Незалежна автоекспертиза — 7 простих кроків як провести незалежну експертизу автомобіля + 4 правила як не стати жертвою шахраїв при проведенні експертизи

Для чого проводиться незалежна автоекспертиза? Ким проводиться незалежна експертиза автомобіля? Як вберегтися від шахраїв при проведенні експертизи авто?

Здрастуйте, дорогі читачі ресурсу . З вами Марія Даровська.

У сьогоднішній статті мова піде про незалежну автоэкспертизе. Стаття буде корисна водіям і власникам транспортних засобів, а також всім, кого цікавлять актуальні юридичні та фінансові питання.

Включаємо двигуни   поїхали!

Незалежна автоекспертиза

Зміст
  1. Що таке незалежна автоекспертиза і для чого вона проводиться?
  2. Коли незалежна експертиза автомобіля обов'язкова   огляд основних ситуацій
  3. Як провести незалежну експертизу автомобіля   покрокова інструкція для новачків
  4. Професійна допомога у проведенні незалежної автоекспертизи   огляд ТОП-3 оціночних компаній
  5. Як не стати жертвою шахраїв при проведенні незалежної автоекспертизи — 4 простих правила
  6. Висновок

1. Що таке незалежна автоекспертиза і для чого вона проводиться?


Автоекспертиза — це комплекс послуг, за допомогою яких експерт визначає величину збитку, нанесеного автомобілю, та вартість відновлювальних робіт.

Мета цієї процедури   стягнути компенсацію з винуватця ушкоджень або страхової служби.

Проводять автоэкспертизу і для визначення причин поломок зчеплення, двигуна або інших частин автомобіля.

Ще один привід провести експертизу   визначити ступінь провини або довести невинність у ДТП водія транспортного засобу. Особливо актуальна експертиза, коли водієві закидають порушення ПДР, якого він не скоював.

Звертаються до експертів і при низькій якості надання послуг на СТО. У цьому випадку незалежна автоекспертиза або оцінка допоможе довести, що роботи по відновленню авто виконані неналежним чином.

Часто експерти стикаються з ушкодженнями авто, заподіяними третіми особами. Це може бути наслідок необережності або злого умислу. Завдяки експертизі, з винуватця можна стягнути компенсацію ушкоджень.

Якщо ви ще не стикалися ні з одним з видів експертизи, рекомендуємо прочитати присвячену цій темі статтю «Незалежна експертиза».

2. Коли незалежна експертиза автомобіля обов'язкова   огляд основних ситуацій

Існують ситуації, коли експертиза бажана і проводиться з метою повноцінного захисту ваших матеріальних інтересів. Але бувають в житті події, при яких експертиза — не просто бажана, а обов'язкова. Давайте розберемо ці ситуації докладніше.

Ситуація 1. Спірні моменти при аварії

При ДТП часто виникають спірні ситуації. Співробітники ДІБДР можуть звинувачувати водія в порушенні ПРАВИЛ дорожнього руху, яке він не скоював.

Ще одна ситуація — коли аварія сталася на перехресті і на дії водіїв впливало багато факторів   світлофори, знаки пріоритету. В цих випадках задача експерта   відновити картину події.

Більше інформації — у статті «Трасологічна експертиза».

Ситуація 2. Наїзд на пішоходів

Якщо ДТП спричинило за собою наїзд на пішохода, то наслідки такої події можуть бути дуже неприємними. У цьому разі експертна робота необхідна, щоб встановити причини наїзду. Адже це могла бути як необережність, так і наслідок непереборних обставин.

Крім цього, завдання експерта   визначити, хто порушив ПДР, водій або пішохід. Спеціаліст відновить картину ДТП і порівняє травми пішохода з ушкодженнями машини.

Ситуація 3. Незаконне звинувачення в участі в ДТП

Ні одна система не обходиться без збоїв. Мова йде як про технічні помилки, так і про людський фактор в державних структурах. З цих причин жоден водій не застрахований від звинувачення в участі в ДТП, якого з ним не відбувалося.

Якщо така неприємність трапилася з вами — не потрібно панікувати. Експерт легко встановить істину з допомогою дослідження автомобіля на наявність пошкоджень. А при їх наявності визначить їх характер, давність і причини появи.

Ушкодження потерпілого автомобіля зіставлять з ушкодженнями авто обвинуваченого, з'ясують, чи відповідає їх локалізація один одному. Деталі перевірять на предмет фарбування.

