Ріелторські послуги — 5 корисних порад, як знайти хорошого ріелтора + огляд ТОП-5 компаній з надання ріелторських послуг

Як знайти хорошого ріелтора, якщо я хочу продати квартиру? Скільки коштують ріелторські послуги при продажу квартири? Від чого залежить вартість послуг ріелтора при купівлі квартири?

Привіт, друзі! Вас вітає популярний мережевий журнал ! На зв'язку постійний автор ресурсу – Денис Кудерин.

Сьогодні ми вивчимо актуальну та цікаву тему – ріелторські послуги. Допомога посередника в справі купівлі, продажу або оренди житла може знадобитися кожному. Варто знати заздалегідь, що являють собою послуги ріелтора і навіщо взагалі вони потрібні.

У цій статті я буду ділитися власним досвідом.

А тепер про все по порядку!

Ріелторські послуги

Зміст
  1. Що таке ріелторські послуги?
  2. Скільки коштують послуги ріелтора – огляд факторів, що впливають на вартість
  3. Як знайти хорошого ріелтора – 5 корисних порад
  4. Де знайти хорошого ріелтора – огляд ТОП-5 компаній з надання ріелторських послуг
  5. Як заощадити на послугах ріелтора – 5 перевірених способів
  6. Висновок

1. Що таке ріелторські послуги?

Кожен день в країні тисячі об'єктів нерухомості купуються, продаються і здаються в оренду. Більшість покупців, продавців, орендарів діють через посередників. Самостійні операції з нерухомістю – це клопітно, ризиковано і часто безрезультатно.

З цієї причини люди користуються ріелторськими послугами. Професіонали по операціях з нерухомістю допомагають реалізувати житло швидко, без обману і на вигідних для наймача умовах.

Ріелторські послуги – підприємницька діяльність, яка полягає у посередництві при здійсненні операцій з нерухомістю.

Ріелтор – фахівець, який допомагає купити, продати чи здати в оренду квартиру, будинок або комерційний об'єкт. Іноді ріелторів називають агентами з нерухомості.

Посередник не просто підбирає замовнику найбільш підходящі варіанти, але і супроводжує угоду з нерухомістю до стадії її завершення. Таким чином, це не просто щасливий продавець житла, але і фахівець в юридичних та фінансових питаннях.

Іноді під словом «ріелтор» розуміється не конкретна людина, а ціле ріелторське агентство – організація, що виконує функції посередника або консультанта по операціях з нерухомістю. За свої послуги ріелтори отримують посередницький відсоток або фіксовану оплату.

Всі подробиці про роботу і функції агентства нерухомості ви знайдете у відповідній публікації.

Професійні обов'язки посередників досить великі:

  • підбір варіантів нерухомості для покупця відповідно до його запитів і побажань;
  • аналіз і перевірка документів вибраного об'єкта;
  • ведення переговорів з продавцем з метою добитися більш вигідних умов;
  • дотримання юридичної чистоти угоди;
  • передача передоплати;
  • документальне оформлення угоди купівлі/продажу;
  • організація взаєморозрахунків;
  • передача новому власнику житла;
  • реклама і грамотна презентація об'єкта при продажу житла;
  • пошук покупців і демонстрація їм реалізованої квартири.

Буває, що ріелтор виступає одночасно від імені продавця і покупця. В цьому разі він веде відразу 2 угоди і отримує подвійний гонорар.

Послуги ріелтора потрібні, коли ви бажаєте продати житло, придбати або зняти квартиру, реалізувати комерційну нерухомість. Сьогодні без посередників працюють одиниці: залучення ріелторів – більш цивілізований і надійний спосіб реалізувати або придбати житло.

2. Скільки коштують послуги ріелтора – огляд факторів, що впливають на вартість

Ріелторські послуги надають великі і дрібні агентства нерухомості. Існують також приватні ріелтори – незалежні фахівці, що працюють на себе в форматі ІП.

За свою роботу посередники отримують комісійні, які розраховуються від суми угоди. Конкретної ставки зазвичай немає або вона мінімальна. Ріелтори, які працюють на агентство, отримують за свою роботу 25-75% від гонорару залежно від свого рівня.

Приклад

Припустимо, квартиру продали за 3 млн. Агентство отримало за свої послуги 50 тисяч, з них 12-30 тис. отримує фахівець, який оформив угоду, решта йде в дохід організації.

