Як відкрити свою справу з нуля — 7 простих правил успішного старту. Створюємо власну бізнес-імперію

Скажу вам чесно - відкрити свою справу з нуля і без грошей буде не просто, але це можливо. Як правильно почати, щоб не прогоріти і не видихнути на півдорозі, читайте в цій статті

Здравствуйте, шановні читачі. Мене звуть Олександр Бережнов і я вирішив написати цю статтю спеціально для підприємців-початківців.

Сам займаюся бізнесом близько 5 років і за цей час отримав певний досвід, яким хочу поділитися з новачками.

Сідайте зручніше, зараз все розповім!

Як правильно відкрити свою справу

1. Елементарний тест на підприємницькі здібності чи готові ви психологічно до початку свого бізнесу?

По своєму досвіду знаю «симптоми», які говорять про готовність людини зайнятися своїм бізнесом і стати в ньому успішним. Мені не з чуток знайомі ці симптоми, які свідчать про неадекватність майбутнього бізнесмена і недооцінки їм ризиків.

Перед тим, як відкрити свою справу, дуже рекомендую вам тверезо оцінити свої можливості і виявити ті чи інші підприємницькі «симптоми» у себе.

Тест на підприємницькі здібності

Нижче вони будуть надані у вигляді простих внутрішніх переконань і думок, які перебувають у вашій голові. Ці думки і будуть нашим своєрідним тестом на оцінку вашого бізнес-потенціалу.

«Симптоми» потенційно успішного бізнесмена:

  • Я розумію, що мій перший бізнес швидше за все буде збитковим і я можу втратити час і гроші;
  • Я розумію, що на останні гроші бізнес відкривати не можна, особливо якщо у мене немає підприємницького досвіду;
  • Я розумію, що відкриваючи бізнес з партнером, ми будемо залежати один від одного, і хтось з нас може підвести іншого, ми також можемо посваритися з-за грошей;
  • Я розумію, що бізнес — це така ж професія, як хірург, художник, музикант і їй не можна навчитися за короткий час;
  • Я розумію, що в разі невдачі можу залишитися не тільки без грошей, але ще й підірвати репутацію, якщо наприклад підведу партнерів або клієнтів;
  • Одночасно з цим, я знаю, що бізнес дає великі можливості для матеріального і творчого зростання, якщо правильно організувати всі процеси. До того ж тут мій дохід потенційно не обмежений, на відміну від стандартної роботи.

«Симптоми» горе-бізнесмена:

  • Мій перший бізнес обов'язково виявиться прибутковим, адже я хороший фахівець і все заздалегідь прорахував;
  • У мене зовсім немає грошей, але ж ризик   благородну справу і хто не ризикує, той не п'є шампанське;
  • Якщо я відкрию бізнес з партнером, в будь-якому випадку, як ми дружили до цього, так і будемо дружити, адже ми друзі дитинства і у нас прекрасні відносини;
  • Бізнес не так складний, як всі про нього говорять, головне вплутатися в бійку, а так видно буде, адже я не звик здаватися;
  • Якщо я нікого не буду «кидати», то і відносини з усіма будуть хороші, так що боятися нічого, репутація   річ наживная;
  • Мені набридли ці тупі начальники на роботі, швидше б відкрити свою справу і довести всім, хто тут розумний.

Вітаю! Тепер ви знаєте свої сильні і слабкі сторони. Залишилося тільки працювати над ними і над собою, якщо ви відчуваєте, що у вас є деякі догми і помилки, які можуть заважати вам відкрити свою справу.

А для тих, хто хоче почати заробляти вже в найближчий час (3-7 днів), є один дуже цікавий спосіб. Полягає він у наступному.

Напевно ви чули про популярну соціальну мережу Твіттер, так? Щодня користувачі цієї соц. мережі обмінюються мільйонами повідомлень, а її популярність зростає з кожним днем.

І скрізь, де є багато народу, природно, водяться гроші і чималі.

Давно відомо, що, наприклад, повідомлення з прихованою рекламою наші зірки шоу-бізнесу, спорту та політики отримують солідну винагороду.

А працює це так.

