Оформлення квартири у власність у новобудові — як оформити право власності: покрокова інструкція для новачків + 3 корисні поради як не стати жертвою шахраїв

Як проходить процедура оформлення квартири у власність у новобудові? Де замовити оформлення права власності на квартиру? В які строки проводиться оформлення квартири?

Добрий день, шановні читачі журналу ! Вас вітає Валерій Чемакин — консультант з правових питань.

Ви купили квартиру в тільки що побудованому будинку, але не знаєте, яким чином її зареєструвати? Нічого страшного. У цій статті ми з вами разом розберемося, як оформити квартиру у власність в новобудові.

В кінці статті я зроблю огляд декількох компаній, що надають послуги у цій сфері.

Оформлення квартири у власність у новобудові

Зміст
  1. У чому особливості оформлення квартири у власність у новобудові?
  2. Коли можна оформити квартиру в новобудові   огляд основних умов
  3. Як оформити квартиру у власність в новобудові   покрокова інструкція для новачків
  4. Професійне оформлення квартири в новобудові   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  5. Як не стати жертвою шахраїв при купівлі квартири в новобудові — 3 корисні поради
  6. Висновок

1. В чому особливості оформлення квартири у власність у новобудові?

Зведення багатоквартирних житлових будинків найчастіше проводиться забудовником не тільки за власні гроші, але і за рахунок пайовиків, які внесли плату за майбутні квартири ще в період будівництва. З такими пайовиками будівельна організація укладає договори, за якими квартира переходить у їхню власність після зведення будинку.

Договори дають право користуватися житлом. Однак розпоряджатися ним можна буде тільки після оформлення квартири у новобудові у власність. Така процедура можлива тільки після введення будівлі Приклад

ТОВ Будкомплект виграло тендер на будівництво багатоквартирного будинку для бюджетників. Однією з умов контракту було співфінансування. Тобто 50% квартир у будинку повинно бути оплачено на умовах пайової участі.

Було залучено потрібну кількість пайовиків, будівництво розпочали. Однак з-за кризи бюджетні гроші не перерахували. Продати на вільному ринку решта квартири забудовник не міг за умовами договору.

У підсумку будівництво було заморожено на два роки, після чого будинок добудував вже інший забудовник. В результаті з документами був повний бардак. На врегулювання всіх формальностей пішло ще більше року. Весь цей час мешканці не могли оформити квартири у власність.

На жаль, тривалість процесу узгодження ніким не регламентовано, тому оформлення квартири у власність у новобудові іноді відбувається через кілька місяців і навіть років після покупки. Тим не менш, проблему можна вирішити в судовому порядку. Про те, як це зробити, читайте в наступному розділі.

2. Коли можна оформити квартиру в новобудові   огляд основних умов

Перед кожним пайовиком може постати два варіанти подій.

Перший, коли забудовник без проблем здав будинок в експлуатацію та надав всі документи на оформлення квартири у новобудові у власність.

В цьому випадку пайовик має право:

  • своїми силами оформити житло в Росреестре;
  • доручити цю функцію забудовнику за певну плату;
  • написати довіреність на оформлення квартири у власність у новобудові на спеціаліста одного з комерційних юридичних фірм.

Другий варіант передбачає потрібно забудовнику, дочекатися відповіді і написати позовну заяву. Зазвичай суди стають на бік пайовика і виносять постанову, в якій визнають за ним право власності.

Така постанова суду є підставою для реєстраційних дій Росреестре. Тепер детальніше про умови оформлення права власності на квартиру в новобудові.

Умова 1. Завершення будівництва нового будинку та введення його в експлуатацію

Як вже було сказано вище, після закінчення будівництва будь-який об'єкт має бути зданий в експлуатацію у встановленому порядку.

Для цього потрібно, щоб будинок був обстежений державною комісією на предмет відповідності будівельним нормам і правилам, а також на безпеку експлуатації. Якщо в ході такого обстеження виявляться недоліки, забудовнику знадобиться час на їх усунення.

