Що таке аутсорсинг ЗЕД   повний огляд поняття і покрокова інструкція як перейти на аутсорсинг ЗЕД + огляд ТОП-5 компаній з вигідними умовами співпраці

Яку роль виконує аутсорсінг ЗЕД в трейдингу? Де замовити аутсорсінг ЗЕД в ? Які чинники впливають на вартість аутсорсингу ЗЕД?

Здравствуйте, шановні відвідувачі та постійні читачі бізнес-журналу «BigEnergy»!

З вами Віктор Голіков, і сьогодні ми розглянемо тему, цікаву для всіх, хто має ділові відносини з зарубіжними партнерами або планує їх.

Сьогодні практично будь-який бізнес в пов'язаний з товарами, виробленими за кордоном. Як знизити витрати, використовуючи аутсорсинг зовнішньоекономічної діяльності, дізнаємося прямо зараз!

Приступимо!

Аутсорсінг ЗЕД

Зміст
  1. Що таке аутсорсинг ЗЕД?
  2. Що пропонують компанії, які надають послуги аутсорсингу ЗЕД   огляд основних функцій
  3. Скільки коштує аутсорсінг ЗЕД — 3 фактори, що впливають на вартість послуг
  4. Як перейти на аутсорсинг ЗЕД   покрокова інструкція для новачків
  5. Де замовити аутсорсінг ЗЕД   огляд ТОП-5 компаній з вигідними умовами співпраці
  6. Висновок

1. Що таке аутсорсинг ЗЕД?

Аутсорсинг зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД)   передача певних функцій і процесів управління бізнесом іншому підприємству, що вирішує такі питання на професійному рівні. Це досить молодий вид послуг на російському ринку. Сервіс полягає в наданні підтримки і допомоги компаніям, взаємодіючим з економікою зарубіжних країн.

Частіше такою послугою користуються невеликі та середні фірми. На таких підприємствах невигідно утримувати власний штат співробітників через невеликі або періодичних операцій імпорту, експорту.

Приклад

Вашому підприємству знадобився річний запас упаковки товару. Найбільш вигідні ціни пропонують в Китаї. Необхідна особиста присутність для укладення контракту, оформлення митних декларацій, організація перевезення вантажу, бухгалтерські рахунки з валютними перерахуваннями.

А чи не простіше укласти контракт з компанією у Владивостоці? Ви просто заберете свою упаковку зі складу в будь-якій точці , а самі сконцентруєтеся на профільному розвитку підприємства і просування власних товарів і послуг.

Закрадається питання оплати?

Так! Так, аутсорсинг ЗЕД дешевше! Підрахуйте свої витрати при особисто укладену угоду і подивіться ціну, пропоновану вам аутсорсером! Ви дійсно здивуєтеся! Ви побачите цифру в 5-6 разів нижче, ніж при угоді без запрошених фахівців.

Поглянемо на таблицю і остаточно розставити пріоритети:

Послуга аутсорсингу Переваги (+) Недоліки (-)
1 Оформлення документів Швидкість, напрацьована схема Знижується власний досвід
2 Пошук партнера Досвід переговорів Мінімум контактів з партнером
3 Транспортування Мінімізація втрат Ліквідація своєї логістики
4 Комплексний пакет Універсальність послуг Небезпека залежності

Навіщо займати виробничі потужності компанії, якщо це можна зробити швидше і дешевше, уклавши контракт аутсорсингу ЗЕД? Використовуючи професійний сервіс міжнародних закупівель та аутсорсингу продажів, компанії виходять на новий рівень розвитку бізнесу і значно підвищують дохід підприємства.

Про те, як працює аутсорсинг продажів, читайте в тематичній статті на нашому сайті.

2. Що пропонують компанії, які надають послуги аутсорсингу ЗЕД   огляд основних функцій

Передаючи на управління непрофільні функції вашої компанії, пам'ятайте, що існує безліч додаткових пунктів, нюансів і наслідків угоди. Оформляється цілий спектр послуг з урахуванням особливостей товарної групи, сертифікатами та іншими дозвільними документами.

Розглянемо найбільш значущі функції аутсорсингових компаній.