Наприклад, відомий шоумен, актор і КВНщик Михайло Галустян, так улюблений молоддю, під виглядом звичайних текстових повідомлень зі свого життя може «ненароком» прорекламувати який-небудь магазин, людини або захід.

Звичайно ж, зробить це він зовсім не випадково, а за хороший гонорар в кілька тисяч доларів.

Ми з вами в більшості випадків не такі розкручені як наші зоряні співвітчизники, але тисячу-другу рублів в день тут цілком можна заробити.

Це знають небагато і використовують Твіттер тільки заради розваги і не знають, що досить просто зробити кілька ПРАВИЛЬНИХ дій і отримати перші гроші. Причому вам навіть вкладення не знадобляться.

Всі тонкощі отримання доходу в цій соціальній мережі ми вже розповіли в нашій статті «Як заробити в Твіттері», просто читайте і впроваджуйте ці дієві методи.

2. Розраховуємо прибутковість вашого майбутнього бізнесу на реальному прикладі. Цифри. Терміни. Факти.

Бізнес-терміни

Для цього розберемо кілька ключових понять в бізнесі, вони будуть фігурувати у всіх ваших розрахунках, незалежно від того, який бізнес ви відкриваєте.

Ключові поняття в бізнесі:

  1. Вартість отримання одного клієнта
  2. Середній чек
  3. Собівартість
  4. Виручка
  5. Прибуток
  6. Конверсія

1) Вартість отримання одного клієнта

Вартість отримання одного клієнта   кількість грошей на рекламу і інші маркетингові заходи, які необхідні, щоб клієнт зробив у нас замовлення.

Наприклад, ви печете будинку пиріжки і продаєте їх на ринку. На проїзд до ринку і назад ви витрачаєте 50 рублів.

Кожному клієнту ви даєте пиріжок у пакеті, який коштує 1 рубль, а ще ви платите 100 рублів в день директора ринку за можливість тут торгувати.

До того ж кожен день перед початком торгівлі ви клеїте 5 оголошень в різних частинах ринку, для того, щоб про вас дізналися. Припустимо, що на оголошення у вас йде 50 рублів. Після всіх цих вкладень, ви можете починати продаж.

Хай в день ви продаєте 100 пиріжків по 20 рублів (виручка 2000 рублів/день).

Тоді вартість отримання одного клієнта буде дорівнює загальній сумі витрат за період (у вашому випадку це день), поділеній на кількість проданих одиниць товару (100 пиріжків).

Вважаємо:

50 рублів оголошення + 100 рублів директору ринку + 100 рублів пакетики для пиріжків + 50 рублів проїзд = 300 рублів. Цю суму ви витрачаєте в день, щоб продати 100 пиріжків.

Формула розрахунку вартості одного клієнта:

Вартість одного клієнта = 300 рублів / 100 пиріжків. Виходить, що витрати на залучення одного клієнта становлять 3 рубля.

2) Середній чек


Середній чек — це середня вартість однієї покупки клієнта.

У випадку з пиріжками це виглядає так:

Якийсь клієнт купив у вас один пиріжок, який-2, а хтось взяв на будівництво своїм колегам робочим відразу 10 пиріжків. Тоді, наприклад 25 осіб і купили наші 100 пиріжків.

Формула розрахунку середнього чека:

Середній чек = виручка / вартість однієї покупки.

У нашому випадку середній чек = 2000 рублів / 25 продажів = 80 рублів.

3) Собівартість

Собівартість   мінімальні витрати, які потрібні на виробництво товару або послуги.

Вам необхідно знати собівартість, щоб не йти в мінус при плануванні бізнесу.

4) Виручка

Виручка — це загальна сума продажів за період.

Наприклад, якщо за 1 день ви продали 100 пиріжків за 20 рублів, то ваша денна виручка складе 2000 рублів.

5) Прибуток

Прибуток — це головний показник в бізнесі. Розраховується за період.

Якщо ви отримали прибуток, вивели її з бізнесу і витратили на свої потреби, то такий прибуток називається ЧПВС (Чистий Прибуток Виведена Власником).

Формула розрахунку прибутку:

Прибуток = виручка (за період)   сума всіх витрат (за період).

