Курси професійної перепідготовки — як пройти курси професійної підготовки за 5 кроків: інструкція для новачків + поради, як зекономити на курсах професійного навчання

Як отримати особовий листок слухача курсів професійної перепідготовки? Можна заощадити на курсах професійного навчання? Де пройти курси професій?

Уявіть ситуацію. Ось вже більше 10 років ви працюєте економістом на великому підприємстві. Але все це час мрієте стати кухарем. Або, скажімо, професійним перукарем. Досить мріяти! Пора діяти!

Саме для таких людей і існують курси професійної перепідготовки.

Не знаєте з чого почати? Я, Алла Просюкова, експерт журналу , підготувала для вас нову статтю з цього питання.

Матеріал статті буде корисний всім, хто хоче з упевненістю дивитися в майбутнє, займатися улюбленою справою і підвищувати при цьому власний добробут.

1. Для чого потрібні курси професійної перепідготовки?

Курси професійної перепідготовки необхідні тим, хто хоче отримати додаткову спеціальність або змінити наявну професію, а також придбати нові кваліфікаційні навички.

Така підготовка багатьма роботодавцями прирівнюється до другого вищої освіти і відкриває перед працівником широкі кар'єрні перспективи.

Отриманий після перепідготовки диплом дає право повноцінно працювати за новою професією.

Читайте статтю за суміжній темі «Підвищення кваліфікації».

2. Які бувають види професійної перепідготовки?

Професійна перепідготовка підрозділяється на кілька видів залежно від цілей її проходження.

Вона ділиться на:

  • профпереподготовку з метою удосконалення наявних професійних навичок;
  • профпереподготовку для отримання додаткової суміжної професії;
  • профпереподготовку для отримання нової професії.

Розглянемо кожен з видів на конкретних прикладах.

Приклад

Кукушкіна Марія працювала бухгалтером в одному з ЖЕУ Казані. Дівчина була утворена, молода та амбіційна. Зрозуміло, вона не планувала все життя займатися урахуванням платежів населення у своїй конторі.

А тут ще його подруга, яка працює головним економістом у великій торговельній мережі міста, повідомила Маше, що їх заступник головбуха скоро йде на пенсію і їй вже підшукують заміну.

Подруга домовилася з головбухом організації Надією Павлівною про попередній співбесіді з Марією, щоб визначити чи зможе вона в подальшому претендувати на звільнену вакансію.

Марія дуже сподобалася Надії Павлівні, але в процесі бесіди з'ясувалося, що дівчина не повною мірою відповідає кваліфікаційним вимогам. Вихід з цієї ситуації був тут же знайдений   курси профперепідготовки.

І ось вже через тиждень Марія, за погодженням з новим роботодавцем, початку навчання на курсах перепідготовки при фінансовому інституті, які вона встигає закінчити якраз до моменту, коли звільняється бажана вакансія.

Тепер пропоную розглянути ще один випадок з життя моєї знайомої, яка завдяки профпереподготовке значно підвищило не тільки рівень професіоналізму, але і власний добробут.

Приклад

Світлана скільки себе пам'ятаю, завжди мріяла стати перукарем. Тому закінчивши школу, відразу пішла вчитися цієї професії. Після закінчення навчання вона вже 9 років працює майстром-перукарем в одному з салонів Єлабуга.

Робота перукаря   її життя. Вона постійно стежить за всіма новинками перукарської справи, навчається самим цікавим і популярним технікам, радуючи тим самим своїх численних клієнток. Незважаючи на таку вдалу професійну діяльність, Світлана мріє стати ще і візажистом.

З кожним роком послуги візажиста все популярнішим, і дами, звертаючись до Світлані як до перукаря, часто запитують, а чи не могла б вона зробити, наприклад, ще святковий макіяж.

Все це і спонукало Світлану пройти курси профперепідготовки і отримати додаткову професію   візажист. Приїхавши після навчання в рідну Єлабугу, Світлана відразу ж сповістила про нову послугу своїх клієнток. Результат не змусив довго чекати: дохід майстра виріс майже в 1,5 рази!

