Як підвищити самооцінку та впевненість у собі — 7 потужних способів підвищення самооцінки та набуття гармонії в бізнесі та особистому житті

Як підняти самооцінку і полюбити себе? Як знайти упевненість в собі і повірити в свої сили? Які поради та способи підвищення самооцінки реально працюють?

Вітаю вас, шановні читачі! З вами Денис Кудерин.

Давно доведено вченими, що самооцінка є одним з найважливіших факторів досягнення успіху в житті і почуття впевненості в собі.

Низька самооцінка призводить до бідності, депресії і відчуття безглуздості власного існування.

Якщо ви або ваші знайомі стикаються з цією проблемою, то сьогодні я поділюся з вами дієвими способами по її вирішенню, які допомогли мені особисто.

Всі техніки і прийоми, описані в статті, рекомендовані провідними психологами і просто успішними людьми, які щодня застосовують їх у власному житті.

Використовуючи їх на практиці, ви зможете не тільки стати більш впевненим, але і в результаті навіть збільшити свої доходи і навіть почати бізнес.

Почнемо, друзі!

Як підвищити самооцінку - поради, способи, приклади

Зміст
  1. Що таке самооцінка: визначення і її вплив на наше життя
  2. Чому важливо полюбити себе і що буде, якщо цього не зробити
  3. Висока самооцінка і впевненість у собі   важливий фактор досягнення успіху
  4. Низька самооцінка — 5 головних причин
  5. Як підвищити самооцінку та впевненість — 7 потужних способів
  6. Залежність від громадської думки   фактор, що руйнує особистість: перемагаємо невпевненість в собі
  7. Як знайти себе і навчитися управляти своєю самооцінкою — 5 важливих порад
  8. Тест на самооцінку   визначте рівень ставлення до себе на сьогоднішній день
  9. Висновок

1. Що таке самооцінка: визначення і її вплив на наше життя

Для досягнення успіху в будь-якій сфері своєї діяльності людині необхідно бути впевненим у собі і вміти переконувати у своїй правоті інших.

Люди зі зниженою самооцінкою не можуть бути щасливі за визначенням: все їхнє існування складається з сумнівів, розчарувань і самокопання. Між тим яскрава, насичена подіями життя проходить повз, доставаясь тим, хто не сумнівається у власній правоті і впевнено крокує до своєї мети.

Людина з низькою самооцінкою вважає себе не гідним щастя, тому підсвідомо поступається по всім іншим. Щоб змінити ситуацію у свою користь, потрібно змінитися самому – іншого шляху не існує.

Наочна самооцінка

У даній статті я розповім, чому самооцінка людини так важлива, які причини впливають на її зниження, і як підвищити самооцінку чоловікові, жінці (дівчині), підлітку найбільш ефективними методами.

Самооцінка – це уявлення індивіда про важливість своєї особистості по відношенню до інших людей і оцінка власних якостей – достоїнств і недоліків.

Самооцінка надзвичайно важлива для повноцінного функціонування особистості в соціумі і досягнення різних життєвих цілей – успіху, самореалізації, сімейного щастя, духовного і матеріального благополуччя.

Функції самооцінки

Функції самооцінки наступні:

  • Захисна – забезпечує стабільність і відносну незалежність особистості від думки інших;
  • Регуляторна – дає можливість людині вирішувати завдання особистісного вибору;
  • Розвиваюча – забезпечує поштовх до розвитку особистості.

Визначальне значення в ранньому формуванні самооцінки відіграє оцінка нашої особистості оточуючими, зокрема, батьками, однолітками, друзями. В ідеалі самооцінка повинна будуватися тільки на власній думці індивіда про себе, але на ділі вплив на неї впливає безліч різних факторів.

Самооцінка – ставлення людини до самої себе: до своїх можливостях, фізичним і духовним якостям. Адекватна оцінка власних можливостей допомагає уникнути помилок і одночасно є стимулом до подальшого розвитку.

Психологи вважають, що ідеальна самооцінка – це максимально точна оцінка людиною своїх здібностей.

Занижена самооцінка змушує людину сумніватися, розмірковувати і приймати невірні рішення, а надто високий призводить до скоєння великої кількості помилок.

