Як здати квартиру — покрокова інструкція по здачі квартири в оренду на тривалий термін без посередників або через агентство + професійна допомога у здачі квартири в оренду

Як правильно здати квартиру без посередників? В чому особливості здачі квартири в оренду через агентство? Скільки я зароблю, якщо здам квартиру або кімнату на тривалий термін?

Привіт всім, хто заглянув на вогник! На зв'язку експерт популярного інтернет-журналу    Денис Кудерин.

Сьогодні ми поговоримо про те, як грамотно, безпечно та вигідно здати квартиру. Стаття буде корисна всім, у кого є додаткова нерухомість, на якій ви хочете зробити свій невеликий бізнес.

В кінці статті вас чекає гарантований бонус – огляд найбільш надійних в Україні компаній, які допоможуть здати в оренду житло на вигідних для його власника умовах.

Здати квартиру

Зміст
  1. Здача квартири в оренду як бізнес
  2. Як знайти порядних квартирантів – 4 перевірених способу
  3. Як здати квартиру без посередників на тривалий термін – покрокова інструкція для новачків
  4. Професійна допомога при здачі квартири в оренду – огляд ТОП-5 агентств нерухомості
  5. До чого слід бути готовим – 4 головних ризика для орендодавця
  6. Висновок

1. Здача квартири в оренду як бізнес

Якщо у вас є квартира, крім тієї, в якій ви проживаєте, і ця житлоплоща простоює, з'їдаючи гроші на утримання, ви завжди можете перетворити її в джерело додаткового заробітку.

При цьому вам доведеться потрудитися лише на початковому етапі – готуючи об'єкт до здачі в оренду і займаючись пошуками мешканців. А потім вашим завданням стане лише своєчасне отримання регулярної орендної плати. Ідеальний приклад пасивного доходу – «ми сидимо, а грошики йдуть».

Правда, відстежувати стан квартири, вчасно усувати несправності та поломки, контролювати рівень лояльності мешканців періодично все ж доведеться. Але при бажанні можна делегувати і цю частину роботи компанії з управління нерухомістю.

При такому розкладі можна здати квартиру і виїхати за кордон, в село до дідуся для постійного проживання. Всі орендні турботи перейдуть у такому разі до довіреній особі, а вам залишиться лише знімати гроші з рахунку і витрачати їх на свій розсуд.

Про те, що таке професійне управління нерухомістю, читайте в окремій статті.

Головне в справі оренди квартири – правильно оцінити прибутковість цього підприємства. Здаючи нерухомість в тимчасове користування, потрібно врахувати всі чинники, які так чи інакше можуть вплинути на вартість ренти: тільки в цьому випадку ви зможете призначити адекватну ринкову ціну на оренду.

І ще потрібно заздалегідь визначитися, чи ви будете діяти самостійно або залучите до процедури професійних ріелторів. Обидва варіанти мають свої плюси і мінуси.

Основне правило таке: якщо здати квартиру треба прямо зараз – ви їдете, вам терміново потрібні гроші – краще залучити агентів з надійної ріелторської компанії або приватного ріелтора з бездоганною репутацією. Якщо час терпить, дійте самостійно. Єдина умова – у вас має бути хоча б мінімальний досвід в операціях з нерухомістю.

І ще один важливий нюанс – потрібно вміти розбиратися в людях. Вам доведеться самостійно вирішувати, надійний обраний вами мешканець або варто пошукати іншого кандидата.

Помилок допускати не можна: непорядна орендар – це несвоєчасні виплати або повна відсутність таких, псування майна, скарги сусідів, повені і пожежі, можливо, навіть дзвінки в поліцію. Вам це треба?

У таблиці представлені основні переваги та недоліки самостійної здачі квартири і з допомогою посередника:

Спосіб оренди Плюси (+) Мінуси (  )
1 Через фірму Налагоджений механізм пошуку клієнтів, ефективна реклама, грамотне оформлення договору оренди Клієнтів вибирає компанія – агенти не завжди ретельно перевіряють кандидатів
2 Самостійно Ви контролюєте всі етапи процесу і здаєте об'єкт на своїх умовах Ризик нарватися на шахраїв, великі витрати часу і сил

Про те, як працюють агентства нерухомості, на сайті є докладний матеріал.

