Інвестор для відкриття бізнесу з нуля — де і як знайти за 5 кроків + 5 корисних порад по залученню інвесторів для бізнесменів-початківців

Як зробити свій бізнес-пропозиція привабливим і знайти приватного інвестора? Де і як відбувається пошук інвесторів для стартапів? Хто допоможе, якщо я шукаю інвестора для відкриття бізнесу в ?

Привіт всім, хто завітав на наш сайт! На зв'язку Денис Кудерин – спеціаліст по інвестуванню.

Продовжуємо тему інвестування. У новій статті постараюся докладно і докладно відповісти на питання, як знайти інвестора для бізнес-проектів, стартапів та інших комерційних починань.

Публікація буде корисна як починаючим підприємцям, так і тим, хто вже має досвід у просуванні та розвитку власного бізнесу.

Отже, почнемо!

Інвестор для бізнесу

Зміст
  1. Для чого шукають інвестора?
  2. Що може зацікавити інвестора?
  3. Як знайти інвестора – покрокова інструкція для початківців бізнесменів
  4. Де знайти інвестора – 5 перевірених способів
  5. Альтернативні джерела інвестування – що це?
  6. Як залучити інвестора – 5 корисних порад від досвідчених підприємців
  7. Хто може надати професійну допомогу в пошуках інвестора?
  8. Висновок

1. Для чого шукають інвестора?

Будь-який бізнес потребує фінансової підтримки. Без залучення коштів повноцінний розвиток проекту неможливо – він просто загине в зародковій стадії.

Збирати гроші і терпляче чекати слушного моменту – не варіант: у підприємницькій діяльності час – найважливіший фактор успіху. Поки ви будете відкладати кошти, вашу нішу неодмінно займуть розторопні конкуренти.

В нестачі фінансів немає нічого поганого. Навіть найбільші сучасні компанії (наприклад, Google) на дебютному етапі розвивалися виключно за рахунок стороннього капіталу.

Молоді і перспективні підприємства майже завжди відчувають дефіцит фінансів: як правило, це врівноважується надлишком перспективних ідей. Сьогодні процес пошуку інвесторів значно спростився – існують сотні фондів і компаній, готових надати свої ресурси початківцям комерсантам.

Однак ці фонди надають гроші далеко не кожному бізнесменові. Спочатку потрібно переконати партнера співпрацювати саме з вами, довести, що ваш проект краще, перспективніше і цікавіше, ніж у конкурентів, і надати грамотний бізнес-план.

А оскільки більшість інвесторів – професіонали з великим досвідом, вони здатні майже безпомилково визначати, куди краще вкладати кошти, щоб отримати гарантований прибуток.

Запам'ятайте: фонди і приватні інвестори не займаються благодійністю: їх цікавить повноцінна і по можливості швидка віддача від своїх вкладень.

Будь-які джерела фінансування – кредитні установи, венчурні компанії, бізнес-ангели – зацікавлені в поверненні своїх активів і не роздають гроші без достатніх комерційних підстав. Виняток становлять організації, що видають гранти, але їх увагу завоювати ще складніше.

Виникають закономірні питання:

  • як саме залучити інвестора в свій бізнес?
  • як говорити з інвестором, щоб не отримати відмову?
  • куди краще звертатися – в інвестиційні фонди, банки, безпосередньо до бізнесменів, до друзям і знайомим?

На ці питання (і деякі інші) я і спробую відповісти у наступних розділах цієї публікації.

Читайте ще одну статтю, близьку до даної тематики – «Інвестиційний проект».

2. Що може зацікавити інвестора?

Чому одним підприємцям вдається знайти гроші в лічені дні, а інші роками шукають матеріальну підтримку для перспективних (на перший погляд) проектів?

Справа зовсім не в природному чарівності (точніше, не тільки в ньому). Зацікавити інвестора – ціла наука або навіть мистецтво. В першу чергу, вкладникам потрібні гарантії, що їхні гроші будуть працювати.