В більшості випадків ми маємо справу з недооцінкою людиною своїх можливостей, саме тому людина не в змозі повністю розкрити свій потенціал і не розуміє, як підвищити самооцінку.

Відомий тренер в області психології успіху Брайан Трейсі вважає, що низька самооцінка є головною причиною фінансової неспроможності людини. Адже якщо ви погано ставитеся до себе, у вас немає впевненості в своїх силах, то ви приречені бути бідним, а про власному бізнесі навіть не доведеться мріяти.

Навпаки, зростання самооцінки призводить до зростання ваших доходів і заробітку більшої кількості грошей. Так що якщо у вас є фінансові проблеми, обов'язково пошукайте причину в своєму емоційному стані.

Патологічним проявом заниженої самооцінки є комплекс неповноцінності.

Саме самооцінка – ключ до досягнення успіху в будь-якій сфері людської діяльності. Впевненість до себе веде до прийняття важливих і своєчасних рішень, а недооцінка своїх сил знижує рівень особистої енергії людини, змушує його постійно сумніватися в собі і замість дій – роздумувати про дію.

2. Чому важливо полюбити себе і що буде, якщо цього не зробити

Підвищити самооцінку – значить полюбити себе: прийняти себе таким, який ви є, з усіма недоліками і вадами. Мінуси є у всіх: впевнений в собі людина тим і відрізняється від вічно сумнівається і невпевненого, що бачить в собі не тільки недоліки, але й переваги, і при цьому вміє вигідно подати себе оточуючим.

Якщо ви не любите себе, як інші зможуть вас полюбити? Відомо, що свідомо і підсвідомо люди прагнуть до контакту і спілкуванню з впевненими в собі особистостями. Саме таких індивідів найчастіше вибирають ділові партнери, друзі і чоловіка (або дружини).

Якщо ви сумніваєтеся в собі і картайте за будь-яку дрібницю, ви автоматично програмуєте себе на подальші невдачі і робите все більш важким процес прийняття рішень. Навчіться хвалити себе, прощати себе і любити себе – ви побачите, як зміниться до вас ставлення оточуючих.

Низька самооцінка

Ознаки заниженої (-) самооцінки

У людини з заниженою самооцінкою зазвичай проявляються такі якості як:

  • надмірна самокритика і незадоволеність собою;
  • підвищена чутливість до критики і думку оточуючих;
  • постійна нерішучість і острах допустити помилку;
  • патологічна ревнощі;
  • заздрість до успіхів інших;
  • пристрасне бажання догоджати;
  • ворожість до оточуючих;
  • постійна захисна позиція і потребу виправдовуватися у своїх діях;
  • песимізм, негативний світогляд.

Індивід із заниженою самооцінкою сприймає тимчасові труднощі і невдачі як постійні і робить неправильні висновки. Чим гірше ми ставимося до себе, тим більш негативно ставляться до нас оточують: це призводить до відчуження, депресій та інших психоемоційних розладів.

3. Висока самооцінка і впевненість у собі – важливий фактор досягнення успіху

Перш ніж я розповім про способи підвищення самооцінки, хочу підкреслити важливість любові до себе для досягнення успіху і благополуччя. Чомусь вважається, що себелюбство – гріх або, принаймні, щось таке, чого слід уникати.

насправді відсутність любові та поваги до власної особистості як раз і породжує численні комплекси та внутрішні конфлікти.

Якщо людина невисокої думки про себе самому, навряд чи оточуючі будуть вважати по-іншому. І навпаки – упевнені в собі люди зазвичай високо оцінюються оточуючими: до їхньої думки дослухаються, з ними прагнуть спілкуватися і співпрацювати. Навчившись поважати себе, ми знайдемо повагу інших, а також навчимося адекватно ставитися до думки оточуючих про нас.

Ознаки високої (+) самооцінки

Люди зі здоровою, високою самооцінкою володіють наступними перевагами:

  • беруть свій фізичний вигляд таким, який він є;
  • впевнені в собі;
  • не бояться робити помилки і вчаться на них;
  • спокійно сприймають критику і компліменти;
  • вміють спілкуватися, не відчувають боязкість при спілкуванні з незнайомими людьми;
  • поважають думку інших, але цінують і власний погляд на речі;
  • піклуються про своє фізичному та емоційному самопочутті;
  • гармонійно розвиваються;
  • домагаються успіху у своїх починаннях.