6) Конверсія

Конверсія — це загальне число вчинених дій до передбачуваним.

Наприклад, якщо з 1000 клієнтів, які побачили ваші рекламні оголошення, 10 здійснили покупку, то конверсія складе 1%.

Формула розрахунку конверсії:

Конверсія = кількість цільових дій / загальна кількість дій * 100%.

Або для більшої наочності: кількість реальних клієнтів / потенційних клієнтів * 100% (одиниця виміру   %).

Ваша точка фокусу

Ви завжди повинні прагнути, щоб ваш середній чек, виручка, прибуток і конверсія збільшувалися, а витрати на отримання одного клієнта зменшувалися!

З основними термінами, необхідними для відкриття своєї справи ми ознайомилися, звичайно ж є ще такі поняття як «точка беззбитковості», «обсяг початкових інвестицій», «періодичні витрати», «амортизація» та інші.

Але вони вже будуть фігурувати у вашому бізнес-плані, який я вам настійно рекомендую скласти, перед тим, як почати бізнес.

На тему складання бізнес-плану я написав розгорнуту статтю, де все детально пояснив з цифрами і прикладами — як скласти бізнес-план. Обов'язково прочитайте її.

Тепер давайте порівняємо розрахунки бізнесу без вкладень і з вкладеннями. Відразу скажу, що всі цифри для розрахунків зразкові і взяті для наочності.

Як знайти ідею для проекту

Наочний приклад

В якості прикладу бізнесу без вкладень візьмемо проведення піших екскурсій по місцевих визначних пам'ятках вашого міста.

В якості прикладу бізнесу з вкладеннями розглянемо відкриття невеликого магазину одягу у вашому місті.

Бізнес по організації екскурсій в рідному місті

Стартові інвестиції Сума
1 Реклама 3 000 рублів
2 Телефонний зв'язок 200 рублів
3 Роздатковий матеріали 500 рублів
4 Ваші ораторські та презентаційні здібності Безкоштовно
Разом: 3700 рублів

Тепер розглянемо, через який термін ви повернете свої гроші та отримаєте прибуток, спираючись на бізнес-терміни, що наведені вище.

Як бачимо, витрати на організацію бізнесу мінімальні. В основному це реклама. Складіть її грамотно і тоді успіх вам буде забезпечений.

Як правильно складати рекламні оголошення я писав в одній зі своїх попередніх статей: «Як писати ефективні рекламні тексти? Технологія + приклади»

Припустимо, що ви зробили рекламу, десь розмістили її платно, де безкоштовно і зібрали групу з 20 чоловік за 10 днів. Нехай квиток на вашу екскурсію варто 500 рублів. При цьому середній чек у вас практично завжди буде дорівнює 500 рублів (якщо хтось не бере відразу кілька квитків на екскурсію).

Тоді з 20 осіб ваша виручка складе 10 000 рублів. При цьому ви витратили 3700 рублів, тобто вартість одного клієнта у вас буде дорівнює 185 рублів.

Прибуток з одного клієнта 315 рублів, а загальна прибуток з однієї екскурсії складе 6300 рублів.

Ось такий міні бізнес-план у нас вийшов для розрахунку показників ефективності проекту «Екскурсії по визначних пам'ятках рідного міста».

Набагато складніше справа йде з відкриттям магазину одягу.

Бізнес з організації магазину одягу

Стартові інвестиції Сума
1 Оренда приміщення 20 000 рублів/міс.
2 Торгове обладнання 10 000 рублів
3 Товар широкого асортименту 500 000 рублів
4 Реклама (вивіска, банери, штендери, оформлення торгового залу) 50 000 рублів
5 Ремонт приміщення 250 000 рублів
Разом: 920 000 рублів

І це тільки одноразові витрати, щоб стартувати. Додайте сюди зарплату продавця (якщо ви не будете торгувати самостійно) і податки.

Виходить, що на одні щомісячні витрати у вас буде йти близько 50 000 рублів (оренда, зарплата, податки).

До того ж асортимент завжди необхідно оновлювати і якщо щось піде не так і ви не зможете продати товар по тим чи іншим причинам, то всі ваші гроші, вкладені в товар, виявляться замороженими.

