Як відкрити фотостудію з нуля у своєму місті? Інтерв'ю з Євгенією Кореневої   співзасновницею фотостудії «ORIGAMI»

Інтерв'ю буде цікаво тим, хто хоче відкрити свою фотостудію, але не знає, як це зробити. З чого почати? Де шукати клієнтів? Яке обладнання потрібно купити?

Добрий день, дорогі читачі нашого блогу! На зв'язку Олександр Бережнов.

Сьогодні у нас інтерв'ю з дуже незвичайною і творчої дівчиною, професіоналом в області фотографії, співзасновницею фототостудии «ORIGAMI» Євгенією Кореневої.

Також Євгенія є не лише успішним фотографом і підприємцем, вона – щаслива мама і дружина, яка перетворила своє захоплення у бізнес.

Сідайте зручніше, попереду багато цікавого!

Як відкрити фотостудію - інтерв'ю з Євгенією Корнєєвої


Фотостудія Орігамі

Початок інтерв'ю


Євгенія, вітаю тебе. Розкажи, з чого все почалося, як виникло бажання зайнятися фотографією і відкрити свою фотостудію?
Привіт, Сашко. Як це часто буває, все почалося випадково, ми з чоловіком замовили фотосесію на хрестини власного сина, і, отримавши фотографії, зрозуміли, що це цікаве і захоплююче заняття. Ти прав, напрямок фотографії зараз стрімко розвивається. Тоді я зрозуміла, що ми далеко не одні такі, кому потрібна фотосесія. Це було стартовою точкою до відкриття власної фотостудії та професійного заняття фотографією. Так все і почалося... З моєю сестрою Олександрою ми вирішили стати фотографами. Для того, щоб оволодіти мистецтвом фотографії професійно, ми пройшли навчання у відомій фотошколі міста Ставрополя. Провчившись там, стали практикуватися, і аналізуючи свої роботи, зрозуміли, що вони мають хороший рівень, а це означало, що можна розвиватися в напрямку фотографії на професійному рівні. Так у нас і виникло бажання стати фотографами, а пізніше відкрити свою фотостудію.

Роботи фотостудії

Напевно, цьому передував певний шлях. Як ти зрозуміла, що стала фотографом, який може працювати професійно, отримуючи оплату за свою працю, і не зупинилася на аматорському рівні зйомки?
Я не фотографувала платно досить довго, вчилася, намагалася підвищувати свій професійний рівень. Для цього потрібно бути самокритичною, так як здорова самокритика – чудовий інструмент, що дозволяє працювати з повною самовіддачею. Адже відомо, що для успіху в будь-якій справі головне – це велике бажання! Я наполегливо працювала над розвитком своїх навичок, як наслідок   рівень мого творчого продукту зростав. Через деякий час до мене почали звертатися люди з проханням зробити їм фотографії, потім почали надходити платні замовлення – спрацював ефект «сарафанного радіо».
Добре, ось так плавно ви з сестрою перейшли від учнів у професіонали. Женя, розкажи, будь ласка, про вашу студії, скільки вона існує і який шлях пройшла?
Нашої фотостудії близько двох років – це невеликий термін для такого проекту. Перший рік став роком розкрутки та зміцнення позицій на ринку фотопослуг в Ставрополі. Фотостудію вдалося відкрити за підтримки мого чоловіка, у нас було своє офісне приміщення. Звичайно ж, це зіграло важливу роль. Коли ми тільки починали займатися організаційними питаннями щодо відкриття студії, наш досвід і напрацювання в цій сфері були практично нульовими. Розпочався захоплюючий творчий процес...

Інтер'єр фотостудії

Отже, творчість переросло у власний проект. Де ви знаходили перших клієнтів, та які особливості роботи з ними в фотобізнесі ти можеш виділити?
Є фотостудії, які відкриваються як бізнес, вони зрозуміли, що на фотозйомці не заробиш величезних грошей, і стали займатися печаткою фото, що набагато вигідніше. Зазвичай, коли відкривається фотостудія, фотограф, організував її, вже має ім'я. У нас було по-іншому. Ми спочатку відкрилися, а потім напрацьовували клієнтів. Коли приходить новий клієнт, то з ним спочатку потрібно встановити хороший контакт, розташувати до себе, подружитися. З часом, звичайно ж, спрацьовує принцип «сарафанного радіо», про який я вже згадала. Вас вже знають зі слів знайомих, а головне – ваші потенційні замовники вже бачили ваші роботи. У нас дуже добре виходить налагоджувати довірчі відносини з клієнтами, я б навіть сказала, що з нашими клієнтами ми підтримуємо по-сімейному теплі стосунки. Наведу приклад, як це відбувається: спочатку до нас приходить закохана пара на фотосесію, потім вони «вагітніють», у них народжується дитина, потім вони його хрестять і все це намагаються зафіксувати на фото, в чому ми їм із задоволенням допомагаємо.