Функція " 1. Організація і проведення переговорів з виробниками або контрагентами

Володіючи професійними фахівцями, аутсорсер має право виступати від вашого особи на переговорах про постачання товару. Зрештою, саме він буде безпосередньо взаємодіяти з іноземним партнером тощо. Тому корисно і навіть потрібно включати в делегацію найнятих працівників.

Якщо залучена компанія сама організовує і запросить вас на переговори, в яких ви будете брати участь як контролююча особа, то це тільки підтвердить професіоналізмі партнера.

Організація і проведення переговорів

Немаловажне значення має і географія партнерства. Тактика ведення переговорів із західними колегами кардинально відрізняється від східних країн. Володіючи досвідом ведення переговорів, аутсорсер допоможе вам прийти до взаємовигідних умов з закордонними партнерами.

Функція 2. Підготовка комерційно вигідних договорів

Мінімальна собівартість товару і максимально швидкий оборот капіталу — ось основні складові вигідного контракту. Складаючи договори, вносимо пункт про надання всієї звітності по угоді, щоб бути в курсі цінової політики та обігу фінансових коштів.

За угоду відповідає аутсорсер, а розплачується клієнт!

Найчастіше оформляються контракти двох типів:

  1. Договір послуг.
  2. Агентський договір.

Якщо в першому випадку митне оформлення лягає на замовника (вашу фірму), то у другому сам аутсорсер виступає в ролі імпортера. Різниця в тому, що багаторазові звернення до митниці одного і того ж імпортера спрощують і прискорюють саму процедуру перевірки необхідних документів.

Функція 3. Представлення на виставках

Не завжди керівники або співробітники компанії можуть особисто приїхати на презентації нових продуктів від зарубіжних партнерів. Такі виставки достатньо регулярні і присутність на них говорить про класі та авторитет компанії.

Вирішити цю дилему допоможуть аутсорсингові компанії ЗЕД. У великих учасників цього ринку є представництва в багатьох економічно розвинених країнах. Від імені вашої компанії виступить запрошений співробітник, який надішле вам звіт та інформацію про нововведення, представлених на відвіданому заході.

Функція 4. Пошук нових партнерів

На світовому ринку величезна кількість постачальників товарів. Щоб знайти відповідний товар, потрібно володіти знаннями про особливості пошуку оного в тій чи іншій країні.

Справа в тому, що компанії-постачальники найчастіше віддають на реалізацію свій товар посередникам. І виявити безпосередньо самого виробника   справа непроста. Зрозуміло виробника найбільш низька ціна і найбільший асортимент.

Використовуючи комплексний підхід і спеціальні знання, аутсорсер :

  • перевіряє виробника на сумлінність;
  • організовує переговори, минаючи посередників;
  • інспектує виробничі потужності виробника;
  • готує контракт;
  • запрошує замовника на підсумкову зустріч (підписання контракту).

Функція 5. Проведення фінансових операцій за контрактом

Це технічна послуга. Її або немає, або функція використовується при повному аутсорсингу ЗЕД. Ця послуга визначає абсолютну довіру до партнера і прозорість грошових потоків. Укладаючи договір з залученою організацією, ви точно знаєте, за що ви платите, і який відсоток за послугу забирає ваш партнер.

Від вартості угоди залежить розмір комісії обслуговуючої компанії ЗЕД!

Невід'ємна частина зовнішніх економічних контрактів   валютні розрахунки. Можна усунутися від будь-яких фінансових операцій та отримувати вже готовий до роботи товар або контролювати грошові кошти самостійно, розраховуючи лише окремі послуги.

Професіонали в будь-якому випадку подають підтвердні документи всіх фінансових операцій.

Функція 6. Доставка товару на склад

Слід акцентувати увагу на цій функції. Недобросовісні компанії пропонують доставку товарів до складу замовника, не вказуючи в договорі вартість митних зборів. Або вказують інші фірми в якості субпідрядників, які можуть легко відмовитися від відповідальності або просто розчинитися в повітрі.

Ціна за послугу доставки буде складатися в залежності від транспортно-експедиційного обслуговування і типу доставки вантажу (по повітрю, по воді, по суші) на склад замовника.

Передача товару   заключна стадія виконання умов договору, тому перевіряйте терміни постачання і збереження вашого замовлення на складі.