Відповідно, ріелтор, який виступає сольно, весь прибуток бере собі, але при цьому виконує більший обсяг роботи, оскільки ні юридичної, ні інформаційну підтримку йому ніхто не робить.

Існують вузькі фахівці, що працюють в певних нішах. Такі ріелтори допоможуть, наприклад, купити комерційну нерухомість або орендувати житло студентам.

Розглянемо детально основні фактори, що впливають на вартість ріелторських послуг.

Фактор 1. Ціна об'єкта

Очевидно, що чим вище вартість об'єкта, тим складніше знайти на нього покупця. Ріелтор, звичайно, має доступ до баз даних продавців і покупців для всіх категорій житла, але успіх операції залежить не тільки від наявності інформації.

Скільки коштують послуги ріелтора

Він залежить від уміння посередника вигідно представити об'єкт, підкреслити його достоїнства і приховати недоліки. В залежності від суми угоди проводиться розрахунок комісійних посередника.

Про особливості угод з дорогою нерухомістю читайте статтю «Елітна нерухомість».

Фактор 2. Ліквідність об'єкта

Від параметрів житла залежать такі фактори як терміни пошуку покупців, складність або навпаки, простота оформлення документів.

Тому при розрахунку вартості послуг фахівця обов'язково враховується ліквідність житла, наявність у нього всякого роду обтяжень та інших «доважків».

Про те, як продати комерційну нерухомість, читайте докладну публікацію.

Фактор 3. Перелік послуг, що надаються ріелтором

Якщо операція проста – приміром, тільки покупка конкретного об'єкта, вартість послуг розраховується по мінімуму. А от коли необхідно провести додаткову роботу – скажімо, організувати рекламу або підібрати кілька варіантів для покупця, ціна підвищується.

Якщо ріелтор займається наданням житлових приміщень в найм, то комісія стягується у розмірі 50-100% від місячної вартості оренди.

Свої нюанси розрахунків є при оренді комерційних приміщень. Такі угоди більш складні в юридичному плані, а значить, і вартість посередницьких послуг буде вище.

Фактор 4. Тип оплати

Середня ставка ріелтора в угодах купили/продажу становить від 2% до 7%. Дуже складні операції іноді оцінюються фахівцями в 10% комісійних.

Рідше посередники працюють за фіксовану ставку. Як правило, такий гонорар отримують новачки і стажери в ріелторських агентствах.

У таблиці вплив факторів на вартість послуг представлено більш наочно:

Фактори Вплив на вартість послуг
1 Ціна житла Чим дорожчий об'єкт, тим більше комісія
2 Ліквідність об'єкта Ліквідне житло легше продати, а значить, відсоток посередника буде менше
3 Обсяг роботи Складні угоди з юридичною підтримкою оцінюються вище
4 Тип оплати Досвідчені ріелтори працюють за відсотки, стажисти – за фіксовану плату

3. Як знайти хорошого ріелтора – 5 корисних порад

Ті, хто раніше не продавав, не купував, не здавав в оренду нерухомість, не представляють всіх особливостей і нюансів таких операцій. Тому новачки в житлових угодах намагаються заощадити на посередницьких послугах.

Вони займаються організацією самостійно або наймають недосвідчених агентів, що працюють за мінімальними тарифами. Частіше такий підхід себе не виправдовує і навіть працює в мінус.

Порада: до операцій з нерухомістю слід походити максимально серйозно і вибирати партнери тільки професійних фахівців.

Навіть якщо вам потрібно всього лише здати квартиру на тривалий термін, варто залучити до співпраці досвідченого ріелтора. Так, його послуги коштують грошей, але посередник підбере вам не перший-ліпший, а найвигідніший в довгостроковому плані варіант.

А тепер поради, як знайти надійного і чесного ріелтора.

Порада 1. Відмовтеся від співпраці з ріелторами-одинаками

Непрофесійних працівників на ринку житла предостатньо. Проте в агентствах, які дорожать своєю репутацією, не тримають ріелторів, що працюють за принципом «авось пронесе». Таких працівників звільняють, після чого вони йдуть «у вільне плавання».

Вибираючи «самотнього рейнджера», ви купуєте кота в мішку. Послужний список такого фахівця може виявитися підробленим, а репутація – фікцією.

В агентствах кожного співробітника обов'язково перевіряють на профпридатність. А списки закритих операцій тут, як правило, справжні.