Робота фотостудії - дівчина закрила очі хлопцеві

А вже задоволений клієнт приводить своїх друзів, які також замовляють фотосесію, потім одружуються і все повторюється по колу. Звичайно ж, у кожного клієнта є свої побажання і особливості, які потрібно враховувати, не обходиться і без складнощів, але це все робочі моменти. Коли ми тільки відкривали нашу фотостудію, я займалася здебільшого організаційними питаннями: реєстрацією ІП, веденням бухгалтерії, оформленням приміщення, розробкою концепції студії.Зараз, коли у студії склався певний імідж, як внутрішній, так і зовнішній, і весь процес роботи вже налагоджено, ми з сестрою займаємося покращенням того, що є і робимо це регулярно. Наприклад, один раз в сезон щось видоизменяем, так як відмінною рисою нашої студії є особливий внутрішній вигляд з нашої унікальної творчої кімнатою, вона якраз і відрізняє ORIGAMI від інших фотостудій.

Інтер'єр фотостудії

Звичайно ж, зараз з'явилися фотографи, які скопіювали наше нововведення, але ми розуміємо, що конкуренція – це нормальне явище і вона має місце бути.
Женя, власна фотостудія для тебе це швидше хобі чи це все-таки бізнес?
Відразу скажу, що для нас фотостудія – це свій сімейний бізнес, а точніше — це наша улюблена справа, яка приносить дохід. У нас жіночий колектив і свій бізнес ми теж будуємо по жіночому типу, як сім'ю   з любов'ю. Чоловіки в бізнесі зазвичай орієнтуються на максимальну прибуток або на якісь інші відчутні досягнення, тобто роблять акцент швидше на результаті, нам цікавий сам процес, творчий шлях. Але ми можемо дозволити собі спокійний темп роботи, так як у нас немає орендної плати, саме тому процес творчості для нас в пріоритеті. Це дозволяє нам робити максимально якісний продукт. Ми не женемося за його кількістю і великими продажами, так як вважаємо, що для підтримки гарної репутації створення шедеврів підходить набагато краще, ніж «конвеєрний спосіб» виготовлення фото. Ще важливу роль відіграє те, що я сама – мама і знаю, що потрібно нашим клієнтам – батькам та їх дітям. Так як багато клієнти хочуть зафіксувати на пам'ять своїх коханих, дітей і часто приходять до нас всією родиною.

Робота фотостудії - мама з дітьми

Євгенія, як ви себе рекламували і знаходили перших клієнтів? Зараз будемо говорити про маркетинг і про все, що з цим пов'язано. Адже стартувати найважче...
Ми почали з того, що неподалік від фотостудії орендували банер 3×6 м, розмістили на ньому рекламу з адресою фотостудії та спеціальним покажчиком, але реклама не спрацювала, віддача була дуже низькою і з часом ми відмовилися від цього банера. Давали рекламу в ресторані «Новий Рим»   знімали для них відеоролик і створювали флаєра. Пробували розміщуватися на місцевому сайті mamask.ru (Все для мам в Ставропольському краї), але віддачі також не було. Зараз у нас непогано працюють рекламні вивіски на магазинах мережі «Магніт» у різних частинах міста, добре працює група в «Однокласниках», там весь час йдуть якісь обговорення життєвих моментів нашої цільової аудиторією. Ми вважаємо сайт «Однокласники» хорошим інструментом реклами для себе, на ньому багато матусь з дітьми, вагітних жінок, а це наша цільова аудиторія. На «Однокласники» ми викладаємо всі роботи, в тому числі дітей, вагітних жінок. Також рекламуємо «Вконтакте», тут виставляємо кращі роботи. Ми ретельно відбираємо фотографії, перш ніж викласти їх в цю соціальну мережу. За моїми власними спостереженнями в контакті в основному знаходиться аудиторія від 13 до 20 років, тому замовлень з цієї соціальної мережі практично немає. Я думаю, що там взагалі мало клієнтів не тільки для нас, але і для багатьох інших напрямків бізнесу. Незабаром планую освоїти «Фейсбук», так як там більш серйозна і платоспроможна аудиторія.

