Що таке аутсорсинг   повний огляд поняття і покрокова інструкція по переходу на аутсорсинг + огляд ТОП-5 компаній з надання послуг

Які існують види аутсорсингових послуг? Як правильно вибрати аутсорсингову компанію? В чому особливості аутсорсингу інтернет-магазинів?

Доброго часу доби всім відвідувачам онлайн-журналу ! З вами Ганна Медведєва. Нашу статтю ми присвятимо темі аутсорсингу.

Переваги аутсорсингу вже оцінили багато підприємці та керівники підприємств. Ми постараємося повністю розкрити це поняття, а також допоможемо вам розібратися в нюансах процесу.

Ця інформація стане в нагоді всім, хто прагне скорочувати витрати і оптимізувати свою комерційну діяльність.

Отже, почнемо!

Аутсорсинг

Зміст
  1. Що таке аутсорсинг і коли він може знадобитися?
  2. Яким може бути аутсорсинг   огляд ТОП-6 основних видів
  3. Як перейти на аутсорсинг   покрокова інструкція для початківців бізнесменів
  4. Де замовити послуги аутсорсингу   огляд ТОП-5 компаній з вигідними умовами співпраці
  5. Як правильно вибрати аутсорсингову компанію   практичні поради та рекомендації
  6. Як уникнути помилок при переході на аутсорсинг — 4 простих правила
  7. Висновок

1. Що таке аутсорсинг і коли він може знадобитися?

Термін «аутсорсинг»   англійського походження. Дослівний його переклад — «використання зовнішніх ресурсів».

Аутсорсинг — це передача другорядних функцій організації іншій компанії, яка спеціалізується в даному напрямку. Наявність бізнес-процесу і тривалість співпраці (1 рік і більше) відрізняють його від інших видів надання послуг.

У чому суть? Керівництво кожної організації прагне до того, щоб усі сфери її діяльності знаходилися на високому рівні. Але це в ідеалі.

На практиці ж це досить складно для виконання. Адже далеко не кожне підприємство може собі дозволити утримувати у штаті висококваліфікованих співробітників абсолютно всіх відділів — це дуже невигідно.

Зазвичай перевага надається фахівцям профільної сфери. З них обирають кращих, надають можливість підвищувати кваліфікацію, оплачують їх роботу на належному рівні.

Співробітникам інших, непрофільних служб рідко можна на це розраховувати. Під цю категорію потрапляють кадровики, комп'ютерники, юристи і різні інші працівники. А результат від їхньої діяльності хочеться отримувати хороший.

Також це можуть бути ситуації, коли:

  • підприємство занадто маленька, щоб утримувати в штаті додаткові служби, наприклад, відділ кадрів;
  • витрати на утримання штатних співробітників виявляються вище, ніж на оплату праці аутсорсерів;
  • внутрішніх ресурсів не так багато, щоб витрачати їх на пошук та утримання кадрів для виконання другорядних функцій.

Що таке аутсорсинг

Тому аутсорсингове співпрацю   досить приваблива альтернатива. Ви віддаєте певну роботу фірмі, яка спеціалізується тільки в даному напрямку. Природно, що її співробітники мають більш високу кваліфікацію і більш професійно виконують свою роботу.

2. Яким може бути аутсорсинг   огляд ТОП-6 основних видів

На аутсорсинг необов'язково передається повний обсяг робіт окремого профілю. Можна укласти договір на виконання частини функцій, залишивши поле для діяльності і своїм штатним фахівцям.

Приклад

У штаті компанії міститься один бухгалтер. Він займається обробкою та систематизацією первинної документації, необхідної для різної звітності.

На цьому робота штатного бухгалтера закінчується. Він передає документи фірми-аутсорсера, фахівці якої складають всю звітність і здають її в податковий орган.

тепер Подивимося, які з видів аутсорсингового обслуговування найбільш популярні.

Вид 1. Аутсорсинг IT

Пересічний штатний працівник з обслуговування комп'ютерів і локальних мереж зазвичай володіє мінімальним набором професійних навичок і вмінь. А коли справа стосується програмування, то стає зовсім вже погано.

Тому сфера комп'ютерного обслуговування — чи не перший кандидат на аутсорсинговий договір. Про те, як це краще зробити, читайте у статті «Аутсорсинг ІТ».

