо, варто залучити новітні технології для поліпшення існуючих алгоритмів повсякденних дій.

Подумайте, наприклад, як смартфони можуть допомогти робітникам великих підприємств виконувати свої функції, а не перешкоджати їм. Або як в цифрову епоху можна вирішити проблему черг в офіційних установах.

Пам'ятайте, що монополісти і великі державні структури не мають стимулу до розвитку. Кидати виклик усталеним систем складно, але не безнадійно. Деякі всесвітньо відомі корпорації з'явилися саме завдяки бажанню зробити сервіс комфортніше, ніж це виходило у конкурентів.

Значна частина успішних компаній сьогодні були в свій час похідними (а деякі практично клонами) інших успішних починань. Найвідоміші приклади – Amazon і Ozon, Facebook і ВКонтакте. Навіть кредитні системи (карти) Тінькофф – вітчизняна версія закордонного аналога Capital One.

Подумайте, що можна додати до існуючих комерційних проектів, щоб поліпшити їх. Може, варто знайти нові, більш дешеві шляхи реалізації або радикально поліпшити сервіс. Такі інновації часто набагато прибутковіше і перспективніше, ніж покупка готових франшиз. Про те, що таке франшиза, ми вже писали раніше.

Порада 5. Знаходите продукт для нових ринків

Нові ринки з'являються постійно, тільки не всі встигають їх відстежити. Масові продукти від великих корпорацій постійно створюють безліч перспективних напрямків для розвитку власного бізнесу.

найпоказовіший приклад – створення Біллом Гейтсом компанії Microsoft. Фірма була заснована для реалізації софта для домашнього комп'ютера, випущеного в 1975 році компанією MITS. Масовий продукт став відправною точкою для розкрутки одного з найбільш успішних у світовій практиці бізнес-проекту.

4. Інвестиції в стартап та пошук фінансування для вашого бізнесу

Всі великі інвестори в курсі, що максимальний дохід обіцяють «темні конячки»   нікому не відомі стартапи від молодих і талановитих, але безгрошових підприємців.

В РФ, як і в усьому світі, фінансуванням стартапів займаються венчурні організації і так звані «бізнес-ангели».

Венчурні фонди розпоряджаються чужими грошима   пайовими інвестиційними фондами (Піфами), активами страхових компаній та пенсійних фондів.

«Бізнес-ангели» – представники приватного капіталу, самостійно вибирають об'єкти фінансування і вкладають гроші в перспективні починання.

Фінансування стартапів

Саме в цих двох напрямках слід рухатися початківцям стартаперам в пошуках інвестицій. Можна також залучити родичів, друзів, державні фонди. Як не дивно, в допомогу родичів – друга категорія за обсягом вкладень у перспективні бізнес-ідеї.

Ще один продуктивний метод пошуку інвесторів – участь у форумах, конференціях, конкурсах, що проводяться венчурними компаніями та іншими комерційними структурами.

5. Приклади успішних проектів   ТОП-5 ідей для стартапу

Прикладів успішних стартапів – маса. Щорічно напряму комерційної думки міняються. Сьогодні актуальне коворкінг та інтернет-додатки, завтра заговорять про приватних дитячих садах або приватних кадрових агентствах.

На сьогодні найбільшою популярністю користуються такі стартапи:

  1. Організація агентства вантажоперевезень, що працює з активним залученням інтернет-технологій. Дуже перспективний напрямок з урахуванням того, що все більше людей робить покупки в онлайн-магазинах.
  2. Організація продажу або посередницької діяльності через Авіто (найпопулярніший в РФ сервіс безкоштовних оголошень). Безліч людей бажають продати якусь річ, але не мають на це часу: посередник може взяти на себе організацію продажів за певний відсоток від виручки.
  3. Організація приватного дитячого садка. Багато батьків не бажають користуватися послугами муніципальних установ, побоюючись нестачі уваги з боку персоналу. У приватній компанії приділяється дітям більше часу, до того ж є можливість самому регулювати термін перебування дитини в садку.
  4. Створення зручних систем для конвертації електронної валюти в готівку.
  5. Створення ефективних додатків для швидкого розміщення і запуску інтернет-магазинів для продажу через соціальні мережі.

Це лише приблизний список, який можна доповнювати до нескінченності. Ви можете знайти більш вигідний і цікаве для себе варіант: варто лише підійти до справи творчо і прикласти певні зусилля.

Подивіться відео Михайла Дашкіева з бізнес-молодості про те, що таке ефективний стартап і як його почати:

6. Висновок

Підведемо підсумки. Успішні ідеї витають у повітрі, і більшість з них цілком реально втілити в життя. Створити успішний стартап під силу кожному з нас – треба лише вірити у власні сили і користуватися нашими експертними радами.

Починайте з малого. Для початку почніть хоча б один свій бізнес з нуля, а набравшись досвіду, переходьте до більш складного   запускайте свої стартапи.

Бажаємо вам успіхів і успішних проектів!

Своїми думками з теми діліться в коментарях і не забувайте ставити лайки!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке стартап (Startup)   повний огляд поняття для новачків + 5 практичних порад щодо відкриття свого стартап проекту