Човен на фоні міста

Женя, напевно багатьом підприємцям знайоме таке поняття як брендинг або фірмовий стиль. Він включає в себе назву компанії, її логотип, слоган і спрямований на повсюдну впізнаваність рекламованої марки фірми. Як ваші кошти індивідуалізації допомагають у просуванні бізнесу?
Що стосується всіх перерахованих елементів, то наша назва, слоган і логотип ми створювали виключно самі. Деякі фотостудії віддають розробку фірмового стилю стороннім компаніям та робота над їх бренд-буком* йде довгий час командою професіоналів.

* Бренд-бук – концепція фірмового стилю (включає зображення, елементи фірмового стилю, логотип)

примітка від автора

А наш логотип, слоган і весь фірмовий стиль ми розробляли власними силами, використовуючи своє бачення. На фото логотипу я сама.

Євгена Корнєва на логотипі фотостудії ORIGAMI

Спочатку ми хотіли назвати свою фотостудію «Папараці», але ця назва виявилася занадто банальним і вже широко використовувалося на ринку міста. Ми шукали красиве і звучне слово, пов'язане з мистецтвом і всебічно відбиває нашу творчу діяльність. Так перебравши багато варіантів, ми знайшли його. Орігамі – це вид декоративно-прикладного мистецтва складання фігурок з паперу. Варто сказати, що орігамі – це багатовікове мистецтво. Коли ми шукали варіанти назви, то одним із завдань було відійти від банальних слів, пов'язаних з фотографією, таких як «кадр», «спалах», «об'єктив» і так далі. Нас часто запитують, чому «Орігамі»? Тоді ми відповідаємо, що орігамі – це папір, який запам'ятовує, зберігає пам'ять, душу людини. Для нас тут очевидна паралель з фотографією. Адже фотографія – це папір, який запам'ятовує момент життя людини, її емоції... Наш слоган: «Ти в центрі уваги» дає людині зрозуміти, що він головний. До речі, часто люди приходять до нас за фотографіями, які вони потім викладають в соціальні мережі, привертаючи таким чином увагу до себе. Звичайно ж, особливо хочуть бути в центрі уваги молоді дівчата і жінки, які прагнуть познайомитися, подати себе найкращим чином і запам'ятатися в очах чоловіків. Концепт нашого логотипу це – фотограф, який звернений на тебе. Як раз і виходить, що ти в центрі уваги!
Євгенія, якій клієнт для вашої фотостудії є ідеальним, зможеш назвати його відмітні якості? Напевно, головні якості тут   платоспроможність та краса? :)
Звичайно ж, крім платоспроможності і краси, найкращий клієнт для нас – це вдячний клієнт, який дає зворотний зв'язок і повністю задоволений нашими послугами, а найголовніше   надалі рекомендує нас своїм друзям. Ідеальний клієнт – це той, хто по-справжньому цінує фотографію і саму роботу фотографа. Якщо говорити про платоспроможності, то до нас може звернутися дівчинка, яка готова витратити більшу частину свого заробітку на фотосесію і залишиться дуже задоволена нашою роботою, а може прийти дуже заможна людина, але з ним буде так складно працювати, що ніяких грошей вже не захочеться.

