Інвестиційні монети — інструкція з купівлі та продажу інвестиційних монет : 7 простих кроків + огляд ТОП-3 компаній, де можна вигідно купити золоті і срібні монети

Навіщо купувати інвестиційні монети? Де купити золоті інвестиційні монети ? Як відбувається продаж срібних інвестиційних монет?

Всім привіт! З вами я, Алла Просюкова, і онлайн-журнал !

Ви вирішили зайнятися інвестуванням. Розглядаєте всі варіанти: цінні папери, Піфи, ПАММ-рахунки, нерухомість, виробництво, вклади.

А чи знайомий вам такий спосіб, як інвестиційні монети? Якщо ні, то читайте мою нову статтю, вона як раз про це!

Ну що, почнемо!

Інвестиційні монети

Зміст
  1. Що таке інвестиційні монети і чим вони відрізняються від колекційних
  2. Навіщо купувати інвестиційні монети — 3 головні причини
  3. Як інвестувати в монети   покрокова інструкція
  4. Де можна придбати інвестиційні монети   огляд ТОП-3 компаній з вигідними умовами співпраці
  5. Як правильно купувати інвестиційні монети — 3 корисні поради

1. Що таке інвестиційні монети і чим вони відрізняються від колекційних

Чули про інвестиційні монети? «Не чули»   скажуть одні! «Звичайно»   скажуть інші! «Це монети з нумізматичних колекцій»   відповідять треті.

Ні, я зараз питаю саме про інвестиційні, а не колекційні монети. Прошу не плутати!

Не знаєте, в чому відмінність? Давайте розбиратися! Почнемо з колекційних.

Колекційні   монети, випущені до пам'ятної дати або якого-небудь значущої події, службовці нумізматичним об'єктом.

Мають обмежений тираж, складний дизайн, рельєфний малюнок. Чеканка, як правило, «пруф» (технологія поліпшеного якості), виготовляються з дорогоцінних і недорогоцінних металів. Їх вартість зростає в основному за рахунок збільшення колекційної цінності самих монет.

У разі, якщо колекційна монета виготовлена з дорогоцінного металу, то на її ціну впливає і зміна котирувань на метал, з якого вона зроблена. Однак ці зміни мають другорядне значення для встановлення її цінності.

Монети такого типу не володіють повним інвестиційним потенціалом через свою досить високу первісної вартості. Інвестувати має сенс тільки в рідкісні пам'ятні екземпляри.

Інвестиційні   монети з високопробних дорогоцінних металів, придбані з метою отримання доходу за рахунок майбутнього зростання вартості золота, срібла та ін

Вони мають спрощений дизайн, проста карбування, однорідну фактуру, великий тираж. Всі ці характеристики дозволяють наблизити їх вартість до вартості матеріалу, з якого вони зроблені. Початкова і основна мета випуску таких монет   служити інструментом інвестування.

Приклад

Інвестиційна монета «Георгій Побідоносець» випускається Банком з 2006 року. Це золота монета з початковим номіналом в 50 рублів. З 2012 року випускається також номіналом у 100 карбованців. Сумарний тираж «Георгія Побідоносця»   максимальний серед російських інвестиційних монет.

Інвестиційна монета Георгій Побідоносець

Розібравшись з основними поняттями, переходимо безпосередньо до питання вкладень в інвестиційні монети.

2. Навіщо купувати інвестиційні монети — 3 головні причини

Чим же так гарні інвестиційні монети і навіщо їх купувати? Ці питання виникають у всіх, хто розглядає можливість такого інвестування.

Є питання   повинні бути й відповіді!

Причин для покупки чимало, я вам розповім про три найбільш значущі.

Причина 1. Можливість зберігати монету в будь-якому зручному місці

Інвестмонети відрізняються компактними розмірами, а значить, у їх власника не виникає проблем зі зберіганням. Для цих цілей підійде домашній сейф, банківська комірка, шафа, шкатулка і т. п. Маючи невелику вагу, вони легко переміщаються в будь-яке місце, не завдаючи клопоту своєму власникові.

Монети надходять у продаж у спеціальних пластикових контейнерах, які захищають їх від пошкоджень, що з'являються при неправильному зберіганні та огляді.

Намагайтеся без необхідності не діставати монети з упаковки. Так ви зможете вберегти їх від пошкоджень, плям, а милуватися своїм багатством можна прямо в капсулі, адже вона прозора!

Причина 2. Доступність покупки і оперативність продажу

Інвестиційні монети доступні для будь-якого охочого. Їх пропонує більшість російських банків. Щоб зробити покупку, досить звернутися з паспортом до кредитна установа і мати в наявності необхідну суму грошей.

