Кадастровий інженер   інструкція як скористатися послугами кадастрового інженера за 6 кроків + огляд ТОП-3 компаній, що надають кадастрові послуги

Чим займається кадастровий інженер? Яке навчання проходить інженер, щоб потрапити в кадастровий реєстр? Від чого залежать ціни на послуги складання кадастрового ув'язнення?

Здрастуйте, дорогі читачі популярного бізнес-журналу ! З вами кадастровий інженер   Олена Орловська.

У мене за плечима профільне професійне освіту кадастрового інженера, а також досвід роботи на цій посаді. Тому я з радістю поділюся з вами своїми знаннями!

Кадастрові роботи мають найважливіше значення для розвитку Державного кадастру нерухомості (ГКН). Виконанням таких заходів займається кадастровий інженер. Розглянемо детально всі аспекти діяльності цього фахівця.

Зверніть увагу, в кінці статті я дам поради, які будуть корисні при співпраці з кадастровими інженерами.

Кадастровий інженер

Зміст
  1. Хто такий кадастровий інженер і чим він займається?
  2. Які послуги надає кадастровий інженер — 5 основних послуг
  3. Від чого залежить вартість послуг кадастрового інженера   ТОП-3 головні фактори
  4. Як скористатися послугами кадастрового інженера — 6 простих кроків
  5. Де отримати послуги кадастрового інженера   огляд ТОП-3 кадастрових компаній
  6. 3 корисних ради при співпраці з кадастровим інженером
  7. Висновок

1. Хто такий кадастровий інженер і чим він займається?

До сфери діяльності кадастрового інженера відносяться всі об'єкти нерухомості РФ, які включають будівлі, нежитлові будівлі, різні споруди, об'єкти незавершеного будівництва, земельні ділянки.

Вся нерухомість, згідно з чинним законодавством РФ, враховується і реєструється в Державному кадастрі в обов'язковому порядку.

Кадастровий інженер — це спеціаліст, який займається кадастровими роботами. Він проводить обстеження, оцінку, зйомку місцевості, збирає, систематизує, оформляє спеціальну документацію, надає інформацію в Державний кадастр нерухомості РФ.

Цей фахівець проводить кадастрові, геодезичні, оціночні роботи, виконує землевпорядну експертизу, надає юридичні консультації і т. д. Послуги кадастрового інженера потрібні при проведенні будь-яких операцій з нерухомістю, вирішення земельних і майнових спорів і т. д.

Докладно це питання викладено у статті «Кадастрові роботи».

Професія кадастрового інженера   нова, з'явилася в 2011 році. У ФЗ № 221 чітко сформульовані: призначення кадастрових інженерів, обов'язки, вимоги до співробітників.

Що таке кадастровий реєстр і для чого він ведеться?

Всі співробітники зареєстровані в єдиному реєстрі. У ньому вказується дата і номер отриманої ліцензії, вся інформація про кожному кадастрового інженера.

Вимоги, які пред'являються до фахівців, полягають у точному і достовірному надання відомостей до Державного кадастр нерухомості РФ. Помилки кадастрового інженера призводять до виникнення суперечок, судових процесів, викликають плутанину в документації і т. д.

Відповідальність кадастрового інженера за проведення робіт встановлено законодавством РФ, згідно з яким працівник несе кримінальну та матеріальну відповідальність за надання недостовірних відомостей у документацію. За кілька серйозних помилок спеціаліст позбавляється ліцензії.

Приклад

За ст. 170 п. 2 КК РФ кадастровий інженер за внесення недостовірних даних в Межовий план, Технічний план карається строком до 2 років тюремного ув'язнення або штрафується на суму від 100 до 300 тис. руб.

Щоб потрапити в кадастровий реєстр, інженери зобов'язані володіти ліцензією, повинні мати атестат, печатку із зазначенням реквізитів.

Для отримання атестата кадастрового інженера претенденти складають іспит. До нього допускаються особи, які мають досвід роботи близько 2 років, володіють освітою, які мають громадянство РФ, не мають судимості.

2. Які послуги надає кадастровий інженер — 5 основних послуг

Кадастровий інженер виконує роботи на підставі договору, в якому детально вказаний список послуг. Документ укладається між замовником та кадастрової організацією. Розглянемо, які види послуг надає фахівець.

Послуга 1. Межування території і складання плану

Межування території — це комплекс заходів щодо встановлення точних меж ділянок. Застосовується процедура при зміні кордонів нерухомості, при виникненні земельних суперечок і т. д.

