Агентство нерухомості — 4 корисних ради за вибором + огляд ТОП-5 компаній з надання послуг

Як працюють агентства нерухомості? Як перевірити і вибрати гарне агентство нерухомості за відгуками? Як розірвати договір з агентством нерухомості?

Привіт всім, хто завітав на сайт ! З вами Денис Кудерин.

Сьогодні ми поговоримо про агентствах нерухомості. Тисячі людей щодня продають, купують, знімають і здають в оренду житло – сприяння професійних агентів допомагає зробити це швидко, безпечно і з вигодою для бюджету.

У минулому році я продавав квартиру своєму матері і набив чимало гуль поки знайшов недобросовісних ріелторів та уклав з ними договір. У цій статті я хочу поділитися своїм досвідом з вами.

А тепер – докладно по кожному пункту.

Агентство нерухомості

Зміст
  1. Що таке агентство нерухомості і чим воно займається?
  2. Які надають послуги агентства нерухомості – ТОП-5 основних послуг
  3. Як працюють агентства нерухомості – 6 основних етапів
  4. Як укласти договір з агентством нерухомості – покрокова інструкція для новачків
  5. Де можна отримати послуги агентства нерухомості – огляд ТОП-5 компаній
  6. Як вибрати гарне агентство нерухомості – ТОП-4 корисних ради
  7. Висновок

1. Що таке агентство нерухомості і чим воно займається?

Операції з нерухомістю – справа копітка і непроста. Якщо вам потрібно продати, купити або зняти житло, і ви хочете зробити це максимально безпечно і вигідно для своєї кишені, скористайтесь професійною допомогою зверніться в агентство нерухомості, яке надасть вам кваліфіковані посередницькі послуги.

Сьогодні самостійними маніпуляціями з нерухомістю займаються одиниці. Операції через посередників – більш цивілізований і надійний спосіб, особливо у великих містах.

Переваги звернення в агентство досить численні:

  • ви не втрачаєте час на самостійний пошук варіантів;
  • за юридичною стороною угоди стежить агент;
  • ви не ведете переговори з потенційними покупцями (продавцями), вам не потрібно відповідати на численні телефонні дзвінки;
  • ви не витрачаєте на рекламу і просування об'єкта при продажу.

Читайте статтю за близькою тематикою – «Ріелторські агентства».

Агент з нерухомості – не просто щасливий продавець, як вважають деякі. Професійний працівник агентства веде угоду від нульової стадії до фіналу – передачі квартири від покупця до продавця.

При цьому фахівці компанії або сам агент ретельно стежать за юридичною чистотою операції, гарантуючи своїм клієнтам безпеку і спокій.

Є агентства, спеціалізація яких – продаж, купівля та оренда комерційної нерухомості. Є контори, які займаються виключно елітною нерухомістю. Але більшість компаній – універсальні і займаються всім підряд, аж до допомоги при оформленні нерухомості у спадщину і сприяння в іпотечному кредитуванні.

Більше подробиць про функціях і методах роботи співробітників агентств нерухомості ви знайдете в публікації «Послуги ріелтора».

У кожному місті працюють десятки великих і дрібних компаній, що займаються операціями з нерухомістю. В умовах хронічної економічної кризи попит на сприяння таких контор, природно, падає, але це не заважає агентствам розвиватися, просувати свої послуги та навіть придбати на гроші компанії квартири в новобудовах з метою подальшої реалізації.

Приклад з життя

У місті Новосибірську, де я проживаю, дуже популярна точкова забудова. Висотки ростуть як гриби на будь-якому клаптику вільного простору. Часто в новому зданому в експлуатацію будинку до 50% квартир вже заздалегідь викуплено великими конторами для подальшого перепродажу.

Агентства, безумовно, допомагають населенню вирішити житлове питання, але не забувають про свою вигоду. Відносно висока вартість посередницьких послуг – істотний мінус співпраці з конторами.

Втім, у клієнта завжди є альтернативні варіанти – зайнятися угодою самостійно або найняти приватного ріелтора.

