Як подолати страх публічних виступів перед аудиторією? Найбільш дієві способи + покрокова технологія!

Що є головною причиною страху при публічному виступі перед великою аудиторією? Як навчитися вимовляти полум'яні промови і перестати боятися виступати публічно?

Привіт, друзі! На зв'язку Олександр Бережнов і я радий бачити вас на сторінках нашого блогу!

Знаю, що вже зацікавив вас таким заголовком і все це дійсно буде в статті.

А як це ставитися до публічним виступам? – запитаєте ви.

Запевняю вас, всі ці фішки мають пряме відношення до подолання страху публічних виступів! Перевірено моєї 7-річної практикою.

Як подолати страх публічних виступів


Публічні виступи – цікава тема! Зауважте, що стаття називається не «Як навчитися виступати публічно за годину (день, тиждень)?», так як в дійсності це неможливо, все це кропітка і поступовий процес. Хто в темі – підтвердить мої слова.

Якщо ви читали попередні статті, то напевно помітили, що всі вони мають практичну спрямованість. Тут я і мої друзі ділимося своїм досвідом і узагальнюємо накопичені знання. Вони отримані в результаті наполегливої і регулярної роботи. І це не просто слова.

1. Мій досвід публічних виступів

У 2010 році в місті Ставрополі ми з однодумцями створили клуб «Харизматичний оратор», в якому регулярно проводили заняття, запрошували цікавих гостей (політиків, бізнесменів, акторів, телеведучих), виходили в «поля» і тренувалися виступати публічно, долаючи свої страхи і комплекси.

Клуб ораторської майстерності в Ставрополі

Сьогодні наш клуб перейшов у новий формат і з колегами ми також проводимо тренінги з публічним виступам у молодіжних установах міста Ставрополя і Ставропольського краю. Все це робиться на безоплатній основі. Таким чином, кожен бажаючий може поліпшити свої навички ораторської майстерності.

Тема публічних виступів мені дуже близька. З другого класу я став виступати на сцені, займався вокалом і хоровим співом, виступав сольно в місті Ставрополі і за його межами в якості виконавця класичних і патріотичних пісень.

Тому сьогодні я не тільки не боюся виступати, але і дуже люблю це робити, навчаю цим навичкам інших. Сам не раз виступав перед декількома тисячами людей на міських і крайових заходах, проводив масові акції в якості ведучого, був спікером на круглих столах різного рівня, проводив презентації проектів в різних містах, давав інтерв'ю на телебаченні і радіо.

Багато мої знайомі і друзі кажуть:

«Його «хлібом не годуй»» дай тільки виступити!»

Справді, публічні виступи – це моя пристрасть! Я займаюся цим усвідомлено і регулярно вже 7 років.

Експеримент

Перед написанням статті, я провів велике опитування серед своїх друзів і знайомих (опитав близько 50 осіб). Серед опитаних були люди як публічних, так і не публічних професій.

Я задав їм всього два питання:

  1. «чи Любите ви публічно виступати? (так/ні) чому?»
  2. «Чого боїтеся, виступаючи публічно?»

З'ясувалося, що більшість людей дійсно боятися виступати. Серед головних страхів мої знайомі виділили:

  • страх здатися смішним перед аудиторією;
  • страх втрати логіки оповіді;
  • боязнь підвести свій колектив (у випадку, якщо ви є довіреним представником такого колективу);
  • страх «наговорити зайвого» від хвилювання.

В результаті опитування я з'ясував, що простежується пряма залежність між розміром аудиторії, рівнем заходи і статусом присутніх слухачів.

тобто, чим більше аудиторія, солідніше захід і вище статус гостей, тим складніше виступати перед такою аудиторією.

Публічні виступи – це таке ж мистецтво, як написання музики, твір віршів, вирізування з дерева і т. д. Я б навіть сказав, що це складніше наведених прикладів, так як в публічних виступах величезну роль відіграє психологія, внутрішній настрій і особистість самого оратора.

Тема публічних виступів дуже велика, вона включає величезну теоретичну базу, присвячену позі оратора, зовнішнього вигляду, стилю подачі матеріалу, мистецтву володіння мовою, мімікою, жестами, вміння утримувати увагу аудиторії і так далі.

Публічні виступи багатогранне мистецтво

Я переконаний, що всьому цьому можна навчитися тільки в процесі регулярної практики.