Вашій увазі пропоную ще один реальний приклад, коли професійна перепідготовка змінила життя однієї з моїх колег.

Приклад

Ірина Малишева працювала провідним кредитним інспектором одного з банків Казані вже більше 5 років. Її мама все своє свідоме життя також працювала в банківській сфері. Тому, коли Ірина закінчила школу, питання про вибір професії не стояло.

Незважаючи на те, що дівчина дуже любила дітей і мріяла стати вихователькою, перечити мамі, яка виховувала її одна, Іра не стала і закінчила банківський коледж. На роботі Ірина була на хорошому рахунку, мала славу досвідченим фахівцем. Та й кар'єра повільно, але вірно йшла в зростання.

Незважаючи на це, з кожним роком Іра все ясніше відчувала, що помилилася з вибором професії. На роботу дівчина йшла неохоче, обов'язки свої виконував якісно, але без ентузіазму.

Незабаром Ірина життя круто змінилася. Її мама вийшла заміж і поїхала разом з чоловіком в інше місто, надавши дочки повну самостійність.

Незабаром і Іра вирішила більше себе не мучити і поміняти професію. Вона пройшла перепідготовку і стала вихователем дошкільного закладу. Її мрія збулася! Вона працює в одному з приватних дитячих садів і абсолютно щаслива!

3. Для кого будуть актуальні курси професійної перепідготовки?

Курси професійної перепідготовки затребувані у самих різних категорій громадян.

Таке навчання доведеться до речі:

  • тим, хто помилився з вибором професії;
  • тим, кому не вистачає кваліфікації для нової посади;
  • тим, хто хоче більше заробляти, освоївши суміжну професію.

Цікаві такі курси будуть і роботодавцям, для яких важливо розвиток персоналу.

Припаде до душі такий формат студентам, які хочуть підвищити свою конкурентоспроможність. Наприклад, навчаючись на останніх курсах педуниверсита на педагога дошкільної освіти, учні мають право паралельно пройти перепідготовку за спеціальністю «дитячий психолог».

Після закінчення навчання ці випускники отримають безперечну перевагу в очах потенційних роботодавців.

Знадобляться такі курси, особливо їх дистанційна форма, і матусям, які перебувають у відпустці по догляду за своїми малятами. Це відмінна можливість вийти на роботу після декрету у всеозброєнні, з багажем нових знань і навичок, підтверджених спеціальним документом.

Люблять таке навчання і сучасні активні пенсіонери. Судіть самі.

Приклад

Ганна Дмитрівна Коробова   колишній вузівський викладач англійської та французької мов, а нині пенсіонерка.

Ганна не звикла байдикувати і вирішила знайти собі якесь заняття, яке не тільки займе час, але і дозволить отримати додатковий дохід.

Звичайно, вона могла займатися репетиторством, благо попит на такі послуги стабільно високий. Але Ганна Дмитрівна за багаторічну роботу викладачем втомилася від цієї одноманітності, її душа просила чогось нового, цікавого.

Долі було завгодно, щоб на очі Коробової потрапило оголошення про набір на курс перепідготовки для отримання нової професії гіда-перекладача. На цьому приємні сюрпризи для Ганни не закінчилися! Організатором курсів був її рідний ВУЗ, який їй надав 25% знижку на навчання.

Закінчивши з відзнакою перепідготовку, Ганна Дмитрівна з головою пішла в роботу, зажив нової, цікавої, яскравої життям і при цьому отримуючи за свою працю гідну оплату.

4. Як пройти курси професійної перепідготовки   покрокова інструкція для новачків

Автори проекту піклуються про своїх читачів і завжди пропонують покрокові інструкції, які дозволять швидко і без проблем розібратися в тому чи іншому процесі.

Сьогодні я підготувала подібне керівництво, здатне допомогти вам легко і швидко вибрати відповідний курс, укласти договір, оплатити навчання і успішно пройти перепідготовку.

Ці рекомендації підійдуть і тим, кого цікавлять курси підвищення кваліфікації.