Межування території включає наступні етапи:

  • збір і аналіз інформації про ділянку;
  • зйомку і обмір об'єкта;
  • погодження меж;
  • обробку і обчислення даних;
  • складання Межового плану;
  • реєстрацію документів.

Межовий план — це документ, який містить всю інформацію про межі, площі, розташування і конфігурації ділянки.

Згідно з наказом Мінекономрозвитку № 412, документ повинен бути оформлений по усім правилам і містити: координати поворотних точок об'єкта, відстані між поворотними точками, площа, схему ділянки.

Подробиці — у статті «Схема розташування земельної ділянки».

Послуга 2. Визначення правового статусу ділянки

При об'єднання, роз'єднання ділянок та інших заходах виникає необхідність у встановленні правового статусу об'єктів. Сюди входить визначення цільового призначення та форми власності.

Визначення статусу ділянки

Цільове призначення земель — це юридично закріплений загальний характер використання земель, встановлений з урахуванням природних, соціальних та інших особливостей ділянки. Ділянки діляться на землі сільськогосподарського призначення, землі населених пунктів, лісового фонду і т. д.

Форма власності — це загальний режим користування нерухомістю, закріплений законодавством РФ.

Послуга 3. Проведення землевпорядної експертизи

Кадастровий інженер бере участь в землевпорядній експертизі. Ця процедура призначена для вирішення земельних і майнових спорів у судовому порядку.

Вони виникають при роз'єднанні, об'єднання ділянок, у випадках дарування, успадкування, приватизації та інших ситуаціях. Висновок землевпорядної експертизи визначає порядок користування нерухомістю.

Приклад

У власника земельної ділянки виникли конфлікти із суміжним землекористувачем із-за землі. Він встановив новий паркан і порушив кордон. Що в таких випадках робити?

Потрібно провести землевпорядну експертизу, яка вирішує в судовому порядку, спори між сусідами. В результаті процедури встановлюються дійсні межі ділянки.

Послуга 4. Підготовка актів обстеження і винесення меж ділянки

Акт обстеження — це документ, в якому визначається положення поворотних точок ділянки (вони повинні бути закріплені межовими знаками) і встановлюється наявність на території ділянки зелених насаджень. Оформляється документ при знятті з обліку в ГКН.

Винесення меж в натуру — це комплекс заходів по закріпленню на місцевості поворотних точок з відомими координатами і планово-висотним обґрунтуванням.

Ця процедура застосовується з метою встановлення точних меж об'єктів при виникненні спорів, втрати межових знаків і т. д. Здійснюються роботи за допомогою GPS-обладнання.

Послуга 5. Підготовка кадастрової виписки

Кадастровий паспорт містить всебічну загальну, технічну, правову інформацію про нерухомість.

У тих випадках, коли потрібна частина інформації, видається кадастрова виписка. Документ містить всі дані про нерухомість, які просить замовник. Детальніше це питання розглянуте у статті «Кадастрова виписка».

3. Від чого залежить вартість послуг кадастрового інженера   ТОП-3 головні чинники

Скільки коштують послуги кадастрового інженера? Ціна залежить від багатьох факторів. Сюди входить оплата виклику спеціаліста, надання послуг, юридичні консультації.

Деякі організації встановлюють власні тарифи на послуги, що закріплено чинним законодавством РФ, при цьому проводять різні акції, влаштовують знижки. На що звертати увагу при плануванні своїх витрат?

Фактор 1. Віддаленість обстежуваної ділянки

Віддаленість ділянки впливає на реальну вартість послуг кадастрового інженера. Його функції оплачуються за встановленими тарифами. Сюди входять також витрати на відрядження та транспортні витрати.

Радимо вибирати фахівця, який працює в тому регіоні, в якому знаходиться обстежуваний ділянку, оскільки ціни на послуги в різних регіонах іноді суттєво різняться між собою.

Приклад

У підготовка та оформлення кадастровим інженером Технічного плану на нежитлове приміщення обійдеться від 7-8 тис. руб., в Московській області — від 5 тис. руб., в Іркутську — від 3-4 тис. руб.

Фактор 2. Розмір і форма ділянки

Розмір і форма ділянки обов'язково враховуються при оплаті вартості послуг спеціаліста. У чому це виражається? Вартість польових робіт встановлена для ділянки розміром 0.25 га. Якщо площа нерухомості більше, доведеться доплатити різницю.