А в статті мова піде саме про психологію публічних виступів, а зокрема про страх, який виникає у багатьох людей в цей момент і про те, як його подолати.

2. Чому більшість людей відчувають нездоланний страх при публічному виступі? Головна причина

Отже, друзі, перш ніж зайнятися якою-небудь справою, потрібно звернутися до теорії цієї справи.

Для того, щоб подолати страх при публічних виступах необхідно знати чому він виникає.

Страх – це захисна реакція організму, яка допомагає нам уникнути фатальних помилок і загроз для життя. Помірний страх, а точніше легке хвилювання – це корисна і потрібна емоція в момент нашого виступу. Він допомагає нам краще концентруватися і не втратити хід думки. Але надмірний страх до тремтіння в колінах – це головний противник будь-якого оратора!

2.1. Так що ж є головною причиною страху при публічному виступі?

вся справа в наших давніх інстинктах.

Здавна люди все робили разом, саме так було простіше виживати. Разом полювали і рятувалися від диких звірів. Разом захищалися від набігів інших племен. Тобто, відділятися від колективу було не прийнято і навіть небезпечно.

А будь-який публічний виступ – це в першу чергу вираження своєї індивідуальності, найчастіше власної точки зору. Тут просто необхідно виділятися з натовпу і бути «не таким як всі».

Більшості людей це дуже важко зробити.

3. Суспільна установка «Будь як всі! Не виділяйся!»

Ще з раннього дитинства нас вчили бути слухняними і покірними, виконуючи волю дорослих: батьків, вихователів, педагогів.

Згадайте себе у дитячому садку... Це таке ж режимного закладу, як школа, інститут, армія і навіть в'язниця. Тут ми строєм ходили на прогулянку, на обід, відвідували інші колективні заходи. Ще б, адже людина – стадна тварина і поодинці відчуває себе некомфортно. А найголовніше, що він може розвиватися тільки в суспільстві.

Напевно ви пам'ятаєте відому казку про хлопчика «Мауглі», що виріс серед звірів. Але мало хто знає, що таких прикладів сучасне людство знає десятки. Особливо це характерно для Індії. Там діти губилися в джунглях і виховувалися в звіриних зграях. Вовки та інші тварини заміняли їм батьків.

Мауглі та Балу

Навіть після того, як їх знаходили цивілізовані люди, такі діти вже ніколи не могли стати людьми в сучасному розумінні. Вони не розмовляли, при цьому вили на місяць і бігали на чотирьох кінцівках. Тому, багатьом з нас психологічно дуже складно прийняти саму сутність публічних виступів, особливо якщо ми виховувалися в середовищі «непублічних» людей.

Ще один цікавий факт.

Вчені довели, що в момент публічних виступів у багатьох людей виділяється така ж кількість адреналіну, як і при стрибках з парашутом.

Було встановлено, що страх публічних виступів є другим страхом після головного   страху смерті, а у деяких навіть стоїть на першому місці!

3.1. Як же нам подолати цей древній інстинкт?

Друзі, простіше всього це зробити, просто усвідомивши, що сучасний світ змінився, з'явилися нові «правила гри». Публічні виступи і саме по собі лідерство як таке, стало дуже важливим елементом сучасних людей. Особливо яскраво ці якості проявляються у тих, хто має великі амбіції і хоче багато чого досягти в житті.

Друзі, запам'ятайте!

Люди боятися виступати публічно через страх критики, тобто якщо ви боїтеся публічно виступати – це сигнал, такий собі маленький дзвіночок до того, що ви сильно залежите від чужої думки і у вас присутня невпевненість в собі.

Це дуже важливо знати. Бо якщо ми хочемо вирішити проблему, нам чітко потрібно розуміти причину її виникнення. Як лікар, перед тим, як лікувати пацієнта, направляє його на аналізи або проводить відповідні обстеження, щоб точно поставити діагноз.

Отже, ми встановили, що страх публічних виступів властивий багатьом людям. Це факт!

А чи замислювалися ви, що виступати публічно дуже корисно? Це тренує вашу комунікабельність, ерудицію, дозволяє розвинути вміння правильно формулювати думки і робити їх більш послідовними.

