Що таке аутстаффінг (outstaffing)   докладний опис послуги з надання персоналу + список агентств (компаній-аутстафферов)

Що таке аутстаффінг (outstaffing) простими словами? Чим аутстаффінг відрізняється від аутсорсингу? Які агентства надають послуги з надання персоналу і яка їх вартість?

Здрастуйте, шановні читачі! З вами один з авторів бізнес-журналу .ua Дмитро Шапошников.

Одним із способів вирішення проблем, пов'язаних з наймом персоналу, оптимізацією чисельності підприємства є аутстаффінг   послуга з надання персоналу.

протягом 7-ми років я очолював великий підрозділ р. в Ставрополі однією з провідних телекомунікаційних компаній . Наша компанія активно використовувала аутстаффінг, особливо в останні роки.

Аутстаффінг може допомогти вам правильно розподілити навантаження на співробітників, звільнити від безлічі проблем, заощадити гроші і нерви.

Правильно впровадивши цей інструмент у своїй діловій практиці, ви пожвавите бізнес, підвищите дохід, частково підете від проблеми наймання персоналу. У вас звільняться ресурси для розвитку, з'явиться більше часу на планування.

ви Бажаєте використовувати цей інструмент у своєму бізнесі, та так, щоб ні трудове, ні податкова не визнали закон порушеним?

Тоді закрийте зайві вкладки браузера і уважно читайте цю статтю!

Аутстаффінг - визначення, приклади, агентства

1. Що таке аутстаффінг (outstaffing) простими словами?

Почнемо з визначення.

Аутстаффінг - форма найму тимчасових працівників для виконання різних категорій робіт.

наприклад, ви тільки що відкрили свій магазин і вам необхідно:

  • навчити своїх консультантів технологіям продажів,
  • найняти людину для генеральної щотижневого прибирання;
  • періодично, 2-3 рази на місяць, розвантажувати-завантажувати важкий товар.

А на час передноворічної розпродажу вам будуть потрібні додаткові продавці-консультанти, яких потім потрібно буде звільнити. Крім того, ваші штатні співробітники періодично хворіють, ходять у відпустку. Бажано б мати людину, який міг виходити на заміну при необхідності.

Якщо ви будете укладати з усіма цими людьми трудові договори, зіткнетеся з наступними труднощами:

  1. Складність підбору. Ніхто не захоче йти на роботу на кілька передноворічних днів, 1 раз на тиждень або кілька разів на місяць. Заробити при такому графіку практично неможливо.
  2. Складність звільнення. Навіть якщо знайдуться бажаючі, ви повинні укласти трудовий договір. Зазвичай він укладається на невизначений (тривалий) строк, а вам потрібно   на 2 тижні. Якщо працівник не погоджується, можуть початися проблеми.
  3. Паперова робота. На кожного працівника оформляється безліч документів і незабаром ви зіткнетеся з необхідністю найняти ще інспектора з кадрів, а це   додаткові витрати.

Вас, як директора магазину або будь-якого іншого підприємства, врятує аутстаффінг.

Простими словами,

Аутстаффінг — це надання персоналу в оренду сторонньою компанією. При цьому даний персонал оформлений в штат у компанії-аутстаффера.

Для здійснення такої ідеї необхідні три сторони: сам працівник, компанія, яка його потребує, кадрове агентство. Останнім оформляє з кандидатом договір, згідно з Трудовим Кодексом, платить за нього страхові внески, але робоче місце знаходиться в зацікавленій компанії.

Ви встановлюєте агентству, яке надає послуги аутстаффінгу, вимоги і профіль посади, а воно піклується про завантаження робочого графіка співробітників, сплати внесків, і його готовність виїхати до вас на першу вимогу.

Не вдавайтеся до аутстаффінгу, якщо ви наймаєте основний персонал. З консультантами і касирами в магазині, з інженерами і основними робітниками на виробництві, з лікарями і медсестрами в лікарні, якщо ви плануєте зайняти їх повністю на тривалий час, можна і потрібно укладати безстрокові трудові договори, надавати їм всі гарантії та соціальні пільги.

2. Чим аутстаффінг відрізняється від аутсорсингу?

досі в багатьох договорах і навіть у визначеннях судів аутсорсингом іменується підбір і надання персоналу у розпорядження замовника, а адже це   аутстаффінг.

Нічого спільного у цих двох понять немає. У таблиці нижче ви наочно побачите ці відмінності. Раніше ми вже писали про те, що таке аутсорсинг.