2. Як знайти порядних квартирантів – 4 перевірених способу

На порядних, тверезих і ввічливих квартирантів розраховує кожен власник житла, але далеко не всім дістаються саме такі орендарі. Іноді виходить з точністю до навпаки – мешканці набиваються безгрошові, безробітні, безвідповідальні нечупари, які роблять все, щоб ваша віра в гуманізм остаточно звалилася.

Такі орендарі не платять вчасно, не прибирають у квартирі, не закривають крани у ванній, люблять по кілька днів поспіль не відповідати на дзвінки, сваряться з сусідами, водять на квартиру компанії друзів з 20 осіб, пропалюють сигаретами ваш улюблений диван... список можна продовжити.

Де знайти лояльних, скромних і пунктуальних орендарів? Такі люди трапляються скрізь, потрібно тільки вміти їх вибирати із загальної маси кандидатів.

Перше правило відбору мешканців – з ними потрібно розмовляти. Не соромтеся задавати каверзні питання. З'ясуйте про кандидатів все, починаючи від причин, за яким вони шукають житло і закінчуючи зразковим розміром доходів.

А тепер про те, якими способами можна знайти квартирантів.

Спосіб 1. Серед друзів і знайомих

Це самий безпечний і необтяжливий варіант. Хороші знайомі будуть трепетно ставитися до вашого майна і постараються не підводити вас з оплатою.

Правда, є небезпека, що такі орендарі будуть використовувати ваші близькі стосунки в своїх цілях. Крім того, з друзями рідко полягає офіційний договір, а значить, ваша угода буде триматися виключно на «чесному слові».

Тому раджу заздалегідь визначити пріоритети і домовитися, на яких принципах будуть базуватися ваші взаємини.

Спосіб 2. Через Інтернет

Безсумнівна перевага такого способу – найширше охоплення аудиторії. Розмістіть своє оголошення на безкоштовному майданчику, додавши до тексту якісні фотографії об'єкта, і чекайте дзвінків на телефон або скайп.

Як знайти порядних квартирантів

Інтернет дасть вам можливість зв'язатися з сотнями охочих. Вам залишиться тільки вибрати підходящу кандидатуру з великого списку бажаючих.

Недолік в тому, що на зв'язок будуть виходити не тільки самі орендарі, але й посередники з агентств.

Спосіб 3. за Допомогою оголошень у газетах

Газети все ще залишаються джерелом інформації для певних верств населення. Якщо ви віддаєте перевагу діяти по–старому - у добрий шлях. Розміщуйте оголошення, чекайте, відповідайте на дзвінки, зустрічайтеся з потенційними орендарями.

Спосіб 4. З допомогою агентств нерухомості

Найбільш цивілізований варіант. Головний плюс – економія часу і нервів. Пошук кандидатів, переговори, показ житлоплощі – всі ці етапи бере на себе професійний агент. При цьому платити за послуги ріелтора будете не ви, а квартиронаймач.

У чому підступ? Оскільки агентства нерухомості – комерційні, а не благодійні організації, головна мета кожного ріелтора – скоріше отримати свої комісійні. Тобто агент не буде прискіпливо придивлятися до кандидатів.

Є й такі ріелтори, які будуть готові здати вашу житлоплощу хоч чорта з рогами, лише б закрити угоду, взяти 100% місячної плати з орендаря і забути про вас назавжди.

Як з цим боротися? Складати договір, що передбачає відповідальність ріелтора, і співпрацювати з компаніями, що мають бездоганну репутацію.

Про те, як грамотно взаємодіяти з ріелторськими агентствами, читайте докладну публікацію на нашому сайті.

3. Як здати квартиру без посередників на тривалий термін – покрокова інструкція для новачків

Тим, хто ніколи не передавав своє нерухоме майно в чужі руки, здається, що в цій процедурі немає нічого складного. Знайшов квартиранта, підписав папери, і стрижи купони – отримуй собі регулярну плату в призначений термін.

Змушений розчарувати – щоб грамотно здати квартиру, потрібно знати деякі нюанси і діяти по заздалегідь складеному плану.