Крок 1. Вибираємо навчальний центр

Вибираючи навчальний центр, зберіть про нього максимум інформації. Не нехтуйте відгуками реальних користувачів. Обов'язково перевірте всі дозвільні документи на ведення освітньої діяльності. Зверніть увагу на методики, які використовуються для навчання.

Вивчіть список основних клієнтів компанії. Серйозні освітні установи викладають ці відомості у вільний доступ на своєму сайті. Ознайомтеся з викладацьким складом центру. Дізнайтеся, чи є у них практичний досвід по курсу, який вони викладають.

Крок 2. Визначаємося з програмою перепідготовки і відправляємо заявку

Обираючи програму, поцікавтеся, чи є у центру авторські навчальні посібники, власні відеоуроки.

Після того, як підберете відповідну програму, відправте заявку на обраний курс. Практично всі освітні установи надають можливість відправляти заявку онлайн.

Крок 3. Отримуємо відповідь і відправляємо документи

Дочекавшись відповіді приймальної комісії центру або відповідального менеджера, уважно вивчіть список необхідних для укладання договору документів.

Зробіть якісні кольорові скани з оригіналів. Не забудьте оформити кожен відсканований документ в окремий файл, супроводивши його чітким, зрозумілим назвою.

Крок 4. Оплачуємо вартість курсів

Для оплати курсу навчальний центр надішле (якщо дистанційне навчання) або видасть вам на руки (у разі навчання офлайн) квитанцію.

Деякі освітні установи квитанцій не виписують, а просять оплачувати за реквізитами, вказаними в договорі. Зберігайте оригінал квитанції поки не отримаєте диплом.

Крок 5. Проходимо курси і отримуємо диплом

Оплативши навчання і уклавши договір, приступайте до навчання. На всіх зарахованих слухачів навчальним центром заповнюється "Особистий листок" або «Особова картка слухача».

Намагайтеся строго дотримуватися встановленого графіка навчання. При виникненні будь-яких складнощів звертайтеся до куратора курсу.

Пройшовши весь курс і успішно здавши підсумкову атестацію, ви отримаєте повноцінний диплом. Він дозволить вам працювати знову отриманої професії або зайняти бажану посаду, тобто досягти тієї мети, заради якої все це затівалося.

5. Де пройти курси професійної перепідготовки   огляд ТОП-3 навчальних центрів

Щоб не заплутатися в нетрях всіляких повчальних програм і освітніх організацій, я підготувала для вас підбірку учбових центрів, що пропонують якісну професійну перепідготовку за кількома напрямками.

Ознайомтесь, можливо, це саме те, що вам потрібно.

1) Фахівець

Це навчальний центр при одному з найвідоміших російських вузів   МДТУ їм. Е. Н.Баумана. У сфері освіти фірма працює понад 25 років.

В каталозі центру більше тисячі різноманітних курсів. Навчання проводиться для бажаючих будь-якого рівня підготовки, включаючи нульовий.

Заняття проводяться за такими формами:

  • очна;
  • заочна;
  • дистанційна;
  • у вигляді вебінарів;
  • індивідуальне навчання;
  • курси вихідного дня.

Послуги УЦ «Спеціаліст» доступні фізичним та юридичним особам. Сьогодні клієнтами Центру стали понад 35 тис. російських і зарубіжних компаній. Навчання пройшли понад 850 тис. слухачів. Особливою популярністю користуються перепідготовка та курси підвищення кваліфікації дистанційно.

«Спеціаліст» проводить щомісячні розіграші призів, акції, пропонує оплату навчання в кредит.

2) Міжнародна академія експертизи та оцінки

«Міжнародна Академія Експертизи та Оцінки» (МАЭО) проводить дистанційні курси перепідготовки більш ніж за 30 програмами.

Переваги навчання в Академії:

  • повністю дистанційне навчання;
  • доступні ціни;
  • висока якість;
  • розстрочка оплати;
  • зрозумілі навчальні матеріали;
  • прискорене навчання без підвищення вартості.

3) Столиця

«Столиця»   центр підготовки кадрів з Москви, який успішно веде свою діяльність з 2012. За період роботи компанія видала понад 15 млн посвідчень.