Ви помічали, що багато професійні оратори далеко не бідні люди, і це теж не випадково. Пам'ятайте, ми провели паралель між страхом публічних виступів і невпевненістю в собі. Я думаю, всі розуміють, для того, щоб заробляти гроші потрібно бути впевненим у собі людиною. Інакше ваш успіх буде дуже нестабільний.

Отже, дорогі читачі, ми підійшли до найголовнішого!

4. Практичні прийоми і вправи з подолання страху публічних виступів. «Швидкий» і «повільний» способи

Існує за великим рахунком всього два способи вирішення цієї проблеми:

  1. Повільний;
  2. Відносно швидкий (стресовий).

Приклад

Навчитися плавати можна повільно, тобто ходити в басейн, займатися з інструктором, одягнувши спеціальний плавальний жилет. Тоді ви поступово, за кілька тижнів навчитеся плавати, і це не позначиться на вашому емоційному стані.

Другий спосіб   швидкий, але досить «стресовий». Я думаю, ви вже здогадалися, що він передбачає.

Не вміє плавати людини вивозять в човні на середину озера і викидають з неї. В даній ситуації «вчителя» припускають, що інстинкт самозбереження відразу ж змусить бідолаху діяти, і він навчиться плавати за пару хвилин.

Звичайно, крайнощі не завжди хороші, але дозоване їх використання явно допомагає в житті.

Як же такий приклад можна спроектувати на подолання страху публічних виступів? – запитаєте ви. А ось це вже цікаво.

Отже, переходимо до практичної частини:

4.1. «Повільний спосіб»

Регулярні тренування і ви геніальний оратор

Викладу його в трьох основних принципах:

Принцип № 1. Знайома аудиторія і цікава тема

Пропоную почати з малого. Саме так починається все велике. Зберіть у себе вдома кілька своїх друзів – однодумців. Напевно ви чим захоплюєтеся разом. Будь то спорт, комп'ютерні ігри чи робота.

Домовтеся з ними, що в день зустрічі ви презентуєте їм дуже цікаву інформацію. Підготуйтеся і зробіть це, як ніби ви знаходитесь перед великим залом і на вас дивляться сотні людей. Выложитесь повністю, не давайте собі поблажок!

Я так теж періодично тренуюся. Це дозволяє не втрачати форму. Коли на вас дивляться ваші друзі, знайомі або родичі, то боятися нема чого, тим більше, якщо ви виступаєте на цікаву для себе тему. В такому разі ваш виступ напевно буде дуже гідним.

Принцип №2. Не порівнюйте себе з іншими, виробіть свою індивідуальність

Впевнений, ви помічали, що кожен хороший оратор володіє власною манерою виступу. Згадайте хоча б наших російських артистів-коміків: Євген Петросян, Володимир Винокур, Максим Галкін, Віктор Коклюшкін, Олена Воробей. Політиків: Володимир Путін, Володимир Жириновський. Телеведучих і акторів: Володимир Соловйов, Тіна Канделакі, Володимир Познер.

Всі вони улюблені глядачами, але у кожного свій неповторний образ, який притаманний тільки їм, завдяки харизмі.

Знайдіть себе, свій неповторний образ. У цьому вам допоможе погляд ваших друзів зі сторони. Запитайте у них, в якому стилі у вас виходить виступати краще всього? Як вони вас сприймають? А на основі цього аналізу і власного відчуття виробіть свій стиль подачі публічної промови.

Принцип №3. Практикуйтеся!

беріть участь у виставах, дискусіях, проявляйте ініціативу скрізь, де є можливість виступити публічно. Якщо є час і бажання – знайдіть однодумців і створити дискусійний клуб. На перших порах його можна розмістити у себе вдома, а пізніше перенести на базу вашої роботи, навчання або громадської організації.

А тепер будемо позбуватися страху стресовими методами...

4.2. «Швидкий спосіб»

Епатажні вчинки - помічник у подоланні страху

Як я вже писав, є певні технології, які дозволяють швидко позбутися від головної проблеми – критичного сприйняття оточуючих. Для цього треба підняти свою стресостійкість через певні вправи.

Логіка тут дуже проста: якщо ви зможете витримувати сильну критичну оцінку людей (обов'язково незнайомих!), то вже публічно виступати і не переживати з цього приводу зможете точно!

Поїхали!

Вправа №1. «Чистота – запорука здоров'я»

Моєму автобуси

Ви одягаєтеся в костюм прибиральника (прибиральниці), берете відро з водою, ганчірку і швабру, йдете на найближчу зупинку громадського транспорту, бажано у вихідний, щоб в автобусах було менше народу.

