Інвестиційні проекти — 5 кроків як оцінити їх ефективність + професійна допомога в оцінці інвестиційної діяльності

Як проводиться оцінка ефективності інвестиційного проекту? Для чого створюється інвестиційний проект? Хто надає реальну допомогу в оцінці інвестиційних програм в ?

Здрастуйте, дорогі друзі! На зв'язку Денис Кудерин.

Продовжуємо досліджувати тематику прибуткових фінансових вкладень. Питання, яке буде детально розглянуто в новій публікації, – інвестиційні проекти. Я поділюся з вами особистим досвідом з цього питання.

Матеріал зацікавить як початківців бізнесменів, які збираються відкрити свою справу, так і досвідчених інвесторів, бажаючих поповнити багаж фінансових знань.

Отже, приступимо!

Інвестиційні проекти

Зміст
  1. Що таке інвестиційний проект і навіщо він потрібен?
  2. Як створити інвестиційний проект – 5 основних етапів
  3. Як проводиться оцінка інвестиційного проекту – огляд ТОП-5 основних методів
  4. Як оцінити ефективність інвестиційного проекту – покрокова інструкція для початківців бізнесменів
  5. Хто допоможе оцінити ефективність інвестиційного проекту?
  6. Висновок

1. Що таке інвестиційний проект і навіщо він потрібен?

Мета будь-яких грошових вкладень – множення капіталу. Не можна отримати серйозну прибуток, вклавши гроші в перший-ліпший інвестиційний інструмент.

Треба провести попередню роботу з обґрунтування економічної вигоди інвестицій, визначитися з терміном вкладів і їх об'ємом, врахувати всі ризики і прорахувати рентабельність підприємства. Для цих цілей розробляються інвестиційні проекти.

Інвестиційний проект документальний план, в якому обґрунтовано доцільність вкладення капіталу у певний напрям. Включає в себе фінансові розрахунки, а також опис конкретних кроків з реалізації інвестицій. Близьке за змістом термін – бізнес-план.

У широкому сенсі слова під інвестиційним проектом розуміється будь-який проект, в який вкладаються гроші з метою отримання дивідендів. Це може бути і невеликий магазин з продажу свіжих булочок, і величезна нафтопереробне підприємство або навіть ціле місто.

Проте предмет нашої статті – приватні інвестиційні проекти, доступні підприємцям-початківцям та чинним бізнес-структурам.

Існує кілька різновидів таких проектів:

  • виробничі (пов'язані з реальним виробництвом товарів);
  • фінансові;
  • комерційні;
  • науково-технічні.

Кожен проект характеризується індивідуальним напрямком – це може бути створення нових продуктів, операції з грошовими потоками, що заходи по модернізації вже існуючих виробництв.

З часу свого існування інвестиційні проекти поділяються на:

  • довгострокові (більше 15 років);
  • середньострокові (5-15 років);
  • короткострокові (до 5 років).

В основі будь-якого проекту лежить перспективна бізнес-ідея. Подальші дії спрямовані на втілення цієї ідеї в реальність.

Про те, що таке інвестиції в , на сайті є докладна і корисна публікація.

2. Як створити інвестиційний проект – 5 основних етапів

Створення інвестиційного проекту – тривалий і поетапний захід, що вимагає від розробників тверезого розрахунку і певної економічної підготовки. Ентузіазм і навіть наявність діючого прототипу ще не гарантує залучення коштів від інвесторів.

Зацікавленим особам потрібні конкретні цифри і факти. На які потреби будуть витрачені фінанси, коли і в якому обсязі можна чекати перших прибутків, які ризики містить в собі проект. Розробники стартапів повинні чітко розуміти мету інвестування – створення стабільного джерела доходу в майбутньому.

Додатковий матеріал по темі ви знайдете у статті «Інвестиційна діяльність».

Розглянемо основні етапи створення інвестиційних проектів.

Етап 1. Пошук ідеї для інвестування

В основі проекту лежить комерційна перспективна ідея. Немає ідеї, немає і проекту. Ініціатива створити нове джерело доходу може виходити від приватної особи або юридичної суб'єкта.

