Що таке юридичний аутсорсинг   повний огляд поняття і покрокова інструкція по переходу на аутсорсинг + огляд ТОП-5 компаній з надання послуг

Що таке аутсорсинг юридичних послуг та кому він потрібен? Від чого залежать ціни на юридичний аутсорсинг? Хто пропонує вигідні умови аутсорсингу для юридичних осіб?

Здравствуйте, шановні читачі онлайн-журналу ! На зв'язку Ганна Медведєва.

Продовжуючи тему аутсорсингових послуг, тепер розглянемо юридичний аутсорсинг.

Ні один вид бізнесу не обходиться без юридичного супроводу. Тому юристи завжди затребувані, особливо висококваліфіковані.

Як забезпечити своїй документації належний рівень оформлення? Прийняти в штат дорогих фахівців або звернутися до надійної фірми-аутсорсера?

Про це і піде мова в нашій статті. Почнемо друзі!

Юридичний аутсорсинг

Зміст
  1. Що таке юридичний аутсорсинг і коли він необхідний?
  2. Аутсорсинг юридичних послуг   огляд ТОП-3 варіантів співробітництва
  3. Як перейти на аутсорсинг юридичних послуг — 4 основних етапи
  4. Хто пропонує найкращі ціни на юридичний аутсорсинг   огляд ТОП-5 компаній з надання послуг
  5. На що звертати увагу при укладанні договору про перехід на юридичний аутсорсинг — 4 корисних ради
  6. Висновок

1. Що таке юридичний аутсорсинг і коли він необхідний?

Аутсорсинг юридичних послуг все міцніше входить в практику підприємництва. Особливо він актуальний в малому і середньому бізнесі.

Юридичний аутсорсинг — це передача юридичного супроводу підприємства у відання організації, яка спеціалізується в цій сфері.

Фирма-аутсорсер здійснює обслуговування по податковому та трудовому праві. В окремих випадках це може бути екстрене рішення якої-небудь проблеми або представлення інтересів підприємства в суді.

Головна перевага юридичного аутсорсингу в тому, що ви отримуєте всебічно грамотне обслуговування, оскільки фірма-аутсорсер надає фахівців у будь-якій галузі юриспруденції.

найвразливіше місце такого співробітництва — це ймовірність порушення конфіденційності. Чи варто говорити про те, до чого можуть призвести ризики, пов'язані з юридичною стороною будь-якої комерційної діяльності.

Відмінності в змісті фірми-аутсорсера і штатних юристів:

Критерій Аутсорсингове співробітництво Штатна служба
Рівень професіоналізму Високий професійний рівень і постійна обізнаність у змінах законодавства (+) Вузька спеціалізація співробітників, не завжди можливо підвищення кваліфікації (  )
Економічність Економія на виплати та відрахування, утримання приміщення і техніки і т. д. (+) Виплати і податки за рахунок підприємства, витрати на утримання служби (  )
Ємність процесу   ) Добра обізнаність у всіх тонкощах виробничих процесів підприємства (+)
Глибина вивчення обстановки При разових послуги вирішуються тільки нагальні проблеми, ситуація ж в основі не змінюється (  ) Бачення ситуації зсередини, хороша можливість аналізу та обізнаність у всіх процесах роботи організації (+)

Як бачимо, в юридичному аутсорсингу вистачає і плюсів, і мінусів. Втім, часто доречно поєднання аутсорсингових послуг з вмістом штатної служби юристів. Юридичний відділ буде вирішувати поточні справи, а юристи фірми-аутсорсера   працювати над певними питаннями, що потребують глибокої компетенції.

У статті «Аутсорсинг» ви можете більш детально ознайомитися з цим видом співпраці.

2. Аутсорсинг юридичних послуг   огляд ТОП-3 варіантів співробітництва

Будь-яка фірма-аутсорсер пропонує різні пакети послуг. Вам належить вибрати той варіант, який буде найбільш підходящим у вашій ситуації.

Варіант 1. Усні та письмові консультації

Це найпростіший вид співпраці. Фахівці фірми-аутсорсера проконсультують вас з усіх правових питань, з якими ви зустрічаєтеся в ході діяльності підприємства. Вас також ставлять до відома при появі змін у цивільному та трудовому законодавстві.