Вигляд 2. Бухгалтерський аутсорсинг

Містити бухгалтерську службу досить дорого   спеціальні програми, приміщення, підвищення кваліфікації бухгалтерів. Плюс   потрібно пильно стежити за змінами в законодавстві і перебудовувати свою роботу, а це зазвичай не призводить персонал в захват.

У спеціалізованій організації завжди знають про всі зміни. І рівень спеціалістів вище, оскільки компанії-аутсорсеру вигідно утримувати цінні кадри. Про це і багато чому іншому наша стаття «Аутсорсинг бухгалтерських послуг».

3 Вид. Аутсорсинг охорони праці

Поняття охорони праці для багатьох досить розпливчасто. Якщо на великих підприємствах для цього організовується окрема служба, то на дрібних часто про це навіть не знають. А закон вимагає додержання норм і правил.

Тому віддати охорону праці у руки фахівців дуже вигідно. Вам не доведеться вникати в тонкощі роботи незрозумілого підрозділу. Цій темі присвячена наша стаття «Аутсорсинг охорони праці».

Вид 4. Юридичний аутсорсинг

З юридичним відділом проблематично у всіх. Наймати висококваліфікованих фахівців може не кожна організація. Дрібним підприємствам це взагалі невигідно. До того ж, не буває таких юристів, які були б професіоналами абсолютно у всіх сферах юриспруденції.

Якщо віддати роботу юристів на аутсорсинг, можна отримати всебічно грамотне ведення справ. Про це — у статті «Юридичний аутсорсинг».

Вигляд 5. Кадровий аутсорсинг

Роботу відділу кадрів, особливо на малих підприємствах, часто віддають іншим фахівцям   секретаря, бухгалтера, юриста. Якщо організація активно розширюється, ретельному підбору персоналу дуже важко приділити час і належну увагу.

Така обстановка багатьом добре відома. Відомо і те, на якому рівні при цьому виконується робота кадровиків. Аутсорсинг у даному випадку   вихід з положення, про що розповідається в статтях «Кадровий аутсорсинг» і «Аутсорсинг персоналу».

6 Вигляд. Аутсорсинг продажів

Робота менеджерів з продажу — дуже хитка сфера. Їх шукають завжди і все, оскільки сумлінних, працьовитих і результативних роздобути не так-то просто.

Зате на ринку компаній-аутсорсерів таких знайти можливо. До того ж, зі спеціалізованою фірмою можна укласти договір на аутсорсинг інтернет-магазинів. Ця форма співпраці описана у статті «Аутсорсинг продажів».

На аутсорсинг можна також віддати зовнішньоекономічну діяльність. Про це ви можете почитати публікацію «Аутсорсинг ЗЕД» на нашому ресурсі.

3. Як перейти на аутсорсинг   покрокова інструкція для початківців бізнесменів

З чого починати і в якому напрямку мислити? Складемо приблизний алгоритм.

Крок 1. Проводимо аналіз діяльності компанії

Незважаючи на те, що у аутсорсингу безліч переваг, далеко не для всіх він прийнятний. І насамперед потрібно визначити — чи потрібен він вам? А для цього потрібно досконало проаналізувати ситуацію на підприємстві.

Це означає:

  • визначити цілі і завдання переходу на аутсорсинг;
  • прорахувати, у скільки обходиться утримання штатної служби;
  • прорахувати, у скільки буде обходитися аутсорсингове обслуговування;
  • порівняти показники і зробити висновки.

Чим ретельніше ви проведете аналіз діяльності компанії, тим точніше зможете визначити необхідність переходу на аутсорсинг.

Крок 2. Вибираємо компанію-аутсорсера

Від цього в першу чергу залежить успіх всього підприємства. Складіть список вимог до аутсорсеру. Потім вивчіть ринок і зупиніться на декількох компаніях, які максимально відповідають вашим запитам.

Незалежно від критеріїв, які ви визначили, серйозна фірма-аутсорсер повинна мати:

  • хорошу репутацію;
  • стаж роботи;
  • солідних клієнтів;
  • позитивні відгуки;
  • ліцензії;
  • страховку.

Проведіть переговори, уточніть умови співпраці і вже потім визначайтеся з вибором.

При виборі компанії краще звернутися до фахівців, у яких можна отримати хорошу консультацію. Бажано, щоб така компанія працювала в різних юридичних напрямках і мала солідну репутацію.

