Що таке реклама   повний огляд поняття: основні визначення, історія виникнення, функції, завдання, цілі і види сучасної реклами

Історія виникнення реклами. Види і задачі реклами. Сучасний ринок реклами, його функції, вартість і цілі

Реклама - поняття цілі функції огляд

Здрастуйте, шановні читачі! З вами один з авторів бізнес-журналу .ru Олександр Бережнов.

Сьогодні ми поговоримо про таку форму комунікації, як реклама. У сучасному світі вона оточує нас буквально скрізь: і на вулиці, і вдома в телевізорі, і особливо в мережі Інтернет.

для мене Особисто сфера реклами дуже близька, так як я в свої студентські роки пройшов навчання в інституті за спеціальністю «Реклама», а пізніше працював маркетологом в компанії Coca-Cola. Сьогодні я готовий з вами поділитися своїми знаннями і особистим досвідом у цій галузі.

Зі статті ви дізнаєтесь:

  • Історію виникнення та розвитку реклами;
  • Види і завдання реклами;
  • Сучасний ринок реклами, його функції, вартість і цілі.

Дана стаття допоможе вам розібратися в понятті реклами, розглянути її особливості види і способи розміщення, а також розкриє тонкощі та фішки цього явища сучасної ринкової економіки.

Окремо я описав як правильно організувати і спланувати рекламну кампанію і зробити її комерційно ефективною.


Сучасний світ важко уявити без реклами. Вона супроводжує нас всюди: варто включити комп'ютер, ТЕЛЕВІЗОР або радіо, вийти з будинку на вулицю, зайти в супермаркет або Інтернет, сісти в транспорт, і всі види реклами буквально обрушуються на наші головні органи чуття.

Ігнорувати рекламу неможливо, втекти від неї нікуди, можна тільки змиритися з нею або... отримувати з її допомогою дохід.

Тим, хто працює або збирається зробити це, а також усім, хто обирає маркетинг і рекламну сферу своєю професією, корисно знати, що таке реклама, як вона працює, яка історія її виникнення.

1. Що таке реклама – визначення, історія виникнення і розвитку

Саме слово має латинське походження і означає «вигукувати, кричати». Тобто в лінгвістичному сенсі слова вже криється її основна суть – повідомляти і поширювати відомості про що-небудь без згоди слухача.

Дамо кілька визначень реклами.

Реклама – вид маркетингової комунікації, поширення заздалегідь оплаченої інформації з метою привернути до товару (послузі, компанії чи організації) або потенційних споживачів комерційних або інформаційних продуктів.

Реклама — це інформація, що розповсюджується різними способами з застосуванням різних засобів, адресована широкому колу осіб та з метою залучення уваги до об'єкту рекламування. Реклама підтримує інтерес до продукту і забезпечує його просування на ринку.

Типові об'єкти реклами:

  1. Товар;
  2. Виробник продукту;
  3. Продавець;
  4. Результат інтелектуальної праці;
  5. Захід (концерт, фестиваль, спортивна подія, ігри і парі, засновані на ризику);
  6. Комерційне підприємство.

Реклама – метод неособистого подання й просування продуктів, послуг, ідей від імені виробника, розповсюджувача, продавця, посередника. Це спосіб сплаченого поширення інформації із заздалегідь відомим (або прихованим) джерелом фінансування, а також провідне ланка маркетингових комунікацій.

Історія реклами безпосередньо пов'язана з історією людства.

Певно, вона зародилася разом з виникненням торговельних відносин між людьми ще до появи грошей як еквівалента товару. Існування поняття реклами в доісторичний час підтверджується, наприклад, знайденим археологами єгипетським папірусом з оголошенням про продаж раба.

У ще більш давні часи, напевно, існувала усна реклама. Якби в ту пору існували надійні засоби збереження інформації, ми б виявили в рекламних оголошеннях усного характеру приблизно ті ж прийоми, що використовують маркетологи в нинішній час.

Усна реклама була представлена вуличними і ринковими "закликальниками" (зараз би їх назвали промоутерами), рекламують свій товар, письмова розміщувалася на папірусних сувоях, глиняних і вощеных дощечках, на каменях і будівлях.

З курсу історії нам відомо, що товарообмін застосовується людством тисячі років: приблизно стільки ж існує і реклама.

