Професія оцінювач. Як стати оцінювачем? Інтерв'ю з Анастасією Симонової   співзасновником незалежної оцінної організації з відновлювального ремонту автомобілів "А2"

Тема цієї статті буде цікава тим, хто хоче стати оцінювачем, але не знає з чого почати перші кроки у професію і як в ній процвітати

Здрастуйте, дорогі друзі, на зв'язку Олександр Бережнов!

Все в цьому світі має вартість і часом її непросто визначити, особливо якщо мова йде про складні або дорогих речах. Для цього потрібен відповідний фахівець, який називається «оцінювач».

У чому особливості цієї професії, хто і як в неї приходить, наскільки перспективної вона є   про це сьогодні ми поговоримо з моєю доброю знайомою, професійним оцінювачем, співзасновником компанії Незалежна оцінна організація «А2» Симонової Анастасією.

Як стати оцінювачем - Анастасія Симонова

Початок інтерв'ю


Ася, привіт! Розкажи, як ти прийшла в професію оцінювача, які кроки для цього зробила і, звичайно ж, у чому саме полягає робота?
Привіт, Саша! Все почалося з того, що мій батько працював в страховій компанії і спеціально відучився на оцінювача, щоб краще розуміти нюанси роботи.Пізніше йому доручили завдання покращити роботу центру врегулювання збитків. Цей центр займався розглядом заяв страхувальників, які хочуть отримати своє страхове відшкодування. Відповідно, там же проводиться оцінка збитку.Так мій батько порадив мені піти на цю професію і я отримала освіту у сфері оцінки власності.Вже тоді мені хотілося бути «вільним птахом». Так згодом і вийшло...З моїм нинішнім колегою і бізнес-партнером Олександром ми працювали в одній з великих страхових компаній, і через деякий час зрозуміли, що можемо працювати на себе. Відкрили оціночну фірму, що спеціалізується на оцінці ринкової вартості послуг з відновлювального ремонту автомобілів, як її ще називають «оцінка збитку при ДТП».

Робота оцінювача

тобто наша компанія спеціалізується на автомобільній оцінці, і це лише один з її видів. Отже, ми зробили цей відповідальний крок, тому що відчували в собі великий потенціал. Адже на роботі ти обмежений завданнями керівника і своїм твердим робочим графіком. Ще важливим моментом було те, що працюючи в чиїй-то компанії, ми недоотримували потенційну прибуток, тобто втрачали в доходах.Взагалі, оцінювачі працюють з нерухомістю (будівлі, земля), з технікою, є фахівці з оцінки вартості бізнесу і так далі. Одним словом, скрізь, де є що оцінювати, потрібен оцінювач.Зараз оцінювачем стати набагато простіше, ніж 8 років тому, коли я тільки робила перші кроки в цьому напрямку.Сьогодні з будь-яким вищою освітою, заплативши певну суму за навчання у великих ВУЗах, можна отримати спеціальність оцінювача протягом півроку.Так почався наш підприємницький старт.
Які документи потрібні, щоб стати оцінювачем і на законних підставах здійснювати дану діяльність?

Документи щоб стати оцінювачем

Для цього потрібен ряд обов'язкових документів, так як діяльність оцінювачів підлягає контролю з боку саморегулівних організацій:
  1. Диплом про профільну освіту (професійну перепідготовку);
  2. Поліс страхування відповідальності оціночної діяльності (можна отримати в будь-якій страховій компанії). Він обійдеться вам з розрахунку 1000 рублів за 300 000 страхового забезпечення на рік;
  3. Свідоцтво про членство в СРО (Саморегулівної професійної організації).

Скажу кілька слів про страхування відповідальності оцінювача. Це потрібно для того, щоб уникнути непередбачених збитків у разі професійної помилки.

Наприклад, в оцінці збитку при ДТП, яким ми займаємося, страхової суми до одного мільйона цілком вистачить. Але є фахівці, які оцінюють бізнес, і там страхові суми якраз і починаються від мільйона, тому що бізнес найчастіше має набагато більшу вартість, ніж автомобіль.

