Комп'ютерно-технічна експертиза — як організувати проведення судової експертизи за 7 кроків + огляд ТОП-3 компаній з проведення експертизи

Як виглядає зразок постанови про призначення експертизи? Хто проводить судову комп'ютерно-технічну експертизу документів? Які питання вирішує експертиза і від чого залежить її вартість?

Здравствуйте, шановні читачі нашого журналу! Сьогодні пропонує вашій увазі цікаву тему — «Комп'ютерно-технічна експертиза». І цей матеріал представляю вам я, Віктор Голіков.

Хочете розібратися з перебоями вашого обладнання, проаналізувати роботу основних засобів виробництва, захистити свої бази даних від злому або довести свою правоту в цивільних і судових спорах, що стосуються комп'ютерної техніки?

Читайте, як зробити це грамотно, оперативно і з вигодою для гаманця!

Комп'ютерно-технічна експертиза

Зміст
  1. Що таке комп'ютерно-технічна експертиза і в яких випадках вона проводиться?
  2. Які бувають види комп'ютерно-технічної експертизи — 4 основних види
  3. Як організувати процес судової комп'ютерно-технічної експертизи — 7 простих кроків
  4. Хто проводить дослідження комп'ютерно-технічної експертизи   огляд ТОП-3 експертних компаній
  5. Як провести комп'ютерно-технічну експертизу за низькою ціною — 3 корисні поради
  6. Висновок

1. Що таке комп'ютерно-технічна експертиза і в яких випадках вона проводиться?

Цифрова обробка даних проникає у всі галузі виробництва та сфери нашого життя. З цієї причини об'єктами професійних експертиз все частіше виступають інформаційні системи, електроніка, програмування і кібербезпека, комп'ютерна та обчислювальна техніка.

Судові комп'ютерно-технічні експертизи (СКТЕ) виявляють використовуються кошти, збережену інформацію, дії, проведені з об'єктами дослідження, і сприяють перевірці функціонування електронних комплексів.

Такі процедури проводяться за призначенням судів і органів дізнання з метою встановлення обставин, що підлягають доведенню по конкретній справі.

Критичним властивістю цифрових даних (або їх слабкістю) завжди була і буде доступність. Спосіб доступу, зміни і подальша експлуатація інформаційних процесів   основні напрямки дослідження комп'ютерно-технічної експертизи.

Пам'ятаєте, як казав один незабутній кіноперсонаж?

  Ти сусліка бачиш?

  Немає!

  А він є!

Ось так і з інформацією! Здається, попрацював на комп'ютері, зберіг, передав результат на подальшу обробку   досить просто! Але що заважає кому-то ще змінити ваші дані, щоб отримати особисту вигоду? Все що необхідно   дізнатися пароль, перерозподілити на свій розсуд інформацію, зберегти і зробити так, щоб ніхто нічого не помітив.

Комп'ютерно-технічна експертиза займається виявленням всіх несанкціонованих втручань до будь-якого електронного обладнання та інформаційних баз в протиправних цілях. Так в темі «Техніко-криміналістична експертиза документів» розглядається створення і зміни ідентифікаторів прав за допомогою комп'ютерів.

2. Які бувають види комп'ютерно-технічної експертизи — 4 основних виду

Характер досліджень комп'ютерної техніки залежить від завдань, які планується вирішити в результаті проведення конкретної експертизи.

Розглянемо основні види таких процедур.

Вид 1. Апаратно-комп'ютерна експертиза

Вивчає технічні засоби комп'ютера (апарати). Всі залізяки, приховані корпусом, завдяки яким і працює   технічне та механічне оснащення   суть роботи фахівців цього розділу експертизи.

До електронних апаратних об'єктів належать:

  • персональні комп'ютери (настільні, переносні, портативні);
  • мережеві пристрої (концентратори, сервери, накопичувачі, маршрутизатори);
  • мобільні системи (смартфони, надолонники);
  • інтегратори (мікропроцесорні системи, транспортні та супутникові реєстратори);
  • комплектуючі комп'ютерних систем (чіпи, системні плати, процесорні вузли, електронні блоки, мікросхеми);
  • пристрої зберігання даних (магнітні диски, флеш-накопичувачі, оптичні диски, магнітні стрічки).

Так всі питання приналежності техніки, несправності, заводських параметрів, стану зберігання даних та інше належать до комп'ютерної діагностики апаратних засобів.

Вигляд 2. Програмно-комп'ютерна експертиза

Назва говорить сама за себе. Всі алгоритми, задіяні в пристрої і забезпечують його працездатність, відносяться до програмної експертизі.

Програмні продукти можна порівняти з паливом для автомобіля. Якщо апаратний засіб — це автомобіль, то паливом (продуктом, без якого машина не зрушиться з місця) програмне забезпечення (ПЗ).

