Хто такий фрілансер і чим він займається   повний огляд поняття і популярних фріланс-бірж + 7 кроків по заробітку на дому

У цій статті я розповім хто такий фрілансер (freelancer) і чим він займається, на яких фріланс-біржах шукати заробіток фрілансеру, а також де подивитися вакансії для роботи на дому.

Вам приносить задоволення вставати ні світ ні зоря? Ви любите переповнені ранкові маршрутки? Вас захоплюють начальники-тирани? Тоді вам не варто читати цю статтю! Ви щасливчик, і, схоже, у вас і так все добре.

А ось якщо ви не проти працювати вдома і тільки над тими проектами, які подобаються саме вам, хочете самостійно планувати свій дохід, мрієте розпоряджатися своїм часом, то вам пряма дорога у фріланс.

Я, Алла Просюкова, експерт і постійний автор ділового журналу раджу прочитати цю публікацію навіть тим, хто не планує йти у фріланс повністю. Пам'ятайте, що фрілансити можна і паралельно з основною роботою.

Фрілансер

1. Хто такий фрілансер і чим він займається

Вільний копейщик, «вільний художник», удаленщик   назва одного й того ж способу заробітку   фріланса.

Фрілансер   спеціаліст, який працює на себе, поза штату якої-небудь компанії.

За даними різних статистичних джерел на початок 2014 року в налічувалося понад 2 млн таких працівників. Ця Цифра не точна, так як порахувати позаштатників складно!

За кордоном таких фахівців значно більше (50 млн чол.). Це дозволяє оцінити найближчі перспективи російського фріланса.

Даний вид заробітку має позитивні і негативні сторони.

Основні плюси і мінуси фріланса:

Плюси Мінуси
1 Більше не існує ранкових дорожніх пробок, погодних катаклізмів, немає потреби поспішати вранці на роботу Необхідно самостійно організовувати своє робоче місце
2 Встановлюєте ціни на послуги на свій розсуд Відсутність корпоративних заходів, пільгового кредитування від роботодавця, інших соціальних благ
3 Можете вибирати роботу, доставляють задоволення, по-справжньому цікаву. Змушені самостійно шукати замовлення, просувати свої послуги, товари
4 Відтепер «офісом» стає не тільки власна квартира, але і затишна кав'ярня, улюблений сквер, коворкінг — вибір робочого місця залежить від особистих переваг Нерівномірність доходу
5 Самостійно нормируете завантаження, вирішуючи, коли і скільки працювати Труднощів з мотивацією
6 Більше не доведеться виконувати нічиїх вказівок, терпіти начальника – тирана Родичі і друзі не завжди об'єктивно оцінюють ваш статус (для деяких фрілансер — майже те ж, що безробітний)

Фріланс широко поширений в копірайтингу, створення сайтів, перекладацької діяльності, дизайні, бухгалтерських послугах. Сфера його «інтересів» постійно поповнюється новими видами діяльності.

Я впевнена: тепер ви без праці відповісте на питання «Хто такий фрілансер» і зможете визначити, чи підходить вам такий вид заробітку.

2. Де шукати роботу фрілансеру — 4 основних варіанти

Рішення прийнято, ви йдете фрілансити. Тепер потрібно знайти замовників. Для цього треба знати, де вони «водяться».

Я розповім про чотирьох найбільш популярних місцях їх проживання.

Варіант 1. Біржі фріланса

Онлайн-біржі   основне місце зустрічі виконавців з замовниками. Фрілансери реєструються на вибраному майданчику, размешают портфоліо, потім підшукують відповідні замовлення і відгукуються на них. Замовники також реєструються на сайті, викладають там свої проекти.

Біржа виступає посередником і регулятором цих відносин. Як правило, її користувачі платять комісію за кожен відпрацьований проект. Розмір посередницького відсотка визначають самі біржі.

Варіант 2. Форуми

Форуми   місце спілкування фрілансерів. Сюди ж зазирають замовники. Нерідко саме там вони знаходять виконавців для своїх проектів.

Варіант 3. Веб-студії

Веб-студії   наступний спосіб знайти роботу «вільному художнику». Тут майже завжди є потреба в фахівцях. Подібні компанії охоче передають частину функціоналу удаленщикам.

Не соромтеся пропонувати веб-студіям свої послуги, відправляти посилання на портфоліо.