Для об'єкта неправильною, складної форми важливе значення при визначенні ціни буде мати кількість поворотних точок. Первісна вартість встановлена тільки для 4 точок, за кожну зайву точку береться доплата.

Фактор 3. Наявність чи відсутність необхідних документів

Важливе значення має наявність чи відсутність необхідних документів, які замовник надає кадастрового інженера.

Функції працівника полягають у зборі, систематизації та аналізі відомостей, які реєструються в ГКН: за достовірність інформації кадастровий інженер відповідає ліцензією.

У деяких випадках необхідно отримати документи нового зразка. Тоді доведеться оплатити їх переоформлення згідно з чинним законодавством РФ.

Майбутнім кадастровим фахівцям буде досить цікаве питання заробітної плати інженерів.

У таблиці представлена середня зарплата таких працівників у різних містах РФ в 2016:

Місто Середня заробітна плата, руб
1 Москва 49 100
2 Краснодар 37 500
3 Уфа 35 000
4 Самара 32 000
5 Іркутськ 17 000
6 Брянск 15 000

4. Як скористатися послугами кадастрового інженера — 6 простих кроків

Перейдемо до практики. Читайте, вивчайте і використовуйте покроковим керівництвом, розробленим експертами.

Крок 1. Вибираємо кадастрового інженера

На цьому етапі необхідно визначитися з вибором спеціаліста. Результат кадастрових заходів багато в чому залежить від професійних навичок і досвіду співробітника.

Не забудьте поцікавитися ліцензією кадастрового інженера. Реєстру кадастрових інженерів містить всі необхідні відомості про співробітників. Інформація знаходиться у вільному доступі на офіційному сайті реєстру.

Крок 2. Отримуємо консультацію

При проведенні кадастрових робіт рекомендуємо консультуватися з юристами. Процедури, які виконує інженер, недешеві, особливо, якщо у кошторис включено використання дорогого устаткування і транспортних витрат.

Але не всі заходи потрібно оплачувати зі свого бюджету, деякі роботи фінансує держава. Про те, які саме, вам розповість незалежний фахівець-правознавець. Крім того, юридична підтримка захистить вас від судових розглядів в подальшому.

Безкоштовні поради з будь-якого питання дають деякі кадастрові організації. Послуги здійснюються онлайн і по телефону.

Крок 3. Надаємо необхідні документи

Замовник повинен надати спеціалісту необхідну інформацію про нерухомості, всі матеріали і документи. Документацію радимо підготувати заздалегідь, якщо потрібний швидкий результат.

Можуть знадобитися додаткові папери, які фахівець запитує в інших організаціях. Іноді потрібно переоформлення документів старого зразка.

Крок 4. Укладаємо договір

Замовник пише заяву про проведення робіт із зазначенням усіх реквізитів. Потім укладається договір між організацією та клієнтом. Цей документ встановлює точний перелік процедур та їх вартість.

Радимо добре ознайомитися з документом, перед підписанням. Внести поправки і зміни у договір у подальшому можна тільки в судовому порядку.

Крок 5. Очікуємо проведення обстеження

На цьому етапі працівник виконує основний обсяг роботи.

Кадастровий спеціаліст:

  • збирає, систематизує, аналізує всю інформацію про нерухомість;
  • проводить зйомку і обмір ділянки, погодження меж;
  • обробляє дані, обчислює необхідні показники;
  • оформляє і реєструє документи.

За достовірність відомостей інженер відповідає особисто. Посадова інструкція передбачає нерозголошення результатів вимірювань і обстежень нерухомості. Юридичним особам гарантується конфіденційність.

Крок 6. Отримуємо документацію

Висновок кадастрового інженера включає оформлення і реєстрацію підсумкових документів.

Результати робіт можуть бути представлені у вигляді:

  • кадастрового плану;
  • технічного плану;
  • межового плану.

Може знадобитися кадастрова виписка та інші додаткові документи, які вимагає і заповнює фахівець. На закінчення кадастровий інженер оформляє і видає Кадастровий паспорт.

На всіх етапах діяльності доцільно консультуватися з професійними юристами з приводу діяльності фахівця. Зробити це можна за допомогою сервісу Правознавець.ру. Через сайт можна отримати професійну юридичну підтримку у віддаленому режимі.

Сайт Правознавець працює в цілодобовому режимі. При необхідності тут можна знайти юриста з свого міста і зустрітися з ним в офлайні. Всього з сервісом співпрацюють понад 16 000 фахівців всіх напрямів права.