Крок 1. Готуємо квартиру до здачі

не йдеться про капітальний ремонт, якщо в ньому відсутня потреба, але косметичні процедури провести безперечно варто. Як і замовити професійний клінінг квартири. Можна, звичайно, зробити прибирання самому, якщо є бажання і відповідні навички.

Крім того, варто привести в повний порядок:

  • сантехнічні системи;
  • електропроводку;
  • побутові прилади і меблі, якщо такі є;
  • дверні замки;
  • систему опалення.

У квартирі не повинно бути нічого зайвого і особистого. В цьому питанні дотримуйтеся позиції розумного мінімалізму.

Крок 2. Визначаємо вартість оренди

Неадекватна оцінка об'єкта – поширена помилка власників. Якщо призначите занадто високу плату, квартира буде простоювати, а ви – втрачати можливі прибутки. Надмірно низька ціна – це теж щомісячні втрати плюс неприємне відчуття, що ви залишилися в дурнях.

Як бути? Витратити час на вивчення ринку або викликати професійного оцінювача. Якщо ви збираєтеся здавати об'єкт на роки, другий варіант кращий. Заплатите фахівця один раз, зате будете знати його реальну орендну вартість.

На цей показник впливають десятки чинників:

  • місце розташування;
  • наявність інфраструктури;
  • загальний стан будівлі;
  • площа і кількість кімнат;
  • наявність балкона;
  • контингент сусідів;
  • стан об'єкта;
  • сезон;
  • загальна ситуація на ринку житла вашого міста.

Про те, які нюанси має оренда об'єктів з вищої цінової категорії, читайте в статті «Елітна нерухомість».

Крок 3. Шукаємо орендарів

Де шукати, я вже розповів вище. Тут зауважу, що хоча пошук кандидатів – найважливіша стадія процесу, зациклюватися на ній не варто. Ідеальні на 100% мешканці зустрічаються рідко.

Приклад

Одна моя знайома вийшла заміж і переїхала на квартиру до чоловіка. Свою «однушку» вона вирішила здати і до пошуку орендарів підійшла ґрунтовно. Послідовно їй були відкинуті близько 30 претендентів.

У одних була кішка, інші були занадто молоді й веселі, треті здалися їй недостатньо забезпеченими і т.і. В результаті пошук орендарів затягнувся на багато місяців, а знайома втратила сон, спокій і мало не посварилася з новим чоловіком.

Універсальна порада – віддавайте перевагу сімейним парам, в яких обоє працюють і мають стабільну зарплату.

Крок 4. Домовляємося про зустріч і показуємо квартиру

Перш ніж домовлятися про показі, проведіть попередню бесіду, задайте здобувачеві контрольні питання. Якщо у відповідях вас щось насторожує, не ризикуйте – скажіть прямо: «вибачте, але ваша кандидатура мені не підходить».

На зустрічі поговоріть з потенційним квартиронаймачем вдруге. Якщо позитивне враження – ведіть і показуйте.

Крок 5. Збираємо документи

Орендарі теж не ликом шиті. Вони повинні бути впевнені в чистоті угоди і вашій порядності. Тому зберіть документи на випадок, якщо мешканець вимагати їх пред'явити.

В обов'язковий пакет входять:

  • паспорт (можна копію);
  • свідоцтво про право власності на житло;
  • квитанції, що підтверджують відсутність боргів по ЖКГ.

Якщо в квартирі прописаний хтось, крім вас, знадобиться також письмова згода цих людей на здачу квартири в оренду.

Крок 6. Укладаємо договір

Здавати квартиру можна неофіційно і офіційно. У першому випадку ви будете отримувати більше (не буде відраховуватися 15-20% податку), але зате у вас не буде жодних гарантій збереження свого майна.

Договір – свідоцтво цивільно-правових відносин між сторонами. Це ваша страховка на випадок, якщо виникнуть конфлікти, непорозуміння і суперечки. Відсутність угоди може стати інструментом тиску з боку орендаря – мовляв, ти не отчисляешь з оренди податку, значить, і виплат можеш почекати.

У договорі обов'язково прописуються умови, на яких ви здаєте квартиру, строки внесення щомісячної плати, сума першого авансу, якщо такий має місце. Окремі пункти стосуються збереження вашого майна, відповідальності сторін у разі порушення угоди, умов дострокового розірвання договору.