Таблиця порівняння аутстаффінгу та аутсорсингу:

Критерій порівняння Аутстаффінг Аурсорсинг
1 Місце роботи Персонал працює на території компанії-замовника, підкоряється його правилами трудового розпорядку. Персонал працює в компанії-виконавця, замовнику ж надається підсумковий результат: бухгалтерська звітність, маркетинговий проект і т. п.
2 Трудові відносини Трудовий договір працівника укладено з компанією-виконавцем. Аутстаффінг і аутсорсинг припускають, що замовник не є податковим агентом працівника, не платить за нього внески, не оплачує відпустку і премії, передбачені для штатних співробітників. Трудовий договір працівника укладено з компанією-виконавцем. Аутстаффінг і аутсорсинг припускають, що замовник не є податковим агентом працівника, не платить за нього внески, не оплачує відпустку і премії, передбачені для штатних співробітників.
3 Що оплачується Замовник сплачує за процес праці і може контролювати запізнення, понаднормову роботу, трудову дисципліну, виконання наказів і локальних актів. Замовник сплачує за результат праці. Дисципліна, режим робочого часу працівника йому не цікаві
4 Підпорядкування і керівництво Замовник сплачує за людські ресурси (наданий персонал) і сам ними розпоряджається Замовник сплачує за виконану роботу, обсяг виконаних послуг. Розпоряджатися працівниками виконавця він не може.
5 Характер договору Про надання персоналу. Виконати цей договір може кадрове агентство Про надання послуг. Виконавцем може виступити будь-яка компанія: рекламне агентство, юридична або бухгалтерська фірма, будівельний підрядник

Таким чином, аутсорсинг і аутстаффінг – різні форми договірних відносин та форм виконання завдань компанії. 3. Нове в законодавстві: заборонено чи аутстаффінг з 2016 року?

Відразу скажу, що ні, ні і ще раз ні! Заборона аутстаффінгу   міф, придуманий для створення ажіотажу навколо теми. А що, власне, змінилося? Законодавець ввів нове поняття - Позиковий працю, на який з 2016 року накладено «вето».

Позиковий працю — це безконтрольна оренда будь-якого персоналу для будь-яких цілей і будь-якої роботи. У він заборонений з 2016 року.

Аутстаффінг з 2016 року не заборонений за умови дотримання законодавчих обмежень.

Аутстаффінг зміна в законі 2016

Переваги аутстаффінгу, якщо правильно ними користуватися, очевидні.

Компанії можуть економити на тимчасових, сезонних працівників, на виконання робіт по другорядним (непрофільних) видів діяльності, на місцях, які не потребують серйозної підготовки або спеціального утворення.

І це не все. Винахідливі роботодавці придумали просту, але дієву систему, як з допомогою кадрового аутстаффінгу:

  1. Платити менше за страхування від нещасних випадків. Компанія, яка займається висотними, підводними, підземними та іншими небезпечними/шкідливими роботами, то за кожного співробітника такий внесок буде високим. Але якщо найняти фахівця, чий роботодавець   кадрове агентство, внесок на страхування не перевищить сотню рублів, адже основний вид діяльності агентства аутстаффінгу — не висотні/підводні/підземні та інші небезпечні і шкідливі роботи, а підбір персоналу. Страждають від такої схеми тільки працівники з травмами та професійними захворюваннями, отриманими на робочому місці — вони не можуть розраховувати на повноцінну страховку.
  2. Економити на страхові внески за працівників. Відраховувати менші суми до Пенсійного фонду за працівників, яким належить дострокова пенсія за умовами їх праці. Шахтар, чий роботодавець   кадрове агентство, не отримає дострокову пенсію, хоча фактично працює в умовах, які таку пенсію припускають.
  3. Економити на відпустці. Не оплачувати додаткову відпустку, покладається деяким категоріям працівників, адже вони працевлаштовані в аутстаффінгової компанії, а не на шкідливому виробництві.
  4. Швидко замінювати співробітників. Наприклад, "небажаних" і «норовливих» працівників, які влаштували страйк, можна швидко замінити на інших. Щоб уникнути простою, компанія бере в оренду відповідних фахівців і продовжує роботу.

Такі маніпуляції та ігри з законом не могли довго залишатися непоміченими законодавцем, тому аутстаффінг з 2016 року зазнав змін і обмеження.

Для деяких категорій працівників, щоб захистити їх права, передбачений лише прямий трудовий договір з усіма належними за законом пільгами: доплатами за шкідливі або небезпечні умови праці, дострокової пенсією, додатковою оплачуваною відпусткою, страхуванням від нещасних випадків.

4. Аутстаффінг і позиковий працю: головні відмінності

До 2016 року, коли жодна форма надання персоналу в оренду не була відрегульована законодавством, ці два поняття могли вважатися синонімами.

Нагадаю, що позиковий працю передбачає заміну будь-яких працівників, на будь-який термін, в будь-яких цілей, без обмежень. Така форма аутстаффінгу персоналу в нашій країні тепер заборонена. Більш того, з 2016 року з'являється третя сторона   сам працівник. При позиковий працю його думки можна було не враховувати   достатньо розпорядження роботодавця. А при аутстаффінг-2016 він виступає як повноправний партнер, свідомо укладає договір і дає добровільну згоду на роботу в компанії.