Кожному інвестору необхідно знати все про учасників бізнесу – їх професійних та організаторських здібностях, мотивації і цілі.

Звертаючись до партнерів за підтримкою, підприємці мають заздалегідь підготувати:

  1. Презентацію свого проекту – інтригуюче введення в суть і зміст майбутнього бізнесу – половина успіху.
  2. Грамотний бізнес-план: у цьому документі, крім іншого, повинні міститися конкретні показники, яких компанія має намір досягнути за певний період.
  3. Реальний план витрачання отриманих коштів – інвестор повинен знати, куди підуть надані їм кошти.

Надлишкова інформація вашим партнерам не потрібна, але на будь-які можливі питання з боку вкладника у вас повинні бути готові відповіді. Надмірний оптимізм теж не вселить довіри: не намагайтеся завищити можливі прибутки і не умалчивайте про можливі ризики.

Постарайтеся зацікавити інвестора оригінальністю своєї ідеї, але пам'ятайте також, що надмірно радикальні інновації можуть відлякати консервативних кредиторів.

Приклад

Розробник стартап починає розмову з інвестором з такої фрази: «Я хочу надати вам продукт, якого ще ніколи не було на ринку!» Звучить ефектно, але досвідчений бізнесмен відразу насторожиться. Він-то знає, що на ринку зазвичай немає того, на що немає попиту.

Навіть якщо ваш продукт дійсно унікальний, будьте готові довести це потенційному партнеру фактами. Заздалегідь продумайте, як будете працювати з запереченнями, і особисто проведіть аналіз можливих ризиків.

Починаючи пошук, бажано також відразу визначити коло осіб, яким ваша пропозиція буде цікаво. Ваші дії повинні бути цілеспрямованими. Шукати партнерів можна самостійно або із залученням професійних консультантів.

В журналі є корисна стаття про те, що таке стартап.

3. Як знайти інвестора – покрокова інструкція для початківців бізнесменів

Діючи послідовно, грамотно і, що називається, «по науці», ви досягнете результатів набагато швидше. Головне правило в пошуках джерел фінансування – врахування інтересів інвестора. Не забувайте, що особа, що надає кредит, завжди керується комерційними міркуваннями.

Вашим можливим партнерам не потрібні інновації, їх турбує зовсім не ваше благополуччя, а множення і збереження власних коштів. Багатьом з них взагалі не цікаві нові бізнес-ідеї, оскільки вони вже втомилися від активної комерції.

Як знайти інвестора

Інвестори вже заробили грошей власною працею і тепер хочуть просто отримувати пасивний дохід від своїх активів. При цьому їх цікавлять способи, які принесуть грошей, ніж Піфи, банки та інші традиційні напрямки інвестування.

Ваше завдання – переконати партнерів, що ви такий дохід їм надасте.

Крок 1. Складаємо чіткий бізнес-план

Бізнес-план – перше, на що звертають увагу інвестори. Якщо у вас немає грамотно оформленої стратегії розвитку, шанси на успіх у пошуках фінансової підтримки будуть мінімальними.

В плані повинні міститися наступні пункти:

  • сутність пропонованої ідеї;
  • розміри необхідних вкладень;
  • комерційна вигода для інвестора;
  • приблизні терміни окупності та отримання першого прибутку;
  • перспективи розвитку компанії.

Експерти радять звертати увагу на кожну дрібницю аж до оформлення документів: рекомендується віддрукувати їх на високоякісному папері і супроводити професійним графічним дизайном.

Крок 2. Визначаємося з відповідною формою співробітництва

Існують різні способи взаємодії між одержувачем інвестицій та інвестором. Необхідно заздалегідь визначитися, яка форма буде для вашої компанії найбільш ефективною.