У разі, якщо справи підуть зовсім погано і ви вирішите закрити бізнес, то гроші за оренду приміщення та ремонт повернути вже не вийде, а обладнання та товар ви продасте мінімум в 2-3 рази дешевше, за умови, що на це також потрібен час.

Навіть якщо ви вийдете на чистий прибуток 2000 рублів в день (що, повірте, не так просто зробити в оффлайн бізнесі, особливо в перші місяці) то термін окупності початкових вкладень складе 920 000 / 60 000 рублів (прибуток за 30 днів) = 15 місяців.

Цей час у вас піде тільки на те, щоб повернути початкові вкладення!

Висновок

Краще навчитися продажу і відкрити свою першу справу без вкладень, отримати прибуток і багаторазово закріпити отриманий результат.

Тільки після цього можна переходити до більш складних кроків і будувати систему, що приносить гроші без вашої участі. Прикладом такої системи є магазин.

Бізнес-системою для вас може також виступати власний сайт в Інтернеті, який також здатний приносити прибуток.

Якщо ви хочете дізнатися, як можна заробляти на своєму сайті і побудувати таким чином актив в мережі, що приносить пасивний дохід, читайте статтю «Як заробити на своєму сайті».

3. Який бізнес краще відкрити, якщо у вас обмежені кошти

 

Свою справу практично з нуля ви можете відкрити, надаючи послуги. Їх ви можете робити як самостійно, так і з партнером (партнерами). Послуги також можна перепродувати.

Наприклад, якщо ви плануєте надавати юридичні послуги, то кращим варіантом для вас буде влаштуватися продавцем таких послуг до вже відомого юриста чи юридичної компанії.

Так ви зрозумієте весь процес функціонування бізнесу, а головне   напрацюєте себе потенційних клієнтів.

Пам'ятайте, що головним активом бізнесу є клієнтська база!

Навіть якщо у вас не буде нічого або не дай Бог ваше обладнання (офіс, документи) згорять, напрацьована клієнтська база швидко відшкодує ці збитки при правильній роботі з нею.

Якщо ви все ж вирішили відкрити бізнес, для якого потрібні солідні інвестиції, то і ризики тут відповідно будуть набагато вище.

Відкриваючи свою справу, ви повинні розуміти, що в принципі без грошей нічого відкрити не вийде. У будь-якому випадку потрібні певні кошти хоча б у кілька тисяч рублів на рекламу та інші організаційні витрати.

У підприємницьких колах бізнесом без вкладень зазвичай називають проекти, стартовий бюджет яких не перевищує 1000 доларів.

4. Відкриваємо свою справу — 5 простих кроків успішного старту

Зараз перейдемо до практичних кроків і зрозуміємо, які послідовні дії необхідно виконати, щоб стартувати свій проект швидко і без зайвих витрат.

Крок 1. Вибір ідеї для майбутнього проекту

Якщо ви хочете відкрити свою справу і шукайте хороші ідеї, то їх краще вибирати не методом «мозкового штурму», коли ви перебираєте всі приходять в голову думки і записуєте їх, а зробити це грамотно.

Насамперед обрана бізнес-ідея повинна підходити саме вам. Якщо ваш сусід відкрив у гаражі автосервіс, зовсім не означає, що вам потрібно зробити те ж саме.

Візьміть аркуш паперу і напишіть, яким саме бізнесом вам було б цікаво займатися. Накидайте мінімум 10 варіантів.

Тепер подумайте, якими знаннями, досвідом або іншими ресурсами ви володієте, щоб зайнятися саме цим видом (видами) бізнесу.

Крок 2. Аналіз ринку і вибір ніші

Аналіз ринку та вибір ніші

Вибір ніші — дуже важливий етап. Якщо ви виберіть нішу із занадто високою конкуренцією, то ризикуєте залишитися без клієнтів. Так і вкладень цей бізнес потребує досить великих.

Якщо ви вирішили відкрити бізнес в оффлайні, то по великій кількості реклами в газетах і журналах тієї чи іншої сфери, ви можете побічно оцінити розмір певного цього ринку і наявну на ньому конкуренцію.