Деякі приклади «зовнішньої» реклами давнини збереглися дотепер у вигляді наскельних зображень і клинопису.

В античному світі з'явилися перші професійні фахівці з реклами – вони складали тексти рекламних оголошень і розміщували їх на кам'яних конструкціях в центральній частині міста. Існувала також практика зачитувати таку інформацію публічно на площах при максимальному скупченні народу.

Сучасна реклама в тому вигляді, в якому ми її знаємо, бере початок від винаходу Гуттенбергом друкованого верстата. Дана подія ознаменувала якісно інший етап в розвитку маркетингових технологій.

Друкарська справа дозволило вийти текстової реклами в тираж. Першої офіційної друкованої рекламою вважають оголошення про нагороду тому, хто надасть інформацію про місцезнаходження 12 викрадених коней, опубліковане в першій лондонській газеті. З цього невеликого тексту почався світанок нової ери в рекламному справі.

Саме масові комунікації дозволили стати рекламі реальним двигуном торгівлі. Родоначальником професійної реклами вважають французького лікаря і за сумісництвом журналіста Теофраста Рондо, який першим став друкувати в пресі приватні рекламні тексти.

Приблизно тим же займався англієць Вільям Тейлор: його фірма тайлер від & Newton (рік заснування – 1786) виступала посередником між рекламодавцями і друкарнями. Перше в світі рекламне агентство відкрилося в 1842 році в США: його засновником став Волні Палмер.

Першим прикладом ефективної соціальної реклами вважається плакат роботи Джеймса Флегга 1917 року «Ти потрібен американської армії!» Трохи пізніше подібні плакати з'явилися і в молодій Радянській («Ти записався добровольцем?!»).

Ретро-плакати з історії реклами

Черговий поштовх до розвитку реклами – поява фотографії. Реальне зображення стало незаперечним доказом переваг і плюсів просувається об'єкта. Але ще більш грандіозні події в даній галузі маркетингу стали відбуватися в 20 столітті.

Саме в цьому столітті реклама стала дійсно масовою: з'явилися нові технології в справі організації і просування реклами, а сам маркетинг став не тільки прикладний, але й науковою дисципліною.

У XX столітті розвиткові реклами сприяли наступні події:

  • виникнення повнокольорової поліграфії;
  • поява і розвиток телебачення;
  • розвиток супутникових засобів комунікацій;
  • повсюдне впровадження комп'ютерів і виникнення Інтернету.

донині реклама розвивається паралельно з технічним і науковим прогресом.

Рекламні ретро-плакати американський і радянський

В даний час це професійно організована і максимально ефективна галузь торгівлі та маркетингу. Шалену популярність набирає реклама в Інтернеті, будучи частиною маркетингу в мережі Інтернет. Докладніше про цю тему ви можете дізнатися з нашої статті «Інтернет-маркетинг».

У цілому реклама — це жива, самостійна, постійно розвивається, стежити за еволюцією якої дуже захоплююче. Ще більш захоплююче брати участь у безпосередньому створенні реклами і втіленні самих божевільних маркетингових ідей у життя.

2. Функції, завдання, цілі сучасної реклами


Основна мета реклами – збільшення прибутку від реалізації послуг та товарів.

Вторинні завдання:

  • підвищення купівельного попиту;
  • позначення позицій конкретних товарів на ринку;
  • пропаганда споживчих якостей продукту;
  • формування і зміцнення іміджу і престижу торгових марок;
  • зростання присутності товарів і послуг на ринку;
  • пошук і створення нових каналів збуту продукції.

Найбільш ефективною вважається реклама, створена відомими професійними маркетинговими агентствами.

Довгострокова і перспективна мета кожної рекламної кампанії – зробити товарний знак, продукт, бренд упізнаваним і відомим як можна більшого числу людей. У повсякденному житті нас оточує безліч прикладів успішних маркетингових кампаній.

Відомо, що сучасна реклама впливає як на органи чуття і свідомість, так і на підсвідомість людини.

Проте користуватися засобами нейролінгвістичного програмування або використовувати інші методи, що впливають на здоров'я і свідомість, що позбавляють людину свободи вибору, заборонено федеральним Законом про рекламу.

