Оформлення права власності   порядок оформлення документів на право власності для фізичних і юридичних осіб + поради як прискорити процедуру

Які бувають форми і види права власності? Де отримати допомогу в оформленні права власності фізичним та юридичним особам? Який розмір державного мита за оформлення права власності?

Шановні читачі журналу ! З вами Валерій Чемакин   консультант з правових питань.

Бабуся вирішила переписати свою квартиру на вас, але ви поняття не маєте, як це правильно зробити і з чого почати?

Для початку заспокойтеся і перестаньте панікувати. Дочитавши цю статтю до кінця, ви зрозумієте, що оформлення права власності сьогодні не представляє ніякої складності. Я дам детальні інструкції щодо проходження всієї цієї процедури від початку і до кінця.

Впевнений, що після прочитання всього матеріалу ви будете готові не лише гідно прийняти бабусине спадщину, але й зможете проконсультувати з цього питання своїх друзів.

Оформлення права власності

1. Для чого проводиться оформлення права власності?

З початку 2017 року порядок оформлення права власності регламентується новим федеральним законом. Його номер 218, а прийнятий він був ще 1 липня 2016 року.

Цим законом встановлено, що будь-яке право власності на нерухоме майно підлягає реєстрації в Єдиному державному реєстрі нерухомості (ЕГРН), наявне в Росреестре.

Тільки зареєстрований у встановленому порядку об'єкт можна подарувати, продати, залишити спадщину, тобто розпорядитися ним на свій розсуд. Договір купівлі-продажу, дарча, свідоцтво про спадщину та інші подібні документи лише фіксують факт передачі власності від одного власника до іншого.

Ось чому так важливо офіційне оформлення нерухомості. Про це термін рекомендую прочитати докладну статтю на нашому сайті. Крім того, оформлене в установленому порядку право, можна оскаржити тільки через суд. Це дає гарантію недоторканності вашої власності

2. Які бувають види права власності — 3 головних види

Цивільним законодавством передбачені різні види і форми права власності. Їх можна класифікувати за кількома критеріями. Наприклад, в залежності від кількості власників, право власності може належати одній особі або декільком. В останньому випадку виділяють дольову і спільну власність.

Так як майно буває рухомим і нерухомим, то і право власності має відповідні назви. Однак у більш широкому сенсі виділяється 3 основних виду, про яких піде мова далі.

Види:

  • право приватної власності;
  • право державної власності;
  • право муніципальної власності.

Розглянемо їх детальніше, так як від виду залежить порядок оформлення угод з нерухомістю. Про суть цього поняття читайте у відповідній статті.

Вид 1. Право приватної власності

Воно охоплює великий спектр суб'єктів, починаючи від конкретної фізичної особи (громадянина або індивідуального підприємця) і закінчуючи різноманітними юридичними особами.

При цьому процес оформлення права власності господарських товариств і товариств мало чим відрізняється від такого у разі звернення громадянина.

Вигляд 2. Право державної власності

Це право передбачає, що об'єктом володіє держава безпосередньо через включення його в казну або через державні установи і відомства.

Складові частини державного майна:

  • федеральне;
  • обласне;
  • республіканське;
  • майно автономних округів.

Оформленням права власності на державні об'єкти займається все той же Росреестр.

3 Вид. Право муніципальної власності

До муніципалітетам прийнято відносити міста, райони, сільські поселення та інші освіти, в яких є органи місцевого самоврядування. Всі вони оформляють право власності в Росреестре на різні об'єкти, що знаходяться на їх території.

При цьому для управління таким майном створюються муніципальні установи, у штаті яких є юристи з нерухомості. Про їх діяльність можна прочитати в нашому окремому матеріалі

3. Як проходить оформлення права власності — 5 основних етапів

В якій формі проходить оформлення права власності згідно з новим законом?

Тут все просто. Кожен об'єкт нерухомості має свій кадастровий номер і адресу, тому його історія з моменту введення в експлуатацію відстежується в ЕГРН, в тому числі там відображені всі колишні і нинішні власники.

Історія об'єктів нерухомості в ЕГРН

Оформити право власності — це означає, внести відомості про нового власника нерухомості в ЕГРН. Якщо об'єкт тільки побудований, і відомості про нього відсутні, то після відповідних процедур щодо введення його в експлуатацію він ставиться на кадастровий облік з присвоєнням номера та адреси.

За новим законом одночасно з цим реєструється і право. Про це докладно розказано в нашій статті «Оформлення квартири у власність у новобудові». Там же ви знайдете інформацію про те, як оформити право власності на незавершене будівництво.

Етап 1. Підготовка необхідних документів

Закон визначає, що реєстрацією нерухомості в ЕГРН займається Росреестр, але передбачає, що подати документи для цієї процедури можна як безпосередньо в реєструючий орган, так і в Багатофункціональний центр (МФЦ).

