Незалежна експертиза після затоки квартири   покрокова інструкція як діяти при затопленні квартири + професійна допомога в проведенні незалежної експертизи квартири

Від чого залежить ціна незалежної експертизи після затоки квартири?Як визначити вартість збитку від затоки квартири? Хто розраховує вартість ремонту після затоплення квартири для суду?

Всім привіт! З вами Алла Просюкова   експерт та один з авторів журналу «BigEnergy».

Сьогодні я хочу поговорити з вами про таку неприємну подію, як залив квартири і про те, як у цьому випадку може допомогти проведення незалежної експертизи.

Отже, почнемо!

Незалежна експертиза після затоки квартири

Зміст
  1. Що таке незалежна експертиза квартири і коли вона необхідна?
  2. Від чого залежить ціна експертизи після затоки квартири — 3 основних фактори
  3. Як діяти при затопленні квартири   покрокова інструкція
  4. Хто проводить незалежну експертизу після затоплення квартири   огляд ТОП-3 експертних компаній
  5. 3 корисні ради по проведенню незалежної експертизи квартири
  6. Висновок

1. Що таке незалежна експертиза квартири і коли вона необхідна?

Більшості з нас проблема затоки квартири знайома не з чуток. Особливо гостро вона стоїть в старих багатоквартирних будинках. У таких будинках системи водопостачання та водовідведення нерідко знаходяться в досить жалюгідному стані. Це не єдина причина затоки квартири.

Затопити житло можуть і сусіди, які, припустимо, забули закрити кран або провели неякісний ремонт своєї сантехніки, після якого вона стала підтікати. Чи постачальник теплової енергії допустив перегрів радіаторів опалення у вашій квартирі, після чого вони полопалися.

Якщо відбувається затоплення квартири, то постраждалим мешканцям далеко не завжди легко і просто реально відшкодувати заподіяну шкоду. В цьому випадку єдиним способом вирішити проблему стає проведення незалежної експертизи.

Отже, розглянемо найбільш важливі моменти цього процесу більш докладно.

У своїх публікаціях на сайті ми вже неодноразово писали про те, яке значення незалежна експертиза в різних областях нашого життя.

Сьогодні ми даємо визначення цього процесу стосовно до затоки квартири:

Незалежна експертиза при затопленні квартири — це процес незалежної оцінки заподіяної шкоди, який офіційно зафіксовано і підтверджено.

Незалежна оцінка такого виду може знадобитися постраждалій стороні у випадках:

  • коли винуватець затоки відмовляється відшкодувати заподіяну шкоду добровільно;
  • коли сума фактичної шкоди не відповідає результатами оцінки, проведеної страховою компанією.

Приклад

Молодята Маша і Саша отримали в подарунок однокімнатну квартиру. Живи і радій! Але в один не самий добрий зимовий вечір їх затишне гніздечко стало нагадувати невелике озерце. А винуватцем цього стали сусіди зверху, у яких потік стояк.

Коли воду перекрили, і всі трохи заспокоїлися, Маша і Саша підрахували збиток і на наступний день запропонували сусідам його відшкодувати.

Але не тут то було! Не планували сусіди відшкодовувати шкоду, не вважають вони себе винними, так як протекший стояк відноситься до общедомовому майна. В ЖКО також платити не поспішали.

І ось тоді Маша і Саша надійшли самим розумним чином   звернулися в незалежну оціночну компанію.

2. Від чого залежить ціна експертизи після затоки квартири — 3 основних фактори

Перерахуємо всі фактори, які впливають на вартість незалежної оцінки.

Фактор 1. Кількість залитих приміщень

Як і при будь-якій іншій експертизі, ціна послуг незалежної експертизи після затоки квартири залежить в першу чергу від площі та кількості оцінюваних приміщень.

Від чого залежить ціна експертизи

Це й зрозуміло: чим більше приміщень на об'єкт оцінки, тим більше експерт витрачає свого часу, виробляє більше різних обмірів і розрахунків, тобто зростає його робота.