Сучасна рекламна індустрія забезпечує роботу мільйонам людей і представлена компаніями, агентствами, виробниками та розповсюджувачами реклами.

Обороти цієї галузі обчислюються мільярдами доларів; тут задіяні найактуальніші технологічні ресурси, художні ідеї і наукові досягнення.

3. Види реклами

Реклама як суспільне і економічне явище обросла в наш час безліччю міфів, забобонів і дурниць.

Є категорія людей, яка відверто ненавидить рекламу, є ті, хто намагається не звертати на неї уваги. Майже кожен вважає себе знавцем реклами, що не дивно, якщо розглядати цей напрям маркетингу як культурний феномен.

Спробуємо розібратися в основних різновидах і інструментах реклами.

Види реклами

Але перш, рекомендую вам ознайомитися з таблицею, яка відображає обсяг кожного виду реклами в загальній масі ринку.

Частки різних каналів поширення реклами Найменування виду Частка каналу в загальному обсязі ринку 1 Телебачення 35% 2 Інтернет 36% 3 Друковані ЗМІ 9% 4 Зовнішня реклама 12% 5 Радіо 5% 6 Інші медіа 3%

Вид 1. Зовнішня реклама

Це один з найпоширеніших, актуальних і ефективних методів просування продуктів і послуг. Англійською цей канал реклами іменується «outdoor» — тобто поза приміщенням, на відкритому повітрі.

Іншими словами, це будь-який вид реклами, розміщений на вулиці під відкритим небом. Сюди відносяться і величезні білборди, і афіші, плакати, і неонова реклама на будівлях.

Переваги такого виду просування очевидні:

  • максимально широке охоплення аудиторії;
  • невисока вартість одноразового контакту з потенційним споживачем;
  • довготривалий вплив;
  • велика кількість варіантів розміщення інформації.

Текстова і графічна зовнішня реклама розміщується на постійних або тимчасових конструкціях, встановлених на відкритій місцевості, над проїжджою частиною вулиць, на зовнішніх поверхнях вуличних споруд і будівель. Даний вид реклами розрахований переважно на візуальне сприйняття.

У «наружки» є і недоліки:

  • обмежений обсяг переданої інформації;
  • вплив кліматичних і атмосферних факторів;
  • відносно висока ціна виготовлення масштабних конструкцій.

Зовнішня реклама працює, коли споживач знаходиться на вулиці або дивиться з вікон будівель і транспорту.

Творцем рекламних конструкцій слід враховувати трафік пішоходів, швидкість руху автомобілів та інші фактори, що впливають на ефективність.

Вважається, що найбільш дієвим є зображення або текст, зміст якого зчитується спостерігачем за 1 секунду. Це означає, що інформація повинна бути розташована стисло, компактно, контрастно і виразно.

Вигляд 2. Реклама у ЗМІ

Засоби масової інформації – це друковані видання, телебачення, радіо. Можна сказати, що це основне поле діяльності для рекламістів і маркетологів. ЗМІ користуються всі – одні щодня, інші періодично. Про рекламу в друкованих виданнях буде розказано нижче, тут же ми приділимо основну увагу TV.

Телебачення входить в число найбільш досконалих та ефективних каналів передачі рекламної інформації.

До появи Інтернету телереклама була головним інструментом продажів і просування продукції. ТБ впливає на найширшу аудиторію.

Ефект присутності наближає ТБ-рекламу до форми міжособистісного спілкування – передача інформації по телевізору створює ілюзію прямого двостороннього контакту. З цієї причини рекламний час на ТБ коштує так дорого і часто поглинає основну частину маркетингового бюджету компаній.

Основний формат медійної реклами – короткий ролик ігрового, натурного, графічного або іншого характеру.

Переваги телереклами:

  • візуальне та звукове вплив;
  • охоплення великої аудиторії;
  • потужний психологічний вплив внаслідок особистісного характеру звернення до споживача;
  • різноманітність вибору візуальних і звукових засобів впливу.

Головний недолік TV-реклами – висока вартість ефірного часу та виготовлення якісних роликів. Ще один мінус – стійке негативне ставлення глядачів до переривання контенту рекламними паузами.

