Як відкрити юридичну фірму? Інтерв'ю з Катериною Попової   засновником і керівником юридичного агентства «Федерал»

Як відкрити власну юридичну фірму? І взагалі, чи жіноча це справа? Катерина Попова не тільки засновник і керівник юридичного агентства "Федерал", але ще уважна, любляча дружина!

Добрий день, дорогі друзі! На зв'язку Олександр Бережнов.

Сьогодні я представляю вашій увазі цікаве інтерв'ю, яке я нещодавно взяв у одній своїй дуже хорошої знайомої.

З Катею ми вчилися в одному інституті, разом брали активну участь у студентському і суспільному житті Вузу.

Приємно, що такі молоді і активні дівчата досягають своїх великих цілей. Катерині всього 24 роки, але у своєму віці вона вже активно розвиває свій бізнес, і напевно багатьом молодим підприємцям буде цікава її історія.

Думаю, що наше інтерв'ю буде особливо корисно жінкам, які стоять на шляху відкриття свого бізнесу.

Катерина Попова - як відкрити юридичну фірму

Початок інтерв'ю


Катерина, розкажи, як все починалося? Чому обрала саме юридичну сферу для побудови бізнесу?
Ідея створення своєї юридичної фірми – це довгий шлях. А почалося все з того, що ще у 8 класі я вирішила, що стану юристом і почала вивчати науки, які потрібні для цього. Потім успішно вступила в інститут. Мені все подобалося, і через 3 роки, я захотіла працювати, розуміючи, що на останніх курсах навчання стане мені в нагоді практика.Першим досвідом роботи стала виборча комісія Ставропольського краю. Тут я займалася перевіркою агітаційних матеріалів на законність, але це була тимчасова робота, а мені хотілося занурюватися в юриспруденцію більше.Так як я ні від кого не чекала допомоги, я просто відкрила газету «Все для Вас» і почала обдзвонювати оголошення з вакансіями по спеціальності.І ось одне з юридичних агентств прийняв мене на роботу. Я пропрацювала в ньому два з половиною роки. Зарплата у мене була невелика, але на тому етапі для мене це було не головне. По мірі роботи юридична сфера все більше захоплювала мене і тоді я зрозуміла, що хочу відкрити власну справу. І на момент мого звільнення з роботи, я знала, що у мене є хороший досвід.

Досвід роботи

В юридичному агентстві, де працювала, я вже навчилася виконувати всі функції: від ведення справ різної складності, до роботи з клієнтами, бухгалтерією і банком. Нерідко за кілька тижнів заміняла керівника під час відряджень. Чесно сказати, я дуже вдячна цьому агентству, що воно дало мені такий хороший старт.
Катя, розкажи, з чого почалося відкриття своєї справи? Я знаю, що у всіх підприємців цієї дуже важливий етап. Як це було в тебе?
На момент відкриття юридичної фірми у нас в краї активно працювала програма від Центру зайнятості населення щодо державної підтримки підприємців-початківців. В рамках цієї програми безробітний громадянин міг отримати 58800 рублів на відкриття своєї справи. Для цього потрібно було пройти певні тести і написати бізнес-план. На той момент я знала про цю програму і поставила за мету отримати фінансування. Почалися 3 місяці підготовки.Склала бізнес-план, потрапила на комісію, сказала в Центрі зайнятості: «Вмію, хочу, можу. Є досвід, але потрібні гроші, щоб обладнати офіс і орендувати приміщення», і комісія схвалила мій проект.Субсидію благополучно витратила за призначенням. Коли я тільки відкрила фірму, були великі цілі і плани, можна сказати, що це був юнацький максималізм, де-то він мені завадив, а де-то і допоміг. На момент відкриття фірми мені було всього 21 рік. Але, незважаючи на це, у мене був за плечима хороший досвід. Він і став запорукою успішного старту.