Одні вкладники дають гроші під відсотки, інші можуть зажадати частку в бізнесі або комісійні з майбутніх доходів. Вибравши найбільш прийнятну для вас модель співпраці, обов'язково вкажіть її в плані.

Пам'ятайте, що починаючому комерсанту потрібно бути гнучким: якщо инвеститор наполягає на якійсь певній формі взаємодії, можливо, варто піти йому назустріч.

Крок 3. Звертаємося за допомогою до досвідченим бізнесменам

Краще всього новачка зрозуміють досвідчені підприємці, які давно працюють в обраній вами ніші. Багато успішні бізнесмени охоче дають поради неофітам, якщо ті планують в майбутньому взаємовигідне партнерство.

Навіть якщо «старший товариш», вислухавши бізнес-ідею, не зважиться на прямі вкладення, він напевно забезпечить вас цінних напуттям або побажанням, яке принесе успіх у подальшому. Крім того, він може порекомендувати вашу кандидатуру іншим особам.

Крок 4. Проводимо переговори

Позитивну відповідь на пропозицію інвестування часто залежить від уміло проведених переговорів.

Навіть якщо у вас немає проблем у спілкуванні з людьми, до бесіди з потенційним вкладником треба підготуватися заздалегідь. Як я вже говорив, вам знадобляться відповіді на можливі питання і логічні доводи на користь спроможності свого стартапу.

На першій зустрічі з потенційним партнером від вас будуть чекати грамотної презентації. Ви не помилитеся, якщо запросіть взяти участь у представленні проекту вузького фахівця, який дохідливо і зрозуміло пояснити всі нюанси вашої ідеї.

Крок 5. Укладаємо договір

Кульмінація зустрічі – підписання інвестиційних документів або договору про співпрацю. Думаю, немає потреби нагадувати, що договір треба читати, а не переглядати. Ще краще, якщо з ним ознайомиться професійний юрист.

У контракті повинні бути вказані:

  • сума інвестування;
  • терміни взаємодії;
  • права та обов'язки партнерів.

Згідно з документом, гроші передаються замовнику на певних умовах. Суть цих умов у тому, що кошти вкладаються саме в бізнес (виробництво, обладнання, створення онлайн-проекту).

Інвестор повинен бути впевнений, що його активи не підуть (навіть частково) на сторонні потреби – скажімо, на сплату боргів керівника стартапу.

Хочете більше інформації по тематиці   читайте статтю «Венчурні інвестиції».

4. Де знайти інвестора – 5 перевірених способів

Ми підійшли до наступного найважливішого питання – де знайти інвестора? Короткий (хоч і банальний) відповідь звучить наступним чином: знайти вкладника в бізнес можна де завгодно.

Досить лише уважно подивитися навкруги, й ви побачите, скільки вільних грошей обертається у фінансовому космосі. Ці кошти так і чекають, коли їх візьмуть в оборот» енергійні і заповзятливі люди, якими (я в це щиро вірю) є наші читачі.

Розглянемо найпопулярніші способи залучення грошових ресурсів у свій проект.

Спосіб 1. Друзі і родичі

Навряд чи, звичайно, ви чули від своїх друзів таку фразу: «От би мені стати вкладником в якийсь перспективний стартап». Тим не менш, ближнє коло – саме та галузь, з якої слід починати пошуки.

Особливо це стосується молодих і початківців комерсантів, у яких число реальних контактів у діловому світі зазвичай дорівнює нулю. Але зате майже у кожного є друзі або родичі, які мають необхідними для початкового вкладу сумами.

І часто ці люди не знають, куди їм подітися «вільні» гроші. В силу невисокого рівня фінансової грамотності громадяни РФ іноді навіть не підозрюють, що наявні у них активи можна і потрібно примножувати, роблячи грамотні інвестиції.

Пошук інвестора

Однак уберегти фінанси від інфляції прагне кожен. Ваша мета – переконати своїх знайомих стати бізнес-партнерами. Згоден, завдання не з простих: в нашій країні навіть близькі люди часто не довіряють один одному. Але це не складніше, ніж зайняти грошей у банку чи інвестиційного фонду.