Окремо домовляються про експертизу документів, яка буде проводитися дистанційно. Ви надаєте документацію і отримуєте повний аналіз на відповідність чинному законодавству і наявність помилок в оформленні.

Варіант 2. Консультації в офісі клієнта

Це більш дорога форма співпраці, але і більш глибока. Якщо юристи-аутсорсери займаються не лише поточними питаннями, але і вирішують якісь спірні ситуації, одними віддаленими консультаціями не обійтися. Знадобиться особиста присутність сторін.

Види аутсорсингу юридичних послуг

Договором передбачаються регулярні або епізодичні, тобто за необхідності, виїзди спеціаліста в офіс клієнта. При особистій бесіді простіше вирішувати певні питання. До того ж, може знадобитися особиста присутність кого-небудь зі штатних співробітників   наприклад, головного бухгалтера.

Варіант 3. Представництво інтересів компанії в контролюючих органах

Стандартний договір не передбачає участі аусорсера в судових розглядах, переговорах та представлення інтересів клієнта в різних органах. Однак, можна внести такий пункт при необхідності і усному згодою представника фірми-аутсорсера.

Будь-яка організація, що пропонує юридичний аутсорсинг, надає пакет послуг на вибір клієнта. Але в будь-якому випадку тариф коригується у відповідності з індивідуальними потребами.

Приклад

Московська будівельна фірма укладає договір з юридичною компанією на надання юридичних аутсорсингових послуг. Згідно з договором, тариф складається зі стандартного списку послуг.

В той же час фірмі належить судовий розгляд за позовом замовника одного із завершених будівельних об'єктів. Тому в договір вноситься окремий пункт про подання компанією-аутсорсером інтересів будівельної фірми в майбутньому судовому процесі.

3. Як перейти на аутсорсинг юридичних послуг — 4 основних етапи

Успішність співпраці з фірмою-аутсорсером багато в чому залежить від того, наскільки серйозно керівництво підходить до аналізу ситуації на підприємстві та вибір партнера.

Розглянемо детально кожен крок.

Етап 1. Прийняття рішення про перехід на аутсорсинг

Цей попередній етап включає в себе кілька дій.

Щоб прийняти правильне рішення, вам знадобиться:

  • розглянути ступінь необхідності переходу на аутсорсинг в принципі;
  • проаналізувати діяльність свого підприємства;
  • проаналізувати ринок, на якому функціонує підприємство;
  • зробити аналіз ринку аутсорсингу.

Коли перед вами постає питання переходу на аутсорсинг, зверніть велику увагу на недоліки цього виду співробітництва та труднощі, з якими вам доведеться зіткнутися. Подивіться, чи не будуть переваги у меншості. І головне, визначте мету.

Виходячи з цілей, ви можете визначити перелік послуг, які вам знадобляться, а також їх вартість. Звичайно, при підписанні договору цей список буде переглядатися і коригуватися, але так ви зможете приблизно визначити, на що можете розраховувати і до чого потрібно бути готовим.

Етап 2. Пошук компанії-підрядника

На ринку пропонованих аутсорсингових послуг потрібно виділити тих виконавців, які максимально відповідають вашим запитам, тобто цілям переходу на аутсорсинг. Спочатку цей список буде досить великим.

Потім аналізуйте кожну компанію окремо:

  • період існування;
  • репутацію на ринку;
  • відгуки клієнтів.

Скоротивши список до 5 фірм, можна починати переговори. В ході детального обговорення договору особливу увагу приділяйте пунктів про збереження конфіденційності інформації і форс-мажорних ситуаціях. Адже в юридичній стороні діяльності підприємства ці речі найбільш важливі.

Етап 3. Укладення договору

Враховуючи всю зібрану інформацію, ви вибираєте ту фірму-аутсорсера, з якою будете співпрацювати. Умови контракту розробляються на особистій зустрічі представників обох сторін. І перше, що потрібно зробити, — це визначити цілі і завдання.

Прислухайтеся до всіх порад, які будуть давати партнери. Їх досвід у правовій практиці незрівнянно вище вашого, тому, безсумнівно, буде вам корисний.