Порада 2. Вибирайте компанію, яка давно представлена на ринку послуг

Очевидно, що досвідчена компанія краще фірми, що відкрилася лише місяць тому. Якщо агентство працює на ринку 10-20 років, значить, воно успішно подолало всі хвилі економічних криз і залишилося на плаву завдяки вірною політиці керівництва.

Але пам'ятайте, що велике агентство – не обов'язково гарне. А нав'язлива реклама фірми на кожному розі – ще не показник якості послуг. Часто у великі організації залучають новачків, у яких нульовий досвід в операціях з нерухомістю.

Порада 3. Уважно вивчайте відгуки клієнтів

Як перевірити професіоналізм ріелтора? В першу чергу, варто вивчити відгуки про співробітника на сайті компанії і на спеціальних форумах.

Врахуйте, що негативні відгуки люди пишуть охочіше, ніж хвалебні. Так що якщо вам попадеться один незадоволений клієнт на десять цілком задоволених, це, швидше, позитивний результат, ніж негативний.

Порада 4. Аналізуйте професіоналізм ріелтора при зустрічі

Особиста зустріч скаже вам більше, ніж всі разом узяті відгуки. Вже по кількох пропозицій буває зрозуміло, хто практикує чесні і ділові стосунки, а хто роздає обіцянки, не підкріплені реальними фактами.

до Речі, вік співробітника – ще не свідчення його професіоналізму. У ріелтори беруть людей до 50 років: може виявитися і так, що працівник, який набагато старший за вас, лише стажист, не закрив жодної угоди.

Як знайти хорошого ріелтора

Досвідченим можна вважати спеціаліста, успішно закрив не менше 20-30 угод купівлі/продажу. Слід звернути увагу і на кількість проектів, який веде ріелтор в даний момент. Професіонал завжди затребуваний: водночас він може займатися 3-5 справами без шкоди для якості.

Порада 5. Прислухайтеся до думки друзів і знайомих

Самий вірний і ефективний варіант. Друзі не будуть вводити вас в оману і розхвалювати агента, роботою якого вони незадоволені.

В ідеалі хорошого ріелтора, як сімейного лікаря, треба шукати саме за рекомендаціями людей, яких ви знаєте особисто.

4. Де знайти хорошого ріелтора – огляд ТОП-5 компаній з надання ріелторських послуг

У кожному місті працюють десятки агентств нерухомості, в яких усі бажаючі можуть найняти ріелтора для будь-яких допустимих законом операцій з житлом.

Щоб полегшити нашим читачам вибір посередника, ми зробили огляд п'яти найбільш надійних і перевірених компаній столичного ринку. Зверніть увагу, що деякі з перерахованих компаній мають філії в інших містах РФ.

1) SB Realty

SB RealtyОдна з провідних компаній свого профілю в столиці. З початку 2000-х агентство допомагає приватним особам і корпоративним клієнтам купувати, продавати, здавати і брати в оренду житлову та комерційну нерухомість.

Тут можна купити житло не тільки в РФ, але і за кордоном, зокрема – в Іспанії. Фірма активно співпрацює з провідними банками – Ощадбанку, ВТБ, Промсвязьбанка. Це допомагає надавати клієнтам вигідні умови по іпотечних кредитах і дає додаткові гарантії безпеки.

2) ІНКОМ

ІНКОМЧверть століття на ринку нерухомості. Допомога у продажу, купівлю, оренду та обмін квартир громадянам та юридичним суб'єктам. Допомога при отриманні іпотеки в найбільших банках країни, вигідні умови кредитування.

Компанія діє на ринку Москви і області. Гарантує юридичну чистоту в будь-яких угодах, завжди враховує інтереси клієнта. У штаті працюють тільки професійні ріелтори, на рахунку яких десятки успішно закритих угод.

3) Октава-Нерухомість

Октава-НерухомістьПродажа, купівля, обмін, приватизація, здача в найм житла в столиці і Московської області. Надійне і успішне агентство, що працює з 1992 року. Надає весь комплекс професійних ріелторських послуг.

Співробітники компанії мають досвід проведення складних з юридичної і фінансової точки зору угод. Незвичайні житлові ситуації і нестандартні об'єкти нерухомості не страшать ріелторів «Октави»: вони беруться за будь-яку справу, якщо можуть допомогти клієнтові вирішити його проблему.

4) МДБН

МДБНМосковська Міська Служба Нерухомості має досвід роботи понад 20 років. Надає якісні професійні послуги продавцям, покупцям, орендодавцям. Фірма добре орієнтується в сучасних тенденціях на ринку нерухомості та коригує свою роботу згідно з віяннями часу. У списку інших переваг – курс на юридичну надійність операцій, низькі тарифи, професіоналізм штатних ріелторів.