Єдина порада – не обіцяйте друзям, дядькам, тіткам і двоюрідним братам золотих гір. Будьте реалістичні. Поставтеся до близьких, як до офіційних інвесторам: можна навіть надати їм повноцінний бізнес-план, щоб розвіяти можливі сумніви.

Спосіб 2. Досвідчені підприємці

Навіть у самому маленькому місті є люди, які володіють успішним бізнесом і вже збили солідний статок. Досвідчені підприємці розуміють, що гроші повинні працювати, а не лежати мертвим вантажем.

Досвідчені бізнесмени завжди шукають, куди б вкласти свій капітал, щоб він приносив стабільний прибуток без особливих трудовитрат. Ваше завдання – змусити таких людей повірити у вашу комерційну ідею і вкластися в нове починання.

Є два основних варіанти партнерства:

  • взяти грошей у формі довгострокового кредиту;
  • запропонувати пайову участь у проекті.

У другому випадку ваша свобода дій буде суттєво обмежена, але на таке співробітництво досвідчені бізнесмени йдуть більш охоче.

Більш детально про цьому способі пошуку інвесторів читайте у статті «Бізнес-ангели».

Спосіб 3. Інвестиційні фонди

Такі структури часто спеціалізуються на сприянні малому та середньому бізнесу. Щоб отримати гроші в інвестиційному фонді, необхідно довести його представникам життєздатність свого проекту.

Такий варіант більше підходить тим, у кого вже є діючий бізнес, але не вистачає коштів для його розвитку. Для позитивного рішення з боку керівництва організації вам, знову ж таки, доведеться провести ретельну підготовчу роботу.

А саме – провести аналіз роботи компанії і скласти план її розвитку або реконструкції.

Спосіб 4. Бізнес-інкубатори

Інкубатори і технопарки – способи організації сприятливого ділового середовища для початківців бізнесменів. В інкубаторах розвиток бізнесменів відбувається швидко і безболісно. Новачки отримують шанс з мінімальними витратами реалізувати власні ідеї.

В кожному великому місті діє один чи кілька бізнес-інкубаторів. Вони можуть іменуватися Центрами розвитку підприємництва або якось ще, але суть їх одна – допомогти неофітам створити свою справу або підприємство.

Технопарки зазвичай базуються при вищих навчальних закладах або наукових установах. Їх завдання – впровадження в практику виробничих розробок, пов'язаних з hi-tech (високими технологіями). Завдяки технопаркам великі промислові компанії користуються досягненнями малого наукомісткого бізнесу.

Більшість російських установ такого типу створено за підтримки держави.

Спосіб 5. Банки

Самий традиційний спосіб пошуку коштів для бізнесу. На жаль, отримати кредит вдається далеко не завжди.

Типові вимоги фінансових організацій до одержувачам позик під підприємницьку діяльність:

  • наявність застави;
  • бездоганна кредитна історія;
  • надійні поручителі.

Крім того, такі кредити видаються під високі відсотки (середня ставка – 17%).

Іноді простіше оформити споживчий кредит: простіше, але аж ніяк не дешевше. Адже якщо справа не піде, віддавати доведеться не тільки обов'язок, але і відсотки, що набігли.

Якщо така перспектива вас не лякає, то моя порада – позичайте гроші в компаніях, де у вас вже є рахунок. Або звертайтесь у великі фінансові організації – Ощадбанк, Банк Москви, Совкомбанк, Райффайзен, Альфа-Банк.