3 Вид. Реклама в Інтернеті

Реклама у Мережі з'явилася відносно недавно, як, втім, і сам Інтернет. Сьогодні це найбільш перспективний напрям маркетингу.

При досить низькій вартості, інтернет-реклама охоплює потенційно нескінченну аудиторію – всіх користувачів комп'ютерів, смартфонів, айфонів, планшетів.

Головні принципи і технології реклами в Мережі ті ж, що і в традиційних медіа. Відмінність лише в тому, що в Інтернеті від споживача зазвичай потрібно активна участь в інтернет-середовищі нічого не трапляється, поки юзер не зробить яку-небудь дію.

В даному випадку такою дією виступає «клік», перехід на певний сайт або інший вид діяльності, наприклад, скачування програми або реєстрація в сервісі.

З останніх тенденцій в мережевої реклами – залучення цільової (таргетної) аудиторії, а також вузьконаправлений формат роликів, оголошень, рекламних банерів.

Існує безліч форматів передачі комерційних повідомлень – реклама в Гуглі, Яндексі, в браузерах, спливаючі вікна на сайтах, контекстна реклама всередині масивів інформації, тизери, посилання, напрямні в інтернет-магазини, спам.

Про те, що таке контекстна реклама, ми писали раніше.

Вид 4. Друкована реклама

Друкована продукція залишається дієвим способом розповсюдження комерційної інформації. Сучасні друкарні дозволяють домогтися реалістичних, барвистих, повнокольорових зображень, які працюють на збільшення продажів і підвищення престижу фірми.

Форматів друкованої реклами безліч – газети, журнали, листівки, банери, буклети, плакати, POS-матеріали (продукція, що рекламує товар безпосередньо в місці продажу).

Реклама Durex

як і раніше, для більшості компаній залишаються актуальними візитки і каталоги продукції. Адже деяким людям «старої закалки» зручніше дивитися на паперовий носій і сприймати його, на відміну від електронних носіїв інформації.

За аналогією, великому числу людей як і раніше зручніше читати паперові книги, ніж електронні.

Вигляд 5. Пряма реклама

Усна, графічна чи інша інформація, що передається при безпосередньому контакті.

Під прямим контактом розуміється не тільки особиста презентація пропозиції, але і дистанційне надання інформації по телефону, поштою, через засоби інтернет-комунікацій.

Багато, думаю, знайомі з таким видом комерційної діяльності особисто – сюди відноситься, наприклад, реклама ВКонтакте, реклама через скайп або повідомлення, що приходять на e-mail з особистим зверненням.

Відмітна особливість даного різновиду реклами – пряме звернення рекламодавця до споживача. Це найбільш особистісний варіант комерційної пропозиції, який у багатьох випадках спрацьовує і сприяє ефективним продажам.

Рекламодавець встановлює безпосередній двосторонній контакт зі зворотним зв'язком і може взаємодіяти з потенційним покупцем безпосередньо. Незважаючи на часту негативну реакцію споживача на пряму рекламу, даний вид продовжує розвиватися переважно як допоміжний засіб підвищення продажів.

Фахівці по рекламі кожен день працюють над доопрацюванням способів прямого рекламування товарів та послуг, якщо вони працюють, то їх праця не марна.

6 Вигляд. Реклама на сувенірах (брендування)

Вид реклами, заснований на наданні споживчої аудиторії сувенірів (подарунків), які є інструментами іміджевої та товарної реклами.

Даний вид просування компаній і продуктів відомий всім, хто відвідував презентації та піар-акції: вам дарують недорогий, але симпатичний сувенір (календар, запальничку, кухоль, кепку, майку, сумку з логотипом компанії, слоганом або іншої комерційної інформацією).

Безкоштовний презент служить символом розташування і доброзичливості рекламодавця до споживача. Це відносно недорогий і дієвий спосіб маркетингу, особливо добре сувенірна продукція працює коли бренд фірми вже розкручений. У цьому випадку сувенірка є ефективної іміджевої персоніфікованої рекламою.

Брендування, тобто нанесення логотипу та характерних атрибутів компанії на сувеніри буде актуально завжди.

7 Вид. Реклама на транспорті

Текстова, графічна чи інша візуальна інформація, розміщена зовні (або всередині) транспортних засобів. У цьому випадку рекламодавець брендує всі транспортний засіб або його частини.