У більшості компаній на вартість послуг впливає не тільки кількість залитих приміщень, але і ступінь їх пошкодження.

Фактор 2. Вартість зіпсованого майна

Наступним фактором, який впливає на вартість експертизи є вартість зіпсованого майна (на сайті є стаття за суміжній темі Оцінка майна).

Оцінювач проводить розрахунок вартості зіпсованого майна та збитків за спеціальними розрахунковими формулами, в основі яких лежить ринкова ціна.

Підсумкова вартість такого майна складається з:

  • пошкоджених технічних елементів залитого житла (дверні прорізи, стіни, вікна);
  • дефекти майна (пошкоджена меблі, побутова техніка).

Фактор 3. місце Розташування квартири

На вартість незалежної експертизи впливає і місце розташування квартири у зв'язку з тим, що в цю вартість включається плата за виїзд. Чим далі розташований об'єкт експертизи від оцінної компанії, тим більше дорожні витрати експерта.

Про те, як проводиться оцінка будинку, читайте окрему публікацію.

3. Як діяти при затопленні квартири   покрокова інструкція

Всі необхідні дії при затопленні квартири можна умовно представити у вигляді 7 послідовних кроків.

Крок 1. Викликаємо фахівців для складання акту про залиття

В першу чергу треба скласти акт огляду місця затоки. Для проведення огляду необхідно викликати представників вашого ЖКГ або тієї компанії, яка відповідає за експлуатацію будинку. Для виклику представника ви повинні направити відповідальну інстанцію повідомлення.

Після того, як огляд буде проведено складається акт. Ви можете подивитися приклад акта огляду.

Не забудьте отримати свій примірник Акта огляду місця затоки.

Уважно перевіряйте всі пункти акта:

  • правильність зазначення залитих площ і кількість пошкоджених приміщень;
  • повноту складеного переліку пошкодженого майна;
  • точність опису розміру пошкодження майна;
  • наявність усіх підписів та печатки.

Пам'ятайте, що виправити потім якісь неточності, допущені у первинному акті огляду, вельми проблематично.

Крок 2. Оповіщаємо винуватців затоки

Після того, як акт отримано, оповіщаємо винуватця затоки про подію і наявність у вас на руках акта огляду. Слід спробувати врегулювати питання про компенсацію збитків з винною стороною шляхом домовленості.

На жаль, нерідко винуватець не бажає добровільно відшкодовувати завдану шкоду. Причин такої поведінки може бути багато — від банального твердження «я тут ні причому» до незгоди з сумою, яку виноватому особі пропонується відшкодувати.

Якщо домовитися не вийшло, необхідно вирішувати це питання в суді. В цьому випадку ми рекомендуємо звернутися до фахівців, які допоможуть швидко і грамотно провести оцінку збитку, нададуть звіт, який буде в суді служити вагомим аргументом при прийнятті рішення.

Крок 3. Звертаємося в експертну компанію

Щоб ініціювати незалежну оцінку квартири і майна після затоки потрібно підготувати пакет документів.

Список документів представимо у вигляді таблиці:

Вид документа Мета надання
1 Посвідчення особи потерпілого Дані паспорта зазначаються в експертному висновку і в квитанції про оплату послуг
2 Правовстановлюючої документації на пошкоджене приміщення Договір купівлі   продажу, свідоцтво про реєстрацію права власності, право на спадщину і т. п.
3 Технічний паспорт БТІ на приміщення Необхідний для експертної оцінки конструктивних елементів
4 Акт огляду місця затоки Початкові відомості допоможуть спеціалісту реально оцінити збиток

Після підготовки паперів звертаємося до оціночну компанію.

Багато оціночні компанії пропонують оформити заявку на сайті компанії або за телефоном. Звичайно, це дуже зручно, проте для першого візиту краще вибрати особисте відвідування.

Це дозволить вам скласти свою думку про компанію, ознайомитися з документацією, цінами і прикладами звітів. Якщо все, що побачите і почуєте, вас влаштує, можна укладати договір і оплачувати послуги.