Сьогодні в інтернеті існують спеціальні сайти – біржі інвестиційних проектів, на яких люди з грошима при бажанні можуть знайти пропозиції з приводу прибуткового розміщення капіталу. Проекти розрізняються по бюджету, напрямами, строками реалізації та окупності вкладень.

Ще більш різноманітні самі інвестиційні ідеї:

  • розробка агропромислового комплексу в Криму;
  • відкриття господарства по виробництву топінамбура;
  • створення генераторів сонячної енергії в пустелі Сахара;
  • запуск пересувного кафе на платформі міського трамвая.

Запевняю, озвучені проекти – не плід фантазії автора, а реальні ідеї зі списку однієї з офіційних російських бірж.

Ймовірність залучення коштів у надто екзотичні прожекти, звичайно, невелика. Більш реальні шанси мають ідеї, суть яких зрозуміла пересічним інвесторам, націленим, в першу чергу, на довгострокову прибуток.

Етап 2. Оцінка ризиків

На цій стадії критичного аналізу піддається вся інформація щодо термінів реалізації проекту, обсягу залучених коштів, окупності інвестицій, рівня конкуренції.

Необхідно розглянути всі варіанти зміни ринкової ситуації і оцінити ступінь їх впливу на прибутковість.

Мета таких заходів – визначити рівень ризику проекту, підрахувати доходи і витрати майбутнього підприємства, виявити коефіцієнт можливого впливу на прибуток суб'єктивних і об'єктивних факторів.

Визначте рівень ризику проекту

Грамотна оцінка ризиків – основний критерій прийняття остаточного рішення. Проведення такого аналізу дає зрозуміти, коли і в якому обсязі варто очікувати повернення інвестованого капіталу.

Етап 3. Розробка інвестиційного проекту

На цій стадії розробники займаються поглибленим вивченням ринкової ніші і збирають максимальну кількість інформації щодо споживчого попиту на продукт, який планується створювати.

Обов'язково аналізуються ціни на аналогічні товари (послуги, роботи) у майбутніх конкурентів, з'ясовується маркетингова та економічна політика таких компаній. Ці заходи допоможуть оцінити життєздатність проекту і визначити його перспективи.

Розробляються також основні механізми майбутньої реалізації бізнес-плану. Підраховується кількість персоналу, складаються списки необхідного обладнання, затверджується фінансовий план.

Етап 4. Узгодження і затвердження проекту

На четвертій стадії інвестиційні проекти перетворюються в повноцінні об'єкти, готові до експлуатації. Залишається лише узгодити бізнес-план з інвесторами та затвердити його – тобто укласти інвестиційний договір і почати роботу щодо його реалізації.

Треба також придбати всі передбачені законом ліцензії та сертифікати, аби ваша діяльність була легальною.

Етап 5. Реалізація проекту

Пора втілювати задумане в реальність. Успіх залежить від чіткої координації дій. Необхідно підготувати приміщення, закупити обладнання, залучити до роботи фахівців та допоміжний персонал.

Якщо це інтернет-проект, вам знадобиться повноцінний сайт для роботи – його налагодження та запуск теж вимагають вкладення коштів і участі професійних розробників.

Для наочності об'єднаємо етапи створення проекту та їх характеристики в таблиці:

Етапи створення проекту Конкретні дії Важливі нюанси
1 Пошук ідеї Шукаємо перспективні бізнес-проекти Рентабельні ідеї повинні спиратися на споживчий попит
2 Оцінка ризиків Проводимо аналіз ринку в обраній ніші При високому ризику краще відмовитися від розробки і вибрати інший проект
3 Розробка Розробляються основні механізми реалізації бізнес-плану Обов'язково зверніть увагу на ціни аналогічних продуктів (послуг) у конкурентів
4 Узгодження Оформляємо документацію Не забудьте вчасно оформити ліцензії для ведення бізнесу (якщо це необхідно)
5 Реалізація Втілюємо плани в реальність Успіх залежить від професійного й грамотного підходу до бізнесу

Хочете знати більше про інвестиції для початківців, читайте докладний матеріал на цю тему на нашому порталі. Про пошук інвесторів є розгорнутий матеріал у статті «Бізнес ангели».