введення будинку в експлуатацію

Крім того, при обстеженні БТІ нерідко з'ясовується, що площа квартири не відповідає заявленій в проекті. У цьому випадку забудовник і пайовик зобов'язані врегулювати фінансові питання, так як вартість житла зміниться. Часто будівельна організація не поспішає повертати гроші, що призводить до судових процесів.

Все це відтягує складання акта приймання передачі, без якого оформлення квартири у власність у новобудові неможливо. Така тяганина — одна з причин, чому багато хто воліють здійснювати угоди з нерухомістю на вторинному ринку. Статтю на цю тему ви можете прочитати на нашому сайті.

Умова 2. Відкриття державної реєстрації на цю новобудову

Отже, безперешкодна реєстрація житла в новому будинку можлива тільки після здачі його в експлуатацію, проведення усіх замірів з боку БТІ, врегулювання можливих спорів.

Документи, які потрібні дольщику на етапі оформлення квартири у власність у новобудові:

  • заявка на оформлення нерухомості;
  • договір про пайову участь;
  • поверховий план разом з експлікацією квартири;
  • акт прийому-передачі квартири;
  • копія квитанції на внесення державного мита;
  • копію власного паспорта;
  • довіреність, яку завіряє нотаріус, якщо власник діє через організацію забудовника або через стороннього представника.

Умова 3. Наявність у власника необхідних прав для реєстрації нової квартири

Своє право на оформлення нової квартири власник отримує тільки після отримання забудовником всієї технічної документації на будинок. Крім того, повинен бути підписаний передавальний акт або пред'явлено рішення суду.

Детальніше про те, як відбувається оформлення квартири у власність у новобудові, я розповім в наступному розділі.

3. Як оформити квартиру у власність в новобудові   покрокова інструкція для новачків

Якщо будинок зданий в експлуатацію за всіма правилами, процес не представляє ніякої складності.

Багато забудовників пропонують свої послуги по формуванню пакету документів і здачі його в Росреестр від імені пайовика. У кого-то ця послуга платна, інші надають її на безоплатній основі в рекламних цілях.

як оформити квартиру у власність

Пайовик має право самостійно вирішувати питання, якщо це економічно вигідно. Тим більше, що сьогодні є навіть іпотечні квартири в новобудовах оформляються у власність через Багатофункціональний центр (МФЦ), що набагато зручніше, ніж безпосередньо в Росреестре.

Крок 1. Збираємо необхідні документи

Перш ніж звертатися куди-небудь для реєстрації нерухомості, потрібно підготувати пакет документів. Перелік я вже наводив вище. Більше від вас нічого не потрібно, так як всі загальні документи на будинок, а також муніципальні акти надаються реєстраторам в порядку міжвідомчого електронного взаємодії за запитом.

Крок 2. Звертаємося в Реєстраційну палату або МФЦ

Як тільки підготуєте всі папери, визначитеся, куди будете звертатися. Новий закон дозволяє зробити це в Росреестре, або в МФЦ. Ще один варіант   подати електронну заяву через сайт Держпослуг, але для цього потрібно пройти процедуру реєстрації, щоб отримати електронний цифровий підпис.

Плюси і мінуси всіх способів подачі заяви на реєстрацію нерухомості:

Спосіб подання заяви Плюси Мінуси
1 Росреестр Терміни отримання результату менше на 2 дні в порівнянні з термінами в МФЦ, відсутність посередників знижує кількість помилок Необхідно самостійно заповнювати заяву за зразком, можливі черги, потрібно прошити та завірити за правилами договір при оформленні операції з нерухомістю
2 МФЦ Електронна черга, комфортні умови, смс з повідомленням про готовність, ввічливий персонал, немає необхідності самостійно заповнювати заяву і працювати голкою для зшивання паперів Терміни надання послуги збільшені на 2 дні за всіма видами реєстраційних дій (обумовлено тим, що документи направляються в Росреестр), велика ймовірність технічних помилок
3 Сайт Держпослуг Ви все заповніть вдома на дивані з чашкою кави в руці, вас запросять на конкретну дату і час, після пред'явлення оригіналів документів негайно проведуть реєстраційні дії Потрібна реєстрація на сайті з явкою в засвідчує центр; спосіб не підходить для тих, хто насилу знаходить спільну мову з комп'ютером

Важливе нововведення! З 1 січня 2017 року оформлення угод з нерухомістю проводиться у будь-якому підрозділі Росреестра, незалежно від того, в якому місті ви придбали квартиру.