Транзитну рекламу можна віднести до різновиду зовнішньої, але її принципова відмінність   в мобільності. Транспортна реклама, на відміну від стаціонарної, пересувається разом з носієм і потенційно охоплює набагато більшу аудиторію.

Переваги транзитної реклами – широке охоплення аудиторії, високий рівень впливу, відносно низька вартість. Інформація та зображення розміщуються на транспорті на підставі договорів з власниками коштів або їх орендарями. Комерційні повідомлення такого типу здатні надовго захопити увагу аудиторії – наприклад, коли вони розміщені всередині автобуса, вагони метро, тролейбуси. Реклама на транспорті повинна відповідати всім вимогам ефективності – бути лаконічною, компактною, доступною масовому споживачеві.

4. Засоби поширення реклами

Тут ми постараємося узагальнити основні характеристики та переваги найпопулярніших засобів розповсюдження реклами.

1) Телебачення, радіо

Медіаресурси продовжують лідирувати в списку найбільш продуктивних та ефективних рекламних засобів. Основні плюси ТБ і Радіо:

  • доступність;
  • охоплення величезної кількості людей;
  • широкий вибір методів впливу;
  • ефект присутності.

Близько 30-40% всього рекламного ринку припадає на теле - і радіокомунікації. Існує безліч форм поширення комерційних пропозицій через медіа-засоби, але головними залишаються короткі відео або аудіо-ролики. Незважаючи на негативне ставлення значної частини аудиторії до теле - і радіорекламі, ця індустрія розвивається і буде розвиватися, поки існують ЗМІ.

Реклама PlayBoy

Великі фірми і корпорації витрачають на створення запам'ятовуються і ефективних роликів величезна кількість фінансових коштів, але в кінцевому рахунку витрати окупають себе, інакше навряд чи ми б спостерігали по ТБ таку кількість рекламної інформації.

2) Інтернет

Всесвітня мережа – найбільш перспективний сучасний напрям рекламної індустрії. Агентства і цілі інститути маркетингу постійно розробляють нові методи впливу на потенційних споживачів і шукають найбільш ефективні канали для розміщення рекламної інформації всередині Інтернету.

Характерна особливість інтернет-реклами – її інтерактивність. Критерієм ефективності мережної реклами виступає таке поняття як конверсія.

Конверсія – відношення кількості користувачів, які виконали цільові дії рекламодавця (перехід за посиланням, реєстрацію, оформлення заявки на придбання товару), до загального числа відвідувачів сторінки або веб-ресурсу.

Іншими словами конверсія це кількість потенційних дій до реально досконалим, вимірюється у відсотках Наприклад, якщо на сайті рекламний банер побачили 100 осіб, а натиснули на нього 10 осіб, то конверсія буде дорівнює 10 (кликнувшие на банер) / 100 (побачили банер) * 100% = 10% конверсія.

Часто конверсію вимірюють фахівці з реклами, які займаються плануванням рекламних бюджетів і оцінкою ефективності кампанії в цілому.

Ми вже писали про заробіток на рекламі в Інтернеті, як самостійний спосіб отримання прибутку. Це ще раз підтверджує той факт, що напрямок інтернет-реклами дуже привабливо як для початківців, так і для акул рекламного ринку.

Мережа користувачів Всесвітньої павутини постійно зростає, особливо молоде покоління все більше часу проводить в Мережі, тому все більше рекламодавців переводять свої рекламні бюджети в онлайн.

Інтернет дозволяє створювати рекламу не тільки яскравою і такою, що запам'ятовується, наприклад за рахунок використання flash/gif-анімації банерів або розміщення відео-контенту в youtube, але і дуже точно потрапляти в свою цільову аудиторію, використовуючи наприклад соціальні мережі, тематичні сайти, професійні спільноти, форуми і так далі.

3) Журнали і газети

Друковані засоби в останні десятиліття втратили значну частину споживчої аудиторії, але продовжують залишатися двигунами торгівлі.

Рівень поліграфії дозволяє створювати дорогі глянцеві видання, які виступають в якості альтернативного джерела інформації для людей, мало або рідко користуються Інтернетом.