3. Як проводиться оцінка інвестиційного проекту – огляд ТОП-5 основних методів

Оцінка перспектив інвестиційного проекту дозволяє судити про його рентабельність і життєздатність. Перевіряються також фінансові можливості стартапу і визначається приблизний рівень майбутньої прибутковості.

Є кілька методів, що дозволяють визначити ці параметри.

Метод умовного виділення

Такий спосіб оцінки застосовується, коли проект являє собою філія вже діючого підприємства. Новий об'єкт умовно представляють як незалежна юридична особа з власними активами і пасивами.

Методика оцінює ефективність проекту і його фінансову спроможність. Єдиний мінус – похибки у підрахунку податкових витрат, оскільки вони сплачуються за результатами діяльності всього підприємства.

Метод аналізу зміни

Такий метод використовується у випадках, коли інвестиції залучаються для розширення або модернізації вже існуючого виробництва.

Завдання аналізу – порівняти чисті доходи підприємства з розміром інвестицій, необхідних для зміни поточного стану компанії. По суті, оцінюється лише економічна ефективність: реальні фінансові прибутку від модернізації підрахувати таким способом неможливо.

Метод об'єднання

Суть методу в аналізі фінансового стану підприємства, зацікавленого в інвестиційному проекті. Спосіб зручний при порівнянних масштабах діючого виробництва і нового об'єкта.

Метод об'єднання

Враховується розмір оборотних коштів, рух фінансових потоків компанії, складається прогноз прибутку підприємства. Не можна забувати про поточні кредити і борги, інакше оцінка проекту буде некоректною.

Метод накладання

Спочатку аналізується економічна і фінансова доцільність нового проекту, після чого результати порівнюються з наявним грошовим планом діючого підприємства.

Метод дозволяє поглянути на інвестиційний проект з різних точок зору, але має певну ступінь умовності.

Метод порівняння

Тут все просто: інвестор порівнює поточні доходи діючого підприємства з можливими доходами після запуску інвестиційного проекту. Різниця дозволить визначити рентабельність запуску нового об'єкта.

4. Як оцінити ефективність інвестиційного проекту – покрокова інструкція для початківців бізнесменів

У цьому пункті я розповім, як на практиці оцінити ефективність приватних інвестиційних стартапів.

Отримані знання допоможуть правильно зрозуміти, чи варто проект вкладених грошей, яких прибутків можна очікувати від нього в подальшому.

Крок 1. Звертаємо увагу на унікальність ідеї проекту

Унікальні ідеї не завжди перспективні, але саме вони можуть принести дійсно гідні прибутку.

Приклад

У 2007 році хтось Йонас Нордландер, громадянин Швеції, запустив у ресурс Avito. Ніхто з друзів і бізнес-партнерів не вірив у перспективність такого проекту, оскільки вихід в інтернет був на той момент чи у 25% населення РФ.

Підтримав Нордландера лише один інвестор – співвітчизник Філіп Енгельберт. Сьогодні сайт щодня відвідують мільйони людей, а його творці продовжують отримувати регулярні дивіденди. «Авіто» входить в ТОП-3 найдорожчих компаній рунета.

З іншого боку, відсутність конкуренції в обраній ніші ще не означає автоматичного успіху. Можливо, на продукт, який компанія пропонує, просто немає попиту.

Крок 2. Вивчаємо працездатність і дизайн сайту

Будь-яка комерційна структура має представництво в мережі. Деякі проекти взагалі працюють виключно через інтернет, не маючи навіть офісів в офлайні. Це означає, функціональності сайтів та інтернет-магазинів слід приділяти максимум уваги.

Сьогодні більшість людей оцінює роботу компаній, просто заходячи на їх ресурс з ноутбука або телефону. Вимоги до інтернет-порталам досить жорсткі.