Крок 4. Узгоджуємо час огляду і оповіщаємо винуватця

Якщо всі основні моменти незалежної експертизи обумовлені з фахівцями оціночної компанії, а договір укладений, необхідно вибрати зручний для всіх сторін час огляду.

Важливий момент при проведенні незалежної експертизи при затопленні квартири   оповіщення винуватця події про дату і час огляду затопленої квартири. Таке сповіщення здійснюється з допомогою телеграми. При бажанні ви можете ознайомитися з текстом телеграми.

Телеграма для одногородних відповідачів відправляється за три дні до моменту огляду. Якщо винна особа живе в іншому місті, таке повідомлення слід надсилати не пізніше ніж за 6 днів до огляду.

Телеграма обов'язково повинна бути оформлена з повідомленням про вручення. Не забудьте на пошті, де ви її відправляєте, запросити завірену копію.

Крок 5. Очікуємо проведення експертизи

Отже, договір укладено, дата і час експертизи призначені, телеграма винною боці відправлена, залишається тільки чекати приїзду експерта.

В обумовлений день експерт компанії, з якою у вас укладений договір, приїжджає в квартиру   на місце експертизи, проводить ретельний візуальний огляд приміщення, фотографує наслідки затоплення (пошкодження, дефекти, розлучення). На підставі зафіксованих пошкоджень через 4-6 днів буде підготовлено звіт щодо проведеної незалежної оцінки.

Крок 6. Отримуємо висновок

У встановлені договором терміни компанія-експерт готує звіт про проведену експертизу.

Зазвичай звіт представляє з себе думку експерта про вартість завданих збитків в обсязі 30-40 аркушів, з комплектом додатків, в який входять:

  • фотографії пошкоджень, зроблені в процесі експертизи;
  • правовстановлюючі документи на квартиру;
  • акт огляду;
  • інші документи, що використовуються при проведенні незалежної оцінки.

Всі документи зшиваються в загальний пошивши, нумеруються, візуються і завіряються печаткою.

Крок 7. Складаємо позовну заяву в суд

Іноді результати незалежної експертизи не влаштовують яку-небудь із сторін, які беруть участь у розгляді конфлікту з приводу затоплення квартири. І тоді єдиним виходом стає судова експертиза.

У такій ситуації дуже доречно скористатися послугами професійних юристів. Якщо у вас немає на прикметі досвідченого юриста, то ми радимо уважніше придивитися до фахівців компанії Правовед.ги. Більшість консультацій на цьому порталі   безкоштовні.

На сервісі в онлайн   режимі працюють досвідчені юристи, яким ви можете в зручний час поставити своє запитання та отримати повноцінну консультаційну допомогу. Сайт Правознавець працює без вихідних в цілодобовому режимі. При бажанні можна особисто зустрітися з експертами з вашого міста, що співпрацюють з ресурсом. Така послуга оплачується за домовленістю.

4. Хто проводить незалежну експертизу після затоплення квартири   огляд ТОП-3 експертних компаній

Представляємо огляд трійки кращих у своїй справі оціночних компаній.

1) А-експерт

А-експертТОВ «А-експерт» — це приватна компанія, яка з 1999 веде свою діяльність в області експертизи будівельних робіт, обстеження будівель та споруд, будівельного контролю, а також судової та оціночної експертизи. Компанія   дійсний член Палати судових експертів РФ.

За час свого існування фірма «А-експерт» :

  • обслужила понад 12 000 організацій і приватних осіб;
  • допомогла виграти в суді понад 2600 на суму понад 1 млрд. справ.

Компанія укомплектована штатом професійних працівників, 30 з яких   кандидати наук, дипломовані будівельні інженери та конструктори, сертифіковані оцінювачі та кошторисники.

У своїй роботі експерти використовують тільки найсучасніше обладнання, яке дозволяє з високою точністю проводити всі необхідні вимірювання, аналізи і розрахунки.

