Як заробити на рукоділлі? Інтерв'ю з Анною Білан – засновником і керівником творчої студії «SUZORAMI»

Моя гостя Ганна вже не перший рік заробляє на рукоділлі. І вона не просто продає вироби, а ще й навчає їх виготовлення всіх бажаючих у своїй творчій студії «SUZORAMI»

Вітаю вас, дорогі читачі! На зв'язку Олександр Бережнов і ми продовжуємо цикл інтерв'ю з успішними людьми та підприємцями.

сьогодні наша гостя Анна Бєланзасновник і керівник творчої студії «SUZORAMI». Також скажу, що Аня не просто творча людина, а ще й щаслива дружина і мама.

Сьогодні все більше дівчат і жінок прагнуть відкрити свою справу, почавши власний підприємницький проект. Але тут у них виникає питання: «Яким бізнесом зайнятися?»

Звичайно ж, всі представниці прекрасної статі індивідуальні і на це питання немає однозначної відповіді. У мене багато знайомих підприємців, в тому числі і серед жінок, дівчат.

Не приховую секрет, якщо скажу, що часто наші дівчата, мами, дружини захоплюються рукоділлям: вишивають, плетуть, роблять вироби, іграшки, листівки і т. д.

Напевно було б непогано ще й заробляти на цьому. Але як це зробити? З чого почати? – так думають багато хто.

Як Аня це робить і з чого все почалося, читайте далі і ви дізнаєтеся цікаву історію виникнення самої творчої і доброї студії міста Ставрополя:

Як заробити на рукоділлі

Аня, вітаю тебе! Чому саме творчість? Як виникла ідея створення творчої студії «SUZORAMI»?
Можливо, ніколи б і не виникла, якби я був людиною, пов'язаних з творчістю з самих дитячих років. Але вийшло так, що зайнялася творчістю вже дорослою, усвідомлено. Я готувалася до зовсім нетворчої кар'єрі, і раптовий креативний досвід став справжнім відкриттям. Таке ж приголомшливе відкриття здатний зробити кожен, хто позбавляє себе творчості, думаючи, що це прерогатива художників. Ну, а щоб чоловік відчув все на собі, потрібно дати йому спробувати. Так і народилася ідея студії.
Як народилася назва студії? Воно дуже незвичайне, що означає SUZORAMI?
Назвою студія зобов'язана моїй доньці. Коли вона, зовсім маленька, вчилася правильно вимовляти букви, то постійно бубоніла про якусь жабу з візерунками, що у неї лапки з візерунками і так далі. Мені не хотілося використовувати у назві банальні слова, пов'язані з творчістю, типу «арт», «креатив», і я взяла на озброєння ідею, яку подала мені малятко. Правда, назва студії пишеться по-російськи, а латинськими літерами і без пробілу: SUZORAMI. З-за цього деякі люди вимовляють назву студії з наголосом на третій склад. Виходить трохи по-японськи. Мені такий варіант теж подобається, і я нікого не виправляю, кажу, що обидва варіанти вірні.
На кого ти вчилася, твоє нинішнє захоплення пов'язано зі спеціальністю?
Я навчалася на факультеті «Фінанси і банківська справа» у СГАУ (Ставропольський Державний Аграрний Університет), і мені подобалося вивчати економіку. Але одна справа теорія, а зовсім інше практичний досвід. Попрацювавши півтора роки за фахом, зрозуміла, що саме напрям діяльності цікаве, а емоції не ті. Головний мінус роботи бухгалтерів та економістів, крім величезної паперової тяганини, я бачу в тому, що людина не бачить результату своєї праці. Робота в студії допомагає заповнити це. Тому тепер моя голова забита не цифрами і розрахунками, а творчими ідеями. Зараз я вчуся своєї нової професії, але поки не в Вузі, а приватним чином, у художників і майстрів hand-made.
Аня, чи був у тебе до цього досвід рукоділля, виготовлення виробів і т. д.? Я думаю, що без досвіду такий проект почати досить складно. Як заробити на рукоділлі?