3. Скільки коштує аутсорсінг ЗЕД — 3 фактори, що впливають на вартість послуг

Сукупність всіх функцій складає ціну оплати праці аутсорсера, але можна простежити кілька факторів, від яких залежить розмір винагороди виплачується обслуговуючої компанії.

Фактор 1. Вартість імпортованого товару

Фактична собівартість складається з типу товару та митного оформлення. На різні вантажі (сировина, готова продукція, обладнання) існують свої цінові категорії.

Кінцева вартість складається з:

  1. Митної вартості (сума контракту + накладні витрати).
  2. мита на імпорт.
  3. Митного збору.
  4. Акцизного збору.

При формуванні ціни можна заощадити на вирахування з вартості податкових зборів на товар, що продається в без зміни свого первісного стану.

Фактор 2. Періодичність здійснення поставок

Компанії, що мають сумлінну репутацію, ніколи не запитають з вас зайву оплату за свої послуги. Навпаки аутсорсери, підтвердили свій професіоналізм і авторитет, знижують ціну за свою роботу в декілька разів. Довгострокові контракти — ось стабільний дохід транспортних компаній!

Іноді приємно згадати те, що важко було перевозити.

Частота поставок   умова, також впливає на ціноутворення. Чим частіше відбуваються угоди, тим швидше напрацьовується шаблон доставки товару. Сформована схема поставок спрощує і здешевлює вартість послуги.

Фактор 3. Складність робіт, виконуваних при імпорті товару

Основні перешкоди імпорту   оформлення митних декларацій, терміни інспекційних перевірок вантажу та податкові документи.

Багато зарубіжні партнери вимагають попередньої оплати за поставку товару. У зв'язку з цим слід пам'ятати, що з моменту перерахування авансового платежу за кордон (валютна операція) починається відлік строку реалізації угоди. Якщо дати контракту порушуються, це загрожує штрафом.

При експортно-імпортних операціях часто необхідно докладати документи іноземною мовою, а так само їх переклад. На що підприємці нерідко дивляться крізь пальці.

Компанія може втратити податкові та митні пільги при невірно складених та оформлених документах.

Необхідно коректно скласти документи, щоб уникнути подвійного оподаткування за один і той же товар. Зазвичай ці питання вирішуються на міжнародному рівні, шляхом міждержавних угод.

Скільки коштує аутсорсінг ЗЕД

щоб уникнути наслідків і потрібно скласти відповідні документи. Тут тонкощі митного оподаткування краще довірити професіоналам.

На перших порах зручніше буде скористатися послугами кваліфікованих юристів, щоб вникнути в суть укладених договорів. Можна отримати безкоштовну консультацію у професіоналів на сайті Правознавець.ру.

Просто візьміть телефон і отримайте відповідь.

Москва: 8 (499) 348-93-89
СПб: 8 (812) 602-78-84
Безкоштовний номер по всім регіонам: 8 (804) 333-72-89

На сторінці Правознавця ви можете замовити оформлення документа, призначити дзвінок і поставити запитання онлайн, щоб розібратися у всіх юридичних тонкощах проблеми, що склалася.

Краще сім раз запитати та один підписати, ніж сім разів відповідати за свою необдуману підпис.

На ваше питання протягом 15 хвилин дадуть кілька професійних відповідей, зіставивши які, ви зможете безпомилково оперувати юридичними визначеннями і поняттями. В середньому в онлайні одночасно присутні близько 700 фахівців різних напрямів права.

Будь-які проблеми юридичного характеру вирішуються на Правознавець.ру в цілодобовому режимі.

4. Як перейти на аутсорсинг ЗЕД   покрокова інструкція для новачків

Отже, зваживши всі за і проти, ви все ж наважилися передати бізнес-процеси ЗЕД свого підприємства на стороннє обслуговування! З чого почати?

Крок 1. Аналізуємо діяльність своєї компанії

Перш за все, потрібно з'ясувати, які послуги аутсорсера і в якому обсязі потрібні вам. Визначаємо необхідну кількість товару, який повинен постійно знаходиться на складі в ході виробництва. Вивчаємо місткість складів і умови зберігання.