У таблиці представлені найбільш популярні кредитні продукти для дебютантів малого та великого бізнесу:

Банк Назва продукту Процентна ставка
1 Сбербанк Програма стимулювання малого і середнього бізнесу 11,7% відповідно при пільговими умовами
2 Уральський банк «Бізнес-привілей» Від 17,7%
3 Альфа-Банк «Партнер» Від 15%
4 ВТБ Банк Москви «Овердрафт», «Перспектива для бізнесу» Від 17%
5 Райффайзен «Експрес», «Овердрафт» Від 17%

5. Альтернативні джерела інвестування – що це?

Не завжди вдається знайти інвестора або достатню суму для реалізації своїх планів. У таких ситуаціях спробуйте отримати допомогу з альтернативних джерел.

До них відносяться:

  • державні фонди підтримки підприємництва;
  • гранти приватних компаній;
  • фірми, що пропонують відкрити бізнес по франшизі.

У та деяких інших містах працюють комітети та центри сприяння малого/середнього бізнесу. Ці організації готові виступити поручителями за кредитами і іноді навіть надають субсидії на погашення процентної ставки.

Деякі компанії (зокрема, «ОПОРА ») навіть самі готові видати гроші під перспективні проекти. Претенденти на субсидування відбираються на конкурсній основі.

Грант – найбажаніший варіант для молодих бізнесменів. Переваги такої допомоги в тому, що грант не потрібно повертати, він – безоплатний.

Грант для молодих бізнесменів

Фінанси виділяються з бюджетних коштів і спрямовуються на розвиток пріоритетних для регіону або міста сфер бізнесу. Часто посередниками у видачі безоплатних кредитів виступають великі регіональні і столичні вузи.

Існують і міжнародні організації подібного плану – приміром, фонд «Науковий потенціал».

Про бізнес по франшизі на сайті є окремий матеріал.

6. Як залучити інвестора – 5 корисних порад від досвідчених підприємців

Впевненість у власних силах, креативність і детально продуманий бізнес-ідея: ось основні чинники успіху в справі пошуку інвестора. Вкладник повинен зрозуміти, що він не викидає гроші на вітер, а поміщає їх в прибуткове і стояча справа.

На допомогу майбутнім бізнесменам ми зібрали самі слушні поради по залученню сторонніх субсидій.

Порада 1. Регулярно відвідуйте місця, де збираються потенційні інвестори

У великих містах регулярно проводяться заходи, допомагають новачкам зустрітися з потрібними людьми. На таких майданчиках «тусуються» не тільки інвестори, але й наставники, ментори, експерти та інші корисні персони.

Розвиток інформаційних технологій гранично спрощує завдання підприємців. В мережі працює безліч ресурсів-посередників, за допомогою яких інвестори шукають об'єкти для капіталовкладень і навпаки.

Порада 2. Зберіть команду професіоналів, які горять однією ідеєю

Робота в команді завжди ефективніше «сольних» проектів. Приклад тому – наш сайт , який працює завдяки злагодженим діям однодумців.

Люди, які поділяють погляди один одного і горять однією ідеєю, частіше приймають більш правильні і далекоглядні рішення, успішно долають труднощі і швидше досягають потрібних результатів.

Порада 3. Не бійтеся представляти свою ідею спонсорам

Не бійтеся, що вас не зрозуміють, і не робіть із свого проекту таємниці, покритою мороком. Відкритість імпонує інвесторам. Якщо ви довіритеся фінансовим благодійникам, вони теж довіряться.

Порада 4. Не ставте перед собою завдання досягти всього й одразу

Мається на увазі вміння бути терплячим і гнучким. Буде здорово, якщо ви запропонуєте інвестору відразу кілька варіантів розвитку бізнесу.

Пам'ятайте також, що поетапне і планомірний рух більш продуктивно, ніж біг по пересіченій місцевості стрімголов.

Порада 5. Грамотно обґрунтуйте переваги свого стартапу

Якщо ви в силах дохідливо і просто розповісти про плюси і унікальних властивостях вашого стартапу, ви отримаєте конкурентну перевагу перед іншими претендентами.

Відсутність оригінальної ідеї і млява подача – головні причини невдач у пошуках джерела фінансування.