5. Де отримати послуги кадастрового інженера   огляд ТОП-3 кадастрових компаній

Де знайти кадастрового інженера? Кадастрові інженери не тільки займаються індивідуальним підприємництвом, але і працюють в державних або комерційних організаціях. Представляємо огляд найбільш компетентних і досвідчених компаній такого профілю.

1) ТОВ «Алмакс-Гео»

алмакс геоКомпанія надає, геодезичні, кадастрові, землевпорядні, юридичні послуги. Організація працює по всіх регіонах . Співробітники дають безкоштовні консультації в онлайн-режимі. У компанії багато позитивних відгуків, виконаних проектів. Фахівці швидко і якісно вирішують найскладніші проблеми.

2) «Українська кадастр нерухомості»

українська кадастр нерухомостіФірма займається кадастровими і проектними роботами. Гарантує повне юридичне супроводження угод з нерухомістю. Співробітники організації володіють достатньою кваліфікацією і досвідом, щоб вирішувати завдання будь-якого рівня складності. Компанія проводить вигідні акції, влаштовує знижки на свої послуги, які зацікавлять багатьох клієнтів. Швидка і зручна система оплати.

3) ТОВ «Геодезична компанія Майбутнє»

майбутнєОрганізація проводить геодезичні, кадастрові роботи. Вона існує не один день, у неї багато позитивних відгуків. Послуги надаються по всім регіонам . Деякі документи кадастрові інженери видають в електронному варіанті. Компанія використовує сучасне програмне забезпечення; застосовує новітні перспективні методи роботи.

Більше інформації по темі ви знайдете у статті «Кадастрові послуги».

Як з вигодою бюджету провести кадастрові роботи? Замовляйте процедури онлайн. Так можна заощадити час і гроші. Найбільш компетентні послуги цього напряму надають фахівці компанії «ЕГРП365».

ВендоСофтОрганізація «ЕГРП365» виконує кадастрові роботи, надає безкоштовні юридичні консультації, надає послуги онлайн, видає деякі документи в електронному варіанті. У компанії працюють тільки кваліфіковані фахівці з багаторічним досвідом практичної роботи.

Хочете замовити професійні послуги кадастрового інженера недорого? Просто зайдіть на сайт ЕГРП365 і витратьте кілька хвилин на вивчення функціоналу. Фірма гарантує кваліфіковану допомогу і швидкий результат.

6. 3 корисні ради при співпраці з кадастровим інженером

А тепер кілька корисних порад, які можуть знадобитися при співпраці з кадастровим інженером.

Порада 1. Аналізуйте дані інженера в кадастровому реєстрі

Якість робіт багато в чому залежить від фахівця. В єдиному реєстрі є вся інформацію про співробітників. Ці дані є загальнодоступними.

Перевіряйте ліцензію фахівців. Номер і дату отримання або анулювання документа на право здійснення кадастрової діяльності можна встановити онлайн. Потрібно всього лише заповнити форму з реквізитами.

Порада 2. Готує необхідну документацію заздалегідь

Замовник надає загальну і правову інформацію щодо нерухомості, а також документи та матеріали, які необхідні для проведення робіт. Якщо заздалегідь підготувати пакет, інженер зробить свою роботу швидше.

Порада 3. Вибираємо компанії з хорошим обладнанням

У компанії повинно бути найсучасніше обладнання для виконання польових робіт, нове програмне забезпечення для обробки даних, необхідні пристосування для камеральних процедур.

Це дозволить точно та достовірно, без похибок провести вимірювання на місцевості, правильно обчислити координати, площа та інші показники. Сучасне оснащення кадастрової компанії підвищує якість обслуговування, скорочує строки проведення найскладніших процедур.

Рекомендуємо подивитися відеоролик по темі статті.

7. Висновок

Підведемо підсумки.

Кадастровий інженер проводить кадастрові роботи, надає інформацію для обліку та реєстрації в ГКН РФ. До сфери діяльності цього фахівця відносяться всі об'єкти нерухомості.

Фахівець повинен володіти не тільки професійними навичками, але й гуманітарними, юридичними знаннями.

Бажаємо успіхів та благополуччя! Читайте інші публікації з теми статті. Чекаємо відгуків та коментарів.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Кадастровий інженер   інструкція як скористатися послугами кадастрового інженера за 6 кроків + огляд ТОП-3 компаній, що надають кадастрові послуги