Конкурентоспроможні сайти повинні мати лаконічний і приємний дизайн, бездоганний функціонал і навігацію. Не варто економити на технічних моментах – якщо сторінка зависає або повільно вантажиться, користувач просто піде з неї і ніколи не повернеться.

Крок 3. Аналізуємо динаміку зростання компанії

Динаміка зростання показує, чого досяг проект і який потенціал у нього є.

Якщо є стабільне розширення бази клієнтів, якщо відкриваються нові філії компанії, значить, технологія працює. Можна сміливо інвестувати в такий проект і укладати партнерські договори з його творцями.

Крок 4. Звертаємо увагу на рекламну кампанію

Реклама і маркетингова політика компанії може багато чого розповісти про можливості та перспективи проекту. Якщо ви маєте справу з продуманої рекламної стратегії, значить, у проекту є потенціал.

Але варто розуміти, що навіть геніальне просування не дасть результату, якщо продукт, який просувається – низькоякісний або не користується купівельним попитом.

Крок 5. Знайомимося з відгуками інших інвесторів

Відгуки інших інвесторів багато розкажуть вам про рівні проекту і підводних каменях спільного бізнесу. Не варто вірити всьому відгуками поспіль, але якщо в них присутня явна негативна тенденція, то і вам варто насторожитися.

Більше інформації про інвестиції в бізнес у відповідній статті нашого сайту.

5. Хто допоможе оцінити ефективність інвестиційного проекту?

Оцінка ефективності – заняття клопітка. Припустимо, ви – початківець інвестор і хочете вибрати гідний об'єкт для своїх вкладень, але не маєте ні досвіду ведення бізнесу, ні відповідних економічних знань.

Що робити в такій ситуації? Можна рухатися наосліп, ризикуючи втратити капітал, а можна скористатися професійною допомогою. Звернутися до фахівців можуть і самі творці проекту, які бажають з'ясувати його реальний інвестиційний потенціал.

Як оцінити ефективність інвестиційного проекту

Рекомендую вибрати одну з 3 професійних компаній, про яких розповім нижче.

Атлант оцінка«Атлант Оцінка»   фірма займається професійним супроводом будь-яких видів бізнесу. У перелік послуг входять: аналітичні прогнози, точні фінансові розрахунки, комплексний менеджмент.

Компанія проводить грамотну оцінку вартості підприємств і визначає ефективність нових інвестиційних проектів. Особлива увага приділяється рентабельності вкладень, термінів окупності і пошуків факторів ризику.

Русфининвест«РусФинИнвест» — організація працює у сфері незалежної оцінки та експертизи 12 років. Компанія орієнтована на швидкість та якість роботи. Фахівці допоможуть швидко оцінити ефективність будь-яких інвестиційних проектів, а також розробляють бізнес-плани для будь-якої сфери підприємництва.

Переваги – послуги на 40% дешевше, ніж у конкурентів, звіти компанії приймаються в будь-якій державній установі РФ, всі оцінювачі компанії – члени СРО.

Нові горизонти«Нові горизонти». Сфера діяльності – розробка бізнес-планів, оцінка діючих підприємств, фінансових і виробничих інвестицій з точки зору вкладників або творців проектів.

У звітах враховуються терміни окупності вкладень, розміри чистого прибутку, показники рентабельності і ефективності об'єктів. Велика увага приділяється ризиків та економічного аналізу.

Пропоную подивитися корисне відео по темі оцінки ефективності інвестиційних проектів:

6. Висновок

Друзі, підведемо підсумки. Інвестиційні проекти і плани вимагають максимально відповідального ставлення, оскільки від їх грамотності залежить доля майбутнього бізнесу.

Розроблений за всіма правилами проект – свого роду фундамент, на який спираються підприємці та інвестори. Якщо у вас немає достатнього запасу досвіду і знань, краще довірити створення проекту або його пошук кваліфікованих фахівців.

Журнал бажає початківцям фінансистам і бізнесменам успіху в їх починаннях. Чекаємо ваших оцінок, коментарів і пропозицій! До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Інвестиційні проекти — 5 кроків як оцінити їх ефективність + професійна допомога в оцінці інвестиційної діяльності