Варіант 4. Інтернет-ресурси

Деяким категоріям фрілансерів рекомендую шукати замовлення через інтернет-ресурси. Вибирайте профільні сайти, аналізуйте їх, знаходите проблеми, які зможете допомогти вирішити. Потім сміливо звертайтеся до адміністраторів цих ресурсів зі своїми пропозиціями.

3. Як працювати фрілансером в Інтернеті — 7 простих кроків

Вас більше не мучить питання: «Фрілансер хто це?». Ви вирішили спробувати себе в цій ролі?

Відмінно! Тоді моя покрокова інструкція як не можна до речі.

Крок 1. Заводимо електронний гаманець

Більшість грошових розрахунків між сторонами проводяться з допомогою електронних гаманців.

найпопулярніші:

  • Яндекс Гроші;
  • Вебмані.

Щоб їх завести, необхідно відвідати сайт обраної системи. У розділі «Реєстрація» покроково виконати всі необхідні дії.

Алгоритм відкриття гаманця складається з наступних етапів:

  • вхід в розділ реєстрацію;
  • введення номера свого телефону;
  • введення персональних даних;
  • перевірка телефону;
  • встановлення пароля.

Крок 2. Визначаємо вид занять

Мабуть, найважливіше   вибрати напрямок діяльності, в якому бажаєте працювати фрілансером.

Моя порада: не розкидайтеся, зосередьтеся спочатку на тому, що найкраще знаєте і вмієте робити.

Інакше може вийти, як у відомому віршику Агнії Барто: «Драмгурток, кружок по фото... Але мені ще й співати полювання!». Пам'ятайте, що запорука успіху для новачка   поступовість.

Припустимо, ви відмінно володієте фотошопом. Починайте фрілансити саме в цій області. Це дозволить вам впевнено брати замовлення, якісно, в строк їх виконувати, отримувати позитивні відгуки, підвищувати свій рейтинг.

При такому підході ви швидше звикнете до нового способу заробітку, поступово зможете розширити сфери своєї діяльності.

Крок 3. Вибираємо фріланс-біржу

Як я вже писала, фріланс-бірж предостатньо. Перш ніж вибрати, почитайте відгуки про них. Це дозволить дізнатися деякі особливості роботи конкретного майданчика, щодо яких можуть розповісти тільки ті, хто на ній працює. Крім того, вибирати краще біржу відповідну вашої спеціалізації.

Є біржі універсальні (наприклад, Fl.ru). На них можуть реєструватися фрілансери, що працюють в самих різних сферах.

Є спеціалізовані біржі. Наприклад, для копірайтерів (Textsale.ru), для фотографів (Fotogazon.ru), для юристів (pravoved.ru), дизайнерів (Russiancreators.ru), програмістів (Freelansim.ru).

Вибір великий! Читайте уважно умови роботи на вподобаної біржі та реєструйтеся!

Крок 4. Реєструємося і заповнюємо анкету

Робоча площадка визначена. Тепер необхідно зареєструвати там свій профіль. Зробити це дуже просто.

Приклад:

Розглянемо процес реєстрації на прикладі дуже популярною біржі «Fl.ua».

Етапи реєстрації:

1. Заходимо на сайт Fl.ru, знаходимо кнопку реєстрації, тиснемо її.

Кнопка реєстрації на сайті Fl ru

2. Так як ви фрілансер, то далі вам необхідно скористатися пунктом «Я фрілансер, шукаю роботу».

Реєстрація на Fl ru

3. Потім в табличці нижче проставляємо адресу своєї електронної пошти, придумуємо пароль. До речі, не забудьте зберегти його в надійному місці. Саме за нього будете потім заходити в свій особистий кабінет.

Далі залишається підтвердити намір зареєструватися за допомогою відповідної кнопки.

Більшість бірж нарівні зі стандартним способом передбачають швидку реєстрацію через соцмережі. Цей спосіб підходить тим, у кого є свої сторінки в Фейсбуці, ВКонтакте або Однокласниках.

Крок 5. Складаємо портфоліо

Шановні панове початківці фрілансери, знайте, гарне портфоліо   половина успіху!

Адже саме на нього в першу чергу звертають увагу потенційні замовники. Написати про себе можна все що завгодно. Але тільки зразки готових робіт у заявленій галузі, краще вже десь опубліковані, переконають потенційного замовника у вашій компетенції.