Потім заходите в автобус, і примовляючи: «Чистота – запорука здоров'я», починаєте мити його вашими речами. =) При цьому розмовляєте з озадаченными пасажирами й водієм. Проїхавши 5-6 зупинок, ви виходите, заплативши за проїзд, і повторюєте цю вправу ще 5 разів. Раджу починати таку вправу не поодинці, так як вам буде досить незручно робити це одному.

Вправа №2. «Продаємо морозиво»

Продаємо морозиво

Напевно влітку на вулицях вашого міста можна знайти точки з продажу морозива. Зазвичай це холодильник, поруч з ним стоїть парасольку від сонця і дівчина (рідко хлопець) продає морозиво. Ваше завдання – підійти до дівчини і запропонувати свою допомогу в продажу її морозива. Розкажіть трохи про себе, скажіть, що проходите тренінг і це частина вашого завдання.

Складіть чотиривірш про компанії, якій належить торгова точка, після цього почніть зазивати з допомогою нього проходить повз народ.

Ваше головне завдання – підняти продажі в момент ваших активних дій! Робіть це протягом 20 хвилин. Вправу повторіть через день 3 рази на різних точках.

Вправа №3. «З соскою в торговому центрі»

Дитячі соски

Купіть звичайну соску для дітей, візьміть її в рот і підіть на екскурсію в найближчий торговий центр. Також це може бути ринок або подібне людне місце. Підходьте до різним торговим точкам з видом зацікавленого покупця. Краще всього, якщо при цьому поряд буде ще кілька людей-перехожих. Постійте з соскою в роті в черзі за продуктами. Коли настане час купувати, подивіться на продавця, не виймаючи соску з рота, зробіть замовлення.

Складіть продукти в сумку і як ні в чому не бувало рушайте далі. Поспостерігайте за реакцією оточуючих...

до Речі, це реальна радянська реклама, уявляєте? :)

Вправа №4. «Їмо пральний порошок»

Їмо пральний порошок

Візьміть коробку з-під прального порошку і пересипте його в іншу ємність. Коробку ретельно очистіть. Після цього насипте в коробку цукрову пудру (подрібнений цукровий пісок), візьміть ложку і направьтесь в кафе. Краще всього, якщо там буде багато відвідувачів. Прямо при них дістаньте коробку з-під прального порошку з цукровою пудрою і почніть його їсти ложкою прямо на очах у людей і персоналу кафе.

Пройдіться по закладу з демонстративним виглядом. Якщо вам будуть задавати питання, відповідайте на них, а в кінці відповіді пропонуйте спробувати ваш смачний порошок.

Перші дві вправи я сам особисто проходив, проходив і більш жорсткі, про які писати не буду. Думаю, що сенс ви вловили.

На основі цих вправ можна придумати ще дуже багато. Все залежить від вашої фантазії і моральної готовності.

Скажу, що краще всього чергувати ці способи.

тобто ви спочатку влаштовуєте собі струс, а потім кілька разів поспіль виступаєте публічно, але вже володіючи більшою стресостійкістю. Ваш рівень зростає і як в комп'ютерних іграх, починаючи з першого рівня, в процесі отримання досвіду він збільшується.

Сподіваюся, що мої практичні рекомендації допоможуть вам подолати страх публічних виступів і зробить вас більш упевненим у собі людиною!

Я знаю, що багато хто скаже, а де ж взяти сміливість для таких вправ. Друзі, але ви ж хотіли швидко, а за все швидке треба чимось платити, в даному випадку стресом. Але запевняю вас, що з вами нічого поганого не станеться, а панічний страх при публічному виступі перетвориться лише в легке хвилювання, яке тільки допоможе вам.

Опитування

будь Ласка, прийміть участь в опитуванні:


5. Відео самого провального публічного виступу...

Наостанок уявляю вашій увазі відео з самим провальним публічним виступом перед камерою. Я впевнений, що вам сподобається :)

Зустрічайте! Петро Полячкин   оратор 21 століття! (4:34)

Як вам відео? Сподобалося? Залишайте свої відгуки в коментарях! :)


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Діловий світ » Як подолати страх публічних виступів перед аудиторією? Найбільш дієві способи + покрокова технологія!