Ми рекомендуємо звернутися до порталу «Правознавець.ua». Тут ви отримаєте відповідь на будь-яке питання у сфері юриспруденції або зможете замовити розгорнуту консультацію. Велика кількість юристів, які співпрацюють з сервісом, дає можливість вибрати фахівця, який вам підійде.

Правознавець телефони

Щодня на сайті Правознавець.ру знаходяться в онлайні більше 700 консультантів. Чекати відповідь ви будете не довше 15 хвилин.

Крок 3. Розробляємо умови договору

За основу контракту про аутсорсинговому співпрацю береться стандартний договір на надання послуг. Ви надаєте підряднику список функцій, які передаєте на аутсорсинг, і обговорюєте деталі.

Будьте уважні при:

  • визначення термінів;
  • описі відповідальності обох сторін;
  • визначення розміру і порядку оплати і т. д.

Особливо радимо передбачити такий пункт, як пролонгування (продовження), а також умови розірвання договору. У спірних ситуаціях ваші права повинні бути максимально захищені.

Обговоріть також методи роботи партнера, використання технологій і прийомів.

Крок 4. Підписуємо угоду про співпрацю

При цьому обов'язково повинен бути присутній ваш штатний юрист чи запрошений, якщо штатного немає. Його присутність забезпечить оформлення договору у відповідності з усіма правовими нормами. Це буде запорукою успішного співробітництва.

Пам'ятайте, що контракт обов'язково повинен містити розділ про дотримання конфіденційності і передачі інформації у разі, якщо ви розриваєте договір в односторонньому порядку з причини невиконання партнером своїх зобов'язань.

Крок 5. Переходимо на новий формат роботи

В новому для вас форматі співпраці першочергова мета   досягти взаєморозуміння з партнером. Вам потрібно постаратися максимально точно надати інформацію про обстановку на підприємстві, а підрядчику   повністю вникнути в неї.

Як перейти на аутсорсинг

Це потрібно буде зробити і тим співробітникам, які в тій чи іншій мірі будуть взаємодіяти з фахівцями аутсорсера. Чим швидше ви досягнете порозуміння, тим швидше побачите результат нового співробітництва.

Крок 6. Організовуємо систему контролю за підрядником

Це цілком природно — ви маєте право бути в курсі того, як просувається процес, і повинні бачити результати. Ще при складанні договору вам потрібно визначити, коли і в якій формі підрядник буде надавати звітність.

Приклад графіка подання звітності індивідуального підприємця на ЕНВД з працівниками:

Назва форми Періодичність звіту Термін здачі
Дані про середню чисельності за списком 1 раз на рік до 20 січня року, наступного за минулим
2-НДФЛ 1 раз на рік до 1 квітня року, наступного за минулим
Декларація ЕНВД кожен квартал до 20 числа першого місяця, наступного за закінченням кварталу

Регулярність виконання цієї вимоги дозволить вчасно виявляти помилки. Адже основних причин, по яких виникають проблеми в аутсорсинговому співробітництво, всього дві. Це або неправильне планування, або недотримання аутсорсером своїх обов'язків.

4. Де замовити послуги аутсорсингу   огляд ТОП-5 компаній з вигідними умовами співпраці

Ви вже знаєте, чим потрібно керуватися при виборі організації, що надає послуги аутсорсингу. Тепер познайомтеся з надійними і перевіреними компаніями, які ми вибрали для вас.

1) Федеральна аутсорсингова компанія «РуссПерсонал»

РуссПерсоналКомпанія пропонує ефективний кадровий аутсорсинг. Ви позбавите себе від пошуку і утримання персоналу, який виконує на підприємстві другорядні функції, і звільніть таким чином велика кількість часу і внутрішніх ресурсів.

Всього за добу вам підберуть робочу бригаду наступних категорій:

  • прибиральники;
  • різноробочі;
  • касири;
  • кухаря;
  • фахівці;
  • фасувальники;
  • маркувальники;
  • вантажники;
  • комплектувальники.

«РуссПерсонал» роздобув собі клієнти такі солідні організації, як «Газпром», «РЖД», «Мегафон». Втім, цей список не вичерпний.

По всіх послугах на сайті надається прайс-лист. Щоб отримати його, потрібно тільки ввести номер телефону та ім'я.

Ви можете зв'язатися з контактними особами по телефону або замовити дзвінок на сайті. Там же вказано адресу офісу, куди теж можна звернутися.