В обох випадках потрібно підготувати один і той же пакет документів:

  1. що Встановлюють особу. Паспорт або завірена у нотаріуса довіреність на оформлення права власності, видана третій особі громадянином, організацією, муніципальним або державною установою. Посадові особи, у чиї службові обов'язки входить оформлення нерухомості, надають документ, який підтверджує їхні права.
  2. Документи, що підтверджують виникнення або перехід права власності. Договір купівлі-продажу (у разі декількох власників засвідчується нотаріусом), свідоцтво про спадщину, дарча, договір приватизації, дозвіл на введення в експлуатацію та інші подібні документи. Надаються в 2 примірниках-оригіналах, крім нотаріально засвідчених випадків, коли можна надати оригінал і копію.
  3. Техническая документація на об'єкт нерухомості. План межування, технічний план, карта-план території, акт обстеження тощо.
  4. Інші документи. Заяви на реєстраційні дії, квитанція про сплату державного мита, судові акти.

Зазначу, що посадовим особам заборонено вимагати акти органів місцевого самоврядування, так як вони повинні бути запитані в рамках електронного взаємодії, а також документи, не передбачені законом.

Етап 2. Звернення в державний орган

Як вже було зазначено раніше, існує два місця, куди можна віднести документи для оформлення права власності: МФЦ і Росреестр (ніякі БТІ і, тим більше, приватні контори цим не займаються).

Від того, куди ви звернетеся, залежить термін виконання заявки та якість надання послуги. Сьогодні всі МФЦ забезпечені пристроями електронної черги, зручними місцями для очікування. Там не потрібно самостійно писати заяву і зшивати справа, як це відбувається в Росрестре. Крім того, за готовність вам прийде СМС повідомлення.

Етап 3. Подача і обробка заяви

При подачі заяви безпосередньо в Росреестр (адже МФЦ поки є не скрізь), вам потрібно написати за зразком заяву і прикласти до нього документи, зазначені вище. Спеціаліст уважно вивчить ці папери. Якщо все нормально, то вам дадуть розписку, в якій буде вказана дата отримання результату.

Процедура подачі заяви в МФЦ трохи простіше, так як всю роботу там робить оператор, але зате терміни надання послуг дещо довше.

Порівняльна таблиця строків надання адміністративної послуги з оформлення права власності на нерухомість:

Найменування послуги Росреестр (днів) МФЦ (днів)
1 Реєстрація права в загальному порядку 7 9
2 Кадастровий облік 5 7
3 Реєстрація прав+кадастровий облік 10 12
4 Реєстрація за судовим актом 5  
5 У разі накладення арешту 3  
6 При нотаріально засвідченій угоді, спадщину 3 (в електронному вигляді 1) 5
7 Оформлення права власності при іпотеці 5 7

Етап 4. Оплата держмита

Держмито — це збір, який здійснює держава за надання тих чи інших послуг. Оплачувати її потрібно в банку або в терміналах оплати, які встановлені безпосередньо в будівлі МФЦ. Якщо ви з технікою не дружите, то вам допоможуть це зробити фахівці центру. Віддавати оригінал квитанції не потрібно, достатньо лише копії.

Розмір державного мита визначається Податковим кодексом і залежить від типу об'єкта, що реєструється. Не плутайте плату за реєстраційні дії і суму, яку бере нотаріус за посвідчення деяких угод. Наприклад, оформлення права власності на квартиру, обійдеться в 2 тис. рублів, а нотаріус за угоду може взяти 20 тис. рублів.

Етап 5. Отримання свідоцтва права власності

Часи, коли кожному власнику нерухомості видавали гарний різнобарвний свідоцтво про право власності, пройшли. Сьогодні ці документи залишилися тільки у тих, хто оформляв свій об'єкт давно.

отримання свідоцтва права власності

 

Так як вся інформація про об'єкт та його власника відображена в ЕГРН, до якого відкритий вільний доступ, то реєструвальний орган видає тільки виписку з нього, завірену підписом і печаткою.

Зауважте, ви стаєте власником не в день, коли отримали документи, а з моменту внесення запису в ЕГРН. Ця дата є у виписці, і вона важлива. Чому, читайте в прикладі.

Приклад

В кінці року я придбав квартиру і здав документи на реєстрацію 28 грудня. За готовими документами мені потрібно було йти після новорічних свят. За усіма розрахунками я міг претендувати на отримання майнового податкового вирахування тільки через рік.

Яка ж була моя радість, коли у виписці з ЕГРН, яку я отримав 12 січня, стояла дата реєстрації 30 грудня попереднього року. З'явилася можливість повернути прибутковий податок за минулий рік, адже гроші зайвими не бувають.

Отже, ви пройшли всі етапи оформлення права власності та отримали заповітний документ. Тепер можете розпоряджатися майном на свій розсуд, а я пропоную вашій увазі огляд компаній, які за гроші готові пройти всі ці кроки замість вас.

4. Хто пропонує послуги з оформлення права власності   огляд ТОП-3 юридичних компаній

Так як Російське законодавство вважається одним з найскладніших у світі, а про адміністративні процедури і говорити нема чого, то на цьому ґрунті народжується велика кількість пропозицій юридичних послуг. Фахівці в різних областях готові звалити на себе ваші турботи на платній основі.