Після отримання фінансової держпідтримки я орендувала досить великий офіс площею 32 квадратних метри. Сама зареєструвала юридичну фірму   товариство з обмеженою відповідальністю. Крім цього вдалося придумати вдалу назву «Федерал». Але головним активом був не офіс, а моя напрацьована юридична практика.

Звичайно ж, на перших порах трохи заважала моя молодість.

Просто коли люди чують словосполучення «юридична агенція», вони думають, що це солідний офіс, де працюють дорослі дядьки і тітки і т. д.

Офіс солідної фірми

Уявляєте, до мене заходять клієнти і бачать «дівчинку» у великому офісі з гарною меблями, який ще обставлений лише наполовину і запитують: «А ви що одна працюєте?» Ось так я і робила перші мої кроки.
Як народилося таке глобальне назву фірми? Не виникло проблем з юридичною реєстрацією?
Так як плани спочатку були масштабні, то і назва хотілося придумати гідний. Я максималіст і керуюся принципом «Як корабель назвеш, так він і попливе!» На початковому етапі мало хто вірив у мій проект. В перспективу ставила зробити агентство всеросійським з великою філіальною мережею. Так і прийшло назва «Федерал».Ти не даремно запитав про юридичні труднощі при оформленні. Поясню: за законом не можна, щоб в назві компанії використовувалися слова «російський», «федеральний», тому трохи подумавши, назвала свою організацію – Юридичне агентство «ФЕДЕРАЛ». Юрист все-таки :)З такою назвою і самій довелося перебудовуватися, відмовлятися від звички часто носити джинси і т. п. Статус керівника не дозволяє.
Катя, розкажи, як розвивалася твоя юридична фірма?
Спочатку я півроку працювала одна. Це був найважчий час. Будь-яку справу починати складно, йде багато енергії не тільки на саму роботу, але і на вирішення багатьох організаційних питань. Доводилося працювати по 14 годин на день без свят і вихідних. В перші місяці, періодично доводилося вкладати в бізнес і свої гроші.Звичайно ж, бувають труднощі, особливо їх не уникнути на початку, коли ще немає системи. Іноді навіть хотілося все кинути. Але близькі люди говорили – як так? Ти ж не можеш, ти сильна, позитивна.Мені навіть колеги з минулої роботи іноді телефонують і кажуть, що з мене беруть приклад, як потрібно бути наполегливою, йти до своєї мети і не зупинятися не дивлячись ні на що.

І дуже важливо, щоб у тебе в житті були люди, які тобі допомагають і підтримують. Це люди, які бачать в тобі гарний приклад і йдуть за тобою.

А зараз, звичайно ж, видно результати такої наполегливої роботи. У бізнесі вважається, що якщо ви протрималися перший рік, то далі все має бути добре. Але я вважаю, що на практиці це швидше за 3 року, тому що все циклічно. Є свої злети і падіння.

І так, витримавши найважчі півроку, я прийняла на роботу першого працівника   юрисконсульта, компанія розширилася. Все стало налагоджуватися, з'явилася впевненість, що відкриття своєї юридичної фірми для мене було правильним рішенням.

Зараз у нас колектив із 3 осіб, заслуги, премії. Ми регулярно беремо участь у конкурсах, виставках, перемагаємо на них. Є звичайно ж і фінансовий ріст. Раніше у нас працювало 5 чоловік, але на певному етапі я зрозуміла, що справа не в кількості, а в якості. Тому зараз у нас дуже професійна злагоджена команда, і вона ефективно працює.

Мене надихає історія однієї дівчини, яка почала займатися юриспруденцією ще в 17 років і досягла зараз величезних успіхів, тому, що неухильно рухалася до мети. Намагаюся рівнятися на таких успішних людей, це теж додає сил і мотивує на нові досягнення.