Наприклад, при скарги сусідів на шум власник має право виселити мешканців протягом 3 днів або тижнів без відшкодування орендної плати.

Крок 7. Отримуємо передоплату

Угода влаштовує обидві сторони, всі задоволені і посміхаються. Залишилося тільки отримати передоплату – це і буде початком тривалого взаємовигідного партнерства. Всі фінансові розрахунки бажано оформляти документально. Щоб не було: «а я ж вам платив на тому тижні, ви що забули?» «як ще 2000, я ж повну суму віддав?».

Якщо ви сумніваєтеся у своїх силах або якісь моменти вам не зрозумілі, краще прояснити їх заздалегідь. Скористайтеся перевагами сучасних цифрових технологій – отримаєте консультацію онлайн від професійних юристів на ресурсі uristy.ua.

З ресурсом співпрацюють тисячі кваліфікованих фахівців всіх галузей права, в тому числі – юристи з житлових питань. Звернутися до нього можна через чат або по телефонам, вказаним нижче.

[]

Отримати грамотну правову підтримку можна прямо зараз – сайт uristy.ua діє в цілодобовому режимі.

4. Професійна допомога при здачі квартири в оренду – огляд ТОП-5 агентств нерухомості

Обіцяний бонус – огляд п'ятірки найбільш надійних агентств, які допоможуть здати квартиру швидко і безпечно.

1) THE Capital

Найтитулованіше агентство нерухомості України преміум-класу. Наша компанія, заснована в 2018 році в самому серці столиці, випромінює натхнення з європейських стандартів якості обслуговування.

Ми пишаємося тим, що пропонуємо нашим клієнтам унікальний і розкішний досвід у сфері нерухомості. Наша команда складається з висококваліфікованих і професійних експертів, які володіють глибоким знанням ринку і багаторічним досвідом роботи.

Ми прагнемо встановити нові стандарти в індустрії нерухомості, пропонуючи першокласні послуги, індивідуальний підхід і бездоганну репутацію. Наше агентство приділяє особливу увагу кожному клієнту, абсолютно розуміючи їх потреби і бажання.

Ми пропонуємо широкий спектр послуг, включаючи продаж елітних житлових приміщень, представництво інтересів клієнтів при купівлі комерційної нерухомості, консультації з інвестицій та управління нерухомістю, а також оренду преміум-класу.

Наше агентство має вражаючий портфель розкішних нерухомості в престижних районах Києва. Ми співпрацюємо з провідними забудовниками та власниками нерухомості, щоб запропонувати нашим клієнтам найпривабливіші та ексклюзивні варіанти.

Це не тільки надійний партнер в угодах з нерухомістю, але і шлях до реалізації Ваших мрій і амбіцій. Ми прагнемо створити елегантну і задовільну атмосферу для наших клієнтів, де кожна деталь важлива і кожна вимога задовольняється.

Довіртеся нам, і ми з готовністю перевершимо ваші очікування, забезпечуючи найвищий рівень сервісу і незабутній досвід в світі нерухомості

2) Агентство нерухомості "Благовіст"

це визнаний лідер ринку, заснований в 1994 році, і є найбільшим агентством нерухомості в столиці.

В даний час" Благовіст " має 8 філій, розташованих в різних районах Києва. Компанія співпрацює з кількома сотнями професійних ріелторів, що надають клієнтам повний спектр ріелторських послуг високого рівня.

Багаторічний досвід успішної роботи на ринку нерухомості, постійне прагнення до високої якості і надійності послуг, професіоналізм наших фахівців і допомога клієнтам у вирішенні повного комплексу питань, пов'язаних з операціями з нерухомістю, зміцнили статус агентства "Благовіст" в якості надійного партнера для найбільших українських та іноземних компаній, безлічі організацій і приватних осіб.

Наша команда постійно стежить за останніми тенденціями на ринку нерухомості, володіє глибоким знанням локальних ринків і має широку мережу зв'язків. Ми прагнемо запропонувати нашим клієнтам найкращі можливості та оптимальні рішення, які відповідають їхнім індивідуальним потребам.

"Благовіст" пишається своєю репутацією, заснованої на довгострокових і взаємовигідних відносинах з клієнтами. Ми цінуємо кожного клієнта і гарантуємо високий рівень професіоналізму, конфіденційність і чесність у всіх наших ділових відносинах.