Віра в себе і самоповагу – такі ж необхідні фактори для досягнення успіху і щастя, як сонце і вода для рослини: без них неможливий особистісне зростання. Низька самооцінка позбавляє людину перспективи і надії на зміни.

4. Низька самооцінка – 5 головних причин

Факторів, які безпосередньо або опосередковано впливають на наше ставлення до самих себе, безліч. Це і генетичні особливості, та зовнішні дані, і соціальний статус, і сімейний стан. Нижче ми розглянемо 5 найбільш поширених причин низької самооцінки.

Причина 1. Неправильне виховання в сім'ї

Від правильного виховання безпосередньо залежить наше ставлення до себе. Якщо батьки не заохочували нас, а навпаки, лаяли і постійно порівнювали з оточуючими, у нас просто не буде підстав для любові до себе – не буде грунту, на якій буде базуватися віра в свої здібності.

На зниження самооцінки і відсутність впевненості у власних словах і вчинках впливає критика батьками будь-яких ініціатив, починань і дій. Навіть подорослішавши, чоловік, якого в дитинстві постійно критикували, підсвідомо продовжує боятися помилок.

Батьки (учителі, тренери) повинні знати, як підвищити самооцінку дитини, яка страждає від сумнівів і невпевненості в собі.

Кращий спосіб – похвала, ненав'язливе заохочення. Достатньо кілька разів щиро похвалити маляти за правильно виконане шкільне завдання, старанно намальований малюнок, і його самооцінка неминуче підвищиться.

Психологи кажуть, що сім'я є для дитини центром світу: саме там закладаються всі майбутні характеристики дорослої особистості. Пасивність, млявість, невпевненість, інші негативні якості – пряме відображення батьківських навіювань і установок.

Зазвичай самооцінка вище у єдиних дітей і тих, які народилися першими. У інших дітей нерідко виникає «комплекс молодшого брата», коли батьки постійно порівнюють дитини молодшого із старшим.

Ідеальна для адекватної самооцінки сім'я – та, в якій мати завжди спокійна в гарному настрої, а батько – вимогливий, справедливий і має незаперечний авторитет.

Причина 2. Часті невдачі в дитинстві

Від невдач не застрахований ніхто, головне – наше до них відношення. Сильне травматичне подія може позначитися на психіці у вигляді комплексу провини, зниження самооцінки. Наприклад, деякі діти звинувачують себе в розлученні батьків або їх частих сварках: в майбутньому почуття провини трансформується в постійні сумніви і нездатність прийняти рішення.

У дитинстві цілком нешкідливі події набувають космічні масштаби. Наприклад, зайнявши друге, а не перше місце на змаганнях, дорослий спортсмен зітхне і продовжить тренування з подвоєною силою, а дитина може отримати психологічну травму на все життя, особливо якщо батьки не проявлять належного розуміння ситуації.

Чим харчується низька самооцінка в дитинстві? Невдачами, помилками, глузуванням однолітків, необережними зауваженнями дорослих (батьків в першу чергу). В результаті у підлітка формується думка, що він поганий, невдачливий, неповноцінний, і з'являється помилкове відчуття провини за свої дії.

Причина 3. Відсутність ясних цілей в житті

Якщо вам не до чого прагнути в житті, вам не потрібно напружуватися і робити вольові зусилля. Відсутність ясних цілей, лінь, дотримання стандартним обивательським імперативам – це легко і не вимагає прояву особистісних якостей. Така людина не планує ставати успішним і багатим, вона пасивна за своєю суттю.

Часто люди з низькою самооцінкою живуть на автопілоті, упівсили. Їх влаштовують сірі тони, непомітний спосіб життя, відсутність яскравих фарб – вибиратися з болота немає ніякого бажання. Такі люди перестають звертати уваги на власну зовнішність, дохід, перестають мріяти і прагнути до змін. Природно, самооцінка в такій ситуації не просто низька, а відсутня зовсім.