Програмні засоби поділяються на:

  • операційні системи (інформаційний простір для роботи інших програм);
  • засоби розробки програмного забезпечення;
  • додаткові програми (утиліти, налагоджувальні та аналізують програми);
  • прикладне (програми, редактори, електронні таблиці, бази даних, профільні продукти).

Запитання, на які дає відповіді експертиза комп'ютерних алгоритмів, досить численні. Мета створення програми? Кому належить інтелектуальна власність? Були порушені авторські права при експлуатації? Яким змінам піддалося?

3 Вид. Інформаційно-комп'ютерна експертиза

Основною складністю і одночасно особливістю цього виду експертизи є відновлення інформаційних даних з різних носіїв при їх пошкодження/знищення програмним або фізичним способом. Ця задача трудомістка і вимагає великих інтелектуальних і тимчасових витрат.

Інформаційно-комп'ютерна експертиза

Інформаційна експертиза встановлює і аналізує файли, якими оперує користувач, оцінює працездатність даних, їх призначення та ідентифікує приналежність до роду операційної інформації.

До об'єктів інформації відносяться файли:

  • електронних таблиць;
  • текстових форматів;
  • баз даних;
  • графічних редакторів;
  • мультимедійних і інших форматів.

Вид 4. Комп'ютерно-мережева експертиза

Ця різновид передбачає дослідження будь-яких засобів, що використовують мережеву технологію зв'язку. Практично вся комп'ютерна техніка має зв'язок з Інтернет, а значить, в поле зору експертів потрапляють всі пристрої, що надають доступ до всесвітньої мережі.

Приклад

Використовуючи глобальну комп'ютерну мережу, зловмисники змогли отримати доступ до бухгалтерських рахунках компанії «Бівер». Змінивши дані, злочинці спробували перерахувати грошові кошти на власні банківські депозити.

Але бухгалтер «Бівер» був хитрий і встановив захисний код до фінансів організації. Як тільки хакери перенаправили гроші, рахунок заблокований, а всі дані про несанкціоноване втручання були відправлені в правоохоронні органи.

Мережева експертиза об'єднує всі попередні категорії і зв'язує їх в єдиний комплекс. Послідовно визначаються апаратно-технічні засоби та програми, що керують ними. Досліджуються інформаційні дані, якими оперують користувачі. Виявляється, як зв'язуються і функціонують окремі станції в мережевому оточенні.

Про те, як задіяні комп'ютери в психологічній експертизі, читайте на нашому сайті!

3. Як організувати процес судової комп'ютерно-технічної експертизи — 7 простих кроків

Дуже часто СКТЕ призначається разом з іншими експертизами в силу того, що вони якимось чином пов'язані з комп'ютерами або цифровою обробкою даних. Тісно переплетена з розглянутої нам темою стаття «Технічна експертиза документів».

Так з чого ж почати СКИЭ і які ще дослідження можуть знадобитися? Продовжуємо знайомитися!

Крок 1. Отримуємо постанова про призначення експертизи

Експертиза призначається ухвалою суду, а також посадовими особами (слідчими, прокурорами, дізнавачами). Звернення робиться в експертні установи, наділені відповідними повноваженнями для створення висновків, які розглядаються у суді.

Судова експертиза може бути організована за особистою ініціативою учасників судочинства (позивач, відповідач, обвинувачений, потерпілий, адвокат). В цьому випадку необхідно буде заповнити зразок клопотання і направити його на адресу суду.

Після схвалення запиту складається список питань, на які фахівець повинен дати розгорнуту відповідь у строки, відповідні поданою заявою.

Крок 2. Вибираємо експертну компанію

При виборі компанії намагайтеся врахувати досвід і стаж роботи організації, що спеціалізується на проведенні незалежних експертиз. Витратьте деякий час на вивчення відгуків та сайту експертної компанії.

Перевірте перелік питань, на які відповідають фахівці організації, можливо, існуюче формулювання не відповідає вашим завданням!

Не забувайте про попередньої консультації. Нерідкі випадки відмови виконавців від проведення досліджень. Компанія повинна володіти відповідним обладнанням, фахівцями та умовами для перевірки об'єктів дослідження.

Крок 3. Робимо замовлення на проведення експертизи

Клопотання про проведення необхідних для суду досліджень можна подати самостійно або запросити безпосередньо на процесі.

Різниця в тому, що за своєю ініціативою ви будете особисто оплачувати послуги експертної компанії, а при призначенні експертизи на судовому засіданні фінансове питання будуть вирішувати державні органи.

Судовий експерт приступає до роботи після оплати своїх послуг. Терміни і завдання визначаються під час попередньої консультації.

Крок 4. Консультуємося з експертом і формулюємо завдання

Будь-яка експертиза починається з попередньої бесіди з фахівцем. В ході усної консультації експерт, ознайомившись з матеріалами справи, запропонує вам список можливих питань, на які дослідження дасть відповідь, і визначить перелік майбутніх завдань.