Апетити у всіх різні, як і якість обслуговування, тому я пропоную звернути увагу на 3 компанії, про яких піде мова нижче.

1) Граунд

граунд компаніяДля тих, хто знає англійську мову хоча б у межах шкільного курсу, назва компанії говорить про багато що. Так, ця фірма цілком і повністю займається земельними питаннями. Якщо ви надумали купувати земельну ділянку — звертайтесь до них, адже вони знають про всі землі.

Вам допоможуть, починаючи від геодезичних вишукувань і закінчуючи оформленням землі у власність. Розібратися самостійно у всіх цих нюансах дуже складно, тому краще звернутися до фахівців.

Послуги компанії «Граунд»:

  • кадастрові;
  • картографічні;
  • геодезичні;
  • юридичні;
  • оцінні;
  • експертні.

Детальніше про компанію можете прочитати на її сайті.

2) Правова гарантія

Правова гарантіяЦя компанія надає юридичні послуги широкого спектру. Серед іншого фахівці готові допомогти оформити право власності на будь-які об'єкти, навіть промислові. Фірма має офіси в і Омську, але консультаційні послуги можна отримати і через сайт.

Крім звичайних юристів Правової гарантії працюють адвокати, які допоможуть відстояти ваші інтереси в судах будь-якої інстанції, у тому числі по спорах, пов'язаних з нерухомістю.

3) ТерраЛекс

ТерраЛексФірма надає послуги в різних правових галузях, але особливо багатий досвід у них у сфері земельних відносин, житлового права та будівництва. Якщо ви затіяли будівництво власного заміського будинку, то навіть не уявляєте, скільки проблем доведеться вирішити ще на підготовчому етапі.

Юристи компанії нададуть сприяння в приватизації, поділу або злиття земельних ділянок, отримання дозволу на будівництво і, нарешті, в оформленні будинку у власність. Наскільки ця процедура складна — читайте в нашій спеціальній статті. Компанія надає допомогу органам муніципальної влади, наприклад, в оформленні права власності на лінійні об'єкти.

На завершення огляду пропоную подивитися тематичний відеоролик, після чого я розповім, як спростити процедуру оформлення нерухомості.

5. Як спростити оформлення права власності — 3 корисних ради

У більшості випадків «не так страшний чорт, як його малюють». Це я про розглянутої процедури. Однак з-за того, що в величезна кількість об'єктів нерухомості незрозуміло кому належить, можуть виникнути складності.

У деяких випадках їх можна уникнути. Наприклад, так звана «дачна амністія» дозволяє оформляти право власності за декларацією, не маючи жодних документів на об'єкт.

Крім цього, розумно користуватися наданими можливостями, про яких піде мова далі.

Порада 1. Користуйтеся юридичною консультацією

Перед тим як розпочинати будь-який захід, пов'язаний з купівлею або реєстрацією нерухомості, проконсультуйтеся з юристами. Не потрібно шукати інформацію на сумнівних сайтах.

наприклад, одного разу я знайшов такий заголовок «Оформлення права власності юстиції». Хто це писав? Росреестр вже більше 10 років, як не підпорядковується міністерству юстиції і за своїм статусом вважається Федеральної службою, яка знаходиться у віданні Прем'єрміністра.

Користуйтеся юридичною консультацією

Краще зайдіть на сайт компанії Правознавець і проконсультуйтеся з питань, що цікавлять. Цей портал надає дистанційні консультації. Свою проблему ви вирішите через спеціальну форму зворотного зв'язку або за телефоном. Сайт працює без вихідних 24 години на добу. При необхідності, можна вийти з юристом зі свого міста на зв'язок і призначити особисту зустріч.

Порада 2. Доручайте оформлення стороннім компаніям

Якщо зовсім немає часу на ходіння по інстанціях і збір документів, або ваша справа настільки складна, що в ньому тільки фахівець розбереться, то звертайтеся в комерційні юридичні компанії, які оформлять все в кращому вигляді і за цілком розумні гроші.

Крім того, такі фірми можуть повністю супроводжувати операції з нерухомістю, що дуже зручно. Це гарантує, що ви не станете жертвою шахраїв і не купите вже кілька разів продане житло.

Порада 3. Уточнюйте список необхідних документів в державному органі

Хоча в законі і дано вичерпний перелік документів, які потрібні для оформлення права власності на нерухомість, все-таки уточніть у фахівців в МФЦ або Росреестре, що може ще знадобитися. Адже кожна операція індивідуальна і у реєстратора можуть виникнути питання. Загалом, краще уточнити, щоб два рази не ходити.

6. Висновок

Отже, прочитавши цей матеріал, ви без праці зможете оформити право власності на квартиру, яку подарувала бабуся.

Бажаю вам успіхів і легкого вирішення всіх проблем. Прошу оцінити статтю і залишити коментар до неї.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Оформлення права власності   порядок оформлення документів на право власності для фізичних і юридичних осіб + поради як прискорити процедуру