Якщо вам не вистачило інформації про дії при аварії   ознайомтеся зі статтею «Незалежна експертиза після ДТП».

Ситуація 4. Необхідність визначення якості фарбування авто після ремонту

Багато водіїв стикалися з ситуацією, коли на СТО були надані послуги низької якості. Особливо часто зустрічається при фарбуванні.

Щоб власник авто зміг пред'явити майстерні претензії і отримати компенсацію за низькоякісну послугу, йому потрібно подати позов до суду. Підстава для позову   експертиза.

Дізнайтеся більше про те, як відбувається оцінка збитку.

Ситуація 5. Проведення судової експертизи

Для проведення судової експертизи незалежна автоекспертиза потрібна в обов'язковому порядку.

Предмети дослідження незалежної експертизи для суду:

  • визначення ринкової вартості авто;
  • визначення вартості ремонту автомобіля;
  • розрахунок вартості залишків від авто;
  • визначення винуватця ДТП;
  • відновлення картини ДТП.

Предметом судової експертизи можуть стати і інші питання.

Відеофільм розповідає про особливості криміналістичного дослідження автомобільних ДТП.

Ситуація 6. При визначенні УТС

Втрата товарної вартості (УТС) після ДТП   привід стягнути додаткову компенсацію зі страховою служби. Незважаючи на часті відмови, вимога компенсації УТС законно. Безліч судових прецедентів доводять, що отримати компенсацію УТС цілком можливо.

Але для отримання компенсації знадобиться допомога експертної компанії. Експерт візьметься за справу, якщо до аварії у машини були відсутні серйозні пошкодження і корозійні руйнування кузова, а знос авто не перевищував 35-40% (дивіться також «Автотехнічна експертиза»).

В цьому випадку незалежної автоэкспертизе підданий двигун та інші агрегати авто.

У таблиці ситуації та мети оцінки представлені в наочному вигляді:

Ситуація Мета оцінки
1 Суперечки при ДТП Відновити реальну картину події
2 Наїзд на пішохода Визначити ступінь провини водія
3 Звинувачення в ДТП Виявити реального винуватця ДТП
4 Визначення якості фарбування після ремонту Скласти претензію щодо низької якості послуг
5 Судова експертиза Надати реальні факти для суду
6 Визначення КТС Отримання страхової компенсації

3. Як провести незалежну експертизу автомобіля   покрокова інструкція для новачків

Для тих, хто ще не стикався з процедурою незалежної експертизи автомобіля на особистому досвіді, ми підготували покрокову інструкцію.

Крок 1. Вибираємо оціночну компанію

Вибираючи оцінювача, зверніть увагу на його досвід і репутацію. Чим більше інформації про компанії ви зможете знайти, тим краще.

Прочитайте відгуки в інтернеті, вивчіть, чи є у фірми сайт. Відсутність сайту   поганий симптом. Не варто зв'язуватися з компанією, яка не представлена в інтернеті. Не замовляйте незалежну автоэкспертизу у компанії з поганими відгуками.

Якщо хтось з ваших знайомих вже стикався з послугою автоекспертизи, запитайте у них, в яку компанію вони зверталися.

Вибираємо оціночну компанію

У обраній компанії обов'язково повинні бути установчі документи, вона повинна складатися в СРО. У оцінювача повинні бути в наявності документи про освіту та відповідний досвід роботи. Законом передбачається наявність у оцінювача поліс цивільного страхування.

Бажано, щоб оцінювач був акредитований солідними компаніями   банками, страховими службами або іншими (докладніше про те, що таке оціночна компанія і з чим її їдять можна дізнатися у статті «Оціночна компанія»).

Приклад

У акредитованій компанії з гарною репутацією може бути компанія-двійник. Її назва схоже на назву якісної фірми, а реквізити   фальшиві. Обов'язково перевіряйте документи компанії перед укладенням договору.

Крок 2. Укладаємо договір

Договір читати обов'язково! Цьому простому правилу чомусь дотримуються далеко не всі. Не прочитаний перед підписанням договір загрожує великою кількістю проблем у майбутньому. Тому не нехтуйте цим, обов'язково докладно вивчайте договір, прочитывайте його від і до, задавайте уточнюючі питання по кожному з смутивших вас пунктів.

При укладенні договору з обраною компанією приділіть увагу термінів, які в ньому прописані. Дізнайтеся, чи передбачаються договором штрафні санкції за несумлінне виконання умов.