Пам'ятайте і те, що при складанні договору обов'язково повинен бути присутній ваш штатний юрист. Якщо такого немає, запросіть незалежного.

Не бійтеся задавати уточнюючі питання, навіть якщо їх багато. Такий підхід до справи допоможе вам змалювати ситуацію і буде корисний фахівцям-аутсорсерів для кращого розуміння обстановки справ на вашому підприємстві.

Етап 4. Організація контролю за виконавцем

Нове співпраця передбачає дещо інший формат роботи.

В кінці кожного звітного періоду фахівці зобов'язані надавати вам:

  • аналіз функціонування аутсорсингової системи;
  • порівняльний аналіз результатів діяльності аутсорсера з запланованими даними;
  • спільне обговорення проміжних підсумків в ході процесу.

Контроль за виконавцем

Причинами проблем у новому співпрацю буває або неправильне планування, або недотримання виконавцем своїх обов'язків. Тому контроль необхідний. А його обсяг буде залежати від ступеня ризику, компетентності персоналу та функцій, переданих на аутсорсинг.

4. Хто пропонує найкращі ціни на юридичний аутсорсинг   огляд ТОП-5 компаній з надання послуг

Тепер звернемося до деяких фірм, що надають послуги юридичного аутсорсингу. Якщо ви вже задумалися про такому вигляді співробітництва, цей розділ для вас.

1) Сервіс «Правознавець»

Правознавець руУнікальний у своєму роді сервіс онлайн-консультацій поставив для себе мету не тільки охопити всі сфери юридичних послуг, але і налагодити роботу на високому рівні по всій країні.

«Правознавець.ua» — це:

  • 12-річний стаж;
  • більше 16 тисяч висококваліфікованих юристів з усієї ;
  • понад 350 тисяч задоволених клієнтів.

На сайті можна задати питання і отримати відповідь в онлайн-режимі протягом 15 хвилин. Можна скористатися телефоном, що буде швидше і дешевше. Якщо на лінії будуть вільні юристи, у вас є можливість отримати навіть безкоштовну консультацію щодо базових питань.

Юристи «Правознавець.ua» консультують у будь-якій галузі законодавства :

  • цивільне право;
  • трудове право;
  • сімейне право;
  • автомобільне право;
  • корпоративне право;
  • кримінальне право;
  • нерухомість;
  • арбітраж;
  • страхування;
  • спадщину;
  • захист прав споживачів;
  • інтелектуальна власність.

Ви можете залишити заявку на підготовку будь-якого документа. Вам дадуть відповідь юристи, яких зацікавить ваше замовлення, і ви зможете вибрати підходящого фахівця. Якщо вас не задовольнить якість виконаної роботи, ви маєте право звернутися з претензією, після чого сервіс повертає вам гроші.

Правознавець телефони

Сайт буде цікавий і тим, хто хоче працювати в подібній сфері. Якщо ви професіонал своєї справи, станьте партнером «Правознавець.ua» і заробляйте на консультаціях. Таким чином тут працює вже багато хороших фахівців.

 

2) Юридична компанія «Империалис»

ИмпериалисФірма має велику юридичну і судову практику, а також великий досвід роботи в усіх основних напрямках комерційної діяльності. При індивідуальному підході будуть розглянуті навіть найпростіші і рядові ситуації.

«Империалис» пропонує різні види послуг — від усних консультацій і перевірки документів до юридичного супроводу будь-яких угод і представлення ваших інтересів в державних органах. Можливо як виконання окремих доручень, так і повне супроводження великих юридичних проектів.

3) Юридична компанія «Юр Сервіс Про»

Юр Сервіс ПроВи можете взяти на вибір один з трьох тарифів — «Економ», «Стандарт», «Ексклюзив». Будь-який пакет послуг коригується у відповідності з вашими індивідуальними потребами. Повний перелік послуг, що надаються, дуже великий.

Компанія працює з 2013 року і відноситься до справи досить серйозно. В її штаті тільки досвідчені фахівці, які розбираються у всіх тонкощах і нововведення вітчизняного законодавства. Головне — це гарантія конфіденційності, відповідальності і результат.