Виростаючи, людина стає пасивною, а далі всі ці проблеми перекладає на свою сім'ю, коли одружується (виходить заміж).

Тут висновок напрошується сам собою: підвищити самооцінку чоловікові і жінці, тобто дорослій людині, також необхідне, як і дитині. Адже все починається з дитинства, а далі нічого не змінюється, якщо доросла людина сам не зробить для цього зусиль.

Причина 4. Нездорове соціальне оточення

Якщо вас оточують люди без певних цілей у житті, що перебувають у постійному духовному анабіозі, навряд чи у вас з'явиться прагнення до внутрішніх трансформацій.

Висока самооцінка і амбіції з'являються там, де є приклади для наслідування – якщо всі ваші друзі і знайомі звикли жити в тіні, не виявляючи ініціативи, то і вас, швидше за все, таке існування буде повністю влаштовувати.

Якщо ви помітили, що у вас в оточенні патологічно всі звикли скаржитися на життя, пліткувати, засуджувати інших і надмірно філософствувати без приводу   варто задуматися, а чи по дорозі вам з цими людьми?

Адже такі люди можуть стати для вас енергетичними вампірами і перешкодити вам розбудити в собі справжній потенціал.

Якщо ви відчуваєте, що така тенденція має місце бути   поміняйте оточення або як мінімум, обмежте спілкування з ним.

Найкраще спілкуватися тими людьми, хто вже успішний, має свою справу і вміє заробляти. Ми вже писали раніше на тему того, як заробити гроші, рекомендуємо ознайомитися з цією статтею.

 

Причина 5. Дефекти зовнішності і здоров'я

Низька самооцінка часто виникає у дітей з дефектами зовнішності або вродженими захворюваннями.

Навіть якщо батьки поводяться правильно по відношенню до такої дитини, на нього може в значній мірі вплинути соціальне оточення – в першу чергу, думка однолітків.

Типовий приклад – діти з зайвою вагою, яким в дитячому саду або в школі дають образливі прізвиська. Низька самооцінка у таких випадках практично забезпечена, якщо не вжити відповідних заходів.

У цьому випадку варто постаратися усунути наявні недоліки, а якщо це неможливо, то потрібно почати розвивати в собі інші якості, які зроблять людину (дитину) більш розвиненим, харизматичним і впевненим у собі.

Приклад

Якщо дитина має зайву вагу і відповідну непривабливу зовнішність, то при правильному підході до розвитку його здібностей і талантів, можна звернути цей недолік у перевага.

Можливо, у нього виявляться здібності до спорту (важкої атлетики або боротьбі, або боксу), або навпаки, він зможе стати затребуваним актором з властивим йому типажем.

В цілому, є тисячі прикладів, де люди з величезними фізичними вадами досягли всесвітнього визнання, створили щасливі сім'ї і при цьому живуть тим життям, про яку «здорові» можуть тільки мріяти.

найяскравіший тому приклад   Нік Вуйчич, всесвітньо відомий оратор і проповідник. Нік народився без рук і без ніг, природно відчував величезний комплекс неповноцінності і навіть хотів покінчити з собою.

Нік Вуйчич

Але, завдяки силі волі і бажанню жити, домігся загального визнання і допоміг тисячам людей у всьому світі знайти себе і впоратися з психологічними труднощами.

Зараз нік доларовий мільйонер і улюбленець тисяч людей, адже він допоміг їм змінити своє життя. Працюючи над своєю самооцінкою, ви зможете досягти небувалих висот і навіть повторити успіх Ніка Вуйчича, незважаючи на те, що зараз ваш стан може бути не найкращим.

А про те, як мислять багаті люди і що потрібно щоб стати мільйонером, ми вже писали тут.

5. Як підвищити самооцінку та впевненість – 7 потужних способів

Як підняти самооцінку і полюбити себе? Способів змусити себе повірити у власні сили безліч, але я вибрав сім найбільш надійних і ефективних варіантів.

Спосіб 1. Зміна оточення і спілкування з успішними людьми

Оскільки людина – істота соціальна, він повністю залежить від свого оточення. Як повірити в себе і підвищити самооцінку за допомогою інших людей? Дуже просто – потрібно змінити своє оточення.