Ну, звичайно! Поки я продумувала деталі організації студії, шукала способи втілити її в життя, у мене був час для створення власних робіт на замовлення і на продаж у магазинах. Всього кілька майданчиків з невеликою кількістю робіт. Я завжди раділа, коли мої роботи купували, що вони комусь подобалися. Був випадок, одна дама викупила цілу колекцію моїх робіт, а деякі роботи поїхали жити в країни Європи. Такі приємні події допомогли мені повірити в те, що зроблене з душею завжди знайде свого шанувальника. Зараз моїм головним проектом, зробленим з душею, є студія. А особистою творчістю я продовжую займатися, але поки у скромних масштабах.
Знаю, що на старті будь-яке починання вимагає багато сил і уваги. Які труднощі виникали у тебе в самому початку?
Я от зараз починаю згадувати, які були труднощі, і розумію, що вони нікуди не поділися. І взагалі, вважаю, старт проекту – це зовсім не складно. Зазвичай люди так сповнені ентузіазмом на самому початку реалізації проекту, що ніяких нездоланних труднощів перед собою не бачать.Починають діяти, не помічаючи своїх помилок, радіють першим маленьким успіхам. Коли наснагу проходить, людина починає реально дивитися на речі, бачити зроблені ним помилки, які необхідно виправити, щоб проект продовжував існувати, тоді і стає складно. Якщо коротко – складно не почати проект, а продовжувати його успішний розвиток.
Які особливості студії можна виділити, як конкурентні переваги? В чому головні особливості?
Головне наше правило – це вчитися із задоволенням і творити з радістю. Це означає, що для дорослої групи зручніше навчатися за програмою: конкретні теми, теорія і практика, — і для них саме в цьому ключі побудовані заняття. А дитина завжди може вибрати, що саме хочеться створити сьогодні, і всі знання та вміння будуть купуватися в тому напрямку, що йому дійсно цікаво.

Нескінченна тема хвилювання мам маленьких діток «а чи буде в моєї дитини настрій займатися?» «а вистачить посидючості?». Тому у нас можна заявити «я втомився» і піти побродити по студії і повалятися на подушках, перекусити печивом, а потім знову повернутися до роботи. Кожен малюк працює в своєму темпі, але проект встигають виконати всі. Таким чином, заняття підлаштовується під дітей, а не діти під заняття. Спостерігаючи за тим, як проходять заняття, я бачу, що цікаво кожному і поступово обтяжую проекти, стежу за тим, щоб у кожного учня йшло безперервне творче розвиток. Ми не прагнемо заощадити на якості матеріалів, з якими працюємо. Всі самі нові, сучасні матеріали для творчості заповнюють стелажі і безперервно оновлюються. Так само і з проектами. Я завжди перебуваю у пошуку проектів, які будуть надихати тих, хто приходить на мої заняття.Ще одне приємне перевага – це місцерозташування студії. SUZORAMI знаходиться в самому центрі міста, поруч з пам'ятником Ангелу-охоронцю. У нас прекрасний вид з вікна, студію легко знайти та легко дістатися на будь-якому транспорті.
Аня, хто займається в студії на сьогоднішній день? Школярі, студенти, дорослі?
Школярі, дошкільнята і дорослі. Але так не відразу вийшло. Спочатку з'явилися групи з дітьми від 10 років. І я довгий час думала, що студія буде спеціалізуватися на заняттях з цією віковою групою. Але студією стали цікавитися доросла аудиторія і мами дошкільнят.Спочатку я відмовлялася від можливості проводити заняття для цих груп. Але поступово стала займатися підготовкою і в серпні минулого року відкрила дорослу групу, а зовсім недавно – групу для малюків. Відкриття молодшої групи стало дуже хвилюючим моментом для мене. Але мені допоміг власний батьківський досвід, і я стала впевнена в собі як викладач.
Для творчих ідей потрібно натхнення і особливий погляд на життя. Де беруться ідеї творчих проектів для занять?
Звідусіль! На розробку деяких проектів надихає похід по магазинах, наприклад, або сам матеріал для творчості. Деякі ідеї народжуються з моїх експериментів. Експерименти – це, до речі, обов'язкова частина моєї роботи. Вони необхідні, щоб розібратися в тій або іншій технології і застерегти моїх учениць від можливих помилок. Але іноді учениці, бачачи результат якогось експерименту, запитують: «Анна, а що це у вас? Ми теж хочемо зробити таке», і перетворюють мої творчі проби в самостійний проект. Насправді доводиться пропускати через себе дуже багато «творчої» інформації, фільтрувати непотрібне. Я можу купити журнал або книгу заради пари корисних сторінок. Просто щоб бути в курсі останніх ідей і технологій у hand-made. Це допомагає мені працювати професійно, розробляти цікаву програму занять і радувати своїх учениць найкращими творчими проектами.