Тільки після того, як виконали всі зазначені маніпуляції   ставте свій підпис під договором.

Крок 3. Узгоджуємо час і місце проведення експертизи

Експертиза авто завжди проводиться оцінювачем особисто, в присутності власника. Найкраще призначати місцем проведення автосервіс. Там найзручніше оглянути машину.

Крок 4. Повідомляємо всіх учасників аварії про проведення експертизи

Якщо причина експертизи   ДТП, то вам обов'язково потрібно повідомити всіх учасників аварії і страхову компанію про дату і місце проведення експертизи.

Робити це краще за допомогою рекомендованого листа з повідомленням про доставку або телеграми. Обов'язково зберігайте документи про відправку повідомлення. Вони можуть знадобитися в суді.

Пам'ятайте, що якщо хтось з учасників аварії або представників страхової служби не з'явиться на експертизу, це не позначиться на її достовірності та законності. Головне   мати на руках документи, які підтверджують, що ви повідомляли всіх учасників процесу про дату і місце проведення експертного огляду (якщо вас цікавлять інші аспекти дослідження авто — ми написали для вас матеріал «Оцінка автомобіля»).

Крок 5. Чекаємо поки оцінювач зафіксує всі пошкодження на камеру

Всі пошкодження автомобіля обов'язково фіксуються експертом з допомогою фотокамери. Це обов'язковий етап проведення експертизи.

Тож надайте оцінювачу повний доступ до автомобіля під час огляду. Краще всього проводити фотофіксацію в денний час доби, при нормальному освітленні, в місці, де автомобіль можна докладно оглянути, наприклад, в автосервісі.

Треба оцінити не автомобіль? Тоді вам потрібен матеріал «Оцінка майна».

Крок 6. Чекаємо проведення розрахунків по визначенню розміру збитку

Виходячи з отриманих при проведенні експертного дослідження даних, оцінювач визначає суму збитку з допомогою єдиної методики обліку.

Крок 7. Отримуємо звіт про виконану роботу

Об'єктивний експерт повинен надати звіт зі всіма, навіть прихованими, ушкодженнями. Суму збитку оцінювач вираховує за єдиною затвердженою методикою обліку.

Звіт оформляється згідно з прийнятими правилами і тільки в такому вигляді видається клієнту.

На кожному етапі незамінною буде допомога кваліфікованого юриста. Підібрати фахівця з права в області експертних висновків ви можете на сайті Правознавець.ру.

З 16 тисяч правників з усієї країни, які співпрацюють з компанією, всі мають великий досвід роботи. Середній стаж кожного фахівця — 12 років. Питання можна задати безкоштовно або отримати платну консультацію. Якщо платна консультація не задовольнить клієнта   гроші повернуть. Але більше 95% клієнтів задоволені якістю наданих послуг.

Адекватність цін на консультаційні послуги або послуги з підготовки документів не впливає на якість. Нюанс в тому, що клієнту не потрібно кудись їхати. Необхідну юридичну допомогу через сайт Правознавець він отримає не встаючи з-за робочого столу.

Читайте оглядову публікацію на тему незалежної оцінки.

4. Професійна допомога у проведенні незалежної автоекспертизи   огляд ТОП-3 оціночних компаній

Представляємо огляд трійки кращих у своїй справі оціночних компаній.

1) Центр оцінки авто

Центр оцінки авто«Центр оцінки авто» оцінює вартість автомобіля, пошкоджень і заподіяної йому шкоди. У компанії великий досвід у врегулюванні питань зі страховими компаніями. Експерти Центру також допоможуть оцінити стан автомобіля перед покупкою, вартість придатних залишків після повного знищення транспортного засобу.

В партнерах компанії відсутні страхові служби, а тому звіти «Центру оцінки авто» носять дійсно об'єктивний і незалежний характер. Експерти фірми приїдуть для проведення незалежної експертизи у будь-який район Москви, в тому числі Митино і Жуковський.

2) Inhelp

Inhelp«Inhelp» займається оцінкою автомобілів для судів і страхових компаній, а також для отримання компенсації від винної сторони, в тому числі від іноземця «по зеленій карті». Експерт виїжджає на місце одразу ж після дзвінка. Клієнт отримує безкоштовний розрахунок перед тим, як замовити експертизу.