2) Компанія «Азон»

АзонКомпанія присвятила свою діяльність послуг з автоматизації бізнесу. Компанія на ринку вже 12 років. За цей час вона напрацювала високий рівень професіоналізму і безліч постійних клієнтів, серед яких державні та комерційні підприємства різного масштабу.

Галузі їх діяльності:

  • IT-аутсорсинг;
  • віртуалізація серверів;
  • організація інформаційної безпеки;
  • постачання і впровадження програмного забезпечення;
  • поставка та впровадження IT-обладнання.

Тут вирішують завдання будь-якої складності в області інформаційних технологій. Індивідуальний підхід і оперативність   головні принципи в роботі з клієнтами.

Партнери «Азона»   відомі фірми   Microsoft, VMware, Adobe та інші.

На сайті є калькулятор розрахунку вартості послуг. При розрахунку вартості через калькулятор і відправці заявки проводиться безкоштовний ІТ-аудит.

3) Компанія «Ваш кадровий радник»

Кадровий радникКомпанія, яка спочатку створювалася як спеціалізована компанія-аутстаффер, вже більше 6 років займається вирішенням різноманітних кадрових питань. Один з головних їх козирів — це наявність суттєвої експертизи у сфері оформлення трудових відносин з персоналом.

Компанія впроваджує найсучасніші рішення з оптимізації кадрових питань у бізнес-процеси організацій. Такий підхід підвищує їх економічну ефективність, знижує поточні витрати, зменшує навантаження на відділ кадрів та бухгалтерії і дозволяє перерозподіляти ресурси, що допомагає виходити на новий рівень розвитку.

Фахівці компанії відмінно розбираються в кадровому та бухгалтерському обліку, податковому кодексі і трудовому законодавстві. До кожного клієнта застосовується індивідуальний підхід.

Агенція працює у всіх регіонах нашої країни.

4) Компанія «Ваш імпортер»

ІмпортерЦе профі з організації і супроводу зовнішньоторговельних постачань. Тут надають послуги з організації імпорту товарів з усіх країн світу в Росію та СНД. Вантажоперевезення здійснюються авіа, морським та автомобільним транспортом.

Ви можете замовити повне або часткове супровід ЗЕД операцій. Вам допоможуть проаналізувати діючу схему поставок, виявити слабкі місця і дадуть рекомендації по усуненню витрат в логістиці.

Використовуючи гнучку цінову політику, індивідуальний підхід, «Ваш імпортер» створив собі хорошу репутацію. Компанія співпрацює як з великими юридичними особами, так і з ІП. Їх клієнти   і бізнесмени, і вже твердо стоять на ногах.

На сайті у відкритому доступі вказаний конкретний цінник, який коригується залежно від вашого замовлення.

Офіс знаходиться в .

5) Аутсорсингова компанія «СТС Груп»

СТС ГрупФірма спеціалізується на лізингу персоналу, організації бригад працівників для складської логістики, громадського харчування, торгівлі і виробництва та оперативному управлінні цими бригадами.

На ринку лізингу та аутсорсингу персоналу «СТС Груп» з 2004 року. Багато з їхніх клієнтів — це найбільші російські і іноземні транспортні, торгові та виробничі підприємства.

Напрямки аутсорсингу персоналу, в яких працює компанія:

  • складська логістика;
  • виробництво виробів;
  • торгівля;
  • громадське харчування.

«СТС Груп» обслуговує одночасно понад 800 об'єктів у 17 регіонах РФ. В активній базі компанії   близько 20 тисяч осіб, а місячний обсяг послуг складає понад 1 млн годин.

Залишити заявку ви можете на сайті, звернувшись за вказаними телефонами, або безпосередньо в офісі.

5. Як правильно вибрати аутсорсингову компанію   практичні поради та рекомендації

Невдалий вибір аутсорсера призведе до того, що доведеться шукати іншого і заново перебудовуватися на роботу в нових умовах. Тому краще відразу зробити правильний вибір.

Порада 1. Детально вивчіть сайт компанії

Сайт   особа компанії. Зверніть увагу, наскільки ресурс інформативний і зрозумілий. Велика кількість мотивації і мінімум конкретики зазвичай не справляє враження.

Крім того, солідна компанія обов'язково виставляє на сайті цінники, а ще краще   калькулятор для розрахунку вартості послуг. Має значення і те, наскільки оперативно здійснюється зворотній зв'язок.