Спостереження за успішними людьми - ключ до успіху

Пам'ятаю, як ми виграли пару великих справ і отримали хорошу винагороду. Після перших перемог приходить і впевненість. Тому не варто зупинятися на половині шляху, потрібно йти вперед до перемоги.
Розкажи про образі дівчини (жінки) підприємця. Як себе відчуваєш? Можливо, виділити якісь психологічні моменти і якості, якими має володіти бізнес-леді?
Взагалі, говорячи про психології підприємництва, я керуюся таким принципом: навіщо мені віддавати себе комусь, тобто працювати на когось, якщо можна працювати на себе. Це непросто, особливо на початковому етапі, але воно того варто. Звичайно, вважається, що в бізнесі краще відчувають себе чоловіки і це невипадково. Вони більш працездатні, краще адаптуються до умов ринку. Але якщо у жінки є необхідні якості і вона їх розвиває, то цілком може скласти конкуренцію чоловікам. Це якщо говорити прямолінійно. А якщо ближче до життя, то просто потрібно знайти себе і зрозуміти, чи підходить вам шлях підприємництва... Наприклад я – трудоголік. Коли потрібно – можу і ніч провести на роботі.Пам'ятаю, був час, коли мене не сприймали. Молода дівчина і керівник юридичного агентства... Було важко, хотілося бути твердою, жорсткою, як чоловік, а потім прийшло поминання того, що потрібно просто бути собою, але при цьому необхідно бути професіоналом, тому що, якщо ти справді хороший спеціаліст, то неважливо, скільки тобі років і якого ти статі. У нас, до речі, всі співробітники жіночої статі і це анітрохи не позначається на результатах роботи, позитивної роботи.
Як рекламувалися? Де брали клієнтів?

Реклама - дороге задоволення

Спочатку я боялася, що реклама – це дороге задоволення. Але добре, що вона мені не знадобилася в масовій кількості. На перший час це була вивіска і візитки.Щодо реклами. Напевно, багато хто знає про важливий момент у маркетингу:

Спочатку ти продаєш себе, а потім уже свій товар або послугу.

У моєму випадку це вірно на сто відсотків. Принцип сарафанного радіо особливо добре працює на ринку послуг. Адже якщо я добре зроблю ту чи іншу послугу, то клієнт наступного разу звернутися саме до мене і порекомендує це зробити своїм друзям, знайомим і родичам.

А ще, коли я відкривала свою юридичну фірму, я побачила, що у нас багато молодих підприємців, яким потрібна моя допомога, так як вони нічого не знають в юридичних питаннях. А мені на той момент це було дуже цікаво, і я давала безкоштовні консультації, оформляла документи платно. Адже що мені це коштувало? 5 хвилин.

І тепер ці люди – мої клієнти і підтримка. Підтримка в тому плані, що вони мені допомагають в суміжних питаннях бізнесу, і якщо їх знайомим потрібна юридична допомога, вони йдуть до мене. Також співпрацюємо з агентствами нерухомості, ми їм рекомендуємо клієнтів, а вони йдуть до нас, якщо у них виникають складні юридичні питання.

Також важливо вибудовувати хороші відносини не тільки з клієнтами, але і всередині колективу, так як відображення мого агентства – це я, і наш колектив в цілому.

Команда – це найголовніше в бізнесі. І з співробітницями у нас повне взаєморозуміння. Всі претенденти до нас в агентство відбиралися дуже серйозно. Коли я приймала людей на роботу, то брала лише одного з десяти чоловік.

Зараз вже все налагоджено, є постійні клієнти. Колектив, досвід, розуміння бізнесу – це приходить з часом. Просто потрібно все правильно робити і мати терпіння.

Ми більше працюємо з корпоративними клієнтами. Всього на сьогодні моя фірма працювала більш ніж з 300 клієнтами. Основні клієнти   їх приблизно 50 – це підприємці та юридичні особи, решта, по мірі необхідності звертаються до нас за послугами.

Найпопулярніші послуги у нас — це представництво в судах загальної юрисдикції та арбітражних судах.
Не боялися конкуренції?