Незалежно від того, чи потрібна вам допомога у продажу, купівлі або оренді нерухомості, наші досвідчені фахівці завжди готові надати вам кваліфіковану підтримку і керівництво на кожному етапі процесу. Ми прагнемо забезпечити оптимальний результат і задоволення потреб наших клієнтів, роблячи процес угоди максимально зручним і прозорим.

3) FLATPRIME

Етапи співпраці:

3.1) ви залишаєте заявку будь-яким зручним для вас способом.

3.2) Наше агентство пропонує вам компетентну оцінку ринкової вартості об'єкта нерухомості, проводить широке рекламне покриття і знаходить кращі пропозиції на ринку, відповідні вашим потребам.

3.3) у разі, якщо ваше завдання - продаж нерухомості, ми беремо на себе професійну фотозйомку об'єкта, створюємо продає контент і розробляємо сайт-візитку для ефективного представлення вашого об'єкта на ринку.

Вигоди для клієнта:

3.1) комплексне рішення: у вас буде команда досвідчених експертів, які повністю супроводжують угоду, починаючи з моменту отримання заявки і до оформлення права власності та передачі нерухомості. Ми отримуємо свою винагороду тільки за досягнення бажаного вами результату, а не за сам процес.

3.2) компетентність: наші фахівці мають досвід роботи на ринку нерухомості від 3 до 15 років і володіють усіма необхідними знаннями і досвідом для успішного і грамотного виконання угод будь-якої складності.

3.3) надійність: ми застосовуємо передові технології для перевірки об'єктів нерухомості і проведення угод, що дозволяє нам провести юридичну експертизу об'єкта в стислі терміни і прийняти вірне рішення.

3.4) індивідуальний підхід: ми не є мережевим агентством нерухомості, тому ви будете працювати з досвідченим і кваліфікованим фахівцем, а не з тимчасовим стажистом.

3.5) рекомендації: не менше третини клієнтів звертаються до нас за рекомендацією тих, хто вже за допомогою нашого агентства вирішив свої питання з житлом і порекомендував нас своїм знайомим.

Ми пишаємося своєю репутацією надійного і професійного агентства нерухомості, і наша мета-забезпечити вам найвищий рівень сервісу

4) Профі Ріелт

Агентство нерухомості "Профі Ріелт" з гордістю продовжує свою успішну діяльність на ринку нерухомості вже 11 років. Ми щиро віримо, що наша робота не обмежується простим наданням послуг з купівлі або продажу нерухомості. Ми прагнемо зрозуміти та проаналізувати потреби кожного клієнта, щоб забезпечити найкращий результат.

Наш успіх і репутація засновані на нашій неперевершеній команді професіоналів, які пропонують повний спектр послуг "під ключ" на ринку нерухомості. У нашому колективі зібрані досвідчені і кваліфіковані ріелтори, юристи та фахівці з нерухомості, що володіють глибокими знаннями і розумінням поточних тенденцій ринку.

Ми розуміємо, що кожна угода нерухомості унікальна і вимагає індивідуального підходу. Тому ми пропонуємо повний супровід і консультацію на всіх етапах угоди, починаючи від первинного аналізу потреб і пошуку відповідних об'єктів, до укладення угоди і оформлення необхідної документації.

Наша головна мета-забезпечити клієнтам максимальний комфорт, впевненість і надійність у всіх аспектах угоди. Ми прагнемо до високого рівня професіоналізму та якості обслуговування, щоб задовольнити найвибагливіші потреби наших клієнтів.

Якщо ви шукаєте надійного партнера на ринку нерухомості, який перевершить ваші очікування, то агентство нерухомості «Профі Ріелт» готове бути поруч з вами і допомогти вам досягти ваших цілей.

5) Park Lane

Агентство нерухомості Park Lane вже з 2006 року успішно займається нерухомістю в Україні. За цей час наші фахівці провели тисячі угод з продажу та оренди нерухомості в самому серці Києва і його передмістях, задовольняючи запити найвимогливіших клієнтів агентства. Ми пишаємося тим, що нерухомість в Києві є нашою основною спеціалізацією, і наші консультанти володіють глибоким знанням про всі об'єкти, представлені на ринку продажу та оренди в столиці.