Портфолио   добірка робіт фрілансера з обраної спеціалізації, підготовлена для ознайомлення замовників, оформлена відповідним чином. Мета портфоліо   привернути увагу потенційного замовника, переконати його в професіоналізмі виконавця.

Для копірайтерів — це зразки текстів, для дизайнерів   дизайн-проекти, для тих, хто створює сайти   приклади готових сайтів.

Основні вимоги до портфоліо:

  • воно повинно бути акуратно, естетично оформлене;
  • добре структуровано за напрямами;
  • роботи мають бути авторські і повністю закінчені;
  • портфоліо має постійно поповнюватися.

Крок 6. Шукаємо замовлення і виконуємо їх

Ось ми і підійшли до самого приємного етапу   пошуку та виконання замовлень.

Кожна фріланс-майданчик має розділ: «стрічка замовлень», «робота» або щось подібне. Саме там ви будете відшукувати замовлення, відправляти на нього відгук, чекати на рішення роботодавця.

Одержавши замовлення в роботу, ще раз прочитайте умови, зверніть увагу на особливі вимоги замовника (за наявності), терміни здачі готової роботи.

співпрацю було довгим і продуктивним, виконуючи роботу:

  • суворо дотримуйтеся технічного завдання (ТЗ);
  • ніколи не порушуйте терміни, встановлені замовником;
  • якщо за замовленням виникли проблеми, відразу обговорюйте їх з роботодавцем, не мовчіть.

І саме, на мій погляд, важливе правило для новачків: не набирайте відразу багато замовлень! По недосвідченості легко переоцінити свої можливості. В результаті ви не впораєтеся з обсягами у встановлені терміни, отримаєте негативний відгук, тим самим знизивши і без того поки невисокий рейтинг виконавця.

Крок 7. Реєструємо ІП

Нерідко в середовищі фрілансерів можна почути, що якщо замовлення виконуються від випадку до випадку (наприклад, раз у півроку), то реєструвати ІП особливої необхідності немає. У цьому випадку доходи слід декларувати, як фізособа.

Крім того, багато хто вважає, що відстежити діяльність «вільних списоносців» неможливо, а значить, легалізувати свою працю необов'язково. Вони звикли покладатися на російський авось і прислів'я «Не спійманий, не злодій».

На практиці це не зовсім так! При бажанні, відстежити доходи і довести наявність незаконної підприємницької діяльності можна. В цьому випадку проблем (штрафів) не уникнути.

Враховуючи, що фізособа зі своїх доходів сплачує 13%, а ІП на доходи (це найпоширеніша форма) — 6%, легше і правильніше зареєструвати свою діяльність, а не вести з податківцями завідомо програшну гру «зловлять — не зловлять».

Зареєструвати ІП нескладно.

Для цього потрібно виконати ряд дій:

  • вибрати систему оподаткування;
  • підготувати пакет необхідних документів (заява, паспорт, сплачену квитанцію за держмито);
  • представити в податкову або багатофункціональний центр весь пакет документів.

Якщо документація в порядку, то через 3 дні буде готовий лист запису ЕГРІП, а ви з простого фрілансера перетворитеся на підприємця.

4. Де працювати фрілансеру   огляд ТОП-3 фріланс-бірж

Є безліч самих різних бірж для фрілансерів як зарубіжних, так і російських.

Я пропоную познайомитися з трьома найбільш популярними майданчиками на просторах рунета.

1) FL.ru

Fl.ruЦя фріланс-біржі   старожил серед російських майданчиків подібного роду. Вона почала свою діяльність 14 травня 2005. На на кінець 2016 Fl.ru було зареєстровано понад 2 млн користувачів.

Біржа надає своїм клієнтам ряд платних послуг:

  • аккаунт PRO;
  • угода без ризику.

Для ефективної роботи необхідний аккаунт PRO, адже саме він дає доступ до більшості замовлень, яких тут предостатньо з різних спеціальностей. Всього спеціалізацій близько 50.

На відміну від інших бірж Fl.ru вирішує свої клієнтам (замовника, виконавця) спілкуватися поза сервісу, укладати угоди безпосередньо, беручи на себе можливі ризики.

Для тих, хто хоче відчувати себе спокійно, на ресурсі є можливість безпечної угоди. Комісія біржі за подібну послугу становить близько 12-14%. Платить її замовник.