Але для того, щоб оцінювати бізнес, необхідно володіти величезними знаннями і досвідом. Історично склалося так, що фахівці нашої професії рідко займаються декількома видами оцінки, тому що у кожного є своя специфіка.
Ася, в принципі суть роботи оцінювача зрозуміла, могла б ти привести наочний приклад робочої ситуації, щоб краще розібратися в твоїй професії на практиці?
Так, звичайно. Наприклад, людина потрапляє в аварію і його визнають потерпілим. Він звертається в страхову компанію для відшкодування збитків, але страхова компанія виплачує йому зазвичай в 2 або 3 рази менше по ОСАГО, так також і по КАСКО теж. Природно, нашого постраждалого такий поворот подій не влаштовує і тоді він звертається до нас для отримання всієї суми, необхідної на ремонт авто.Іноді потерпілий звертається спочатку до юристів, які також направляють його в нашу компанію.Після цього ми проводимо огляд автомобіля, фіксуємо і фотографуємо всі пошкодження, і потім за допомогою спеціальних програм розраховуємо величину збитку. Автовласник укладає з нами договір і документи з оцінкою збитку ми відправляємо в суд.А тепер до нюансів цієї ситуації...Страхові компанії насправді розуміють, що недоплачують людям, але справа до суду доходить лише у 2 з 10 чоловік, тобто за статистикою до нас звертаються лише 20% людей, які недоотримали виплати. Так відбувається тому, що страховики розуміють – не всі будуть судитися з ними і займатися розглядами через якихось 3 — 5 тисяч рублів. Але якщо мова йде про більш великих сумах, тоді вже справа доходить до суду, попередньо отримавши висновок в нашій компанії. І хоча вона зовсім невелика, і складається всього їх 2-х чоловік, ми цілком справляємося зі своєю роботою.

Мій партнер Олександр мені дуже допомагає, так як у нього є технічна освіта, і він безпосередньо займається оглядом об'єктів (авто), їх фотозйомкою і описом пошкоджень. Одній мені було б дуже складно виконувати всі функції.

На цьому етапі ми дивимося, що доцільніше зробити з пошкодженими частинами автомобіля – відремонтувати або замінити. Буває так, що при серйозних аваріях авто не підлягає відновленню або заміні підлягають його основні частини, наприклад кузов.

Ще раз повторюся, що саме в нашому виді оцінки є певна специфіка – потрібні дуже хороші технічні знання.

Важко буває, коли винуватці ДТП надають звіти, що не відповідають дійсності, тобто з заниженою сумою збитку для постраждалої сторони, щоб за рішенням суду їм довелося сплачувати меншу суму.

Буває так, що страхова компанія не погоджується з рішенням оцінки (сумою, яку ми вказали для потерпілої сторони і тоді цей висновок надсилається на судову експертизу. Їй займаються такі ж оцінювачі, як і ми, тільки що отримали свідоцтво про перепідготовку в напрямі судової експертизи.

Ми цим фахівцям висилаємо звіт, який містить фотографії, акт огляду автомобіля та калькуляцію розрахунків. Потім вони проводять свою альтернативну оцінку і практично завжди наші думки сумі сходяться.
Ася, які особливості професії оцінювач ти можеш виділити?
Можу сказати про плюси та мінуси роботи. Це і будуть ті самі нюанси, про які ти питаєш. Одне з головних переваг – це вільний графік роботи (гнучкий графік). Наприклад, зараз ми знімаємо офіс, але насправді, це не більше ніж іміджевий момент, так як самою роботою можна займатися і вдома.Так як професія оцінювач – це підприємницька діяльність і ви можете відповідати їй у зручний для себе час, але, звичайно ж попередньо погодивши всі з клієнтом. При бажанні можна працювати і без офісу. Для таких професій це необов'язковий елемент.В принципі, можна попросити людину під'їхати до тебе на стоянку поруч з будинком, вийти, сфотографувати автомобіль і тут же піти займатися розрахунками збитку. Так як вся робота виконується на комп'ютері і більшість програм для оцінювача працює через інтернет.Потім ви можете зателефонувати своєму клієнтові знову зустрітися з ним в найближчому кафе або у себе вдома, підписати документи і провести розрахунки за надані послуги. Але це не так солідно, краще все-таки працювати в офісі.