Послуги Центру:

  • навчання персоналу робітничих професій (з видачею посвідчення);
  • атестація співробітників з промбезпеки та охорони праці;
  • курси з екологічної та пожежної безпеки;
  • професійна перепідготовка;
  • підвищення кваліфікації будівельників, проектувальників і дослідників.

Деякі ціни на послуги УЦ «Столиця» я представила в таблиці.

Фрагмент прайса УЦ «Столиця»:

Послуга Вартість (руб)
1 Промбезпека 11 тис.
2 Охорона праці при роботі на висоті від 4 до 6,5 тис.
3 Групи з електробезпеки 4,5-6,5 тис.
4 ІТП 3,5-4,0 тис.
5 Робітничі професії 5 тис.

6. Як заощадити на курсах професійної перепідготовки — 3 простих ради

Економити люблять всі — і багаті, і не дуже! Я теж прихильниця розумної економії. Тому, виходячи зі свого особистого досвіду проходження навчання на різних курсах, зібрала в цьому розділі декілька корисних порад з курсів перепідготовки.

Вони допоможуть зберегти ваші гроші без шкоди для якості навчання.

Порада 1. Проходите навчання дистанційно

Вартість дистанційного навчання (навчання, яке проводиться віддалено, через інтернет) зазвичай дешевше будь-яких інших форм.

При цьому воно ні в чому не поступається очному, заочному або вечірньому, а за деякими позиціями навіть перевершує їх. Так, наприклад, дистанціонка набагато зручніше. Адже навчатися можна в будь-який зручний час і в будь-якому місці, де є інтернет і комп'ютер.

Крім того, учень має доступ до великої кількості електронних бібліотек, аудиоподкастам, видеопрезентациям і т. п.

Порада 2. Відмовтеся від непотрібних програм

Як сказав письменник Равіль Алєєв «Не економиш, купуючи дешевше. Економиш, не купуючи зайве». Якщо ви з ним згодні, то ця порада для вас!

Вибираючи курс профперепідготовки, уважно вивчайте його програму. Якщо якісь її блоки вам не підходять, не купуйте таке навчання. Навіщо платити зайві гроші і витрачати свій час на те, що вам не потрібно.

Пошукайте ще. Ви обов'язково знайдете найбільш підходящий для вас варіант, не переплачуючи за непотрібні модулі.

Порада 3. беріть участь у акційних програмах

Освітні установи, що надають послуги з профпереподготовке, періодично проводять акції, що дозволяють купити їх навчальні програми із значними знижками.

Це робиться, щоб:

  • залучити більшу кількість учнів;
  • підвищити впізнаваність організації;
  • позначити таким способом знаменну для компанії дату (наприклад, дату її створення).

Підпишіться на розсилання тих навчальних центрів, де ви для себе знайшли відповідні курси професійної перепідготовки. Так ви зможете дізнаватися про найсвіжіші новини про всіх акційних пропозиціях і встигнете оформити потрібну програму за пільговою ціною.

Деякі подробиці по темі дивіться у відеоролику.

7. Висновок

Підсумуємо! Сучасний світ з його новітніми технологіями, суцільною комп'ютеризацією, складним обладнанням змушує нас йти в ногу з часом, постійно навчатися, набувати необхідні навички, отримувати нові професії.

У цьому процесі важливе місце займають курси професійної перепідготовки і підвищення кваліфікації, що дозволяють за короткий термін з мінімальними затратами часу і коштів, вирішити всі ці проблеми.

Питання до читачів

Замислювалися ви про зміну професії? Якщо так, то чи вважаєте ви, що профперепідготовка вам зможе в цьому допомогти?

Друзі, не бійтеся змінюватися! Успіхів вам у всіх ваших починаннях!

Чекаємо ваших коментарів, запитань і відгуків до статті! Діліться публікацією з друзями в соцмережах!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Діловий світ » Курси професійної перепідготовки — як пройти курси професійної підготовки за 5 кроків: інструкція для новачків + поради, як зекономити на курсах професійного навчання