Порада 2. Переконайтеся, що у обраній компанії є надійні партнери

Кожна компанія-аутсорсер виставляє на сайті список своїх партнерів — не всіх, але найбільш представницьких. Природно, що якщо з компанією тривалий час співпрацюють відомі фірми, це великий плюс для аутсорсера.

Як вибрати аутсорсингову компанію

Стабільне співробітництво — це свого роду гарантія якості та надійності. А це саме те, що ви шукаєте.

Порада 3. Зверніть увагу на термін знаходження компанії на ринку

Новачки часто залучають клієнтів низькими цінами, але в цьому випадку потрібно пам'ятати про якість надаваних послуг.

Якщо фірма існує вже кілька років і збільшує список своїх партнерів, це говорить в першу чергу про накопичений досвід і гнучкості у співпраці. Погодьтеся, що краще вибрати досвідченого підрядника, ніж виправляти допущені помилки.

Порада 4. Вивчіть відгуки клієнтів

Дуже добре, якщо серед ваших знайомих є клієнти компанії-аутсорсера, на яку ви звернули увагу. Особисті рекомендації завжди більш цінні, ніж відгуки на сайті.

Якщо ж ви читаєте відгуки на сайті, в соцмережах і на форумах, радимо уважно придивитися, по-перше, до негативних відгуків, а по-друге, до того, як компанія реагує на них. Вміння вирівнювати конфліктні ситуації — не останній чинник у будь-якому співробітництві.

6. Як уникнути помилок при переході на аутсорсинг — 4 простих правила

Звичайно, при переході на аутсорсинг компанії неможливо врахувати абсолютно всі можливі помилки. Але найпоширеніші ми розглянемо.

Правило 1. Ретельно оцінюйте фінансову вигоду при переході на аутсорсинг

Тут головне — це цифри. Необхідно детально прорахувати всі плюси і мінуси нинішньої обстановки на підприємстві та можливого переходу на аутсорсинг. Якщо перед вами стоїть тільки мета скорочення витрат, можливо, цей варіант не для вас.

Можна вибрати і найдешевші послуги, але тоді, швидше за все, економія обійдеться дуже дорого. Успіх в даному випадку можливий тільки при оптимальному співвідношенні ціни і якості.

Правило 2. Не скорочуйте штат раніше часу

Перехід на новий формат роботи буде поступовим. Різка зміна звичного темпу погано позначиться на якості виконуваних робіт, так як при такому підході можливо упущення безлічі важливих деталей.

Не поспішайте позбавлятися від штатних співробітників. Можливо, вам доведеться переглянути договір і залишити якісь функції своїх кадрів, оскільки в ході процесу це виявиться більш вигідним і рентабельним або ж кваліфікація аутсорсера виявиться невисокою.

Правило 3. Вказуйте в договорі ступінь відповідальності сторін

Чітко розписана ступінь відповідальності кожної сторони   запорука успішного співробітництва. Це допоможе з самого початку зробити процес налагодженим і продуктивним. Необхідно визначити конкретних відповідальних осіб по кожній задачі.

При виникненні спірних моментів, а також у випадку, якщо спеціаліст не буде якісно виконувати свої обов'язки, це дозволить вам залишитися у виграшному становищі.

Правило 4. Встановлюйте чіткі дедлайни

Незалежно від функцій, які ви передаєте на аутсорсинг, всі вони повинні виконуватися строго обумовлені терміни. Навіть якщо це не здача в податкову річної звітності, а просте технічне обслуговування робочого комп'ютера.

Дотримання дедлайну говорить про серйозний підхід до справи компанії-аутсорсера. Воно ж впорядкує весь процес, а значить   підвищить результативність.

Про те, як працює аутсорсинг, пропонуємо переглянути відеоролик з описом конкретного прикладу.

7. Висновок

Отже, ми розглянули основну інформацію про аутсорсинг   що таке, для чого потрібно і чи потрібно всім. Аутсорсингове співробітництво при правильному підході буде відмінним способом скоротити витрати, поліпшити якість виконання деяких функцій підприємства і звільнити багато внутрішніх ресурсів.

Колектив журналу бажає своїм читачам успіхів у бізнесі і процвітання! Будемо раді оцінками і коментарями.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке аутсорсинг   повний огляд поняття і покрокова інструкція по переходу на аутсорсинг + огляд ТОП-5 компаній з надання послуг