наприклад, оформити навіть в часткову власність квартиру в московській новобудові ви зможете хоч на Камчатці, так як зміни вносяться в Єдиний державний реєстр нерухомості (ЕГРН), діє на території всієї .

Крок 3. Складаємо заяву за запропонованим зразком

При зверненні безпосередньо в Росреестр вам потрібно написати заяву за запропонованим зразком розбірливим почерком і без помилок. Там вказуються коректні дані, так як у випадку виявлення невідповідностей реєстратор вправі відмовити вам у наданні послуги. В МФЦ заяву надрукують з ваших слів і дадуть розписатися.

Крок 4. Оплачуємо держмито

Сплатити держмито можна в банку за вказаними реквізитами або через термінал самообслуговування. В МФЦ біля цього апарату чергує фахівець, який надасть допомогу при необхідності. Розмір збору визначається податковим кодексом і залежить від типу об'єкта. Наприклад, за реєстрацію права власності на квартиру ви заплатите 1000 рублів.

Крок 5. Отримуємо свідоцтво про право власності у встановлені терміни

Законом жорстко регламентовані терміни надання держпослуг по реєстрації нерухомості. У загальному випадку оформлення квартири займає 7 днів Росреестре і 9 днів в МФЦ. При наявності судового акта або іпотеки квартиру зареєструють за 5 днів, а в разі нотаріально посвідченого правочину всього 3 дні. Відповідно в МФЦ додаємо 2 дні.

Примітно, що оформлення землі у власність проводиться в такі ж терміни. Детальніше про цю процедуру читайте в нашій тематичної статті. Ще одна особливість нового закону — відсутність свідоцтва про право власності. Не потрібно вимагати цей гарний різнобарвний лист від співробітника. Він просто не передбачений новим законом.

Так як вся нерухомість врахована в ЕГРН, то на руки видається лише витяг з цього реєстру. В ній вказані технічні характеристики, дані з кадастрового паспорта на квартиру, яку ви оформили в новобудові, а також ваше прізвище як власника нерухомості. Довідка скріплена печаткою Росреестра і підписана реєстратором.

Детальніше про зміни в законодавстві ви дізнаєтеся, якщо подивіться це відео.

4. Професійне оформлення квартири в новобудові   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Ми докладно розглянули процедуру самостійного оформлення квартири. Однак не у всіх є час займатися такими питаннями. Багато довіряють це справа юристів. Сьогодні безліч компаній працює в цьому сегменті юридичних послуг.

Вартість послуги оформлення квартири у новобудові у власність скрізь різна і залежить не тільки від популярності фірми, її дислокації, але і від складності поставленого завдання. Якщо у вас є всі документи від забудовника, то буде одна ціна, а при наявності проблем з ними вартість значно вища. Пропоную огляд 3 компаній з найкращими умовами.

1) Правознавець

Правознавець руІноді людина шукає юриста не для того, щоб він зробив за нього роботу, а потім, щоб він розповів, як її зробити. Якщо ви звикли вирішувати проблеми самостійно, але вам потрібна професійна порада — компанія Правознавець до ваших послуг. Фірма займається юридичним консультуванням через інтернет.

Створений спеціальний портал, на якому працює віддалено кілька сотень незалежних юристів. На сайті є форма зв'язку, через яку потрібно задавати питання. Зробити це нескладно. Просто треба чітко викласти свою проблему і визначити бажаний результат. Спеціаліст, який розбирається в вашій темі краще всього дасть докладні інструкції.