Одна з сфер діяльності компанія «А-експерт»   оцінка квартир після затоки, в якій компанія працює вже понад 16 років. Накопичений досвід і відпрацьовані технології дозволяють проводити експертизу швидко і якісно.

ТОВ «А-експерт» у своїй діяльності позиціонує індивідуальний підхід до кожного клієнта, гнучку цінову політику.

2) Комерційне Об'єднання Незалежних Експертів в Області Оцінки і Права

Об'єднання Незалежних ЕкспертівТОВ "Комерційне Об'єднання Незалежних Експертів в Області Оцінки і Права" — це сучасна консалтингова компанія, що надає різні послуги не тільки в області незалежної оцінки, але і в сфері юридичних послуг.

Переваги компанії:

  • співробітники компанії   професіонали, які мають необхідні для діяльності у сфері незалежної оцінки сертифікати та свідоцтва;
  • звіти повністю відповідають російським і міжнародним стандартам;
  • у компанії розроблена методологія контролю якості виконуваних експертиз;
  • компанія для зручності своїх клієнтів працює без вихідних.

3) ВЕГА

ВегаНезалежна оціночна компанія Вега — це оціночна компанія, що надає послуги з оцінки нерухомості та транспорту, бізнесу та збитків, обладнання та цінних паперів. Високопрофесійні атестовані експерти якісно і в строк виконає навіть найскладнішу незалежну експертизу, наприклад, експертизу проектної документації.

У компанії є свій сайт, де будь-який бажаючий в режимі онлайн може отримати безкоштовну консультацію. У разі необхідності ви можете прямо на сайті оформити попередню заявку на оцінку збитку після затоки квартири, що значно заощадить ваш час і прискорить проведення експертизи.

5. 3 корисні ради по проведенню незалежної експертизи квартири

Читайте експертні поради, які допоможуть провести оцінку більш грамотно.

Порада 1. Не поспішайте викликати незалежну експертизу

Як би дивно це не звучало, але поспішати із запрошенням незалежних експертів не слід.

Коли потрібно викликати незалежного експерта

Цього є пояснення. Справа в тому, що сліди затоки повинні підсохнути. Так вони стають більш помітними. Можливо, через деякий час виявиться навіть те, що не було видно при первинному огляді.

Порада 2. Не усувайте сліди пошкоджень самостійно

Не рекомендуємо усувати сліди пошкоджень від затоки самостійно. Це ускладнить визначення реального збитку.

Порада 3. Збирайте необхідні документи заздалегідь

Всі необхідні документи готує заздалегідь, так як деякі з них, наприклад, техпаспорт БТІ, виготовляється кілька днів.

Вище ми вже розповідали про необхідні документи, які має надати замовник незалежної оцінки збитку від затоплення при укладенні договору. Незважаючи на те, що перелік документів можна подивитися на сайтах компаній, що представляють послуги по оцінці квартири після залиття, краще до цього питання поставитися максимально серйозно.

Для економії часу і сил рекомендуємо скористатися консультацією професійних юристів, співробітників компанії Правовед.ги.

Фахівці компанії мають багаторічний досвід підготовки документів для незалежної експертизи, а, значить, можна бути впевненими в тому, що жодних несподіванок у майбутньому з цими документами не буде.

Щодня на сайті компанії Правовед.ги можуть запропонувати консультації в режимі онлайн понад 500 високопрофесійних юристів, які допоможуть вирішити будь-яку юридичну проблему. Всього з ресурсом співпрацюють тисячі фахівців.

Дивіться ролик по темі статті.

6. Висновок

Отже, друзі, тепер ви знаєте, що таке незалежна експертиза після затоки квартири і як вона проводиться. Сподіваємося, що відомості, отримані під час прочитання статті, допоможуть вам не розгубитися в подібній ситуації і успішно вирішити її.

Бажаємо вам спокою і благополуччя! Будемо раді, якщо ви оціните і прокоментуєте статтю!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Незалежна експертиза після затоки квартири   покрокова інструкція як діяти при затопленні квартири + професійна допомога в проведенні незалежної експертизи квартири