Як стати депутатом в 21 рік? Інтерв'ю з Олександром Куриленко

Як стати депутатом? Що для цього потрібно робити? В чому полягає робота депутата? Про все це ви дізнаєтеся з нашого інтерв'ю.

Доброго дня, наші дорогі читачі!

Сьогодні у нас дуже цікавий гість, мій добрий знайомий, наймолодший депутат Ставропольського краю, координатор міського відділення ЛДПР в Ставрополі   Олександр Куриленко.

Олександр пройшов великий шлях, перш ніж стати повноправним політиком у всіх сенсах цього слова. А найголовніше, що йому всього 22 роки, і рік тому він офіційно вступив на посаду депутата Ставропольської міської Думи.

Олександр Куриленко про кредит довіри

Початок інтерв'ю


Олександре, розкажи, який шлях довелося пройти тобі, перш ніж стати депутатом? З чого все почалося?
Все почалося ще в дитинстві. Я точно пам'ятаю, що мені хотілося допомагати людям. Напевно, таке бажання виникло тому, що життя, яка нас оточує, не завжди сповнена позитивних моментів, багато несправедливості, проблем. Це розуміння з роками ставало все сильніше і пізніше остаточно сформувалося.Але все почалося ще в школі... Тоді я брав активну участь в учнівському самоврядуванні, допомагав організовувати концерти, заходи для ветеранів, брав участь у висадці дерев і намагався всіляко допомагати вчителям і однокласникам, розвиваючи їх і себе.Але для того, щоб мати можливість щось змінити на краще, необхідні повноваження, можливості, ресурси, які є у керівників, впливових громадських діячів і зокрема політиків.Тоді я прийняв усвідомлене і доленосне рішення, яке вплинуло на мою кар'єру – у віці до 14 став активістом партії ЛДПР, а у віці 18 років вступив до неї. Це і були мої перші кроки в цій політиці. Після вступу в партію намагався якомога краще проявити себе, виконуючи завдання старших колег, і як наслідок   добився певних результатів. Всього через рік, коли мені було 19 років, я став координатором від партії Промислового району міста Ставрополя. Але на той момент в моєму первинному осередку було 170, і вона була найбільшою.

Ініціатива і активність запорука успіху

Саша, а в чому полягала твоя робота, як координатора району?
Це була агітаційна робота, формування кістяка клітинки, інформування її членів про партійних події та заходи, робота з «зворотним зв'язком». І вже тоді я розумів, що «один в полі не воїн», і почав активно шукати однодумців, які готові сприяти тобі, пропонувати ідеї, реалізовувати проекти. А найголовніше, що всю цю роботу потрібно будувати на позитиві, але це не так легко.Я тут маю на увазі те, що якщо людина весь час критикує щось або когось, то нехай пропонує рішення, і не просто озвучує його, але й сам активно бере участь у реалізації запропонованого.
Давай на хвилину відійдемо від теми, я знаю, що ти «діва» за знаком зодіаку. Читав, що ці люди дуже люблять працювати, можна сказати, що вони «трудоголіки», а ще вони люблять порядок у всьому. До тебе це відноситься?
Так, можна сказати, що я люблю свою роботу, а скрупульозність, бажання робити все добре і правильно сформувалося ще давно. Намагаюся завжди утримувати в порядку робоче місце. Взагалі люблю порядок у всьому: від глобальних речей до дрібниць, адже саме від дрібних деталей в нашому житті часом залежать великі і серйозні речі.Не люблю, коли запізнюються, і не дозволяю це робити собі. Сама робота депутата передбачає ненормований робочий день, тому самодисципліна тут дуже важлива. Волею-неволею доводиться бути зібраним.
Олександр, все дуже цікаво. Давай тепер поговоримо про таку важливою складовою будь-якої справи, як мотивація... Що особисто тебе найбільше мотивує у роботі і не дозволяє зійти з обраного шляху?
найголовніше, якщо людина хоче стати депутатом чи політиком взагалі, потрібно розуміти, що це робота з людьми. У всіх людей є цілі і вони різні. Це особисті цілі, що мотивує тебе на досягнення, і ті цілі, реалізуючи які, ти допомагаєш іншим людям – своїм однодумцям виборцям.