це буде Коштувати недорого — від 700 до 900 рублів. Можна отримати консультацію Правознавця і безкоштовно, але вона буде поверхневої і навряд чи вам знадобиться для конкретних дій. Ще можна прочитати на сайті цієї компанії розібрані ситуації. Можливо, там вже ваша проблема вирішена.

Якщо все ж потрібно саме «жива» робота спеціаліста по оформленню будинку у власність, то позначте цю проблему на сайті, і вам підшукають найближчого до вас територіально юриста, з яким ви зможете обговорити всі нюанси.

2) Лексар

лексарЦю компанію я рекомендую тим, хто зневірився чекати документи від забудовника і готовий звернутися до суду. Нижче перелік дій фахівців компанії.

Ось що зроблять юристи Лексара:

  • направлять аргументовану претензію забудовнику і відстежать, щоб була дана відповідь;
  • зберуть документи для позову в суд;
  • підготують позов і передадуть його в суд;
  • зберуть докази, що підтверджують невиконання забудовником своїх зобов'язань;
  • доб'ються в суді визнання за вами права власності;
  • зареєструють квартиру в новобудові на ваше ім'я.

На всю цю процедуру піде не більше 120 днів. В іншому випадку доведеться чекати, можливо, не один рік.

3) Юристо

юристоФірма спеціалізується на допомозі пайовикам, які опинилися у неприємній ситуації, коли жити в квартирі можна, а оформити її не можна із-за проблем у забудовника. Мало того, що юристи домагаються в судовому порядку визнання за пайовиками права власності, так вони ще і стягують неустойку за невиконання договірних зобов'язань з будівельної фірми.

Вартість послуг з оформлення власності — 35 тис. рублів, а судовий розгляд обійдеться в 55 тис. рублів, але враховуючи високий відсоток успіху, цю суму вам відшкодує забудовник. Крім того, в компанії «Юристо» можна замовити повний супровід угод купівлі-продажу квартири. Про таку послугу на нашому сайті є спеціальна стаття.

5. Як не стати жертвою шахраїв при купівлі квартири в новобудові — 3 корисних ради

Ми чуємо про ошуканих дольщиках, які заплатили гроші, але житло так і не отримали.

На жаль, такі ситуації ще трапляються, хоча законодавство і вдосконалюється.

як не стати жертвою шахраїв при купівлі квартири

Держава, звичайно, захищає потерпілих, але краще уникнути біди, ніж потім розгрібати. Тому читайте і запам'ятовуйте наші поради.

Порада 1. Купуйте квартиру тільки у перевірених забудовників

Перш ніж вступати в пайове будівництво, наведіть довідки про забудовника. Якщо це нікому не відома фірма — відмовтеся від її послуг, навіть якщо умови дуже вигідні. Дізнайтеся, які об'єкти вони побудували і поцікавтеся у людей, виникали проблеми з реєстрацією нерухомості.

Порада 2. Зверніть увагу на темп будівництва будинку

Намагайтеся не вкладати гроші в ті об'єкти, будівництво яких йде в уповільненому темпі. Це означає наявність фінансових проблем у забудовника. Такий будинок можуть будувати роками. Цілком імовірно, що ви взагалі не дочекаєтеся своєї квартири.

Порада 3. Наполягайте на укладенні договору пайової участі

Договір пайової участі укладається на конкретну квартиру, тому тільки він може захистити від продажу її кільком особам одночасно. Крім того, такий договір стане в нагоді в суді при виникненні проблем з забудовником.

6. Висновок

Сподіваюся отримана інформація допоможе вам оформити квартиру в новобудові без зайвого клопоту.

Бажаю, щоб на вашому шляху ніколи не зустрічалися шахраї, а всі задуми здійснювалися гладко. Пропоную оцінити статтю і залишити коментар до неї.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Оформлення квартири у власність у новобудові — як оформити право власності: покрокова інструкція для новачків + 3 корисні поради як не стати жертвою шахраїв