Дівчина з квітами в руках

Які послуги ви надаєте і як формується ціна на них у вашій фотостудії?
Одна з головних наших послуг — проведення фотосесій. Вони можуть бути як студійні, так і виїзні. Також ми виготовляємо фотокниги та фотоальбоми, займаємося весільної фотозйомкою. В якості додаткової послуги здаємо студію в оренду по годинах. Говорячи про ціни... Тут головне знати баланс. Наприклад, якщо ціна буде занадто низькою, то ти як професіонал можеш втратити довіру клієнта, більше того, низьку ціну складно надалі піднімати, тобто, якщо клієнт звик отримувати послугу за однією вартістю, і раптом вона стає вище, важко буде йому пояснити причину її зростання. Одночасно з цим дуже серйозно постає питання самооцінки, тобто вона може впасти, якщо за твій труд не буде гідної оплати. Якщо все ж клієнт просить обґрунтувати ціну на надані йому послуги, ми говоримо, що підвищення цін пов'язане зі зростанням професійного рівня, поліпшенням нашого технічного оснащення та нововведеннями в інтер'єрі. З іншого боку, якщо ціна буде занадто високою, то може піти частина клієнтів. Так як ми працюємо в співтоваристві фотографів міста, то перш за все орієнтуємося на ціни, що склалися на місцевому ринку. Але якщо обсяги продажу послуг зростають, то ціна також йде вгору – це просто елементарний закон попиту і пропозиції. І хоча у нас є фіксовані ціни на фотопослуги (вони прописані в нашому прайсі), бувають і винятки. Наприклад, у нас мінімальна вартість фотосесії включає 10 фотографій. Одного разу до нас прийшла жінка і сказала, що їй потрібно зробити 5 хороших фотографій для сайту знайомств, 10 для неї буде багато і не хочеться переплачувати. В результаті ми пішли їй назустріч. Але цей приклад швидше виняток з правил і зараз ми намагаємося працювати за фіксованими цінами. Але це бізнес, тут потрібно бути гнучким, тому іноді йдемо на такий компроміс.
Дороге обладнання використовуєте? Скільки витратили на первинне оснащення студії? Що саме купували?
Скажу, що вся техніка нами закуповувалася поступово. Спочатку купили тільки професійні фотоапарати і пару-трійку об'єктивів. Так що взагалі бізнес у сфері фотографії можна почати з вкладень в 50000 рублів. Краще починати з малого і поступово докуповувати обладнання. Багато новачків у цій справі роблять велику помилку   відразу купують величезний набір дорогої техніки. Але вони навіть не знають, навіщо вона їм потрібна і як нею правильно користуватися. При виборі обладнання дуже важливо знати, що потрібно саме тобі. Не раджу читати форуми про фототехніку і слухати всіх підряд. Те ж саме вам скаже будь-який хороший фотограф. Найкращий помічник у вашій справі – особистий досвід.
Починаючи свою кар'єру в області фотографії, ти поступово розумієш, яка саме техніка потрібна, купуєш її, не переплачуючи за непотрібні навороти». Коли ми починали, то купили найпростіше студійне обладнання. Нашою основною статтею витрат були витрати на оформлення нашої творчої кімнати: фіранки, кошики, тканини, квіточки та інший красивий інвентар. Так, це наша особливість. Хоча всі звикли бачити стандартний образ фотостудії – це фони, стільчик і пара світильників. Взагалі, говорячи про обладнання студії, потрібно орієнтуватися на свої цілі і побажання клієнта. Якщо ти хочеш відкрити невелику студію, де будеш робити фото на документи і фотографувати людей на тлі, то тут можна вкластися в 100 000 рублів на покупку устаткування і просто платити за оренду приміщення. До речі, таку фотостудію при бажанні і відповідній площі можна відкрити навіть у власній квартирі, організувавши домашній бізнес. Але в таку «стандартну» фотостудію навряд чи прийде людина фотографуватися з сім'єю, дітьми, так як в ній немає тієї атмосфери, яка є у нас. Не побоюся сказати, що в нашій фотостудії ми можемо фотографувати людей роками. У нас є величезна кількість реквізиту, різних варіантів проведення креативних фотосесій. Інновації і нестандартний підхід до справи – це наше сильне конкурентну перевагу!

Інтер'єр фотостудії ОРІГАМІ

останнім часом все більше стає людей, у яких є сімейний лікар або психолог. Так от, проводячи паралель, нас можна назвати сімейним фотографом. Але як би там не було, хочу попередити всіх фотографів-початківців та підприємців, присутніх відкрити фотостудію, що це досить витратний захід. Зараз ми спостерігаємо, що частина нових фотостудій закривається протягом короткого проміжку часу, частина працює без особливої стабільності. Звичайно ж, є й успішні проекти, але їх успіх скоріше пов'язаний з особистістю фотографа і напрацьованої їм клієнтською базою. Є люди, які думають, що займуться фотобизнесом і добре заробляти, орендуючи приміщення по годинах за невелику плату, а потім розуміють, що це незручно. Тоді вони відкривають свою студію, орендуючи приміщення на постійній основі. Такі фотографи розраховують, здавати студію в оренду, якщо не буде замовлень або вони будуть мінімальними. Але зі свого досвіду скажу, що не варто розраховувати на великі доходи від оренди. Адже в цьому випадку тобі доведеться складати опитувач для орендарів, договори по оренді. Без них теж нікуди, адже орендарі не завжди дбайливо відносяться до обладнання, плюс до всього техніка досить швидко зношується. Ми вже зіткнулися з цією проблемою і вирішуємо її наступним чином: у нас є асистент, він допомагає орендарю, якщо той не вміє користуватися обладнанням. Також ми приймаємо відповідні заходи щодо орендарів, які дуже недбало ставляться до нашого обладнання. По-іншому просто не можна, будуть збитки. Так, якщо без відома адміністратора орендар здійснює будь-які дії з обладнанням, то ми маємо право його оштрафувати, це також прописано в договорі.
Женя, давай підведемо підсумки. Чим для вас є студія? Що б ти побажала нашим читачам і насамперед тим, хто збирається відкрити фотостудію? Які поради можеш дати початківцям фотографам і підприємцям?
Для нас фотостудія – це хобі, яке приносить гроші. Шановні читачі, якщо ви хочете заробити мільйони на фотографії, організувавши свою фотостудію, то швидше за все у вас це не вийде, принаймні в провінції. Потрібно бути до цього готовим. Якщо ви хочете заробляти багато, наприклад, займаючись рекламною фотографією, то краще їхати у велике місто, такий як Москва або Пітер.