Куриленко на заходах

Адже будь-який політик – це слуга народу і він працює на своїх виборців, а не навпаки, як зараз, часто, на превеликий жаль, доводиться спостерігати. І коли я йшов до обрання, для мене головним мотивуючим фактором було довіра людей.В ході передвиборної кампанії я провів багато зустрічей з виборцями, і вони говорили: «Ми з тобою згодні, ми тебе підтримаємо». Все завершилося благополучно, але ці слова були певним кредитом довіри. У мене є такий образний приклад: кожен рік депутати перед виборами йдуть в банк народної довіри. Хтось намагається відпрацьовувати його і віддає кредити, а хтось, забувши про свої обіцянки, перекредитовывается. І тут головне завдання депутата – за короткий період часу повернути цей кредит і заручитися ще більшою довірою громадян. Для цього ми і працюємо, тобто ще раз повторю, що головна основа мотивації в нашій роботі – це довіра людей. Адже якщо тебе не будуть поважати, то навіщо взагалі займатися політикою? І, звичайно ж, якщо ти ставиш собі завдання, досягнення мети також мотивує. Це може бути мета кар'єрна або особиста, наприклад, якесь спортивне досягнення, свого роду перемога над собою. І якщо це все йде в комплексі з довірою виборців, то можна сказати, що ти домігся балансу і правильно будуєш свою роботу, адже в будь-якому ділі все починається з підходу.
Саша, ти розповів про свій шлях, про мотивації... А в чому ж власне полягає робота депутата? Досі наші громадяни не зовсім розуміють, чим там займаються «слуги народу»?
у мене в Ставрополі є дві прийомних. Я веду прийом громадян в штабі ЛДПР і на вулиці Чкалова, 27. На цьому окрузі є також свій депутат, але люди кажуть, що його не бачили вже півроку, він не веде активну роботу, тобто забув про виборців. На жаль, нерідко буває, що людина вступає на посаду депутата тільки статусу, а свої прямі функції не виконує. Виходить як у банку – набрав кредитів, в нашому випадку це кредити довіри і втік. А потрібно працювати та вирішувати проблеми, яких чимало. Тобто головне завдання депутата – зрозуміти, що потрібно виборцям на його окрузі, які у них проблеми. Наприклад, сьогодні вранці їхав на роботу, йде ремонт дороги. Все це відбувається вдень і ускладнює рух. Хоча в цивілізованих країнах ремонт доріг робиться вночі, причому для водіїв створюються спеціальні об'їзні шляхи.

Дорожні роботи

У когось у дворі проблема з облаштуванням придворовой території: немає дитячого майданчика, лавок або дерева після вітру становлять загрозу для мешканців цього двору. Звичайно, чисто теоретично депутат може сам піти і спиляти дерево, почати копати яму для фундаменту дитячого майданчика і так далі, але це буде неефективно. Тому депутат займається тим, що опрацьовує документальний механізм вирішення цієї проблеми пов'язується з профільним відомством, яке відповідальне за цю роботу. А спочатку потрібно знайти гроші на усунення цих проблем. Тому ми з колегами працюємо над тим, щоб бюджетні гроші витрачалися ефективно і стверджуємо ті статті витрат для міста, які дійсно необхідні.
Як проходить робочий день депутата? Багато доводиться працювати? Скільки отримує депутат? Хто допомагає?
Почнемо з того, що робочий день у депутата ненормований. Я можу приїхати на роботу до 12, можу до 7 ранку. Можу виїхати в 5, а можу працювати і до 12 ночі.Зазвичай робочий день проходить за такими напрямками:1. Прийом громадян

Тут люди приходять зі своїми проблемами, і я зі своєю командою намагаюся допомогти всім, хто до нас звертається. Прийом здійснюю 6 разів на місяць.