Якщо раптом буде потрібно продати монети, то і тут проблем не буде. У РФ є банки, які займаються зворотним викупом. Наприклад, Ощадбанк.

Звертаю вашу увагу: не всі банківські установи зможуть викупити у вас монети. Для здійснення операції, банк повинен мати оцінювача, що спеціалізується в цій галузі.

Купівлею-продажем займаються також профільні компанії, інтернет-магазини, приватні особи. Але такі маніпуляції пов'язані з ризиком нарватися на шахраїв.

Щоб цього не сталося, читайте поради і користуйтеся підбіркою надійних фірм, яку я підготувала для вас в кінці статті.

Причина 3. Відсутність необхідності платити ПДВ

Починаючи з квітня 2011, операції з монетами не обкладаються ПДВ, що дозволяє покупцям економити 18% від їх вартості.

А ось, наприклад, золоті злитки, як і раніше, не звільнені від цього податку, тому інвестування в монети більш привабливо.

В продовження теми рекомендую статтю "Інвестиції в золото".

3. Як інвестувати в монети   покрокова інструкція

Будь-яке інвестування має свої тонкощі, які корисно знати заздалегідь — до того моменту, як ви зробите вкладення.

Я розповім вам про те, як інвестувати в монети і на що необхідно звернути увагу.

Крок 1. Оцінюємо свій фінансовий стан

Перед прийняттям рішення про інвестування в монети, визначте, яку суму ви плануєте вкласти і в які екземпляри. При цьому реально оцініть свої фінансові можливості. Сплануйте будь-яким зручним способом (на папері, на комп'ютері, в спецпрограмах тощо) свій бюджет.

Розпишіть докладно всі доходи із зазначенням суми та періодичність їх надходження, а також усі витрати, як постійні, так і правил від випадку до випадку. Обчисліть суму перевищення доходів над витратами. Заплануйте близько 10% від цієї суми на різні форс-мажорні обставини. Залишилися вільні кошти використовуйте для інвестування.

Якщо ж доходи дорівнюють витратам, або що ще гірше, видатки перевищують доходи, то інвестування доведеться відкласти до кращих часів.

Крок 2. Позначаємо цілі та задачі інвестування

Будь-яке інвестування переслідує якусь мету і вирішує певні завдання.

Найбільш поширені цілі приватних інвесторів:

  • збільшити розмір поточного доходу;
  • накопичити на великі дорогі покупки;
  • забезпечити собі безбідну старість.

Приймаючи рішення придбати інвестиційні монети, відразу подумайте, який дохід від цієї операції і в які терміни хочете отримати.

Якщо вами рухає бажання швидкого отримання прибутку, то я вас розчарую: монети — це довгострокові інвестиції. Такий варіант має сенс розглядати, якщо ви готові чекати віддачі від своїх вкладень в середньому 3-5 років.

Також звертаю увагу, що якщо ваші фінанси дозволяють придбати лише 1-2 монети, то якогось відчутного доходу чекати не доведеться.

Визначайте цілі і завдання вкладень коштів у інвестмонети з урахуванням цих нюансів, вони позбавлять вас від розчарувань.

Крок 3. Вибираємо і купуємо інвестиційні монети

Плануючи покупку, звертайте увагу на величину тиражу обраної монети. Чим він менше, тим дорожче в майбутньому можна її продати. Звичайно, ця рекомендація більшою мірою відноситься до пам'ятних монет, але і на інвестмонети цей фактор також робить деякий вплив.

Не купуйте дрібні монети: витрати на їх виробництво значно збільшують вартість   в середньому на 30%. Експерти рекомендують вкладати в інвестиційні монети вагою не менше 4 грамів.

Як інвестувати в монети

Монети краще купувати у перевірених дилерів. Якщо їх продає банк, це гарантує справжність і якості, хоча часом і не найвигіднішу ціну.

Проте часто кредитні організації роблять хороші знижки на оптові покупки. Слідкуйте за такими пропозиціями, вони допоможуть заощадити.

Крок 4. Стежимо за зміною вартості монет

Банк щодня встановлює ціну (котирування) на інвестмонети. Вони постійно змінюються в залежності від цін на дорогоцінні метали.