Якщо ви хочете відкрити бізнес в Інтернеті, то найкраще аналізувати нішу і конкуренцію в ній за допомогою сервісу Яндекс.Вордстат (www.wordstat.yandex.ru).

Для цього введіть у рядок пошуку вордстата цікавить вас слово або фразу і подивіться, яка кількість запитів видасть вам сервіс.

Приклад

Wordstat.Yandex

Якщо ви побачите, що люди запитують вибране вами словосполучення кілька тисяч разів в місяць, це говорить про затребуваність даної ніші, але і конкуренція в ній буде досить висока.

Як кажуть, «Святе місце порожнім не буває!»

Після того, як ви провели аналіз ринку та визначилися з нішею для майбутнього проекту, обов'язково складіть бізнес-план і тільки після цього переходьте до наступного кроку.

Крок 3. Підготовка пропозиції та запуск рекламної кампанії

Якщо ви відкриваєте бізнес в оффлайні, то вашою пропозицією може бути добре оформлена вітрина в магазині, а бізнес-процесами   налагоджені поставки товару і якісна робота продавця.

Якщо ви відкриваєте свою справу в Інтернеті, то в цьому випадку вашою пропозицією буде добре оформлений сайт з продуманою структурою і продають текстами.

Поставтеся до підготовки пропозиції дуже серйозно, адже від того, як ви будете позиціонувати свої товари і послуги багато в чому залежить успіх вашого майбутнього проекту.

Наступним етапом для вас стане запуск рекламної кампанії і пошук клієнтів.

Якщо ви не розбираєтеся в розробці рекламних і маркетингових стратегій, то можете знайти професійно фахівця з реклами або маркетолога, який допоможе вам налаштувати маркетингові процеси вашої компанії.

Знайти маркетолога можна на біржі віддалених фахівців «Фріланс» (fl.ru)

Крок 4. Отримання перших замовлень та робота з клієнтами

Після організації добре підготовленою рекламної кампанії ви почнете отримувати дзвінки або парафії (у випадку, якщо у вас торгова точка) клієнтів.

На цьому етапі дуже важливо правильно працювати з кожним покупцем. Раджу вам тут використовувати принцип ДБЧО*.

ДБЧО   давати більше, ніж ті очікують.

тобто, якщо клієнт розраховував просто придбати товар або послуги, заплативши вам певну суму, скажіть, що сьогодні у вашій компанії як раз проходить «день подарунків» або «розпродаж» і запропонуйте людині невеликий сувенір або знижку в 10%.

Тоді ваші перші клієнти стануть постійними і крім своїх покупок, будуть приносити вам прибуток, рекомендуючи вашу компанію друзям, знайомим і родичам. Спрацює ефект «сарафанного радіо».

Крок 5. Виконання зобов'язань та отримання прибутку

Пошук кращого рішення в бізнесі

Після того, як до вас прийшов клієнт і вніс оплату, зверніть увагу на те, якої якості товар або послугу ви йому пропонуєте.

Намагайтеся заробити собі і своїй компанії хорошу репутацію, поступайтеся клієнтам в тих моментах, де це не можливо з вашого боку, будуйте з ними партнерські і дружні відносини.

Так ви зможете отримати свою першу прибуток, а далі одну її частину знову інвестувати у свою справу, а другу частину витратити на свої потрібні.

Не забувайте при цьому вчасно платити податки, щоб уникнути проблем з представниками закону!

По всім податковим питань ви можете проконсультуватися у бухгалтера або в податковій інспекції за місцем проживання.

5. Висновок

Дорогий читач, сподіваюся, що тепер ви знаєте, як відкрити свою справу.

У даній статті ми розглянули різні способи початку свого бізнесу, в тому числі практично з нуля.

Бажаю вам успіхів, великих досягнень у бізнесі і ніколи не задавалися!

Наостанок рекомендую подивитися невелике відео відомого російського підприємця Володимира Довганя про те, як почати свою справу:

На сьогодні все і до зустрічі в наступних статтях!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Як відкрити свою справу з нуля — 7 простих правил успішного старту. Створюємо власну бізнес-імперію