Вище я вже писав, що спілкування з безініціативними, млявими і ледачими людьми без амбіцій і прагнень до змін – прямий шлях до зниження самооцінки і відсутності життєвої мотивації.

Якщо ви кардинально зміните коло спілкування і станете контактувати з успішними, цілеспрямованими, впевненими в собі людьми, ви практично відразу відчуєте, як змінюєтеся на краще. Поступово до вас повернеться самоповага, любов до себе і всі ті якості, без яких неможливо досягти успіху.

Спілкуючись з успішними і благополучними людьми, ви навчитеся цінувати індивідуальність (у тому числі – свою власну), станете по-іншому ставитися до особистого часу, знайдете мета і почнете домагатися успіху самотужки.

Спосіб 2. Відвідування заходів, тренінгів, семінарів

У будь-якому місті проводяться заходи, тренінги чи семінари, на яких фахівці навчають усіх охочих впевненості в собі і підвищенню самооцінки.

Експерти з прикладної психології за кілька місяців зможуть з боязкого, нерішучого індивіда зробити вольового, задоволеного собою і цілеспрямованої людини: головне – мати початковий імпульс і бажання до змін.

Існує безліч грамотних книг, в яких детально, з прикладами і поясненнями розповідається про необхідність любові і поваги до себе: якщо ви хочете змін, знайомство з такою літературою буде дуже продуктивним.

Рекомендую до прочитання наступні книги: Брайан Трейси «Самооцінка», Шарон Вегшида-Крус «Скільки ви стоїте? Як навчитися любити і поважати себе».

Особливо актуальною для підвищення жіночої самооцінки будуть книги Хелен Анделін «Чарівність жіночності» і Луїза Хей «Зціли свою життя».

Корисний також перегляд відеоконтенту з даної тематики – документальних і художніх фільмів, що сприяють підвищенню самооцінки.

Спосіб 3. Вихід із «зони комфорту»   вчинення незвичних дій

Прагнення людини піти від проблем в зону особистого комфорту цілком зрозуміло. Набагато легше в складних ситуаціях втішати себе солодощами, алкоголем, смакуванням власного безсилля. Набагато важче прийняти виклик лицем до лиця і зробити щось, що нам не властиво.

Спочатку може здатися, що за межами зони комфорту – ворожий і непривітний світ, але потім прийде розуміння, що справжнє життя, повна краси, пригод та позитивних емоцій, знаходиться саме там, де ви ще не були.

Перебування в звичних умовах схоже на життя в невидимій клітці, з якої ви боїтеся виходити просто тому, що звикли до неї. Навчившись залишати «зону комфорту» і при цьому залишатися спокійним і зібраним і врівноваженим, ви отримаєте потужний стимул для підняття самооцінки і формування свого нового іміджу.

Почати можна з малого – наприклад, перестаньте після роботи сидіти перед телевізором, а купіть абонемент у тренажерний зал, займіться бігом, йогою, медитацією.

Поставте завдання – навчитися за півроку незнайомій мові або сьогодні ввечері познайомитися з сподобалася дівчиною. Не бійтеся, якщо з першого разу у вас не все буде виходити – зате нові відчуття і підвищення самооцінки гарантовані.

Спосіб 4. Відмова від надмірної самокритики

Припинивши займатися самобичуванням, засуджувати себе і «поїдати» за помилки, недоліки зовнішності, невдачі в особистому житті, ви досягнете відразу кількох цілей:

  1. Відпустіть величезна кількість енергії. У вас не буде йти увагу на самоїдство, і знайдеться час для інших, більш креативних і гідних завдань;
  2. Навчитеся приймати себе таким, який ви є. Ви   єдиний і неповторний людина на цій планеті. Так навіщо порівнювати себе з іншими? Краще зосередитися на досягненні власних цілей відповідно до свого потенціалу і вашому уявленні про щастя;
  3. Навчитеся бачити позитивні риси своєї особистості. Замість того, щоб зациклюватися на негативі, цілеспрямовано знайдіть в собі сильні сторони і працюйте над їх розвитком.

зрештою, будь-які невдачі, розчарування і помилки можна звернути на свою користь, використовуючи в якості життєвого досвіду.