Зразкові питання, на які відповідає експерт:

  1. До якого типу комп'ютерних засобів належить пристрій?
  2. Якими технічними характеристиками володіє система?
  3. Знаходиться засіб в робочому стані?
  4. Завдання, що дозволяються за допомогою досліджуваного комп'ютерного комплексу?

Крок 5. Надаємо необхідні об'єкти і доступ до них

Наступний крок — проведення дослідження. Думаю, буде зайвим нагадування, що всі кошти повинні бути надані експерту в належному вигляді.

У разі, якщо об'єкти були вилучені судовими або правоохоронними органами, всі кошти повинні бути опломбовані, причому заблоковані всі доступні з'єднання пристрою.

Комп'ютерні системи мають численні роз'єми і порти введення/виводу, що може послужити зміни даних і самої техніки в період між кінцевою точкою експлуатації та прийманням на експертизу. Складіть з експертом акт первинного огляду техніки і вкажіть, які роз'єми були відкриті для вільного доступу.

Як проводиться судова комп'ютерно-технічна експертиза

При обстеженні габаритних комп'ютерних систем (серверів, робочих станцій, програмних продуктів, систем, з'єднаних мережею) доступ видається безпосередньо на об'єкти дослідження з подальшим супроводом (електронні паролі, підписи, сертифікати).

Крок 6. Очікуємо проведення досліджень

В ході проведення експертизи призупиняється судовий процес. У цей період ознайомтеся з методиками РФЦСЭ (Російського Федерального Центру Судових Експертиз).

Вивчіть ваші права у разі незадовільних, на вашу думку, результатів досліджень. Які кроки можна зробити далі? Як можна оскаржити результати експертизи та куди слід звернутися   всі ці питання можна вивчити на сайті РФЦСЭ.

В ході проведення досліджень можуть знадобитися додаткові відомості або супутнє обладнання, будьте готові представити їх фахівцям.

Пам'ятайте, що в суді відповідальність та фінансові обтяження покладаються на сторону, яка програла, тому не соромтеся замовляти комплексні дослідження ваших об'єктів, адже вони дадуть найбільш повну і вичерпну інформацію для вирішення питання.

Крок 7. Отримуємо заключний акт

Результати проведення дослідження комп'ютерної техніки повинні бути представлені не пізніше зазначеного терміну у вигляді звіту з об'єктивними і обґрунтованими відповідями на поставлені запитання.

У разі неможливості дати висновок експерт зобов'язаний скласти пояснювальну записку, в якій повинен надати роз'яснення причин відмови від експертизи.

Можливі причини:

  • непридатність матеріалів і об'єктів досліджень;
  • експерт недостатньо кваліфікований;
  • сучасні технології не дозволяють відповісти на завдання експертизи.

Дивіться ролик про комп'ютерно-технічної експертизи.

4. Хто проводить дослідження комп'ютерно-технічної експертизи   огляд ТОП-3 експертних компаній

Давайте більш детально розглянемо кілька фірм, що пропонують свої послуги на ринку технічних експертиз комп'ютерів.

1) Лабораторія цифрових досліджень

Лабораторія цифрових дослідженьНезалежна організація експертів, надає послуги по консультації, експертизи та рецензій на експертні висновки як державних, так і приватних фахівців у галузі високих технологій.

Ставить своєю метою максимально оптимізувати судову систему для роботи у сфері криміналістичної експертизи електронної техніки. Сприяє всім учасникам судових процесів і надає якісні послуги в області комп'ютерних технологій.

Компанія пишається своїми співробітниками, що мають різноманітні дипломи в області інформаційних технологій.

2) Лабораторія Цифрової Форензики

Лабораторія Цифрової ФорензикиОрганізація має власну науково-технічну базу даних і розробляє унікальні програмні комплекси для застосування в технічній експертизі комп'ютерних систем.

Фахівці фірми постійно вдосконалюють свої знання та проходять курси підвищення кваліфікації. Працюють співробітники на всіх рівнях з партнерами державного сектора, а також взаємодіють з бізнес-проектами будь-яких масштабів.

Спеціалізація підприємства   інформаційна безпека бізнесу. Компанія вибудовує якісні, надійні та комплексні системи захисту у відповідності з запитами клієнтів.

3) ЦСЕ "Спеціаліст"

ЦСЕ СпеціалістЦентр судової експертизи проводить всі види ТКЕ. У власній лабораторії компанії визначаються і діагностуються всі види електронних комплексів і їх комплектуючі.

Можна подати заявку на проведення попередньої консультації. Заздалегідь визначити мету, способи та методи вивчення пристроїв, дізнатися ціну експертизи.