Наша команда досвідчених ріелторів надасть вам професійні ріелторські послуги, що відповідають вашим потребам. Ми допоможемо Вам підібрати нерухомість, що відповідає вашим вимогам, а також знайдемо покупців або орендарів для Вашої нерухомості в Києві і його околицях. Ми гарантуємо професійний супровід угоди з нерухомості, забезпечуючи Вам надійність і безпеку.

Сьогодні агентство нерухомості Park Lane представлено мережею з шести філій, розташованих в центральних районах столиці. Наша команда налічує понад 300 ріелторів, які володіють глибокими знаннями ринку нерухомості і готові допомогти вам знайти ідеальну нерухомість в Києві.

Купівля або продаж нерухомості-це відповідальний крок, і для його успішного здійснення найбільш надійно і безпечно співпрацювати з професіоналами вищого класу. Ріелтори агентства нерухомості Park Lane саме такі фахівці, які готові надати вам високоякісні послуги і забезпечити Вас комфортним і успішним досвідом у сфері нерухомості. Ми цінуємо довіру наших клієнтів і прагнемо до їх повного задоволення, тому вибираючи нас, ви робите правильний вибір

5. До чого слід бути готовим – 4 головних ризику для орендодавця

Здаючи квартиру, будьте готові до певних ризиків. Люди ставляться до чужого майна не так трепетно, як до свого.

Ризики орендодавця

Крім того, на житловому ринку функціонує величезна кількість шахраїв, готових поживитися за ваш рахунок.

Перерахуємо основні види ризиків для власників квартир.

Ризик 1. Пошкодження майна

Це найбільш вірогідний ризик при оренді власності. Як правило, разом з житлоплощею господарі здають меблі та побутову техніку. Іноді це дуже цінне майно, яке хочеться отримати назад в цілості й схоронності. Та й оздоблення квартири нерідко коштує великих грошей.

Мінімізувати такий ризик можна двома способами – включити в договір пункт про відповідальність квартирантів за псування майна і застрахувати обробку, меблі і побутові прилади страхової компанії.

Ризик 2. Суборенда

Схема дій шахраїв гранично проста. Вони отримують у вас квартиру і здають її іншим людям на правах господарів. Відомі випадки, коли один орендар здає житло ще 5-10 орендарям – припустимо, гастарбайтерів з Таджикистану – й одержує в підсумку суму, в 2-3 рази перевищує вартість зазначеної в договорі оренди.

Як уникнути: особисто перевіряти, хто живе на квартирі.

Ризик 3. Проживання великої кількості мешканців

Схожа ситуація, тільки відповідальний мешканець не здає квартиру іншим орендарям, а пускає їх до себе жити на безоплатній основі. Це можуть бути друзі, коханки, далекі родичі з Торжка.

Знову ж таки, уникнути цього можна, особисто контролюючи контингент проживаючих у вашій квартирі.

Ризик 4. Протиправні дії орендарів

Непорядні квартиранти можуть вас обікрасти, підпалити, змінити замки в квартирі, продати ваш улюблений диван на Olx. У таких випадках допоможе тільки поліція.

При цьому потрібно буде ще довести, що факт крадіжки або іншого злочину має місце. У цьому може допомогти грамотно складений договір, в якому описано стан квартири на момент здачі й є детальний перелік майна.

Рекомендую подивитися невеликий ролик по темі статті.

Відео: ЯК ПРАВИЛЬНО ЗДАТИ КВАРТИРУ В ОРЕНДУ

Відео: Здаю нерухомість в оренду та не плачу податок. Наслідки? Як здавати нерухомість в оренду

6. Висновок

Отже, друзі, тепер ви в курсі, що здати квартиру – не така вже й проста і безпечна процедура, як може здатися на перший погляд. Однак якщо підійти до цього процесу грамотно і з належною підготовкою, на оренду нерухомості можна стабільно заробляти.

Команда нашого журналу бажає читачам успіху в будь-яких комерційних починаннях! Будемо вдячні за ваші оцінки і коментарі до публікації. До зустрічі!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Як здати квартиру — покрокова інструкція по здачі квартири в оренду на тривалий термін без посередників або через агентство + професійна допомога у здачі квартири в оренду