На цьому майданчику, мабуть, найвища конкуренція серед виконавців замовлень, тому новачкам досить складно відвоювати своє «місце під сонцем», але для професійних і відповідальних немає нічого неможливого.

2) Kwork

KworkKwork.ru працює у форматі онлайн-магазину, де представлені фріланс-послуги з 9 великим категорій. Особливістю сервісу служить фіксована вартість послуг   500 руб. Неважливо яка це послуга: озвучка ролика, продає текст, наповнення товарами інтернет-магазину або щось ще.

Щоб стати повноцінним користувачем (замовником, виконавцем) необхідно пройти просту реєстрацію.

Послуги (товари) називаються кворками, розміщуються у вітрині абсолютно безкоштовно, після проходження модерації. Сервіс бере з продавця комісію 20% лише після завершення операції.

Замовник оплачує вибраний кворк на умовах 100% передоплати. При цьому гроші «заморожуються» сервісом і виплачуються виконавцю лише після виконання замовлення.

3) Weblancer

WeblancerWeblancer.ua   біржа для удаленщиков, що працює по 13 спеціалізаціями. Функціонує інтернет-проект з 2003 р.

Переваги сервісу:

  • простота доступу до послуг;
  • безпека облікового запису за рахунок прив'язки до IP адресу користувача;
  • у фрілансерів є можливість розміщувати відгуки замовників;
  • спірні питання вирішується арбітражем ресурсу;
  • наявність активного форуму.

5. Як добитися успіху у фрілансі — 4 корисних ради для новачків

Пускаючись у вільне плавання, кожен новоспечений фрілансер сподівається на успіх.

Щоб надії виправдалися, прислухайтеся до порад бувалих.

Порада 1. Проходите програми навчання

«Вчитися, вчитися і вчитися» — це важливо для будь-якої професії незалежно від того, де ви працюєте   в офлайні або онлайні. По можливості проходите спеціальні навчальні програми. Тільки так можна підтримувати свій професіоналізм на належному рівні.

Зараз в інтернеті легко знайти як платні, так і безкоштовні курси з будь-якої спеціалізації. Вибирайте ті, які принесуть вам максимальну практичну користь. Не вчіться лише для отримання чергового сертифіката. Замовникам важливі ваші практичні вміння!

Порада 2. Створіть якісне портфоліо

Якщо ви новачок і у вас ще немає робіт, які можна включити в портфоліо, рекомендую негайно почати працювати над цим.

Запропонуйте свої послуги безкоштовно або за мінімальний гонорар. Подібне оголошення можна розмістити у соцмережах, розповісти про свої послуги друзям і знайомим. Замовник обов'язково знайдеться, а значить, у вас з'явиться перша робота в портфоліо.

Тільки пам'ятайте, роботи повинні бути виконані на високому рівні, в іншому випадку вони дадуть зворотний ефект.

Порада 3. Не шукайте відразу високооплачуваних замовлень

Починайте фрілансити з невеликих, простих, недорогих замовлень. Пам'ятайте, високооплачувана робота вимагає певних навичок, яких у новачків зазвичай не буває.

Наработайте досвід і тоді приступайте до серйозних, дорогим замовленнями.

Порада 4. Постійно удосконалюйтеся

Вибравши свою нішу, почавши працювати, не забувайте постійно професійно розвиватися. Читайте книги зі сфери ваших інтересів, спілкуйтеся з більш досвідченими колегами, відвідуйте вебінари.

Тільки постійне вдосконалення дозволить фрілансеру придбати конкурентні переваги і стати успішним.

У цьому відеоролику фрілансер-практик ділиться досвідом. Подивіться. Думаю буде корисно.

6. Висновок

Питання «Фрілансер хто це?» тепер не застане вас зненацька. Ви точно знаєте, фрілансер   спеціаліст, який працює на себе, виконує різні завдання на замовлення за платню.

також Хочете? Озброїтеся корисностями з моєї статті і вперед! Пам'ятайте: за фрілансом майбутнє!

Питання до читачів

Як ви вважаєте, які аспекти теми фріланса залишилися за рамками статті?

Бажаємо багато замовлень   цікавих і високооплачуваних! Чекаємо коментарів і відгуків. Будемо вдячні за розповідь про статтю своїм друзям в соцмережах!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інтернет » Хто такий фрілансер і чим він займається   повний огляд поняття і популярних фріланс-бірж + 7 кроків по заробітку на дому