Спосіб 5. Заняття спортом та ведення здорового способу життя

В ході проведених європейськими вченими експериментів встановлено, що один з найбільш простих і ефективних способів підвищити самооцінку – зайнятися спортом, фізкультурою або діяльністю, спрямованої на поліпшення здоров'я і самопочуття.

Здорове тіло – вмістилище здорового духу і правильних думок, і навпаки: людині, важкого на підйом, з нетренованим тілом, важко приймати рішення і діяти самостійно.

Почавши займатися спортом, людина починає менш критично сприймати свою зовнішність і більш шанобливо ставитися до самого себе. При цьому підвищення самооцінки не залежить від результатів тренувань: навіть якщо зміни незначні, важливий сам процес занять.

Чим активніше ви тренуєтеся, тим краще починаєте ставитися до самого себе.

Будь-яка фізична активність (особливо для людини, яка працює в офісі) – це можливість набути впевненості і полюбити себе. Цього феномену є цілком наукове пояснення: під час занять спортом у людини інтенсивно виробляються дофаміни – нейромедіатори, відповідальні за заохочення (в обході їх іноді називають «гормонами радості»).

Біохімічні зміни позитивно впливають на психіку і підвищує нашу самооцінку.

Спосіб 6. Прослуховування афірмацій

Афірмації – один з найбільш ефективних способів перепрограмувати власну свідомість. У психології під аффирмациями розуміють короткі вербальні формули, які при багаторазовому повторенні створюють в підсвідомості людини позитивну установку. В подальшому дана установка сприяє зміні рис характеру і особистості в бік поліпшення.

Афірмації завжди формулюються як доконаний факт, що змушує людину приймати їх як даність і мислити відповідним чином. Якщо наша підсвідомість вважає нас впевненими в собі, успішними і цілеспрямованими, то поступово ми дійсно стаємо такими.

Типові приклади афірмації для підвищення самооцінки: «Я господар свого життя», «Я можу володіти всім, що побажаю», «Я вірю в себе, тому все приходить до мене вільно і без зусиль». Дані лінгвістичні формули можна повторювати самостійно або слухати в плеєрі: головне в даній практиці – регулярність.

корисні поради

Начитайте в мікрофон ці фрази, записавши з них трек з декількох хвилин і слухайте у вільний час. Ця технологія рекомендована західними психологами і довела свою високу ефективність.

Спосіб 7. Ведення щоденника успіхів і досягнень

Підняти самооцінку підліткам, чоловікам і жінкам допоможе щоденник власних перемог і досягнень.

Заведіть такий щоденник прямо зараз і заносьте туди всі, чого вам вдалося досягти за день (тиждень, місяць). Щоденник успіху – потужний стимулюючий інструмент, який змусить вас повірити в себе і дозволить багаторазово підвищити власну ефективність.

щодня вносите записи про будь своїх перемогах, навіть маленьких.

Приклад

  • Перевів бабусю через дорогу;
  • Хотів з'їсти шкідливу їжу, але стримався;
  • Прокинувся і ліг вчасно (за планом);
  • Зробив подарунок коханій (коханому);
  • Заробив на 10% більше, ніж у попередньому місяці;

Всі ці «дрібниці» відносяться до вашим особистим успіхам, обов'язково внесіть їх в свій щоденник успіху і регулярно прочитывайте його.

Якщо ви будете записувати туди всього 5 простих речей в день, то в місяць це вже буде 150 ваших досягнень!

Не так вже й мало для одного місяця, погодьтеся?!

В одній з наших статей було написано про те, як стати багатим і успішним з нуля, а ведення щоденника успіху може стати першим кроком на шляху до цього.

6. Залежність від громадської думки – фактор, що руйнує особистість: перемагаємо невпевненість в собі

Громадська думка може зруйнувати наше життя, якщо надавати занадто велике значення.

Конструктивна критика, яка вказує на конкретні помилки – це корисно і допомагає в розвитку, але повністю залежати від думки інших – велика помилка.

Види самооцінки

Навчіться цінувати свою власну думку і свій власний погляд на речі, тоді слова інших перестануть бути для вас настільки важливими. Якщо ви, виконуючи які-небудь дії думаєте в першу чергу про те, що скажуть люди, як вони подивляться на вас, то навряд чи досягнете успіху у своїх починаннях.