Часто сучасні ЗМІ мають як друкований так і електронний ресурс. Наприклад, журнал «Forbes» виходить як у друкованому вигляді, так і має однойменний відвідуваний інтернет-ресурс Forbes.ru

4) Зовнішні і внутрішні рекламні конструкції

Для зовнішньої та внутрішньої реклами застосовується безліч різновидів стаціонарних і тимчасових конструкцій.

До них відносяться:

  • білборди на вулицях;
  • відеоекрани;
  • роллерні дисплеї;
  • електронні табло;
  • декоративні покажчики;
  • об'ємні просторові конструкції;
  • жива реклама;
  • ПОС-матеріали;
  • афішні стенди;
  • тумби.

5) Email-розсилка

Розсилка по пошті знайома кожному, хто користується Інтернетом.

Іноді це інформація, що розповсюджується по підписці, іноді – несанкціоновані повідомлення у вигляді спаму.

У другому випадку розсилка викликає відверто негативну реакцію і до того ж є незаконною.

Проте, як інструмент маркетингу, рекламна розсилка на електронну пошту залишається ефективним інструментом, відмітною особливістю якого є персональна подача самого повідомлення та висока інтерактивність.

Часто в листі вам пропонують перейти за посиланням, подивитися відео або зареєструватися на сайті рекламодавця.

6) PR   заходи

Дослівно «паблік рілейшнз» означає взаємини з публікою.

українською це можна перекласти як «зв'язок з громадськістю». Дані заходи спрямовані на формування сприятливої думки про компанію, товар, бренд. Ефект піар-кампанії досягається не за рахунок багаторазового згадки самого товару чи фірми, а завдяки іміджу, який в результаті формується навколо бренду.

Найбільш популярні наступні PR-акції:

  • презентації, симпозіуми, ювілеї, конференції, брифінги, на які запрошуються представники ЗМІ, потенційні партнери, споживачі, а іноді і всі бажаючі;
  • спонсорська діяльність: фірма спонсорує спортивний захід, трансляцію, концерт чи іншу подію;
  • піар-кампанії в ЗМІ.

Рекламні агентства, які займаються креативним піаром, проявляють чудеса винахідливості і творчого мислення, доступними засобами працюючи на імідж компанії або просуваючи нові бренди в маси.

Найважливіша умова PR-проектів: барвистість, правдоподібність і вміння не просто представити товар, а доступно пояснити його привабливість і необхідність для споживача.

Метеорит на ринку

Приклад PR-кампанії з креативним підходом

В одному місті потрібно було відрекламувати цілий ринок, він був нещодавно побудований, але відвідувачів у належному обсязі не привертав.

Тоді його власники звернулися до PR-фахівцям. Ті в свою чергу запропонували зухвалу і оригінальну ідею   скинути вночі в центр ринку з вертольота великий камінь, а на ранок всі газети оголосили про цю подію, вийшли відповідні статті в ЗМІ.

Крім того, що утворилася велика природна вм'ятина в землі в середині цього ринку, піарники заявили, що цей камінь має лікувальні властивості, якщо перебуває поруч і чіпати його.

На ринок повалили натовпи людей, чутка про цей інцидент розійшлася по околицях і всі приходили подивитися на диво і «підлікуватися», а заодно і купували товари, адже пропозицій навколо було достатньо, адже це все-таки ринок.

Так фахівцям з реклами вдалося влаштувати грандіозну PR-аферу, яка незважаючи ні на що мала великий соціальний резонанс і комерційний успіх.

Саме так варто діяти тим, хто хоче отримувати результат від своїх рекламних кампаній.

5. Як правильно організувати рекламну кампанію і розмістити рекламу з максимальним ефектом

Реклама – головна частина мистецтва маркетингу, але за видами її вартість і ефективність відрізняється.

Вид реклами Вартість Попадання в цільову аудиторію
1 Зовнішня реклама Середня (±) Низьке (-)
2 Реклама в ЗМІ Висока (-) Низьке (-)
3 Інтернет-реклама Низька (+) Висока (+)
4 Друкована реклама Середня (±) Середня (±)

Правильно організована кампанія приносить виробникам і постачальникам послуг стабільні прибутки, сприяє розвитку і розширенню бізнесу і відкриває нові ринки збуту.