2. Які послуги надають агентства нерухомості – ТОП-5 основних послуг

Великі компанії – це цілі корпорації з численним штатом працівників і розгалуженою структурою. Відомі фірми мають десятки філій в одному місті і представництва в інших регіонах.

Розглянемо, чим конкретно займаються контори – вивчимо основні послуги, які вони надають.

Послуга 1. Купівля квартир

На самостійні пошуки квартири, яка підходить вам по розташуванню, метражу та вартості можуть піти місяці, а то й роки. Агентство значно прискорить процес.

Звернувшись в компанію, клієнт отримує:

  • персонального агента – професійного ріелтора;
  • доступ до бази нерухомості;
  • юридичну підтримку;
  • офіційний договір, що гарантує конфіденційність та якість надаваних послуг.

Алгоритм роботи з агентством наступний: ви дзвоните в фірму або звертаєтеся через сайт, отримуєте безкоштовну консультацію по вашому питанню і укладаєте угоду з компанією.

Придбання квартири – ризикована і серйозна процедура. На кону стоять великі гроші. Тому операція потребує професійного юридичного та адміністративного супроводження. Особливу складність представляють собою операції з нерухомістю на вторинному ринку житла.

Ріелтори гарантують клієнтам захист і повноцінне дотримання їх інтересів. Агенти подбають про оформлення документів, проконтролюють рух паперів на всіх етапах операції.

Про те, як продати комерційну нерухомість, на ресурсі є окрема стаття.

Послуга 2. Обмін квартир

безліч Варіантів обміну: люди хочуть поміняти велику квартиру на дві маленьких, житло в центрі міста на будинок в передмісті, однокімнатну квартиру на двокімнатну з доплатою і т. д. Існують складні варіанти обміну, реалізувати які під силу тільки агентам з багаторічним стажем роботи.

При цьому угоди не обмежуються об'єктами, розташованими в одному місті. Іноді власникам потрібно здійснити міжміський, а то і міжнародний обмін. Провернути таку операцію самостійно практично неможливо, а ось досвідчена компанія з розгалуженою мережею філій по всій країні впорається з цим швидко і грамотно.

Послуга 3. Операції по оренді житла

Якщо ви хочете зняти квартиру, то контора допоможе і в цьому питанні. Вам допоможуть орендувати житло в будь-якому районі міста, на будь-який термін, за будь-яку ціну.

Які надають послуги агентства нерухомості

Правда, за послуги посередників доведеться викласти місячну суму оренди, але зате угода буде цілком законною, а ваші права будуть належним чином захищені.

На нашому порталі є докладний матеріал про те, як швидко і вигідно здати квартиру.

Послуга 4. Терміновий викуп квартир

Продати квартиру через агентство ще швидше, ніж купити. При цьому вам запропонують найвигіднішу ціну, відповідну поточної ринкової ситуації.

Схема термінового викупу наступна:

  • продавець отримує від агентства 75-85% від ринкової вартості протягом кількох діб;
  • залишок повертається після того, як контора знайде конкретного покупця на вашу житлоплощу.

Є й інший варіант – ви самі призначаєте суму передоплати (вона повинна бути менше реальної ціни), залишилися гроші вам повертають протягом місяця. Зазвичай за цей термін агентству вдається реалізувати об'єкт на вигідних умовах. Комісійні віднімаються з остаточної суми.

Читайте докладну статтю по цій темі – «Викуп нерухомості».

Послуга 5. Управління продажами

Кожне агентство пропонує користувачам повний спектр послуг, спрямованих на грамотне управління продажами. Спеціальний відділ займається пошуком і залученням потенційних покупців і клієнтів.

Співробітники організовують повномасштабні рекламні кампанії з метою надання інформації про товари і послуги всім учасниками ринку нерухомості. Фірми просувають себе в ЗМІ, через інтернет, телебачення і зовнішню рекламу.

3. Як працюють агентства нерухомості – 6 основних етапів

Отже, агентства – це структуровані організації, що діють за відпрацьованими і ефективним схемами.

Розглянемо етапи роботи компанії з об'єктами реалізації.