Щоб не «скотитися» до незаконного найманої праці, при укладенні договору аутстаффінгу між кадровим агентством та компанією повинні бути дотримані цілком конкретні вимоги.

Відмінність аутстафінгу

Компанії заборонено використовувати орендований персонал:

  • під час страйків основних працівників, під час простоїв, пов'язаних з невиплатою зарплати штатного персоналу;
  • на небезпечних об'єктах, на робочих місцях з шкідливими умовами праці;
  • коли кваліфікація та освіта працівників необхідні для отримання ліцензій, акредитацій та дозволів (лікарі в медичних закладах, педагоги   в освітніх, головні інженери і механіки   на виробництвах   всі ці працівники повинні бути в штаті і не можуть надаватися в оренду.

5. Зразок договору аутстафінгу для скачування

Крім законодавчих обмежень при укладенні договору на оренду персоналу шляхом аутстаффінгу потрібно передбачити безліч деталей, які, якщо ними нехтувати, викличуть додаткові витрати. Наприклад:

  • входять послуги по підбору, відбору претендентів у вартість або оплачуються окремо?
  • може виконавець (кадрове агентство) змінювати працівників без погодження з компанією-замовником?
  • дії сторін у випадку, якщо представлений кандидат не задовольняє вимогам?
  • багато інші другорядні дрібниці, на які звертають увагу, тільки якщо з ними виникли проблеми.

Щоб відразу передбачити всі можливі ситуації і підстрахувати себе від потенційних проблем, потрібен кваліфікований юрист. А якщо його послуги занадто дорогі? На допомогу прийде Інтернет! У складанні договору вам може допомогти, наприклад, такий сервіс як QuickDoc із зразком договору аутстаффінгу. Змінюючи позиції, можна отримати різні умови угоди.

6. Які агентства надають послуги з надання персоналу і комісія компаній-аутстафферов?

надання Послуги персоналу з 2016 року можуть надавати:

  • кадрові агентства, що пройшли акредитацію;
  • юридичні особи або підприємці   за договорами з афілійованими компаніями та за згодою працівника.

В Санкт-Петербурзі і аутстаффінг персоналу здійснюють такі агентства:

  1. Зест-Персонал (zest-personal.ru)
  2. Интерпрайм (интерпрайм.рф)
  3. Контакт Сервіс (okcall.ru)   call-центр
  4. Credence (credence.ru)
  5. Кадровий радник (outstaffing-sovetnik.ru)

До компаній-аутстафферам пред'являються наступні вимоги: вони повинні застосовувати тільки основну систему оподаткування, працювати без заборгованостей по платежах у бюджет, мати не менше мільйона рублів статутного капіталу, а керівник такого агентства   повинен мати вищу освіту та стаж роботи за спеціальністю.

Замовник оплачує агентству єдиний рахунок, у який включені:

  • оклад працівника;
  • ПДФО;
  • внески в Пенсійний фонд, ФОМС, ФСС;
  • відпускні, розрахунок при звільненні;
  • комісія агентства. Вона передбачає компенсацію за кадрове діловодство, бухгалтерське і податкове супроводження кадрів, складання звітності по кожному працівнику. В підвищену комісію можуть включатися послуги по підбору персоналу.
  • інші послуги: надання спецодягу, уніформа, навчання, проходження медоглядів і тому подібне.

Середня агентська винагорода становить в середньому 1-5 тисяч рублів за кожного співробітника. Більшість виконавців пропонує знижку за кількість працівників.

Вартість аутстаффінгу невелика, інакше в нього не було б сенсу.

Щоб краще розуміти що таке аутстаффінг і в яких випадках до нього вдаються компанії, подивіться відео від радіо «Столиця FM»:

7. Висновок

Тепер ви дізналися більше про такому способі роботи з персоналом як аутстаффінг, а також про нові законодавчі вимоги у цій області. Сподіваємося, ця стаття була вам корисною. Сьогодні цією послугою можуть користуватися будь-які компанії, що бажають законним шляхом скоротити витрати на утримання робочої сили.

Все, що потрібно — це дотримуватися основні положення:

  1. Тимчасовий характер роботи орендованого персоналу;
  2. Згоду працівника на власну оренду;
  3. Робочі місця без шкідливих або небезпечних факторів;
  4. Робота з акредитованим агентством-аутстафером.

Дотримання цих пунктів дозволить спокійно працювати, економлячи гроші і не порушуючи чинне законодавство. Бажаю вам успіхів!

Друзі, якщо вам сподобалася стаття, залишайте свої коментарі, ставте лайки, для нас це дуже важливо. Заздалегідь спасибі.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке аутстаффінг (outstaffing)   докладний опис послуги з надання персоналу + список агентств (компаній-аутстафферов)