Через агентство можна взяти житловий кредит в банку на більш вигідних умовах. На сайті можна задати питання консультанта в режимі онлайн.

5) ЕГСН

ЕГСНЄдина Міська Служба Нерухомості – компанія, створена в 2003 році. У штаті агентства – тільки кваліфіковані і досвідчені ріелтори, які добре орієнтуються в поточній ситуації на ринку нерухомості.

Фірма має бездоганну репутацію в професійних колах і користується популярністю у пересічних користувачів. На рахунку компанії – сотні успішних закритих угод. ЕГСН гарантує своїм клієнтам безпеку, конфіденційність, юридичну чистоту. Всі операції з нерухомістю, що проводяться компанією, в обов'язковому порядку страхуються.

5. Як заощадити на послугах ріелтора – 5 перевірених способів

Розумна економія ніколи не буває зайвою. Ось кілька порад, які допоможуть зберегти кошти при операціях з нерухомістю.

Спосіб 1. Займайтеся пошуками квартири самостійно

Тут немає протиріччя. Якщо ви маєте деякий досвід у продажу або придбання житла, для пошуку варіантів вам не потрібна стороння допомога.

Як заощадити на послугах ріелтора

Запрошувати ріелтора доцільно лише на останній стадії операції, коли потрібна підтримка компетентного в юридичних аспектах особи.

Спосіб 2. Запропонуйте ріелтору виступити в якості консультанта

Якщо залучити спеціаліста не в якості офіційного посередника, а в ролі консультанта, можна непогано заощадити на вартості послуг. Нехай ріелтор тільки підказує, у якому напрямку рухатися, а переговори і угоди ви будете вести самостійно.

Знову ж таки, такий варіант доцільний, якщо у вас є хоча б мінімальні навички в операціях з нерухомістю.

Спосіб 3. Співпрацюйте з приватними ріелторами

Приватні ріелтори беруть менше за свої послуги. Це цілком логічно, адже їм не потрібно віддавати 50-75% агентству. Але такий спосіб не завжди безпечний.

Є ймовірність нарватися на непрофесіоналів або шахраїв, які візьмуть передоплату і сховаються з вашими грошима в невідомому напрямку.

Спосіб 4. Відмовтеся від непотрібних ріелторських послуг

Оскільки основна мета кожного ріелтора – заробити гроші, вони прагнуть по максимуму використовувати «комерційний потенціал кожного клієнта.

Фахівці не пропустять нагоди нав'язати вам додаткові необов'язкові послуги, за які, природно, потрібно буде заплатити. Тому, перш ніж підписувати договір, варто уважно вивчити умови і виключити з угоди непотрібні пункти.

Спосіб 5. Самостійно готує документи

Самостійна робота з документами економить кошти, але підвищує ризик помилок. Ви можете не помітити неточностей або грубих порушень, у підсумку документ на стадії закриття угоди буде визнано недійсним.

Щоб цього уникнути, радимо користуватися професійною правовою допомогою. Зокрема, компанія Правознавець надає юридичні послуги по операціях з нерухомістю всім бажаючим. При цьому неважливо, в якому регіоні ви проживаєте: фірма діє через інтернет.

З цією організацією співпрацюють фахівці всіх напрямків. При цьому користувач сам має право призначити юристу гонорар. Більш того, деякі консультації можна отримати в режимі онлайн абсолютно безкоштовно. Для цього потрібно всього лише зайти на сайт компанії Правознавець.ру, вибрати цікаву для вас галузь права і зв'язатися з фахівцем.

Рекомендуємо подивитися цікавий ролик, в якому професійний ріелтор пояснює, з чого складається вартість послуг агента з нерухомості.

6. Висновок

Отже, друзі, зробимо висновки. Користуватися послугами професійних ріелторів вигідно і доцільно. Ці фахівці економлять ваш час, а іноді і гроші.

Головне – правильно вибрати посередника, який візьме на себе організацію, юридичні та фінансові аспекти вашої угоди.

Команда нашого журналу бажає вам успіху у будь-яких операціях з нерухомістю. Ми будемо вдячні за оцінку статті, відгуки і коментарі.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Ріелторські послуги — 5 корисних порад, як знайти хорошого ріелтора + огляд ТОП-5 компаній з надання ріелторських послуг