Етап 1. Збір інформації про нерухомості

Компанія скуповує бази даних про продавців, покупців і орендодавців. В кожній позиції вказані короткі відомості: ім'я, контакти, бажана вартість, географічне розташування, кількість кімнат, поверх та інша важлива інформація.

Такі бази кожне агентство постійно поповнює: чим крупніше фірма, тим більшою інформацією вона оперує.

Етап 2. Розподіл зібраної інформації серед співробітників

Далі роздруківки з контактами розподіляються серед агентів. Ті починають телефонувати за вказаними номерами, збираючи додаткові відомості про ціну та умови.

Етап 3. Розміщення реклами про продаж або оренду нерухомості

Після цього готові оголошення клієнтів публікуються на сайті агентства, ЗМІ або спеціальних бюлетенях. Завдання агента – дати якомога більш повні відомості про об'єкт і постійно перебувати на зв'язку, очікуючи дзвінків або повідомлень в чаті від потенційних клієнтів.

Етап 4. Переговори з потенційними клієнтами

Наступна стадія – переговори. Якщо знайшлися охочі, їх треба «обробити» таким чином, щоб з потенційних клієнтів вони стали реальними покупцями. Їм потрібно продемонструвати варіанти, показуючи вигідні боку об'єктів і приховуючи недоліки.

Етап 5. Підготовка документів

В ідеалі клієнту потрібно лише передати документи ріелтора. Агент самостійно займається їх аналізом та перевіркою. Чим досвідченіший компанія, тим швидше проходить «паперовий» етап. У професійних агентів є свої способи прискорити роботу з документами.

Етап 6. Укладення договору

Обов'язкова стадія – укладання договору. У цьому документі детально вказані права та обов'язки агента по нерухомості, а також розмір майбутніх комісійних. В угоді обов'язково має бути пункт про відповідальність сторін у разі порушення умов договору.

Щоб було зрозуміліше, оформимо етапи роботи агентства у вигляді таблиці:

Етапи Особливості та нюанси
1 Збір інформації Пошук відомостей про об'єкти – найважливіша стадія роботи кожного агентства
2 Розподіл відомостей про об'єкти нерухомості Чим досвідченіше агент, тим більш ліквідні і перспективні об'єкти йому дістаються
3 Розміщення реклами Чим більша агентство, тим більше у нього можливостей для ефективної реклами
4 Переговори На цій стадії важливі навички спілкування і знання техніки продажів
5 Підготовка документації На цьому етапі важливо простежити за юридичною чистотою операції
6 Укладення договору Без договору не працює жодне офіційне агентство

4. Як укласти договір з агентством нерухомості – покрокова інструкція для новачків

Люди, які ніколи раніше не продавали, не купували, не знімали квартиру, не в курсі всіх складнощів і особливостей такої операції. Новачки намагаються заощадити на послугах посередника, вибираючи агентства за принципом «чим дешевше, тим краще».

Як укласти договір з агентством нерухомості

В корені невірний підхід. За найнижчими тарифами працюють або стажисти, або непрофесіонали. Намагаючись заощадити на послугах ріелтора, ви в кінцевому підсумку програєте – купіть зовсім не те, що хотіли, за неадекватну ціну.

Щоб цього не сталося, слідуйте нашій інструкції.

Крок 1. Визначаємося з характером угоди

Вирішіть для себе, чого саме ви хочете. Правильно поставлене завдання – запорука її успішного вирішення. Визначтеся також з сумою, якою ви володієте. Якщо ви збираєтеся брати житло в кредит, потрібно відразу донести цю думку до співробітників агентства.

Крок 2. Вибираємо агентство нерухомості

Вибирати компанію треба тверезо і осмислено, як супутника життя. Квартири купуються на десятиліття, а то й на все життя, тому всі ваші рішення мають бути виваженими. Навіть якщо ви всього лише орендуєте житло, від його якості багато в чому залежатиме ваш рівень життя в найближчі місяці, а то й роки.

Критерії вибору компанії наступні:

  • досвід роботи на ринку;
  • наявність професійного сайту;
  • кількість філій компанії в місті;
  • рівень ріелторів;
  • репутація фірми.