2. Засідання в міській Думі

Робота з нормативно-правовими актами міста, прийняття рішень з питань бюджету, рішення господарських та адміністративних питань, спрямованих на покращення життя міста.

3. Участь у заходах, зустрічах, акціях, конференціях

Часто запрошують виступити перед молоддю, на телебаченні, політичних і культурних заходах. Намагаюся нікому не відмовляти, роблю це навіть на шкоду особистим справах.

Куриленко виступає перед школярами

4. Партійна робота Сюди можна віднести роботу з членами партії у місті, агітаційну та просвітницьку діяльність, формування кадрового резерву партії, сприяння популяризації політичної активності громадян. Всі ці напрямки роботи чергуються, тобто один день не схожий на інший. Напрямки чергуються всередині дня і я складаю графік своєї роботи, плануючи його під певні заходи. Особисто я не отримую заробітну плату за здійснення своїх функцій, тобто для мене це скоріше громадська діяльність, ніж робота, якщо говорити про зарплати депутата.

У нашій міській Думі всього 3 людини отримують заробітну плату за здійснення функції депутата. Це голова Думи, заступник голови та голова бюджетного комітету. Депутати, (їх всього 30 в міській Думі), які отримують зарплату за здійснення своїх функцій, називаються працюють на постійній основі, а ті, хто веде свою діяльність без оплати праці – це депутати, які працюють на непостійній основі.

І зайнятість тут не грає ролі. Тобто не обов'язково той, хто працює «безкоштовно», приділяє цьому мало часу. Наприклад, у мене на здійснення функцій депутата йде цілий робочий день.

А допомогу в роботі здійснюють 3 помічника і старші колеги по партії.

Куриленко на 9 травня

Олександре, розкажи, яких результатів вдалося досягти тобі за рік роботи? Які проекти були реалізовані? Як стати результативним депутатом, а не просто займати цю посаду для «галочки»?
Якщо коли я був координатором району, зустрічі з громадянами як такі я не проводив, то вже будучи депутатом – це стало однією з основних задач. Ось кілька місяців тому хлопці звернулися за допомогою в будівництві «урбан-містечка» на території Ставрополя. Це такий екстрим-парк, де люди займаються сучасними видами спорту. Це скейтери, ролери, велосипедисти, паркурщиків. Зараз у місті цей напрямок дуже сильно розвинене. У нас є кілька офіційно зареєстрованих організацій і сотням хлопців ніде тренуватися. Причому ці хлопці писали офіційні листи до влади, але відповіді не отримали. Їм говорили, що на вас немає грошей. Звичайно, дефіцит бюджету може бути, але є статті витрат у бюджеті міста, які вкрай неефективно його використовують. Гроші просто вилітають «в трубу». Я готовий особисто знайти в бюджеті кілька десятків мільйонів, які можна направити на розвиток подібних проектів. Наприклад, на мій погляд, муніципальна програма по боротьбі з корупцією, на яку закладені мільйони рублів, абсолютно не потрібна, так як вона просто не працює. Посудіть самі, як чиновники можуть боротися з корупцією? Рік тому у нас був гучний корупційний скандал, коли главу міста заарештували і посадили за багатомільйонну хабар. Ось такий неприємний факт.Продовжуємо тему екстрим-парку. Це проект, який по площі займатиме 1000 квадратних метрів. Відкриття відбулося у травні 2013 року. До цього 6 місяців довелося сприяти тому, щоб на цю ідею звернули увагу, а головне   знайшли фінансування. І тепер у хлопців з'явилася можливості

Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Діловий світ » Як стати депутатом в 21 рік? Інтерв'ю з Олександром Куриленко