4) Юридична фірма «Кліфф»

КліффЩе одна відома компанія-аутсорсер відмовилася від формування стандартних пакетів послуг. Тут використовують більш гнучку систему   рішення завдань, які можуть змінюватися за обсягом і типом. Такий підхід створює міцну і надійну основу для плідної співпраці.

Велику увагу фахівці «Кліффа» приділяють розумінню галузевої специфіки, ніж можна цілком заслужено пишатися. Індивідуальний підхід, адаптованість під ваші задачі, оперативність і зручна цінова політика — тобто гнучкість підходу у всіх аспектах наданих послуг.

5) Юридична агенція «Ділові послуги»

Ділові послугиСам факт тривалого існування компанії — 15 років — вже про щось говорить. Відсоток успішного завершення арбітражних справ досяг 80, а кількість клієнтів, яким надається комплексне юридичне обслуговування,   130 в рік.

Крім якісного виконання послуг згідно з договором, агентство приділяє чималу увагу людському фактору. Тут подбають про ваш час і допоможуть уникнути негативу від будь-якого процесу, пов'язаного з правовим супроводом. Адже довіра клієнта тут ставлять понад усе.

5. На що звертати увагу при укладанні договору про перехід на юридичний аутсорсинг — 4 корисних ради

На завершення розглянемо більш докладно, як складати договір про співпрацю. І на цьому етапі рекомендуємо прислухатися до деяких порад.

Порада 1. Уважно вивчите перелік послуг

Знову ж таки, це залежить від того, які цілі були поставлені вами. Вам потрібно як можна повніше описати аутсорсеру всі виробничі процеси, пов'язані з його супроводом. Це зробить планування максимально ефективним.

Якщо ж в ході співпраці виникне необхідність в яких-небудь послуг, не зазначених у контракті, вам доведеться оплачувати окремо. У разі, коли такі послуги виявляться постійним, можна буде укласти додаткову угоду.

Порада 2. Коректно вкажіть відповідальності сторін

Одна з найпоширеніших помилок   некоректне або двояко розуміється позначення відповідальності сторін. Чим точніше розписаний цей пункт, тим простіше і ефективніше буде співпраця.

На що звертати увагу при укладенні договору

При цьому майте на увазі, що надання переліку вимог до замовника не менш важливо, ніж вимоги до виконавця. Запитайте цей список ще до укладення договору. І обов'язково грамотно прописуйте всі пункти, не допускайте розпливчастих формулювань, особливо при виникненні спірних ситуацій.

Порада 3. Чітко пропишіть умови розірвання договору

Тут визначальним фактором буде виникнення будь-яких нестандартних ситуацій. Наприклад, якщо фірма-аутсорсер виконує свої обов'язки неналежним чином. На жаль, таке теж має місце в російській юридичній практиці.

Головні труднощі при цьому полягають у вивантаження бази даних.

Щоб уникнути цього неприємного моменту, радимо прописати в договорі:

  • формат і терміни передачі інформації;
  • вартість, якщо це буде здійснюватися не безкоштовно;
  • готовність фірми-аутсорсера давати консультації після розірвання договору.

Порада 4. Встановлюйте дедлайни на виконання завдань

Ще одна важлива умова для успішної співпраці.

По-перше, це дозволить вам отримувати результат у встановлені терміни.

По-друге, у разі порушення дедлайну ви зможете прийняти відповідні заходи.

В-третіх, ви зможете вчасно усувати помилки в плануванні і виконанні.

тобто процес буде чітко налагодженим і максимально результативним. І головне   повністю під вашим контролем.

Подивившись відеоролик, ви отримаєте додаткову інформацію про особливості юридичної аутсорсингового співробітництва.

6. Висновок

Підбиваючи підсумки, зазначимо, що юридичний аутсорсинг   перспективна область в сфері російського бізнесу, яка стає все більш актуальною для багатьох підприємців і організацій.

Дорогі друзі! Ми раді бачити на нашому ресурсі все більше читачів! Будемо вдячні за оцінки і коментарі. Будьте успішні в своєму бізнесі!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке юридичний аутсорсинг   повний огляд поняття і покрокова інструкція по переходу на аутсорсинг + огляд ТОП-5 компаній з надання послуг