Динаміка ціни деяких інвестиційних монет:

Найменування монети Номінал монети Дорогоцінний метал Котирування ЦБ РФ
01.01.2014 01.01.2015 01.01.2016 01.01.2017 09.03.2017
1 «Георгій Побідоносець» 50 руб. золото 10502,15 17 865,26 20 828,98 18 499,68 19 081,90
2 «Георгій Побідоносець» 3 руб. срібло 769,91 1 080,04 1 218,12 1 146,10 1 245,00
3 «Сочі 2014» 3 руб. срібло 1026,54 1 440,05 1 624,16 1 528,13 1 660,00
4 «Сочі 2014» 50 руб. золото 10796,60 18 366,15 21 412,97 19 018,36 19 616,91
5 «Сочі 2014» 100 руб. золото 20990,80 35 707,55 41 631,20 36 975,57 38 139,27

На основі ціни Банку встановлюється ціна у дилерів. Аналізуйте динаміку. Це дозволить підібрати підходящий момент як для купівлі, так і для продажу.

Пам'ятайте: купувати треба в момент падіння цін на вибраний дорогоцінний метал, а продавати — при їх зростанні.

Крок 5. Знаходимо покупця

Якщо ви вирішили інвестувати в монети, то рано чи пізно захочете їх продати і отримати прибуток, заради якої все затівалося.

Основні способи продажу інвестмонет:

  • зворотний викуп банками;
  • здача в ломбард;
  • продаж приватним особам.

У кожного з цих способів є свої плюси і мінуси.

Переваги і недоліки різних способів продажу інвестмонет

Спосіб продажу Плюси Мінуси
1 Кредитна організація Надійність Великий спред
2 Ломбард Швидкість Дешево
3 Приватна особа Договірна ціна Велика ймовірність нарватися на шахраїв

Ознайомтесь уважно з детальними умовами у декількох обраних партнерів, після чого визначите найбільш вигідну для вас пропозицію і приступайте до укладання угоди.

Крок 6. Чекаємо проведення оцінки монети

Перед викупом монет з дорогоцінних металів обов'язково проводиться експертна оцінка. Її має право проводити тільки профільний оцінювач.

Фахівець оглядає монету, визначає її стан, справжність. Результатом такої експертизи стає висновок по всім цим параметрам і її вартості на момент оцінки.

Крок 7. Продаємо монети і отримуємо прибуток

Про способи продажу я вже говорила вище. Існуюча статистика говорить про те, що більшість росіян воліють здійснювати операції з інвестмонетами через фінансові організації.

Продаючи їх банкам, пам'ятайте про спреді   різниці між кращими пропозиціями.

При цьому слід знати деякі важливі нюанси:

  • в різних банках ця величина різна   шукайте банк з найбільш вигідними умовами;
  • спред у золотих монет менше, ніж у срібних;
  • у рідкісних він більше, у поширених   менше;
  • у великих містах (наприклад, Москва) цей показник вище, ніж у провінції.

Не нехтуйте аналізом цих важливих моментів. Пам'ятайте: управління інвестиціями вимагає зваженого підходу.

Слід знати! Монета — це майно, а значить, з його продажу необхідно сплатити ПДФО 13% (за умови, що монети у вашій власності менше 3 років та їх загальна вартість-понад 250 тис. руб.).

Цей фактор зменшує вашу прибуток, не забувайте про це і намагайтеся тримати монети у власності 3 роки і більше.

См. «Інвестиції в основний капітал».

4. Де можна придбати інвестиційні монети   огляд ТОП-3 компаній з вигідними умовами співпраці

Я вже говорила про те, що купують і продають інвестиційні монети не тільки банківські установи.

Пропоную вашій увазі обіцяну добірку надійних компаній з вигідними умовами.

1) Архітектура фінансів

АТ «Архітектура фінансів» на ринку інвестиційних монет працює з лютого 2014. Компанія займається, як продажем, так і зворотним викупом монет з дорогметалів. АТ має всю необхідну дозвільну та реєстраційну документацію, в тому числі і свідоцтво про постановці на спецоблік у Пробірній палаті.

Інвесторам пропонується широкий вибір російських і зарубіжних монет із срібла, золота, платини.

Зручний, інтуїтивно зрозумілий сайт дозволяє без проблем вибрати з каталогу і придбати будь-яку вподобану монету за вигідними цінами, відмінної якості.

Є кілька способів оплати:

  • готівкою в офісі в ;
  • банківськими картами;
  • через платіжні системи;
  • квитанцією Ощадбанку;
  • банківським переказом.

2) Золотий запас

Золотий запасТОВ «Золотий запас»   московська компанія, що займається продажем і купівлею тільки золотих інвестиційних монет. Всі операції фірма проводить через відділення банку «Глобекс».