Конкуренти

Коли я відкривала фірму, то думала, що конкурентів на ринку багато. Але це не відчувається, так як у всіх свої клієнти. Я знаю історію великих компаній на ринку міста, і постійно їх аналізую. Вважаю, що це дуже правильно, раджу також робити всім підприємцям, а особливо початківцям. Ми з нашими конкурентами, а краще сказати колегами, часто зустрічаємося на різних заходах у місті, беремо участь у конкурсах: «Бренд Ставропілля», «Золотий Меркурій» та інших.Взагалі я вважаю, що потрібно бути відкритим, чесним людиною, тоді і світ навколо стає яскравішим.
Катерина, які плани щодо розвитку твоєї фірми на майбутнє? Що цікавого хочете впровадити, розвинути, покращити?
А щодо перспектив і планів – зараз в Ставрополі затребувана така послуга, як захист інтелектуальної власності, тобто інтелектуальне право. Основні клієнти — це рекламні агентства, фотографи, блогери, програмісти. Наприклад, зараз у нас є справа, яку ми ведемо. Це суперечка фотографа журналу. Суть в тому, що журнал опублікував фотографії фотографа без його згоди і цими діями автору фото було завдано шкоди.А з подальших планів – відкриття філії на території Кавказьких Мінеральних Вод – це що стосується розширення географії.Якщо брати розширення асортименту послуг, то плануємо відкрити відділ бухгалтерського та кадрового супроводу підприємств.
Здорово! Катя, розкажи про досягнення фірми. Я знаю, що вам виповнилося 3 роки, і ти говорила, що твоє юридичне агентство бере участь у конкурсах і є непогані результати.
Одне з великих досягнень на сьогодні це те, що ми вирощуємо професійні кадри і це важливий показник якості нашої роботи. Співробітниці, які в даний момент працюють на хороших посадах з гідною оплатою, починали в нашому агентстві. Вони досі дякують мені, що «Федерал» дав їм таку базу. Це дуже приємно. І мені подобається віддавати свої знання, я намагаюся багато дати своїй команді в професійному плані. Є гарна приказка:

«Хочеш стати безсмертним – поділися своїми знаннями».

Далай-лама

Також в нашому активі є перемоги на конкурсах «Від міністерства економічного розвитку Ставропольського краю», Торгово-Промислової Палати Ставропольського краю та інших. Постійно прагнемо підвищувати професійний рівень і заявляти про себе на різних заходах.
Спасибі тобі велике за інтерв'ю. Дуже цікаво почути ще одну історію успіху. А наостанок що б ти побажала читачам нашого блогу, раз вже ми говорили сьогодні про жінці в бізнесі, швидше за все це буде побажання прекрасній половині людства.
Дорогі дівчата, знайте, що все в наших руках! Не треба боятися не вийти заміж або не народити дитину. Потрібно все робити паралельно. Але перш ніж встати на шлях підприємництва, необхідно все зважити, проаналізувати і розрахувати свої сили. Якщо є впевненість у тому, що це вийде, то так воно і буде.Головне йти до своєї мети, постійно вчитися і розвиватися особистісно. І якщо ви вже взяли на себе ношу під назвою «свій бізнес», то йдіть до кінця, незважаючи на погоду, поганий настрій, відсутність нових туфель. Якщо ти хочеш – бери і роби. Не дарма в Інтернеті часто зустрічається така картинка:

Роби

Удачі і успіхів вам, дорогі колеги!

Ось таке чудове вийшло інтерв'ю! Дуже надихає! :)

Сподіваюся, друзі, тепер ви знаєте, як відкрити юридичну фірму, а якщо у вас є якісь запитання або уточнення, то задавайте їх у коментарях!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Як відкрити юридичну фірму? Інтерв'ю з Катериною Попової   засновником і керівником юридичного агентства «Федерал»