Нехай громадська думка залежить від вас, а не ви від нього. Втілюйте власну волю і поменше думайте про наслідки.

Як стати впевненіше в собі   практичні вправи

Для розвитку впевненості в собі рекомендую виконати наступних 2 вправи:

  1. «Сам собі клоун». Підготовка: ви безглуздо одягаєтеся, наприклад в бігуді, величезний краватку, смішну одяг. Потім виходьте на вулицю, заходьте в магазини, в загальному ведете себе так, як ніби це ваш повсякденний вигляд. Природно, що ви будете відчувати дискомфорт в такому вигляді. Але одночасно з цим у вас буде знижуватися психологічний поріг критичного сприйняття вас оточенням;
  2. «Оратор за життя». Намагайтеся якомога частіше виступати публічно. Якщо на роботі начальник просить кого-небудь підготувати презентацію, організувати захід або відправитися у відрядження з важливою доповіддю   проявіть ініціативу і візьміть ці функції на себе. Якщо у вас виникає страх публічних виступів, то способи його подолання вже були описані в цій статті.

Обидва ці вправи пов'язані з виходом із зони комфорту. Наш мозок починає думати, що така поведінка нормально для нас і ці речі вже не викликають такий стрес як раніше. Пам'ятайте, що найкращий спосіб позбутися страху   зробити те, що ви боїтеся!

7. Як знайти себе і навчитися управляти своєю самооцінкою – 5 важливих порад

А тепер 5 коротких порад для управління самооцінкою:

  1. Перестаньте порівнювати себе з іншими;
  2. Припиніть лаяти і критикувати себе;
  3. Спілкуйтеся з позитивними людьми;
  4. Займайтеся тим, що вам подобається;
  5. Дійте, а не роздумуйте про дії!

Пам'ятайте, що ви – унікальна особистість з величезним потенціалом і необмеженими можливостями. Підвищення самооцінки – один із способів розкрити свої здібності повною мірою.

8. Тест на самооцінку   визначте рівень ставлення до себе на сьогоднішній день

Мій тест на самооцінку складається з декількох простих запитань, на які вам потрібно відповісти тільки «ТАК» чи «НЕМАЄ». Коли ви це зробите, порахуйте кількість позитивних і негативних відповідей.

  1. Ви часто лаєте себе за помилки (так/ні);
  2. Ви любите попліткувати з подругами (друзями) і обговорити спільних знайомих (так/ні);
  3. У вас немає чітких цілей і ви не плануєте своє життя (так/ні);
  4. Ви не займаєтеся фізкультурою і спортом (так/ні);
  5. Ви любите переживати через дрібниці (так/ні);
  6. Опинившись в незнайомій компанії, ви віддаєте перевагу залишатися "в тіні" (так/ні);
  7. При знайомстві з протилежною статтю ви не можете підтримати бесіду (так/ні);
  8. Коли вас критикують це вводить вас в депресію (так/ні);
  9. Ви любите критикувати людей і часто заздрите чужому успіху (так/ні);
  10. Вас легко образити необережним словом (так/ні).

Ключ до тесу на самооцінку:

Відповідей «Так» від 1-го до 3-х: вітаю, у вас нормальна самооцінка.

Відповідей «Так»   більше 3-х: занижена самооцінка, попрацюйте над нею.

9. Висновок

Тепер ви знаєте, що вірити в себе, не боятися критики і адекватно оцінювати власні таланти – цілком можливо і зовсім не важко. Головне – глибинне бажання змінитися і здатність зробити перший крок в правильному напрямку!

Зрозумівши, що це вам необхідно, ви без перебільшення зможете змінити своє життя, домогтися визнання, збільшити свій заробіток і можливо навіть відкрити свою справу.

Наостанок, рекомендую вам подивитися відео Вероніки Степанової про те, як підвищити самооцінку:

вам Успіхів і любіть себе!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Діловий світ » Як підвищити самооцінку та впевненість у собі — 7 потужних способів підвищення самооцінки та набуття гармонії в бізнесі та особистому житті