Якщо вам потрібно купити комерційну нерухомість або придбати/продати елітну квартиру – звертайтеся в спеціалізовані компанії, які мають досвід роботи саме в таких угодах.

Крок 3. Консультуємося з юристом

Якщо ви дійсно зацікавлені безпекою своїх фінансів і майна, краще заздалегідь передбачити всі юридичні питання, що стосуються угоди.

У мережі працює професійний сайт Правовед.ги, на якому всі бажаючі можуть отримати платні і безкоштовні консультації юристів та адвокатів. Портал влаштований таким чином, що гонорари призначають користувачі, а не самі фахівці. Прості питання, які потребують поглибленого вивчення, вирішуються юристами сайту безкоштовно.

Правознавець телефони

запитання можна поставити прямо на головній сторінці ресурсу. Вже через 15-20 хвилин ви отримаєте перший відповідь. Сайт працює у цілодобовому режимі. У спеціальних розділах можна відшукати вузьких фахівців з усіх галузей права, в тому числі – з житлових питань.

Так що сміливо заходимо на сайт Правознавець.ру і оперативно вирішуємо юридичні питання.

Крок 4. Оплачуємо послуги

Вартість послуг агентів залежить від безлічі факторів.

Перерахуємо деякі з них:

  • ціна об'єкта і його ліквідність;
  • характер угоди;
  • обсяг наданих послуг;
  • внутрішня цінова політика компанії.

В середньому агентство бере з клієнта від 2 до 8% від суми угоди. Якщо мова йде про оренду, то плата фіксована – зазвичай це 100% від місячної вартості.

Крок 5. Укладаємо договір

Найважливіший етап для клієнта. В угоді детально розписані завдання та обов'язки агентства і конкретного фахівця, з яким ви працюєте.

Обов'язково зверніть увагу на пункт про розірвання договору. Такий пункт дасть вам право забрати назад свої гроші, якщо агент порушить умови контракту чи ви будете незадоволені результатом співпраці.

Але врахуйте, що договори укладаються професійними юристами ріелторських компаній, тому враховують, в першу чергу, корпоративні інтереси.

В кожному договорі повинні обов'язково бути присутніми такі пункти:

  • перелік надаваних послуг;
  • терміни дії угоди;
  • відомості про вартість об'єкта нерухомості (при продажу);
  • реквізити обох сторін;
  • список доданих документів;
  • відповідальність агентства і клієнта;
  • умови розірвання договору.

Кожен пункт детально розшифровується. Наприклад, в переліку послуг обов'язково перераховуються всі послуги, які фірма зобов'язана надати покупцю/продавцю/орендарю.

5. Де можна отримати послуги агентства нерухомості – огляд ТОП-5 компаній

Вибір професійного посередника – захід відповідальне. Щоб полегшити роботу нашим читачам, ми підготували огляд найбільш надійних і перевірених компаній Москви і області. Звертаємо увагу, що багато з представлених агентств нерухомості мають представництва в інших містах РФ.

1) МДБН

МДБНАбревіатура розшифровується як «Московська Міська Служба Нерухомості». Стаж роботи компанії на житловому ринку – більше 20 років. Якісні професійні послуги приватним та корпоративним клієнтам – продавцям, покупцям, орендодавцям.

Агентство чудово орієнтується в сучасних тенденціях ринку, гарантує юридичну надійність угод, низькі тарифи для користувачів. У штаті тільки професійні і досвідчені працівники з великою кількістю закритих контрактів.

МДБН допоможе клієнтам оформити іпотечний кредит на пільгових умовах. На сайті компанії можна проконсультуватися з оператором в онлайн-режимі.

2) Інком

ІНКОМСтолична компанія з філіями в безлічі міст . 25 років на ринку нерухомості. Допоможе з продажем, купівлею та обміном житла. Сприяє в отриманні іпотеки в найбільших банках країни. Крім ріелторської діяльності, займається будівництвом малоповерхових житлових комплексів в Підмосков'ї і Красноярському Краї.

«Інком» контролює приблизно третю частину столичного ринку нерухомості. Має 40 повноцінних офісів в країні і понад 1000 професійних агентів в штаті.