Можливо, в ході роботи буде виникати надлишок закуповуваного сировини або недостача як наслідок розширення виробництва. Враховуйте ці похибки при підрахунку кількості закуповуваного матеріалу.

Крок 2. Вибираємо підрядника

Вибрати свій зовнішній ЗЕД-відділ можна на конкурсній основі. Провести відсів компаній і відібрати ті, що відповідають вашим вимогам.

Критерії:

  • досвід роботи;
  • установчі документи;
  • наявність ліцензії;
  • наявність страховки;
  • кількість партнерів.

Остаточно вивчити майбутнього партнера допоможуть вам вже існуючі клієнти компанії. Вони дадуть вичерпні пояснення та незалежні відгуки про умови взаємовідносин з обраними організаціями.

Крок 3. Погоджуємо умови договору

На цьому етапі знадобиться максимально чітко і зрозуміло прописати всі умови договору. Не повинно бути ніяких неясностей у виконанні кожного пункту контракту.

Партнер аутсорсер ЗЕД безсумнівно володіє великим досвідом у роботі та укладення контрактів. Запитайте пояснювальні записки до сумнівних умов. Це не повинно викликати жодних труднощів, навпаки, сприяє взаєморозумінню в досягненні домовленостей.

Крок 4. Підписуємо папери


Довіряй, але перевіряй!

При укладанні контракту обов'язково присутність юриста. Якщо ви не маєте штатним, завжди можна найняти спеціаліста.

Пам'ятайте, що угода вступає в силу з моменту підписання договору!

Крок 5. Вносимо передоплату

Угода почала діяти! Але безпосередній поштовх до початку роботи дасть перший крок взаєморозрахунків.

Робота починається і закінчується грошовими знаками.

Ще один нюанс взаємин. Якщо оформлений агентський договір, то попередня оплата йде на рахунку вашого аутсорсера і далі він розпоряджається фінансами сам, представляючи вам звіти руху коштів. У випадку договору оплати послуг, ви вносите гроші на рахунок закордонного партнера, запускаючи тим самим угоду, у якій є свої терміни виконання.

Крок 6. Формуємо проектну групу

У ході здійснення договору виконавець звітує про виконану роботу, але можуть виникати питання, що вимагають негайних відповідей в ході планування вами профілюючої діяльності.

Що таке проектна група

Щоб забезпечити безперебійну роботу, створюється проектна група, яка буде поетапно відповідати за графік продукції. До складу включається один із співробітників вашої компанії, що полегшує контроль всього процесу.

Крок 7. Повністю передаємо функції щодо ведення ЗЕД компанії-аутсорсеру

При успішній багаторазової угоді варто задуматися про комплексному сервісі послуг зовнішньоекономічної діяльності. Напрацьовані партнерські відносини   привід для розмови про зниження ціни при переході на повне аутсорсингове обслуговування.

Згодом є небезпека потрапити в залежність від постачальника і диктату його умов. Щоб цього не сталося, ретельно перевіряється надійність партнера   часом і чесністю взаєморозрахунків.

Як варіант, можна розглянути кілька договорів за різними видами продукції, що закуповується, щоб не віддавати монополію одному партнеру.

Пропонуємо до перегляду ролик про розрахунки за міжнародними договорами.

Детальніше про те, що таке аутсорсинг   в оглядовій статті нашого сайту.

5. Де замовити аутсорсінг ЗЕД   огляд ТОП-5 компаній з вигідними умовами співпраці

Делегуючи повноваження зовнішньоекономічної діяльності сторонньої компанії, ви розширюєте своє підприємство. Тепер ви зможете сконцентруватися на своїй профільній діяльності, не відволікаючись на вирішення інших завдань.

Укладаючи контракт, ви звільните на виробництві людські та часові ресурси. Подумайте куди перенаправити ці можливості.

А зараз давайте докладніше дізнаємося про лідерів, які пропонують свої послуги на ринку імпорту та експорту в .

1) Goodwill

GoodwillКомпанія позиціонує свій сервіс як додатковий відділ вашого підприємства. Виконує великий спектр завдань, забезпечуючи надійними і зручними послугами від пошуку виробника до доставки товару на склад клієнта.