Компанія полягає в реєстрі експертів-техніків, користується сертифікованим програмним забезпеченням, полягає в СРО. Всі штатні працівники, які займаються незалежними автоэкспертизами, мають профільну освіту у відповідних університетах (в тому числі в МАДІ) та досвід роботи.

Для отримання консультації зателефонуйте в компанію самостійно або замовте зворотній дзвінок.

3) Expert 365

Expert 365«Expert 365» вже 4 роки надає послуги по автоэкспертизам різного виду, оцінці транспорту та юридичного супроводу. Компанія має досвід по стягненню зі страхових компаній повної суми збитків і УТС. Послуги компанії сплатить страхова компанія. Ціна незалежної автоекспертизи — від 700 рублів. Відправка документів у страхову також лягає на плечі фірми"Expert 365".

В штаті «Expert 365» працюють сертифіковані фахівці зі стажем роботи не менше п'яти років. В якості звіту компанія надає не тільки укладення, але і фототаблицу.

Безкоштовну консультацію можна отримати, замовивши зворотній дзвінок на сайті фірми.

5. Як не стати жертвою шахраїв при проведенні незалежної автоекспертизи — 4 простих правила

Щоб не стати жертвою аферистів, дотримуйтеся простих правил.

Правило 1. Не довіряйте компаніям, готовим проводити оцінку за фото

Хочете дізнатися, як відрізнити недобросовісну компанію? Дізнайтеся, чи зможуть вони провести оцінку по фотографії. Якщо представник компанії відповів ствердно, відразу ж покладіть трубку або покиньте кабінет.

Сумлінні компанії ніколи не погодяться дати експертний висновок з фото. Така оцінка не буде корисна вам ні в суді, ні в дебатах зі страховою службою. Ви тільки дарма витратите свій час і гроші на експертизу.

Правило 2. Уважно вивчайте умови договору

Запам'ятайте, що б ви не підписували, прочитання договору від і до   єдино вірний спосіб захистити себе від шахраїв і отримати перевагу в боротьбі з недобросовісними виконавцями.

Читайте договір докладно, зупиняйтеся на незрозумілих пунктах, наполягайте на їх виключення або зміни, якщо вони вас не влаштовують.

Вивчайте умови договору

Не дозволяйте змусити себе підписати договір не дивлячись. Не підписуйте, поки не прочитаєте його повністю. Можете навіть попросити взяти копію документа з собою, щоб вивчити будинку або разом з юристом.

Якщо вас кваплять або створюють перешкоди, відмовляються давати прочитати договір   йдіть. Нормальна компанія ніколи не буде квапити клієнта на стадії прочитання договору. Так поступають тільки шахраї і недобросовісні виконавці.

Потрібні подробиці про судову експертизу   перейдіть до матеріалу «Судовий експерт».

Правило 3. Не погоджуйтеся на передоплату більше 50%

Якщо компанія вимагає від вас внести передоплату на суму більше 50% — не погоджуйтеся ні в якому разі. Як би співробітник фірми не аргументував свою позицію.

Передоплата в розмірі до половини від повної вартості оцінки   нормальне явище. Якщо від вас вимагають внести більше, наприклад, 75 або 100% суми до проведення робіт   розвертайтеся і йдіть в іншу компанію.

Правило 4. Не намагайтеся заощадити

Запам'ятайте: безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Якщо ціна послуг компанії значно нижче середньої по ринку, з нею краще не зв'язуватися.

Демпінгують зазвичай молоді компанії, що не мають ще стійкої репутації, популярності і потрібного досвіду роботи. Найімовірніше, низьку ціну вам назвуть компанії, результатом роботи яких буде експертиза незадовільної якості.

Економлячи на експертизі, ви ризикуєте втратити набагато більшу суму. Адже розмір компенсації залежить від якості експертизи та її обгрунтованості.

6. Висновок

Підведемо підсумки, друзі.

Сьогодні ми дізналися:

  • що це таке   незалежна автоекспертиза;
  • коли і навіщо вона проводиться;
  • чому договір оцінки потрібно уважно читати перед тим, як підписувати;
  • чому не всім оціночним компаніям можна довіряти свій автомобіль.

Бажаємо вам гарних доріг і чемних водіїв. Будемо раді зворотнього зв'язку   оцініть статтю або залиште коментар.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Незалежна автоекспертиза — 7 простих кроків як провести незалежну експертизу автомобіля + 4 правила як не стати жертвою шахраїв при проведенні експертизи