Щоб здійснити операцію необхідно:

  1. Зателефонувати за контактними телефонами, вказаними на сайті і уточнити наявність необхідної кількості бажаних монет, ціну.
  2. За телефоном зробити заявку на купівлю/продаж. Це дозволить зарезервувати потрібну кількість монет, зафіксувати обумовлену ціну.
  3. Отримати від менеджера відомості: в якому відділенні банку можна здійснити операцію, до якого часу буде діяти бронь і т. п.
  4. Нанести візит в домовлений час у вибраний банківський офіс і закінчити операцію купівлі/продажу інвестмонети.

3) Золоті гроші

Золоті грошіКомпанія «Золоті гроші» — один з лідерів московського ринку інвестиційних монет із золота, срібла, платини і паладію.

В каталозі фірми можна знайти:

  • сучасні інвестиційні і пам'ятні монети СРСР і РФ;
  • рідкісні нумізматичні примірники царської ;
  • інвестиційні монети іноземних монетних дворів.

Гнучка цінова політика, повна конфіденційність, надійність, індивідуальний підхід, знижки і бонуси постійним клієнтам   відмінні особливості співпраці з компанією «Золоті гроші».

Корисна посилання по темі інвестицій «Індивідуальний інвестиційний рахунок».

5. Як правильно купувати інвестиційні монети — 3 корисних ради

Як сказав французький філософ Люк де Вовенарг: «Самі корисні поради   ті, яким легко слідувати».

Сьогодні я даю вам, шановні читачі, кілька таких рад. Вони допоможуть придбати інвестиційні монети, уникнувши помилок.

Порада 1. Звертайте увагу на чисту вагу дорогоцінного металу в монеті

Пам'ятайте, вартість інвестмонети залежить від кількості дорогоцінного металу в її складі (від його чистої ваги). Тому при покупці звертайте увагу саме на цей показник.

Приклад

Золота монета «Георгій Побідоносець»   має загальний вага 7,89 г, чистого ж золота в ній 7,78 р. Домішки становлять незначну частину, всього 0,11 р. Продає її ЦБ РФ банкам за ціною 17685,90 за штуку (на 09.03.17).

А ось для порівняння інша монета — «Сіяч». Має загальний вага 8,603 р, золота в ній 7,742 р, домішок 0,861 р, ціна продажу банкам 17544,41 руб.

Впевнена, ви відчули різницю!

Порада 2. Перевіряйте наявність спеціальної упаковки

Про упаковку я вже трохи розповідала вище. Тим не менш, ще раз звертаю вашу увагу: монети повинні продаватися в спеціальній пластиковій прозорій капсулі.

Якщо монета навіть трохи пошкоджена, не купуйте, так як в наслідок це може стати причиною відмови у зворотному викупі.

Порада 3. Уточніть правила викупу монети

Ви вирішили продати свої інвестмонети? Тоді моя порада доведеться до речі!

Перш ніж приймати рішення про продаж, рекомендую ознайомитися з умовами викупу.

Якщо плануєте запропонувати монети банку, то на його сайті знайдіть і ознайомтеся з цією процедурою. В різних установах умови можуть відрізнятися.

Приклад

Ощадбанк викуповує монети на наступних умовах:

  • викуповуються лише монети, на які встановлені ціни в котируваннях банку на монети з дорогоцінних металів;
  • купівля провадиться при пред'явленні паспорта фізособи або іншого документа, що посвідчує особу;
  • приймаються пам'ятні монети відмінної якості в оригінальній упаковці;
  • інвестмонети купуються незалежно від наявності пакувальних капсул і плям, подряпин, слідів окислення на поверхні монет.

У ломбардах умови м'якше, проте, ціна на викуп низька, зазвичай в половину від реальної вартості. У всіх інших випадках умови і ціна договірні, але можна нарватися на шахраїв.

Цікавий матеріал про інвестиційні монети дивіться у відеоролику.

6. Висновок

Інвестиційні монети — це один із способів вкладення коштів з метою одержання доходу за рахунок зростання вартості дорогоцінних металів, з яких вони виготовлені.

Таке інвестування ефективно тільки на тривалий термін, в іншому випадку за рахунок високого спреду можна працювати собі в збиток.

Питання до читачів

Що ви думаєте про інвестиційні монети як спосіб збереження та примноження ваших заощаджень?

Успішних вам інвестицій! Будемо вдячні за коментарі та відгуки на статтю! Якщо публікація вам здалася цікавою і корисною, діліться з друзями в соцмережах!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Інвестиційні монети — інструкція з купівлі та продажу інвестиційних монет : 7 простих кроків + огляд ТОП-3 компаній, де можна вигідно купити золоті і срібні монети