Я знаю, що твоя студія займається виготовленням іграшок на замовлення для різних компаній. Хто є клієнтами студії? Як вони дізнаються, що ти займаєшся заробітком на рукоділлі?
Іноді до мене звертаються із замовленнями, але я навіть рекламою цієї сфери своєї діяльності не займаюся. Люди якось самі мене знаходять і якщо проект цікавий для мене, я беруся за виконання замовлення.
Напевно, займатися такою кількістю роботи важко. Хто тобі допомагає?
Замість найманих працівників я працюю з організаціями, які професійно займаються вирішенням різних питань. Але у мене є команда – це мій чоловік, подруга і мої учні. Ці чуйні люди не тільки підтримують мене морально, але і допомагають справою. З учасницями дорослої групи я завжди можу порадитися, діти допомагають змінювати декор студії перед різними заходами у вільний від занять час.Мій чоловік завжди допомагає і підтримує мене у всьому. А моя подруга Ольга – справжня натхненниця. Звичайно, SUZORAMI задумала я, але втілюємо цей проект ми всі разом. Кожен з моєї команди вносить свою лепту, і я їм дуже за це вдячна!
Аня, що планується далі? Перспективи і плани студії? В якому напрямку плануєте розвиватися?

Студія "SUZORAMI"

найближча перспектива – це наповнення прекрасного сайту suzorami.com корисним контентом, а також розвиток інтернет-магазину студії. Там можна буде придбати наші заняття і товари для творчості. В даний момент ми працюємо над новим виглядом студії, міняємо декор, створюємо зону відпочинку для дітей. Як тільки у нас з'явилася підлогова подушка, дитяча аудиторія миттєво відреагувала. Їм дуже сподобалося. Тому м'яку територію було вирішено розширювати. Думаю, до літа остаточно втілимо. Приходь в гості дивитися, що у нас вийде :)
Хочу подякувати тобі за відповіді на мої запитання. Впевнений, що ця інформація буде корисною нашим читачам. А що б ти побажала їм?
Бажаю займатися своєю улюбленою справою, а якщо ви не знаєте, що любите, то бажаю невпинно шукати і знайти. Скільки б часу не зажадали пошуки, воно того варто. Не забувайте, що ви прекрасні і чудові такі, які ви є. Ставтеся до себе з любов'ю, розвивайте хороші якості і творіть з радістю!
Аня, ще раз дякую тобі.

Друзі, наостанок відео з Анною, яке було знято регіональним телебаченням про її проекті:

Що ж, думаю тепер ви, натхненні нашим інтерв'ю, зможете заробити на рукоділлі, перетворивши свої знання та навички у власний бізнес. Особливо це стосується творчих дівчат і жінок, які вже освоюють творчі напрямки виготовлення виробів і речей своїми руками.

До зустрічі на сторінках нашого блогу!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Як заробити на рукоділлі? Інтерв'ю з Анною Білан – засновником і керівником творчої студії «SUZORAMI»