Хороший офіс оцінювача для обслуговування клієнтів

Ася, я розумію, що у сфері послуг цінується ця сама солідність, саме тому офіс необхідний?
Так, саме так! Якщо ж говорити про недоліки професії оцінювача то це зростаюча з кожним днем конкуренція.Більшість законодавчих актів спрямовані на підтримку страхових компаній, з-за цього виникають певні складності.А ще хочу сказати, що оцінювач працює насамперед з людьми, і коли у мене запитують «як стати оцінювачем?», я кажу, що потрібно перш за все грамотно працювати до клієнтами, до цього потрібно мати певні здібності, так як ми надаємо послуги.Саме навички ефективної комунікації дуже допомагають нам у професії, тому у нас практично немає «складних» клієнтів, ми ними дуже задоволені, і зараз навіть користуємося послугами деякими з них, налагодивши дружні відносини.Наприклад, я познайомилася з жінкою, з податкової, і тепер вона мені допомагає в податкових тонкощах.

Взагалі, незважаючи на те, що ми більшу частину часу працюємо з цифрами, професію оцінювача можна назвати творчою.

Наприклад, якщо збиток по одному і тому ж об'єкту будуть оцінювати дві компанії, у них ніколи не буде однакових цифр. Це пояснюється тим, що кожен оцінювач обирає зручний саме для нього метод оцінки збитку, і розраховує вартість ремонту у відповідності з ним. За чинним законодавством це дозволяється.
як відбувається сама оцінка вартості ремонту (збитку) авто?
Зараз розповім. Наприклад, говорячи про оцінку автотранспорту, я беру декілька фірм в місті, які займаються авторемонтом, і розраховую середню вартість години роботи їх спеціаліста. У теж час інший оцінювач може запропонувати свої компанії, що надають послуги з ремонту авто, а значить середня вартість години спеціаліста з інших автосервісів у нього буде інша. Коли вартість ремонту визначена, потрібно подивитися, що саме пошкоджено, яка деталь, і знайти її в спеціалізованих інтернет - магазинах.

Послуги з ремонту автомобілів

Таким чином, вартість ремонту або розмір збитку можна порахувати шляхом додавання вартості деталей автомобіля + витрати на його ремонт (вартість послуг майстра).
Може оцінювач завищити суму оцінки за винагороду від клієнта (відкат)?
Я знаю, що це питання хвилює багатьох, і, напевно, хтось думає, що оцінювачі можуть отримувати «ліві» гроші від клієнтів просто за те, що вони спеціально збільшують у своєму експертному висновку суму збитку. Відразу відповім, що це не вийде зробити з однієї простої причини...Справа в тому, що всі висновки проходять через ряд інстанцій, які їх ретельно перевіряють, також частина висновків надалі оскаржується через суд і судові експерти проводять повторну експертизу, перевіряючи висновок первинної оцінки.Якщо ж у звіті первинної оцінки будуть знайдені явні необґрунтовані порушення (завищення або заниження вартості збитку), то оцінювачу за це загрожують серйозні санкції, в тому числі і кримінальні, а так як всі хочуть бути в ладах з законом, то воліють працювати чесно і прозоро.Це і робить роботу оцінювача вкрай відповідальною, адже часто мова йде про великі гроші, важливо бути компетентним і відповідальним людиною. Тільки в цьому випадку вдасться підготувати професійне висновок підстав до їх виплати постраждалій стороні.

Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Діловий світ » Професія оцінювач. Як стати оцінювачем? Інтерв'ю з Анастасією Симонової   співзасновником незалежної оцінної організації з відновлювального ремонту автомобілів "А2"