3) Простір

ПростірАгентство працює з 2000 року. Один з лідерів московського ринку нерухомості. Проводить операції купівлі-продажу, обміну, оренди. Працює з комерційною нерухомістю. У списку переваг компанії – надійність, оперативність, суворе дотримання юридичного аспекту.

На сайті представлені зразки договорів, інформація по податках і типами житла, списки необхідних документів. Користувачам доступні безкоштовні консультації з юристами та агентами.

4) Міель

МіельНайстаріше в РФ агентство нерухомості. Агенти компанії гарантують купівлю, продаж, оренду та здачу житла на максимально вигідних умовах. Фірма допоможе придбати або орендувати офіси та інші комерційні приміщення в і області.

Інформаційна база «Міель» — одна з найбільших у столиці. В каталозі відображені всі сегменти ринку. Організація активно розвиває франчайзингову мережу – тільки у відкрито 120 офісів, що діють за єдиним стандартом.

5) ЦІАН

ЦіанЦентральне Інформаційне Агентство Нерухомості має найбільшу базу даних, яка щодня поповнюється актуальними пропозиціями. Через сайт компанії можна купити, продати, зняти квартиру, офіс, заміський будинок, дачу, земельну ділянку.

Бажаючі можуть занести в каталог свою пропозицію. Користуватися сайтом можна через додаток для мобільних пристроїв.

6. Як вибрати гарне агентство нерухомості – ТОП-4 корисних ради

А тепер кілька порад, як вибрати надійного посередника для вирішення житлового питання.

Порада 1. Прислухайтеся до рекомендацій знайомих

Хороших ріелторів, як сімейних лікарів, краще всього шукати за рекомендаціями друзів і знайомих.

Як вибрати гарне агентство нерухомості

Серед вашого близького кола напевно є люди, які вже продавали, купували або знімали житло. Прислухайтеся до їхніх порад, починаючи пошуки агентства.

Не рекомендуємо занадто довіряти відгуками в мережі. Як позитивні, так і негативні думки можуть бути написані на замовлення в цілях реклами і антиреклами відповідно.

Порада 2. Вибирайте відомі агентства нерухомості

Чим відоміша компанія, тим менше шансів, що вам нададуть неякісні посередницькі послуги. Повномасштабні рекламні компанії, які проводять агенції, свідчать про фінансову стабільність і довгострокових планах організації.

Великі фірми постійно взаємодіють з медіа, використовуючи всі доступні канали просування послуг. Якщо назва агентства на слуху, якщо його послугами постійно користуються тисячі клієнтів, вам варто звернути на нього увагу.

Порада 3. Вивчіть сайт компанії

Солідні агентства мають відповідний сайт.

Ознаки якісного ресурсу:

  • лаконічний і виразний дизайн;
  • наявність всіх необхідних розділів за типом нерухомості, характеру угоди і іншими параметрами;
  • зручна навігація;
  • наявність професійних аналітичних статей про нерухомості;
  • наявність онлайн-чату з потенційними клієнтами.

І звичайно, сайт не повинен зависати, пропадати, часто міняти домен і відсилати користувача на інші сторінки.

Порада 4. Визначте стаж роботи агентства

Зрозуміло, що робота зі старожилом ринку переважно співпраці з компанією-одноденкою, які б вигідні пропозиції вам не обіцяла остання. Якщо фірма працює більше 10-15 років – це ознака грамотного керівництва, фінансової стабільності і продуманого стратегічного плану розвитку.

Рекомендуємо до перегляду цікавий ролик, в якому юрист великого агентства пояснює переваги компаній перед приватними маклерами.

7. Висновок

Отже, друзі, прийшла пора зробити висновки і підвести підсумки. Звернення в агентство нерухомості – дійсно вигідний та швидкий спосіб вирішення житлового питання. Головне – це вибрати професійного посередника, який подбає не тільки про своїх, але і про ваших інтересах.

Ми бажаємо читачам успіху в операціях з нерухомістю! Будемо раді, якщо ви оціните і прокоментуєте цю статтю. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Агентство нерухомості — 4 корисних ради за вибором + огляд ТОП-5 компаній з надання послуг