Реклама Heinz

Все частіше сучасні рекламні агентства використовують неординарні та нестандартні засоби і способи поширення реклами, наприклад вірусний маркетинг.

Це може бути демонстрація продукту в дії, лотереї і купони, які додаються до товару, різні знижки і бонуси. Останнім часом став особливо актуальним оригінальний спосіб продажу одного товару, вміщеного всередину іншого.

Відомий приклад такої методики – продаж дитячих іграшок, поміщених в кіндер-сюрпризи.

5 простих кроків щодо організації рекламної кампанії

Нижче розглянемо основні кроки щодо організації рекламної кампанії:

  1. Визначити мету рекламної кампанії;
  2. Визначити рекламний бюджет;
  3. Затвердити концепцію рекламної кампанії і основне рекламне повідомлення клієнтам (у розробці креативу, всіх рекламних матеріалів вам можуть допомогти професіонали   рекламні агентства);
  4. Розробити розгорнутий план рекламної кампанії (із зазначенням видів та обсягів реклами, термінів, вартості);
  5. Підвести підсумки рекламної кампанії (оцінка ефективності).

Найчастіше рекламні агентства спеціалізуються на окремих видах реклами, наприклад, зовнішньої реклами, медіа-реклами в ЗМІ (ТБ або радіо).

Однак існують і рекламні агентства повного циклу, що особливо зручно при проведенні масштабних рекламних кампаній.

Такі агентства здатні запропонувати своєму клієнту як виробництво рекламного контенту, так і організацію його розміщення, а також консультативну допомогу різного роду, наприклад, при медіа-плануванні*.

Медіапланування — це графік виходу реклами в ЗМІ з урахуванням рекламного бюджету, аудиторії та особливостей рекламного контенту.

Рекламні кампанії повинні бути ув'язані зі стратегічними цілями фірми/підприємця.

При плануванні рекламних кампаній безумовно має значення:

  • розмір бізнесу і можливості рекламного бюджету;
  • ринкове положення (ринкова частка) і вік компанії;
  • переваги та поведінкові характеристики цільової аудиторії;
  • рекламне позиціонування конкурентів;

Правильне планування передбачає вибір такої комбінації різних медіа, при якій рекламне повідомлення побачить або почує найбільша частина цільової аудиторії.

Мета реклами у тому, щоб саме твій споживач побачив твоє повідомлення в потрібний час, у потрібному місці, у потрібній настрої і потрібну кількість разів.

Для досягнення цієї мети як раз і необхідно медіапланування.

Для досягнення ефекту від рекламної кампанії важливо знати основні параметри і принципи медіа-планування:

  • необхідний охоплення цільової аудиторії;
  • потрібну кількість контактів («сила» рекламної кампанії);
  • концентрація (забезпечення достатнього/помітної кількості рекламних виходів/торкань протягом періоду рекламної кампанії);
  • домінування (у вибраному каналі комунікації, наприклад на конкретній радіостанції і ТБ-каналі).

Створення дієвої реклами – ціла наука, яку сьогодні викладають у вузах.

Щоб реклама працювала, вона повинна бути створена в світі споживача, — тобто враховувати конкретні потреби людини, його смаки і потреби. Існує величезна кількість маркетингових прийомів, якими користуються рекламні агентства.

Найбільш ефективні ті, які працюють не тільки як підвищення поточних продажів, так і на формування в аудиторії стійкого позитивного іміджу компанії. Реклама повинна бути впізнаваною, не надто нав'язливою, актуальною і б'є точно в ціль.

Приклад креативної реклами Mercedes-Benz (з курми):

(рекламується нова незалежна підвіска автомобіля)

Пародія на цю рекламу з котами (відповідь Автовазу Мерседесу):

6. Висновок

Отже, тепер вам відомо, які види реклами бувають, як працює ця галузь маркетингу і які цілі має.

Сподіваюся, тепер ви знаєте про рекламу трохи більше і зможете використовувати ці знання з метою розширення кругозору та підвищення добробуту.

Наша команда вдячна вам за відгуки і коментарі до цього матеріалу.

Бажаємо вам успіхів і нехай ваша реклама буде по-справжньому ефективною!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке реклама   повний огляд поняття: основні визначення, історія виникнення, функції, завдання, цілі і види сучасної реклами