І для наочності – відео на тему пошуку інвесторів за участю відомого бізнесмена Володимира Довганя.

7. Хто може надати професійну допомогу в пошуках інвестора?

Якщо вам важко або неможливо знайти фінансові джерела для бізнесу, варто скористатися професійною допомогою.

В інтернеті працюють майданчики для тих, хто:

  • бажає вкласти кошти;
  • шукає інвестиції;
  • хоче знайти бізнес-партнера.

Розглянемо найвідоміші російськомовні ресурси такого типу.

1) Start2Up

Start2upДошка оголошень від інвесторів, стартаперів, підприємців, які потребують ділових партнерів. Сервіс допомагає людям з фінансами вкласти гроші у вигідні проекти. І навпаки – початківці бізнесмени можуть відшукати тут щедрих інвесторів для підтримки своїх проектів.

Оголошення розділені по регіонах та напрямах бізнесу. Серед видів діяльності – Інтернет та IT, Культура і Мистецтво, Наука, Нерухомість, Освіта і десятки інших перспективних напрямків.

Серед учасників – сотні бізнесменів та інвесторів з , Білорусі та європейських країн. Розміщення оголошень – безкоштовне. Достатньо просто зареєструватися на сайті, і ваші шанси на пошуки інвесторів або бізнес-партнерів багаторазово зростуть.

Прямо зараз на ресурсі розміщені сотні пропозицій щодо викупу стартапів, інвестування в різні сфери бізнесу і модернізації вже діючих підприємств. Тут також можна купити і продати активи готового бізнесу. У проекту є група на «Фейсбук» для відстеження останніх новин порталу.

2) EASTWESTGROUP

EASTWESTGROUPКомпанія, що спеціалізується на пошуку інвестицій для діючого або законсервованого бізнесу. Вам потрібно лише зареєструватися на згаданому порталі та вийти на зв'язок з тими, хто вам потрібен. Реальна економія часу, сил і нервової енергії.

Фахівці компанії проведуть безкоштовний аналіз вашого бізнесу і виявлять його найкращі сторони. Це допоможе залучити більше інвесторів і партнерів. Досвід роботи фірми в цій сфері – більше 10 років.

Звертаючись в компанію, користувач звертається одразу до десятків інвесторів, що багато разів збільшує шанси на успіх. Ціна на послуги обговорюється індивідуально з кожним клієнтом. Оплату компанія бере строго за фактом отримання фінансової допомоги.

Залишивши заявку, ви отримуєте безкоштовну консультацію від фахівця фірми. Схема дій клієнта гранично проста – складається заявка, підписується договір з компанією на надання послуг, організація веде переговори з інвесторами, сторони укладають взаємовигідну угоду.

8. Висновок

Отже, друзі, тепер ви знаєте набагато більше про те, де і як шукати фінансового партнера для комерційних ініціатив. Справа ця не терпить дилетантського підходу і вимагає ретельної підготовки.

Хочете знати про механізми прибуткових вкладень більше – читайте оглядову статтю «Інвестування в ».

Не забувайте також, що наявність грошей для розвитку бізнесу ще не гарантує успіху. Після запуску проекту на вас чекає довгий і тернистий шлях, повний небезпек і перешкод.

Хочеться закінчити словами Річарда Бренсона, авантюриста і успішного підприємця, якому присвячена окрема публікація на нашому сайті:

«Прямо зараз тобі здається, що інвесторські гроші — пропуск до мрії, але єдиний чоловік, який може домогтися перемоги для свого стартапу — не інвестор і не наставник. Це ти. Удачі тобі!»

Колектив журналу цілком приєднується до побажання! Чекаємо від вас зауважень, коментарів і доповнень по темі публікації.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Інвестор для відкриття бізнесу з нуля — де і як знайти за 5 кроків + 5 корисних порад по залученню інвесторів для бізнесменів-початківців