Професіонали своєї справи консультують з питань:

  • використання оптимального транспорту;
  • списку необхідних документів;
  • корекції термінів і ціни доставки вантажу;
  • перевезення і зберігання товару.

Уклавши контракт з Goodwill, ви зможете заробляти більше і збільшувати обсяги поставок, зміцнюючи і розвиваючи співробітництво з зарубіжними партнерами.

2) Ваш Імпортер

ІмпортерПідприємство працює як повноцінний відділ ЗЕД вашої компанії. Професійно надає повний комплекс послуг з організації і супроводу зовнішньоторговельних постачань товарів будь-якої групи продажів.

Пропонується сервіс для компаній:

  • продають товари імпортного походження;
  • підприємств використовують в виробництві імпортну сировину;
  • організацій що працюють на імпортній техніці і обладнанні.

Компанія має гнучку цінову політику, що дозволяє підібрати весь необхідний пакет для реалізації успішного бізнесу, використовуючи послуги аутсорсингу зовнішньоекономічної діяльності.

Ваш Імпортер не тільки ввозить продукцію, але може також успішно її експортувати. Для цього існують вже налагоджені торговельні зв'язки.

3) Major

MajorТоргове агентство пропонує як внутрішні, так і зовнішні операції поставок будь-яких вантажів, скорочуючи до мінімуму логістичні точки зв'язку. Укладаючи угоду, спеціаліст проводить моделювання угоди, представляючи вам наочний приклад роботи.

Схема моделі складається з:

  • аналізу угоди;
  • закупівлі товару;
  • митного оформлення;
  • логістики та зберігання;
  • документообіг.

Таким чином формується чесне уявлення, яким чином ви розпоряджаєтеся купленим товаром.

Основоположний принцип роботи підприємства   вирішувати саме Ваші завдання.

4) SO-Logistics

So LogisticsКомпанія пропонує готові рішення для організації вигідного бізнесу. Фахівці підприємства допоможуть вам у разі разових закупівель, так і в довгострокових проектах.

Послуги сервісу включають в себе:

  • укладання контрактів;
  • фінансові операції;
  • перевезення товару по всьому світу;
  • врегулювання митних формальностей;
  • формування пакету дозвільних документів;

SO-Logistics пишається своїми легальними схемами ввезення товару і вважає перевагою юридичну чистоту всіх митних і зовнішньоторговельних операцій.

Аутсорсер діє під девізом:

«Залишаю собі тільки те, що можу робити краще інших, передаю зовнішньому виконавцеві те, що він робить краще інших»

компанія Співпрацює з підприємствами по всій території РФ. Розробляються і втілюються в життя самі складні та багатоступеневі контракти.

5) OUTVED

OutvedФірма представляє професійні послуги у веденні й організації міжнародних комерційних поставок вантажів різних категорій складності.

Акцентує свою діяльність на глобальності робіт, пропонуючи сервіс світового рівня.

Спеціалізація компанії:

  • попередня консультація;
  • експрес стратегія експортно-імпортних операцій;
  • розробка схеми взаємодії з нуля;
  • супровід угоди;
  • оптимізація діяльності;
  • корпоративне навчання.

Оперативна реакція OUTVED на зміни міжнародних умов поставки товарів підкуповує багатьох клієнтів компанії і привертає потенційних партнерів, розвиваючи та просуваючи їх бізнес.

6. Висновок

Використовуючи аутсорсинг зовнішньоекономічної діяльності, можна не тільки скоротити свої витрати, але і вийти на новий рівень взаємодії зі своїми контрагентами для розвитку бізнесу.

У вас завжди є вибір: організувати транспортно-експедиторське обслуговування, найняти фахівців із закупівель за кордоном, спантеличити бухгалтерський відділ валютними рахунками або просто скористатися аутсорсингом ЗЕД.

Якщо вам необхідно їздити, навіщо купувати автомобіль по запчастинах?

Бажаємо успіхів у зовнішній і внутрішній торгівлі! Чекаємо оцінок і думок по темі статті!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке аутсорсинг ЗЕД   повний огляд поняття і покрокова інструкція як перейти на аутсорсинг ЗЕД + огляд ТОП-5 компаній з вигідними умовами співпраці