Головний рада

Не літати в хмарах, реально ставитися до своїх можливостей.

Але якщо ви точно вирішили, що хочете відкрити свою фотостудію, вам необхідно визначитися, які послуги ви будете надавати, а відповідно, що вам для цього потрібно, тобто, яке обладнання, приміщення і так далі. Наприклад, якщо вам потрібен певний фон, то підіть і купіть саме його. Не закуповувати всім необхідним запас.

До речі, для тих, хто любить творчість у всіх його проявах, можу порадити виготовити фон своїми руками. Наприклад, якщо пофантазувати, можна навіть задекорувати стіни старими газетами. Все це буде виглядати досить стильно, а вам вдасться добре заощадити на цьому.

Інтер'єр фотостудії

Я вже казала, що не варто відразу купувати купу дорогий фототехніки. Підходьте до її вибору досвідченим шляхом. Наприклад, є фотографи, знімки яких продаються за 5000 доларів за штуку, причому вони користуються далеко не самими дорогими фотоапаратами, іноді такі знімки робляться на напівпрофесійні камери. Всі зекономлені гроші краще вкладати в себе, свою освіту, тоді вони окупляться багаторазово. Пам'ятаю, коли ми з сестрою займалися у фотошколі, наші викладачі-професіонали навчали нас самостійно виготовляти відбивачі з паперу і фольги, а не купувати їх за 1500 рублів. Ще раз скажу, що рівень фотографа не визначається рівнем його техніки, тому варто робити акцент на майстерність і власне художнє бачення, а не на дорогий фотоапарат. І найголовніше, якщо фотографія – це ваше улюблене справа, то ви неодмінно досягнете успіху, якщо не будете зупинятися! Для нас фотостудія – це улюблена справа, саме тому наші роботи мають такий високий рівень виконання. Коли до нас приходять клієнти і запитують, скільки буде тривати фотосесія, ми відповідає, що стільки, скільки буде потрібно для отримання відмінних результатів, хоча час зйомки у нас оплачується по годинах. Але ми працюємо саме на результат, а найкраща нагорода для нас – коли у людини сльози течуть від щастя!Виконуючи будь-яку творчу роботу, ти віддаєш. Саме тому роботу фотографа в якійсь мірі можна назвати соціально орієнтованою діяльністю. І з цієї точки зору своя фотостудія – це інструмент самовираження.

У нас в студії навіть був випадок, коли до нас прийшла дівчина, яка була переконана, що вона погано виходить на фото, але отримавши готові знімки, вона позбулася від цього стереотипу, стала по-іншому ставитися до себе.

З цієї сторони фотограф є навіть психологом або психотерапевтом.
Тому, якщо ти відкриваєш фотостудію для творчої самореалізації – це одне, але якщо ти робиш це для того, щоб заробити багато грошей – це зовсім інше.

На закінчення скажу, що варто відкривати фотостудію тим людям, які хочуть змінити життя інших, наповнити її радістю і щастям, зберігши пам'ятні моменти клієнтів у вигляді фотознімків на довгі роки!
Євгенія, дякую тобі за такий розгорнуті відповіді, бажаю процвітання вашій фотостудії та творчих успіхів!
Саша, дякую!

Друзі, як Вам інтерв'ю? Особисто я отримав величезне задоволення від спілкування з Женею. Залишайте свої коментарі під статтею і натисніть «поділитися» в соціальних мережах!

На закуску цікаве відео:

До людей потрібно ставитися з Любов'ю і тоді вони вам будуть відповідати тим же! :)


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Як відкрити фотостудію з нуля у своєму місті? Інтерв'ю з Євгенією Кореневої   співзасновницею фотостудії «ORIGAMI»