ЦСЕ "Спеціаліст" успішно вирішує завдання з інформаційної підтримки і навчання юридичних та фізичних осіб на території РФ. Співробітники компанії постійно підвищують свою кваліфікацію шляхом застосування сучасних науково-технічних інновацій.

5. Як провести комп'ютерно-технічну експертизу за низькою ціною — 3 корисних ради

Комп'ютерні системи   сама розвивається галузь виробництва в світі. Встигати за сучасними технологіями дуже нелегко. Експертам постійно доводиться підвищувати рівень кваліфікації і впроваджувати нові методи і технології досліджень. Безпосередньо від способів експертизи залежить її вартість.

Новітні розробки включають в себе дорогі матеріали і обладнання. Але варто зазначити, що з плином часу і технологічного прогресу швидко змінюються методи. Здешевлюються матеріали та технічні засоби, що знижує розцінки.

Поглянемо на приблизну таблицю взаємозв'язку складності експертизи та її ціни в рублях:

Кількість питань Апаратна Інформаційна Програмна Мережева
1 10 10 000 15 000 10 000 15 000
2 від 10 до 15 15 000 25 000 25 000 25 000
3 від 15 до 20 20 000 35 000 40 000 50 000
4 від 20 і вище 30 000 і вище 50 000 і вище до 100 000 від 100 000

Кілька простих порад, як здешевити обстеження комп'ютерної техніки.

Порада 1. Консультуйтеся з фахівцями при постановці завдань

Не соромтеся прямо запитати у експертів, як щонайкраще скласти список питань, необхідних для вивчення. Вказуйте тільки необхідні ресурси і об'єкти, що беруть участь в дослідженні. Це максимально здешевить всю процедуру.

Визначте спільно з експертом завдання і сформулюйте на їх основі потрібні вам питання. Пам'ятайте, що ви оплачуєте відповідь на кожне питання, що задається експертизі!

За оплачені відповіді на правові питання несуть відповідальність професійні юристи на порталі Правовед.ги. Якщо ваша ситуація не була дозволена спеціалістами сайту, то вам повернуть гроші!

Де б ви не були, завжди можна задати питання по інтернету або просто подзвонити за телефонами.

протягом 15 хвилин вам нададуть кваліфіковану підтримку з усіх правових питань і проконсультують по будь-яким юридичним тонкощам.

Ви завжди можете знайти на сайті велику базу даних розібраних конфліктних ситуацій і почерпнути багато корисної інформації, що стосується цивільно-правової сфери. Спілкуйтеся з професіоналами своєї справи у будь-який зручний для вас час на Правознавець.ру.

Порада 2. Вибирайте компанії недалеко від місця судового розгляду

Зверніть увагу на територіальну віддаленість експертної групи. Якщо обстежуються габаритні об'єкти (сервери, робочі станції), для дослідження яких експертам доводиться транспортувати обладнання і оплачувати відрядження, то ціна буде збільшуватися відповідно.

Розглядайте партнерів, розташованих поблизу від об'єктів дослідження — це значно скоротить ваші витрати. Відвезіть і здайте техніку на експертизу в лабораторію компанії самостійно, не забувши при цьому взяти розписку про стан об'єкта дослідження.

Порада 3. Користуйтеся послугами недержавних експертних компаній

Можна заощадити на експертизі, скориставшись сервісом приватних підприємств, що мають повноваження для проведення комп'ютерно-технічних експертиз. Досить часто в таких компаніях проводяться акції на експертні висновки.

Зверніть увагу на бонуси і знижки, пропоновані за комплексні рішення. Фірми можуть пропонувати обстеження за програмами, недоступним державним установам.

Вигідні пропозиції від приватних експертів:

  • найкоротші терміни (за рахунок ненормованого робочого дня);
  • виїзд на об'єкт (часто послуга буває безкоштовною);
  • черговість (терміни проведення враховують ваші інтереси і гроші).

Важливим фактором зниження тарифів на експертизу виступає конкуренція з державними структурами. В цілях залучення клієнтів приватні фірми значно знижують ціни на аналогічні висновки в державних органах.

6. Висновок

Час не стоїть на місці. Комп'ютерно-технічна експертиза вдосконалюється з кожним днем. Не поспішайте діяти, вивчіть останні нововведення і порівняйте їх з необхідними запитами. Може виявитися, що експертний висновок займе мінімальну кількість часу і грошей.

Користуйтеся сучасними технологіями для доказів своїх позицій і аргументації в судових спорах!

Сподіваємося, що стаття була вам корисна! Колектив журналу бажає всім грамотних і технологічних експертиз! На цьому ми закінчуємо і чекаємо від вас оцінок, зауважень та відгуків за темою статті!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Комп'ютерно-технічна експертиза — як організувати проведення судової експертизи за 7 кроків + огляд ТОП-3 компаній з проведення експертизи